Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Plasticbomb #65915 üzenetére

Tudom, hogy már mind kimaxolja lényegében a SATA3-at, SATA2-est nem is gyártanak már régóta. Csak azért írtam legrosszabb esetként, hogy SATA2-es régi gépbe rakják, ahol a SATA2 belimitálja a szekvenciális átvitelt, hogy még ott is gyorsabb.

(#65916) CPT.Pirk: így van. Épp ezért írom, hogy az szekvenciális átvitel sem számít, egy ponton túl megint bottleneck hatásba fullad az egész, és hiába akármilyen gyors az SSD, nem fog semmi gyorsabban tölteni, mert akkor meg már a többi hardver lesz lassú. Aki nem hiszi, az kipróbálhatja, hogy DDR3 vagy DDR4 RAM drive-ról sem fut semmi gyorsabban, mint egy SATA3 SSD-ről. Így sok ember hiába is vesz NVMe-t, nem lesz gyorsabb a gépe, ahhoz hogy annak a sebességelőnyét ki lehessen hajtani, egyrészt erős proci kell, másrészt speciális felhasználás, speciális szoftverekkel, amelyek főleg nagy fájlokkal dolgoznak szekvenciálisan (pl. videóvágás, masszív virtuális gépezés), vagy sok apró random fájlműveletet párhuzamosítanak (pl. nagy terhelésű SQL szerver futtatása, ahol sok tranzakció fut párhuzamosan).

Épp ezért szoktam írni, hogy a legtöbb átlag felhasználónak elég a szutyok belépős SSD is, az én felhasználásom is ilyen alap. Mindegy, csak ne HDD-ről fusson egy rendszer. Régi gépben meg teljesen felesleges is gyors SSD-t venni, úgyse tudja kihajtani.

Új hozzászólás Aktív témák