-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96714 üzenetére
A
PROTON_USE_WINED3D
az azt csinálja, hogy nem az alapértelmezett DXVK-val vulkan hívásokra fordítja a játékban a DirectX hívásokat, hanem a régi OpenGL-re. Nem tudom konkrétan milyen gépen futtatod, de feltételezem driveres oka van ennek.Azt viszont nem látom, hogy az első 3 lépésnek miért lenne bármi hatása a Steam-ben történt dolgokhoz, mert ott a proton az egy lokalizált wine telepítést hoz létre a játék számára, minth ahogy a Lutris is csinálta. De ezek egymástól teljesen függetlenek.
Amúgy jah, ez az Ubisoft vonal szívás... Érdekes módon pl. EA játékoknál simán meg tudták oldani, hogy csak indítom a Steamben, magától belép a kliensbe ami el is megy a háttérbe és már indul is a játék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
galaxy55 #96698 üzenetére
Én tettem szóvá ezt a dolgot párszor mint TG, hogy tartsunk egy bizonyos színvonalat itt a topicban. Igazából előbbre nem visz a winfosozás, de legalább segíti fenntartani a Linux felhasználók egy részéről kialakult úgymond elitista bunkó képet...
Én úgy vagyok ezzel, hogy ha nekem nem tetszik a "na most tényleg eljön a Linux éve" duma amit szinte csak Windows felhasználóktól látok, akkor cserébe nem állok neki winfosozni. A Windowsban sem rossz minden, ahogy a Linux disztrók sem tökéletesek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
togvau #96695 üzenetére
A Steames Generals ZH simán elindult Proton Experimentallal, de egy kicsit várni kellett az intro videó előtt. Utána viszont választható volt egy rakás felbontás, 1920*1440 volt a legnagyobb.
A patch-et nem ismerem, azzal lennének mondjuk 2560*1440 és társai szélesvásznú felbontások is? Ha dobsz egy linket megnézem mit lehet vele kezdeni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96670 üzenetére
Nem jártam utána annak a sornak teljesen, de az nem a valós boot idő, feltételezem párhuzamosan futó dolgokról van benne szó. Nézd meg nálam:
systemd-analyze
Startup finished in 10.551s (firmware) + 1.787s (loader) + 3.766s (kernel) + 2.757s (initrd) + 3.112s (userspace) = 21.975s
De mindeközben:
systemd-analyze critical-chain
The time when unit became active or started is printed after the "@" character.
The time the unit took to start is printed after the "+" character.
graphical.target @3.110s
└─sddm.service @3.110s
└─systemd-user-sessions.service @3.085s +23ms
└─network.target @3.085s
└─NetworkManager.service @2.768s +316ms
└─network-pre.target @2.767s
└─firewalld.service @2.588s +178ms
└─polkit.service @2.619s +38ms
└─basic.target @2.585s
└─dbus-broker.service @2.540s +43ms
└─dbus.socket @2.538s
└─sysinit.target @2.537s
└─systemd-timesyncd.service @2.137s +400ms
└─systemd-tmpfiles-setup.service @2.086s +49ms
└─run-credentials-systemd\x2dtmpfiles\x2dsetup.service.mount @2.481s
Az a kiírt 3 másodperc az, amikor már megvan az asztal és ugrik fel a böngésző is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96667 üzenetére
Neked nem az EFI-vel van bajod, hanem fölöslegesen fut ez a service:
NetworkManager-wait-online.service
ami a hálózat felállására vár. Asztali disztróknál erre nincs szükség.https://askubuntu.com/questions/1018576/what-does-networkmanager-wait-online-service-do
A másik jelentős cucc nálad az
apt-daily-upgrade.service
, ami azt hiszem az unattanted-updates miatt van, de már régen használtam apt-os disztrót, nem tudom ennek futnia kell-e a boot során. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96664 üzenetére
Azért kérdezem, mert mostanra a disztrók többsége Plasma 6-on van és egyszerűen csak működik nagyon sok embernél, különben elárasztotta volna a shitcunami a netet.
Sima KDE Neonra még azt mondom oké, de Neon testing alatt tapasztalt dolgokat szerintem ne jelents ki általános érvényűnek.
#96665: mi köze az EFI-nek a bootolási sebességhez? Nem lehet semmi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96659 üzenetére
Ez hogy sikerült? Szerintem a KDE4 idején láttam utoljára plasmás hibabejelentő ablakot.
Nick videóját nézd meg Plasma 6.1 témában... [link] Nem lehet, hogy valami nálad nem okés ha annyi hibát tapasztaltál?tordaitibi: a Thunderbird egy érdekes madár volt, mert sokáig tetszhalott volt. Az utóbbi időben viszont érdemben hozzányúltak és jót is tett neki. Amúgy a nagyon régi verzióval előbb-utóbb belefutsz majd olyanba, hogy pl. nem ismeri az OpenAuth2 azonosítást, ami már mindenhol alap.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96615 üzenetére
Kérdés, hogy mivel mennél neki? Lehet, hogy a PopOS!-t javasolnám így elsőre, ha még nem volt Linuxos tapasztalatod, de a gaming a cél.
Amit tudok javasolni, hogy tedd fel az ingyenes virtualboxot, aztán próbálj ki egy-két disztrót, nézd meg melyik jön be. Meg ezek futnak pendriveról is telepítés nélkül live módban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96613 üzenetére
A teljesítmény az közel azonos. A proton / wine mint emuláció jelent valamekkora overhead-et, de az oprendszer meg jelentősen kevesebb erőforrást igényel, mint a Windows, szóval kiegyenlítődnek. Vannak tök jó összehasonlítások a neten, pl az első találat: [link]
Én valamikor 2021 körül méricskéltem ManjaroKDE és W10 LTSC között az utolsó Tomb Raider játékkal meg Cyberpunkkal és az jött ki, hogy magasabb felbontásban még 1-2fps-el többet is kaptam Manjaro alatt. A helyzet valószínűleg még eltérőbb lenne normális, bloatwarrel teli Windows10 vagy eleve kicsit igényesebb 11 mellett.
Az Ubisoftról mondjuk nem tudok nyilatkozni, az ő játékaikkal sosem játszottam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96610 üzenetére
Ez alatt pontosan mit értesz? Én pl. már kb. 4 éve csak Linux alatt játszom, Cyberpunk, Starfield, BG3, Mass Effect, Stellaris és még sorolhatnám, leginkább Steamen keresztül, kisebb részben az ostoba Epic-en.
Ami nem megy Linux alatt, azok az anticheat megoldások egy része, vagyis az azokat használó játékok.
Illetve ha moddolni szeretsz, akkor nem biztos, hogy minden működik mert előfordulnak olyan mod telepítők amiket csak Windows alatt lehet normálisan futtatni mert pl. a .net köré lettek megírva, az ME Andromedánál találkoztam ilyennel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96607 üzenetére
Az SSL tanúsítvány a biztonságos hálózati forgalom alapja. Ezzel akkor kerülsz kapcsolatba, mikor elfelejtik megújítani az egyik-másik tanúsítványt és emiatt gondok adódnak frissítéskor, jobb esetben csak pár napig nem fog menni amíg meg nem oldják. Ez pár havonta előfordult korábban, ha mostanában nem akkor az jó jel.
Ez nem Manjaro fikázás, én 2 éven át használtam és tényleg voltak ostoba bajai pedig nem hobbi disztró, komoly cég áll mögötte. Amikor céges voltuk miatt kényszerből dobták a h264-et akkor váltottam Endeavourre amivel ugyanazt kapom, csak az ilyen banális hibák nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96562 üzenetére
Mikor ültem a kádban és a kedvenc koncertfelvételemnek a felénél beszakított a TV-n a Youtube alkalmazásba egy "Márkizaj olyan mint..." reklám, akkor kiszálltam a kádból és befizettem a YT Red-re. Nem bántam meg. Ráadásul egy csomó haveromat bevittem mint családtagot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chrome illetve Chrome alapú böngészőt használók figyelmébe ajánlom Brodie videóját, ugyanis jön a Manifest V3 bevezetése, azt követően valamivel később pedig a V2 megszüntetése, ami bonyolultabb kiegészítőket mint adblock vagy ellehetetlenít, vagy lebutít. https://www.youtube.com/watch?v=xuwpvrtXyfk
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit pongyola a cikk, itt van angolul alaposabban leírva: https://thenextweb.com/news/how-pixars-toy-story-2-was-deleted-twice-once-by-technology-and-again-for-its-own-good
Két problémát látok:
-nem volt jogosultság kezelés, se jelszavazott gépekkel, se hálózati mappa hozzáférés korlátozás szintjén
-volt egy biztonsági mentés a szerverről, szalagos meghajtóra. A szalagos backup drive mikor elérte a 4GB-os méretet (ami azt hiszem a ráírt összes adatot takarja), akkor a régi adat ment az örök bitmezőkre mikor valami új íródott rá és erről nem tudott ott senki, mert a logfájl is erre az eszközre akart íródni, de valami okból 0B méretű volt.Vagyis 1 backup nem backup, a jogosultság kezelés meg fontos dolog, ezeket a helyi IT-nek kellett volna megoldania.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű emberek, ajánlom az utolsó pár hozzászólás elolvasását innen: https://prohardver.hu/tema/halasztja_a_recall_funkcio_aktivalasat_a_microsoft/friss.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen lesz az új kernel panic lehetőség amit beépítenek a kernelben. Jelenleg a DRM alrendszer kapja meg, később bővülni fog. Ezen a területen le voltunk maradva a Windowshoz képest. https://www.phoronix.com/news/Linux-DRM-Panic-BSoD-Pictureubeygon2: hehe, régen is Mikrobi volt. Amúgy az Orca-s beszélő Ubuntu-ról szóló hír miatt próbáltam ki először a Linuxot. 2008 körül volt, a 8.04 idején.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ricsii2001 #96460 üzenetére
A speciális helyzeted miatt elgondolkodnék a Windows 10 LTSC kiadásának használatán, mivel az olyasmi amit megszoktál és szerettél is használni. A Windows 10 LTSC 2019 az 2029-ig, a 2021-es LTSC pedig 2027-ig támogatott marad.
Régen volt "beszélő" Ubuntu kiadás, az Orca képernyőolvasó programot betették az Ubuntuba és egész jól fel tudta olvasni a képernyőn lévő szövegeket gyengén látók számára, de már rég nem hallottam róla.
A programok amiket írtál, azok mennek Ubuntu alapú disztrókon. A BeLin disztrót viszont innen szerintem senki nem ismeri, így arról nem tudunk nyilatkozni.
A Mate asztali környezet az viszont a régebbi Gnome leszármazottja. Mind a régi, mind az új Gnome eléggé eltér attól amit eddig használtál, a Mate verzió alkalmasabb gyengébb gépekre de nagy különbség nem lesz közöttük. Azt mondanám, hogy ki kellene próbálnod mindkettőt és amelyik jobban kézre áll, azt használni.
A nyelvek közötti gyors váltást feltételezem mindegyik asztali környezet tudja, de lehet, hogy alapból nincs rá gyors billentyű, nem tudom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96426 üzenetére
Az önmagában nem elég mert ahová csatoltad, annak még lehet a tulajdonosa a root, illetve a jogosultságai is lehetnek korlátozottak. Olyankor pedig csak belenézni tudsz, beleírni nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96424 üzenetére
A snap-es részéhez nem értek. De a felcsatolt mappához neked volt írási jogod? Mert ha nem, akkor már a csatolás nem volt jó.
Hogyan csatoltál? Én a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az a mappa erre van a unix világban.
Egy partícióra egyszerűsített példát nézve az lenne a módja, hogy:Csinálsz neki mappát az mnt alá:
sudo mkdir /mnt/Adatok
Birtokba veszed a mappát:
sudo chown felhasználóneved /mnt/Adatok
Csinálsz egy szimbolikus linket az Adatok mappából a /home/felhasználóneved/Adatok mappa alá, az már akár GUI-ról is. "Szimbolikus link fájlra vagy mappára."
Ekkor megcsinálod a bejegyzést fstabban a partícióra, ami azt a /mnt/Adatok mappába csatolja. Rebbot vagy mount reload után a Cuccok mappában fogod látni a partíció tartalmát és lesz hozzá írási jogod is.
Lehet ezt máshogy is csinálni, én így szoktam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
Na de az elszórt partícióid vagy mappáid becsatolhatod, belinkelheted a /home alá mappákba rendezett formában és máris elérsz mindent anélkül, hogy ki kellene menni a /home alól, de fizikailag külön lesz minden továbbra is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Tulajdonképpen egyszer megcsinálod az fstab-os csatolást a fix partícióknak a /mnt alá, aztán ha akarod akkor a /home alá mappákba is szervezheted őket. Ez a unix világból eredő felépítés. - ilyen módon nincs jelszó kérés, ha a mappát ahová csatolod a saját tulajdonodba veszed egy chown paranccsal.
Nyilván USB-s eszközt nem így csatolsz, azokra ott a futás idejű csatolás. Azt elfogadom, hogy ilyenkor vagy egy pendrive csatolásánál ne kérjen már jelszót egy asztali disztró, de úgy emlékszem a Debian sem kért ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96398 üzenetére
Semmi gond nincs egy dualboot rendszerrel. Időnként itthonról kell dolgoznom, a céges nyáktervező meg már kb. 2 éve nem megy Wine-val és előtte is csak annyit tudott, hogy ugyan elindult, de valami 2D rendering nem ment amitől érdemben használhatatlan volt. Hiába van régóta nyitva a bugreport meg benne vagy 40 hozzászólás a témában, nem foglalkozik vele senki...
Szóval vagy dualboot, vagy virtualbox, de valami kell. A mai SSD-k korában meg tovább tart az alaplap post ciklusa, mint az OS elindulása. Amiatt amerre tart az MS a Windowszal, nem, nem szeretnék újra full-time Windows felhasználó lenni, főleg nem a W10 életciklusa lejárta után, így is csak az LTSC-vel volt élhető.
A játékok terén meg szerencsés vagyok, méretes Steam könyvtáram nagy többsége pöccre indul Linux alatt. Ráadásul egyik-másik cím alatt még az FPS is több, köszönhetően a kisebb overheadnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#63718632 #96387 üzenetére
Ez olyan, mint mikor beülsz a hagyományos Suzukiba amit csak tankolni kellett, sok meglepetés nem fog érni.
Viszont láttam a héten egy jó mémet a szokásos disztro harc témában... Az volt a lényege, hogy "azért használok Arch-ot, mert túl buta vagyok Gentoo-t használni."
sh4d0w: azért ez egy kicsit fud... Valamennyire értem a nézőpontodat, de utóbbi x évben szerzett saját tapasztalataim ellentmondanak ennek. Inkább azt mondanám, hogy nem mindegyik disztró mögött áll profi társaság, még akkor sem, ha amúgy pénzt keresnek vele, lásd Manjaro.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
daninet #96378 üzenetére
Nem, nem kell kézzel csinálni. Hozzá kell adni a felhasználódat a dialout csoporthoz.
sudo usermod -a -G dialout $USER
Aztán reboot.
Itt találsz még infókat az egyéb lehetséges gondokról: https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360016495679-Fix-port-access-on-Linux
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Veronica Expalins - Mint Cinnamon testreszabás livestream [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
5leteseN #96353 üzenetére
Bezöldül majd egy része, ha kézzel engedélyezed:
media.hardware-video-decoding.force-enabled=true
Nem vagyok teljesen biztos benne, de azt hiszem Wayland alatt jelenleg alapból blokkolva van a HW gyorsítás Linuxon Firefoxal.
Nálam ez most így néz ki 6700XT mellett:
Vicces, hogy az AV1 codecet nálad Windows alatt kézzel kell telepíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96292 üzenetére
Hehehe.
Közben megtaláltam, a python 3.11-ről 3.12-re váltással egy adag deprecated függvény megszűnt létezni, ezért borul meg az Onboard. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/onboard/+bug/20630411 hónapja már ott a megoldás, gondolom majd valamikor lecsorog a halandókhoz is.
A videód meg töjk jó volt, az alapján lecseréltem a tappancsra az ikont. Viszont továbbra is megvan a cover flip, nem tudom mivel lehet elrontani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96288 üzenetére
Megerősítem, az Ubuntu 24.04 tárolóiban lévő Onboard nem működik. Terminálból indítva látszik, hogy szintaxis hibái vannak, ha pedig rányomsz egy gombra, akkor szegmentálási hibával meghal. Ezt Xubuntu és Kubuntu alatt is reprodukáltam.
Ugyanakkor a saját gépemen EndeavourOS KDE alatt hibátlan az Onboard.
#96286: viszont akkor még mindig nem tudom, hogy mi cseréli le a KDE gomb kinézetét a tappancsra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96257 üzenetére
Beépítettem, és minden ikon beváltott arra a nagyon retro régi megjelenítésre. Viszont a tálcán ettől még nem lett tappancs, és továbbra is működik a cover flip nevű task switcher.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96270 üzenetére
Amúgy igen, urandom0 javaslatát szerintem csináld meg a memtest86+ futtatásával. Ezt az iso-t írd ki egy penre, miután letöltötted és kitömörítetted: https://www.memtest.org/download/v7.00/mt86plus_7.00_64.iso.zip
BalenaEtcher, Suse Studio Imagewriter kiírja, vagy terminálban dd-vel.
Bebootolsz róla, elkezd tesztelni és legalább egy teljes mérési kört engedj neki végigmenni. Ha közben piros sorokat fogsz látni, akkor ott ram hiba van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96250 üzenetére
A Gnome ikonkészletet azt merre találom? Még azt megpróbálnám, hogy az mit okoz...
PCProfessor: de az a csomag alapból része a telepítésnek... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96243 üzenetére
Melyik témát kapcsoltad be, amitől tappancsra változott a KDE gombja? Mert ilyen alapból nincs benne. Próbálok rájönni, hogy mi ment félre nálad, de még nem sikerült elődizénem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96239 üzenetére
Rendszerbeállítás -> Ablakkezelés -> Task Switcher
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Megnéztem virtualbox alatt a Kubuntu 24.04 LTS-t.
A telepítője elég angol volt, és alapból nincs bekapcsolva, hogy telepítés után keressen frissítéseket. Ennek nem tudom mi az értelme, de aztán mégis a tálcán jelzett, hogy harminc valamennyi frissítés van. Rányomtam, discover feljött, lefrissítettem a csomagokat, aztán újraindítottam.
Ezt követően 11 különböző Task Switcher volt a beállításokban, amit keresel az is, "Cover Switch" néven.
Ezt kivéve minden más magyarul van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Nem, az nem normális. Régebben Ubuntukon úgy volt, hogy csak pár dolog volt magyar a telepítés után és az első rendes frissítéssel szedte le a teljes magyarítását a felületnek. Megvolt az első rendes frissítés?
Már egy ideje nem raktam frissen ilyen disztrót, nem tudom még így van-e.urandom0, ubyegon2: értem, thx!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96207 üzenetére
Érdekes módon a webes kereső nem adja ki, de van egy
kdeplasma-addons-data
csomag 24.04 LTS-en, tedd fel azt. Az valszeg húzza magával amit kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96201 üzenetére
Őőő végül is milyen disztrót használsz most?
Azt hiszem régebbi kiadásokban plasma-widgets-addons a csomag ami kell neked.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96190 üzenetére
Igen, KDE-t használok, még valamikor a KDE3 idejében tetszett meg.
Eltartott egy darabig, de rájöttem! Alapból nincs fent a
kdeplasma-addons
csomag, addig csak egyféle task váltó van. Ha ezt a csomagot felrakod, akkor utána lesz még egy pár, a magyarul "borító" nevűt válaszd, az lesz az.Ha ezt összekombinálod a "szétbontás" asztali effekttel, akkor valami egészen zseniális vizuális effektet kapsz eredményül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96182 üzenetére
Csak megjegyzem, a többi böngésző is tud ugyanígy szinkronizálni platformok között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #96177 üzenetére
Igazából ami neked tetszik. Edge, Chrome, Chromium, Opera ezek mind a Chorme motorját használják, így megválaszthatod, hogy melyik céggel osztod meg a személyes adataidat.
Ezeken kívül Firefox van ami mondjuk nem olyan gyors mint a Chrome alapú társai, viszont pl. érdemi homokládázást alkalmaz a cross-site követő sütik ellen, ilyen nincs a Chrome alapú megoldásokban. Ez utóbbit a Firefox mellett az Apple Safari böngészője alkalmazza, illetve az egy másik megoldást használ, de a célja ugyanaz.
Nagy általánosságban Firefoxszal szoktak érkezni a Linux disztrók, mert ez egyeztethető össze a nyilt forrású világgal. Amennyire tudom, ezek a böngészők oda-vissza tudnak importálni elmentett bejelentkezéseket meg hasonlókat egymás között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #96142 üzenetére
Pont ugyanaz, mint az Uborka, csak az asztali környezet más. Ha az egyik stabil, akkor a másik is... Az LXQT jelentősen egyszerűbb asztali környezet, de cserébe elvan kb. 500MB ram használattal...
Most a cégnél egy cél gépet Ubuntuval kellett telepíteni, őszintén szólva szerintem fájdalmas használni azt az asztali környezetet ami abban van, de ez persze szubjektív.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96016 üzenetére
A Mint-nek annyi köze van hozzá, hogy használhatatlan csomagot tart a tárolóiban. Nézd meg az első kommentet a csomag alatt: https://community.linuxmint.com/software/view/yt-dlp
Te valamilyen módon lefrissítetted magadnál. De ez az amit nem kellene kézzel csinálni egy Mint jellegű könnyen kezelhető disztrón.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96014 üzenetére
Amúgy miért nem csináljátok azt, amit a cucc git oldalán írnak? A point release vacakolás miatt van külön APT ppa repó, hogy magától tudjon frissülni a yt-dlp csomag együtt minden mással.
sudo add-apt-repository ppa:tomtomtom/yt-dlp
sudo apt update
sudo apt install yt-dlp
https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/wiki/Installation
*Egyébként itt az alap probléma a Mint tárolóiban van, ugyanis az Ubuntu 22.04-hez tartozik backports tároló, amiben ott van a friss yt-dlp, de ez nincs meg Mint alatt...
Szóval a stílustól eltekintve szerintem Tibi kritikája sajnos jogos, mert ez amit itt leírtam ez nem olyasmi, amit egy Mint-en kézzel kellene megoldani a usernek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PCProfessor #96000 üzenetére
Manjaronál a keyringek időről időre lejárása a probléma... Ahogy láttam 1-2 hírt a témában, továbbra is ezzel küzdenek.
Viszont az a 2 év alatt amíg használtam két gépen is, nem volt olyan gond, hogy ne tudott volna bebootolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #95982 üzenetére
Pont most kellett kiderítenem, hogy miért nem működik egy céges program, bizonyos állományokat konvertálna át egy másik típusra, egy darab .exe fájl. Rákattintasz, felugrik egy ablak és már be is záródott. Kolléga kérdezi, hogy nálam sem működik-e... Aztán kiderült, hogy nincs semmi baja, csak cmd-ből kell indítani mert igazából egy parancssori eszköz...
Szóval értem, hogy a Windows GUI az egér barát, de Windowson sem ússza meg az ember a cmd használatát.
- Legfeljebb utólag kényelmesen megfeledkezik róla... Ugye mennyire gyakran adtuk ki pl. az
ipconfig /all
parancsot a cmd-ben? Elgondolkodtató. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
angyalpc2 #95976 üzenetére
Nincs debug log, olyasmit beágyazott C-s környezetben találsz és ott is csak akkor, ha azt leprogramozza valaki. Itt van pl. a kernelnek journal naplója, ha uart-on belépsz az eszközre, akkor ki tudod olvasni róla és valamivel értelmezheted.
Amit még valszeg meg tudsz tenni, az a kernel boot üzeneteinek olvasása uart-on, gondolom van egy debug soros portod azon a nyákon. De azt meg megint értelmeznie kellene valaminek...
Őszintén szólva nem igazán szoktak ilyennel bajlódni, ezek az SBC-k jellemzően nem döglenek be, max az SD kártya adja meg magát, ha olyan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha így nézzük, végül is le is állíthatnák az app fejlesztését, mert "lejátssza az avi fájlokat a gépen"... Nem állt meg náluk az élet az elmúlt 2 évben: https://www.smplayer.info/en/changes
Ráadásul egy smplayer az nem egy olyan csomag, aminek érdemi kihatása lenne a disztró stabilitására. Na a használhatóságára már annál inkább.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #95918 üzenetére
Ez ilyen Debian way dolog... onedrive kliens, xscreensaver meg társai csomagokkal is ez van. Debiannál fel is tettem a kérdést régebben, hogy miért tartják az akkor már hónapok óta használhatatlan túl régi onedrive csomagot a repóban, de persze nem kaptam választ.
daninet: magának a VLC-nek voltak gondjai... Flatpekkel szerintem egy másik verziót kaptál, amit éppen nem rontottak el.
Btw emelkedik a Desktop Linux terjedése az utóbbi időben. Ehhez mondjuk hozzájárult erősen, hogy a W11 nem lett népszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95908 üzenetére
Az az igazság, hogy időnként célszerű olvasni a használt disztró weboldalát a hírek után. Ez a usrmerge dolog ugyanis végigment kb. az összes disztrón az elmúlt években és anno be is számoltak róla hírek formájában, hogy ne érjen senkit meglepetésként.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95854 üzenetére
"Nem tudom hogyan kell terminálban kiíratni a lemezeket és partíciókat." -
sudo fdisk -l
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri #95825 üzenetére
Ilyenkor nem tök alap jelszó szokott lenni? live vagy root vagy ilyesmi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95821 üzenetére
Ubuntu... pont akkor dobták a Unity-t, mire sikerült megcsinálni jóra... Aztán rámentek a Gonem3-ra... Sigh.
Azon a vonalon amit használsz, szerintem a Kubuntut kellene megnézni. MX Linux van még KDE-vel, de mivel Deiban alapú, esetenként elég sokat kellhet várni friss KDE kiadás megjelenésére, ami elég gáz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95814 üzenetére
Ajjh. KDE-re ne a Mintet válaszd. Nagyon jó sok téren a Mint, de pont a legjobb DE-t dobták, mert csak... Az ilyen-olyan öszvér ráhekkelem a KDE-t megoldásokat meg nem javaslom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #95810 üzenetére
De azok az appok jellemzően egyszálú alkalmazások... Persze ott is érződik az IPC növekedés, de nyilván nem annyira, mintha valami modern többszálú cucc lenne. Meg pl. egy MS Office ahol az Excel animálja a cellák kirajzolását, na az alá nem tudsz elég erős gépet tenni, mindenhogy lassúnak fog érződni.
Persze ha játszol, vagy munkára is használod a gépet, akkor nagyon durván kijön egy mai többszálú proci ereje. Próbálj csak meg pl. videót konvertálni vagy kódot fordítani egy régi meg egy mai gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95803 üzenetére
Miért nem mozdulsz el valami kényelmesen telepíthető és használható irányba? Azon az ágon ott van a Mint...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95786 üzenetére
Oké, de mikor deb-et raksz egy egyébként nem támogatott és EOL rendszerre, akkor azt érdemes terminálból intézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95783 üzenetére
Miért nem ment fel? Hiányzik neki valami? Vagy valamiből túl régi van fent?
Elfogadom, munkára nem feltétlen való egy rolling disztró... De pl. a Viber bármelyik Arch leszármazotton csak annyi, hogy
yay -S viber
, és már van is viber a gépeden az AUR-ből. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95731 üzenetére
Igen, nekem is van egy rakás olyan "ereklyém", amit ma nem tudsz letölteni... Ezért is vettem egy 4TB külső merevlemezt. Csak hát közben betelt és kéne még...
Ez olyan, mint a spotify a zenehallgatásra... Jó jó, de ha elmegy a mobilneted mert beüt a zombi apokalipszis, akkor epic music nélkül kell a végső harcot megvívnod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95721 üzenetére
Nem, olyat talán soha nem használtam a sok bloat szemét miatt. Ez most egy OnePlus 5T, PixelExperience rommal, ami eléggé tiszta android. Éééés éppen meghalt a project. Basszus. Mindegy, ez itt off.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95719 üzenetére
Android 13-on is pont úgy használom képernyőzár nélkül a telót, mint az eddigi összes android főverziót. Az adat partíció sincs titkosítva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
FYI, a dualboot felhasználók életét megnehezítheti a W11 bitlocker titkosítása, amit most az otthoni W11 home felhasználókat kivéve mindenhol igyekszik bekapcsolni az MS a 24H2 kiadással. A gond a mi szempontunkból, hogy a bitlocker minden Windows által olvasható partícióra aktív lesz amit a gépben talál, nem csak a C meghajtóra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Phoronix test suite-nak nézz utána. Terminálos, de nagyon advanced cucc. Na annak meg Windows alatt nincs párja.
(mármint Windowsra is ki van adva, de érted)
Amúgy a lenti linkeden a Tomb Raider nekem is megvan, csináltam vele cross-platform teszteket, nálam konkrétan jobb eredményeket produkált már 2-3 évvel ezelőtt is, mint Windows alatt.
*az intel burn test wine-val amúgy tök jól fut, ha procit akarsz izzasztani. 99%-ban hozza is ugyanazt a pontszámot mint Win alatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #95697 üzenetére
Miután folyamatosan emelkedik a desktop elterjedtsége a Linuxoknak, nem az ördögtől való elképzelés, hogy legyen normális program a hardver ellenőrzésére, nem is kell ehhez tuningolni a gépet. Amit Rowon kifogásol, az sajnos jogos.
Kerülő megoldások meg egyszerű programok vannak, vagy pl. ilyen-olyan KDE widget kirakása az asztalra... De az nem az igazi.
urandom0:
Ez ismerős valamennyire. Igaz én Lazarus alatt portoltam progikat Linuxra, de ott a környezet sok multiplatform megoldást tartalmaz, nem volt nehéz dolgom. Nyilván persze ha külső lib kell valamihez, az problémás lehet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Brodie videója a Factorio játék egyik fejlesztőjének kapcsán elég érdekes: The Nightmare Of Porting Software To Linux
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95664 üzenetére
Ha a terminál "úgy szál el mint a győzelmi zászló", az szerintem nem jelent jót. De legalább is annyit biztos, hogy a rendszer szét van hekkelve és megérett az újratelepítésre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest