Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Studi
veterán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Mindenesetre az úgy kellemes érzés, és elég gyorsan lehet áttekerni nagyobb távolságokat. A skála pedig segít a tájékozódásban.
A másik érdekes focus-by-wire obi a 60-as makró, ahol a lencsék mozgásának sebessége függ a fókuszgyűrű tekerésének sebességétől. Ez makrónál nagyon ügyes segítség, igaz videónál inkább hátrány lehet, mert azonos elmozdulás a gyűrűn különböző sebességgel teljesen máshova teszi az élességet.
-
Studi
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Szerintem a 12-es és a 17-es élességállítása közvetlen, ha hátra húzod az élességállító gyűrűt. (Vagy előretolod? Ezt mindig csak az obival a kezemben tudom.
) -
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ez teljesen elkerülte a figyelmem, tényleg van.
Mondjuk nem rohanok venni, az tuti. 
Másik szempontból viszont persze pozitív, hogy az alsó és középkategóriás vázakat is ilyen jól felszerelik.
Már a PL5 is bőven vállalható, jó gép, PL7, P5 szuperek, OM-D-k mind perfektek. 
-
Studi
veterán
Jó nagyot fingtunk a réteslisztbe!

Akkor evezzünk békésebb vizekre: az Oly búvártokot is hoz egyból az E-M5mII-höz. Ez megint egy kis maflás azoknak, akik early adopterként megvették az E-M1-et, profi felhasználásra. És ennek is kettészedhető lesz a markolata, mint az elődnek.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy mivel frissítik az E-M1 szoftverét, mert új főverziót ígértek első negyedévre. De valami gumicsontot mindenképp kell dobni a már meglévő tulajoknak is.
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Nekem a kedvencem egy (ha jól emlékszem) 1,5-2e Ft-ért ajánlott utángyártott vezetékes vezérlőért, egy itteni "HÁZIGAZDÁ"tól:
"megbeszélem a családdal, költhetek-e most ennyit hobbira, ha igen, hívlak."De volt HARDVERAPRÓD is, aki egy félár alatt, ötezerért kínált táskánál érezte úgy, hogy neki még egy ezrest fontos alkudnia.
Szóval mi nepperek tesszük, amit teszünk, de úgy tűnik van ennél lejjebb is...

-
Studi
veterán
válasz
hdanesz
üzenetére
Ez itt egy fórum, ahol minden 4/3-al kapcsolatos témát ki tudunk beszélni. Ebbe benne van a használt piac is.
Ha valaki két nap után, 200e Ft haszonnal hirdet valamit, az ne próbálja elmesélni azt, hogy saját célra vette. Mindenki saját vérmérséklete szerint viseltet a nepperek iránt, de a többség azért elfogadja, hogy mozgatjuk a piacot. Amin ki szoktunk akadni, az inkább a hülye töltelékszövegek, mint például a "túl okos nekem", "kipróbálni vettem de nem vált be". Nem kell. Fölösleges. Megvette, el akarja adni haszonnal. Tegye.
-
Studi
veterán
OLX-en van hosszú hetek óta...
-
Studi
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Én nem szeretnék semmire utalni, de *Ropi* fotózik mostanában szúnyoghálón keresztül...

-
Studi
veterán
És ha már a monitorok szélesek, akkor miért korlátozzák a weboldalak szélességét?
Facebook például a legjobb példa erre: függőlegesen háromfelé is van osztva, mégis korlátozzák egy bő fél monitornyi szélességre!

szerk, és (#59133) madgie: no igen. Fullhádé az menő. Kevés szót tud megjegyezni napjaink embere, ezért rá kell hajtani azokra, amiket sokfelől hall. Pár éve a sokmegapixel volt ez, most a fullhádé videó, ahhoz meg kell a fullhádé lcd.

-
Studi
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Több gyerek több évi pelenkája.
De hát ezért vannak az akciók, hogy meghülyítsenek minket. És akkor még szerencsés helyzetben vagyunk, mert itthon csak az Oly akciózik a rendszerünkben, a Pana magyar képviselete kerüli a "felhajtást". Az igazi Pana akciók csak a fillérb@szóknak jutnak.

-
-
Studi
veterán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Igen, többször volt már itt szó az Oly furcsa szegmentálásáról. És ez nem csak az OM-D-re igaz, ha azt nézzük, most a "legkisebb, legbutább" aktuális vázuk az E-PL7, ami azért bőven a k...jó kategória.

-
-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Szerencsére nem vagyok házas.

Igaz, nekem is el kellene adnom csomó mindent, és fotózni inkább a p@fázás helyett. De nekem ez a szenvedélybetegségem.
Néha próbálok kilábalni, csökkenteni a készletet, aztán úgyis mindig még többet vásárolok.
Ha egy százas rádobásával tudnám a 45-öst 75-ösre cserélni, akkor azt szívesen meghúznám. 
-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
Mintabolttól erős évindító akciók!
P5 + 17/1.8 210
45/1.8 70, Pen vagy OMD vásárlás esetén 60
75/1.8 200, Pen, OM-D vásárlással 160!!!44!!444!!NÉGY4NÉGYNÉGY

-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Ahogy Freddy mondta: nagyon nem érdemes bízni sajnos az akku visszajelzésben. Gyakorlatilag az első Oly DSLR óta ugyanezt a rendszert használják, formára is csak 3 féle akku volt azóta. A japán környezetvédelmi szabályozások miatt tettek rá egy negyedik csatlakozót, de azt a váz nem is használja.

Öröm amúgy ilyen véleményeket olvasni FF DSLR-en edződött emberektől.

(#58969) madgie: azaz, kiváncsi lennék, hogy veri a tetőt!

Ínyenceknek, facebook apróhirdetés, valami régi Samu NX:
"Madgie: Tud ez focus peaking-et?
Eladó: Tud, de másképp oldja meg mint a többi. Konkrétan kijön egy oszlop a kijelzőn, és ahogy tekered a fókuszt, mint egy ekvalízer veri a tetőt. Egyébként hatékony, lehetett vele manuálfókuszálgatni."
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Az ezüsté volt JJC, ami hozzád került. Kettő is volt belőle, gondoltam a régi pontatlan vagy repedt valahol, azért billeg, emiatt rendeltem egy másikat. Az is billegett. Mondjuk ennek az ára nem vészes, ~2-2,5e Ft. De a fém napellenzők (12-esé, 17-esé) még JJC-ből is 6-7e Ft.

(#58924) pollai: azt nem tudom, 9-18-am még nem volt, csak pár napra kölcsönben volt nálam, napellenző nélkül. De akkor nem is láttam a napot, olyan szutyok idő volt.

-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
De minek egy fényerőtlen, nehezebben kezelhető obi, ha van helyette jobb alternatíva? Nemigen fér a fejembe, hogy miért akarnátok lebeszélni a 60-as makróról, ami egy nagyon jó obi. Ha én nem is tudlak titeket meggyőzni, legyen elég az, hogy ROBOTER mikor erre járt, és kipróbálta az enyémet, rögtön a Mintabolt felé kanyarodott, pedig akkoriban volt otthon egy 45-s Pana makrója is.

-
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nekem mutatod be ezeket az obikat?

Nem kell ehhez macro-addict-nak lenni, elég egy picit más preferencia, és máris jó választás a 60/2.8. Nagyon jó az az obi, hidd el, és nem biztos, hogy háttérmosásban könnyen észreveszed azt a fényerő különbséget. Bitang éles, szépen mos ez is, valóban nagyobb (80%-al hosszabb, 60%-al nehezebb, de még ez sincs 20 deka), de tükrösről érkezbe még mindig bőven kezelhető. -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem könnyű, mert elég szűk a piac: E-M10 lehet olcsóbban, vélhetően lesz is a közeljöbőben kínálat bővülés. De legyen mondjuk 130-140 a váz. Ehhez egy 20-as a kitobi. 9-18 szokott lenni, ha jól sikerül megcsípni, akkor 100-110. A 60-as és az Oly 25-ös abszolút hiánycikk használtan. De ha felbukkan, akkor is lesz a kettő együtt majdnem 200. Szóval nem is rossz az új Olympus ár.

Miért 60/2.8? Tájkép, természetjárás mellé passzol a makró. Akkor biszont univerzálisabb megoldás a 60/2.8, mint a 45/1.8. Hangyányival kevesebb háttérmosás portrénál, cserébe univerzálisabb az üveg.
-
Studi
veterán
válasz
Haugland
üzenetére
De hát az EVF-be is, meg ebbe is egy szemmel nézel bele, semmi különbség. Vagy úgy gondolod, hogy 90 fokkal elfordított fejjel, egyik szemeddel az LCD viewfinderbe, másikkal az EVF-be nézel? Egyrész kényelmetlen lesz, másrész az EVF előrébb van sokkal, szóval nem lesz jó. Ha meg kiegyenesíted a nyakad, akkor álló formátumú videód lesz, ami khm... furcsa...

-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Manuális bukéfétiskedni miért nem jó egy 200/2.8-as Sonnar? Elég "jóképű", persze cserébe vas és üveg, ennek megfelelő súllyal. Egyszer már majdnem vettem egyet.

-
Studi
veterán
Ehhez viszont az kell, hogy ne tartsák vissza a tudásukat a milc gépektől. Mert ha elkezdenek nagyon szegmentálni, akkor hiába lesz jobb egy Canon milc a Canon belépő DSLR-eknél, a már most piacon lévő milcek magasabb kategóriában versenyeznek.
Persze a nevük, és az obi kompatibilitás is elég nagy volument tud majd hozni neki a piacon, ha tényleg komolyan gondolják. A 22/2-vel máris letették a névjegyüket a milc piacon, csak egyelőre nem sok minden van köré.Én mindenképp örülök, hogy nő a piaci verseny ebben a szegmensben, és a DSLR-központú szemléleten a két nagy nagyon sokat tud változtatni majd.

-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Tele a világ lehetőségekkel: nincs most az Oly kínálatában például igazán mini váz, kéne már egy új GF is a Panának. Meg hát igen, a 14-42-k, abból sosem elég.

Komolyra fordítva: azért az E-M5mII hozhat érdekes dolgokat, arra is kíváncsi leszek, hogy a GX7-re rá tudnak-e tenni még egy lapáttal. Ha igen, akkor mit? Stabi? Átveszi valamikor a Pana a hibrid AF-et? Jön-e valamikor a 150-es Pana tele, vagy nem? A 12-35 elég régi már, szerintem jöhetnének valami 2.8-4-es 12-50-el, ha már kitobi.
Lehetőségek azok bőven vannak. 
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Engem inkább a váz érdekelt, amit hirdetett, de persze 30 körül az obira is rámozdultam volna.

Persze a váz kockázatosabb. Az obinál írta, hogy a fél kép sötét. Ez lehet zárhalál is, de lehet egy manuál fotó is vakuval, szinkronidőnél nagyobb zársebességgel. Fene tudja. Mondjuk 5D zárakkal tele az e-bay, Olympushoz alkatrész az viszont igen ritka.Van egy 4/3-os Pana 14-50/3.8-5.6-om, de azt dobnám, inkább cserélném Olyra.
-
Studi
veterán
Mondjuk én még mindig azt mondom, hogy a meglévő obipark, és az érkező pro UWA zoom mellé logikus, hogy nem hoznak még egy UWA fixet is. És amúgy is, az igazán nagy dobás nem a 8-9/2 fix lenne, hanem mondjuk a 12/2.8 vagy 12/4 tilt shift. Az pár ínyencet idehozhatna a rendszerbe szerintem.

-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Minek kihajtható kijelző, ha lehet kapni tükörelőtétet? Bármit meglősz kanyarba, le van a gond!

-
Studi
veterán
válasz
szab13
üzenetére
Lehet variálni, engedni itt, nyújtani ott...
Ha a szeznoron nem, de más paramétereken tudsz engedni, állványról például teljesen jól lehet makrózni egy E-PL5-össel is. A legújabb generációs szenzor, és most a közelmúlt akciói miatt bagóért mentek, talán még bújkálhat valakinél. Van hozzá most egy eladó VF4-es kereső, a kettő együtt is 100 alatt marad, és képelni már kiváló készlet. A 60-as makró az kikerülhetetlen, nem is gond ezen a vázon. A 9-18 most nagyjából egyetlen alternatíva az UWA objektívre, bár a ROBOTER által említett 7-14 persze jobb, csak drágább, és fehér holló.
Alapzoom fényerősen sajnos nem olcsó. 200 körül/fölött szokott menni mindkét lehetséges obi használtan. De elég jól kiváltható esetleg fixekkel, még talán olcsóbban is. 20-as Pana, esetleg ha kell nagylátó akkor a 14-es Pana, kistelének meg jó a makró is. -
Studi
veterán
Off: hova utalhatom azonnal a százkilencvenegyezer-hatszázkilencvenegy Ft-ot ezért a remek profi felszerelésért?

-
Studi
veterán
válasz
hegyimorc
üzenetére
Nekem egy normálisabb kinézetű, nem a legolcsóbb Auchanos "König" márkájú van, semmi gondom nem volt még vele.
Használom rendszeresen CF-el, SD-vel, tuti volt benne sokat xD, és talán Memorystick is korábban.
A sebessége kevésbé érdekel, mert úgyis elmegyek kávét/teát csinálni, miután elindítom a képek letöltését.
-
Studi
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Ha az egykor csúcsprofi GH1-ek most egyParciért vannak, (Olympus E-1-ek félParciért, E-3-ak másfél Parci alatt...)
Mazsi: legjobb tudásunk szerint igen, mégpedig az Oly E-M1-ével azonos.
Ha jól tudom a GH3-ban van csak nemPana. (Meg a GH4-ben? Annak még nem jártam utána.) -
Studi
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Nincs ezzel baj, fejlődjenek csak!
Nem mintha nem állnának nagyon jól, mind a GX7, mind a G6 nagyon jó vázak. Kíváncsi vagyok, milyen újítást tudnak az utód(ok?)ba beledobni. Bár volt talán arról rumor korábban, hogy a GX vonal nem folytatódik, ezért kapta meg a GM5 a bele nézőkét. Meglátjuk, mi csak nyerhetünk!(na jó, a GX7-et újonnan vettem, annak az árán nyilván sokat fogok bukni, ha úgy döntök, hogy eladom. De egyelőre eszem ágába sincs.
) -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek. Bár m43 oldalon elég jó kínálatot kapunk, azért 1-2 szegmensben még lehetne erősíteni. Mondjuk épp a tele oldalon vannak még nagyobb hiányosságok.
De érdekes lehetne akár egy ekv 24 körüli tilt-shift üveg is. Nyilván rétegigény, ezért annyira nem mozgatja a fantáziáját az Olynak, pedig ez a piac kifejezetten messze áll a telítettől. 
-
Studi
veterán
válasz
Chance
üzenetére
Nincs ismert olcsó alternatíva, a Metzek 44-estől felfelé tudják, de jellemzően nagyobbak és drágábbak is az Oly FL-36R-nél. A Metzekből hasonló áron talán kicsit erősebbet kapsz, ha épp felbukkan, cserébe az őrületbe kerget a menüjük bármikor. A 44-es ebből a szempontból tovább van nehezítve, ugyanis nincs rajta kijelző. Csak mazochistáknak.

-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Az optikai stabi minden tevékenységét az obi végzi, ez biztos. Különben lenne vázzal való kompatibilitás, de ilyesmiről nemigen hallottam egyetlen rendszernél sem. Ha kap áramot az obi akkor megy a stabi is.
És épp ez lehet az egyik akadálya is az együttműködésnek: nincs semmi információ a váz felé, hogy mennyit korrigált az obi, mennyit kell még a váznak.
Amúgy a stabinak két ellensége van: a túl gyors elmozdulás, és a túl nagy elmozdulás. Mindkettőn tudna segíteni a közös stabilizálás, talán még olyan egyszerű módon is, hogy egyszerűen megfelezik a korrekció mértékét. De én sem vagyok mérnök, így nem láthatom ennek akadályait.

-
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro / 8/256GB / Káértyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi, MS4047
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Mondjuk nem rohanok venni, az tuti. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)