Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Dell notebook topic
- Modding és elektronikai kérdések
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lck
senior tag
1-2 éve volt egy fél év "elanyátlanodásuk".
De aztán helyreállt minden.
Fejlesztik az új Software Center-t, ami Budgie, GNOME és Xfce alatt a "gyári" gnome-software, illetve Plasma alatt a discover.
Ebben bent van az eredeti eopkg-csomagkezelés, illetve a Flatpak-os csomagkezelés.
Eredendően a Flatpak nekem nem a kedvencem. De lassan kezdem elfogadni, jól működik, és a csomagválasztéka is nagy.
Most ezek a rendszerben párhuzamosan vannak benne a régi "Szoftverközpont" mellett.
A szoftverközpont majd meg fog szűnni.[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
[Solus 4.7] új ISO-k!
Remélem legalább néhányan kipróbáljátok a számomra legjobb disztrót! -
lck
senior tag
4.6 [link] jeeee!!!
-
válasz
tompa torma #24 üzenetére
Nekem eddig a Solus volt az egyetlen, ami sok év használat után sem okozott minőségbeli csalódást.
Az Arch és származékai nálam - bár alapvetően stabilak voltak - nem voltak hibátlanok sosem.
Egyedül az OpenSuse Thumbleweed volt ugyanolyan stabil, mint a Solus, de gyenge gépen érezhetően döcögősebb volt.
Amúgy az intel clear linux-hoz hasonló filozófiát alkalmaznak (jelentsen ez bármit), és ezért gyors - legalábbis valami (hivatalos) blog-ban ezt írták régebben.[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
válasz
tompa torma #24 üzenetére
Általában mindenki ragaszkodik a megszokotthoz. Nincs ezzel semmi gond.
Én pl: szeretem a rolling rendszereket: Arch, Solus. De pl. egyszerűen nem kedvelem a fixed -eket, vagy pl.: a Debian, vagy Ubuntu alapúakat sem.
Az a jó hogy lehet választanimindenkinek.
A részemről a "Solus"-ozás nyilván azért is van mert tetszik, és a minősége miatt sokkal népszerűbbnek és elismertebbnek szeretném látni.[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
válasz
tompa torma #22 üzenetére
Nincs benne semmi extra - mert mi is lehetne benne az extra ? Villámgyors, látszik a fejlesztők lelkiismeretes munkája, rolling rendszer létére hibátlanul frissül évek óta.
Leginkább CSAK ennyi. Ja ingyér adják és még csak nem is kémkedik.[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
Hátha valakit érdekel ( rajtam kívül ebben az országban ) :
[Solus 4.5] -
lck
senior tag
-
lck
senior tag
-
lck
senior tag
Ha valakit érdekelne: 3 hónap hullamerevség után feltámadt a Solus. A régi-új fejlesztők megújult lendülettel szálltak bele a munkába, a rajongótábor nem kis örömére. Már vannak új csomagfrissítések, de a telepítésük még manuális beavatkozást igényel.
Személy szerint száomra is nagy öröm ez, mert a legstabilabb rolling rendszernek tartom. -
-
snake78
tag
Sziasztok
Van még itt valaki
Látom több mint két éve nem volt bejegyezés -
Sziasztok!
Újra Solus-t hazsnálok pár hónap kihagyás után.
Most egy AMD Ryen 5 3500U procis Thinknpad E495 laptopon fut - eddig pompásan.
Három dolog van, amit még meg kell oldanom:1.) Az energiatakarékosság finomhangolása: valószínűleg AMD-s jelenség, de idle állapotban is jelentős a fogyasztása, ami az akksi időnek nem kedvez (Win10 alatt jó, tehát linux-only a jelenség). Első próbálkozásom a tlp beállítások megguglizása lesz.
2.) Az Ubuntu Budgie mintára a Pantheon Desktop ikonos menüjét át akarom emelni Solus-ra.
3.) A nem repoból installált progik automata frissítésénnek megoldása (Google Chrome, MS Teams, SmartGit) Ezekre valami scriptet fogok kitalálni.Ahogy eddig is, a disztro hihetetlenül gyors, és hibátlan működésű, és minden hardver pöcc-röff műxik. Kivétel az audio ki/bemenetek kiosztása, amit korábban már említettem a megoldással együtt. Ez valamiért alapból nem hibátlan a Soluson.
Jó Solus-ozást mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
-
lck
senior tag
-
lck
senior tag
Csak, hogy kicsit pörgessünk a topicon.
Unaloműzés végett feltettem a [Solus Plasma Testing iso-t.]
Annak ellenére hogy márciusi a drága, hibátlanul felment, frissített, kifogástalanul működik a legutolsó 5.17-es plasma verzióval. Nálam fürgébb mint egy Pure Arch Plasma. Pl.: a boot-ideje az Arch-os 18 másodperccel szemben 14 mp. -
Noss, nálam gond volt az audio eszközökkel, és a következő parancs oldotta meg a problémát:
alsamixer -c 0
Az m billentyűvel kell minden eszközt egyennként 00-ra állítani. Az F6 segítségével lehet hangeszközt választani.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Átváltottam a Mate desktop verzióra, mert a Budgie nekem nem jött be.
Ha felteszed a mate-et akár eredetileg azzal installálod, jön mellé sok jóság: compiz, mate tweak, stb. Más disztróknál általában ezek külön telepíthetőek.
Külön jó, hogy compizból nem az Ubuntu féle 0.9 (kissé butított, ráadásul memory leakelős) vonal van a repóvan, hanem a compiz-reloaded néven ismert 0.8 folytatás. Abból is a legfrissebb.
Eddig nem volt vele gondom, minden pöcc-röff megy.
Korábbi compizos próbálkozásaim a 0.8 vonallal (Arch, fedora, Ubuntu ppa) kifejezetten problémásak voltak, de itt eddig nincs gond. -
Noss, eddig minden megvolt a tárolóban, amit kerestem.
Netezős gépnek használom, így túl sok igényem nem volt.
A csomagok verziói elég újak, mivel rolling disztróról van szó. Azt, hogy más rolling disztrókhoz képest mennyire frissek a csomagok, még nem volt időm összehasonlítani.
Csomagok listája: [link]Van 3rd party opció a software centerben. Az kb. úgy működhet, mint az AUR. közvetlenül a szedi le szoftvert a fejlesztőtől.
A boot idő pár mp. az adatlapomon található gépen. Ez sokkal gyorsabb, mint az Arch boot ideje a Ryzen-es munkahelyi gépen. Pedig utóbbiban az SSD is gyorsabb.
Természetesen UEFI boot is megy hibátlanul.
Bár a telepítő nem elég beszédes. Pl. elsőre véletlenül unformatted-re állítottam az UEFI partíciót, ezért nem engedte, hogy kiválasszab az SSD-t a bootloader számára. Csak a winyóra telepíthettem volna.
Persze, nem szólt, hogy mi a baja. Majd az UEFI flag-et nem tettem rá, és ugyanez.
Van persze, automatikus particionálás, de az mindenáron /data-ra akarta mountolni a winyót.
Szóval próbálnak felhasználóbarátkozni, de ez még messze nincs kész.Vannak viszont számomra meglepő dolgok.
- Telepítésnél magyar nyelvet választottam, és mindent magyarra állított. Az OS nyelve is magyar lett, nem vettem észre részletes beállítást, bár nem is néztem annyira.
- Mivel nekem nem jön be az, hogy /home/username/Képek, így átállítottam angolra, és reboot után felajánlotta, hogy átnevezi a mappákat anngolra, amit hiba nélkül meg is tett.
Lehet, hogy ez csak nekem új, mert soha nem használtam még nem-angol nyelven a linuxot.
- kernel verzió frissítés után nálam maradt a régi kernel, mert a boot manager-t nem frissítette fel.Erre akövetkező paranncs volt a megoldás: sudo clr-boot-manager update
[ Szerkesztve ]
-
Új tapasztalat, hogy csak fifikás kollégák álljanak neki bohóckodni a telepítőjével, mert úgy szétquúrtam vele a kedvenc telepített USB-s SSD-met, kezdhetem nulláról az egészet. Oda két telepített rendszerem. Ez egy x@rR! Bocs!
-
Frawly
veterán
A tárolókban kb. mennyi csomag van, és azok mennyire frissek? Én is utána tudnék nézni, de a tényleges tapasztalatod érdekel, hogy hiányzott-e neked csomag, amit nem találták a tárolókban és a csomagok verziójából volt-e gondod.
Bootidő SSD-vel mennyi? UEFI bootot tudja kezelni normálisan?
-
BoB
veterán
Reddit: r/SolusProject
-
Üdv. mindenkinek a topikban!
Weboldal: [link]
DistroWatch oldal: [link]Ez egy rolling disztro, mely az intel clear linux disztribúciójából is merített inspirációt ([link]).
A disztro egyik érdekessége a saját fejlesztésű Budgie desktop környezet, mely Gnome technológiákra épül.
A disztró az eopkg csomagkezelőt használja.
Van grafikus csomagkezelő, mely képes néhány népszerű repository-n kívüli alkalmazást is telepíteni közvetlenül a szoftverek weboldaláról.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Monster Hunter World - PS4/XBOX ONE/PC
- Lightyear - befektetési app
- Rendszergazda topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- BestBuy topik
- További aktív témák...