Hirdetés
- Olcsó vs. drága egér: melyiknél érzed meg igazán a különbséget?
- Itt a Microsoft szörnyprocesszora, ami 132 maggal tarolhatja le a felhőt
- Az Inteltől – nem csak az Intelnek
- Alice Recoque-kal mutatná meg Európa hogyan kell szuperszámítógépet építeni
- Pokolian jól elrejtette egyik leghasznosabb hardverét az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- Mini PC
- Gaming notebook topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Projektor topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- TCL LCD és LED TV-k
- Olcsó vs. drága egér: melyiknél érzed meg igazán a különbséget?
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Meg tudom érteni
Ez tipikusan az a fajta HW, ami ha kijött Win8-cal, már a 10 se ment rajta normálisan, akármit csináltál. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Helyes

Valószínű a MX-ben ott volt alapból az a pár csomag, amit a Mintre még fel kellett volna tenni. Debian mindegyik, csak az a kérdés, mit konfigurál bele, aki kiadja.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Hogyan lett? Meg a hang?
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Kell szerezni ilyen file-t

Valószínű a Git-en a többi se fog ártani. -
válasz
captainnemo
üzenetére
-
válasz
captainnemo
üzenetére
De ja, az lassú hely.@Csixy : Bliss feltehető dualbootban, csak minek. Azon a gépen jó, ha van valami, ami hajlandó normálisan működni

-
válasz
captainnemo
üzenetére
Ha nagyon alap dolgokra használod a gépet, van Google fiókod és a Chrome böngészővel is szimpatizálsz, akkor én a ChromeOS Flexet ajánlom. Az Atom mellé minimum kell egy Satás SSD.
Egyébiránt gyengébb gépekre LMDE 7, vagy mezei Debian, amit ajánlok.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
A sourceforge az ilyen. Egyként a chrome, vagy a bliss tényleg működhet de azt vedd figyelembe, hogy semmi mást nem tűrnek meg maguk mellett , még egy másik meghajtót se.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
nincs olyan disztró amit felteszek és működik?
Gyárilag nincs, ezt csak Windows rendszerrel dobták piacra, viszont így rákeresve több helyen írták, hogy az MX Linux teljesen jól fut rajra. Abból is az MX23 32-bites verzióval érdemes próbálkozni. Hátha...
-
válasz
captainnemo
üzenetére
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Leesett, mit próbálj ki.
Chrome OS Flex, vagy Bliss OS.
A Bliss Android, anyámnál egy ugyanilyen Atom procis tabletre felnyaltam, teljesen jó. 2GB RAM-os eszközökre a Go verziót kell tenni.
Nekem az intel_idle.max_cstate=3 kernelparaméter megadásán kívül semmi macera nem volt vele (enélkül bizonytalan volt a sleep, de ez annak a hardvernek a hülyesége lehet).
Sajnos a Bliss fejlesztése áll most, de remélem folytatják. A 16.x teljesen jó viszont. És egész gyors is egy Z3735F-en.A Chrome OS-t nem tudom, mennyire működne ilyesmin, de amennyire kipróbáltam hasonló dolgokon, kéne mennie.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Na az is érdekes. Mit írt ki? Bár, ha initrd-t kellösszerakni, stb., az azért elég nagy falat egy ilyen procinak.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Igen
Ez az Atom proci + 2GB RAM 
Ezért mondtam, hogy tényleg jobb új gép, mert ez akkor se kapkod, ha jól működik rajta minden. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Profilokat az utolsó tabon nézd meg.
Én nyáron szívtam ezt Debian Testingen + az Alpine-n is, nem kéne már gondot okoznia :S Főleg nem egy stabil kiadáson. -
válasz
captainnemo
üzenetére
"nincs olyan disztró amit felteszek és működik?"
Szerintem ezekre az obskurus hardverekre soha nem is volt."próbáltam realtek csomagot keresni, de csak egyet találtam ami szerintem bt releváns volt."
Olyan kell, ami firmware.sudo apt install
firmware-realteksudo apt install firmware-brcm80211
sudo apt install firmware-linux-nonfree
sudo apt install firmware-libertas
...csak nem tudom, ezek-e a jó csomagnevek. (Synapticban keress rá.)Meg ezt találtam, kifejezetten a x205-ről találta a Brave AI-ja :
"Once booted into a live environment, wireless connectivity can be enabled by ensuring the correct firmware files are in place. Thebrcmfmacwireless driver requires the file/lib/firmware/brcm/brcmfmac43340-sdio.txt, which is not located in the correct directory by default. This file can be copied from the EFI variables using the commandsudo cp -a /sys/firmware/efi/efivars/nvram* /lib/firmware/brcm/brcmfmac43340-sdio.txtafter mounting the efivarfs. Thebrcmfmac43340-sdio.binfile is usually already present in the system."
"Audio and Bluetooth functionality also require additional firmware and configuration steps, such as downloading theBCM43341B0.hcdfile for Bluetooth and applying a UCM configuration file for audio."Szóval ezzel még macerálni kell.
"systemctl -restart pipewire"
Kimenet jó...? Hangerőszabályzóban látszanak a HW kimenetek? -
válasz
captainnemo
üzenetére
Ha pulseaudio-d nincs, akkor pipewire van
Az az utódja a Pulse-nak.Ha a fifi nem megy, ott valami nem lesz jó. Realtek-es firmware csomagok fent vannak? Meg a non-free?
Még azt láttam, hogy "[ 15.477439] brcmfmac mmc1:0001:1: Direct firmware load for brcm/brcmfmac43340-sdio.ASUSTeK COMPUTER INC.-X205TA.bin failed with error -2"
Tehát nincs meg a firmware ehhez sem. Debianon firmware-brcm80211 -nek hívják a csomagot, Minten is hasonló neve lesz.
Ugyanerre láttam panaszkodást a 10-es évek második feléből Asus TF100, 205, meg hasonló gépekre
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Ott dől össze a hangdriver... :
[ 20.219156] UBSAN: shift-out-of-bounds in /build/linux-hwe-6.14-aPpcXL/linux-hwe-6.14-6.14.0/sound/soc/soc-dapm.c:3478:15
Elég új bugnak tűnik, gondolom ki lesz javítva.
"failed to restart puseaudio.service: Unit puseaudio.service not found."
Akkor pipewire van fent?
A wifire meg az van, hogy annak mennie kéne
max. egysudo modprobe r8152, meg egysudo systemctl restart NetworkManager. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Akár
(Azzól nem beszélve, hogy ez a Z3735F proci még Alpine-al is lassú.)
Ezek a cuccok új korukban se voltak egyszerűek, minden macera volt velük.
Nekem a Linx tabletben a Bluetooth ilyen, Realtek 8723bs Wifi+BT chip, de a Bluetooth a világon senkinek nem ment még vele
Win8-on, amivel kiadták, működött, azóta 0 bármivel.
Csak ezt lehetett tudni, hogy az egész gép egy tákolmány, a tiéd meg Asus, ha jól emlékszem, ott azért ez már csúnyább.BIOS-ban mit tudsz a hangon macerálni? Nekem az rmélik, hogy elég sok mindent lehet, pl. AC'97/HD Audio váltást.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Amikor elmegy sípolásba, akkor nyomj egy dmesg szerintem, és ide a kimenetet
(Esetleg egy olyat nézhetsz, hogy kimenetet váltasz, és megjavul-e? Pulseaudio újraindítására megavul-e? systemctl --user restart pulseaudio )
Meg egy lsusb , lspci hogy esetleg kiderüljön a wifi típusa.Régebbi disztróval se mész sokkal többre, mert ugyanezek a cuccok lesznek benne.
Vagy dobsz neki egy USB hangkártyát, ami pöcc-röff megy. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Linuxra még mindig több támogatásod van, hiszen az aktuális, up to date verziók felmennek és működnek is. Windowsból arra egy 11-et se nagyon tudsz feltenni (talán mókolva, de lehet még úgy se).
Az én Linx1010 tabletemnek asszem kb. ugyanaz a belseje, az is talán 8-nél véget ért, vagy a 10 elején. Alpine köszöni, elvan. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Akkor se, ha a gyártó nem adott ki egy Windows verzióhoz drivert. Nem az OS hibája.
@Pigster : Ez még mindig nem helpdesk ám
Hogy valamit napokig-hetekig kell keresni, az meg OS független szívás. -
válasz
captainnemo
üzenetére
"Linux. Nem úgy telepítesz, hogy letöltöd és felteszed."
Szoftverekre gondoltam. Tehát elsősorban tárolókból telepítesz, nem drivereket töltesz le és kézzel
BTW nemtom, ezek a speckó szoftverek mindenen macerák, ilyenkor jön egy virtuális Windows, vagy hasonló. Nekem pl. egyre kevesebb cucc van, ami nem megy Linuxon, jellemzően telefonflashelő programok. (De Samsunghoz pl. már van Heimdall ezer éve. Szóval egyre kevesebbszer kell a virtuális Wint elindítani.)
@Xbox : Itt járt javításon valami One S-hez való kontroller halom, bedugtam USB-n, pöcc-röff ment Linuxon, mint gamepad... BT-n felismerte (ez nem dongle-s), de nem tudtam, hogy onnan tovább, meg nekem elég volt, hogy működik a kommunikáció.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Linux. Nem úgy telepítesz, hogy letöltöd és felteszed.
sudo apt list|grep realtekmit mond?
Nem tudom, Ubuntu számrazékokon hogy hívják a non-free fw csomagokat, de valami olyasmit keress, hogyfirmware-realtek
És akkorsudo apt install firmware-realtek
Meg esetleg egysudo apt install firmware-linux-nonfree(ha így hívják ott) (azapt installután felsorolhatsz csomagneveket, és mind felpakolja). (A nonfree cuccban azz ismert zárt fw-k nagy része ott lesz, ami nincs kirakva külön)
Vagy ha nem akarsz terminálozni, akkor Synaptic, és abból kikeresed az összes Realtek meg firmware jellegű csomagot. -
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
A barátom frissítette a biost az Asus x205TA laptopján és a hang nem szól azóta.
Az azért nem teljesen világos, hogy egy BIOS frissítésnek mi köze lenne egy kernel driver komponens meglétéhez. A frissítéstől megváltozott a hardver is?
Vagy azért volt a BIOS frissítés, mert előtte sem szólt... -
NeoPampalini
senior tag
válasz
captainnemo
üzenetére
Wow.
Azért jó, hogy ilyen régi problémákra még van működő megoldás. 
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
captainnemo
üzenetére
Amennyire hinni lehet az internetnek, a Realtek RT5648 audio chip (ami elvileg abban is van) Linux támogatása kb. a nem létező kategória. Egy állítólag magára hagyott driver létezik (legalábbis 10 évvel ezelőtti linkek alapján), de forrásból kell fordítani, és nem is biztos, hogy működni fog.
Hasonló lehet a gond a wifi-vel is, ott szintén csekkolni kellene, hogy mi a chip pontos típusa.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
A többit részemről feladtam , passz. Eddig terjedt a figyelmem és az eddigi tapasztalataim. Bocs. A wifi pótolható egy usb stickel. Az audiót nem tudom.
Hajrá! :) -
válasz
captainnemo
üzenetére
A wifi miatt kellene egy lspci kimenet.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
pavucontrol (parancssorból vagy menüből), az hogy néz ki?
Amúgy azzal szokott
A pipewire az utódja, mondjuk az se jobb
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Így hirtelen én sem, de ha az aplay kimenetében ott a kártya, akkor az fel van ismerve
Pulseaudio, vagy pipewire van fent? -
válasz
captainnemo
üzenetére
Hála az égnek, mert a #15902-vel lehet, hogy elb@xtuk volna a biost.
A #15903-mal szerintem jlljyyyyyooooÓ lesz !A grubia32.efi fájlt spajzold el és végszükség esetén dugd bele az ubuntu mappába és a boot mappába is beledughatod , ha nincs ott. De erre nemigen lesz szükség.
hcl szaktárs tudna még az ilyen vasakról, meg a kedvenc Alpine linuxáról regényeket írni.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Ha bebootolt a telepített rendszer, van benne működő internet?
Ha jól csináltad eddig, akkor a
sudo grub-install /dev/mmmcblk2
után kellene
sudo grub-install --recheck /dev/mmmcblk2
sudo update-grub
sudo rebootde szerintem elírtad a parancsot , mert oda ez kellene
sudo grub-install /dev/mmcblk0
sudo grub-install --recheck /dev/mmcblk0
sudo update-grub
sudo rebootmert maga az mmcblk0 a 32 gigás mmc-flash
az mmcblk0p1 az EFI partíciód
és az mmcblk0p2 a / partíció -
válasz
captainnemo
üzenetére
bent vagy már?
Csak a pendrájvot tudod bootolni, vagy be tudod bootolni a telepített rendszert?"amikor parancssorból beírom azt a pár sort bebootol a diskről."
ez mit jelent? megy a telepített rendszer?Kellene egy ilyen gpartedes kép a telepített rendszerről A bal információs panelt a nézet - eszközinformációk pipa csalja elő.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Na akkor , ha valamilyen módon be tudod bootolni a telepített rendszert, akkor bootolj be rá és ha bent vagy, akkor írj ide. Mekktróbáljuk mekkcsinálni. Ha bejutottál és van net akkor lesz minden !!!! ... remélem.
user van? sudo múködik? -
válasz
captainnemo
üzenetére
Egyébként 2 giga ramja van. Én elengedném. Egy rendesebb böngésző letérdel , mert kevés a ram.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Az igazi történet itt kezdődik: [https://prohardver.hu/tema/manjaro_linux/hsz_309-309.html]
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Mielőtt feladnád ezt is olvasgasd át: [https://prohardver.hu/tema/re_asus_transformer_book_t101ha/friss.html] .
Mindjárt én is átolvasgatom az eddigieket, hátha támad valami ötletem. Kéklufi urat is meg lehetne kérdezni, hátha neki van ötlete.
Az ügy nem reménytelen. -
válasz
captainnemo
üzenetére
Ja, de a célmeghajtó legyen MBR, nyilván. Nekem 10+ év alatt párszázszor sikerült már.
Ha mondjuk Rufus-szal írod ki az ISO-t, akkor mindenképpen a dd módot válaszd! -
válasz
captainnemo
üzenetére
Elég idegörlő ilyen múzeumi szökevényekre telepíteni, eddig kettőre próbáltam, de akkor még nagyon benne voltam a telepítésekbe, közel 10 éve voltak ezek is, mindkét gépre kizárólag az akkori Linux Mint XFCE 17.3 verzió ment fel, de ma már ez nem támogatott.
Van egy igen részletes írás épp a Linux Mint kézikönyv az, itt is szóba került.
Valami választási opció kell legyen a BIOS-ban hibrid/EFI/Legacy vagy akármi...ha nincs semmi, akkor meg csak a Legacyt tudja a gép, így ha MBR particiós sémára van particionálva az eMMC, akkor lehet rá Legacyban telepíteni, hiába írja ki a rendszer az install során, hogy ez így nem lesz OK!
Ez a BIOS frissítés téma nekem is fura, mert ha minden működik, akkor idiótaság megcsinálni, főleg régi gépeken.
Ha sehogyan se boldogulsz, lehet érdemes lenne beírnod a helyzetet a Linux Lezdő topikba, hátha valakinek volt már dolga ilyen eMMC-s notebookkal...
Ez az EFI/UEFI telepítés nekem is elég sötétló még mindig, utolsó pillanatig Legacyt alkalmaztam, mióta nem lehetett, automatikus installt választottam és amit az megcsinált, azt használtam fel később, Gparted-del alakítgatva.
Ha ezt írtad be, hogy
sudo grub-install, az nem elég amúgy, meg kell adnod a meghajtó betűjelét is, amire a GRUB-ot telepíteni akarod. Valahogy így sudo grub-install /dev/emmcxxA
sudo fdisk -lparancs megmutatja a meghajtó megnevezését pontosan, ez a sor van legfelül, később felsorolja a particiókat is, ha vannak, de ne azt írd az emmcxx helyére, csak a meghajtó megnevezését! De első lépés, hogy valahogy derítsd ki, hogyan lehet Legacy/MBR-ben telepíteni!Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.
Én már ezeréve csak használtüzleti gépeket veszek itt az Aprón, jó pár van családban és több már 8 éve működik. Érdemes szétnézni, mindeg vannak jó vételek! Pár hónapja egy HP Zbook 15 G15-öt vettem 130eft-ért itt, amit boltban ennyiért venni lehetne, az kb annyit ér, hogy repüljpáva lenne azonnal belőle! A pici 14'-os gépek egész olcsón vannak szerintem.
No most már ki tudsz indulni valamerre, remélem előrébb leszel valamivel, de legalábbis máshol akadsz el, aztán onnan lehet folytatni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De amúgy nem 10 éves, hanem 2023-as alapján csináltam.
Amiben a meghajtó betűjele hda-nak van említve, az tényleg nem 10 éves, hanem 20 inkább! Már 2013-ban is réginek számított, amikor először találkoztam Linuxszal, akkor is sda, sdb volt már.

-
válasz
captainnemo
üzenetére
Annak van direkt oka, hogy 10+ éves leírások alapján telepíted a Linux Mint XFCE-t?
Régi gépre lehet nem is kéne erőltetni az EFI-s telepítést, nincs a BIOS-ban olyan opció, ahol átállíthatod legacy-ra EFI helyett? 10+ éves notebookokra eddig mindig legacyban telepítettem, például a HP Elitebook 8570p is hanyatt dobta magát, amikor UEFI-t próbáltam ráerőltetni. Azt nem tudom ezek az eMMC flashkártyák hogyan viszonyulnak a GPT-hez, de legacyhoz amúgyis MBR kell.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
Ezért jobb az UUID hivatkozás, ahhoz végignézi az összes meghajtót, melyiken találja meg. Az én gépemben 2 db NMVe SSD van, és tök változó mikor melyik az nvme1 és nvme2.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
A grub parancssor akkor jön be, ha valamiért nem találja meg az oprendszert.
Kell lennie egy grub.cfg fájlnak a /boot/grub/efi/EFI/ubuntu helyen, ami megmutatja melyik a boot partíció, általában UUID alapján. Ezt le tudod ellenőrizni?A grub menüt meg az /etc/grub.d/ alatti scriptek hozzák létre, az /etc/default/grub konfig fájl alapján. Ezt is meg kellene nézni, jók-e az adatok, bár nem szokott gond lenni az alapbeállítással sem.
-
zizidor
őstag
válasz
captainnemo
üzenetére
Mivel írtad hogy régi gép, milyen particionálás van rajta? MBR/GPT?
A rendszerindítás ennek megfelelő? MBR/EFI?
EFI esetén megvan a külön EFI partíció (FAT32)?Ha még ezek ellenére sem jó, akkor én egy usb meghajtóra felraknám a rEFInd-et, arról indítanám a gépet, onnan kiválasztani a Linuxot, és akkor egy sudo grub-install paranccsal általában helyrehozható.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Munkanélküliség
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Sweet.tv - internetes TV
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mini PC
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3867, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S21 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3937, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez az Atom proci + 2GB RAM
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Rowon