Új hozzászólás Aktív témák
-
steve@prhw
őstag
Jaj, régi szép idők... Államvizsga előtt S.W.I.N.E.-nak nekilendül a tanulásban megfáradt főiskolás...
Reggeli után, d.e.9 körül pizsiben nekiültem, este 11-kor keltem fel kaja, pia nélkül...
Szerintem kezd kifejlődni egy olyan réteg, aki meg fog vakulni a crt-ktől... jómagam 13 éve bámulok crt-ket, sokszor napi >10 órában és a 85 Hz kb. 3 éve megy... És tökélete a látásom (még). Sokan meg pár éve kaptak egy gépet aputól, és sírnak, mert a flatronon szétkenődik a szemük....(tisztelet a kivételnek) Darwin forogna a sírjában...
Szerintem, ha valaki fogékony rá, annak szétcseszi a szemét a tft is (de lehet, hogy a normál olvasás is), aki meg nem (ismerek nem egy 50-60 éves szakit, akik 20-30 éven át 60Hz-n nézték a 14''-os jószágokat, és semmi bajuk).
Szóval sok embernek megnyugszik a lelke a tft-től, talán ezért nem is zavarja annyira a szemét (placebo). Az emberek töredékének tényleg nagyon zavarja a szemét a crt (sztem fogja idővel a tft is). A többi meg hiszti / divat.
-
Stalker-2572
veterán
Szerintem igen is rontja a szemet, főleg a CRT. Volt egy idő amíg laptopot használtam(1,5év) és amikor visszatértem CRTre szinte csípte a szemem...
Szerintem 100Hz-en egy CRT azért már nem vészes, aki meg kis felbontáson felteszi 160Hzre vagy fölé nem jár jól, mert már 100-120 Hz-et nem lehet vibrálónak látni, de 160Hz-en megnő a monitor sugárzása is... Lényelg a lényegben, hogy szüntet kell tartani, nézelődni ide-oda.
Szerezzetek be egy órát, ami csörög és figylemezet, hogy már egy jóideje ott meredsz a képernyőre és mellesleg, hogy teljes legyen a hawaii egy jó kis TFT sem árt... -
Én ezt nem kommentálom. Pláne, a komolytalanságod miatt. A katódsugárcsöves monitorok sugárzásának nézz utána. Illetve hogy ezek csökkentésére milyen szabványok léteznek.
Meg annak, hogy naponta törvény szerint hány órát szabad dolgozni monitor előtt.
És annak is, hogy a munkáltatók védőszemüveget kötelesek vásárolni az alkalmazottaknak, ha nem cserélik a crt monitorokat tft-kre.
Olvass sok színesufót! -
Nyuf
senior tag
Aki csak irodai munkára használja a számitogépet,annak több elönnyel jár egy egy tft,aki meg napi 4 orát játszik,annak egyértelmüen crt.
Én egyik oldalon sem állok...
Söt annak örülnék a legjobban,ha netezésre,tanulásra,olvasásra lenne egy tft-m.
Játékra meg egy crt-m.De sajnos ezt nem tehetem meg.
szerk:bocs azt kifelejtettem,hogy a crt legalább egy 19''-os jó monitor legyen..pl 959nf(remélem jol emléxem a nevére)
[Szerkesztve] -
Husky
aktív tag
Jajj, félreértettek...
Dehogy vágok fel a monitoromra, 1280x960@85Hz-n használom. (Egy 4 éves LG795FT-t)
Arról beszélek kezdetektől fogva, hogy a TFT-nek nincs annyi előnye, mint egy rendes CRT-nek.
MOD: Ne írjak már a második gondolatnak új HSZ-t:
Akik 1024@75-ben használják a CRT-jüket, azok valószínűleg ennek megfelelő TFT-t fognak majd vásárolni. Végülis, ilyenkor tényleg jobb a TFT, HA nem követik el ugyanazokat a látásrongáló hibákat, amiket egy világító kertitörpe (miért ezzel a hülye példával jövök folyton?) több órás bámulása közben is elkövetnek...
[Szerkesztve] -
Husky
aktív tag
> 1024@85 hz-en használom a monitort...
A 85Hz már jó, pont erről volt szó... Akik a CRT vibrálását szidják, azok általában az ez alatti frekikre gondolnak, némi csűsztatással. (Vagy az emberek azon szűk 0.1%-ába tartoznak, akik szuperlátásukkal sajnos a 100Hz-es tévéket is vibrálónak látják)...
> és szerintem most sem a legalja.
Akkor igazán nem kéne elégedetlennek lenned vele.
> 70-80 ezres monitorra,de ha belegondolsz annyiért már kapsz egy jó tft-t is.
Jajj... TFT-t 100k alatt csak nagyon körültekintően szabad vásárolni...
(Ha 15''-esre gondoltál, akkor nem szóltam. Ott még belefér.) -
-
Husky
aktív tag
-
Nyuf
senior tag
1024@85 hz-en használom a monitort...
LG F700B -amikor vettem kb 2 éve akkor eléggé közép-felsökategoriásnak számitott,és szerintem most sem a legalja.
Bocs,hogy nincs pénzem 70-80 ezres monitorra,de ha belegondolsz annyiért már kapsz egy jó tft-t is.(légyszi gamerek kiméljenek ez most nem arrol szól) -
Scream007
őstag
a nagy fény fárassza a szemet, főleg ha 1 pontra nézel pl
lvasol 1 szöveget, mozgó kép nem fárasztja annyira.
szerintem a monitor távolsága, vagyis milyen messziről nézed és a fényviszonyok a legdöntőbb tényező, ha betartod ezeket, akkor a CRT sem bazstatj a szemed, de persze a 100htz az kell.
és tényleg óránként nézz máshova is.
a TFT-nek a nagy fénye nehogy azt mondja valaki nem basztatj a szemet, max nem annyira mint a crt. -
Husky
aktív tag
A mondat kulcseleme az alacsony frekin ... Ami ~85 Hz alatt van. De leginkább 75 alatt.
Mint lentebb már írtam, azért annyire tiszteljük meg legalább a szemünket, hogy nem a legzarabb crt-t vesszük meg neki...
Perfekcionistáknak: a TFT meg 50-120kHz-cel vibrál, az meg már rádiófrekvenciás ''sugárzást'' is jelent...
[Szerkesztve] -
Nyuf
senior tag
Miután minden internetes oldal 1024x768-as felbontásra van optimalizálva,igy ennél lejjebb már nem igazán tudnék menni.
Amugy nem arra gondoltam,hogy alig látom az irást, hanem hogy néha érzem, hogy koncentrálnom kell egy szöveg elolvasására,föleg a nap vége felé amikor már fáradtabb az ember.
[Szerkesztve] -
Nyuf
senior tag
Én is sokat olvasgattam crt vs tft témában és arra jutottam,hogy a tft azért kevésbé fárasztó,mert a szöveget(pl itt a fórumban is) sokkal élesebben látod rajta,azt nem tudom,hogy miért,de ez tény... én is tapasztaltam.
És mivel sokkal élesebbnek hat a képe,ezért a szem sokkal kevésbé próbál fókuszálni,tehát kevésbé fárad....
Én is ezerrel gyüjtök tft-re,addig marad a jó kis homályos 17-es crt-m... -
Husky
aktív tag
válasz
Jim Tonic #18 üzenetére
> Dehogynem. És sugároz is.
A hálózati kábelek is sugároznak. Ötven herccel. Persze azok túl rövidek hogy rendesen leadják azt a frekit, de az erősáramú távvezetékek hossza már összemérhető az 50Hz hullámhosszával. A színesufóban pedig olvastam, hogy a kristályok is sugároznak. Igaz, azok jó irányba tekerik a csi-t, ellentétben a gaz vízerekkel.
(Sorok közti mondanivaló: a kutatások szerint napi 2+ pohár tej több rákot okoz mint a monitorok)
> A CRT napi 4 óránál többet bámulva elég komolyan rombolja a látást.
10+ éve ülök napi 8+ órát a monitor előtt. Az harmincezer óra. Plusz a tévé. A szemem köszöni, jól van. Négy évig néztem egy 14''-es CRT-t másfél méterről. Aztán négy évig egy szintén 14''-es CRT-t egy méterről. Meg négy éve nézek egy 17''-es CRT-t 60-70 centiről. Továbbá azzal fárasztom a haverokat hogy X méterről felolvasok olyasmit, amit ők csak mondatnak látszó tárgyként írnak le. Meg többek szerint baromi apró betűket használok a monitoron, és az 1280x960 is sok 17''-en. De ez valószínűleg csak genetika.
> perifériális látásból szemlélni a monitort, látni fogjátok a vibrálást.
A vibrálás az agyat fárasztja, nem a szemet rontja. Ezzel az analógiával a zene rontja a fület, mert pulzál benne a basszus.
> A legegyszerűbb, ha valaki egy hétig TFT-t használ, aztán megpróbál visszaszokni
A laptopomon TFT van (nem, nem Gericom). Felüdülés visszaülni a CRT-hez. Színhűség, lágyság, színhőmérséklet, stb. Kinek mi jön be. -
g@bo
nagyúr
én arra is kiváncsi lennék, hogy a crt monitor sugárzásától ez a számtech nemzedék nem fog e előbb elhullani. végulis elektronágyú rulez.
-
pabadam
aktív tag
Természetesen sugároz a CRT, de nem bele a szemedbe, csak a képernyőig és még onnan kb. pár centire tovább. A szemfájás nem ettől van, hanem a szemmozgató izmok elfáradásától, ha órákon keresztül meredten bámulsz valamit. Fejfájás annál inkább lehet CRT-től, ha alacsony a freki, de manapság ez már nem lehet gond. TFT-től annál inkább fárad a szem, nézzetek csak meg egy-két ilyen topikot, ahol többen arról panaszkodnak, hogy a TFT gyári fényereje majd kisütötte a szemüket, és ha le akarták venni (ha egyáltalán le lehetett tekerni), akkor jelentős romlás állt be a képminőségben.
-
Vangelis
félisten
válasz
Mr Bond 007 #23 üzenetére
Nekem meg manim is van most (hitel) de nem találok ebben a kib@szott BAZ megyében egy hibátlan monitort ide csak a selejt jön vaze
-
Mr Bond 007
őstag
válasz
Johnny Cage #16 üzenetére
Az nem számít hány évig ülsz vmi előtt.... Az számít naponta hány órában. Nem az hogy pl 10 éven át 60 Hz volt. Bakker lehetett az napi 1 óra is az nem is igazán számít. Ebben nem értek veled egyet. De abban igazad van hogy embere is válogatja a dolgot.
Ez már nem neked szól:
És már bocsánat de hogy a pi**ába ne számítana hogy mi előtt ülsz???? A crt igenis sugároz. Nem annyira mint régen. De a TFT igen is jobb a szemednek és azt nem fogom elhinni senkinek hogy a crt nem károsítja a szemedet. Aki ezt elhiszi az meg is érdemli. Amúgy nekem is crt-m van, mert nincs pénzem TFT-re de amint lesz azt fogok venni. -
_Volkovy_
nagyúr
Fél évig használtam 17'' TFT-t,és most mégis egy 19'' CRT-m van.
A TFT a netező-,és munkagépre ment,a CRT a játékgépre.
A TFT-nek annyi előnye van hogy élesebb a kép,a sarkokban se torzít,és nagy a fényereje.Cserébe játékra nem alkalmas,és annyira nem teltek a színei.
CRT-nél a sarkokban vannak furcsa dolgok,de cserébe tökéletes játszani és jók a színei.
Szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie,mi a fontosabb.Az ár,képminőség,képfrissítés,fényerő,stb. -
BOOSTER
aktív tag
válasz
Jim Tonic #18 üzenetére
Én időnként reggeltől estig gépezek 17 colos flat CRT előtt 1024*768@85Hz és semmi gondom nincs...Igaz a régi 14 colos monitorom előtt ami 60Hz-en villogott bizony megfájdult a szemem de a jelenlegi monitorom előtt senni gond és tűéles a kép jók a színek nincsenek pixelhibák amit jónéhány olcsóbb TFT nem mondhat el magáról...A lényeg hogy egy ideig még bisztos hogy nem fogok váltani TFT-re...
-
Sok véleményt olvastam, de azokkal nem értenék egyet, akik szerint 85Hz felett nem rontja a szemet a CRT. Dehogynem. És sugároz is. Nem úgy, mint régen, de sugároz.
A CRT napi 4 óránál többet bámulva elég komolyan rombolja a látást. 100Hz-et is érzékeli a szemed, max nem fogod fel. De az attól vibrál. Próbáljátok meg a perifériális látásból szemlélni a monitort, látni fogjátok a vibrálást.
Aki ma monitort vesz, ne vegyen crt-t.
A legegyszerűbb, ha valaki egy hétig TFT-t használ, aztán megpróbál visszaszokni katódsugárcsövesre. Észre fogja venni.
[Szerkesztve] -
Husky
aktív tag
Na akkor oszlassunk tévhitet...
Szóval: amivel a felhasználó (nem a monitor!) rontja a szemet:
- hosszasan fókuszál egy pontra
- nem tart szünetet (óránként legalább 10 perc)
- nem tornáztatja a szemét (közelre néz, távolra néz, ilyenkor jó ha van ablak a monitor mögött)
- a monitor felső pereme magasabban van mint a szem,
- ilyenkor sokkal kevesebbet pislog az ember (szaruhártya kiszáradása/leválása)
- a képernyő villogása 70Hz fölött inkább csak pszichikailag fárasztó (idegesítő)
- a környezeti fényviszonyokhoz képest indokolatlanul magas monitor-fényerő
[...stb...]
Szóval mindegy, hogy monitort vagy világító kertitörpét bámul az ember X órán át pihenés nélkül. A hatás ugyanaz.
Ezen szempontok szerint tehát a TFT max. azért jobb mert kontrasztosabb, és így a szemizmoknak nem kell szenvedniük amíg megpróbálják befókuszálni a CRT esetleg(!) homályosabb képét. Viszont a TFT nagyobb fényereje sötét szobában pszichikailag és fizikailag is sokkal fárasztóbb mint egy CRT esetleges villogása.
Magyarán: a szemre gyakorolt hatás alapján semmi különbség egy középkategóriás (vagy jobb) TFT és CRT között. Az alsó (ár)kategóriát meg gyorsan tessék elfelejteni.
[Szerkesztve] -
Johnny Cage
addikt
válasz
Mr Bond 007 #14 üzenetére
''bizergálja a szemed mikor egy sugárnyaláb lövell a képedbe''
Hangzatos amit irsz, de ennyi erővel irhattad volna azt is, hogy képletesen szólva egy tank ágyújával nézünk farkasszemet - azért ne menjünk olyan messzire. Az én szememet pedig nem bizergálja, holott közel 6 évig használtam egy Adi Provista 14''-os monitort 1024x768-ban 60Hz-en (maximális frissitési frekvenciája). Hozzáteszem, előtte egy még gyengébb, Stamford Canada 14 colosom volt 3 évig és az azt megelőző időszakokban szintén elég közelről szemléltem a kistv-met, aminek a C64 adta a képet. Kb. 1 éve van egy modernebb(nek számitó) 17'' sikképernyős monitorom, mely attól függetlenül, hogy nem ad túl jó képet, az első monitor, melytől semmi baja nincs a szememnek. Pedig crt, és ha valakinek, hát nekem - az ''előéletemet'' figyelembevéve - érzékenynek kell lennie erre. Megjegyzem sosem volt kiváló a látásom, de szemüvegre még a mai napig nincs szükségem. Szóval szerintem ez ennyire bizonyitható - embere válogatja. -
Vangelis
félisten
válasz
Mr Bond 007 #14 üzenetére
Erről van szó, én 2 óra után pisslogok mint állat.
A tft nél nem volt ez.
Na kapcsolom be a laptopot...de hamat. -
Mr Bond 007
őstag
Én magamat hardcore usernek mondhatom 8-10 órával. A monitorom egy Belinea 10 30 80-as 1024-ben 100Hz de sajna már ez is sok nekem. Ez is nyírja a szemem.
Úgyhogy amint lehet TFT-re fogom cserélni. Az meg nem igaz hogy a crt nem bizergálja a szemed mikor egy sugárnyaláb lövell a képedbe (egyszerűen fogalmazva).
-
Vangelis
félisten
válasz
Johnny Cage #12 üzenetére
Ez egyéni reakció akkor, de sajnos nem vagyunk egyformák.
Nekem ez a reakcióm, tapasztalatom.
De használom , mert nincs jobb.
Ezen van minden cucc amire szükségem van, de valszeg mindent átnyomok a laptopomra is és akkor majd nyomom arról a dolgokat, nem fáraszt annyira.
Rádug bill , egér és megyen majd a buli azzal -
Johnny Cage
addikt
Őszintén szólva tök unalmas már ez a ''crt-től megvakulsz, tft-től javul a látásod'' vita. Ahogy már sokszor, sok topikban sokan leirták, ami igazából káros a szemre és az idegrendszerre nézve, nem a tft vagy a crt technológiából adódik. Amikor egy adott pontra mereven fókuszál a szem - akár órákig is, az a látóidegeket rendkivül fárasztja, és hosszútávon kárositja. Ez meg annyira relativ dolog, hogy ''leültem a crt-m elé a tft 2 órás használata után, aztán kifolyt a szemem''... leültem a régi jünyosztyom elé - mert ugyebár az is katódsugárcsöves -, utána elégedettséggel nyugtáztam: a tft jobb...
-
Vangelis
félisten
Az én véleményem.
Pénteken vettem egy 19 es tft-t (de sajna vissza kellett vinnem), visszaraktam a CRT-met, és mit mondjak majd ki folyik a szemem, a tft előtt is ültem napi 6-7 órat (2 napig, amikor nem voltam vele útonde ott semmi jelét nem vettem észre ilyen hatást.
Most meg a netet , topicocat bujopm, hogy találjak egy jó tft-t , de egyre jobban vagyok azon, hogy egyik sem jó az én árkategóriamban, mert hétfőn minden boltot végigjártam itt a sötétborsodban, de vagy hibás volt vagy nem jött be.
Úgyhogy hasítok az egy éves Samsung syncmaster-emmel 85hz-en
De ég és föld, a szemre való tekintettel. -
sysyphus
csendes tag
Elismerem, hogy van amiben a CRT monitor még mindig jobb a TFT-nél, de a szem kímélése nem tartozik ezek közé! A TFT-nek most már több az előnye mint a hátránya...
-
-Jackson-
őstag
pontosan, attól romlik, hogy ugyanoda fókuszálsz (pl fps-ben szinte mindig a célkeresztre, ami ugye a monitor közepén van, és ez fárasztja a szemet leginkább).
a jobb crt-k 1280*1024-ben is 100Hz környékén teljesítenek (én pl 1024*768-nál nemhasználok nagyobb felbontást, így 120Hz a minimum, ha csézek, azt 640*480-ban jáccom->160Hz, és ez nemis egy hűdedrága kategória /MAG 996PF2/)
a lényeg, hogy 96-98kHz-s legyen a monitor, de már léteznek e fölöttiek is -
BOOSTER
aktív tag
Egy jó CRT előtt már nincs semmi gond nem fárassza a szemet annyira mint a régiek és alig sugároz a TFT elég drága és abból nem érdemes olcsó kategóriást venni mert egy olcsó TFT árából vehetsz egy jó CRT-t és az jobb mint az olcsó TFT....
A szemet már elsősorban az rongálja hogy mindig ugyanazt kell nézni és mindig ugyanarra kell fókuszálni de ettől a TFT sem véd meg....
Sok pénz TFT...
Relative kevés pénz egy jó CRT.... -
pabadam
aktív tag
A CRT nem rontja a szemet, csak max. az idegrendszerre lehet rossz hatással az alacsony frekvencia.
-
lypara
csendes tag
???
-
lypara
csendes tag
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
Most annyira nem a pénz a döntő. Néha érzem, hogy már nem esik jól a monitort nézni. Belinea 10 60 55 (19'' 85Hz)
Amit venni akarok:
AG Neovo F-419
19'' 1280x1024@75Hz, 300cd/m², 700:1 kontr, 15ms/10ms Resp.time, 170º/ 170º látósz. VGA/DVI-in -
steve@prhw
őstag
Magánvélemény-hegyeket fogsz kapni....
Szerintem, ha van rá pénzed, vegyél, de ne a legolcsóbbak közül...
Ha viszont nincs fölösleges szórnivalód, akkor vegyél egy normális 17''-os vagy 19''-os monitort, max. egy jó TFT feléért... Napi 5 óra nem sok, én kb. 9-10-et nyomok 15''-os (Gaba) és 17''-os (Compaq) crt előtt. 85Hz RuleZ, így igazából nincs gondom. (Sok kolléga a PC-k bejövetele óta gép előtt ül, anno sokáig 60Hz előtt, nincs közöttük több szemüveges, mint az átlag..)
Szóval nézz a tárcádba, és dönts! -
lypara
csendes tag
Szerintetek megéri TFT-monitort szemkímélés szempontjából venni?
(kb napi 5 óra monitor előtt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó GARANCIÁLIS Samsung Odyssey G3(Elkelt)/ LG 24GM79G
- SAMSUNG (LS34C650TAUXEN) WQHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Asus ROG Strix XG27ACDNG (QD-OLED, 1440p) - Újszerű
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS95QE-B OLED GAMER Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- MSI MAG 274PFW IPS 27 inch 180Hz monitor eladó
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! MacBook Pro M1 14" 2021 - M1 Pro I 16GB I 512GB SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest