- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #60458 üzenetére
Most már ezt is tudom, a nagy UEFI promóterek ezeket nem mondják, nekem meg a desktopos alaplapok biosai nem csinálnak ilyeneket, nem is kell átállítani semmit, mert esetileg választható bootkor, hogy legacy v UEFI telepítést akarok. Mivel Win7 volt az utolsó, amit használtam, nekem ez a secure boot meg fastboot ki is maradt az életemből. Annyit tudtam, hogy ezeket figyeltem a HP biosában, hogy ne legyen bepipálva.
Most már mindegy, MBR/GPT átállítás megvolt, ettől még települt legacyban a Mint Cinnamon, ki szeretném próbálni a Tara-s repokkal, egyszer már félig sikerült is....(#60459) vargalex
Értem, sajna ez nem derülhetett ki, mert totál üres volt az SSD, de ezek szerint a vészmegoldás működött volna, áttenni desktopba, felrakni a disztrót és vissza. (annyira úgy volt, ahogy mondod, hogy még a bluetoot egér sem mozdult)
Ma is tanultam egy keveset, köszi nektek az infókat!
-
válasz
vargalex #60454 üzenetére
Akkor itt is ez lehetett a gond, mert előtte bootolt USB-ről és nem volt bejelölve a fastboot. Amitől arcidegzsábát kapok, az az, hogy miért állítja át ezt az opciót, ha legacyról UEFI-re állítom a boot opciót? Egyet átkapcsolok és nézzem át ilyenkor az összes opciót? Szóval ugyanez a helyzet itt is, mint nálad! Legalább tudom, hogy ilyenekre is figyelnem kell.
Mondjuk ettől még UEFI-ben bootolhatott volna.
-
válasz
ubyegon2 #60452 üzenetére
Most, hogy beléptem, azt láttam, hogy a fastboot opció viszont be volt pipálva, ami azelőtt nem.
Már bootol minden penről szerencsére, köszi a tippeket, éljen a legacy!
Amúgy volt már erre telepítve több disztró is, ment úgy is, hogy a régi laptobból csak áttettem a SSD-t, nem kényes semmire, kivéve.......
-
válasz
ubyegon2 #60451 üzenetére
Ezredik alkalommal is csak a HP hardverdiag jön be, nem tudok a biosba újra belépni.
Szedjem ki az SSD-t szerinted és desktopban telepítsek rá valamit? Kérdés, hogy legacy v UEFI módban......******************
Na valami csoda folytán csak bejött újra a bios, de hogy éppen mitől........ -
válasz
lev258 #60450 üzenetére
A secure nem volt bejelölve, azt láttam és ezelőtt futott live-ban a 64 bites Mint.
Valahogy az F10-et nyomtam addig, míg bejött a bios, átállítottam arra az opcióra, ahol mindkét lehetőség adott, szóval előrébb vagyok. Igaz azóta csak hardvertesztelésig jut el, most is azt írja, ha onnan kilépek, hogy nincs bootolható media.Hardver diagnostic UEFI, ez az ablak jön be fekete alapon.
Ha valaha is visszajutok a legacyba, biztosan megvuduzom, aki ezt a tetü UEFI-t megemlíti!
-
válasz
Frawly #60446 üzenetére
UEFI Native-ot válaszd, ilyenkor meg sem kísérel hagyományos BIOS-MBR módszerrel bootolni.
Ez igaz, bár semmit nem kísérel meg, kiírja, hogy nincs bootolható akármi és bármit nyomok, kikapcsol. Ilyenkor mit érdemes csinálni, amíg nem jön a kalapács?
Lehet, hogy a Mint Cinnamon nem bootol UEFI-ről?
Ez nem gond, de nem lehet visszajutni a bios-ba....ez inkább gond.
-
válasz
Frawly #60446 üzenetére
& (#60445) csixy
Köszi nektek a helpet! Most már értem, a desktopon egyértelműbb kicsit, kiírja, hogy "mindkettő", üzleti laptopon persze, hogy ilyen tudományosan ködösen kell fogalmazni!
de lehet néhány tizedmp. veszteség, míg az MBR-es eszközöket keresi.
Egy SSD van, azt hamar megleli majd, de ha ez GPT-n van, akkor marad a csak UEFI opció, nem csinálok úgy, mint ha nem tudnám, mi van a gépben.
(már GPT-t ír a gparted is)
Antergos script-es, Manjaro meg nem. Aham. Akkor már inkább az ArchmergeD (tudom, más neve van már, BoB szerint van mindkettő, de nincs amúgy)
Fogadok, hogy még egyszer sem pillantottál rá ezekre a srciptekre, teljesen világos, hogy mit választasz ki, miket telepít. Totál egyértelmű még nekem is.Javaslom nézz rá, mielőtt lehúzod az értékét.
-
válasz
Frawly #60443 üzenetére
leszármazott disztró
Eddig ezekről nem voltál túl jó véleménnyel.
Neked is, mert ennyi év linuxozással minden vagy, csak kezdő nem.
Jogos, kezdő nem vagyok, de laikus home user igen.
Ja, erről jut eszembe, UEFI szakértőkhöz: a HP 8470p-n benéztem a bios-ba és két UEFI opció van, el is akadtam ezen, melyiket válasszam?
-
válasz
Slownz #60436 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy pár hónapja azt nem mondtad, hogy szívni akarsz!😀
Ez esetben már akkor javallott ám volna az Arch vonalat.
No de komolyra fordítva, fejvesztőként Arch-ot kell felraknod, nem klónokat!
Tanulni akarsz, akkor dobáld ki az Antergos, Manjaro....etc vackokat!
Persze, kampeca lett az Arch is most frissítéstől, de ez a kihívás, Manjaron nagyanyám se tanulna semmit.....😎 -
válasz
Slownz #60432 üzenetére
Értelek, akkor nincs más hátra, kicsit ismerkednek kell a rendszer mélyével is, logok jelentése, etc. Annyi előnye van az Arch rendszernek, hogy a wikije tényleg jó.
Szoftverfejlesztők nem ritkán használnak szerintem Debian-t (ha stabilítás is fontos), de ha a python 3 hiányzik, akkor érthető. -
válasz
Slownz #60429 üzenetére
Nem igazán tetszett
Nem ugyanazok az asztali felületek vannak itt is/ott is? Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a csomagkezelés nem tetszett vagy az, hogy nem rolling, mivel amíg nem lett nyomva ezerrel, hogy Arch klónt a kezdőknek, mert a rolling a jó, a Debian/Ubuntu vonal az .....mindegy, ezt felesleges már írnom, legalább 200 hsz- ban leírtam az utóbbi időben, de csak azért mert én is kezdő vagyok és 5 év alatt épp eleget tapasztaltam ahhoz, hogy tudjam, mi a jobb kezdőknek. Akik javasolják az Arch vonalat, ők tudják is kezelni a felmerülő problémákat. Feküdj rá ezerrel az archwikire és nem lesz gondod, nyugodtan várhatod a rendszeres frissítéseket!
Live pen mindig legyen kéznél és tanuld szorgalmasan a logok tartalmának megfejtését. Ezt ugyan nem mondták el az Arch vonalasok, de alapvető tudás ez, mondjuk ártani tényleg nem árt, mert bármely rendszerrel előfordulhatnak anomáliák. Javaslom, hogy maradj Arch vonalon, hamarabb és többet tudsz így tanulni Linuxul!
-
Te tudod. Üzemeltetsz mondjuk ipari robotot?
Neked szerintem még low latency kernelre sincs szükséged.
kb így definiálják (nem szakszerű válasz akart lenni) -a második lehet a generic, egyes disztrók low latencyt használnak, Ubuntu Studio és hasonlók
high latency = high throughput = data server
medium latency = medium throughput = desktop (runs smoothly even under load)
low latency = low throughput = media server (midi), embedded
real-time is ultra low latency = embedded, military, industrial robots, aviation -
válasz
pepejoe #60398 üzenetére
A félreértés elkerülése végett nekem csak parancssoros CentOS van és nem grafikus.
Senki nem értett félre semmit, inkább te rontod az esélyeidet, hogy Kezdő Linux topikba kérdezel, nem a disztró saját topikjában vagy a Haladó Linuxos topikban. Ennek a topiknak már úgyis mindegy az utóbbi időben mindenki ideír mindent, de sokan nem látogatják ezt a topikot, akik tudnának segíteni.
(ezt segítő szándékkal írtam) -
válasz
gordonfreemN #60344 üzenetére
A Linux hanghoz tök zöld vagyok, de hátha segít ez a pár leírás:
Advanced Linux Sound Architecture
Kernel moduleMíg áttanulmányozod, csak előkerül valaki, aki mélyebben ismeri az alsa-t.
általános leírás:
-
válasz
growler #60327 üzenetére
Igen értelek, menet közben leesett, hogy csak így lehet, viszont ez így bőven jó alkalmi használatra, úgyis a böngészés dolgai kellenek. Tetszik az 5let.
(#60326) Frawly
OK, persze, hogy vannak gondjai a Minteseknek is! Nemsokára nekem is telepítenem kell majd......
Lehet, hogy addig felrakok valami Arch klónt, hogy a vérnyomásom rendeződjön, túl unalmas így az élet!
(ugye nem veszel azért mindent vérkomolyan)-----a manóba, mindig elfelejtem, hogy innen már eltanácsoltam magam-------
-
válasz
Frawly #60319 üzenetére
Ti nagyarchúak meg állandóan annak örültök, hogy wooow mekkora bleeding-edge ez a rendszer, azonnal frissül minden, ezt csak egyszer kell telepíteni! Igen. Látjuk.
3 hónapja vagy nagyarchú és már hanyadik alkalommal telepíted és szívsz folyamatosan?
Én is gyakran telepítek, a 18-as Mint-et felraktam két éve, most majd felrakom 2 hónap múlva a 19-et is.
mikor az upstream disztrók már 20-25 alverzióval, vagy 1-2 főverzióval előrébb járnak
Azta.....juj de irigykedem most......
(nem akarlak bántani, de mivel blogolod a folyamatos szívásod a csodadisztróddal, így ez a mostani írásod elég viccesen hangzott)
Tény, hogy kettőnk közül én így nem nagyon tanulok sokat, mert kb 2 évig csak használom a rendszert, amire kell. Tudom, te is ezt szeretnéd elérni Archerként, ne add fel szerintem!
Ha nem is működik jól, de legalább bleeding edge! Ez a menő.
-
válasz
Skullwipe #60307 üzenetére
a linux semmire se jött be csak a kis grub, ami nem az emergency ahogy láttam
Erről valami képet kereshetnél, mert nem tudom elképzelni, mi lehet, ha nem is recovery, nem is normál GRUB. Hátha később is jól jöhet még, eddig amúgy abban a hitben voltam, hogy amit Kapitány írt, az megoldotta a gondodat. Más irányba nehéz lenne elmenni, mint az az irány.
-
https://youtu.be/CoEKnI1x6Ok?t=608
Azért ezt persist és frugal módot én még nem láttam más live Linuxnál. Te igen? Melyiknél? Ezeket a Timeshift sem tudja és más live iso sem.
Az is jó, ha van 2 pendrive és úgy csinálsz perzisztens telepitést, de ez nem az.
(ha valakit zavarna a stilus, azért kérdezek direktben BoB szakira, mert gyanitom, hogy ha van ilyen, akkor ő ismeri és válaszolni is fog, nem csak az oppositio szándéka van a kérdés mögött)
-
válasz
Frawly #60279 üzenetére
Az új laptopot arra értettem, hogy ez azokhoz a vasakhoz képest,
Értem, sejtettem egyébként, csak mobilon nem tudtam jól tájékozódni, hogy nem az előző kérdező gépéről van-e szó.
Azt értem, hogy nem akarsz szakmailag fejlődni, csak azt nem, hogy miért nem.
Akarok, de nem megy szerintem. Nulla alappal indultam anno és autodidakta módban ennyire lehetek hitelesítve.
A Mint az most menjen fel, ne várj rá 2 hónapot, majd frissítesz az új verzióra.
Igaz, hogy 3 éve már lehet főverziót frissíteni Mint-nél is, de azt csak kísérletező gépen csináltam eddig, bár az meg a laptop volt. Nincs másodgép, mert ez az, a másik a desktop, mondjuk azon elfér sok minden.
Az Arch klónokat írtam anno, hogy a Debian vonalas GRUB frissítés vagy áthelyezés másik disztróra nyírta ki.2021-ig tervezni szerintem is hülyeség, addigra az LTS disztrókban lévő progik úgyis a használhatatlanságig avulnak.
Ezt Averiot csak poenból írta amúgy. Gondolom az Unity miatt.
Szerintem egyik reggel úgy kelek fel, hogy lesz valami ötletem, mit rakjak a HP-re, Gnome tuti nem lesz, a Mubuntu esélyes amúgy a Mint 19 mellett még, de még változhat a kedvem ha szívni akarok, jöhet az Arch vonal is!
Cinnamont meg lehetetlen megunni, néha áttémázom, de bőven jó ez így. Ráadásul most gyorsabb is lesz a 3.8, valamit az ablakkezelőjével kutyultak. -
válasz
#20749568 #60277 üzenetére
Unityvel? Defaca is lenne, hamar kiderülne a ketyeréről, mennyire valós ez a MIL- xxx szabványnak megfelelése!
Ezzel a Junittyel majdnem úgy vagyok, Mint a Winnel, még jó, hogy a laptopot is úgy reklámozta az eladó, hogy jogtiszta W7, de lehet X-re is frissíteni.(amúgy szerintem már nem lehet, egy darabig gyengénlátóknak volt ez meghosszabbítva)
2021-ig el is lehetsz vele Ilyen hosszú távra ki tervez.....
(#60275) Frawly
Jól mondod, annyira nem érdekli a live Linuxot más rendszerlemez, hogy a Toshibát jó ideig úgy használtam, hogy a HDD Debrecenben volt, üres volt a helye. Kizárt, hogy belenyúl a Winbe, ha csak a felhasználó nem turpiskodik valamit.
-
válasz
Frawly #60272 üzenetére
Pedig összezavarodott, gondolkodom az UEFI-n is, bár ahogy írod az csilivili új laptopra javallod, ez a kis használt üzleti HP már kezd öregedni, de azért tetszik, enyhén gyorsabb a Toshiba Satellite-nél.
Régi motoros vagyok, de műkedvelő szintén maradok, nekem ez a szint a plafon, nincs értelme tanulnom már semmit. Erre a HP Elitebookot a valami olyat kéne rakni, amivel nem kell foglalkozni, igaz pont azért vettem, hogy szórakoztak, de már nemigen hopperkedem. 😕Ha az Arch vonal (szkripttel telepített Arch, Manjaro) annyira nem jött be
Egyébként tetszettek, csak nem éltek sokáig. Lehet, hogy várok 2 hónapot és rakok rá Mint 19-et. Az igazi kezdőbarát disztró.
(#60273) Frawly
Nem kötekedési szándékkal említettem ezt a 128 partició dolgot, de így legalább jobban utána olvasol!
-
Na végre! Észrevettétek, hogy újra van Topikgazdája a topiknak?
-
válasz
ubyegon2 #60249 üzenetére
Annyira túlkínálat van már kezdő disztróból, hogy már egy hete nem raktam semmit a HP 8470p i5 3340m / 4Gb / HD 7570m-re. Mondjatok már valami tippet, mi legyen rajta?
A jelenlegi Mint-et már nem rakom fel, bár nem rolling rendszerű, de bő hónap és kinn van az új verzió. Amik fenn voltak az SSD-n a másik laptoppal, azokat leszedtem a két halott Arch klón miatt, egyébként a Mubuntu 18.04 beta2 jól működött rajta így gépcsere ellenére is. -
Jó ez a galád darázs.😀
Amúgy sosem lesz egyéni avatarom, az is csoda, hogy még nickem van.
Nem szívesen idegesítelek, de azt a vinyókerregtetést nem a Solus okozza szerintem. Más kérdés, hogy nem flexelgetni kéne az SSD-ket, hanem arra telepíteni!😬
Nincs GUI-s csomagkezelője amúgy? -
"olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van, ill. előbb alapszinten ismerd meg az alapvető parancsait."
Ha a mondat felét ügyesen kihagyod, akkor persze kicsit más lesz a jelentése. Media/kommunikáció szakon is végeztél?
eopkg parancsokra nem fórumbejegyzést kell linkelni ahol beraknak egy eopkg --help, et, hanem man eopkg-t.
Igazad van, keresgélhettem volna én is tovább, ha már a használónak nincs ideje.
(#60243) csixy
Nem tűnt segítő szándékúnak, amit írtam?
A linkekkel meg ne foglalkozz, igaz a Solus oldaláról vannak, de biztosan az én hibám, hogy ennyire képesek......Írd csak a bemutatót.
-
Akkor itt érik a bemutató cikk! Kezdheted újra és dokumentáld.
Ha elfogadsz egy tanácsot, olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van, ill. előbb alapszinten ismerd meg az alapvető parancsait. Az, hogy felrakod hipp-hopp, aztán vakarod a tollaid, hogy akkor most mi a fenét kell csinálnod, ha frissíteni akarsz vagy egy-két programot telepítened kéne....
A Solus esetén nem is egyszerű rálelni a csomagkezelésre.
eopkg commands -
válasz
Frawly #60232 üzenetére
Két észrevételem volna csak.
1. A Kezdő topikok összevonására volt egy konkrét terv, plusz még egy Játék és programok Linuxra topik, de ez komoly ellenállásba ütközött a nagybetűsknél és a haladó topiklakók sem támogatták. Utóbbi érthetetlen, mert vagy nem is járnak ide vagy ha igen, nekik is könnyebb lett volna. Akkor ki is listáztam a rengeteg halott topikot, ahol évek óta nincs hsz, az Ubuntu, Mint Kezdő topikok meg gyakorlatilag ugyanarról szólnak értelemszerűen, a közös alapok miatt. Persze a más csomagkezelés miatt az élő disztrók topikjai maradtak volna, Arch, Fedora, etc.
GPT-re átállni tényleg egyszerűbb, mint MBR-ben csinálni egy kiterjesztett particiót, amiből lehet 128 logikait csinálni? (GPT-nél szerintem nem 128 a korlát)
Júbájgön megint jönni fog, hogy téríteni akar megint,
A tény ezzel szemben, hogy Te ragadsz meg minden alkalmat, hogy erőltesd a GPT-re áttérést!
Én csak annyit emlegetek, hogy akinek MBR van, annak teljesen jó az is, főleg, ha nem szorítja be magát valaki a 4 elsődleges csapdájába. De itt nem értetted a belakott rendszer fogalmát nemrég. (ennek a 128 darab particiónak nézz utána)2. Legyen Solus topik is, mondjuk úgy, hogy valaki ír egy bemutatót és már van is! Jó példa erre a Manjaro topik, amit a Manjarot bemutató írás hamar le is hagyott hozzászólásokban.
(#60237) csixy
Firefox ESR
(#60234) Frawly
Elementary egy szép kis Mac kinézet volt, alatta szinte semmi. Azért a Mint rendesen dolgozott a gépháztető alá is.
-
válasz
King Unique #60221 üzenetére
Értem, köszi, erre voltam kíváncsi éppen.
Gyakorlatilag ez megcsinálja úgy az elvárt végeredményt, hogy ne a usernek kelljen tetrisezni mondjuk a gparted-del.
Még Win7 alatt használtam ilyen okos particionáló célprogramot és most beugrott, hogy az Adata adott pár éve licenszet egy ilyenhez....lehet, hogy nincs már meg a doboz sajnos. -
válasz
King Unique #60219 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy nem egymás mellett lévő particiók esetén lehet méretét növelni? Ahhoz kicsit tetrisezni kell, nem?
-
válasz
#20749568 #60197 üzenetére
Tabletre sem fogsz Linuxot rakni!
Amúgy az ottani mobilnet bőven megfelelő magyar focit nézni.
Persze gondolom akkor éppen volt....
Aggregátor már nem divat, pár erősebb powerbank+ egy napelemes töltő és napokra kikapcsolni a fenébe. Különben oda a szabadság, minden utolér. -
válasz
kovaax #60178 üzenetére
Hibernáláshoz kell swap, de úgy tudom ez lehet swap file is. (nem használom, nem akarok marhaságot írni)
Ubuntu 16.04 óta már alapból így települ, swap file-lal.
Még ott a zram is, amit főleg az androidok használnak újabban, memóriába tömörít és sokkal gyorsabb, mint a normál swap.Fentiekre alapoztam, hogy nem feltétlenül kell swap partició.
-
válasz
vargalex #60172 üzenetére
Igazad lehet. Maradnék annyiban, amit tegnap is írtam, hogy Kezdő topikban kezdő szinten tudok segíteni, nem véletlenül van külön a Haladó topik és az sem véletlen, hogy anno beírtam az Összefoglalóba, hogy script és server kérdésekkel hová célszerű fordulni.
Gyakorlatilag bármit írhatok ezek után kezdő szinten, mert a haladó szintről úgyis megcáfoljátok. A kérdés, hogy egy kezdőnek az segít-e többet, ha azt írom, hogy egy swap maximálisan elég (igazából már egy swap partició sem kéne) vagy az, ha elmentek server irányba, ahol lehet több is?
(#60173) Flowtation
Ha elég egy kezdő szintű válasz: új disztró telepítésekor meg szokták neki mutatni a swap particiót, ez nagyjából annyi, hogy particionáláskor kijelölöd, de mindent jóváhagyva továbbkattintasz. A következő ablakban látnod kéne, hogy megcsinálja-e, ha valami miatt mégsem, akkor hozzá kell adni manuálisan telepítés után.
-
válasz
Flowtation #60170 üzenetére
Jól látod. Két swap az mi célból van amúgy? Ha 100 disztród van is, mind csak egyet tud használni úgyis. Jó lesz még valamire, gondolod?
Rakhatnál fel képet a gparted-ről, hogy néz ki a meghajtód. MBR-en 4 elsődleges lehet max! Kiterjesztett partició a megoldás, azt lehet bővíteni logikaira. (max 128, ha jól tudom)(most majd jönnek újra a GPT/UEFI tanácsadók)
-
válasz
kovaax #60166 üzenetére
Ez a particionálás egyébként pont jó kezdő témának, mert alap lenne ismerni a MBR/GPT - legacy/UEFI fogalmakat, működésüket, használatukat.
Közben kijött a Fedora 28, törtem egy kicsit a fejem, hogy miért lett ez mbr nem is olyan régen, aztán kugli megmondta, hogy a Fedora 2 terra alatt azt csinál installkor.
Biztos, hogy ilyet olvastál egyébként? Az tény, hogy a MBR max 2 terás egységet kezel, de egy disztró sem fog dönteni helyetted, melyik particióséma legyen, amire települ(ha mégis, az elég baj lenne, a Fedora autoparticionálója így lenne beállítva?). Nem ismerem a GPT/EUFI-t, de majd hozzáértők leírják, miről van szó.
(mégiscsak írtam a vegyes topikba, na mindegy)
(#60159) Frawly
Nem lenne mégis jobb neked a buta Debian/Ubuntu vonalhoz visszatérni?
-
válasz
#20749568 #60156 üzenetére
Szia!
Nem néz ki rendszerproblémának, volt valami frissítés, ami érintette a network managert? A legegyszerűbb ilyenkor megnézni egy live rendszerrel, hogy alatta is gyenge-e a net? A netsebességet is csekkolnám, mert a többi eszköz lehet, hogy beéri kevesebbel is, azért nem tapasztalsz ott is lassulást. Az ottani net helyzetének ismeretében nem zárható ez sem ki. Más ésszerű magyarázat erre nem nagyon jut eszembe.
cat /var/log/apt/term.log
parancs mutatja mik frissültek, ha éppen nem mutat semmit, akkor már archiválta magát, abban kell nézelődnicat /var/log/apt/term.log.1.gz
nload
parancs mutatja az aktuális sebességet (telepíteni kell az nload-ot) -
válasz
Frawly #60150 üzenetére
Értem. Nem az Arch hibája, ők csak belerakják a komponenseket. 😐
No igen, ezt mondják sokan a buta Debian vonalasok, hogy ez bele van kódolva a rendszerbe.
Ha a komponensek jók, akkor viszont már az Arch a szuper, mert bleading edge!
Értem.😀
Ezért is jó, hogy blogolod a stációkat, így a hozzám hasonló noobokat megóvod a bajtól! (ez most nem élcelődés) -
válasz
Frawly #60146 üzenetére
apt-mark showmanual
parancs se ér így sokat, ahogy nézem ennek a használata ennél kicsit komplexebb. Ebben a formában épp a kézzel feltett csomagok hiányoznak amúgy.Mindegy, nem értek hozzá.
a csomaglista segít, mert új rendszeren lehet nem fog emlékezni elsőre minden programra, ami a régi rendszeren fent volt.
Ez az elején valóban hasznos segítség volt nekem is, később már tudja az ember, mik azok, amikre szüksége lesz.
-
válasz
Frawly #60143 üzenetére
dpkg -l meg a többi lista sem segít a kolléga problémáján, az sem, amit én írtam, mivel nem fog Mint-re script-et írni. Más miatt sokkal használhatóbb lesz, amit említettem, mivel nem egy teljes telepített csomag lista, hanem egy adott időpont eseménye követhető le belőle. Igaz ez nem ide tartozó téma már, ha a Mint-et választja, ott részletezem neki, mire gondoltam. Itt csak elsikkadnak az infók az Arch, Android, Windows meg egyéb kezdő topikos témák között.
-
Vegyük úgy, hogy ez nem létező probléma, ettől még néhány ritka esetről lehet hallani, amit az elhanyagolt frissítésnek tulajdonítanak. Ha ti azt mondjátok, nincs ilyen, akkor nincs. Elfogadom.
(amúgy is kicsi az esélye, hogy egy kezdő topikban ez kiderüljön)
Ha viszont nagy ritkán előfordul, azt sem tartanám olyan nagy veszedelemnek. Alapvetően inkább az a meglepő, ha valaki rolling rendszert választ és mégsem frissíti hónapokig. De ebbe főleg nem mennék bele. -
Lazábban véve az is az a Debian Busterrel együtt (vagy Siddel?).
Ott azért a csomagok rollingja meg sem közelíti az Arch-ét. szerintem
(#60136) vargalex
Viszonylag ritka az ilyenből adódó összeomlás és értelemszerűen az sem szerveres környezet lesz. De előfordul desktop környezetben azért.
-
Arch vonalon
semi-rolling
vagy half-rolling disztró gyakorlatilag csak a Chakra, mert a kifejezés nem csúsztatott rollingra utal, hanem náluk a rendszermag stabil (kernel és más alapcsomagok) és csak az azon kívüli rész (programcsomagok) a rolling.
Nem véletlen, hogy nem követik ezt az utat mások, mert majdnem mission impossible ez így.A PC Linux OS ilyen még talán. Elég konyhanyelven írtam, de kb ez a lényege. Ha nem, akkor hamarosan úgyis kijavítanak.
Konklúzió, a Manjaro rolling disztró. Dave™ leírta a részleteket.
Lehet, hogy a Chakra inkább védett ezáltal a cápa effektustól. Mert akárhogyan is ellenzik sokan, a rolling az azért is rolling, mert a frissítés nem állhat le, különben kampeca.
Negyed év múlva már nem szerencsés hozzányúlni a frissítésekhez.
-
""""Ez amúgy tényleg jó, de nem a lánykori nevén Archmerge, hanem az ArchmergeD. """"
Láttad amúgy a D betűt a végén? Mert én valóban arról írtam pár szóban. Mit nem értesz?
(a sima nem érdekelt soha)
Munka ünnepe van, nem kell neked sem mindig elsőre értened a dolgokat, hiába látod egyszerűen ezt a Linuxot! -
válasz
growler #60121 üzenetére
Ez amúgy tényleg jó, de nem a lánykori nevén Archmerge, hanem az ArchmergeD. ArcoLinuxD most már.
Van is egy jó videó a LM YT csatornán a használatáról.
Csak az alaprendszer települ és utána a kiválasztott DE, de az is külön blokkokból álló scriptekből áll, okosan ki lehet hagyni, ami nem kell. Akár az Ubuntu 18.04 újítása, a Minimál telepítés. (még mindig nem mini.iso)
-
válasz
bhonti #60113 üzenetére
Értelek én, de gondolom nem akarsz meggyőzni, hogy ettől még szükséges a /boot külön.
Amúgyis, hétköznapi embernek minek több mint 2 kernel?!
Ez is igaz, de akinél bedugul a rendszer, többnyire nem is tudja, hogy már felsorakozott több kernel is.
(#60112) Skullwipe
Nem baj, tanulásnak jó volt az, de hidd el, jobb a rendszerre bízni, amihez ő ért jobban!
Ez a vezetékes net nálam is elment naponta, párnaponta, de most, hogy említed, már nagyon rég nem jött elő.
Nem a Debiantól függ ez, hanem a használt network-manager-től, lehet frissült mostanában, amiatt jött rendbe.(nem frissült ez mostanában, ahogy nézem, de valami biztosan, amitől javult a helyzet)
-
válasz
ubyegon2 #60109 üzenetére
Ha a Mint telepítése mellett döntesz, azt ismerem már valamennyire, a saját topikjában tudok segíteni a többiekkel együtt. Ez már annyira mindentbele topik lett, bármihez szólok hozzá, kiderül, hogy teljesen másról van szó, legyen ez a terep azoké, akik így szeretik. Nincs áttekinthetőség, a thread-ek össze-vissza vannak itt és a saját céltopikokban....lassan visszacsorgok a Mint/Ubuntu/Debian topikokba. (utóbbiba persze inkább csak érdeklődés szintjén)
(#60111) bhonti
Persze, hogy nem, ezért is raktam be anno az Összefoglalóba az alábbi linket, de ettől még sokan belefutnak a problémába.
-
válasz
Skullwipe #60108 üzenetére
A többiek értenek is hozzá!
Én csak laikus műkedvelő vagyok, aki próbál segíteni, ezzel néha jár ez is, hogy nem pontosan látom át, miről van szó. Néha azért tűnhet egyszerűbbnek, amiket írok, mert én is úgy látok rá a problémákra, mint a többi kezdő, az okosságokat viszont a többiektől halászgatom össze!
Az egyszerűség miatt írtam neked is, hogy ne szedd szét particiókra a rendszeredet, mert ha nem látod át, mi mire van, akkor kampeca lesz a rendszered. Mondok egy példát, csinálsz külön /boot-ot, ami nem túl nagy és az 5. kernel frissítésénél tele lesz menet közben.....
Kezdőknek elég a gyökér- a /, a /home és a swap. Én még /home-ot sem használok, lementem a konfigokat belőle, hátha kell majd, kb ennyi.
Ha Mint-et akarsz használni, már érdemes megvárnod a Mint 19-et, néhány hét és kijön vagy rakd fel desktopra is a Manjarot, de az előbbiek figyelembevételével.
-
válasz
vargalex #60106 üzenetére
Lehet, hogy szélesebb körű előzményt láttam magam előtt, amiben a kollégának a Linux Mint-tel van gondja, a laptopján a Manjaro jól fut. Ezek szerint én vesztettem el a fonalat.
Skullwipe ft ténykedésén viszonylag nehéz eligazodni.(vegyük úgy, hogy csak blogoltam egyet -by bambano)
Márpedig Arch-ról volt szó - erre sem gondoltam, nem azért, mert van saját topikja, hanem a kérdező felkészültsége nekem még kicsit bizonytalannak tűnik a saját script-es Arch telepítéshez.....
----lehet jobban teszem, ha megyek felvonulni----- -
válasz
vargalex #60101 üzenetére
Kéklufi kiinduló javaslata alapján inkább a /var/log/apt/history.log-ban vannak a scripthez szükséges adatok.
A /home-ban lévő bash_history nálam csak a használt parancsokat listázza.
Tudom, hogy Frawly kolléga hsz-ára válaszoltál, nem az előzményekre. Még mielőtt arra gondolnál, hogy ki akarnálak javítani noob létemre!
-
válasz
Skullwipe #60100 üzenetére
Szokhatod a struktúrát, de telepítéskor felejtsd el, hogyan épül fel, bízd a rendszerre. Max a /home legyen külön meg a swap, ha ragaszkodsz hozzá.
Nyugodtan felrakhatod a már bevált Manjarot is.
A Mate felületen ne próbálkozz más felület /home-ban lévő configjával, értelemszerűen használhatatlan más DE-vel.Nem tudom, hol olvasta, hogy ennyire manuálisan szét kell particionálni a rendszert, ezt speciális célra hozzáértők ugyan csinálják, de nem javasolt kezdőknek, viszont értelmetlen is.
Csak kíváncsiságból nézz majd bele a /home-ban lévő mappákba, fájlok neveire és sok minden világossá fog válni. (
Ctrl+h
és a rejtett mappák is előjönnek)Búcsúzz el a szétbarmolt rendszeredtől és kezdj egy tiszta telepítésbe. Jelenlegi ismereteid ezt teszik lehetővé. Ez van, de jobb is így, mert ezzel is tanulsz!
-
válasz
Drughi #60087 üzenetére
Az UEFI módot nem ismerem, de majd a nagy UEFI maestrok segítenek, ha már folyamatosan azt promózzák.
32 bit UEFI bootloader okozhatja a gondot nálad, több leírásban is említik ezt a
bootia32.efi
fájlt, amit hozzá kell adni, hogy bootolhasson a 64 bites eszközön a 64 bites iso.
Ebbe az irányba célszerű olvasgatnod, én az alábbi oldalakon nézegettem, de UEFI ismeret nélkül nem tudok mit mondani:[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]Frawly kolléga UEFI nagymester, gondolom neki majd beugrik a módszer, ami a bootia32 beillesztéséhez kell.
-
-
válasz
ArthurShelby #60080 üzenetére
Nincs itt vita MBR UEFI témában, akinek kevés a 3+128 partició, váltson.
Partíció méretet lehet valahogy növelni a linux javára (240-es ssd)?
Ideális esetben lehet live Linux használatával mondjuk, egy mellette lévő particióból átméretezni. A nem ideális eset viszont valóban olyan hátrány, amit az MBR séma okoz.
Egyébként ha jól tudom van egy fizetős win-es program, ami átkonvertál mbr-ről gtp-re
Úgy érted, hogy élő particiót konvertál át? Adatok sérülése nélkül? Biztosan van ilyen, gondolom erősen javallva előtte a biztonsági mentést.
Az egér görgetését szerintem elég jól be lehet állítani,
a FF-ban nekem a jobbgombos gyors lap le/felhúzás hiányzik, de csak az új verziókban, amúgy egy kiegészítőt használok erre FF ESR-ben, de az újakban van a Scrollbaros kieg, ahol be lehet állítani a gyorsgörgetést középső gombra is.
- storno, kéklufi about:configos módszere jobbMeg tanít google-t használni, ahogy Fawly szívása is mutatja.
A kolléga imádja a hoover üzemmódot, utálja, ha valami stabilan működik, ezért keresi mindig a lehető legfrissebbet mindenből. Abból sejtem ezt, mert én a két állandó rendszeremet 2 évig használom, szinte nulla hiba mellett. Persze ez a butának nevezett Debian/Ubuntu vonalas rendszer, nem egy modern dolog, aminek látom sokan felülnek utóbbi időben. Én is így voltam sokáig, de már egy éve csak használni akarom a desktopot. Néha a laptopon azért szimulálom én is ezeket a hűdejóhafrissnagyon rendszereket. Amíg hagyják.
(ez nem 2 év, még 2 hét se nagyon)
(#60081) colomb2
Azt még mindig nem tudod, hogyan lehet kikapcsolni a jobbgombos felugró menüt FF-ban? Emiatt nem tudom használni a Scrollanywhere-t jobb gombbal gyorsgörgetésre.
-
Bocsi, de most már látom, hogy nem érted miről van szó. A partició és a particióséma két külön dolog, én tudom, hogy mi a logikai partició, nem MBR, de csak abban létezik.
A kolléga kérdése még nyitott, kicsit olvasgass utána az alapdolgoknak, míg kiderül mire gondolt. (még megvan a topik Összefoglaló, el is menthetnéd a tartalmát, ha eddig mellőzted)
Az nagyszerű, hogy fénysebességgel haladsz a buta Debian/Ubuntu vonaltól az Arch vonal felé, de próbáld meg egyesével venni a lépcsőfokokat, ne hármasával.
chmod
éschattr
közötti különbségnek is utána olvashatsz, ártani nem fog.Ha valamiben ennyire nem vagy biztos, mi lenne, ha nem ajánlanád másoknak?
-
Tudom, mit kérdezett a kolléga, nem csak olvasni tudok, értelmezni is próbálom az egyszerűbb mondatokat, ahogyan ez régen is volt, bár ez lenne ma is az alap akár itt is.
Nem derül ki, hogy a kérdező külön partícióra szeretné-e rakni a GRUB-ot vagy a kérdése a logikai partición csücsülő disztróra vonatkozik-e. Igaz, ez nem a mondatból derül ki, de pici háttérismeret és logika segít ilyenkor.
(gyakorlatilag a mondatra jó választ adtál, a kérdésre viszont már nem biztos)hogy nem tudom hogy mi az a wayland.
Ez most hogyan jön ide? Egy kis froclizástól nehogy elkezdd szétflexelni a fűnyíródat! Vagy már azon is van valamilyen lightos disztró, mondjuk Parrowflex.......
(#60075) colomb2
chattr a wayland rokona lehet, így azt a családot nem ismeri Papogány szaki. De szeretné megismerni.
-
válasz
Frawly #60070 üzenetére
Nem papagájkodás.
De, az. Gyakorlatilag bármilyen gond felmerül, ahol be lehet ezt nyomni, ott meg is teszed.
Ettől még egy átlag desktop rendszer semmiféle előnyét nem látná, innentől kezdve jön az, hogy miért vágna bele bárki is? A belakott rendszert ne agyonszemetelt rendszernek vedd, de az áttéréshez teljesen le kell tisztítani egy particiót minimum és átállni másik particiósémára, a GPT-re. Miért kezdene ebbe valaki, aki nem is ért hozzá és nincs is baja az MBR rendszerrel. Felhozod, hogy nem új az UEFI, igazad van, de mivel ez a kezdő Linuxosok topikja, megemlíteném neked, hogy max 3-4 éve van lehetőség a desktop Linuxoknál választani, hogy UEFI-ben telepítsd vagy legacyban.
(tudsz egyébként egy kezdőknek való közérthető általános telepítési leírást UEFI-s installal?)
Ti ketten a Papogány szakival hittérítő üzemmódban nyomjátok az UEFI-t, az Arch-ot, a KDE-t, ki mikor mit, de állandóan. Én már csak attól rettegek, hogy valamelyikőtök hozzájut egy új hardverhez, ami RGB ledes és mivel most az az új, mindenkinek azt fogjátok nyomni, mert ez az új trend.
Az utolsó bekezdéseddel meg is magyarázod, miért nem akarja senki, ha egyszer működik a rendszere UEFI nélkül is.
Én gondoltam rá, hogy a minapi szerzeményen HP 8470p tiszta lappal indulva GPT/UEFI-ben rakom fel a disztrót, de mivel a Toshibából kiszedett SSD-ről tökéletesen fut az addigi rendszer.....ráadásul nem is új a masina, semmilyen RGB ledek nem villognak a billentyűzet alatt, így gondoltam, marad az ezeréves MBR, mert működik azzal is.
Ez a legyen minden a legújabb, mert szar a régi dolgot amúgy sem értem, mert nehezen hiszem el, hogy az egy-két éves TV-t, hűtőt, porszívót, mosógépet is folyamatosan cserélgeted, mert rohadt elavult technológia. Még akkor sem a legújabb technológiát képviselő gépet veszi az ember, ha a régit le kell cserélni, kivéve, ha gazdag.
Megcsodáltam én is minap a félmilás hűtőket, nagyon tetszettek, de inkább a negyedéért vettem egyet. Ez van.
(#60069) csixy
Ha csak nincs valami különös oka az ellenkezőjének, akkor a GRUB-ot a meghajtóra kell telepíteni, nem particióra.
-
válasz
kovaax #60063 üzenetére
Nem nagyon írsz semmi konkrétot a kérdésen kívül, ami meg fura, mert Linux esetén az egészet logikai particiókra telepíthetjük, miért pont a GRUB lenne kivétel ez alól, ha már szerves része a rendszernek.
Alapból viszont mindig meghajtóra tenné aLinux telepítősegéd a GRUB-ot, bár ez a Valami más telepítési opció esetén biztos, de gondolom nem automata particionálást választottál.Egyszóval, hol vannak a részletek? Mit csináltál pontosan?
-
válasz
Frawly #60066 üzenetére
Az lehet a gond, hogy elég részletesen leírod a dolgokat(ez amúgy pont jó), de kicsit gyorsan olvasol, így a lényeg nem mindig megy át, de attól még leírod a véleményed.
Rengeteg eszköz van, amin Linux fut, de attól még ezeknek nem sok köze lesz a kezdők desktop rendszeréhez, az RPI meg a routerek is ilyenek meg a Xiaomi magyarul beszélő robottakarító a világ legnagyobb supercomputereivel egyetemben. A logikád alapján minden idetartozik. (a dualbootos Wines iso kiírásra senki nem szokott kiakadni, ezek a kérdések jó helyen vannak is amúgy, mint a dualboot-os kérdések általában)
Azt pozitív előjellel jegyeztem meg amúgy, hogy írod az Arch-os szenvedésed lépéseit, mivel sok kezdőt meghülyítettetek ezzel az Arch vonallal, akár hasznos is lehet, ha követik a történéseket. Igazából nem kezdő témákat feszegetsz, de tanulsága mindenképpen hasznos.
A papagájos dolgot már nem is említem, mert úgysem érted meg, ha valakinek már van egy belakott rendszere a meghajtóin, akkor hiába nyomod ezt a 2018-ban már GPT/UEFI-t kell használni szöveget, mert erre áttérni MBR-ből csak úgy nem lehet. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem is akarnak, mert megfelel nekik a legacy MBR alap. Nem mindenki mániásan cserélget le mindent, mert az a legújabb
-
válasz
CPT.Pirk #60058 üzenetére
Hogyne akarnának? Már másik Linuxos topikban is Tg vagy, ezeréves tapasztalatod van, megírtad ennek a topiknak is az Összefoglalóját és jelentkeztél is Tg-nek. Ezek alapján már nehéz lenne nem akarni......
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára
Fenti mondat alapján, ha valaki kijelenti, hogy nem érdekli a Linux és nem is akar telepíteni........
Egyébként King kollégánál van az igazság, én sem, de sokan mások sem ismerik jó ideje a Windowst, így aztán....
-
válasz
CPT.Pirk #60056 üzenetére
Ja, ha te mondod, úgy van. Egyébként a kezdő stílus is számít, ha már eleve szofisztikált arrogancia érződik a kérdésben, az engem zavar.
Amúgy szerinted minek van ennyi külön témájú topik, ha itt is ki lehet beszélni bármit? Elég sok topikot olvasgatok és mindenütt jóval szigorúbban kordában tartják a címadó téma vonalat. Neked most válaszolni volt kedved, gondolom, nekem meg ahhoz volt kedvem, hogy megemlítsem a vonatkozó szabályokat. A kollégának meg ahhoz volt kedve, hogy fölényeskedjen és összehasonlítást végezzen a családja és mi közöttünk. Amúgy én ezt megtisztelőnek érzem!
(ha végre már Tg lennél, nem csak rémisztgetsz vele, nem lehetsz ennyire liberális, remélem tudod)Frawly kolléga meg közben jól elválaszolgat magának!
-
válasz
CPT.Pirk #60053 üzenetére
Ha valaki kijelenti, hogy nem is érdekli a Linux, de mondjuk már meg, hogy Windows alatt hogyan kell valamit megoldani......szerintem tipikusan iskolapélda volt arra, mi nem ennek a topiknak a témája. Nem is az a gond, hogy van, aki úgy érzi, ő nem foglalkozik a szabályokkal, mert valami magasabb szférában érzi magát, az a gond, hogy ilyenkor elkezdődik a thread kibontása itt, a Linux kezdőknek nevű topikban! Ez a fő gond. szerintem
(#60052) colomb2
Régi szép idők! Sokan próbáljuk pedig elfelejteni (nem csak itteniek).
Nem lettél kíváncsi a kolléga életvezetési tanácsaira amúgy? -
válasz
lacafaca #60046 üzenetére
Ha valami nagyon gáz, akkor az ilyen hozzáállás valóban az. Ha annyira nagyra vagy az itt lebegtetett kapcsolati hálóddal, kérd meg inkább, hogy tájékoztasson a fórum topikjainak általános használatáról.
Elég érthetetlen ez a felháborodás részedről és még azt se tudom mondani, hogy megszoktam már.....
Ott a legnagyobb probléma, hogy ahhoz moderátor kell szerinted, hogy a topik szabályait betartsátok!
De, hogy megnyugtassalak, valószínűleg nekem van legkisebb esélyem arra, hogy moderátor legyek, igaz a topik rendjét a Topikgazda hivatott fenntartani, ezen a szinten mindenképpen.
Ma is tanultál valamit, arra inkább nem reagálok, hogy életkor alapján próbálsz személyeskedni, mert valószínűleg még óvodában piszkáltad az orrod, mikor én már csajoztam ezerrel.bocsi
(#60048) BoB
"Különben meg miért nincs itt topikgazda?" - idézem a már lassan klasszikussá vált kérdésedet újra.
(annak külön örülök, hogy ketten is egyetértettetek velem, hálám jeléül megígérem, hogy sosem leszek Tg)(#60051) lacafaca
Azért legalább valami értékelhetőt is írtál: ..de mindegy is, én itt befejeztem.
Én inkább nem vonnék le semmilyen következtetést a hozzászólásaid alapján, ha nem haragszol. -
válasz
lacafaca #60038 üzenetére
Az mitől Linuxos kérdés, hogy Windows alatt hogyan lehet valamit megoldani?
A fórum topikok a segítésre jöttek létre, de témánként tagozódtak ha észrevetted volna..... Ehhez a topikhoz totál semmi köze nincs a kérdésednek, abban biztos lehetsz. Az, hogy az rpi-nek köze van a Linuxhoz, az egy dolog, ennyi erővel a routeres kérdéseket is fel lehetne itt tenni, de azoknak is számtalan külön topikja van. Rpi-s topik is van, Windowsos is. Nem kioktatás, csak tájékoztatás.Persze a segítőknek sem sokat számít, a kedvenc topikjukban legyen rend, itt meg tök mindegy, mi a téma.
-
Nem tudom feltünt-é neked is, hogy Frawly kolléga 6 röpdolgozat terjedelemben már ecsetelte, mennyire kedveli a KDE-t. Azért csak ajánlod neki ezt a Manjari
nevű valamit.
(ami neked a flexelt masinádra jó ugyan)
Köszönöm szépen ezt is és a linkgyűjteménynek is örülnénk szerintem itt egy jópáran. Várjuk.
Nem várjuk, nem kell linkgyüjtemény!
Minek, hogy elsikkadjon a hsz-ek között? majd ha fKDEpitányunk végre ír egy új Összefoglalót és beugrik Tg-nek, akkor lesz értelme a linkgyüjteménynek. Sorry, de ez van. -
válasz
CPT.Pirk #60018 üzenetére
Átböngésztem a Mint Cinnamon lehetőségeit
Gondolom ezt nem telepített rendszeren csináltad, mert akkor legalább egy tucat effektes screensavert találtál volna. Ahogy nézem, a /Képek-ből dolgozik, de konfigban biztosan át lehet állítani más mappára.
Persze kérdés, mit találsz normálisnak ezek közül meg a logótól is függ, melyik mutat jól, a Jigsaw egész ötletes, az adott kép puzzléit kiszórja és elkezdi összerakosgatni.
A Gflux se rossz, kendőként lebegteti a képet és közben lassan elfordítja. Nézegesd végig az összeset, ami a Képek mappából dolgozik. KDE-n kívül is van élet.
-
válasz
Flowtation #60010 üzenetére
Vagy jóval többen!
Mondjuk kezdő topikban nem is igazán erős a fogékonyság még erre a szintre, de a kollégák elég jól elpolemizálnak a témáról.
Speciel érdekel, de nem a téma miatt, hanem a velős megállapítások miatt! Lesz-e megint tenagyonegyszerűenlátodeztalinuxot beszólás!?
-
válasz
ubyegon2 #59994 üzenetére
Kiegészítő infó:
A behalt Toshiba Satelliete-ben használt SSD-t átraktuk egy HP EliteBook 8470p-be és a rendszer (ubuntu Mate 18.04, Linux Mint XFCE 18.03) úgy fut rajta, mint ha fel sem tűnt volna neki a gépcsere, ill. nem pont úgy fut, hanem "picit" 10x gyorsabban.************************************************************************
HP EliteBook 8470p-ban van egy dedikált VGA is, kell ezzel foglalkozni, van valami váltóprogram, mint az nVidiánál? Fene se tudja, melyiket használja, de minden OK, a hőfokok normálisak (82 c volt eddig a max), akadálymentesen fut a FB-on a flash alapú játék, megy YT video, weboldalakat pörgetek, a sebesség, hőfok, ventilátor vezérlés működik.
CPU: Dual core Intel Core i5-3340M (-MT-MCP-)
arch: Ivy Bridge rev.9 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10775
clock speeds: min/max: 1200/3400 MHz 1: 1211 MHz
2: 1250 MHz 3: 1239 MHz 4: 1236 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7550M/7570M/7650M]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:6841
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1366x768@59.99hz
OpenGL: renderer: AMD TURKS (DRM 2.50.0 / 4.15.0-19-generic, LLVM 6.0.0)
version: 3.3 Mesa 18.0.0-rc5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yesvdpau van fenn, ahogy látom,
grep -i vdpau /var/log/Xorg.0.log
[ 8.406] (II) RADEON(0): [DRI2] VDPAU driver: r600Milyen parancsokkal kell nézegetnem még?
ubyegon@toshibaubumate18:~$ sudo lshw -c video
[sudo] ubyegon jelszava:
*-display
description: VGA compatible controller
product: Thames [Radeon HD 7550M/7570M/7650M]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=radeon latency=0
resources: irq:32 memory:c0000000-cfffffff memory:d4300000-d431ffff ioport:4000(size=256) memory:c0000-dffff -
válasz
Flowtation #59986 üzenetére
Anno kipróbáltam a desktopban használt SSD-t laptopban vagy fordítva, de nem volt különösebb gondja. Több meghajtónál majd az FSTAB-ot szerintem ellenőrizned/frissítened kell majd.
(#59981) Frawly
Nem tudtalak meggyőzni a KDE-vel kapcsolatban, no de most......
Komolyan mondom, senki nem fog cikizni, ha felrakod végre a leghasználhatóbb DE-t! Minek kínlódsz!?Ja és közeleg a 26.-a is, sokan térnek vissza hosszú sikertelen kalandjuk után LTS-hez, nem szégyen ez. A hardvereid meg a nulla napos csomagok hajszolása nem igazán barátkoztak össze.
Ez van. Vagy a Gentoo. (ami aztán vagy jó lesz vagy nem, pár hét alatt felraksz mindent és kiderül) -
A noop kifejezetten a flash alapú meghajtóknál előnyös, rendszermeghajtóként, bár ha valaki tárolásra használ SSD-t...
A noop, ami beérkező sorrendben írja és olvassa az adatokat, de nagy fájlok másolásánál a többi scheduler sem okoz hátrányt, az más kérdés, hogy ha sok a feladat, akkor a
deadline
másként viselkedik. Ez a fajta priorizálás HDD-nél hasznos lehet, SSD-nél értelmetlen, mivel viszonylag kevés benne a tányér és az olvasófej.Ez a nagy fájlokkal való gyakori művelet a TRIM-nél szokott lényeges lenni, ott nem mindegy az online vagy offline TRIM.
szerintem
-
válasz
Skullwipe #59923 üzenetére
Ez még mindig az a VGA, ami a múltkor már haldoklott?
journalctl
-ban semmi hibát nem látni, a képen meg annyit, hogy a hardveres mód helyett szoftveres leképezésben indul a Cinnamon, ez is azt jelzi, hogy gond lehet a VGA-val.
Gondolom próbáltad ki/be jelentkezésnél a normál Cinnamon felületet választani és nem jött be akkor sem..... -
válasz
saxonb76 #59886 üzenetére
Sejtettem azért, hogy elírtad.
Ha valami mégis akadály lenne, ha UEFI-d van, ezt a cikket is ajánlom, de elméletileg menni kell a dolognak.
Ha mégsem, olvasd át:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Ezek szerint sima ügy.
Időnként mégse annyira, de ez erősen hardverfüggő, itt is érvényes a puding próbája.....
(#59888) saxonb76
Nincs mit és ne add fel az első gubancnál!
-
-
válasz
CPT.Pirk #59862 üzenetére
Az én javaslatom az, hogy inkább a Mint-et nyomasd helyette.
Ezzel igen nehezen tudnék vitába szállni, de ha valaki mindenáron a friss Ubuntura van rákattanva.....
Amúgy a hiba valódi oka a "Bionic Beewer" logón szerepel: It's FOSS. Bocs.
Akkor ezt most nem magyarítottuk, hogy értelmet nyerjen!
(amúgy érdekesek ezek a betűszók a Linuxnál, valami értelme szinte mindnek van, KISS,FOSS..)
Még lesz egy "Final freez" kiadás
Ezzel azért nem érdemes nagyon foglalkozni, mert még a végleges kiadás után is lesznek bugok. Még a jóval később kijövő Mint-tel is szoktam várni 1 hónapot.
-
válasz
Slownz #59855 üzenetére
Szia!
Szerintem ez a Gnome-os változatnál lehet csak, maga az alaprendszer már nem igazán fog változni. Ez a háttérváltó program lehet bugos. Én a Mate verziót raktam fel, még a freeze (ápr. 06.) előttit, teljesen hibátlan. A háttérváltót nem használom. A béta2 gyakorlatilag tekinthető véglegesnek, ami az alapokat illeti.
A Gnome-on túl sokat faragtak, hogy Unitysnak nézzen ki.
Használj fix hátteret. -
"mert Mint alatt sosem volt ilyen, sem Cinnamon, sem Mate kornyezettel"
Engem ez nem lep meg!
Valamiért mindig visszatérek ide, pedig már megszámlálni sem tudnám mennyi disztrót kipróbáltam.
(#59851) mefistofeles XFCE alatt is...hmmm.
(#59852) milangfx
Ott volt ez is a válaszok között, de így egyszerűbb.
-
Valami a GTK temakkal lesz. Ha Cinnamont, vagy Mate-et rakok fel, akkor nincs gond, de most Deepin eseten elegge zavaro.
Nem ismerem a Deepin-t, de az említett DE-knél külön opciót is állítani kell a sötét témák megfelelő megjelenítéséhet, bár azt nem tudom, mennyire érintheti a problémádat, azért érdemes keresgélni a Rendszerbeállításoknál.
Nemo 3.6.5-1, Cinnamon 3.6.7-8
-
válasz
mefistofeles #59844 üzenetére
Bár nem írtad, de pont a KDE lett volna a lényeg.
Cifu szaki hsz-eit fusd át (#58116)-tól a kapott válaszokkal együtt. Sajnos KDE használatakor el kell fogadni néhány kifejezetten bosszantó hibát.
-
BoB szaki iránymutatása alapján felhívom a figyelmeteket, hogy ez még mindig a Kezdő topik, szerveres kérdésekkel ne itt foglalkozzunk a továbbiakban sem. Igaz, hogy az Összefoglalóból eltűnt az erre felkérő mondat, de a Téma tudnivalók (jobb oldal fent) segítenek az eligazodásban.
Örömömre szolgált segíteni!
-
válasz
Frawly #59824 üzenetére
Nem akartam én használni, csak kíváncsi voltam, jól nézett ki és ebben Gnome van valóban, az a Gnome, ami az Ubuntuban van, az rémesen emlékeztet kinézetre az előd default DE-re.
Megpróbáltam felrakni, de megérte, mert én eddig nem tudtam a gparted ilyen opciójáról, ill. látam, hogy van ilyen, de még nem kellett kipróbálnom, viszont a photorec-től égnek állt a hajam, ott nem két kattintás lenne helyrehozni a felülírt particiókat.
Fölösleges származékdisztrót használni, ha ott van rá az eredeti.
Kivéve, ha jobb, Mint az eredeti!
igaz én most teszek kitérőt az f2fs-sel
Ezzel van értelme bohóckodni, schedulerrel meg nincs? Mindig elfelejtem, de nem a JFS jó SSD-re?
-
válasz
growler #59822 üzenetére
Nem valószínű? A fenéket, biztos, hogy nem olvastam én semmit. 😁
Ahogy megtalálom az iso-t, húzom is rá pendrive-ra és durrbele.
Ki a fene hallott már ilyesmit!?
Egyszerűen nem értettem, hogy mi van, de gondoltam, úgysem csinál semmit, még kell lennie egy végső jóváhagyást ásnak, ha particionálunk. Na itt az sem volt, azért csak egy tartalékos állományú meghajtóra engedtem rá, hogy lássam, mi történik...Egyből csinált 2 particiót, mintha win lenne. Ami meglepő volt, hogy a gparted pár kattintással feldobott egy fájlkezelőt olvasási joggal.
A PoP témát viszont átraktam Cinnamonra, egész tetszetős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Crucial 240GB SSD eladó
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest