- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Steam Deck
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Gyors segítség kellene. Nincs időm cp manualt olvasni. Van egy könyvtár tele photorec-es recup_dir alkönyvtárakkal. Ebből a főkönyvtárból (mentés) kellene rekurzívan, minden alkönyvtárból csak .doc és .xls kiterjesztésű fájlokat átmásolni egy másik könyvtárba (válogatás). Sok alkönyvtár és sok fájl van. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9798 üzenetére
Egy kicsit félreértettetek. A Mint egyik erényeként említettem a Frissítés kezelőt, miszerint nem viszi bele a Usert verzió frissítésbe. A terminálos dolog csak most Taránál jött, de azt meg kell találni és le kell futtatni. Ettől függetlenül a Synapticban és a terminálban futtatott sima frissítés, verzión belül nem veszi figyelembe a Frissítés kezelőben beállított szinteket.Teszem azt nincs kijelölve kernel frissítés. Ez az előbb említett két eszközzel megtörténik, mindent felfrissít amit a tárolókban talál. Minten be kell kapcsolni az automatikus frissítés telepítését is. Default inaktív, csak tájékoztat a rendszer az elérhető frissítésekről.
Ubuntun meg rányomhat a distro upgrade-ra, függetlenül attól hogy tudja-e hogy mi az. Továbbá automatikusan települnek a biztonsági frissítések. Ez mellé meg default a "következő verzióra frissítés" is. Ebbe szaladnak bele sokan és omlik össze a rendszerük, mert pl. tele rakták magukat PPA-kal. Azt viszont már nem tudják, hogy ezeket ildomos distro upgrade-kor kikapcsolni, mert ugye változik a kiadás és a PPA-nak is követni kell.
A terminál oké, ha PPA vagy más miatt használni kell, de kimondottan a rendszert frissen tartani nem kell.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9793 üzenetére
Összességében a föntebbi pár hozzászóláshoz fűztem a saját gondolataimat. Nincs szüksége Átlag Józsinak sem Ubuntun sem Linux Minten terminálból frissíteni. Meg tudja csinálni kényelmesen grafikus felületen. Nem borítja meg a rendszerét, nem piszkálja csak használja.
A Mint nagyon bolondbiztosra van csinálva ilyen szempontból. Normál módom nem lehetséges verziót ugrani, míg ez Ubi-nál automatikusan be van kapcsolva: "frissítsen a következő kiadásra".
Számtalan Ubi vérzik el distro upgrade miatt, míg Mint talán egy sem, ha a default frissítési mechanizmust használják.
Szóval nem kell a Debian vonalból Arch-ot csinálni és Átlag Józsiból meg terminál terminátort. Mert úgy látom mindig megfordul a gyerek fekvése. Az friss ubuntusok szét cincálják a rendszert, mert azt hiszik értik. Az Arch alapúaktól meg elvárják, hogy ubuntusan kínáljon fel mindent. Persze egy pure Archot meg nem tudnak összerakni. -
törölt tag
Egy valamit tisztázni kéne! A Linux Mint default frissítéskezelője a grafikus Frissítés kezelő. Ez kezeli a beállított frissítési szinteket. Nem tüntek el a Tarában sem, csak meg kell jeleníteni az adott menüponttal. Számtalanszor el lett mondva máshol, hogy a Synaptic és a Terminálos frissítési parancs nem veszi figyelembe a Frissítéskezelőben beállított frissítési szinteket és beállításokat.
Ennek tudatában kell a User-nek eljárni.
Synaptic-al és Terminálos apt-vel megtudod borítani a rendszert. Ennyi.
Default használat során semmi nem indokolja az alternatív rendszerfrissítést. A tálcán jelez a pajzsocska, user mondja Frissítés és kész. Ennyi.
További interakciók utánajárást és jobb felkészültséget kíván. -
törölt tag
Igen, minden bizonnyal. A wifit csak azért említettem, mert nekem is van egy ilyen "Centrino" korabeli kis Samsung Q210-es notim és egy "n"-es wifi stick-el sokkal jobb a wifi sebességem.
-
törölt tag
válasz
growler #9648 üzenetére
A qbittorrent-et a szoftverkezelőből .deb csomagból nem flatpack-ből telepítettem. Csak egyéb disztrókat töltök le vele, más torrent forgalmat nem generálok. Ennyi használat alatt nem volt problémám. Indult-indul rendesen és el is kezd seedelni, ha kész a letöltés.
Az Unetbootin-nak van 18.04-es ppa-ja, de nem használom. Erről nem tudok nyilatkozni. Ha kell ISO-t írnom penre, akkor dd-zni szoktam. -
törölt tag
válasz
King Unique #9624 üzenetére
Jelen esetben csak bonyolítanánk a helyzetet dual boot-al. Anno azzal kezdtem én is, de én tudatosan akartam átállni, ami sikerült is. Viszont van olyan hölgyismerős aki szintén csak átlag user-nek mondható. De egy másik kernellel indítást meg lehetett oldani vele távsegítséggel. Szóval atlag user és átlag user közt is rengeteg különbség lehet. Akiknek segíteni szoktam, azoknak mindig felmérem a hozzáállását, készségét és talpra esettségét. Ennek függvényében javaslom a váltást vagy a Win jobb megismerését vagy körültekintőbb használatát. Nem feltétlen célom a Linux-ra átállítás, inkább a rendszerének jobb megismerése, programok, szokások megismertetése stb.... .
-
törölt tag
*King Unique, *Supernova8, *growler
Van egy PC is Win7-el és MS Office-al, ami rendesen működik. A munka túlnyomó részét azon végzik. Ezt egyelőre nem kell piszkálni, úgy néz ki. A másik noti még nem volt megnézve liszenc ügyben, azt is akkor piszkáljuk, ha azon is ilyen mennyiségis Win10 van.
A fő mondanivalóm az lett volna, hogy nem csak az a jellemző, hogy menekülnek az átlag userek a Linux hallatán vagy pár napi használat után. Itt egyértelműen pozitív reakciók voltak már a rendszer bemutatásakor ( más fél órát töltöttünk vele ). Ez csak megerősítést nyert a további használat során.
A jóárasított, e-bayes és egyéb nem az általános liszencelési áraknak megfelelő példányokat nem szoktam ajánlani senkinek. Megemlíteni szoktam, de annak én nem járok utána és nem is segítek a beszerzésben. Csak a standard OEM és dobozos verziók áraira szoktam utalni és azok beszerzési lehetőségeire.A Win10-Linux dualboot telepítéseket sem javaslom és nem is csinálom átlag usereknek. Számtalan eset van amikor a Win10 update után elkeféli a Grubot és hadd ne soroljam a többi nyalánkságot. Ezekre már nincs kapacitásom és nem is akarok ezzel foglalkozni.
Ez már nem átlag user felhasználás szerintem és ennek folyamatosan képben kell lenni a folyton változó problémáival, innen meg már nem kellek, ha a linuxot vagy a 10-et újra kell húzni.Az elindulásban szivesen segítek és az alternatívák felsorolásában. A két rendszer alapvető különbségeinek az érthető bemutatásában. De a hosszútávú kézfogással történő használatra nincs kapacitásom. És ne feledjük, jelen esetben nem magán ember otthoni gépéről van szó, hanem egy szervezet eszközéről, csak nincs semmilyen üzemeltető infrastruktúra mögöttük.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9594 üzenetére
Blog majd akkor lessz, ha a nyomtatókat is beröffentik egyedül a csajok. Egyet megmutattam nekik, hogy hogyan kéne működni. Idő hiányában még nem értek oda. Meg van még 1 ugyanilyen noti, ami még ketyeg a redmondi rendszerrel, de már mondták, hogy arra is Linuxot kérnek majd.
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Talán egy blog bejegyzést is megérne az alábbi eset, de inkább csak ide szűkebb körben osztanám meg a nemrégiben történt "nagy" oprendszer cserét.
Miről is lenne szó, mint egy frissítésbe belerokkant Win10-ről. Tény, hogy gyorsan kellett cselekedni, mert "hétfőn" már produktívan kellett használni a notit. Szóba sem jöhetett új vagy legális Win liszenc vásárlása. Egyrészt az idő rémséges rövidsége és az adott szervezet pénzügyi függőségei miatt. Viszont személyes kötödések miatt, és ismerve az adott "sysadmin" ellátátatlanságot. Tényleg valami használható alternatív megoldás kellett.
A tények:
- adott egy közhasznú szervezet ( Biztos kezdet Ház),
- anno 2 évvel ezelőtt kaptak egy notit a működésük segítéséhez,legális Win10-el,
- minden szép és jó volt, működött minden ( 2db weboldalon kellett adatokat rögzíteni),
- plussz a járulékos MS doksik gyártása.
Majd egyszer az oprendszer elkezdte magát "visszafogni", értsd úgy, hogy funkciók kezdtek nem működni. A folyamat végére, fekete asztal, személyreszabás nem működése, asztali parancsikonok nem működése, stb. ....... ( Aki látott már elérvénytelenedett Win liszencet, az tudja miről írok.). A legvégén már " Ön szoftver hamisítás áldozata lett. Vásároljon Win liszencet. stb.... . , Tudjuk, vagyis nekem nem ismeretlen ez a folyamat.
Hosszasabb kutakodás után kiderült, hogy ez egy mennyiségi liszences "kopasz" noti ( nem OEM liszences). Amire valahol, valakik tettek egy kb. 2 év érvényességgel rendelkező Win10 egyedi liszencet. Ami önmagában nem is lenne baj, ha ezt a végfelhasználóval vagy annak az infrastruktúra üzemeltetőjével közlik. Hogy figyu mán 2 év mulva liszenc ujra indítás vagy valami okosságot kell majd eszközölni.
Szóval se rendszergazda, se kompetens felügyeleti szerv,se hathatós háttér szervezet, aki ezeket az igen fontos kérdéseket érdemben tudná kezelni.
Csak van az egyszeri jótétlélek, aki csak a munkáját végzi. Úgy, hogy itt egy noti és dolgozz. Dolgozott is míg bele nem rottyant ez a Win 10, a legutolsó verzió frissítésbe.
Miután megbeszéltük, hogy semmi Win specifikus alkalmazás nem kell nekik és pénzük sincs liszenc újra vásárlásra.
Itt jött az alternatív megoldás a Linux Mint 19 "Tara" Cinnamon személyében. Az egyszerű MS doksik oda-vissza kezelése LO-val zökkenő mentes. Csak címszavakban egy olyan user tapasztalatai a Linux-al, aki a Windowsát is csak használja.
-sokkal egyszerűbb,
-sokkal gyorsabb,
-sokkal szebb,
-nem tukmál ismeretlen dolgokkal,
-azt csinálja amit mondok neki,
- kézenfekvőbb minden,
- stb.......
Nincs negatív élmény, pedig mély részleteiben kérdeztem a user-t.
Szóval srácok, ez az igazán jó érzés. Ha valakinek egy olyan eszközt tudsz adni, amit eddig nem ismert. De nyitott volt rá, hogy megismerje és használja. Ez által ismét tudja a munkáját maradéktalanul végezni.
Na, Linux forever -
törölt tag
A kiinduló kérdésben arról volt szó, hogy mi a vélemény a 19-esről. Ebből a szemszögből mondtam véleményt. Szerintem az már más kérdés, ha egy előző verzióról akarunk frissíteni és akkor milyen egyéb dolgok jönnek a képbe. Személyszerint én a tiszta telepítés híve vagyok.
-
törölt tag
válasz
growler #9507 üzenetére
Ismerem a témát, de mint ahogy mondtam a Timeshift a rendszerbe integrált megoldás. Feldobja az üdvözlő képernyő és a frissítés kezelő első indításakor is figyelmeztet a biztonsági mentésre. Ezért lenne érdemes több információt a felhasználó elé tárni, már az iduláskor. Minden más opcionális telepíthető megoldást a felhasználó megtalálja, ha akarja.
-
törölt tag
válasz
growler #9505 üzenetére
A Systemback-et már nem fejlesztik.
A Timeshift-et eddig nem használtam, mivel Linuxra írt program. Így valószínűleg működik karakteres felületről is, mint az általad linelt oldal mutatja. Ezen lehetne még finomítani, hogy van ilyen funkció is és azt hogyan lehet használni. Mivel már egy integrált megoldásról van szó és nem egy opcionálisan telepíthető programról. -
törölt tag
Jó a Timeshift ahogy van, nem megkerülhetetlen. Egyszer kilépsz belőle, aztán nem zavar. Annyit azért lehetne finomítani rajta, hogy arra felhívná a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb hely egy visszaállítási pontnak nem éppen az a fizikai lemez, amin épp a rendszer van, hanem egy másik- független lemez. valamint felkínálhatna egy olyan visszaállítási lehetőséget, amikor csak a GUI omlik össze, viszont konzolról parancsokkal visszaállhatnál. Látsd anno Systemback CLI.
Jó ez így is integrált megoldásnak.
Nagyon jót alkottak a Mintes fejlesztők, egyértelműen a felhasználó barát irányba mentek tovább. Becsüljük meg. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9478 üzenetére
Nem egyszeri est volt, többször megcsináltam akkor és mindn esetben elcsúszott partíciókat csinált a telepítő.
Az ellenörzést a parted align-check opcióval néztem. Más disztro telepítőjével ilyet nem tapasztaltam.Ha jól tudom nincs a Solus-nak topikja. Lehet érdemes lenne csinálni neki.
-
törölt tag
(OFF)Solus-nál én azt tapasztaltam, hogy ha a telepítőjével partícionál, akkor SSD esetén a partíciók illesztése (alignálás) nem (/OFF)megfelelő ( not aligned ).
A Live rendszer gparted-je viszont már helyesen illeszti a partíciókat.
Nézz rá erre mindenképp, ha kipróbálásra kerül a Solus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest