-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék egy ilyen konfighoz tápegységet: i5-6600k & asrock z170 extreme 4+ & geforce gt 750 ti. A kalkulátor, amit néztem olyan 480W-ot írt ajánlott tápnak. Szerintetek milyet lenne érdemes vennem? Szeretnék valami gagyi APC szünetmentest alá rakni, de legutóbb is úgy jártam, hogy passzív PFC-s kellett, mert különben nem ment szögletes jelről a gép. Gondolom ugyanez a helyzet most is. Van olyan passzív PFC-s táp, ami szóba jöhet? Most egy COOLERMASTER GX 450W RS450-ACAAD3-EU, ami van, esetleg előfordulhat, hogy még ez is elég ehhez a konfighoz?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Smiley #98240 üzenetére
Nekem régen Chieftec volt, aztán az nem ment szögletes jelről, simán lekapcsolt, amikor elment az áram. A mostani szépen elmegy róla negyed órát. Akkor írták, hogy ilyet vegyek, mert ennek ilyen-olyan a PFC-je, meg jó az elektronikája, úgyhogy ilyet vettem.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Van egy CM GX-450W tápegységem úgy 5 éve. Nagyon úgy néz ki, hogy a lapnak, ami rajta volt meghibásodott a PCIE foglalatja. Működni működik, de valamiért néhány óránként leáll a video kártya driver, és ugyanez a kártya ugyanezzel a driverrel teljesen jól működik az új lapomban. A lap szerint 12.5v körül van a 12v rajta, és a max a log szerint 12.56v volt. A 3v és az 5v rendben van, de ezt a 12v-ot kicsit magasnak érzem, bár specifikáción belül van így is, de a felső határon. Szerintetek érdemes táptesztert vennem, és megnézni vele? Esetleg cseréljem le a tápot? Elég sokat költöttem alkatrészre, és nem szeretném, ha egy ilyen relatív olcsó alkatrész miatt menne tönkre.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz _Atesz #105265 üzenetére
Szia!
Van multiméterem, de arra gondoltam, hogy talán jobban járok, ha táp tesztert veszek. [link] Nem tudom pontosan a multiméterrel hol és mit kell mérni, a teszterre meg csak rádugom a csatlakozókat, aztán annyi. De ha le lehet tesztelni minden egyes csatlakozót, pl sata-t is multiméterrel, akkor szívesen ráfordítom azt a plusz időt, egyébként is csak nagyon ritkán használom, aztán csak porosodik...
Kösz a linket, a hétvégén elolvasom, és ránézek a tápra.
Folyamatosan kernel power error-okat kapok a régi lappal. Lehet, hogy a táp okozza?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz asew99 #105348 üzenetére
Ha kattog a HDD, akkor valszeg az ment tönkre, és nem a táppal van a baj. Nézd meg hdsentinel-el. Hwinfo-val tájékoztató jellegű adatokat tudsz megnézni a tápról is. Nem túl pontos, de azért nagyjából látod vele, hogy a 12v helyett nem 13v-ot kap a lap, stb.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz zsolt00000 #105428 üzenetére
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Tápegységet keresek házi szervernek. Nagyjából ez a konfig: MSI C236M WS, Xeon e3-1230v5, BitFenix Phenom Micro-ATX vagy Thermaltake Core V21, 8g ddr4, pure rock, és valami nagyon alap videokártya. 15-öt szánok rá, ha abból megoldható. Ránézésre 4-500W körüli tápegységek bőven elegek lennének. APC szögletes jelet kell vinnie. Félpasszív megoldásnak örülnék, de nem muszáj, hogy az legyen, elég az is, ha nem jellemző nála a rezonálás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az EVGA B3 -al van valakinek tapasztalata, hogy hogyan reagál a szögletes jelű UPS-re? (Hexa-t elvetettem, nem kell kapcsoló nélküli táp. A Chieftec-nél is attól tartok, hogy nem menne el a szünetmentessel, legalábbis a régi Chieftec tápom nem ment el vele.)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz enemot #109388 üzenetére
Azért nem ennyire komoly a helyzet, gondolom az olcsóbb tápok füstölnek el a kvázi szinuszos szünetmentestől. Azt mondják passzív PFC-s táp kell hozzá, vagy lottó, hogy kompatibilis e a kettő. Nekem a régi Chieftec csak lekapcsolt a mostani Cooler Master meg simán megy szögletes jelről, mindkettő aktív PFC-s. Nem igazán megjósolható a dolog az eddigi cikkek alapján. Van még olyan, hogy hold up time és az UPS-nél transfer time. A transfer time-nak alacsonyabbnak kell lennie, mint a táp hold-up time-jának, különben lekapcsol ahelyett, hogy átállna szünetmentesre. A jobb tápoknál általában azért 20msec felett van a hold-up time, de azért bele lehet futni érdekességekbe komolyabb gyártóknál is: [link]. Elvileg az átállás szünetmentesre, ami nagyon megterheli a tápot, de már nem emlékszem pontosan hogyan. Szóval 1-2 sec alatt kiderül, hogy bírja e vagy sem. Egyelőre eddig erre jutottam a témában, még olvasgatok. Ha bizonytalan vagy, akkor érdemes először gép nélkül kipróbálni csak a tápot és a szünetmentest, hogy mennek e együtt, csak utána rákötni a gépet. Az APC Smart UPS-nél nekem úgy rémlik, hogy azok már szinuszosak, a Back UPS, ami szögletes jelet ad, de persze lehet, hogy én emlékszem rosszul.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz abridabri #109408 üzenetére
Innen távolról nem lehet megmondani mit csináltál. Hivatalosan ennek úgy kéne mennie (szerintem), hogy leállítod a gépet, kinyomod a gombot a tápon, kihúzod a konnektorból, nyomsz egy power gombot, hogy kihajtsa a maradék áramot magából. Ha van ESD védelmed, akkor felveszed. Szétszeded, kihuzigálod, berakod az újat, bedugdosod a kábeleket ugyanúgy, mint volt. Visszadugod a konnektorba az új tápot benyomod a tápon a gombot, elindítod a gépet. Az új tápokat érdemes tápteszterrel megnézni, olyan 5 pénzbe fáj, és legalább biztosan tudod, hogy rendben van a táp.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
A be quiet! Pure Power 10 tápokról mik a vélemények?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz _Atesz #109413 üzenetére
Közben kiderült, hogy 10k-val olcsóbban tudok lapot szerezni uh. 25k-ig jó vagyok tápban. Erre a 4-re sikerült leszűkítenem a listát. Melyik lehet a legjobb szerintetek?
XFX 550W TS Gold
XFX XTR 550W
be quiet! Pure Power 10 500W
Antec TP-550C 550WNagyjából az számít, hogy alacsony fogyasztás, stabil működés állandó üzem mellett, jó hold-up time és csendes működés legyen. Moduláris, félpasszív, ilyesmik annyira nem fontosak. Feltételezem, hogy a modernebb tápok már elmennek kvázi-szinuszos szünetmentessel is azok alapján, amiket olvastam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Kaci84 #109419 üzenetére
Csendesség terén úgy nézem az XFX hozza 100W-on szinte ugyanazt a szintet, mint a BQ, persze kétségtelenül a BQ tápok sokkal halkabbak nagyobb terhelésen. Én olyan 100W-on vagy alatta járatom majd. Az XTR halkabb, mint a TS. [link] Az Antec is halk egyes tesztek szerint, de Tom's hardware nem tesztelte, úgyhogy azt most inkább kizárom, gondolom hasonlót tud, mint az XFX-ek. Elektronika terén az XTR jobbnak tűnik [link], mint a BQ [link]. A BQ engedi túl alacsonyra esni a feszültséget miután elmegy az áram. Annyira sokat mondjuk ez nem számít, mert szünetmentesen lesz, de azért valami plusz infot mégis ad talán úgy is, hogy a széria nagyobb teljesítményű tagját tesztelték. Ezek alapján én nem nézem tovább az XTR lesz. Remélem a 17 centis mélységgel belemegy majd a házba. Meg is rendelem. Kösz az segítséget!
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Meg is jött az XFX XTR550, tegnap teszteltem, aztán este össze is raktam a gépet. Ma néztem, remekül megy a szögletes jelű (kvázi-szinuszos) APC BackUPS ES 550-el. Fogyasztásra a teljes gép Ubuntu 17 desktop-al indulásnál 50W körülre megy fel max, 1080p youtube video lejátszáskor 37W, idle 32W áll be, kikapcsolva 1W. Az SSD ezen 1-2W-ot dobhat talán, a HDD 5-6W-ot, valamivel többet, ha felpörög. Ubuntu server-el valamivel alacsonyabb lesz a fogyasztás, illetve a hűtőkön is állítok majd, hogy passzívan próbáljanak menni, ha lehet. Nem számítok 50W-nál nagyobb terhelésre hosszú távon, szóval kicsit overkill ez a táp neki, de 24 órában menni fog, ezért inkább nem spóroltam rajta. Az összes alkatrész olyan (a háttértárak kivételével), hogy remélhetőleg 10+ évig bírni fogja velük a gép. Hangra egyébként elég halk, a teljes gép 10-15dB körül lehet közelről, 1-2m távolságból már alig hallható, akár aludni is lehetne mellette. A táp valószínűleg a leghalkabb része.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Úgy tűnik, hogy kezdi megadni magát a tápom, enyhe égett szag jön ki belőle. COOLERMASTER GX 450W RS450-ACAAD3-EU 6 éves. Szerintem ideje cserélni. Azért szétszedem belenézek, hátha csak poros, vagy a venti állt le.
Nagyjából ennyi a konfig: Asus Z97-P, Intel i5-4670k, Gigabyte GTX 750Ti, 16g G.Skill Ares 2133, egyelőre nem húztam, de jó lenne olyan táp, aminek nem fog gondot okozni. A CPU olyan 7500 pontos alapból 3.4GHz-es, szeretném kihúzni 10.000 pontig valamikor olyan 4.5GHz környékére. Valszeg majd kelleni fog hozzá egy videokártya csere is. Mindenesetre nem a legjobbat fogom abból sem venni, tehát nem kell extrém terhelést bírnia. Most böngészéssel 120W-ot eszik, talán egyszer lemértem, hogy maxon mennyit fogyaszt, olyan 200W körüli rémlik, de már megkoptak az emlékek. Gondolom egy 500W-os megfelelne, de érdekel a véleményetek. Olyan 15-körülit szánok rá, max 20-at, ha olyan árkategóriában nincs jó. Nem kell semmi extra, moduláris stb. APC szünetmentessel menjen csak ennyi a követelmény, de gondolom a mai tápok többségének ez nem okoz már gondot.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #109911 üzenetére
Sorry, téves riasztás. A tápot rádugtam teszterre, a ventilátor forog, feszültség rendben van. Kívülről nem látszik benne púpos kondenzátor, szétszedni most nem fogom, büdösnek így nem volt büdös, ellenben az apc szünetmentesből, ami mellette volt, árad a kínai szag. Egyébként is búg, rosszul tekercselt lehet, ettől a gyártótól sem veszek már.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az XFX-el mi lett? Nem látom árukeresőn...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz TechN7ne #138197 üzenetére
Nekem is Seasonic beles van, de még rendben van, puki nem volt. Most akartam körülnézni, hogy mit vegyek a másik gépbe, mert már lassan 10 éves lesz a táp, aztán látom, hogy nincs már XFX. :S Esetleg valami hasonlót tudtok ajánlani 25-30 körül? A mostani 450W, és igazából ez is elég, nem tervezek erőművet építeni, szerintem 600W-nál biztosan nem kell több (i5-4670k, RX580 vannak benne most). A moduláris előny, a fél passzív szintén. Illetve szeretem, ha van kapcsoló a hátulján.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Intel Core i3-10100 alapon építek egy kicsit erősebb irodai gépet. B450-es alaplap, még nem tudom melyik, wifi, displayport, ami kell, ATX vagy uATX. Külön videokártya nem lesz benne, 2 memória modul, 1-2 SSD, billentyű, egér. Nagyjából ennyi. Gondban vagyok az árban, és egy kicsit mindenhol le kell húzni belőle. Arra gondoltam, hogy tápból most 15-20k körülit veszek hozzá. Esetleg létezik olyan, ami használható ilyen árban? A moduláris jobb lenne, de gondolom az feláras...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest