- CES 2025: 5K-s monitorral bővült az Acer Predator termékcsaládja
- CES 2025: ultrarövid gyújtótávolságú projektor a Yabernél
- CES 2025: AI-ra készült ez a mini PC
- CES 2025: NAND flash alapokon nyugvó újdonságok a Micron/Crucial gondozásában
- CES 2025: AMD Ryzen AI CPU-n alapuló okosságok a Minisforum fémjelzésével
Új hozzászólás Aktív témák
-
fiATHaLON
őstag
Sziasztok!
Ha valaki segítene, azt nagyon megköszönném!
Mi a túró kell ahhoz, hogy 1080p-ben, 4K-ban lehessen tolni a wii játékokat
ezzel az emulátorral? Hardveres kiegészítőkre értem...
Van egy wii-nk, a mai napig játszunk rajta néhány party játékot,
és ahogy megláttam ezt a lehetőséget, roppantmód elkezdett érdekelni.
Viszont nem igazodom ki, ezekkel a bluetooth meg third party sensorbarokkal...
Mi kell hozzá? -
ceia
őstag
Más, ha az emu letölthető a készítőktől ingyenesen, vagy egy videójátékkal foglalkozó szolgáltatótól.
it's more fun to compute
-
Crus
őstag
Mennyi felesleges szó, miközben ha te a Nintendo helyében lennél pontosan ezt tennéd. Semmi keresnivalója a Steam-en egy ilyen emulátornak, mivel warezolásra van használva. Pont.
Hivatásos Goldstein ügynök - https://youtu.be/S_a7saHMtZc - Young men die, because old men hate each other. - Az atomháború szörnyen unalmas.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Fordítva történt. A Valve kérdezte meg a Nintendo-t előre és a Nintendo válasza miatt vette le az emulátort.
Ha nem ezt teszik, akkor a Nintendo valszeg kérdés nélkül egyből DMCA letámadást indít a Dolphin ellen. Szóval a Valve kvázi megmentette őket a Nintendo-tól.
Valszeg ha kiveszik azt a prím számot a Dolphinból és te kézzel beírod mint felhasználó azzal már rendben lennének a Steam-en, mert egyébként fent van neten a kulcs...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vicze
félisten
Ez az indukuk. Én az ég világon nem tudok semmit csinálni vele, mivel Valve eleget tett a kérésnek, így úgy látszik ők se akarnak és elfogadják a jogosságát és hogy szerzői jogot sért.
Ilyesmi valós perre sose fog jutni, mert az egyik fél nem tudja ezt megengedni, így jelen esetben max. Valve mondhatja(van elég pénze hozzá), hogy nop barátom hülyeség a DMCA-d, bíróságon lejátszuk. Amíg ez nem történik meg továbbra is jogalap lesz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz cinemazealot #39 üzenetére
Ráadásul a SteamDeck egyik fontos "piaca" az emulátorokat használó felhasználók...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
cinemazealot
addikt
-
Pikari
addikt
válasz Busterftw #36 üzenetére
Nem azt kérdeztem tőle, hanem arra próbálok rájönni, hogy kinek mi szüksége arra, hogy ez a szoftver steamen legyen. Egyelőre csak ilyen "parókatartó a louis vuitton táskában" nélkül nem lehet élni komolyságú "érveket" bírnak felhozni az emberek. De valószínűleg nem erre a szoftverre van szükségük az embereknek steamen.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
dabadab
titán
Nyilván ez egy olyan pont, ahol kellően homályos a fogalmazás ahhoz, hogy ezen elbírkózhassanak az ügyvédek egy darabig, de az teljesen biztos, hogy nem nagyon lehet kategórikusan kijelenteni, hogy az, amit a Dolphin csinál, jogellenes lenne - sokkal inkább úgy tűnik, hogy amit csinálnak, az egybevág a DMCA szellemiségével.
DRM is theft
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem ha ez az érvelés megállná a helyét, akkor nem írhatnál egy olyan programot, ami azt a prím számot használja fel titkosításra, amit a Nintendo is. Márpedig írhatsz, hiszen az csak egy prím szám.
Pikari: Neked ez fáj? Eddig is voltak ingyenes, opensource alkotások a Steamen, ez egyáltalán nem újdonság. A SteamDeck meg arról szól, hogy 1 gombnyomás, és indul is a játék, vagy itt most az emulátor.
Nem értem a problémádat...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Pikari
addikt
Miért kellene egy ilyen game emulátor szoftvernek steamen lennie? Kiknek akarnak ezzel kedveskedni? Azoknak az értelmi fogyatékosoknak, akik nem bírnak egyedül letölteni egy nyílt forrású szoftvert az internetről? Valaki homályosítson fel, hogy mi volt itt az elképzelés!
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Rawulf
őstag
A Ninentendo nagyon hozzászokott a japán jogi környezethez:
https://youtu.be/Ns_zZHK9NR0?t=296"Please state the nature of the medical emergency!"
-
dabadab
titán
Tessék.
Nem teljesen értem, én is pont ezt linkeltem. Ennek az F pontja az érdekes, ami pont azt boncolgatja, hogy milyen feltételek fennállása mellett lehet mégiscsak circumventelni a technological measure-öket és ezeket másokkal is megosztani.
A kulcs a DRM része, így szerzői jogvédelem alatt áll.
Nem, ilyet egyébként nem mond a szöveg.
DRM is theft
-
dabadab
titán
Létezik olyan szellemi termék, amely se nem szerzői mű, se nem védjegy, se nem szabadalom, de ettől még valakinek a tulajdona.
Ezt biztosan azért értem meg nehezen, mert nincs ilyen.
Bár persze bármiről meggyőzhető vagyok, de ahhoz konkrét paragrafust kellene mutatnod.A szoftver azért érdekes, mert egyszerre tekinthető szerzői műnek, és egyszerű tulajdonnak is.
Nem. Eleve nincs olyan, hogy "egyszerű tulajdon": a krumpli, amit te hoztál, az konkrétan ingóság.
És ahogy írtam, ez nem egy ügyvéden ment át, hanem legalább két tucatnyin.
Akkor viszont te értettél valamit félre a szerződésben.
DRM is theft
-
vicze
félisten
Másik:
"Dolphin bundles keys "without Nintendo’s authorization and decrypting the ROMs at or immediately before runtime. Thus, use of the Dolphin emulator unlawfully 'circumvent' a technological measure that effectively controls access to a work protected under' the Copyright Act."A kulcs a DRM része, így szerzői jogvédelem alatt áll.
Annyit hozzátennék, hogy a személyesen nyilván nem értek egyet vele és hülyeségnek tartom, de nem én vagyok a Nintendo ügyvédje...
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Hát elég nehezen érted meg, biztos szarul magyarázom.
Létezik olyan szellemi termék, amely se nem szerzői mű, se nem védjegy, se nem szabadalom, de ettől még valakinek a tulajdona.
Például egy kódoláshoz használt kulcs egy ilyen szellemi termék.
És ezt a szellemi terméket te azért nem használhatod fel szabadon bármire, mert az valakinek a tulajdonában van.A szoftver azért érdekes, mert egyszerre tekinthető szerzői műnek, és egyszerű tulajdonnak is. És ahogy írtam, ez nem egy ügyvéden ment át, hanem legalább két tucatnyin.
-
dabadab
titán
Úgy létezik, hogy tulajdonjog, ami szellemi javakra, termékekre is vonatkozik.
Nem, úgy sem.
Tök másképp működik mondjuk egy védjegy tulajdonjoga, mint egy regényé, teljesen más törvények szabályozzák.Tehát a privát kulcs, amit a Dolphin-ék használtak, arra nyilvánvalóan nem alkalmazható a szerzői jogi törvény, viszont ettől függetlenül a Nintendo tulajdona, mint szellemi termék.
Ezt mondom, hogy ilyen nincs, hogy nem szerzői jog által védett, nem szabadalom, nem védjegy, nem stb, hanem csak "szellemi tulajdon". Nincs ilyen paragrafus. A DMCA sem ismer ilyen kategóriát.
Ezzel szemben a szerzői jog mindig a szerzőt illeti meg.
Nem. Éppen fenn írtam: a szerzői jognál vannak vagyoni és nem vagyoni jogok, az előbbiek átruházhatóak (az utóbbiak meg nem, a szerző megnevezése pl. ide tartozik).
Nem a vagyoni jogokat ruházzuk át, és nem felhasználási szerződést kötünk. A szellemi termék tulajdonjogát adjuk át.
Azért mielőtt kötnél egy ilyen szerződést, keress meg egy ügyvédet, aki látta már a Szjt.-t
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
cucka
addikt
Szellemi tulajdonjog mint kategória nem létezik. Úgy létezik, hogy tulajdonjog, ami szellemi javakra, termékekre is vonatkozik.
Tehát a privát kulcs, amit a Dolphin-ék használtak, arra nyilvánvalóan nem alkalmazható a szerzői jogi törvény, viszont ettől függetlenül a Nintendo tulajdona, mint szellemi termék.Az egy másik kérdés, hogy a szellemi termékekre és az ingóságokra más-más szabályok vonatkoznak, például hogyan lehet eladni, vagy hogy amortizálódik-e. De ettől még a tulajdonjog mindkettőre egyformán érvényes.
Ez amúgy azért fontos, mert a tulajdonjog korlátlanul átruházható. Eddig én voltam a tulajdonos, mától te vagy.
Ezzel szemben a szerzői jog mindig a szerzőt illeti meg. A jogok gyakorlását átruházhatod, de azt a tényt nem ruházhatod át, hogy az adott műnek te vagy a szerzője.Nekünk van eddig vagy két tucat szerződésünk, ahol a szoftver leszállítását szellemi tulajdon átadásaként értelmezzük. Szóval legalább ennyi jogász kezén átment, több országban.
Nem a vagyoni jogokat ruházzuk át, és nem felhasználási szerződést kötünk. A szellemi termék tulajdonjogát adjuk át.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Hát már hogyapicsába ne létezne?
Nyilván úgy nem létezik, mint valós jogi kategória. Nincs olyan, hogy "szellemi jogi törvény". A szellemi jog valójában egy csomó, egymástól gyökeresen különböző jogi kategória összefoglaló neve. Olyan nincs, hogy valami nem szerzői jog által védett munka, nem szabadalom, nem védjegy, nem akármi, hanem csak "szellemi tulajdon".
2. A tulajdonjog átruházásával. Ez pontosan ugyanaz, mint ha egy zsák krumplit adnék el. A szoftver az én tulajdonomból átkerül az ő tulajdonába.
Nem, így nem, tekintve, hogy a szoftver nem ingóság illetve a szerzői jogi törvény egészen konkrétan szabályozza azt, hogy szoftvert hogyan lehet eladni (pl. kikötés, hogy legyen írásos szerződés - ez krumplinál egyáltalán nincs így). Igazából ami két mód van, az az, hogy vagy átruházod rá a szoftverrel kapcsolatos vagyoni jogokat vagy felhasználási szerződést köttök.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
cucka
addikt
A 1201f-ben semmi ilyet nem láttam. Te igen?
A wiki összefoglalóban láttam, de simán lehet, hogy az tévedés.Olyan, hogy "szellemi tulajdon", nem létezik.
Hát már hogyapicsába ne létezne? Angolul úgy hívják, hogy Intellecutal Property. A szerzői jog az ennek egy speciális esete.
Mondok egy példát - írok egy szoftvert egy ügyfélnek, amiért ő nekem pénzt fizet. Kétféle módon tudunk eljárni:1. A szerzői jog átruházásával. Ez azt jelenti, hogy a szerzői jog továbbra is az enyém, mert hát én vagyok a szerző, de átengedem annak a gyakorlását a másik félnek, és ezért cserébe ő jogdíjat fizet nekem.
2. A tulajdonjog átruházásával. Ez pontosan ugyanaz, mint ha egy zsák krumplit adnék el. A szoftver az én tulajdonomból átkerül az ő tulajdonába.Egyébként fun fact - a szerzői jogokkal és védjegyekkel itthon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala foglalkozik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt egyébként a Valve kérdezte meg a Nintendo-t előre, hogy mehet-e a Dolphin, nem a Nintendo intézkedett. Gondolom el akarták kerülni, hogy ágyúval meg DMCA izével lőjenek rá a fejlesztőkre egyből...
cucka: Egyébként az a kulcs egy egyszerű prím szám. Érdekes kérdés, hogy lehet-e egy prím szám "szellemi tuladjon", vagy amire hivatkoznak. Mert akkor a 3-as szám az enyém, beírom valami kódomba és innentől végetek!
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Egyik sem, egyszerűen a kulcs az ő szellemi tulajdonuk.
Olyan, hogy "szellemi tulajdon", nem létezik. A szerzői jog meg a szabadalmi jog az létezik.
az interoperability-nél ki vannak kötve, hogy milyen eszközökre érvényes az interoperability kivétel
A 1201f-ben semmi ilyet nem láttam. Te igen?
DRM is theft
-
dabadab
titán
A Dolphin Emulator lényegében pénzért árulta azt a szoftvert, amivel a Nintendo játékok másolásvédelmét meg tudtad kerülni a Nintendo-tól kiszivárgott kulcsok segítségével.
(A Dolphin ingyenes. Azt nem tudom, hogy a steames verziónál is így lett volna.)
Ez a kulcs egyébként pont a másolás ellen nem véd: a másolás ellen alapvetően a lemez maga véd (ami tulajdonképpen egy DVD, csak némileg megkevert formátummal, amit normál DVD olvasó nem olvas és nem is tud írni), de ha azt sikerül megoldani, utána nem kell a kulcs a másoláshoz.
A kulcs egyedül az emuláció ellen van, ami meg pont az az "interoperability", amit a DMCA amúgy véd.DRM is theft
-
GodGamer5
addikt
Hiába keménykedik a Nintendo már megint, attól még bárki pöccre letöltheti az emulátort a hivatalos oldalról.
"Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
KISDUCK
addikt
A nintendo szerint nem tölthetsz le rom-ot (egy random weboldalról), mert az illegális akkor is ha van egy példányod a játékból. A nintendóval lehet b@sz@kodni, de nem érdemes. Volt egy cracker csapat akik árultak mindent ami a sértette a nintendo jogait és a csapatból a kanadai tagot el is kapták és asszem 10 millió dollár feletti büntit kapott meg nem tudom hogy mennyi letöltendőt. A kellemetlen az benne hogy a fizetése X%-át élete végéig vonni fogják a nintendo részére.
-
cucka
addikt
Tulajdonképpen ha tied a játék, akkor sem szürkezóna, mert ami a "tied" az egy szoftverlicensz, tehát nem vagy jogosult pl. feltörni a játék másolásvédelmét. Nyilván magánszemélyként senki se fog ennek utánamenni, de a jog betűje szerint egyértlemű.
De ebben az esetben még csak nem is erről van szó. A Dolphin Emulator lényegében pénzért árulta azt a szoftvert, amivel a Nintendo játékok másolásvédelmét meg tudtad kerülni a Nintendo-tól kiszivárgott kulcsok segítségével.
Ez semennyire sem szürkezóna. Itt kizárólag a Nintendo jóindulatán múlt, hogy nekimennek-e a jogászaik a Dolphin fejlesztőinek.
(És hát azt mindenki tudja, hogy a Nintendo-t sok mindenért lehet kedvelni, de a jóindulat az nincs köztük) -
Busterftw
nagyúr
Ha jól értem ezzel van gond:
"the Dolphin emulator operates by incorporating these cryptographic keys without Nintendo’s authorization and decrypting the ROMs at or immediately before runtime." ...this is objectively true. I just checked, the Wii Common Key is in the emulator source code." -
dabadab
titán
Bár technikailag egy emulátor elérhetővé tétele nem számít törvénytelennek, emiatt is adott ennek eredetileg zöld utat a Valve, a rajta keresztül végzett tevékenység már lehet az. Ez egy olyan szürke zóna, ami jogilag nehezen kezelhető
Wut?DRM is theft
Új hozzászólás Aktív témák
- Sérült HP Elitebook 2570p laptop (12,5/i5-G3/8GB/320GB/Magyar)
- 13,3" CTO Apple MacBook Pro 2017 két Thunderbolt 3 port, Intel Core i7, 16GB RAM, 512GB SSD!
- Thinkpad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1245U 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad T530 laptop (15,6/i5-g3/4gb/128ssd/akkux)
- MacBook Pro 14" M3 Space Gray 8GB/512GB