- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Léghűtés topik
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- SONY LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Engem egyik se érdekel.
Eddig is linux alá vettem gépet, ez után is úgy fogom. Illetve mostmár egyre kevesebb hardvert veszek.
(#18539) bob.zxr:
Nem kell már ide több fejlesztő. Nézd meg a Red Hat most vett fel Csehországba pár száz új fejlesztőt. Van elég.
mod: nem csak os-t fejlesztenek.
(#18541) PumpkinSeed:
Vagy meglepődnél, hogy 10-ből 3 tudná mi az. Sokszor én is meglepődök, hogy ismerősök közül kikről derül ki, jah amúgy linuxozok. Van közte mérnök, személyi edző meg filozófus is. Szóval nincs itt gond.
-
Vladi
nagyúr
enterprise-class azt jelenti, hogy elsősorban üzleti célú, tehát azoknak az elvárásoknak kell megfelelnie.
Ugyanakkor alkalmas otthoni használatra is és ingyenes. Nagyon stabil, nagyon sokáig támogatott (10 év!)
Annyi a nehézsége, hogy ad egy x szofter kínálatot. Ha az neked megfelel, akkor hajrá, ha nem akkor felejtős.Ugyanakkor én vagy 2 évig használtam desktopon, meg valószínűleg a 7-essel vissza is térek rá teljesen, az összes gépemen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
SirRasor #18357 üzenetére
athlonos gépnek kéne usb-ről bootolnia. Milyan alaplap? Mert így csak szívni fogsz.
Ram az kéne bele még, igen, bár a puppy nem eszik sokat.
Kapitány: pont, hogy ebbe a gépbe vesz csillagászati áron ramot. ddr1 kell bele, vagy rosszabb esetben sd.
(#18360) BluEyes:
Basszus... emlékszik még itt valaki, hogy kell boot floppyt csinálni?
-
Vladi
nagyúr
Ejhun he! Most csengett le a legutóbbi flém. Csituljatok hö!
-
Vladi
nagyúr
Óvatosan azért. A régebbi kártyákhoz már legacy driver kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shatterstar #18150 üzenetére
odaát.
Annyi, hogy szerintem arra a gépre x86 kell, mert az t60-amra is.
Bármi amúgy, xfce felülettel. -
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #18101 üzenetére
Értem amit írsz, de a program telepítés pont nem az a rész a linuxban, ahol 100 módszer van.
Az 1. és 99%-os módszer, hogy telepítsd tárolóból. Ott hibáztál, hogy elkezdtél letölteni dolgokat. Nem kell.
Aztán a fórumtársak még adták is alád a lovat, hogy ./ meg mittomén. Nem. Tároló. Az az 1.(#18105) M3oH:
Elvben szinte bármi, a ráció azt mondja, hogy vagy centos, vagy debian. Javaslom úgy add át a gépet, hogy már minden 100% megy, akkor minimális dolgod lesz vele a jövőben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ViZion #18089 üzenetére
scientific, ó igen.
(#18091) pushalias:
Ezeket szeretem. Igen.
Nekem is haverom mondta, hogy haverja mondta, hogy a linux szar. Mikor mondta kérdeztem, hogy miért? Mondta, hogy nem tudja, de azt mondták, tehát az.nem.
wazze! Kelet Európában mi legyen az etalon? Várjál... Kelet Európa jó lesz?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #18063 üzenetére
Azért legyél egy kicsit önkritikus kérlek.
A realcrypttel is szívtál vagy 2 napot. Mialatt én vagy 2-3 alakalommal írtam le, hogy mit kéne csinálnod. Amikor azt csináltad mennyi idő alatt volt meg? 5 perc alatt?
Tanuláshoz türelem kell. Meg az, hogy megfogadd a tapasztaltabbak tanácsát.
Nézzük másik oldalról. Ha én 0 windowsos ismerettel tennék fel xp-t, 3-4 napig keresném a cosmagkezelőt.
-
Vladi
nagyúr
Ugyan már srácok! Lassan elérjük a hup színvonalát.
Vagy szóljak Palinak, hogy ki vagytok éhezve egy flémre? Tényleg, hol a heti linuxos flém írás a káféból?
(#18071) Nobuo365:
yum install opera
jah nem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
elodman #18019 üzenetére
Egy csomó animációs filmet csinálnak linux alatt. Hollywoodról beszélünk.
Szuperszámítógépen szinte csak az fut, szerver oldalon brutál magas aránya van. Ilyen 60-70% szokott lenni!
routert, média playert nem nagyon találsz nem linuxosoat. Újabban htpc-t is már csak azzal érdemes csinálni.
Összes android, meg okos bizbasz linux alapú. stb.Desktopon nem annyira elterjedt, de vállalati szférában még az is előfordul.
De egyébként elég nagy cégek nyomják, mint a Red Hat, Oracle, HP, Intel stb. Ilyen 100 milliárd dolláros üzletről beszélünk.Úgyhogy őliuxsága köszöni szépen jól elvan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17964 üzenetére
Akkor írom:
vedd fel az rpmfusion tárolót! Ha még nem vetted fel.
link itt írják hogyan kell.
Ha ez kész, akkor csomagkezelővel telepítsd a realcrypt programot.
Ha nem tudod, mi az a csomagkezelés, ismerd meg: cikk.
2 egyszerű parancs:
su -
yum install realcryptLépésenként haladj, ha nem tudod mi van kérdezz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17957 üzenetére
Figyi!
Már egyszer leírtam. Hagyd azt a letöltött izét. Mondtam, hogy a RealCrypt programot használd. Az lényegében ugyan az, csak újabb.
Azt is mondtam, hogy a rpmfusion tárolót kell felvenned. Ha nem tudod ezt hogy kell, akkor ezt tisztázzuk először.
Többieket meg kérném, hogy az egyszerű megoldásra törekedjünk és ne a sűrű sötét erdőbe vigyük az újoncot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17910 üzenetére
A gyökér ugyan ott, ahol a többi linuxban. Innen indul a fájlrendszer, a gyökér a / jellel jelölik.
De nem ez a lényeg. Írtam még neked pluszban, a RealCrypt programot használd. Ugyan az, mint amit keresel és az rpmfusion tárolóban megtalálod. Azt felvetted már? link
(#17908) MacCaine
öreg hiba.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #17903 üzenetére
Úgy nem jó, hogy előre megformázod és partícionálod? Másik gépben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #17901 üzenetére
uefi úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér.
más:
Emberek! Az milyen, hogy a yumexben keresgélem a gombokat? Majd egy éve nem is láttam. Ennyire kell bütykölni a rendszert.
-
Vladi
nagyúr
Még valami: azt találtam, hogy egy új cucc van, a RealCrypt. Itt nézd meg.
Ez viszont van rpmfuison tárolóban! Azt felvetted?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17886 üzenetére
Mit töltöttél le? link innen szedett csomagot mindjárt megnézem neked f17-en.
mod: na meglett. Először amit letöltesz .tar.gz végűt, ki kell csomagolni. Utána ./akárminé így elindítod a telepítőt. Utána kérdezget. Simán kitömörítettem, így egy könyvtár lett, benne a /usr. Így már ezt csak bemásolod a / gyökérbe és elvileg mehet.
Csomag ebből nincs??
(#17883) MacCaine:
localinstall
-
Vladi
nagyúr
Anulu open soruce témához csak kötekedni megy. Ha ott látjátok nyugodtan el kell zavarni.
Fedora 18-ra truecrypt
Nem próbáltam. -
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17854 üzenetére
800 girnyó nem sok, nem vagy ép.
filefrag programmal tudod megnézni a fájlokat, igaz csak egyesével.
Ext4-hez készül valami defrag rendszer alkalmazás, nem tudom, hogy áll. fstoolsban van talán.
Amihez biztos van az az xfs. Régen arra torrenteztem, de kompatibilitási gondjaim akadtak. A média player nem ismerte.
-
Vladi
nagyúr
Jah elsüllyedt a hsz-ed.
Szerintem ez valami bug lehet, ezért nem biztos, hogy hasznos könyékig nyúlnod érte a rendszerbe. Gépház csere?
Egyébként megtaláltam a hsz-ed egy ubuntus fórumon, onnan tudtam.
Ha jól emlékszem, udev profilt csináltak hasonló prolémáknál. A konkrét típusra kellene keresned.
De még az is lehet, hogy triviális a megoldás. Milyen ablakozód van? régen gnome alatt be lehetett állítani, hogy az ilyen multimédia gombokra mit csináljon. Azt keresd meg.
-
Vladi
nagyúr
Az nem baj, hogy annak látja, mivel ez van benne. Ilyenkor a hdd közöl magáról valamit, ha úgy tetszik bemutatkozik. Egyébként egy csomó termékben kvázi ugyan az az chip, úgyhogy ugyan az a driver kell hozzá. Ezért is egyszerűbb linuxon a driver.
Esetleg mondj még egy alaplap típust is. Power gombra felkel rendesen?
hmm... fogyajunk hogy egy Asus P5k Pro. alaplapod van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17156 üzenetére
nekem a htpc-ben ilyen volt: amd le-1620
45 w a tdp fogyasztása. Ez azt jelenti, hogy a 100%-on a maximális. Ha vissza van véve 1000 mhz-re, akkor ennek durván fele, harmada. Az már baráti.Azért a p3 vonalon a slotosok igen csak jók voltak. Erőben és fogysztásban is. Ha nem füstöl meg az alaplapom még most is jó lenne nekem szervernek.
jajj: eredeti kérdezőnek javaslok egy centos 6-ot mondjuk xfce felülettel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
kiskaktusz #16908 üzenetére
Ez a driver már nem támogatja a régit, írták itt.
A nyílt driver miért nem jó? Nekem 4670-en teljesen ok. Najó a sebességet kellett fixen levenni, de azt leszámítva kiszolgál.
Igaz nem is kell sokat cisnálnia.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
kiskaktusz #16581 üzenetére
Ha nincs gyári drivered, akkor a nyílt lehet, hogy nem veszi le a frekvenciáját.
Ezt intelen is meg lehetne nézni. Mondjuk laptopon, linuxszal eleve a minimumra tekerném, mert nincs gpu erőre szükség.
-
Vladi
nagyúr
válasz
kiskaktusz #16575 üzenetére
gpu-val hogy álltok? amd?
-
Vladi
nagyúr
válasz
kiskaktusz #16561 üzenetére
link. Elég régi leírás, de szerintem még meg tudod így csináli.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Picturemaker #16556 üzenetére
elvileg a live session alatt is kell tudni felhúzni új programokat, de az elvész újraindításkor. Ha meg pendrivera telepíted, mint hdd-re, akkor simán, bár ez nem a legjobb módszer a flash meghajtó miatt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
stranger28 #16480 üzenetére
Nod32 van linuxra is! meg clam meg ilyenek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #16291 üzenetére
Te nem akarsz fedora ambassador lenni?
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #16191 üzenetére
a dx-en kívül is van játékos élet bőven. ps3-nak pl. semmi köze hozzá, aztán..
-
Vladi
nagyúr
válasz
McSzaby #16142 üzenetére
Az már tudott kezdetleges hd gyorsítást. uvd.
na ehhez kell a gyári driver (alias, ccc, alias catalyt, alias fglrx.)
Ha a driver megvan, akkor a videó lejátszónak kell tudni használni. Ha ez is ok, akkor van hardveres H.264, mpeg2 gyorsításod. ha nincs, akkor a cpu izzad vele.Nem brazosra gyűröd a dolgokat?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
ViZion #16090 üzenetére
Na csak vigyázzál magadra! Nagy a szigor!
(#16092) CPT.Pirk
Igen. A zárt drivereket mindenkor disztribúció specifikusan telepítjük. A .run a disztribútornak van, meg a marginális rendszertúró kisebbségnek.
(#16093) McSzaby:
Az x driver az a nyílt ati driver. Funkciójában 90%, hiányzik belőle a hardveres hd videó dekódolás és a 3d teljesítmény. De minden másban megfelel a felhasználói igényeknek. Max állítani kell rajta.
Ezt a másikat ne próbáld meg, mert ez maga az fglrx. Így hívják, ez a neve. Ha már feltelepítetted - disztribúció specifikus módon ugye...- akkor már nincs vele tennivalód. Maximum ellenőrzöd, hogy minden funkció rendben működik -e.
Ez van srácok, morcos napokat élek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #15893 üzenetére
De hol?
-> közbe meglett, logout alól nem látszik. még jó, hogy mindig itt kezdek.colomb2:
A nagyba menet ez itt kezdő, elég a grub2.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Spórolós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Léghűtés topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest