Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
Cathfaern #293 üzenetére
"ez is csak terhelés elosztást támogat, nem többmagos működést.elküldi a hangkártyának (API-n keresztül, tehát lejátszótól függetlenül ugyanúgy megy)"
Itt mondjuk lehetnek kulonbsegek, mert Windowson pl. tobb API kozott lehet valtogatni, amik raadasul alkalomadtan ilyen-olyan okbol belenyulnak a hangba (pl. remlik, hogy a default windowsos (XP) kernel mixer mindent 48 kHz-re konvertal, raadasul eleg igenytelen algoritmussal).
-
válasz
Cathfaern #293 üzenetére
Péntek este nekifutok egy ABX-rendszerű vaktesztnek. Azért este, mert saját érzés alapján akkor a legérzékenyebb a fülem/agyam. Valódi kettősvak tesztet nem tudok, de igyekszem kerülni az érintkezést a tesztet irányítóval, hogy pipiológiailag ne hasson rám. Tökéletesen hiteles tesztet nem tudok csinálni, de kiindulásnak jó lesz.
-
Cathfaern
nagyúr
Nos akárhogy is nézem, a zene lejátszása formátumtól függetlenül, a következő módon történik:
- dekódolja a lejátszó a formátumot PCM-be
- elküldi a hangkártyának (API-n keresztül, tehát lejátszótól függetlenül ugyanúgy megy)
- hangkártya elvégzi a DAC konverziót, és kiküldi a jeletMegnéztem foobar-t, függetlenül attól, hogy milyen formátumot nyitok meg, ugyanannyi memóriát foglal lejátszás közben, tehát a bufferelést is formátumfüggetlenül végzi.
Innentől kezdve az egyetlen, és kizárólagos különbség az egyes formátumok között a dekódoláskor, illetve az ezzel kapcsolatos műveletek elvégzésekor lehet (itt arra gondolok, hogy pl. wavot gyorsabban dekódol, akkor hamarabb telítődik a buffer, míg flac esetén lasabban. Vagy épp fordítva, hogy ha az IO művelet a szűk keresztmetszet). Ha itt hallható különbség keletkezik, akkor az viszont implementációs hiba (akár a flac encoderben, akár a decoderben, akár a zenelejátszóban).
Szóval amit le kéne tesztelni, hogy egyrészt minden lejátszóval fenáll-e ez? Ha igen, akkor nem lejátszó függő. Aztán nem tudom van-e többféle flac decoder, ha igen, azokkal is lehetne végezni tesztet... ha ott sincs hiba, akkor csak az encoder marad, viszont akkor az könnyen azt jelenti, hogy maga a flac formátum hibás.
Mondjuk az egész előtt én még mindig azt mondom, hogy kéne normális vaktesztet végezni
-
Shufny
őstag
A valahogy/valamiért máshogy használja a buffert szerintem ott bukik el, hogy csak egy felülettel kommunikálnak, és ténylegesen egyik sem küld közvetlenül semmit a DAC -nak. Ezek után, ha az utánuk lévő rész megegyezik, akkor a jel sem különbözhet. De majd szét kell szedni valami open source lejátszót, ami szerintetek jól szól, azt majd megnézzük. Kérdés csak, hogy mikor lesz a "majd".
#292: Erre tippeltem, mert ez így tényleg furán gyenge.
-
Az elmúlt időszakban arra kellett rádöbbennem, hogy a jel digitális állapotban sokkal érzékenyebb, mint már analóg állapotban. Pl szinte semmi különbség nincs hangban a k..va drága szimmetrikus XLR analóg kábel, és az általam 1500 forintból összedobott aszimmetrikus kábel között. Legalábbis jóval kisebb, mint a Halide és a vacak SPDIF vagy a Foobar és a XBMC között.
(#288) Shufny
Ha tudnám, olyan boldog lennék, mint egy jóllakott óvodás, mert igyekeznék kiküszöbölni a hatását.(Az pufferbe helyezés és a kiolvasás is a számítógép órajelgenerátorai alapján történik, van belőle pár, és pl a foobar és az XBMC valamiért/valahogy másik generátort ér el
Jó tudom, hogy hülyén hangzik, de nincs most más ötletem.)
-
Pl. lehet, hogy máshogy hívja meg a WASAPI apit. A buffering nem segít.
A DACom is puffereli az I2C folyamot, és egy helyben programozott feldolgozó (fpga) DSP (Xiling Spartan), kettős puffer (előtte-utána) és egy referencia órajelgenerátor segítségével teljesen újrarendezi a jelet, ezáltal csökkentendő a jittert, mégis ég és föld különbség van a Halide és az alaplapi SPDIF között.
-
Shufny
őstag
-
Technikailag hogy hasonlítod össze?
A jittermérés egyazon rendszeren eltérő időpontokban is jelentősen különböző eredményt adhat. Ebbe bőven belefér, hogy két lejátszó is más eredményt produkál, hiszen még ugyanazzal a lejátszóval is van különbség.
De itthon nincs technikai felszereltségem ilyet mérni.
-
Shufny
őstag
Egyébként ennek szerintem semmi köze nincs a DAC bitszámához. Annyi, hogy a CD -n magán nem binárisan van az adat, de a leolvasás után a lejátszó DAC -jához már úgy kerül.
schawo: Ne vedd sértésnek, de ezt az indokot senkitől nem fogadom el. Ez nagyon más dolog, mint hogy jól érzed magad a kamu kapszulától.
Mellesleg lejátszónál nincs is rá szükség. DAC előtti folyamot össze kell hasonlítani az eredetivel, és kész. XBMC -t mint mondtam nem tudom hogy mérték-e. De mint a linken is olvasható, rengeteg más lejátszónál már megtették.
Ha így is van különbség, akkor megoldás, hogy ne legyen rálátása a DAC -nak a monitorra.
-
Shufny
őstag
Na most egyrészt vakteszt... másrészt a memóriában akármit csinálsz nem lesz jitter. Ha ott bitpontos az adat, akkor nem lehet más a hangja, ha a lejátszó már nem nyúl hozzá. Kb annyi az "ésszerű" magyarázat marad, hogy egy foobar bug a tápventidet felpőrgeti 10.000 RPM -re és az az által keltett mező zavarja a jelet. (Nem beszélve arról, hogy az XBMC -t nem tudom, hogy valaha lemérte-e valaki. Nem kizárt, hogy az hibázik, hogy jobbnak hallják)
Cathfaern: Most "analóg" ide vagy oda, az nem éppen ide tartozó dolog, hogy egy másik rendszer (külön CD lejátszó) szólhat máshogy.
-
A (gyári) CD az félanalóg, ha 1 bites DAC dolgozza fel.
Memóriába teszi, persze, de mégsem ugyanaz. Régebben nem hittem el semmi hasonlót, de amióta rájöttem, hogy mekkora különbség van két, elméletileg bitperfect lejátszó hangja között, azóta minden apró hatást beleszámolok. Valamiért ott van a különbség.
(#281) Cathfaern Foobar vs XBMC az XBMC javára.
-
Shufny
őstag
-
Rendszerfüggő. Tulajdonképpen lehet hallani. A PCM wav előnye, hogy rendezett adat, így kisebb lehet a jittere, mint a változó bitrátás FLAC-nak, ami kicsomagoláskor jittert kever az adatfolyamra.
De millió egyéb tényező is belepofázik: merevlemez olvasási problémák, előreolvasás, bufferelés, stb.
-
Visormail
addikt
válasz
Cathfaern #275 üzenetére
Ezt kétlem, mert először legyintettem a haverra és azzal a hittel álltam neki a maximális tömörítéssel csinálni hogy biztos nem számít
Mindegy nem akarok vitázni, de ha már az illetőt érdekli annyira hogy rákérdezzen akkor szerintem próbálja ki ő is, aztán ha nem hall különbséget megnyugszik, ha hall akkor meg azért
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Visormail #272 üzenetére
"pl többen olyat is állítottak hogy a foobarra ha valami csilivili skin raknak az is ronthat a hangján"
Urban legend max."Csak kiegészítésként, a cd/abból készült wav, meg az abból készült flac közt egy haver is meg én is hallottuk a különbséget bizonyos esetekben"
Vakteszt is volt? Ha nem, akkor semmit se jelent (az se, hogy mindketten, különböző rendszeren).Viszont a (gyári) CD (analóg rendszerrel lejátszva) és a flac között tényleg lehet különbség, hisz utóbbi mintavételezett jel, míg előbbi analóg.
-
Visormail
addikt
Csak kiegészítésként, a cd/abból készült wav, meg az abból készült flac közt egy haver is meg én is hallottuk a különbséget bizonyos esetekben (egymástól függetlenül külön rendszereken). Amikor mondta én eléggé csodálkoztam is, azt nem tudom hogy ő milyen beállításokkal csinált flacet, de én is kísérleteztem egy kicsit.
A parancssoros flac.exe-t használtam, ezt lehet pl az Exact Audio Copy-nak is beállítani külső tömörítőként. Először -8 (maximális tömörítés) kapcsolót adtam, jómagam is azt feltételezve hogy veszteségmentesnél tökmindegy, persze nem lett rossz de kihallhatóan (tehát nem arra kell gondolni hogy sokkal, de nem kellett rajta gondolkodni egyértelműen) jobb volt a wav. Utána -5 (alapértelmezett tömörítési szint) kapcsolóval is megcsináltam ugyanazt a számot akkor már nem hallottam semmi különbséget.
Ennek gondolom valamilyen szoftveres oka lehet talán(, pl többen olyat is állítottak hogy a foobarra ha valami csilivili skin raknak az is ronthat a hangján) Na ezt már nem tudom hogy van, csak azt tudom amit én hallottam.
-
Cathfaern
nagyúr
Amikor bármilyen zenét lejátszol, a tömörített anyag dekódolásra kerül. Ez lényegében nem jelent mást, mint hogy "kitömöríti wav-ba" (gyakorlatban nem teljesen ez történik, de lényegében igen). Tehát mind az mp3-ból, mind a flac-ből csinál egy wav-ot a lejátszó, és azt tolja ki a hangkártyán (csak az előbbiből nem tudja visszaállítani pontosan az eredetit). Szóval az ég világon semmi különbség nem lesz.
-
flash-
veterán
sziasztok
azt kérdezném hogy ha van egy zenei anyagból flac és wav a wav szebben fog szólni mint a flac?
csak mert mindkettő veszteségmentes,mégis tömörített a flac,szóval?
-
Cathfaern
nagyúr
-
Visormail
addikt
válasz
states1942 #265 üzenetére
Kösz ez valóban megcsinálja, de ha jól látom ezzel csak átkonvertálni lehet a cue fájl alapján flacbe, sajnos nincs benne külön újrakódolás nélküli darabolás funkció mint a cue splitterbe, vagy van csak nem találtam?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
states1942 #263 üzenetére
Az m3u alapvetően (zenei)playlist, míg a cue általános CD adat tartalmazó. Szóval a cue nem csak zeneszámok felosztását tartalmazhatja. Sőt ha nem tévedek eredetileg az m3u CD adatok tárolására nem is volt alkalmas, későbbi kiegészítése ez.
-
Visormail
addikt
Találkoztatok már olyannal hogy a cuesplitter (legfrissebb) nem darabolja fel a flacet hanem egy fájl lesz a végeredmény is?
Van egy 1-2GB-os flac fájlom a hozzátartozó cue-val, megnyitom a cuesplitterrel a cue fájlt mutatja a tartalmát előnézetben, megnyitom beolvassa mutatja is hogy 13 szám van benne nevekkel, semmi hibaüzenet. Rányomok hogy split dolgozik egy ideig kiírja hogy kész, erre egy 500MB-os cue fájlt csinált a célmappába meg m3u-t
Ugyanúgy csinálom ahogy előtte másikat és ott szépen feldarabolta számonként, tudtok esetleg ajánlani másik jó programot amivel ilyet lehet? -
states1942
csendes tag
flac+cue-t próbálok CD-re kiírni, de ezt a hibaüzit kapom: Only single file cue sheet are supperted. Már többször találkoztam vele. Azt még hadd kérdezzem meg, hogy mi a különbség a cue és a m3u fájlok között, úgy látom, mindegyik egy adott CD adatait tartalmazza.
-
need
addikt
Üdv..
Kissé meg vagyok akadva és kellene nekem egy kis segítség..!
Nem régen szedtem le zenét.. nekem vagy is számomra régen nagyon fontos volt..!
Most gondoltam nyomok egy kis nosztalgiát..!
Az a nagy helyzet hogy én azt hittem hogy ez FLAC formátum.. de mint kiderült a következő elemeket tartalmazza..!
CDImage.wav.cue 970byte
CDImage.wv 228MB
CDImage.wv.cue 864 byte
Hogy a bánatban vagy mit is kezdjek ezzel hogy le tudjam játszani cowon D2n..?
Gondolom konvertálni kellene vagy valamit.. így alapból a Cowon D2 nem tud mit kezdeni vele.. -
-
default.
őstag
Sziasztok!
Letöltöttem pár flac-mp3 konvertert, és mindegyiknél előfordult egy probléma:
előfordul, hogy egy album konvertálása után egy-egy számot nem konvertál át.
ilyenkor berakom kézzel azt az egy számot, rányomok a konvertálásra, 2mp múlva végez vele, magyarul nem csinál semmit. nincs is kimenő fájl, tehát nem is hoz létre mp3 fájlt.
az eredeti flac fájl sértetlen, le tudom játszani, csak átkonvertálni nem.ez mitől lehet?
van olyan program (akár fizetős is) ami nem csinál ilyeneket és jól lehet használni?
köszi szépen
-
válasz
makinen72 #245 üzenetére
Ha jól értem, CD-ket akarsz FLAC-ba konvertálni. Ehhez először be kell rippelni CD-ről, erre az Exact Audio Copy a legjobb, de jó beállításokat művészet megtalálni. Utána lehet az eredmény veszteségmentesen tömöríteni, erre már akár a foobar is képes.
-
makinen72
csendes tag
Sziasztok!
A foobar2000 ugyebár képes az APE és FLAC tömörítéseket kicsomizni/konvertálni,ha van mellé CUE fájl. Visszafelé is működik a dolog? Szeretném ugyanis a biztonság kedvéért megőrizni kis helyen a lossless albumokat a merevlemezen. A CD-re kiírt anyag ugye nem tart örökké...
-
zack
nagyúr
Srácok!
Segítséget kérnék!
Ahonnan eddig töltögettem Lossless-t az az oldal behalt (flacshare.net), és nem találok olyat ami kiváltaná. Ha bárki tud ingyenes vagy akár nagy adatbázisú fizetős megoldást kérem dobjom meg egy pü-vel...
Előre is hálás köszönet érte! -
válasz
WonderCSabo #240 üzenetére
A CD-TEXT UTF kodolast is tamogat. Mas kerdes, hogy a lejatszo is tamogatja-e.
-
törölt tag
Segítetek!
Orosz nyelvű komplett CD, APE formátumba másolva. Medieval CUE Splitterrel feldaraboltam, azonban a darabolás után a zeneszámok orosz nyelvű adatai (előadó, címek) nem jelennek meg megfelelően, nem tudom a kódolását beállítani. Hogy lehet az orosz cirill szöveget helyesen megjeleníteni? Hogy lehet egy adott szövegről megállapítani hogy az milyen kódolású? Netán van ilyen szoftver? (Windows 7-em van.)
A CUE Splitter minden cirill, orosz stb. beállításával kisérleteztem, de eredménytelenül. Hiába állítok be orosz nyelvű kódolást, nem jelennek meg a betük helyesen.A darabolt állományt CD-re szeretném kiírni, az eredeti orosz nyelvű CD-text felírásával együtt.
Köszi!!!
-
Lui76
őstag
válasz
WonderCSabo #237 üzenetére
Közben a feladatok nagyobb része sikerült , de a cuesplitter amit szétdarabolt annak a formátumát hol határozhatom meg , mert vmi .vw vmit ír és semmi nem nyitja meg ?
-
Lui76
őstag
szeretnék összerakni egy-egy számot több előadótól , cd-re autós felhasználásra ,de sajna a flac -et nem ismeri , vagy mp3-ba vagy audio cdnek írva kéne megcsinálno , mi a legegyszerűbb út?
Van mp3-am , Flac album ami számonként van (konvertálni tudom de az csak 120-as mp3-at tud) , meg van még egy darabban levő flac albumom amiről ki kéne vennem számot , vagy szétdarabolni... -
vili13
őstag
válasz
WonderCSabo #233 üzenetére
Konvertáláskor pl. a dBpoweramp vagy akár az Xrecode II is hajlandó átmásolni a tageket. A probléma ebben az esetben tudtommal inkább ott adódhat, hogy pont a wav formátum nem tűri a hagyományos id3 tageket, így nem is lesz benne ilyen, amit átírhatnál.
A helyedben ha wav-hoz lenne szerencsém, rögtön konvertálnám flac-ba akármivel, aztán ráengedném a TagScanner-t. Kellemes orosz program, a fájlnevekből is sokkal kifinomultabban dolgozik, de erre általában nincs szükség, mert általában akár ismeretlen albumok adatait is pillanatok alatt megkeresi és letölti, meg gyakorlatilag mindent tud, amit ebben a műfajban lehetséges. -
WonderCSabo
félisten
Köszi!
Nekem még frisebb verziók voltak meg. Pontosabban a Tagből.
Kiderült, h. csak a parancssort néztem tegnap este. Ott ékezet nélkül írta ki a kódolásnál, de a tagbe már jól írta bele. Szóval igazad van, télleg gond nélkül megy, köszi.
Szerk.: És azt meg tudom csinálni, h. a WAVok tagjeiből írja át a FLAC tagekbe?
-
vili13
őstag
válasz
WonderCSabo #231 üzenetére
Valószínűleg van megoldás, nekem ugyanis most így hirtelen gond nélkül belerakta az összes magyar ékezetes karaktert, az alábbiak segítségével:
FLAC frontend 1.7 + Tag + FLAC 1.2.1 (+ Windows 7 x64 + Winamp 5.581, az eredmény megtekintéséhez) -
WonderCSabo
félisten
Sziasztok!
Gond van a FLAC Frontenddel, pontosabban a taggeléssel. A tageket fájlnévből íratom be a FLAC fájl tagjeibe. De az a gond, h. a magyar karaktereket nem ismeri, kihagyja. Van erre megoldás?
-
Czimby
addikt
Köszi szépen a segítséget!
Most töltöttem le a Nero 9-et, de akkor leszedem a 8-at is, hátha ezzel nem működik.
Töltöm a Medievalt és a plugineket is!
Ma már nem próbálom ki, de holnap délelőtt nekiesek, találtam jó kis FLAC albumokat!Baluka26 kipróbálom a Songbird-et is, köszi az ajánlást!
UI: Szeretném megköszönni mindenkienek a segítséget, sokkal egyszerűbb így már bevált progikat módszereket használni, mintha én próbálgatnám végig az összes programot és csak install/uninstall még a megfelelőt meg nem találom.
-
looser
addikt
Szia! Ezzel a programmal elsőként szedd szét számokra az egyben lévő flac/ape/wavpack stb. lossless albumot. Ha ezzel megvagy, itt letöltheted az összes plugint, ami kellhet a (nem is annyira) egzotikus audioformátumok kiírásához. Ez(eke)t kell a megfelelő helyre másolni. 8-as Neronál (xp esetén): C:\Program Files\Common Files\Nero\AudioPlugins
Ami még fontos lehet, ha egyszerűen drag&droppolod a számokat, lerendezi valamilyen elv szerint, de többnyire nem a számok sorrendjében. Így tedd a következőt: kijelölöd a jobb panelen a számokat (akár vegyesen többféle formátum is lehet együtt), jobb klatty-> másolás, bal panelen beillesztés. Ekkor rendben lesz a számsorrend. Hajrá -
Czimby
addikt
A topicot olvasva kipróbáltam a foobar-t, nem rossz tetszik.
Tudnátok ajánlani más lejátszó programot is?
Ami nem plug-in, vagy codec, hanem rendes különálló program?Valamint szeretném megkérdezni mivel tudok FLAC-t(van cue) Audio CD-nek kiírni?
Előre is köszi!
-
baluka26
veterán
Vágás-ha van cue fájl-akkor medieval cue splitter, ha nincs akkor próbálgatás+easy audio cutter
-
törölt tag
Nem kell semmiféle cue sheet. Csak mp3DirectCut.
Onizuka: Ha szegény forrásfile egyben van, akkor azt csak egyben fogod kódolni is. Utána már úgy vagdalod, ahogy akarod.
-
Onizuka
tag
Sziasztok!
Az a problémám, hogy wv formátumból szeretnék mp3-at, azonban Xreode és Winamp+plugin esetében is az egész albumot tartalmazó állományból egy db mp3 filet csinál különálló számok helyett, ami nem okés.
Most vagy egy jobb progira lenne szükségem, vagy az alapállomány lett szarul kódolva - ez esetben van valami megoldás?Előre is köszönöm!
-
Anoulou
csendes tag
Sziasztok!
Sehol senki?? Már ketten várunk arra hogy valaki segítsen...
-
Anoulou
csendes tag
Sziasztok!
Olyan progit keresnék,amivel az egyberakott lemezeket, wav, flac, ape file-ok (sajnos nem minden esetben van hozzá cue file) szét lehet trackekre szedni,és egyúttal rögtön grabbelni is akár 320k-ba.
Létezik ilyen program,ami ezt megcsinálja,és pluszba még magyarul is tud?Köszi a segítséget!
-
katt777
félisten
válasz
WonderCSabo #204 üzenetére
És szerinted az audio dvd-n mi a fene van?
WAV, az elég veszteségmentes neked?
Lehet, hogy nagyobb, mint a flac v. az ape, viszont kissé több fér rá 1 dvd-re, mint 1 cd-re.
gyerecske: Tud az konvertálni is, vagy ha más nem, hát konvertálod wav-ba a fájlokat. Ha az asztali lejátszód jelzi a track-eket, akkor elméletileg a számok sorszámát is.
-
gyerecske
senior tag
Igen, lossless-hez kellene.A kijelzőn elég lenne ha csak a track szám lenne,meg hogy hol tart éppen,nem a számok címeire gondoltam, de ezeken a multimedia lejátszókon(pl.wdtv) nincsen semmilyen kijelző sajna, ezért kell a tv a zenehallgatáshoz is. Na én ezt szeretném kikerülni.:-)
-
katt777
félisten
válasz
gyerecske #199 üzenetére
Apollo Audio DVD Creator-ról hallottál? Az DVD-t ír, simán lejátssza bármelyik DVD-lejátszó. Keress rá a neten, ha érdekel. Max léptetned kell, ha vmit ki akarsz hagyni, de azt eleve fel sem kell írnod.
Na most, ha az kell, hogy kiírja, mit játszik le éppen, azt sztem nem teszi meg egyik asztali DVD sem, de hát csak tudja az ember, mit hallgat...
-
gyerecske
senior tag
válasz
WonderCSabo #200 üzenetére
Rá van kötve, de kell hozzá a tv is, hogy lássam mit játszik le és a plazmát nem szívesen hagyom állóképen sokáig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 14C 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- Eladó 4 hónapos Samsung Galaxy S24 Ultra (12/256Gb, titán fekete), garanciális, ajándékokkal
- Asus TUF RTX 4090 24GB GDDR6X Gaming Videokártya! BeszámítOK!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest