- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Aktív témák
-
Monya78
veterán
Rázz a számítógép, amikor bekapcsolt állapotban hozzáérek bármelyik fém alakatrészéhez /videókari hűtése, ház burkolata stb../
Természetesen földelt konnektorba csatlakoztatom a gépet, mivel több év óta van meg ez a probléma, már házat is cseréltem, tápegységet is cseréltem.
Miért van ez a jelenség??? -
csemberlen
őstag
1 lépés: szedd le áramtalanitás után a konektor fedelét, és nézd meg van-e egyáltalán földelő vezeték, zőld-sárga vagy piros szinű. Aztán nézd meg, hogy jól be van-e kötve. Ha ez megvolt és eddig oké akkor műszerrel mérd meg a fázis, és nulla közötti feszültséget, majd a fázis, és föld közötti feszt. ezeknek meg kellene egyeznie. kb. 230V. Ha ez is jó akkor egy próbalámpát készíts, egy foglalatot köss be két vezetékkel bele egy 100Wos izzó. Először fázis-nulla között nézd neg, majd fázis-föld között . Ugyanolyan fényerővel kell világítania az izzónak mindkét esetben. Ha nincs földelés akkor f-f között nem fog világítani, ha gyengébben világít f-f között akkor gyenge a földelésed. Szerintem kezdheted a harmadik módszerrel is a vizsgálatot.LACI
[Szerkesztve]Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
tomi_mod
aktív tag
Szvsz lehet, hogy tényleg csak te vagy feltöltődve. Nemrég újítottuk fel a lakást és ezt az új laminált padlót raktuk le ami alá kell ilyen szigetelő szivacs kb. fél centis. Néha tv-ket stb. csomagolnak ilyenbe.
Úgy 2-3 hétig úgy szórtam a szikrákat... ...a villanykábeleket is kicseréltük fullra és mindenhol csak földelt csati van...
Kellemetlen érzés amikor az ember hozzáés valami fém tárgyhoz. Végén már tapasztaltan csavarhúzóval értem valamihez így nem hogy nem csípett de élvezet volt nézni hogy majdnem egy centiről áthúz... -
Flameus
aktív tag
Műszálas zokni és bőrcipő, nemcsak ráz, büdös is. :DD
None of Ain't - Ni Lovagjai CS-S FUN Clan - www.nilovagjai.hu
-
redsultan
tag
nekem is rázott, szinte tuti, hogy a földelés...
jártam már így automata mosógéppel is...képzeld milyen érzés, amikor öblítéskor ráz a kifolyó víz.
ajánlom, hogy fázisceruzával nézd meg. az nem mutatja ki az elktrosztatikus feltöltődést, viszont az egyéb áramot igen...pl. ha nincs földelve.
[Szerkesztve]''Te ugye a testvéred tesója vagy?!''
-
bandiras2
senior tag
Ha nagyon zavar, akkor kösd rá földelésként a radiátorra, vagy a gázcsőre. A legjobb földelés, de a konnektorokat sem árt ellenőrizni.
A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
Vagyok
senior tag
Más dolog a lakásban nem ráz (rezsó, sütő, pirító, mosógép, stb.)? Mióta ráz a géped? Egyszercsak elkezdte vagy az első gépet bedugtad és már rázott is????
-
matyibuta
csendes tag
Hi!
Ez természetes jelenség (lehet), ha a gépednek nincs földelése. Az ok: Kapcsolóüzemű tápoknál (nem részletezem a konkrét okokat; ez fizika, de keményen...) földelés hiányában a tápfeszültség fele kiül(het) a földelés helyére. Multiméterrel kimérheted; kb 115V~ (váltóáram!)-ot fog mutatni. Ennyi...
Üdv:
MatyibutaAsus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
mdk01
addikt
Hali hóóóóó!!
Na nálam is ez volt és biztos hogy nincs yóól földelve a cucc!!
A feltöltődés azért van kizárva mert gondolom ahányszor hozzáérsz annyiszor ráz meg(mikor én elöször hozzáértem szikráthányt a szemem).
Annyi a dolgod hogy egy normálisan földelt konektorból hozd a craftot.
Ha ilyen nincs(mármint normálisan földelt konektor) mert egy régi panelba lax akkor nyugodtan kösd hozz a radiátorhoz vagy valamilyen vascsőhöz(ami épp közelebb van)egy réz tyúkbéllel.
Nálam a radiátoros megoldás volt a megoldható mert régi panelba lakok.
Atól meg nem kell parázni hogy vkit is megráz a radiátor.
Na szerintem ezen a topicon már nincs mit rákodni!
Jajj... majd elfelejtettem apám villanyszerelő!!!
[Szerkesztve] -
matyibuta
csendes tag
Hi!
Az egyetlen (szerintem használható) megoldás a földelés. Ha csak finoman ráz, akkor lehet, hogy a papucsod v. cipőd miatt nagy az ellenállás, ezért nem lép fel nagy áram. A dolog úgy működik, hogy a fémfelület (jelen esetben a ház fala) feltöltődik majd kisül (tudod, kondenzátor...). Ha csak megcsap, akkor lehet sztatikus feltöltődés is. Ha folyamatosan ráz (nem kipóbálni :)) ), akkor nagy valószínűséggel ez a probléma. Persze lehetnek alternatív hülye megoldások pl.: nem hozzáérés stb., de ezek az általam barbárnak minősített kategóriába esnek. A benne levő hardverelemekre nem káros, addig amíg nem nyúlsz hozzá menet közben: a ház Faraday-kalitkaként viselkedik, nincs benne elektromos térerő, így feszültség sem. VIGYÁZZ!! Ez csak akkor igaz, ha zárt a felület (rajta van a ház fedele). A külső elemek (pl.: hálókártya kábele) általában differenciáljelet használnak így földfüggetlenek (így elektronikusan ''nincs közük egymáshoz''). Ezek hátterében mindenki döntse el, hogy mit akar csinálni.
Irodalomjegyzék :))) :
-egy kis elektronika (kapcsolóüzemű tápok)
-egy kis fizika+elektromágneses terek alias retek (Maxwell egyenletek és következményeik...)
Na megyek, mert ezen utóbbit még tanulnom kell :((
Üdv:
MatyibutaAsus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
matyibuta
csendes tag
Az USB szabványát úgy alkották meg, hogy kis teljesítményű eszközöket specifikáció szerin el kell látnia árammal. Sajna s szabvány nem ír elő leválasztást, így van benne +5V és GND (föld). Bővebben: [L]http://www.hardwarebook.net/connector/bus/usb.html[/L]
Így lehet, hogy ha a géped és a nyotatód sincs leföldelve, akkor csak a nyomtatódnál jelentkezik ez a probléma, de mivel a GND közösítésre kerül (amikor rádugod), ezért a ház rázni fog. Mivel a nyomtatónak (gondolom) nem fém a burkolata, ezért azon nem veszed észre. Ha a ház földelve van, akkor nem tudom...
Még egy: Az előzőekből kimaradt, nagyon Moddolt házak esetében (nagy kivágások stb.) a ház elveszítheti a Faraday kalitka tulajdonságát (ez vonatkozik a nem fémfelülettel lezárt 5,25''-os helyekre is)!!Asus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
matyibuta
csendes tag
Menet közben: amikor (ATX tápnál) be van dugva a konnektorba, tehát áram alatt van...
Ja persze és nincs rajta a ház fedele (így gondolom nem lehetne belenyúlni...). Mint az előzőekben írtam ez nem tápprobléma. Perverzebb hajlamúak esetleg megpróbálkozhatnak nem kapcsolóüzemű tápról hajtani a gépet, sok sikert hozzá :))
Ja még 1: Kereskedelmi forgalomban CSAK és kizárólag kapcsolóüzemű tápot lehet kapni számítógépekhez, ezért mondtam, hogy csak a földelés segít...
Na megyek, mert kell retket tanulni...Asus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
demagóg
aktív tag
Na szerintem ezen a topicon már nincs mit rákodni!...
A beírásod miatt mégis kell! :)
Jajj... majd elfelejtettem apám villanyszerelő!!!...
Akkor ezt nehogy megmutasd neki, mert a műanyag csövek terjedése miatt a tanácsod életveszélyes lehet :(
Ha ilyen nincs(mármint normálisan földelt konektor) mert egy régi panelba lax akkor nyugodtan kösd hozz a radiátorhoz vagy valamilyen vascsőhöz(ami épp közelebb van)egy réz tyúkbéllel....
A radiátor, víz, gáz csöve nem erre való, ilyen irányú felhasználása napjainkban már szigorúan tilos. Ha valami gebasz van, a csövet bontó szerelő helyben meghalhat. Ha a gázcsővel történik valami, felrobbanhat az egész ház. Tehát ezt senkinek sem szabad tanácsolni. Ha a földelés régi és rá van kötve nem kizárólag földelést biztosító fém tárgyhoz, akkor a következő adódó alkalommal ezt meg kell szüntetni. A cégeknél pont villanyszerelőkkel vizsgáltatják a gázcsöveket és ezeket a régen megtűrt, ma már veszélyes földeléseket megszüntetik, új önálló földelő hálózatot alakítanak ki.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
danyila
csendes tag
válasz csemberlen #8 üzenetére
Laci irja:
Először fázis-nulla között nézd neg, majd fázis-föld között . Ugyanolyan fényerővel kell világítania az izzónak mindkét esetben. Ha nincs földelés akkor f-f között nem fog világítani, ha gyengébben világít f-f között akkor gyenge a földelésed. Szerintem kezdheted a harmadik módszerrel is a vizsgálatot.LACI
----------
Ezért találták ki az un: fi relét (életvédelmi relé). Aminek a bekötése nem kötelező, de ahol van kisgyerek ott mindenképp ajánlatos, mert életet ment ha működésbe lép. Gyerekek a legváratlanabb dolgokat tudják művelni. Belenyúlnak a konnektorba...stb..
Laci kísérlete nem vihető véghez fázis-védőföld próbalámpás vizsgálat esetén ha van fi relé a hálózatban. Ugyan is a berendezés pont a föld felé folyó áramot érzékeli. Ez a fajta áramirány szokta agyonvágni a legtöbb áramütöttet. (zárlatos berendezésnél fordul elő ilyen) A fi relé a másodperc tört része alatt lekapcsolja a feszültséget, akkor amikor a föld felé igyekvő áram erőssége eléri a két század ampert. Én még emlékszem a közvetlen környezetemből arra a balesetre amikor az anyuka a kádban ülő gyereke haját hajszárítóval száritotta, aztán valami okból kifolyólag beleejtette azt a kádba. Tragédia történt. A hajszárító a víz és kád zarta az áramkört (emberi testen keresztül) majd elindul az áram a földelés irányába. Általában ez a zárlat nem biztos, hogy kioldja (nem elég gyorsan) a biztosítékot. Ráaadásul a biztosíték ilyen tipusú zárlatnál már csak akkor old le, ha az áram elérte a névleges értékét. Ez miden lakásban más lehet dugaljanként. Van ahol 6 amper, de van ahol 35 amper is lehet. (óra alatti biztosíték)
Képzeld el a kádban levő embert, miközben rajta keresztül 6 vagy 35 amper folyik. Azonnali a halál. Relé esetében azonban az áram nem megy feljebb két század ampernél. Oriási a különbség. Sokkal több az esély a túlélésre.
Visszatérve az eredeti problémához.
Valószínű neked nincs fi reléd a lakásodban. Mit lehetne még is tenni ?
Próbáld meg a gép dugvilláját fordítva bedugni a hálózati aljzatba. Ezt még ki kéne próbálni. Van rá esély, hogy eltűnik a gép házról a feszültség.
És még egy, ha az az izzót, fázis - nulla viszonylatban nem világít teljes fényerővel, akkor pláne indokolt a fi relé telepítése, hiszen az amúgy is nem teljes biztonságot nyújtó földelő hálózatod nem működik 100%-osan. Nem biztos, hogy működni fog akkor amikor arra szükség lesz. Az áramnak nem szabad esélyt adni egyszer sem.
Egy fi relé kb 15 eFt-ba kerül. Sokan akkor bánják, hogy nem volt ilyenjük, amikor már megtörtént a baj. Bekötését csak szakemberrel végeztessük ! -
matyibuta
csendes tag
Ha lehetne képet feltölteni, akkor megmutatnám, hogy nem biztos, hogy igazad van! Ugyanis, ha a csak(!) földelés rossz, akkor nincs igazad (a másik út triviális...). Kapcsolóüzeműeknél (a számítógépekhez valóaknál...) a földelés be van kötve két helyre: Az egyenirányítás elé egy helyre és utána egy helyre. Ez okozza a problémát, ha nincs meg a földelés...
Üdv:
Matyibuta
[Szerkesztve]Asus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
hogyishívnak?
aktív tag
demagóg,mindenki:
1pici azért akad.Általában a kapcsolóúzemű tápoknál 2db kondenzátor (időnként tekercs(ek) ellenállás(ok)kombinálásával) található a hálózati csatlakozónál ami a föld ponthoz képest van bekötve különböző védelmi okokból.Ezért mérhető kb a hálózati feszültégnek a fele a fém burkolaton ha nincs földelést.
mindenki:
Ha valakinek ilyen ''rázós''problémája van ne méricskéljen,kötözgessen,hívjon szakembert!Miért kell minden 2hetente ezt a témát is körberágni,ráadásul mindig ugyan azokat a barom (kinek nem inge....) tanácsokat beírni???1 dolgot kéne megtanulni,''beleverni'' az emberekbe:használati utasítás!!!(védőfölddel ellátot hálózati csatlakozót csak földelt konektorba.....Ha a készüléken bármi rendelenes felkeresni a szakembert!!!)Tibi
-
demagóg
aktív tag
Amit írsz, az korrekt. Csak egy megjegyzésem van:
...Próbáld meg a gép dugvilláját fordítva bedugni a hálózati aljzatba. Ezt még ki kéne próbálni. Van rá esély, hogy eltűnik a gép házról a feszültség....
A zavarszűrő kondik lebegő földeléskor mint kapacitív osztó a hálózati feszültség felét teszik a házra. A dugvilla fordítása nem oldja meg ezt a problémát.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
demagóg
aktív tag
válasz hogyishívnak? #40 üzenetére
Még egyszer leírom: a jelzett zavarszűrő kondik nem a kapcsoló tápok specialitásai. Kapcsoló tápok még sehol sem voltak, amikor ezek használata már ajánlott, egyes esetekben kötelező volt. Értéke maximált. A rajta átfolyó kapacitív áram értéke nem lehet emberre veszélyes. Tehát még egyszer: a zavarszűrő kondik használata nem a kapcsolóüzemű tápokhoz vagy azok működési elvéhez kötődik.
-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
matyibuta
csendes tag
válasz hogyishívnak? #40 üzenetére
Csatlakozom, bocsi az (jelentéktelen) OFFokért...
Demagóg:
Igazad van (mármint nem SPECIÁLISAN a kapcsolóüzeműekre jellemző...), de ebben az esetben (mármint szgtáp) ez (is) okozhatja a problémát...
[Szerkesztve]Asus P4GD1, Dothan 1600@2400, 4 GB RAM@CL2-3-3-5
-
hogyishívnak?
aktív tag
Igen, ok, férreértettük 1mást...Én úgy értettem mint amit te most részletesen leírtál,hogy használata ajánott,egyes esetekben kötelező...Jelen estetben nemkapni olyan tápot ami ilyet nem tartalmaz ilyen szürést mert valószínüleg az ilyen pc tápok különböző szabványai megkövetelik...
Bocs ha... de mindig felhúzom magam ha emerek nem értik ezt az alapelvet meg.Ami földelt csak úgy használjuk,ha ráz akkor nem babráljuk...Tibi
-
mdk01
addikt
Jajj!!!
Nem gondoltad komolyan hogy azt tanácsoltam a 220 at kösse rá a radiátorra??:C
Itt pár voltról van szó ami kellemetlen, de nem veszélyes!:))
Ha neked jobb ötleted van akkor tanácsoljál vmit ne csak kötöszködj!:U
Én is tudtam volna azt tanácsolni hogy fűzze újra a lakást!!!!LOL:F
Na hajrá! -
hogyishívnak?
aktív tag
Szia!
Tudom nem nekem válaszoltál mégis reagálnák rá.
''Ha neked jobb ötleted van akkor tanácsoljál vmit ne csak kötöszködj!''
Az ötletet és 1ben 1etlen elfogadható megoldás többen leírták: SZAKEMBER
Nem arról van szó hogy pár volt.Pár volt is agyonüthet 1 embert!!!A földelés nem ezmiatt a pár volt miatt kell hanem az esetleges meghíbásodás következményének elkerülése miatt!!!! De van még 1 ötletem:Kérd meg APU-t lehet elmeséli.Bár ha eddig nem akkor....
Tudom nem én inditottam a topikot de szerintem nem 1edüli a véleményem sok értelme nincs továbbragozni...Részemről megkérnék 1moderátolt a topic zárására.Tibi
-
Monya78
veterán
Srácok otthon kipróbáltam a gépemet egy másik helységben, ott már nem rázott, úgyhogy csak azzak a konnektorral van baj ahova a számítógép van bedugva. /nincs normálisan megcsinálva a földelés/
Szakemberrel megcsináltatom! -
mdk01
addikt
válasz hogyishívnak? #49 üzenetére
Igen igazad van ide szakemebr kell de az se tud semmit se mondani mert ha nincs normálisan földelve a hálózat a lakásba akkor nincs mit tenni csak ha leföldeli a radiátorhoz.
Az a legjobb megoldás ha újra füzik az egész lakást de lehet hogy az egész panelt.
Na akkor szavazzunk fűzzük újra a lakást vagy egy darab tyúkbéllel földeljük le a radiátorhoz.
Nálam a radiátoros megoldás volt a megoldható.
Kb. 10éve igy van mert akkor költöztem és semmit nem ráz a radiátor.
De mondom ha van jobb megoldás hajrá., -
Protoss
senior tag
RADIÁTOR nem egyenlő a földdel, ráadásul a radiátorokat nem is földvezeték helyetesítésére telepítik a lakásokba. :)
Az a gondolkodás meg zsákutcás, hogy tegnap sem történt semmi baj, ma se fog. Érthetően, ha ma rákötöd a géped a radiátorra (mert úgy is csak kis fesz van) és nincs semmi gond, az még nem garancia arra, hogy holnap (esetleg más hibából adódóan) az a kis fesz hirtelen nem nő meg.
[Szerkesztve]Ne glettelj, a vakolás jobb
-
csemberlen
őstag
Sziasztok! A 8-as hozzászólásomban leirtak alapján megállapítható, hogy jó-e a konektorban a földelés. Lévén 20 éve villanyszerelősködöm csak megerősíteni tudom, hogy nem illik radiátorra kötni a földelést. Tény, hogy a pincében össze van kötve az összes közműhálózat, és a földelés is. De ha valamilyen javítás folyik akkor a szerelőt megütheti az áram. Ezért is találták ki pl. a vízórát fémesen át kell hidalni. vízóra cserénél, és zárlatos villanybojlernél már halt meg vízszerelő az aknában sajnos. Az, hogy a kollegánál így működik évek óta az a saját dolga, és felelősége! Teljesen igaza van a moderátornak! LACI.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
Sipi
addikt
Ezt egy hasonszőrű témában már kivesézte pár szakember. Ezért ide is leírom:
RADIÁTOR, VÍZCSŐ, GÁZCSŐ NEM HASZNÁLHATÓ FÖLDELÉSRE!
Nagyon szépen elmagyarázták, miért nem. Több oka is van: a radiátorod ellenállása nem olyan, mint amilyennek egy földelésnek lennie kell. Emiatt nem garantálható, hogy a földbe fog futni rajta a zárlati áram. Esetleg a szomszédba megy...
Másodsorban: semmi sem garantálja, hogy a radiátorod fémesen kötődik lent a földhöz. Lehetnek műanyag alkatrészek is közben, vagy olyanok, amelyeknek nagy az ellenállásuk - innentől lásd első pont.
Harmadsorban: víz/gázszereléskor sokszor szét kell kapni a csőhálózatot. Ekkor a ''földelésed'' megszűnik - innentől első pont...
Tudom, hogy sok ''szaki'' is ezt javasolja, de ez akkor is tilos, helytelen és életveszélyes! Attól, hogy Neked még nem történt bajod, ez nem jó megoldás!
Földelésre kizárólag a szakember által behúzott védőföld használható. Ha a panelben ez nincs (nagyon sokszor nincs), be kell húzni. Ha ez a lakás/panel újrafűzésével jár, akkor ez van. De a radiátoros tyúkbelezést akkor sem hívhatod védföldelésnek - egyrészt nem véd, másrészt nem föld...:)
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
mdk01
addikt
Igazából nem a VOLT a lényeg hanem az AMPER.
Igazatok van nem yóó dolog rákötni ezt elismerem, akkor ha nagyobb amperről van szó.
Oké haltak meg emberek, de én se egyszer értem hozzá a géphez miközben megrázott meg gondolom ő se, ezért mondtam hogy annyira nem veszélyes hozzákötni a konektort a radiátorhoz, főleg ha nincs más megoldás.
De mind1, akkor az én javaslatom, ha van rá mód feltétlen fűzd újra a lakást vagy húzz be egy földtyúkbelet.:D(de komolyan)
Ha erre nincs mód akkor ne érjél hozzá a géphez mert VIGYÁZZ megrázhat.;]
Én leírtam a véleményem és mindenki azzal foglalkozik hogy miért mertem azt javasolni hogy kösse rá a radiátorra a konektort, de eddig egy használható ötlet sem volt.:(
Én itt befejeztem és várom a HOZZÁÉRTŐ hozzászólásokat. :DDD -
Sipi
addikt
Fölöslegesen húzod fel magad.
Volt, amper... Igazából zárlat esetén az a lényeges, hogy annak a valaminek, aminnek a két sarkán megjelenik majd a feszültség, mekkora az ellenállása, mert ez határozza majd meg a létrejövő áramerősséget.
A radiátoros bütykölésnek lehet, hogy nagyobb lesz az ellenállása, mint a testednek, ami valami vezetőhöz hozzáér, ekkor pedig az áram nagyob része rajtad folyik át.
Hozzáértő hozzászólás pedig már akadt: az, amit kinevetsz. Újra kell tyúkbelezni a lakást!!!
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
hogyishívnak?
aktív tag
-
Sipi
addikt
válasz hogyishívnak? #60 üzenetére
Végeredményben ugyanazt válaszoltuk...:D
-
mdk01
addikt
válasz hogyishívnak? #60 üzenetére
Irgum-burgum mondtam én ilyen csúnyákat?:(
Elfogadtam igazatok van nem yóó dolog rákötni a radiátorra a konektort.
A legjobb megoldás pedig az hogyha újrafűzi a lakást.
De ha nem teheti meg hogy újrafűzze?
Én erre a kérdésre gondoltam mikor azt írtam hogy várom a hozzáértő hozzászólásokat.(nem akartam én hátulról támadni)
Azért gondolom (ha már ennyire tudjátok hogy mi a helyzet) tudjátok hogy mennyibe kerül egy átlagos(55-60m2) panel újrafűzése.
Meg azt is hogy ez mennyi vesződséggel és helyigénnyel jár.
...és ha esetleg újrafűzzi a lakást lehet hogy az egész házba se yóó a földelés.
Nem tudok yóó megoldást mondani mert egyik se tökéletes amit írtam.
Na akkor ezen kívül várom a többi megoldást ami megfelelő lenne. -
Sipi
addikt
Lehet, hogy meglepő, de hiányos/rossz/nem meglévő földelést csak földelés kiépítésével lehet megcsinálni. :)
Az újrahuzalozás pedig nem mindig jelenti a lakás teljes szétverését. Nem kell mindenhová föld, ezért sokszor csak annyit csinálnak, hogy a villanyóra földéről kihúznak egy olyan vezetéket, amin már föld is van, és falfúrás nélkül, a falra szerelt csatornában elvezetik oda, ahol föld kell. Ott lesz egy földelt dugód, és kész.
Ha a vilanyórán vagy a lépcsőházban sincs kiépített földelés, akkor úgy emlékszem, lehúznak egy kábelt, és kiépítik. Még ez is viszonylag megfizethető költség.
Egyébként pedig ott sántít a gonndolatmeneted, hogy olyan nincs, hogy nem teheti meg a földelés kiépítését. Sajnos, Magyarországon tragikus a helyzet, de mivel ez életveszélyes, főleg, hogy ma sokkal több és nagyobb teljesítményű gépek vannak a háztartásokban is, nem mondhatod, hogy bütyköljünk, és kész. Sok helyen pl. egy klíma beszerelése után felkészülhetsz arra, hogy a falban pár helyen megolvad az ótvar minőségű vezeték. Zárlat lesz (esetleg némi lakástüzecskével), és védőföld híján ez szépen agyonver.
Itt nem legjobb megoldásról van szó, hanem A megoldásról. A lakás elektromos hálózatában kell védőföld. Ha nincs, szakemberrel be kell vezettetni. Ez vagy egész lakás. vagy az említett egydugós módszer lehet.
(Ha a házban sincs föld, akkor meg verni kell a közös képviselőt, hogy építsenek ki. A pincében lévő földelési cuccok kiépítése nem a lakó egyéni feladata, és még mindig olcsóbb, mint a leégett házat újravakarni.)
-
hogyishívnak?
aktív tag
Nem ,nem mondtál,de nem értem ha valakinek az apja ...szóval miért nem tudta belenevelni a gyerekébe.
Igen van más megoldás,nem kell az egész lakást.Kitalálták a falon kívüli szerelvényezést,deirekt ilyen ''foltozgatásra''.Tudom nem a legszebb,de szakszerű eredmény lesz a végeredmény.A probléma megoldása nincs befejezve a hálózat kiépítéssel.Nagyon szigorúan szabályozva van mennyi időnként kell földelésmérést végeznie a hálózat,berendezés üzemeltetőjének,tulajdonosának.Ha valami baleset történik ez az első amit megpróbálnak előkotorni.Ezzel rögtön kiderül,hogy csak a lakásba van gond vagy a házba is.Ha a mérőnél,biztosítéktáblánál már gond van akkor irány a ház tulajdonosa,közösképviselet és ha szükséges neki is el kell végeztetni a méréseket,javításokat.
Sipi:bocs az ismétlésedért...(nem frissitettem az oldalt)
[Szerkesztve]Tibi
-
mdk01
addikt
Igen-igen!
Na lényeg ha teheti feltétlen fűzze újra a lákást mert az a legjobb megoldás amit már 3x írok le.
Na de yóó lenne kicsit sűrűbben nézne be a saját topicjába mert akkor talán ő is csatlakozhatna.
Na most azt hiszem megyek és megverem a közös képviselőt:(((:DD:DD
Még annyit hogy mi próbáltunk befűzni a 10es csőbe egy szál drótót...háát 1,5 óra után sikerült.
Mondjuk nekünk volt 3 derékszögü kanyar de ha nem lett volna akkor is kicsit kevés a 10mm-er.
[Szerkesztve] -
Monya78
veterán
Meg lett csinálva /szakember/, két helyen is el lett cseszve a földelés, de mostmár minden OK!
Kösz a segítségeket!!!
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest