- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini-ITX
Aktív témák
-
Sipi
addikt
Downmix: szó szerint, lefele keverés. :)
Pl. a hanganyagod 48.000Hz-es mintájú, de a hangkártyád csak 44.100Hz-et tud lejászani, ekkor ''le kell keverni'' a hangot, mert ha a 48-ast 41-en játszod alapban le, gyorsul/lassul az eredetihez képest.
A DXS nem tudom, mi, de hangzásra a beépített digitális hangchip valamilyen effekt-csatornái lehetnek. Az SBLive tele van ilyenekkel, de ha baszkurálom, csak elrontok mindent. :)
Az exch. Center/LFE talán a Center és az LFE kimeneteket cseréli fel egymással. ?!? (Ennek mi értelme, mikor ugyanazon a jack-dugón jönnek ki, egyik a bal, másik a jobb csatornán?)
Lehet, hogy center/LFE nem nagyon fog szólni sima sztereó lejátszásnál... Esetleg, ha az ALSA oldalon található linkről megcsinálod azt a routing scriptet, és az XMMS-en azt állítod be default ALSA device-nak (pl. chdup51), akkor menni fog.
Hm, ha nem engedi változtatni, az gáz. Akkor az nem hangerő, hanem kapcsoló... Le tudnád Te is írni az alsamixer elemeit?
Az ALSA oldalán, a sound card matrixban nem találtál valami érdemlegeset?
Sipi -
Sipi
addikt
Az egy dolog, hogy szóljon minden hangszóró, és egy másik az 5.1-es hang.
Sima audioCD esetén sztereó hangot hallasz. A Windows driver ezt keveri szét minden hangszóróra, de nem lesz 5.1. Vagy szoftveresen használhatsz olyan módszert, ami fake 5.1-et kever ki.
ALSA alatt is lehet ez. A hangkártyák többségén az AC97-es egység en vannak a ki/bemeneti dugók. Pl. az audio CD is az AC97-re érkezik. Ezek minden esetben sima sztereó eszközök, alapban tehát csak fronton szól.
Több kártyánál van olyan mixer elem, hogy Mirror/Duplicate front. Ekkor a hátsóra is kiteszi az első sztereóját.
De a legjobb, ha a lejátszó programot hajtod meg úgy, hogy menjen minden. Az XMMS-hez az említett ALSA kimeneti plugint kell használni.
Az ALSA faq sok mindent ír, de megérteni nekem sem sikerült... Illetve érteni értegetem, de működni sosem működött. :)
Sipi -
Out
addikt
szolna szerencsetlen, csak kellene neki plugin.... pl xmms-hez alsaplugin, van ilyened?
jah, egyebkent azt probald meg hogy amelyik hangszorok nem szolnak, annak a dugaszat masikba dugd at a hangkarin... pl amig volt windozom szivtam ezzel, hogy windozba szolt mind a 6 hangszoro, de mikor linuxba leptem ott csak 4 szolt, es rajottem azert, mert a masik ket hangszoro a line-in-en keresztul szol linuxba, probald ki szerintem te is :)
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Nemtom mi az az LFE, nekem ilyen nincs, de majd olyan 17 ora fele beirom hogy nekem milyen csuszkak vannak...
Ugy engedelyezem, hogy amikor elinditom az alsamixer akkor a csuszkak felett vannak M betuk, ami ugye a mute lenne, es ha a csuszkan benyomom az m betut akkor leszedi a mutet es lehet allitani a hangerot, vagy ha nem lehet akkor szol valami alaphangeron :) -
Sipi
addikt
Out nem jelentkezett.
Az alsamixer-ben szoktak olyan elemek lenni, melyeknek a neve Surroundra, vagy LFE-re, ilyesmire végződik. AC97-es cuccoknál ez szokta a hátsó/stb hangfalakat szabályozni. De van WAV-ra, PCM-re, esetleg Masterre, az összeset állítgatni kell, hogy szóljon. Sokszor van olyan is, hogy tükrözi az első kettőt a hátsókra.
Szerintem az AC97-es cuccokat elég jól viszi. Az lehet még, hogy két modult igényel a ''kártya''. Pl. a Realtek-es drivert, meg az AC97-es modult. Ugyanis sokszor a kártya két részből áll: a digitáis rész, plusz toldanak hozzá valami előre gyártott (sokszor tényleg ratyi) AC97-es csipet.
Ez a plusz modul lehet az Intel 8xx-es is. Próbáld meg modprobe-olni az ALSA-modulokat (szimpátia-alapon), ha nem ír hibát, nézd az alsamixert, hátha lettek új elemek...
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged