- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
growler #73136 üzenetére
Nem azt mondtam hogy nem lehet, hanem hogy nem igazán arra van. Idézet a pkexec forráskódjából:
/* By default we don't allow running X11 apps, as it does not work in the
* general case. See
* https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=17970#c26
* and surrounding comments for a lot of discussion about this.
* However, it can be enabled for some selected and tested legacy programs
* which previously used e. g. gksu, by setting the
* org.freedesktop.policykit.exec.allow_gui annotation to a nonempty value.
* See https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=38769 for details. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #72753 üzenetére
Nem, dehogy
Nem vagyok benne biztos hogy értetted, ezért külön leírom, hogy ha ezen kernel paraméterek közül egyet sem adsz meg te magad, akkor ez van nálad beállítva:
fsck.mode=auto
fsck.repair=preenHa ez így nem felel meg neked (átlag felhasználónak tökéletes), akkor így tudod megváltoztatni: [link]
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #72738 üzenetére
Ha az fstab-ban nem nulla van az utolsó mezőben, akkor időnként ellenőrzi boot-kor a fájlrendszert a rendszer. Itt csak a root kap 1-est, a többi 2-est kellene hogy kapjon. Ahogy említettem ha 0-át írsz ez soha nem hajtódik végre.
Ha ekkor problémát észlel, azok a hibák javításra kerülnek, aminek a javítása valószínűleg adatvesztés nélkül végrehajtható.
Ezt lehet felülbírálni az alábbi 2 kernel paraméterrel:
fsck.mode=[[auto], force, skip]Ezzel azt lehet állítani, hogy ez végbe menjen-e abban az esetben, ha az fstab bejegyzés utolsó része > 0. Ez alapvetően auto módban fut, vagyis x naponta illetve x felcsatolásonként hajtódik csak végre (meg talán van itt még egy változó).
Ha ezt megadjuk force paraméterrel, akkor ez (és az fstab bejegyzés utolsó része > 0), akkor minden egyes boot-nál lefut.
Ha ide skip -et adunk meg, akkor semmiképpen nem fut le, akkor sem ha az fstab bejegyzés utolsó része > 0.
fsck.repair=[[preen], yes, no]
Ezzel a kernel paraméterrel azt lehet állítani, hogy mi történjen akkor ha hibás a fájlrendszer, amire ellenőrzéskor derül fény.
Az alapbeállítás az, hogy azok a hibák kerülnek javításra, aminek a javítása biztonságosan végrehajthatónak tekintett. Ez a preen.
A yes esetén minden hibajavítás le fog futni függetlenül azok biztonságosságától, míg no esetén soha nem kerül végre hibajavítás.
De egyébként tune2fs -el is lehet játszani hogy minden boot-nál legyen ellenőrzés. Nem csatolt fájlrendszer ellenőrzését meg manual is el lehet indítani.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #72732 üzenetére
Önállóan az nem mindig hajt végre ellenőrzést csak időnként, de igen, mert:
Amit cigam írt kernel paraméterek, azok működnek, elsőre alapbeallitas az auto mód (ez van akkor is használatban ha ezt a paramétert külön nem allítod be), ez néha végrehajtja az ellenőrzést ha az fstab-ban nagyobb szám van mint 0 al ellenőrzés részen.
Force-ben mindig végrehajtja, skip-ben sosem. Ez a három paraméter mehet.A második azt mondja meg hogy hiba esetén javítsa-e. Ez preen, yes, no lehet, alapbeallitas a legelső. Ebben az esetben csak azokat a hibákat javítja amik biztonsággal javíthatók, yes-nel mindig az összeset, no-nal sosem egyiket sem.
-
BoB
veterán
válasz
anorche1 #72113 üzenetére
Azért, mert terminálban a mount parancs használatához rendszergazda kell.
Azonban a fájlkezelőd valamilyen mount helpert használ (jellemzően udisks2), amiben a jogosultságokat a polkit segítségével ellenőrzi ami a te disztródban úgy van bekonfigurálva alapból, hogy ehez a művelethez ne kelljen rendszergazda.
Ha terminálban is ezzel megpróbálod a csatolást, ugyanúgy nem fog kelleni rendszergazda jelszó.
udisksctl mount -b /dev/sdx1
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #70891 üzenetére
"ablakkeret vastagsága, gördítősáv szélessége"
Mindkettőt lehet állítani, igaz az utóbbihoz másik témát kell használni.
-
BoB
veterán
válasz
Véreshurka #69281 üzenetére
Kali Linux is elég régóta már systemd-t használ, ezért kernel és egyéb rendszer üzenetek és log-ok nézegetésére a
journalctl
való.Kernel üzenetek:
journalctl -k
Egyel ezelőtti boot-ból származó üzenetek:-b -1
(X-el ezelőtt: -b -x)
Az összes üzenet fordïtott sorrendben:
-rEzeket lehet kombinálni is, pl
journalctl -k -b -1
Nem feltétlenül csak kernel üzenetben lehet valami érdemleges egyébként.
Több infó:
man journalctl
-
BoB
veterán
válasz
-Faceless- #69262 üzenetére
Nem ártana megnézned hogy van-e elérhető BIOS frissítés:
fwupdmgr get-updates
-
BoB
veterán
Hotelben nagyon okosan elrejtették a wifi SSID-t. Hiába állítja be az ember, nem csatlakozik hozzá a networkmanager akármennyi várakozás után sem, ezért ki kell kényszeríteni a csatlakozást
nmcli -p con up "halozat_nev"
Ha valaki más is belefutna... -
BoB
veterán
Plasma 5.17: [link]
Többek között most már van:
- éjszakai fény
- fractional scaling (csak wayland-el) -
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
leviske #68221 üzenetére
Tömören:
Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Ez az összes disztrón pontosan ugyanúgy működik, tehát megszűnik az a jelenség hogy valamilyen program "máshogy" vagy hibásan működik Ubuntun meg máshogy Fedora-n (pl. utóbbin nem ér el egy library-t mert nincs beállítva egy környezeti változó ami előbbin be van, stb).
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #67766 üzenetére
"Ha szeretnéd, használhatod az Antergos-t. Viszont idővel számítani lehet a frissítések hiányára és akár rendszerproblémákra is."
Nem kell számítani rá, mivel az Antergos gyakorlatilag egy Arch telepítő. Egyetlen saját repót adtak hozzá pár programmal, amit a legutolsó frissítés kivesz. Gyakorlatilag egy sima Arch marad belőle. De ezt írták is a közleményben. Továbbra is használható gond nélkül.
-
BoB
veterán
Körülbelül 2010 óta használok Arch linux-ot (bár lehet akkor még Ubuntu volt, nem emlékszem). Nagyjából egy kezemen meg tudom számolni hogy hányszor volt olyan hogy "kritikus hiba" történt, azaz valamiért használhatatlanná vált vagy csak egyszerűen nem bootolt.
A legnagyobb szívást ezek közül egy hiba okozta ami a
libusbx
csomagban volt, ez a library hivatott segíteni USB-s eszközök kezelésében. Ekkor csatlakoztattam egy új vezérlőt (ha jól rémlik a pedálokat szimulátorokhoz). A következmény az volt hogy teljesen random módon szinte majd minden program összeomlott.Eléggé félrevezetőek voltak a log-ok, semmi sem utalt arra hogy itt lenne a hiba. Ráadásul ugye hiába néztem mik frissültek azt a csomagot régebben frissítettem csak nem volt csatlakoztatva a pedál.
A lényeg hogy kb. fél napom ment el rá, és ahogy írtam ez volt az igazi szívás. A többit pikk-pakk rendbehoztam.
Ahhoz képest hogy mennyit használtam már ez igazán nem rossz arány szerintem, de abszolút megértem hogy van akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni, és ezért a fix kiadású disztrók jönnek be neki.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #66975 üzenetére
Win10-et én nem mondanám rollingnak, tekintve hogy a frissítések (amikben újdonság van és nem csak biztonsági) évente kétszer érkeznek egy-egy nagy update kapcsán.
Kb ugyanaz mint az Ubuntu.
Mondjuk nagyon nem érdekel, nem szeretem a wint.
És ha meg már felmerült, a sharepoint meg az egyik legótvarabb dolog a világon, azt meg rendesen utálom.
-
BoB
veterán
De.
Egészen biztosan nem mutat /dev helyre semmilyen LE hanem egy mount pontra. A probléma hogy az udev szabályt úgy adták meg hogy a mount pont elérési útvonalába belekerül az sd akármi is. Ezt kell csak átállítani hogy normálisan elnevezett könyvtárba csatolja, pl a kötet nevet használva
Az hogy sdx akármit kap egy eszköz mindig is random volt, de amúgyis lényegtelen.
-
BoB
veterán
"azt hittem, hogy megoldhato az, hogy a titkositott HDD jelszava megegyezik a user jelszoval, es valahogy megoldhato, hogy eleg legyen egyszer megadni a bejelentkezeskor"
Jól hitted, lehet ilyet. Titkosított mappával meg lehet csinálni és ahogy olvastam ez pont az amire neked szükséged van, teljesen felesleges a teljes lemezzel megcsinálni.
Erre GNOME-on (ha jól emlékszem azt használsz) ott van az encfs + GNOME-keyring (opcionálisan + Gnome Encfs Manager ami GUIs).
Lásd továbbá: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen videókártyát?
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Windows 11
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest