Aktív témák
-
L3zl13
nagyúr
Umountolás, letiltás, eltávolítás után is kap áramot. Ez nem is lehet másként, hizsen a vinyó felpörög amint a tápkábelen keresztül áramot kap. Azt pedig nem tudod szoftveresen vezérelni.
A lényeg, hogy adatmozgás, írás-olvasás ne legyen. Valószinűleg ez se vágná tönkre az eszközt, viszont adatvesztést okozna.
Ha valaki nem akar kockáztatni akkor ne csinálja. Én is amikor lehet leállítom hozzá a gépet. De ha valamiért nem lehet leállítani a gépet... -
napos2600
tag
tapasztalataim szerint ez az ata hot swap vinyo fuggo is! volt szerencsem par file-t elveszteni igy egy nem olyan veszesen oreg 13Gb-s vinyorol, de ennek ellenere ha szabalyos, ha nem a dolog mukodik! :)
-
L3zl13
nagyúr
Várjál! Letiltás/engedélyezéssel csak ugyanazt a vinyót tudod lehúzni és visszatenni nem?
Én legalábbis nem próbálnám meg a helyedben letiltani egyik vinyót, majd rádugni ugyanazon vezérlőre ugyanolyan master/slave beállítással egy másikat.
Én ilyenkor eltávolítást használom inkább. -
Club
őstag
Nálam megy
MInden gond nélkül
és eddig semmitsem nyírt ki
és mikor kivettem kiiktatni sem szoktam, csak ha bennvan az új, akkor egy hardverváltozások keresése, és szevasz!
Ennyi!
Egyébként meg aki ettől parázik, az kapcsolja a le a gépet!
nemhiszem hogy túl sokáig tartana míg bebúútol:DDD -
danzi
tag
Win XP alatt mukodik nekem tokeletesen a letiltas engedelyezessel es rack-el...
Csak nekem ugy van bekotve, hogy a ket vinyo kulon vezerlon is van, es en az egesz vezerlot szoktam letiltani a Device Managerben... Secondary IDE channel disable, ozt utana be a masik vinyot, es utana enable....
Amugy SATA tamogatja a host swapet, csak nekem me'g nincs SATA Rackem, viszont menet kozben siman le lehet huzni a sata tap kabelt a vinyorol, direkt olyanok benne a csatlakozok, hogy ez biztonsagos legyen. A fold szalak hosszabbak, ezert azok elobb cstlakoznak mint az 5 es 12 voltos szalak... -
nygma
addikt
ha annyira félti valaki a vinyót, akkor hibernáljon, úgy cserélje
vagy sleep. nem tudom minek ez túlkonspirálni. aki meg ehhez linuxot ajánl az nem komplett. 98-ban egy szál win98-al hónapokon át múködött a történet. az alkatrészek még ma is működnek valahol.... -
Kary
csendes tag
XP alatt lehetséges. Az eszközkezelőben kapcsold le a vinyót, ekkor az beáll parkolópályára. Azután beteheted az újat, pl. a rack-es szerelés ezért jó. AZtán ehy HW konfig frissítés és ott is az új vinyó.
-
demagóg
aktív tag
Ha valakinek évek óta működik így a dolog, akkor az azt mondja, hogy tuti. Ha valaki csak egyszer szívott emiatt, az meg azt mondja, hogy így soha. Akkor most kinek van igaza? Annak eldöntése meg reménytelen, hogy adott konfigban ezt a nem támogatott műveletet hogyan tolerálja a hardver.
-
Club
őstag
Win xp
Semmit nem kell letiltanI!
Vinyó kivesz rekkből, és kész!
Majd másik vinyó behelyez, hardverváltozások keresése!
Ennyi! -
PUPÁK 2
csendes tag
Ha nincs seria ata akkor használj spawmnagaert a legtöbb ujabb chipasetet támogatja és minden meghajtót cserélhetsz akár mikor (kivéve rendszer)
Ez szerintem megoldás
Nem olvastam végig a topicot lehet hogy más is ajánlotta akkor bocsi -
demagóg
aktív tag
Pssszt, de a gyakorlatban velem is előfordul. De ilyenkor van egy kis szívdobogásom. Csak ugye az ember meló közben, főleg a végén szeret sietni. Nálam már volt pusztulás. Speciel az 2,5-ös volt. Az is igaz, hogy a kezem közt nagyon sok és sokféle vinyó megfordul. De a veszély tényleg valós. Valósabb mint az én ötös lottó esélyem.
-
joysefke
veterán
szvsz
unmountolod a fájlrendszerből, lenyomod róla az áramot (gondolom ha nincs a fájlrendszerben akkor már amugy sem kap áramot, és nem forog, de nem vagyok benne biztos, és ez a kényes pont...) kiszeded és kész -
demagóg
aktív tag
Kiegészítem, mert fontosnak tartom a veszélyek hangsúlyozását. A gagyi IDE RACK-ok csak egy drótot képeznek az IDE kontroller és a vinyó interfésze között. A vinyó interfész elektronika NINCS felkészítve HOT SWAP üzemmódra. Tehát ha az áramkör tápfesz nélkül az interfészen keresztül feszültséget kap (ebből a szempontból közömbös a jel iránya) akkor jó esély van a reteszelődésre (nem reszetelődés) vagyis a táp hiánya miatt a PN átmenetek egy tirisztort képezve begyújtanak, a chip öngyilkosságot követ el. Ha időközben megjön a táp is, akkor azt is magára ránthatja, de előtte még az alaplap is kaphat a 12V-ból is. Ha valaki ennek ellenére kísérletezni akar, akkor már az is jobb, ha az IDE RACK kapcsolóját állandóan bekapcsolva hagyja. De ez az üzemmód sem javasolt. Ha fontos a gép és a vinyó élete is, akkor csak számítógép kikapcsolt állapotban javasolt a csere-bere. HOT SWAP-ra meg ott az USB, FIREWIRE ezeket már más is mondta. Házilag elérhetetlennek tartom a SCSI HOT SWAP-et, bár gyors is, biztonságos is.
-
tocsa
senior tag
Nagyon hardcore arcok mívelhetik ezt sima hagyományos ATA-val is. No persze Linux oprencer kell hozzá. A lényeg, hogy Linuxal sima IDE esetén is újra fel tudod ismertetni a drive-ot, amit betolsz. A pontos mikéntjét nem írom le, de ez a lényeg.
Egy a baj: az IDE fizikailag nincs felkészítve az ilyen cselekedetekre: menet közben fel/le csatlakoztatás. Hallottam már olyanról, hogy megpusztult vinyó. Még jó hogy alaplapi vezérlő vagy alaplap nem ment vele.
Kultúráltabb de drágábbak a hot swapra felkészített megoldások. Hot swap SCSI, akkor ilyen az USB is mint mondták, SATA hot swap is lesz, stb. -
HSNet
aktív tag
Sorry, kevertem a kavarokat.
Mondjuk, valahol érthető, dolgozok reggel 6-óta, közben levezettem 300 km-t, úgyhogy inkább megyek haza aluszikálni.
Nem írok máma már semmi többet.
Meg a villa-mos is aluszik (tényleg ezt sohasem értettem, most akkor mos az a fránya villa, vagy aluszik?!)... -
Tommmy
tag
Kell hozzá egy Windows XP-s rendszer és egy Rack!
Majd a vezérlőpult/teljesítmény és karbantartás/rendszer/hardver/eszközkezelőben letiltod azt a merevlemezt amelyiket ki akarod szedni! Megvárod míg kiírja a Windows hogy hardver-elem változ, és ezek után biztonságosan kiszedheted.
A visszatevés ugyanígy van, csak ott a lekapcsolás helyett a hardver varázslót kell használni és fel kell vele ismertetni a wincsit. -
Laci23
csendes tag
Ha nem USB-n mennek az adatok hanem IDE-n keresztül, akkor mekkora a sebesség?
-
-
kamikaze boci
őstag
válasz
kamikaze boci #4 üzenetére
Jaa, látom ez nem tetszik. Pedig nekem nagyon bejön, nem olyan vészes a tempója.
-
Laci23
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy milyen megoldást tudtok arra, hogy kikapcsolás nélkül tudjak IDE-merevlemezeket cserélni egy gépen anélkül, hogy azt ki kellene kapcsolni? Milyen alaplap, oprendszer kell hozzá? Az USB2.0 szerintem elég lassú ehhez.
Köszi előre is!
Aktív témák
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest