- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
- 3DMark (2013) eredmények
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Hobby elektronika
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Everest / AIDA64 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Di Natale #23407 üzenetére
Azért a 2010-es Tron Legacy-ben is voltak érdekességek:
Igaz, ez nem hackelés volt, csak pötyögtek valamit a gépen... de ez valójában egy SunOS vagy Solaris volt, és egy ilyesmi gépen futott: Sun-3
És a cég telephelyén futó gépen pedig látszik, hogy Ubuntu van rajta.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Di Natale #22987 üzenetére
Voltak kifejezetten multimédiára kitalált, kihegyezett operációs rendszerek régen (kb 20+ éve is).
Linux erre is tökéletesen alkalmas.Ezt a kritikai narratívát a Windows 95 hozta, mert nem volt hálózatos OS, külön szoftver (külső fejlesztésű 3rd party) Novell vagy LANtastic kellett hozzá (Windows NT nagyon fapados, használhatatlan volt általános célokra is)
-
cami][us
senior tag
válasz
Linuxot nem grafikus felületre tervezték.
Így van. A kernelnek nincs grafikus felülete...I'd just like to interject for a moment. What you're referring to as Linux, is in fact, GNU/Linux, or as I've recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX. Many computer users run a modified version of the GNU system every day, without realizing it. Through a peculiar turn of events, the version of GNU which is widely used today is often called "Linux", and many of its users are not aware that it is basically the GNU system, developed by the GNU Project. There really is a Linux, and these people are using it, but it is just a part of the system they use. Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU with Linux added, or GNU/Linux. All the so-called "Linux" distributions are really distributions of GNU/Linux.
-
válasz
Hint: ne olvass marhaságokat.
Tehát először a Microsoft alkotta meg az első op.rendszert amin nem szükséges utasításokat gépelni.
Az Apple csinált először használható, elterjedt GUI-s oprendszert.A Linuxok alatt a mai napig az a Kernel fut amit annak idején megálmodtak.
Nem igazán, valószínűleg a Linux kernel a legmodernebb az elérhető kernelek közül. Sokkal nagyobb effort megy bele, mint bármi másba.Ergo a Linux soha sem lesz olyan hatékony grafikus munkákra mint a Windows.
A problémát inkább az igény hiánya jelenti, plusz az ősi X11 amit szerencsére egyre inkább dobunk ki.Amúgy ha laptop akkor vegyél M1-es mac-et.
-
Di Natale
senior tag
válasz
Di Natale #22894 üzenetére
Őskori már nagyon. 2016-ban tettem fel a Linux Mintet és úgy frissítgettem 18.3-ra. 2017 novemberében jött ki a 18.3.
Tudtok valami pehely könnyű disztrót javasolni? A Linuxxal úgy vagyok mint a telefonokkal. Vásárlás előtt fél évig blogokat, videókat és fórumokat bogarászom. Most évek óta nem vagyok képben mik vannak pontosan.
-
totron
addikt
válasz
Di Natale #22819 üzenetére
Jó kérdés. Tulajdonképpen könnyű dolgod van, olyan, mintha az angol nyelv mélyebb bugyrai érdekelnének: egészen sokmindenhol ott van. A fedorás, itteni topikban írta egyszer egy gyerek, hogy mindegy honnan jön az információ - ezt helytállónak érzem. A fedorásban, mikor a főtengelyeket tekintve a debian felé van becsípődésem és mégsem volt haszontalan a kitekintés. Az egyik tanács tehát az, hogy lőj mellé/légy nyitott. Még a megtalált vagy megtaláltnak hitt utad művelése mellett is érdemes energiákat fordítani más irányokba időnként: könnyen lehet, hogy régóta kérdőjeles tételekre, esetleg még meg sem fogalmazott kérdésekre jönnek szembe válaszok.
A számos, napi, apró-cseprő megoldandókon túl találj egy hosszabban, mélyebben kutatható célt: specializált terület, megoldandó feladat, szolgáltatás, fejlesztés, bármi, amihez eszköz lehet. Mert a linux önmagában csak eszköz (még ha sokszor "csak" saját magához is).
Ezek látszólag egymásnak ellentmondó pontok, de szükségesek. A platform meg egyéni preferenciák mentén választódik. Én pl. nem birom elviselni a facebookos csoportok helyesírást mellőző kultúráját, de abba a hülyegyereki elitizmusba is képes vagyok a mai napig beleborzongani, ami anno a hup.hu-t jellemezte, miszerint is 5 ismerősi ajánlás kellett a fórumba való regisztráció lehetőségéhez. Ez nem is az abszolút belterjesség volt maga, hanem konkrétan egy feketelyuk-generátor.
Aki ma kezdi, a fb-on túl a discordon köthet ki, az én kezem még az IRC-kliens megnyitására áll rá. Egyik hely sem tuti és mindegyik az: saját szűrőiden keresztül kell igazságot tenned ebben a kérdéskörben.Honi és nemzetközi fórumok amiknek neki lehet esni, de az egyéni kis blogok is rejthetnek csemegéket.
A RTFM-faktor még, ami fontos, ugyanis nem lehet és nincs is értelme fullpasszívan végigmenetelni a tanulást. Vagyis kérdezned kell, merj kérdezni. Ha nem tartozol azok közé, akik szentül hiszik, hogy 2 szóból elsajátíthatók komplett tudások vagy nem mindig mástól várod a készválaszt, akkor már nyert ügyed van, az RTFM nekik szól ugyanis. Ugyanakkkkor alapvetésnek tűnő felvetésekből is kerekedhetnek igen izgalmaa és előremutató fórumzások. Fókuszálj és mellette ne, légy önálló és mégse teljesen.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Di Natale #22754 üzenetére
A videó címét tudtommal a feltöltő adja meg. Ilyet amit írsz még nem láttam, illetve egyszer valahol, hogy angol címet adott neki valaki és magyarul pofázott. A kommentekbe meg beírták, hogy minek ad angol címet, ha a videóban ezen az érthetetlen katyvasz nyelven beszél.
-
Frawly
veterán
válasz
Di Natale #22380 üzenetére
Ja, de ha konvertálás, arról nem a Linux tehet, hanem aki tőled a formátumot kéri, kényszerítve, hogy azt használjad. Egyébként, ha konvertálsz, akkor is inkább a docx-et ajánlom, doc-ot már semmiképp ne használj, ha egy mód van rá. Dokumentum bonyolultságától függően az rtf is szóba jöhet.
Én egyébként docx-re Pandoc-kal konvertálnék. Előre szólok, hogy az se GUI-s. Bár valami grafikus frontend biztosan van hozzá, olyan mélyre nem mentem bele.
Azért docx, mert az egy zippelt, XML file, félig-meddig nyílt formátum. A doc teljesen zárt, teljesen bináris, azt szívás bármi alatt konvertálni, még Windows alatt futó MS Word is sokszor elkutyulja a konverziót, szétcsesz benne formázásokat, hiányoznak feature-ök, vesznek el adatmezők, stb..
Szóval téged nem a Linux meg a GUI szivatott meg, hanem a HR-es Mancika, aki Windows only formátumokba várja a szutykait, másra kényszerítve a kakát.
#22381 Aweriot: ne bántsuk szegény HR-es. Nincs neki ezeket ideje megtanulni, biztosan ő is Mac-es. Muhaha.
Komolyra fordítva, én a doc-ban azt nem értem, hogy miért szerkeszthető formában kérnek önéletrajzot. Mert a doksiformátumokat két nagy csoportra lehet osztani, szerkesztésre szánt, és megjelenítésre (nyomtatás is ennek minősül) szánt. Na már most szerkeszthető formátum akkor kell, ha a fogadó oldalon bele akarnak szerkeszteni. De HR-es Mancika mit akarna az én önéletrajzomba beleszerkeszteni?
Azért kéne mindenhol pdf-et kérni. Egy nyílt, szabványos formátum, bármilyen progi elő tudja állítani, bármilyen OS alatt. Amelyik szoftver nem tud pdf-be menteni, ahhoz is lehet telepíteni pdf-nyomtatót, ami virtuális nyomtatóként fogadja a nyomtatandó anyagot, de pdf-be menti. Nyomtatni viszont tényleg bármelyik program tud.
A pdf-nek további előnye, hogy már olvasó sem kell hozzá, megnyílik telefonon, böngészőkben, stb.. Plusz nem tartalmazhat vírust, malware-t, egyéb csúnyaságot. Illetve mivel nyomdai formátum, ezért nem esik szét a fogadó oldalon, mindegy milyen gépen, milyen képernyőn, milyen felbontáson nyitják meg, mindenütt mm-re pontosan úgy néz ki, se margók, se betűtípus, se semmi nem csúszik el benne. Wordnél ez simán megtörténik.
De pdf helyett ugyanolyan jó a ps, dvi, stb. formátum is, annak csak az a hátránya, hogy nem minden nyitja meg őket, speciális olvasószoftvert igényelhetnek, amitől átlag HR-es meg ECDL Magabiztos Felhasználóné Mancika megijed. Pdf-ről azért már hallott, azt ismeri, azt megnyitja a windowsos szutyka is.
-
Frawly
veterán
válasz
Di Natale #22370 üzenetére
Nem kötekedésből, hanem tényleg érdekel, hogy mivel csináltad az önéletrajzot, és mi volt vele a baj?
Én plain XeTeX-et használok (nem csak önéletrajzra, hanem mindenféle formázott szöveges dokumentumra, ami nyomtatva lesz, vagy pdf-ben kell küldeni), az Arch tárolóban lévő TeXlive base csomagból, ezzel pdf-be renderelek. Természetesen parancssori scripttel, mi mással, a .tex forráskódot neovim-mel szerkesztem. Pöpecül néz ki, mindenhol helyesen jelenik meg, nyomdai minőségben, OpenType fontokkal, CMYK színkódolást is támogatva. Szép, modern, azonnal látták rajta mindenhol, hogy TDP-hez konyító csinálta és kitűnik az átlag wordös önéletrajzok közül. Vagyis már jó pár éve nem is küldtem be sehova önéletrajzot, sőt, az utolsó 2-3 Linux telepítésemre a TeXlive-ot se tettem fel, mert csak nem volt szükség, hogy akárhova is papír alapon vagy pdf-ben küldjek be szöveges doksit, így nem kellett. De a .tex doksisablonjaim mai napig megvannak, ha szükség lenne rá, 5 percen belül beizzítom. Van mindenféle levél és önéletrajzsablonom, magyarul, angolul is, XeTeX-es és XeLaTeX-es forráskóddal is. Évek alatt alakultak ki.
Hamarabb az önéletrajz és Linux kombóval az a baj, hogy vannak még elmaradott magyar munkáltatók és fejvadászok, akik még a múlt században élnek és mindenáron MS Wordben akarják, mert csak (vagyis ők valami belső, szoftveres szűrőmegoldással indokolják), és ha LibreOffice Writerrel vagy Office 365-tel csinálod, az támogatja ugyan a .doc és .docx formátumot, de a fogadó gépen széteshet a formázás. De nyilván az MS Office / Word egy Windows + Mac only alkalmazás, így természetes, hogy azokon működik, és ezzel a húzással a Linuxot hátrányba kényszerítik önhibáján kívül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged