Hirdetés
- E-book olvasók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- DUNE médialejátszók topicja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Megjött a PRO szériás Samsung SSD-k legújabb nemzedéke
- Apple MacBook
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Megreformálja az otthoni AI-t a Framework Desktop
- MILC felhasználók szakmai topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
deathbird69
csendes tag
Szia.
Lenne egy kérdésem, szeretnék videókártya fronton fejleszteni.
Radeon R7 370, R9 270x vagy R9 380-ban gondolkodom.
A jelenlegi tápom elbírná?Konfig:
- Táp FSP Hexa 400W:
- DVD-RW: SAMSUNG 22x SH-S224BB (SATA,fekete):
- HDD WD 1.0TB Blue/SATA3/7200rpm/64Mb
- 2 db CORSAIR Value DDR3 4GB/1600
- CPU FM2 AMD Athlon II X4 750K 3.40GHz FM2 BOX:
- Alaplap ASRock FM2A75 Pro4-M (mATX) (AMD-FM2)
- SSD Kingston 60Gb SSD V300 Series
- VGA SAPPHIRE HD 7770 1GB GDDR5 OC -
neko18
senior tag
Van még egy táp itthon, de azt hiszem az sem az ajánlott kategória (M-tech 600W tápról lenne szó). Az esetleg játszhat a témában?
Már a 7950 is nagy előrelépés lenne, tuning pedig nem érdekel. A hűtőket szoktam felhúzni maxra, mert engem nem zavar a hang
[ Szerkesztve ]
-
Stirlitz
senior tag
Pár éves táp. Megoldottam a problémát, kivágtam belőle az újkorában biztos űberfrankó golyóscsapágyas ventit, és beleraktam egy Late Lyon-t. Probléma letudva, csendesen működik. Tényleg nagyon csendes darab így. De, nézegettem az új árát, azt nem hinném, hogy megérné.
[ Szerkesztve ]
-
fraba
aktív tag
Szia!
Így utólag is köszönöm a segítségedet! Visszajelzésként annyit osztanék meg, hogy a FSP 350-60hlc nem volt elég, random (mikro) fagyások voltak windows asztal alatt is, kikapcsoláskor, játék néha beakadt, egy 11 megás rar-t se tudtam letölteni
. Most cseréltem a tápot egy FSP SAGA+ 450 W-osra, ezzel eddig minden rendben.
-
fraba
aktív tag
Köszönöm a válaszodat!
Már meg is vettem és be is építettem a r9 270-et. Gyönyörűen muzsikál mind a kártya mind a táp, volt már a kártyának stressz tesztje is, futott 100 %-on, nem vágta magát tőle hanyatt a táp. Direkt megmértem DMM-el, a 12 V-os ágon 12,02 V volt (windows asztalnál 12,21 V), szóval szerintem jó lesz ez.
Viszont nincs neki 6 tűs csatlakozója, egy molexet kellett átalakítsak. De az gondolom nem baj.
Egy másik gépből ki tudnék venni egy 450 W-os FSP-t, pontos típusát most megnemmondom...
Ezek a régi tápok hány százalékos terhelésnél teljesítenek a legjobb hatásfokkal?Egyedül, ami zavar, hogy amikor ki van kapcsolva a gép, akkor egy nagyon halk, nagyfrekvenciás hangot ad ki magából a táp. Be van kapcsolva a bármilyen gomb bekapcsolja a gépet funkció, amihez meg kell az 5V folyamatosan az USB-ken. A kis terhelés miatt meg, gondolom leesik a kapcsolási frekvencia, aztán azért hallom...
Szerk: bár mondjuk ezt a halk ciripelést úgy is megszoktam szüntetni azzal, hogy a hosszabbítón - amibe a gép be van dugva -, a kapcsolót kikapcsolom, így csak akkor kap villanyt a táp, ha tényleg effektíve használni akarom a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
bypass|HUN
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a választ, azt hittem ennél jóval nagyobb az étvágya a konfignak. Akkor bebököm majd a gtx-et.
Egyébiránt mivel kalkulálod ki a fogyasztást? Csak mert ahogy vissza olvastam, nagyjából a Te általad adott instrukciókat mindenki elfogadta, szóval akkor az amolyan "félhivatalos" lehet. Monjuk kb. Te vagy az egyetlen aki válaszol, szóval kösz.Üdv: bypass
-
muszor
tag
Most látom csak hogy válaszoltál bocsi
Csak ennyit?? A VGA-m max fogyasztása állitolag 160Watt, a CPU pedig a gyári adat szerint 54 Watt. Ez már 214 Watt. A többi egység ennyire elenyésző? (1ssd, 2Hdd, 5 usb egység, 3-4 ház venti?)
Ezek szerint tényleg elég lenne a Potzee által ajánlott SEASONIC G Series 360?:$Bocsi Potzee de mástól is hallanom kell, mert unokatesóm 550 watt körüli tápot szetetett volna vetetni velem
-
balint107
aktív tag
Elvileg ma jön meg az SLI-hez a második Gigabyte GTX 660 2GB OC-m. Kicsit izgulok a táp miatt, mert mindenki mást mond. Illetve hogy maga a gépem mennyire erős egy GTX 660 SLI-hez.
Alaplap: GIGABYTE GA-F2A88XM-D3H
Processzor: AMD A10 6800K 4,1 GHZ (4,4 turbo) quad processzor (azt mondják I3-as szint)
memória: Kingston 8 GB ram
És egy Chieftec 600 w-os tápom lenne hozzá.Ami extra van még a gépbe 2 HDD (500GB, 1TB) és egy ice edge mini (nem gyári) procihűtő. Illetve DvD meghajtó vagy hasonló nincs csatlakoztatva.
[ Szerkesztve ]
-
Scale
őstag
Tuningolni nem hiszem, hogy fogom, a procim sztem így is épp hogy ki fogja hajtani, és a mostani 4870-emhez képest a 280(X) akkora előrelépés lesz, nem hiszem hogy tuningolásra lesz szükségem
Ezt a 4870-emet is csak tesztek (3dmark,stb) idejére tuningoltam, de ez is megfelelt (még most is alapjáraton megy).
És ha esetleg mégse bírná a tápom, akkor azt milyen jelekből fogom észrevenni? (Lehet hülye kérdés, de nem vagyok ebben olyan járatos
)
-
Shifty01
aktív tag
Néztem itt PH!-n 1 tesztetami 1 húzott i7(ivy) 4.3on 1 ugyan ilyen vgaval 231et evett konnektor felöl terhelés alatt(gondolom nem 100%terhelés alatt hanem ez csak metro 2033
http://prohardver.hu/teszt/geforce_gtx_760_asus_es_msi_kivitelben/tesztkonfig_fogyasztas_hutes_tuning.html
Viszonyitás alapnak jó, de nem tudom, hogy a tuningolt i7 mennyivel eszik többet mint 1 alap i5 ami gyárilag 3.2
Mivel játékra teljesen elég 1 i5 szvsz. vagy tévednék és nem elég? -
Astrasattila
tag
Köszönöm mindkettőknek! Feladtátok mondjuk a leckét!
Nem az 550-600 Watt miatt, hanem az ágakkal. Most legyek okos. Nem nagyon értek az elektronikához az a baj. Privátban érdeklődtem az egy-ágról, így legalább már a különbség tiszta.
Benézzek tápos fórumba is konkrét ajánlatért? -
flymi
addikt
-
C. s.
addikt
neduddki, vellerd, Cobra.:
Köszönöm szépen a válaszokat!
Gyanúba keveredett a kis drága, de úgy néz ki, kondenzátorcserével megúszom, akkor nem veszek újat, ha nem indokolt. A "beteg tápos" topikban erre jutottunk.
A hasraütésszerű tökéletes válasz, csak mégis tudjam nagyságrendileg. Sokkal jobb, mint amit én gondoltam.
-
C. s.
addikt
Köszönöm a választ!
A mostani tápom: Enermax Modu 82+, 425W
A VGA gyártói oldalán azt írja, hogy min. 400W-os tápegység kell neki (vagy 420, nem emlékszem). Ez azért van, hogy a "gagyi" tápok is bírják? Tehát egy márkással nem kell annyira komolyan venni?Szóval adott esetben elég volna egy 150W-os táp is? Mennyi ráhagyás kell, hogyan kalkuláljak?
[ Szerkesztve ]
-
-
snt4you
csendes tag
Közben utána kutattam fogyasztási adatoknak, csak konkrétan nem tudom hogy az egyéb eszközök mennyit vihetnek el. Mindenesetre mindenképp be kell ruháznom egy új tápra hiszen ha húzni akarom akkor viszont már kevés lesz ez neki
Videokártya: 225W (Hivatalos oldal/Adat szerint)
CPU: ~80W
Σ: 305W - maximum 310Mindenesetre köszönöm a válasz!!!
-
tknof1871
őstag
Értem, mondjuk a FSP 350W FSP350-60APN Active PFC 85+ OEM-ből lesz Be quiet! 350W BQT L7 (vagy L8) Pure Power (csak tippelem). Kicsit más burkolat, és ventilátor. Ezért a Bq 5000 forinttal magasabb árat kér el az FSP-hez képest. De a módosítás nem növeli 5000 forinttal a tápegység értékét. A Bq extraprofitra tesz szert, vagyis becsap. Mekkora szemétség, kicserélni a névtáblát. Sose jövök rá. Márkás név alatt eladni egy nem olyan márkás belsőt. Zseniális.
Van valami, ami feltűnt. A Seasonic-ból még lehet venni Passzív PFC-s tápot. Úgy tűnik a többiek már csak aktívat csinálnak. Talán megvett egy tönkrement tápgyártót és annak a belsője van a táp házában és nem a Seasonic-é?
(#5170)
ha rákeresel a topicban, valahol volt olyan hozzászólás, ahol felsorolták, melyik tápok rendelkeznek seasonic belsővel.
Jól eldugták. -
tknof1871
őstag
De a HDD-k tovább lesznek működőképesek. Napi 2-3 felesleges elindulásukat megspórolok. De hogy ezzel meddig tudom kitolni az élettartamukat, az egy másik kérdés. És elég nehéz megjósolni, hogy a befektetéssel többet nyerek azáltal, hogy később fog lejárni az életciklusuk.
-
tknof1871
őstag
Mi lenne, ha SATA táp hosszabbító-val a pc házon kívülre vezetném a tápegységből a feszültséget, aztán egy másik SATA táp hosszabbítót csatlakoztatnék a HDD-be, annak a hosszabbítónak a végét meg szintén kivezetném a házból? Mielőtt a gépet bekapcsolom eldöntöm, mit akarok. Ha filmet nézek, akkor összekapcsolom a két hosszabbítót, ami kilóg a házból. Bekapcsolom a kapcsolós elosztót, amibe a gép van dugva, aztán a gépet. Ha csak annyi időm van, hogy email-t, híreket olvassak, akkor szétválasztom őket, mielőtt bekapcsolom az elosztót és utána a gépet. Minek is bekapcsolni egy nagy adattároló HDD-t, ha nem lesz adatforgalom? Y táp elosztó kábellel már 2 HDD bekapcsolását dönthetem el.
Tudom, miért nem jó a külső mobil rack + a dokkoló? De nekem ez a megoldás itt sok helyet spórolna, meg pénzt, mert nem kell aktív hűtésű külső mobil rack-ot venni és a filmes zenés HDD-k egy védett helyen lennének.
Jó ötlet? Milyen rizikó van benne? -
tknof1871
őstag
Az egyben hagyott ágaknak csak akkor van jelentősége, ha nagyobb fogyasztású processzort vagy vagy VGA-t tuningolunk, mert akkor azok áramfelvétele meghaladhatja az ATX specifikációt és ezzel túlterhelhetik az egyik max 18A-s 12V ágat.
A több ágú tápegységek képesek arra, hogy valamelyik águkba ne adjanak feszültséget? Arra gondolok, hogy a user úgy dönt, például valamelyik HDD-t a sok közül ma nem akarja használni a gépében és azt az ágat "leválasztja" a tápegységről (amin az az nap nem használt HDD van). Inaktívvá teszi a kiválasztott ágat, nem lesz benne feszültség, azon az ágon semmi se fog működni => nem fog kopni, elhasználódni.Ha a több ágú tápegységen van erre lehetőség, akkor az hogyan valósul meg? Szoftveresen lehet befolyásolni a tápegység működését, vagy kapcsolók helyezkednek el a tápegységen és így lehet kiválasztott ágakat feszültségmentesíteni? A kapcsolós megoldás esetén nyilván a gép áramtalanított állapotában.
-
-
tknof1871
őstag
Mivel nem tudod 200W fölé vinni a fogasztást, még tuninggal sem, így elég. Egyébként ha az ár az elsődleges, akkor a Gigabyte 420w a nyerő jelenleg, utána az FSP350-60APN, majd a Chieftec CTG-400.
Nem az ár az elsődleges, inkább a biztonság. Az hogy rájöttem, olyan tápom van, ami magával ránthat (vagy biztosan magával ránt, nem tudom) mindent, amihez kötve van, az sokkal nyugtalanítóbb. Ha megtörténne a baj akkor a házon kívül mindenből újat kellene venni, és a HDD-ken nekem fontos dolgok is vannak, amiknek a kinyerésére is költeni kéne. Borzalom belegondolni.
De az árra térve, találtam egy Seasonic 520W Platinum SS-P520 tápot. Igaz, ez a korábban írtak szerint nekem fölöslegesen nagy teljesítményű, de az ára 50 000 forint. Az már nekem tényleg mellbe vágóan sok. Mondjuk ezt az osztályozást se értem pontosan. Mit jelent a 80 Plus? Mi a különbség a Platinum, Gold, Silver, Bronze között? Ha nem plusz biztonság, hanem olyan funkciók, amit az ember nem használ ki, akkor nyilván nincs értelme például Platinum minősítésű tápot venni. -
-
neduddki
nagyúr
HI!
nevicceljmar vack mercury 300/350 7-8eseimmennek akkorigepekben gondnelkul . ill acsucs az 10evefelleti enermax eg365ax-ve(g) amiszarhatasfokkaldemosti 8virnyos cuccot hajtmeg fojjamtosuzemben, de a hatsfoka hogy nemondjam hagy magautan kivannivalot
amugy a pnf-ek lassan azosszese tulvanakonidcseren,demegegyetlengpetsevittel, aminemmondhatoel a csiftek hpc-rol a tapjavithatovolt, de lap nem:- (udv
neduddki
-
tknof1871
őstag
Elvétve vannak ATX formátumba 300-350w-os tápok, de nem jellemző.
Ez egyben válasz arra is, hogy a #5075 kommentben megadott második, kibővített és jelenleg csak tervezett konfiguráció kiszolgálására 300-350Watt teljesítményű táp is elég lenne?Az Enermaxom 5 éves múlt és csak annyi a baja, hogy a ventillátora alacsony fordulaton kicsit zörög (persze egyedi vezérlésű, ezért más ventillátor csak max fordulaton menne benne).
Erről lehetne kicsit bővebben, hogyan működik? -
tknof1871
őstag
Teljes terhelésen egyébként kb 150W-ot fogyaszt a géped.
Ezek szerint 400 Watt esetén bőven van kihasználatlan teljesítmény. De ennél kisebb teljesítményű tápegység alig van. Tudom, mérni kéne, de egyelőre nincs meg minden. 400 Watt teljesítményű táp megfelelő választás lenne a következő esetben? A komment alján leírt konfiguráció 1 SSD-vel, 4 HDD-vel, 1 optikai meghajtóval, 5db 14cm-es ventilátorral a ház hűtésének, 1 hangkártya 5.1 hangrendszerű és fejhallgató, néha külső HDD csatlakoztatva USB-n.Ebben a 400 Watt kategóriában van bronz minősítésű 3db 12V-os ágú táp és arany 1db 12V-os ággal. Van jelentősége, hány 12V-os ága van a tápnak?
Számítógépvédő áramkör vásárlásának még van értelme? Webáruházakban is alig találni.
A tápegységeknek van olyan kora, ami után nem javasolt a használata? Persze, mikor a garancia lejár. De komolyan, van egy a gyártástól számított év, amikor már inkább jobb cserélni, vagy ha jó minőségű, akkor a tápegységbe beépített védelem úgy is megfogja ha elfüstöl?
Platina minősítésű táp miért nincs, ha ott van az opciók között?
-
zolee0307
őstag
Ez is meg zavart engem, mert akkor így a tényleges fogyasztás kevesebb. A ph teszjéből kiindulva, akkor olyan 260 W körül van a tényleges fogyasztás 85 % hatékonyság mellett, ha a konnektorból 306 W-ot (hozzáadtam 10 W-ot a haswell proci miatt) vesz fel gép.
Mert így tényleg elég a 450 w-os táp.
[ Szerkesztve ]
-
-
zolee0307
őstag
Köszi. Azt hittem saját fejlesztése a super flowernek.
Rypejakten: Köszi! Ezt a VGA-t néztem egy tesztben ott játékok alatt is volt 390 W fogyasztás. Ahány tesztet megnéztem, annyi féle eredmény jött ki.
Már megrendeltem az 550 W-os tápot, tudom, hogy elég a 450-es, de nem akartam " kockáztatni", féltem, hogy határon fog mozogni, főleg ennyi féle eredmény miatt. Nem sokkal került többe egyébként az 550-es.
Meg a későbbiekben esetleg vga tuning, egy erősebb vga, plusz egyéb dolgok is beleférnek.
Köszönöm a segítséget azért!
[ Szerkesztve ]
-
zolee0307
őstag
A végleges konfig:
i7-470 (84 W tdp)
Gigabyte r9 280x OC
2x4 gb ram
1 hdd, 1 ssd, 1 odd,
Gigabyte GA-H87-HD3 alaplap
4 rendszer venti, plusz cpu hűtőTudom, hogy el kell bírnia, mindenhol olvasom, hogy el bírja, a legtöbb tesztben ez a VGA 340 W körül mozgott, de egyes tesztekben 400 W körüli értékek is előjöttek, ill. egy srác írta, hogy neki is 440-480 w körül van a fogyi, igaz az fx-8320. Nem tudom, hogy jó e a tápnak, ha akár 80-90 % terheléssel megy.
Nem olcsó gépről van szó, szóval nem szeretnék kockáztatni. A táp super flower hx 450 (37 A 444 W), vagy az 550 w-os (az 45,5 A és 546 W) vezió, 3 k-val drágább.
[ Szerkesztve ]
-
-
zeusz55
senior tag
Köszönöm igazábol akkor kifejteném, most raktam össze egy konfigot, csak hozott táppal, ami FSP 350 és nem tudom ha veszek bele VGAt majd birni fogja e?!
Kofig:
1 dvd
1 samsung 250 hdd sata
1 60 gb ssd sata
Gigabyte GA B75m hd3 lap
intel g 2030 proci
4gb kingst ramoszt ennyi
ezek mellé vajon milyen fogyasztású vga férne be a 350be?
-
_NCT
addikt
Mérő elég pontosan mér, nem hiszem h ennyit csalna. 190 körülire ugrik ha játszok.
-
Mészi Zoli
tag
Szerinted ennél a tápnál mennyi lehet a 12 V ágakon a táp 50%-os teljesítménye?
A 672 Watt 50%-a vagy pedig a 600 Watt 50%-a?
A célom az, hogy 50%-nál ne legyen több a terhelése a tápnak konvertálásnál - terhelésnél - sem.Azt olvastam, hogy az egyes 12 voltos ágakon leadható teljesítmény több ágas kapcsolásnál nem lehet több 240 Wattnál, ezzel szemben itt 25 Amperes ágak vannak. Hogyan adhatták meg az ATX plecsnit erre?
Nem is beszélve a 30 vagy ennél is nagyobb tápokról Pl. Enermax 850, ami szintén több ágas?
Miért jobb a több ágas kapcsolás vagy miért rosszabb?
A fórumokon általában egy ágas tápot preferálnak.Az egyik 12 Voltos ágról megy a CPU, a másikról a VGA PCI-e csatija (max. 150 Watt).
CPU (i7 2600): 133 Wattot fogyaszt
VGA (650Ti): 111 Watt
összes többi (3 hdd, 1 odd, 2 PCI kártya): 40 Watt max.
Melyik ágon fogja az 50 %-ot elérni a terhelés?[ Szerkesztve ]
-
Mészi Zoli
tag
Ha a kérdéses táp hatékonysága 50%-on 88%, akkor a 625-ös, hogyan adhat le 600 Wattot?
[link]625 Watt 12%-a 75 Watt. Tehát Legideálisabb esetben is csak 550 Wattot képes leadni a táp. (A többi disszipációs hővé válik)
A táblázatban 600 Wattot ad le a 3 db 12 voltos ág önmagában, a többi ágról nem is beszélve (5 Volt, 3.3 Volt). Ez azért ellentmondásos.Köszi előre is a választ!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Formula-1
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- E-book olvasók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- DUNE médialejátszók topicja
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- GARANCIÁLIS! Corsair iCUE H150i ELITE LCD XT (CW-9060075-WW) Vízhűtés!
- Kijelzős/GARIS!! Lian Li GALAHAD II !!LCD!! AIO 360
- Lian Li O11 Vision Compact magyar kisker garancia
- Lian Li 240/360 hűtők vegyesen több db akciósan!
- Hajlik a tér! Jonsbo TK-2 2.0 White - Hajtott üveg ablakos fehér ház INGYÉ MPL az árban