Aktív témák
-
Pala
veterán
Vízhűtést nem akarok, az már tényleg drága, meg túl körülményes!
-
Pala
veterán
Ezt a venti dolgot úgy képzeld el, hogy idézd fel magadban, hogy néz ki a TAK58 (ugyanolyan, mint a 68, csak a ventik alacsonyabb fordulatszámon járnak). Oldalról fúj egy-egy venti: egy balról, egy jobbról (mondjuk ez attól függ honnan nézed). Az általam feljavított változat két-két hűtővel fúj: kettő balról, kettő jobbról (tehát oldalról rászereltem a másik TAK58 ventijét), Ugyanezt megcsinálhattam volna két TAK68-cal is, de az már tényleg drága lett volna. És mivel mindegyik venti azonos fordulaton megy, ezért ''nem akadnak össze'', tehát egyenletesen áramlik a levegő. Hidd el, sokat számít, mert amíg csak a sima TAK58-at használtam, addíg hatvanegynéhány fokot mértem.
A duron jobban melegszik, mint az Athlon??? Nos, ezt majd letesztelem, haver duronjára felpakolom az én hűtőmet, és ha magasabb hőmérsékletet kapunk a 45foknál, akkor igazad volt! -
Pala
veterán
Na de most akkor ti figyeljetek!
Az a 45 fokos proci mégiscsak 45fokos, azaz nem melegebb, márpedig ez közelében sincs a veszélynek, tehát fölösleges lenne más hűtőt venni, és én szinte biztos vagyok benne, hogy a TAK68 magasabb hőmérsékletet hozna (jól van, lehet, hogy nem, de akkor is).
Egyébként meg nem vagyok milliomos, bárcsak az lennék, akkor nem Asus A7V333-mam lenne, és nem XP-m, mnert bizony ennél sokkal erősebb gépet is össze lehet szerelni.
De azt is mondtam, hogy nem barkácsolok a végtelenségig, a mértéktelenség hamar visszaüt, és nem tesztelem le, hogy Asusom kibírja-e, ha falhoz vágom!
Csupán egy-kát kütyü állítgatása, ennyi belefér, azért házilag nem fogok új alaplapot gyártani.
Szerintem a nitro-glicerin ugyanúgy robbanásveszélyes, mint a puskapor, ütésre, hirtelen nyomásra, de hirtelen hőemelkedésre is robban (magyarul, ha meggyújtod, annak nem fogsz örülni), ezért pl. egy Tbird robbanást okozhatna!
Azért köszi annak, aki óvni próbált engemet:) -
Goodman
tag
es a vizhutessel sarkazd le a procidat :)) :DD ;]
-
Manta
tag
Na most a dologhoz azt is tudnod kéne, hogy a duron jobban melegszik, mint az athlon, ergo tévhitben éltél eddig, s lehet hogy a 4 ventis világszabadalmad is értelmét veszti.
Más: nem tudom, én előbb ismerkedztem meg a jumper fogalmával, mit az FSB emeléssel.
Venti: most te azt mondod, hogy egymás mögé raktad be a két-két ventit? Mert akkor az igencsak LOL kategória. Kérd meg fatert vegyen még egy hűtőt (TAK68, és mérd már össze). Miután rájössz, hogy hülyeségeket beszélsz, add el a 3 hűtőt, és vegyél belőle vízhűtést. -
Manta
tag
Izé, ittas vagyok: nem csak ütés hatására robbanhat.
-
Male
nagyúr
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. A nitroglicerint ha meggyújtod, akkor simán elég, de nem robban. Csak ütéstől és rázkódástól robban -> tehát amikor lelocsolod, akkor robban fel (Ezért öntik mindig úgy, hogy valamin végigfolyatják. Ez általában egy üvegrúd szokott lenni. Persze ez a munkakör nem egy életbiztosítás - csak egyszer hibázhatsz.)
-
Don Vittorio
őstag
válasz
Don Vittorio #40 üzenetére
Ja, és hogy az első kérdésedre is válaszoljak: jumperless BIOS létezik (tehát nem jumper BIOS). Ez annyit tesz, hogy minden lényegesebb processzorral, memóriával és alaplapra integrált eszközzel kapcsolatos funkció szabályozható a BIOS menüjeiből, nem kell kis - általában - fekete műanyag (belül fém) pöcköket dugdosnod. Az ABIT, ASUS és Epox alaplapok általában ilyenek, ill. ilyen üzemmódjuk is van. (Most jön majd a következő kérdés: mi az a dip-switch?)
-
aticime
csendes tag
Hogy ugy mondjam ez egy kicsit ''eros''-re sikeredett. Uraim! Miert kell egymast szivatni? Vagy jolesik? Egy kezdo segitseget kert tolunk, mi meg szivatjuk.
-
biker
nagyúr
''Egyébként: aki nem tudja mi az a jumper, az attól még tudhatott hónapokon át BIOS-ból FSB-t emelni, ennek a két dolognak nincs sok köze egymáshoz.''
hát nagy tudás kell hozzá! négy gombnyomás! erre ne vágj fel!
előbb egy kis elektronika tudás kéne (he lenne, ismernéd a jumpert, mert ''szakszó'', és nem csak a pc-k terén...) hogy tudd, mivel meddig mehetsz el.
na mindegy, most megint bunkó vagyok.
de kérdem, ez a ''....ha apám fizetné, nitrogénnel hűtenék...'' és a ''... mindegy mennyibe kerül, 10-vgay 50ezer ft-os mobo, tanulópénz, és elkönyvelem...'' ez nem sok anyagi fegyelmezettségre, neveltségre utal, ergo:
1: vagy apuci/anyuci fizeti
2: egy millás kölök vagy (ismét az 1-es pont :)) ), és mindegy, mennyit dobsz ki, de ha ez igaz, én a feléért betanítalak minden fortélyba... :)) ;] -
The_Tom
senior tag
a szoban forgo ket hutorol tapasztalatom nincsen, de: tok folosleges ilyenekkel dobalozni hogy haver gepeben ez meg ez igy megy a masikban meg ugy, mert: egy dolog a cpu hutes, de szamit: a haz is, abban milyen a legaramlas, a tap hogyan szivja el a meleg levegot, van-e burkolat a hazon, stb. regebben en is azt csinaltam hogy fogtam 2-3 ventit ra a procira aztan tuning ezerrel, de kicsit mashogy is hozza lehet allni, es nem biztos, hogy kevesbe hatekony lesz. (persze leghutesnel maradva)
Üdv. -
Pala
veterán
válasz
arsenlupin #31 üzenetére
XP-hez lehet lesarkazásvédőt kapni, de csak ilyen.....hogy is mondjam.....dzsunka verziót, amely nem mindenhol fellelhető, de jó hővezető is. Egyébként lehet P4-hez is kapni, pedig arra aztán tényleg fölösleges.
-
Pala
veterán
Akkor most te gondolkozz egy kicsit: TAK68-cal egy duron 1300 53fokos (egy ismerősöm gépében van ez). Tehát az én Athlon XP-mel ennél melegebbnek kéne lennie, mert a Palominonak nagyobb a hőfelvétele. Márpedig az én XP-m 45 fok fölé sosem ment, tehát ez azt jelenti, hogy a 4 venti igenis megtette hatását.
Egyébként: aki nem tudja mi az a jumper, az attól még tudhatott hónapokon át BIOS-ból FSB-t emelni, ennek a két dolognak nincs sok köze egymáshoz.
Ja, és a lesarkazásvédő!!!! Ha proc 45fokos full terhelésen, akkor nem ront semmit a hűtésen (most nem írom le, hogy miért, sztem magadtól is kitalálod, én senkit sem tartok hülyének addig, amíg jobban meg nem ismerem).
A ventire visszatérve: már hogyne lenne hatása a plusz 2 ventinek???? A TAK58 ugyebár úgy hűt, hogy két oldalról fúj egy-egy venti. Nos én ezekre oldalról egy hosszabb csavarral felszereltem a másik kettőt: logikus, hogy így több levegőt mozgatnak meg, több leadott hőt képesek ''eltávolítani'' a proc elől.
Ez a topic már kissé eltér az eredeti témájától:))) -
Manta
tag
Azt meg végképp nem vágom, hogy minek akar FSB-t emelni az, aki nem tudja mi az a jumper. Nem kellene valami sorrendiség az ismeretszerzésedbe? Kezdem azt érezni, hogy ez valami kamu provokatív topic :D
-
Manta
tag
-
Pala
veterán
Gonosz egy ember vagy te, de hát nem tehetsz róla!
Én meg ismerek egy trükköt, hogy miként lehet jól befűteni a téli estéken: szedd le a prociról a hűtőt, locsold le a procifoglalatot egy kevéske nitro-glicerinnel (természetesen a proci is benne legyen, remélem Tbirdöd van:)), aztán márcsak Power ON és mehet a tüzijáték:))) -
Pala
veterán
Ezt nem lehet általánosítani! Vannak agyamentek, akik tényleg ilyenek (én ismerek jópárat). Én viszont teljesn tisztában vagyok vele, hogy a saját felelősségemre csinálom a dolgaimat, és ez mindenkire vonatkozik. Azért nem kell aggódni, még nem csesztem el egyetlen alaplapot sem!!!!
Két dolog miatt nem verem az asztalt:
1. garanciát érvényesíteni a mai világban külön öröm, szinte lehetetlen, mindenütt nyáladzó bunkók néznek az ember szemébe
2. elmondtam , hogy saját felelősségre csinálok mindent. Nem vagyok hülye, nem fogok direkt leégetni egy processzort, hogy bebizonyítsam, hogyez aztán az elégtelen hűtés miatt van, és tessék szépen kicserélni, meg különben is....blablabla...unalmas szöveg. -
biker
nagyúr
istenem, mennyi ilyen ember van!
ez nem is gond, addig, amíg tanul.
akkor van gond, amikor ilyenek verik az asztalt, hogy ez bizony garos probléma, higgyük el.... -
Pala
veterán
Nem, nem lett volna jobb egy TAK68, mely ugyan olcsóbb lett volna, de közel sem olyan hatékony, mint hiszed!!!!
Egyébként meg van lesarkazásvédőm, hehe:)))) -
Pala
veterán
Nem értem miért mondod ezt, én nem szidtalak téged!!!!!
Én csak azt mondom, hogy szeretem magam felfedezni, megtapasztalni a dolgokat, akkor is, ha ez esetleg balul üt ki. Engem jó érzéssel tölt el, ha valamit teljesen magamtól képes vagyok megcsinálni (olyan ez, mint a matek-házi: az ember örül, ha egy marha nehéz feladatot önállóan meg tud oldani).
Valaki mer kockáztatni, valaki nem: én az előbbiekhez tartozom, ennyi. -
Pala
veterán
Ok, kösz!
Azért én mégis inkább magam buherálok, tehát ki fogom próbálni, ha adódik rá lehetőségem. Végülis a hibáiból tanul az ember. Ezt gondoltam akkor is, amikor 7 éves koromban leformáztam apám gépének a vinyóját(de valahogy úgy, hogy az egész vinyó totál tönkrement:) Azóta persze tudok formatálni, abból az egy esetből megtanultam.....:) Én mindenhez így állok hozzá, és ha elsőre nem is, de másodikra már minden sikerül magamtól. Nem érdekel hogy 50K-s Asus, vagy tízezres Matsonic lap kerül hozzám, akkor is megműtöm!! -
Den
veterán
Teljesen mindegy, a lényeg hogy be lehet állítani. A bios-os megoldás előnye, hogy nem kell a gépet buherálni az állításhoz, ennyi, nem több. A modern alaplapok egy részén még ma is be lehet a főbb paramétereket jumperrel állítani. Ezeken álltalában van egy olyan jumper is amivel be lehet állítani, hogy ezek a paraméterek jumperes, vagy jumper free(biosból történő) módon ''állítódjanak''.
Ennyi, a lényeg hogy helyes értékek legyenek beállítva.
Előfordúl, hogy a tűs jumperek helyet úgynevezet DIP kapcsolókat használnak. Ez az igényesebb megoldás, nem a rövidzárakat kell pakolni, hanem kis kapcsolókat állítgatni.
De ha ennyire nem értesz hozzá, mielőtt az alaplaphoz nyúlsz, mindenképp kérj meg valakit aki csinált már ilyet hogy segítsen. -
Pala
veterán
Nézd meg az alábbi címet, mely egy ECS K7VTA3 v3.1-et ábrázol, jó nagyban:
http://www.anandtech.com/showimage.html?u=http://images.anandtech.com/reviews/motherboards/roundups/2002/Q2/KT333/ecs.jpg
Ezen a lapon hol van a jumper? (már ha van egyáltalán) -
Pala
veterán
És le van valahova írva, hogy mely tüskék összekötése mely FSB-t állít be??
-
Pala
veterán
Ja, azt hittem már nekem kell összebarkácsolni őket!!
-
Pala
veterán
De allitolag az ECS K7VTA3 v3.1-nél nem, pedig az új!
Lehet hogy ilyet veszek, ezért érdekelne!
Nem tudod hogy kell ezt (FSB állítás jumperrel)? -
Pala
veterán
Ahaaa!
De néhányan azt állítják, hogy valami ''jumperrel lehet rendszerbusz frekvenciáját állítani''. Ez mit jelent? Hogy lehet megcsinálni? -
Lomos
aktív tag
Jumper az 1 olyan kis kutyu, ami rovidre zar 1 aramkort. Ha megnezed az alaplapot, akkor vannak kis tuskek, altalaban J1, J2 stb jelekkel jelolve, amelyeket bizonyos funkciok elereshez at lehet hidalni, igy zarodik az aramkor. Valojaban 1 kapcsolorol van szo.
Jumper-BIOS alatt nem tudom mit ertesz, de CMOS Reset jumper van, ezzel lehet torolni a bios beallitasait, es visszaallitani a ''shipping default''-ra. -
Pala
veterán
Gyerekek, elég lamer vagyok az alaplapokhoz, megmondaná valaki, hogy mi az a jumper??? Hol van, mire való, mit lehet vele állítani, mit érdemes tudni róla???
Hallottam egy bizonyos Jumper-BIOS-ról is, az mi?
Aktív témák
- DDR4 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- MSI PRO B760-P DDR4 II Alaplap
- Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3.200MHz C16 Intel & AMD INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest