- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi belépő szinten
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Fujifilm X
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
headhunter #73526 üzenetére
A desktop disztróknál szerintem ritka, hogy ki lehet hagyni a GRUB telepítést, nem véletlenül van ez így, ahol van karakteres telepítősegéd, ott van ilyen opció.
Több Linux van egy SSD-n és az egyik (Peppermint OS) frissítés után "elintézte".
Ez mit jelent pontosan? Felülírta az előző GRUB-ot és most már azzal bootol?
-
válasz
szucstom #73527 üzenetére
Az Intel az Optane technológiát nem nagyon adta át másnak, főleg nem az olcsóbb eszközöket gyártó Kingston nem fogja alkalmazni, ha megnézed nem csak maga az ezzel a technológiával gyártott eszközök rohadt drágák, hanem alapból az Intel SSD-k is. Valahol vissza kell hozni a komoly fejlesztések árát.
De mikor állítottad át ezt a SATA opciót a BIOS-ban? Mert ugye eddig működött a dolog valahogyan.
-
válasz
szucstom #73524 üzenetére
"Elméletileg" Intel Optane memory van a gépemben, m.2-es slot-on
Hogy mi van?
Nekem amúgy az Ignisben egy ZL1 motorja van.
Legutóbb Kingston és Samsung 860 EVO SSD-id voltak.
Az Intel Optane memory és az Optane SSD teljesen más devices. Van olyan verzió a gépedből, amiben van 16GB Optane van, de nem tudom az pontosan micsoda, szóval nem is mondtál nagy marhaságot, de szerintem ez inkább SSHD szerű megoldás lesz.
inxi -D
kimenet?(#73523) Cyrin
Frawly szaki Mint Cinanmonban is nagymester!
-
válasz
gigabytman #73514 üzenetére
Látom a fórumtársak már mindent leírtak, ami segíthet. Egy ideje Cinnamonban is lehet állítani a kompozitoron, igaz csak minimálisan, de az itt lévő opciókkal is próbáld ki a futást, hátha gördülékenyebb lesz, nekem a valós idejű van beállítva:
Ha még mindig nem jobb a helyzet, akkor jön képbe az Intel graphics
-
válasz
szucstom #73513 üzenetére
Semmi baja a Linuxnak az Intel Optane-nak! A baj az, hogy ezeknek az eszközöknek semmi köze az Intelhez! A Samsung 860 EVO biztosan örült volna, ha találkozott volna ezzel a nagyszerű Intel Optane-nal. Nem vagyok képben annyira, de szerintem annak az opciónak akkor lenne jelentősége, ha Intel Optane SSD-t raknál a gépbe, mondjuk egy DC D4800X szériás példányt.
De úgy látom itthon most 950-est tudnál elcsípni! Ilyet viszont csak akkor vegyél, ha U.2 csatolót is kezeli a géped. Meg persze ha van SSD-re 879790 Ft-od.
(#73508) végén egyébként leírtam már a lényeget ezzel kapcsolatban!
így kezdődik:
Ezt a vizibaromságot hogy sikerült.... -
válasz
#89874944 #73512 üzenetére
Super!
Ezzel akkor szerencséd volt most, az új telepítést akartam javasolni amúgy én is, de az Ubuntus bugreportból az jött le, hogy nem lesz nyerő. Épp már innen akartam az alábbi drivereket javasolni, de ezt megúsztad!
scrivy/rtl8812au, diederikdehaas/rtl8812AU, gordboy/rtl8812au, abperiasamy/rtl8812AU_8821AU_linux, gnab/rtl8812au, sloretz/rtl8811au, Edimax,
Mentsd el azt a driver linket, mert szerintem az az Ubuntu 20.04 és Mint 20-hoz is jó lesz!
-
válasz
#89874944 #73510 üzenetére
Van pár bugreport erről frissítések után, célszerű lenne ennek a kimenetét beraknod, hátha valaki kiszúrja a hibát benne. Sajna nincs ilyen eszközöm, így csak annyit tudok, hogy működnie kéne a tárolós verzióval.
modinfo 8812au
pastebint használj, ha hosszú a kimenet
Egyik bugnál erre írja valaki, hogy neki működik! Egy próbát megér....
-
válasz
moleculez #73482 üzenetére
Nem cigizek, nem iszom, valamire el kell baszni a pénzt
Erre volt tökéletes a két iPad2019, nem?
Amúgy data scientist-nek tanulok egyetemen, valamennyire szakmába vág.
data scientist....aham, ez elég egzotikusan hangzik, gondolom a NAS építés sokat segíthet majd ebben is.
Ez az SSHD amúgy érdekes madár, egy baja van, hogy a meglévő 8GB NAND memóriát nem tudod saját magad hasznosítani, mert úgy lenne az igazi, NAND-ra az oprendszer és a HDD rész a tároló, de nem így működik.
-
&(#73484) vadkörte
Drágának drága egy Syno NAS hirtelen, de az eszköz mellett a támogatás/használhatóság valóban eltér egy homeNAS-tól.
Egyébként is csak a desktop volt, így kellett volna összeraknom valami kis gépet, akkor már inkább vettem egy alap 1 diskes eszközt. DS118-nál kisebbet nem tudtam volna itthon kreálni, főleg, hogy erre a célra megbízhatóbbnak tartom a 3.5" WD Red-et, az meg nem kicsi.
Ja és mobilon a DS alkalmazások!
(#73485) szucstom
Szerintem menj vissza arra a kampeca-s Mint-re, azzal még nagyanyám is tudja használni összes eszközét!
Egyébként csak búgócsigázol most, így fene se érti, mivel mi van!? Így csak szurkolni lehet.
Az jutott még eszembe - bár erről infót még nem találtam -, hogy nem-e az RST with Optane SATA mode-dal van-e a baja?
Ezt a vizibaromságot hogy sikerült......miért kell az SSD-ket ilyenekkel basztatni? Amúgy is mi a ragya az a SATA mode? NVME eszközről volt szó, nem? Ne kavarjunk ezekkel az SSD-kkel, ha nem tudjuk mi micsoda, csak berak/használ üzemmód OK?
-
válasz
#89874944 #73472 üzenetére
Látom az Archer poenok pattannak egyből, de mivel Mint-ről van szó, szó sincs kampecáról.
Nem tudom milyen driver volt fenn az eszközhöz, de mivel akkor is és most is van a tárolóban is megfelelő driver, frissítés után keveredés lett. Amennyire tudod, távolíts el mindent, amit felraktál és valami köze van ehhez: RTL8812AU. Ha sikerrel járunk és bár van ugyan 8 db driver ehhez a chip-hez, mégis megpróbálunk Mint-esként ténykedni és nem Archerként gereblyézni a toldott-foldott driverek között.
Most jön az, hogy rakd fel a tárolóból a rtl8812au-dkms drivert és reboot után működnie kell.
A Linux wireless LAN support oldalon is zöldsupport
jelölést kapott az eszköz és nincs a megjegyzés rovatban egyéb külön driver, ilyenkor a tárolóban lévőnek működnie kell. Mint az nem Archklón. -
válasz
vadkörte #73479 üzenetére
Az OMV telepítését egy olvasni tudó idomított makákó is egész jól abszolváná. A megfelelő beállításokhoz már kellene egy képzett csimpánz tudása.
Annemjó, mivel itthon most max egy nem sok mindenhez értő gorilla van csak.
Ha konténerezni is kell..... ne ugye, hogy jó ötlet volt az a Syno NAS!? Egyébként még abba is bele tudtam kavarodni távoli vezérlésnél, de nagyon. Sajna ami kiszolgáló/háttérfeladatot lát el, azzal nem tudok foglalkozni, egyszerűen nem köt le, első hülyesége után hagyom a fenébe.
-
válasz
moleculez #73469 üzenetére
Igazából le is mondtam az SSD-t, mert találtam itthon egy 1GB HDD, sőt, SSHD, hogy precíz legyek.
Na most kezdem feladni...
látóasszonyként sem egyszerű lekövetni, mikor mivel miért mit tervezel és abból mi valósulna meg, ha nem variálnál állandóan, mint zsidó az üres boltban.
Home NAS oprendszernek nálam Synology OS van.
Ha kérdenéd, azt hogyan lehet felrakni, hát egyszerűen. Meghozta a futár a NAS-t, kicsomiztam és felraktam a komódra, zsinórok be, etc...
Amúgy akár Ubuntuból is csinálhatsz homeNAS-t, elég a server verzió, mert monitor nélkül mindegy milyen DE van fenn, így a semmilyen is jó. Vagy van ez a XEN megoldás a Mindenes home server okosan vagy igen sokan magát az előbbiben is szereplő Openmediavault-ot alkalmazzák NAS.hoz, főleg mert pont arra van kitalálva. Nekem ezek....nem tudom milyenek, vettem inkább NAS-t. Úgy látom elég komoly topikja van az OMV-nek, így akár valamennyi időre megszabadulhatunk tőled is!
Na mit szólsz a tippekhez?
Most nézem, mit ír az OMV topikja:
Az OpenMediaVault egy debian alapú Linux disztribúció hálózaton csatolt tárolók (NAS) számára. Tervezésekor a Linuxot nem vagy kevésbé ismerő, Windowshoz szokott felhasználók szokásait, ismereteit vették figyelembe. Használata kevés Linux ismeretet igényel. Elsősorban telepítéskor és beüzemeléskor kell néhány alap tulajdonságot betartani, figyelembe venni.
B+, ez még nekem is ment volna, na mind1
-
válasz
moleculez #73467 üzenetére
Valóban, volt is már erről szó régebben! Ilyeneket ritkán felejtek el, rohadtul öregszem ezek szerint!
EVO 960.....? Van azon a gépen NVME protokol, ne szórakozz már!
HDD milyen tipus? WD Red legalább?
majkimiki
Ezt a PPA-t említetted?
https://linuxmint-developer-guide.readthedocs.io/en/latest/daily_builds_ppa.html
4.4.8 van most, a PPA-ban meg 4.6.2 a Cinnamon verziója!?
Az már ugrás......
-
válasz
#63718632 #73463 üzenetére
Nekem is a koffein lenne a fő dolog ilyenkor, kivéve hosszú meló után, de ma kihagyom, mert felső szomszéd nem jól értette legutóbb, hogy nem tudok úszni!
Így most a szokottnál is tompikább vagyok.
PPA-ból beáldozok egy ráfrissítést a 19.3-ra.
Hun az a PPA? Lehet bepróbálok egy ilyent, hogy ennyire belejöttem!
-
válasz
#63718632 #73461 üzenetére
A PoP_OS systemd-boot-ot használ uefi módban.
Az szép baleset lenne nálam, mivel még nyomokban sincs UEFI-m.
Ilyenkor mi van? Nem ez lesz a kedvenc disztróm, az tuti! Mikor először raktam fel, leradírozta az egész meghajtómat. Most meg ezzel szívatott. Felül is írtam egy Debian 10-zel gyorsan.
No de a bénaságom meg a PoP OS idiótasága miatt legalább lett egy tuti Manjaro KDE-m meg egy Debian 10 Cinnamonom. Mindkettőnek meg lesz a hasznossága, remélem. Új Ubim is van a 2 hónapja felrakott 20.04 helyett és mindjárt itt a Mint 20! Ezekkel elbíbelődök egy darabig.
Kell is már ez, mert totál mindent elfelejtettem, ami minimálisat valaha tudtam..... -
válasz
moleculez #73459 üzenetére
Lenyúlod a gyerkőcöktől a nyílt szórakozást és helyette adsz nekik egy zárt, nulla kreatívitást igénylő vackot?
HDD úton
Remélem ezt csak elírtad és SSD érkezik, ami dobna kicsit azon a gépen.
(#73414) vadkörte
Valamit benézhettek nagyon Manjaroéknál!
Minap szucstom koma infója ihletésére csak felraktam ezt a friss Manjaro KDE-t és ugyan nekem most is 6 perc volt a teljes telepítés*, de minden jó eddig, mint a kisangyal, vagyis ami a fő bosszantó volt, hogy nem csatlakozik wifire, az nyomtalanul eltűnt. Gyakorlatilag mind live-ban mind reboot után a már telepített rendszeren azonnal rácuppant a wifire! Tetszik a dolog, még megvárom, hogyan reagál arra, ha Debian/Ubuntu/Mint hármas valamelyike GRUB-ot kénytelen frissíteni. Eddig ugye simán kernel panic jött Manjaronál, hátha ezt a több éves bugot is kilőtték!Azért is raktam fel tegnap, mert okosan kilőttem az aktív GRUB-ot az utolsóként felrakott Ubuntu alól és persze particiószám csökkentés után nem vette jó néven, hogy a Mint alól frissítettem a saját GRUB-ját, ami rendben le is futott, de reboot után szart se ért, mivel nem ez volt az aktív.
Volt a meghajtón egy PoP OS iso, gondoltam felrakom azt a live Ubuntu segítségével, hát az egy kalap kaka, reboot után nyoma sem volt a többi rendszernek a GRUB-jában.*ebben a 6 perben benne volt az is, hogy 2 percig keresgéltem a magyar nyelvet a telepítés elején, fura mód se a H se az M betűnél nem találtam, hanem az urdu meg egyéb nyelvek után legalul volt kisbetűvel írva, míg egyébként a legtöbb országot nagybetűvel írták! (ez nem a rendszer hibája, hanem valami idióta magyargyűlölő ........ barom direkt kisbetűvel vitte be a listára)
Live Ubuntu alól próbáltam az Összefoglalóban található GRUB reinstallt, nem ment, de eszembe jutott ez az ezeréves egysoros módszer, azzal meg pikk-pakk jó lett!
Szóval ha valakinek kampeca lesz a GRUB-ja, akkor legacy séma megléte esetén ezt a sort terminalozza be:
chroot
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
GRUB install
grub-install /dev/sda && update-grub
A chroot-nál a dev/sda1 természetesen behelyettesítendő a szükséges partició nevére, a GRUB installnál meg a meghajtó megnevezésére kell figyelni!
-
válasz
szucstom #73424 üzenetére
Latitude e5470es gép nem ismeri fel csak az eredeti hdd-t. Se a SATA csatis ssd-t, se az M.2es SSD-t.... próba cseresznye alapon ment minden.
Akkor hogyan is akartál belerakni egy már telepített rendszeres meghajtót? Épp a jelenlegi meghajtóra penről telepítés tűnne nekem egyszerűbbnek. Egyébként olyan nincs, hogy egy gép nem fogad el más meghajtót, mi van akkor, ha meghal a jelenlegi? Itt nincs jelen Linuxos probléma, a gép BIOS-ában kell valamit állítani. Anno UEFI próbálkozásomkor a HP 8570p gyakorlatilag bootolni nem volt hajlandó, amikor valamit állítottam rajta BIOS-ban, szóval neked is ott kéne ügyeskedned.
Ez a jelenlegi gond meg egyszerű boot manager helyrezökkentést igényel, szóval újra kell telepítened a GRUB-ot, nem az összes rendszert felrakni. Azt nagyanyám is meg tudná csinálni, tőled ez elfogadhatatlan.
(#73425) Cirbolya_sen
GRUB frissítés közben elvágtad a kötelet? Azt szeretik az OS-ek.
(#73428) mefistofeles
Nekem anno annyi
rendszerLinux volt fenn, amennyi elfért az SSD-n. De ez még a kísérletezések ideje volt persze. Egy rendszer nem rendszer amúgy sem. -
válasz
szucstom #73422 üzenetére
Aham.....épp előbb írtam, de tényleg...
Amilyen nagy kedvvel kutyulsz irrealityban disztrókat
szépen összekutyulta a rendszereimet a második SSD-re telepített Mint...
Ha neked úgy könnyebb, hogy a Mint-re kened ezt az 1000%-ban user hülyeséget.
Innen szép rendberakni a dolgokat, de a Mint működött még, aztán jött a Feren OS.....szerintem utóbbi nyírta ki a GRUB-ot. Nokedli error, én is 5-6 éve jártam így párszor.
-
válasz
szucstom #73420 üzenetére
Pseudo-rolling-release, meg egyszerre hasonlítsunk MaC-re meg Winre is.....super!
Azért majd referálj, ha valami érdemlegest tapasztalsz. Én egyszer megnéztem ezt a remeket, mikor még csak Cinnamon felülettel jött ki, 5 perces szemle lett. Most ha jól értelmezem, megcsinálták, amit én nemrég, hogy rákeverték a plasma-t a Cinnamonra? Nekem ez amúgy nagyon bejött a Mint-en, legszívesebben most is megcsinálnám ezen az SSD-n lévő Mint-tel, de mivel nincsenek dokumentálva a lépések, nincs most hozzá türelmem. Hátha valaki megpróbálja, nincs kedved hozzá? Amilyen nagy kedvvel kutyulsz irrealityban disztrókat, tuti gyorsabban menne, mint nekem!
-
válasz
szucstom #73416 üzenetére
Egs!
Szakbarbár létemre csak megtalálom majd a módját
Ebben biztos voltam, de kíváncsi vagyok hogyan oldod meg, persze nem az öszvér disztrón. Működik már amúgy a.....a nevére nem nagyon emlékszem?
(#73417) mefistofeles
Soha rosszabb ne történjen veled! Néha külső tényezőknek köszönhetjük a legjobb dolgokat!
Már szinte bántóan jól és egyszerűen működik minden.
Elég lett volna ennyit leírni, már ebből is tudtam volna, mit raktál fel!
(#73419) szucstom
Van egy kollégám, akit Ferenc testvérnek hívok, róla eszedbe jut majd.
-
válasz
vadkörte #73414 üzenetére
Franc se tudja, hogy hype, vagy sem, de nekem bevállt.
A hype az tuti, de nem gondolnám ezt pejoratívnak, jó dolgokat miért ne lehetne hypeolni?
Nekem például bejönne a Manjaro, ha a gépeimmel hajlandók lennének együtt is működni.
A témázásnál nekem elég sok disztró alaptémái is tetszenek, csak a lehető legsötétebb szürke legyen vagy elég sötét legalább, Ubuntu sötét beállítása is tetszik és a Materia-manjaro dark téma is, mindjárt fel is rakom Cinnamonra, de szucstom komának tutira nem mondom meg, hogyan kell.
Win7 után nekem is megdöbbentő volt, mennyivel testreszabhatóbb egy desktop Linux.
-
válasz
hódmaci #73393 üzenetére
Itt elég sok Cinnamonos téma is van, kipróbáltam egyet, pofonegyszerű felrakni.
Letöltöd a témát, egyszerűen megnyitod a Nemo-t és a Letöltések mappából megnyitva a fájlt egyszerűen áthúzod /home/felhasználóneved/.themes mappába
Ha ez megvan, csak megnyitod a Rendszerbeállításokban a Témák fület és már ott is vannak az új témák, csak ki kell választanod ami tetszik. Az Ablakkeretek és Vezérlőelemek résznél már láthatod is a berakott új témákat:
Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet témát felrakni, elméletileg linkelt oldalon 400+ Cinnamon téma van, ebből már találhatsz neked tetszőt.
(#73409) szucstom
Gratulálok.
Így kb nulla észszerűség volt a Mint felrakása, tényleg szedd le a fenébe. Arra nem tudok mit mondani, ha valaki a Mint-re nem szán egy órát sem és inkább felrak valami öszvér katyvazt....
-
válasz
szucstom #73404 üzenetére
Nem kapott el a hype, bár ahogy fentebb is emlegetted, szeretek nem unatkozni
Tudom, ezt nem is rád értettem, amúgy is megbeszéltük ezt már az elején!
& (#73393) hódmaci
Témákhoz hirtelen ezt találtam.
A cinnamon-spices oldalon meg tudod nézegetni témák mellett a többit is, appletek, etc. Ezeket tudod felrakni a Rendszerbeállítások megfelelő füle alatt.
Anno a nokedlilabs oldalról szedegettem le klassz témákat, de sajna a kedvenceimet nem fejlesztették, így marad a PoP OS PPA-ból felrakott téma. De kicsit foglalkozol ezzel a témázgatással, rájössz, hogy ugyanúgy testre szabható, mint a Manjaro.
A különbség annyi, hogy itt nem az indító kinézettel akarnak csalogatni, anno valami blogot írtam is a papagáj kinézetű és a szürke veréb kinézetű alappal induló disztrókról. Sajna akkoriban volt, mikor minden blogomba belekötöttek a kedvelőim, így enyészeté lett az is a többivel együtt. Eleve türheparasztnak tartom azt, aki nem csinál semmit, de abba, amit más csinál előszeretettel beleköt. Inkább kötne az ilyen betonba!
Régi hsz-ek témákat is érintve. Most átfutottam ezeket, érdemes böngészgetni egy-két linket, leírást innen.
-
válasz
szucstom #73401 üzenetére
Hö? miért is szedném le?
1. Mert ez nem Manjaro pótlék.
2. Eddig egyszer fordult elő, ha sűrűn fog, akkor váltok.Nagyon új harvereket tartalmazó gépekre stable Linuxok valók és ezek közül a Mint van a legfelhasználóbarátabbra megcsinálva. Ez tény. Aki elkapott ennek ellenére a Manjaro/rolling hype, az azt fogja preferálni, én 6 év alatt átlagos és old gépekre raktam Mint-et, mindenen működött, a totál géplütyő userek is gond és kérdés nélkül használták. Manjaro és rollingok a 6 év alatt egyik gépemen se érezték jól magukat én meg laikus Linux user vagyok. Szerintem ebben a pár mondatban minden benne van.
Amúgy ha apróbb anomáliát tapasztalsz stable Linux alatt, tényleg egyetlen megoldás, ha azonnal váltasz! Egyszerűen zseniális döntés!
Ennél már csak az zseniálisabb, ha samukalapácsot alkalmazol hiba esetén.
(#73402) st3v3np3t3r
Jogos, tegnap ugyan lecsekkoltam, de megkeveredett bennem a másik nvidiás kérdés miatt, bocsi! De mint látjuk a Mint okosabb nálam, miért ne mutatná a 440-est, ha az a jó a hardvereidhez. (úgy látszik ébredés után még nem szabadna nekem ilyen nehéz kérdésekkel)
-
válasz
szucstom #73399 üzenetére
No, kipróbálom már azt a Linux Mint Cinnamont a kedvedért
Na neked ezért nem fog működni! Nem használni akarod, hanem ott bujkál benned a kisördöng, hogy úgyis találsz valamit, ami nem működik.
Ez csak addig lesz míg a Manjaro wifi részét helyrehozzák, akkor visszatérek arra
Úgy látom kénytelen leszel mégis megbarátkozni a Mint-tel!
Nekem eddig két durva hiba miatt volt gondom Manjaroval, kb 2 éve nem nagyon javítják ezeket. Rolling tényleg zseniális, mert minden nyamvadtszart állandóan frissítenek, de a qrvaóriási bugokkal ezalatt nincs idejük foglalkozni.
Mondjuk az eleje már jól kezdődött, beakadt az egér és a billentyűzet is
Szerintem most szedd is le a Mint-et.
(#73393) hódmaci
Ezt a latte-dock csomagot felejts el! Vannak docker-ek még, ez KDE-re készült, ha Cinnamonra rakod fel, felrakja magával a fél KDE-t, egy nyamvadt KDE-s dock miatt kár teleszemetelni egy jól működő rendszert, másik megoldás az, hogy KDE-s disztrót raksz fel.
(#73390) bhonti
Az OK, hogy parancssorból telepítesz/frissítesz, de a megfelelő tükröt akkor is célszerű beállítani, mert a műveletnek tök mindegy, hogy közvetlen CLI-ból kapott parancs alapján fut le vagy egy GUI-n keresztül kapja a parancsot.
(#73394) moleculez
A latte-dockos szöveg neked is szól ám.
KDE-re való, semmi másra nem célszerű felrakni. Cinnamon klasszikus jellege miatt meg értelmetlen is. Docker-es megoldások a Gnome és hasonló stílusú DE-re valók. szerintem
-
válasz
st3v3np3t3r #73396 üzenetére
Elég lett volna ezt a javallatot követned, mert ugyan az itteni 5000+ hsz-emből 1000 azzal kapcsolatos, hogy ha csak használni akarod a rendszert, akkor Mint, ha tanulni is akarsz, akkor Debian. Konkrétan leírtam, mit csinálj, de az előbbi alapvetéstől eltérően Te a harmadik utat választottad, egzotikus/special disztrót raktál fel, bár ezek is Debian alapúak, szóval majdnem biztos, hogy a Debianra javasoltak ezeken is működtek volna!
Nem mondom, hogy mindenkinek látóasszonynak kellene lennie, de ha konkrét javallatokat/megoldásokat írnak, azt azért észre kéne venni mindenkinek.
2 napja szóba került az is, hogy van a tárolóban 440-es driver is, ami az előző hsz-ből láthatóan jó a Te VGA-dhoz is.
Gyakorlatilag tényleg itt vannak az információk az orrunk előtt, csak látni kéne őket! Kell vajh ehhez látóasszonyi képesség? Nem! Akkor kéne csak, ha nem lenne az infó az orrunk előtt.
Persze abban neked van igazad, hogy ha makacsul elkerülöd a javasolt működő megoldásokat, akkor még többet tudsz tanulni.
(most látom, akinek a 440-essel kapcsolatos hsz-t írtam, szintén el sem olvasta, amit írtam, lassan bebizonyosodik, hogy minden szart csak magamnak írkálok.....)
-
válasz
st3v3np3t3r #73382 üzenetére
A baj ott kezdődik,ha az oktatás mellé sz*pa*ást is társít
Majdnem azt írtam ide is, hogy ez csak szemantikai kérdés, de ja, amit én oktatásnak fogok fel esetedben, azt Te magad copatásnak éled meg!
Én anno kifejezetten csíptem ezt a Debianban.
Volt olyan eset is, amikor az apt és apt-get nem tudta legyűrni az akadályt, viszont az aptitude megoldotta meg olyan is, mikor a gdebi-vel 10+ lépésből lehetett felrakni valamit, mindig kiírta melyik függőséget látná szívesen, akkor azt leszedni, próba, gdebi kiírta megint, hogy egy harmadik csomag hiányzik és ez így ment sok lépésen keresztül.(#73383) Cirbolya_sen
Na ez az egyik olyan kérdés a Linuxnál, amire még nem láttam működő választ ill nem is lehet megválaszolni. Sokszor alapból nem akarja használni a dedikáltat, ott külön rábeszélő módszerek kellenek. Pár napig volt nálam nVidia-s notebook, annál alapból az IGP ment, úgy kellett valami switchero nevű alkalmazással megböködni a nVidiát, hogy dolgozzon.
-
válasz
vadkörte #73378 üzenetére
Na szép is lenne, ha még a madzagos wifivel is nyűgje lenne!
A rendszerbeállításokat ki lehet exportálni? Ha meglesz a notebook-om nem akarok megint napokig a belakással nyiglődni.
Én a helyedben csinálnék egy másolatot a /home-ban lévő konfig fájlokról, aztán ha megvan az új telepítés, akkor live alól menteném az eredetit és felülírnám a /home-ot. Persze csak miután a szokott programokat telepíteném. De akár Timeshifttel is menthetsz a /home-ból szükséges fájlokat vagy az egész home-ot.
(#73379) szucstom
Legalábbis remélem jól értelmeztem a sorokat
Jól értelmezed, amit linkeltem tegnap, iwlwifis problémát, az is abból származik, hogy működő fw helyett variáltak egy bughalmaz bétát, de legalább pörög a csomag meg rolling, istenőrizz, hogy valami régi működő valami legyen, hogy is nézne az ki egy friss ropogós rolling Linuxban!
(#73380) st3v3np3t3r
Sajnos ördögi körbe kerültem.
Ez csak a Debian szokásos függőségi fája, amit meg kell másznod, többnyire itt nem hibákról van szó, ez ilyen. Nem véletlen mondom mindig, a Debian tanít!
-
válasz
#63718632 #73376 üzenetére
Ilyen PPA-sat még nem próbáltam, mindig megvárom a beta-t, viszont az már maradni is szokott, csak frissítem, mikor kijön a stable. Azért nem kis meló az Ubuntu vázra úgy ráhúzni a Mint dolgait, hogy ilyen unalmas tudjon lenni.
(#73375) szucstom
Tök mindegy, hogy kérdezted vagy nem, én attól válaszolok, ha akarok! Megszokhattad volna már.
Egyébiránt a wifi-s hibán túl nincs vele problémám
Reméljük nem is lesz, de ugye az a pár óra, mióta használod....de mondtad is anno, hogy nem szeretsz unatkozni!
-
válasz
szucstom #73373 üzenetére
Te kérdezted!
Amúgy már épp kezdtem örülni, hogy nem kérdezgetsz mindig Manjaros témában, meg voltam győződve, hogy felraktál egy Mint Cinnamont. Annál utóbbi negyedévben max azt kérdezgetik, mikor jön már ki a Mint 20. Unalmas, nem?
Lehet, hogy ezt a 2 perces Manjarot valamellik nap felrakom a meglévőre, mert az szegény folyamatosan kampeca lett eddig. Szóval az unalmas Mint mellé már raktam egy csodálatos Ubuntu 20.04-et újra, pont jól jön mellé egy kalandos Manjaro.
-
válasz
bhonti #73367 üzenetére
Igazán nincs mit!
Nem szoktad a Szoftverforrásoknál néha lecsekkolni a leggyorsabb tükröket? Telepítés után fontos, mert USA tükör van alapból és ha valami gikszer van frissítéseknél, akkor is érdemes itt futtatni egy keresést. (akár wifin is érdemes, ez nem Manjaro, itt mindig van wifi)
Most, hogy említetted, le is csekkoltam, van egy új hu repo is:
Mondjuk ennyi különbségért nem váltok bevált stabil repót.
-
válasz
szucstom #73368 üzenetére
Manjaro KDE esetén észrevett valaki esetlegesen olyat, hogy nem "kapcsol be" a wifi?
Á dehogy, esetleg ennél a telepítésnél ez a novellányi hsz pár apróságot említ.
főbb kereső kifejezések:
iwlwifi defecto
iwlwifi conflictEz most az a super Manjaró, ami 2 perc alatt feltelepült? Na igen, az megvan, hogy hamar munka sose jó!?
Nemtom észrevettétek-e új Manjaro verzió van
Neeeem! Szerencsére.....
Igazság szerint nem nagy gond, 1-2 reboot megoldja
Mennyi?
-
válasz
st3v3np3t3r #73351 üzenetére
Azért a Kali eléggé sötétló kategória itt mindenkinek, nem is érdemes feltenni, mivel a spéci csomagjait Debian alatt is lehet telepíteni.
(#73352) CPT.Pirk
Az Ubuntu sources.list-et ne is említsd. A beta verzióban is szívatott a 20.04 és a friss stabil is, második napja volt fenn, már elakadt az update-upgrade, persze a sources.list miatt, ki is kapcsoltam a fenébe. Következő nap gondoltam, ránézek, van kedvem rendberakni, erre hiba nélkül lefutatta a frissítést. Belenéztem a sources.list.be és az fogadott, amit említesz, katasztrófa.
Ezt a default Ubit sose fogom megkedvelni így.
Különben Mint-nek ennyi a sources list és lehet kezelni GUI-ból is:
deb http://mirrors.nic.cz/linuxmint-packages tricia main upstream import backport
deb http://mirror.niif.hu/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
deb http://mirror.niif.hu/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
deb http://mirror.niif.hu/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner -
válasz
vadkörte #73345 üzenetére
"A lényeg az volt, hogy a zárt driver-t el kellett távolítani, a végén szerette volna újraindítani, na ezt nem szabad"
Na ja, ha csak nem látóasszony az illető, mert akkor szükségtelen a VGA driver.
Ha emlékeim nem csalnak a terminal parancs alapból az elérhető legújabbat telepíti.
Debian=UbuMint vonalon is, csak ugye itt a legfrissebb az azt jelenti, hogy a legfrissebb használható!
Pusszancs a rollingereseknek! látóasszonyoktól
Látom már nem aktuális st3v3np3t3r kollégánál, de azért csak leírom. Ha megnézed a kisujjad és nincs benne Debian, akkor ezt a szópárt érdemes biflázni: Debian - nonfree
Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree Debian - nonfree
.........................Ebben vannak azok a többnyire hiányzó huncut driverek! Figyeld a piros betűket a képen!
Ha már nem a megfelelő non-free iso-t töltöttük le, nem kell megöngyilkolódni, elég csak kiegészíteni a sources.list fájlt:
egészítsd ki a
sources.list
-et:minta
deb http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free
-
válasz
vadkörte #73343 üzenetére
Ja, láttam, hogy van még két újabb is az 59-esnél, de először azt célszerű kipróbálni kérdezőnek, ami fenn van saját tárolóban is. Most már viszont többet tudunk jóvoltadból.
Valóban, ilyenkor el szokták távolítani a régi zártat, ezt nem is írtam, kösz a kiegészítést.
-
válasz
Storms #73341 üzenetére
Nem, gyakorlatilag el sem olvastad, a mit írtam, mert akkor az inxi -Fxx terminal kimenetet beraktad volna és abból lehetne látni mindent a rendszeredről, azt is, hogy milyen VGA drivert használ, abból ki lehetne találni, mit kell eltávolítani és feltenni.
Tényleg nem bántásból, de az miért jó, ha a kérdésedre kapsz választ, hogy mit kéne csinálnod, milyen alapvető információkat kéne megosztanod a segítőkkel, de szarsz rá, csak hajtogatod, hogy mitnemlehetezenérteni meg hogy leírtál mindent.
Nincs terminal a Mint-en vagy mi ilyenkor az ok, ami miatt eszed ágában sincs berakni egy qrva parancs kimenetet? Ahogy látom, a Látóasszony topikba se írtál semmit......
Pedig nem úszod meg a terminal használatát, mert célszerű lenne onnan felrakni a tárolóban is fenn lévő drivert:
sudo apt install nvidia-driver-440
elméletileg ezt használja most a rendszered, persze a verzió biztosan más:
xserver-xorg-video-nvidia-440
Ugyanezt a telepítést Synaptic használatával is megcsinálhatod. Gyanítom, hogy a xorg driver is frissül majd, kipróbálni nem tudom VGA híján, de a -s kapcsolóval ezt írja....
ubyegon@WD-HP8570p:~$ sudo apt install nvidia-driver-440 -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libnvidia-cfg1-440 libnvidia-common-440 libnvidia-compute-440
libnvidia-decode-440 libnvidia-encode-440 libnvidia-fbc1-440
libnvidia-gl-440 libnvidia-ifr1-440 nvidia-compute-utils-440 nvidia-dkms-440
nvidia-kernel-common-440 nvidia-kernel-source-440 nvidia-utils-440
xserver-xorg-video-nvidia-440
Ajánlott csomagok:
nvidia-settings nvidia-prime libnvidia-compute-440:i386
libnvidia-decode-440:i386 libnvidia-encode-440:i386 libnvidia-ifr1-440:i386
libnvidia-fbc1-440:i386 libnvidia-gl-440:i386Hivatalos oldal szerint a 440-es driver jó a kártyádhoz. Akár innen is letöltheted.
-
válasz
Storms #73327 üzenetére
Mit nem lehet ezen érteni? Eddig
Semmit. Xorg-ot Ubuntun szoktak váltani Waylandra, lehet ezért nem értettem, mit szeretnél kérdezni. Az nyilvánvaló volt, hogy nVidia VGA-d van, de szerinted azt a 4 kérdést unaloműzésként tettem fel? Akkor csak játszatok barchobát a többiekkel.
A screeenshotod épp 2004-es bejegyzéssel a háttérben készült, így fene sem tudja, mit raktál fel. Legutóbb talán 37 különböző aktív Linux Mint-et számoltam össze, bocs, hogy pontosításra sarkalltalak.
-
válasz
Storms #73324 üzenetére
Szeva!
Bocs, de ez kb olyanra sikerült, mintha azt kérdezném, hogyan tudom kiporszívózni a rántott húst tegnap a szomszédban?
Mit szeretnél pontosan elkövetni? Mi történt? Mi a hibajelenség? Milyen hardverkörnyezet és milyen oprendszer?
csak példaként,
Linux Mint
ilyenkor qrva kevés,Linux Mint 19.3 Cinnamon
-ként már hordoz információt a leírás.A 4. kérdésre könnyen válaszolhatsz egy
inxi -Fxxx
terminal kimenettel, ami szövegkijelöléssel Programkód gombbal kezelten másolhatsz be ide.Vagy ez vagy a Látóasszony topik!
(csak kíváncsiságból kérdem, ugye nem kezded el 2004-től olvasni a topikot?)
-
válasz
Tarokk79 #73317 üzenetére
40-40 GB debiannak és Mintnek és van egy közös /data könyvtár az adatoknak
Így is tökéletes lenne, de ha minden letöltés egy külön particióra megy, akkor nagyon sok egy disztrónak a 40GB, az előbbi képen látod, mennyit foglal az sda1-en a fő rendszer, 17GB-ot a 30-ból. 30-30 GB az már bőven kimaxolja szerintem, persze Te tudod mennyi és mekkora csomagokat akarsz telepíteni majd a rendszerekre, de átlag felhasználó 20GB alatt elvan tárhellyel, az tuti.
De most már áruld el, kb mennyire vagy jártas a Linuxban? Apt csomagkezelővel elboldogulsz, ha csomagtárolókat kell felrakni, programokat telepíteni terminalban?
Egyébként jó az ötlet, hogy felrakod mindkettőt és majd meglátod, melyik marad a végére. Bár ehhez meg bőven elegendő a 20-20GB felosztás is, max ami marad, ahhoz hozzárakod a felszabadult helyet. Én csináltam erre az SSD-re egy 30-as meg sok 17-es particiót, nem belakott rendszer kb 10GB, de már nem nagyon disztróhopperkedem, csak 3 disztróm van összvissz.
(#73316) Cirbolya_se
Nincs semmilyen csörte, kolléga nem akarja érteni, nem érti. Pedig egyszerű, attól, hogy valaki használja 4 éve a Linux Mint-et, max bekapcsolni tudja és használni a programokat. Ez egy élő példa közvetlen környezetemből, erre írtam, hogy használni valamit mennyire borítékolja a hozzáértést. Semennyire. A kolléga könnyen rázza ki a kisujjából, hogy melyik iso-t kell felrakni, de nem mindenki 20 éve használja a Debiant
-
válasz
kovaax #73313 üzenetére
Ha a thread-ből nem jött le, mire utal a kérdésem, akkor nem érdekes. Azért biztosan el tudod képzelni, amint valaki bemegy egy munkahelyre és leül a gépe elé és használja a megszokott programokat. Aztán képzeld el, amint a user hazamegy és telepít egy Debiant, de első boot után se wifi se megjelenítő driver, se semmi......
Nem a kérdezőről van szó, róla ugyanis nem tudunk ilyen mélységig semmit, az alapkérdése persze utal arra, mennyire járatos az apt rendszerű disztrók terén.
-
válasz
Tarokk79 #73308 üzenetére
Igazán nincs mit!
Nem hallottál még a Mint-ről!
Ne szórakozz már.
Az kb olyan super konyhakész Ubuntu alapú disztró, amit olyan embereknek raktam fel eddig a gépeikre, akik még a Windowshoz is nokedlik voltak, Linuxról meg életükben nem is hallottak. Évek óta használják vígan.
Én is azt használom napi rendszerességgel 6 éve és soha nem volt vele gondom, Debiannal sem, de az tanított, persze épp amiatt raktam fel a Mint mellé.
Ha jól sejtem, akkor lehet olyat, hogy a home az nem is az SSD, hanem a NAS-on egy könyvtár
Ezt felejtsd el gyorsan, gyakorlatilag az SSD lényege veszne el így, egyéb zűrökről nem is beszélve. Hagyd akkor 100GB-ra a Linuxot és mikor ráérsz, a letöltéseket átküldöd NAS-ra. Ha van net, a NAS néha akkor is szokott trükközni, gondolom nem csak az enyémre jellemző ez.
Mi az a Centos?
-
válasz
Tarokk79 #73300 üzenetére
Linuxnak, ha nem töltesz nagyon a /home-ba, akkor 30GB bőven elég, nekem a fő disztróm azért 30GB, mert néha nem figyelek és a Gnomecast meg a többi galád letölt rá, de láthatod mennyi hely foglalt belakva: (sda1, 4, 10-en van rendszer)
Választás meg egyszerű, ha csak felrakni és használni akarod, akkor Mint Cinnamon, ha tanulgatni is akarod az apt rendszert, akkor Debian. Annyit érdemes tudni, hogy a Mint a Cinnamonnal és a saját csomagjaival sokkal jobban néz ki és használhatóbb, mint ha a Debian Cinnamont választod.
Persze totál ugyanezt el tudod érni Debiannal is, ahogy imént említettem, tanulgatva a rendszert.Szerintem nézd meg a weboldalt, melyik iso-t töltenéd le, ha ki tudod választani a megfelelőt, akkor mehet a Debian. Ha nem, akkor Mint. Most a súgott nonfree repot ne vedd figyelembe.
(#73306) kovaax
User jogokkal Redhat használat? Az mire elég?
(#73305) Cirbolya_sen
Tökéletes a meglátás, rengetegen beleesnek ebbe a hibába, hogy letöltenek egy normál iso-t és pislognak, hogy miért nincs wifi! Csak példaként említettem, mivel nemrég az iwlwifivel megszívtam én is, pedig tudtam amúgy, hogy alap a nonfree iso.....
-
válasz
vadkörte #73277 üzenetére
Ilyenek már 20 dodoért is vannak, amiket Graphics szaki vesz állandóan és teljesen jók ilyen célra. 128GB XrayDisk Kuponozva 4000+ ft-ért vette a kolléga. Sajna itthon már 8eft alatt nem kapsz 120-as SSD-t, annyira felkúsztak az árak.
-
válasz
BigManus #73267 üzenetére
Ja, hogy interaktívan ment a váltás, akkor OK, de biztosan nem lezz volna ennyire fapados hatású a Manjaro lightos DE verzióval. De az is igaz, ennél a gépnél örülni kell, ha valami jól fut rajta. A már említett SiS chip miatt főleg.
(#73268) Cyrin
Régen én is kipróbáltam ezeket, de mára már beállt az a pár dolog, amit használok, így mindent úgy használok, ahogy adva van. Nem variálunk.
Különben valahol van is egy Insync-em még, lehet, hogy él még. Valami promóból van.(#73269) peterattila
Ha Google előfizetésed is van meg gigabites neted, gyakorlatilag tényleg a legegyszerűbb böngészőből kezelni, ami adva van és nem is kell Linuxos támogatás. Ezek között még mazsolázhatsz egyébként, hátha.....
Top 12 Best Google Drive Linux Client Software in 2020
(#73264) olivera88
Mint-en nem műxik a wifi? Ne szórakozz már, akkor az valami nagyon egzotikus adapter lehet.
-
Fenébe I02S3F kolléga ellőtte a puskaporomat!
No de ez a fizetős program is csak annyit ér, amennyit a Drive szervere enged neki. Böngészőből webes felületen egy mappából most letöltöttem 250MB körüli képanyagot, elég sokáig azt írta csak ki, hogy tömörítés és egyszercsak megjelent a letöltő ablak és onnantól már gyorsabban ment, kb 45Mb/s sebességgel. EZ a net is jóval gyorsabb, szóval a kolléga gigabites nete itt teljesen indiferens és InSync használatával sem járna jobban, mint a normál webes felülettel. A fájlkezelő lassú beolvasása előbbiek alapján teljesen érthetővé válik.
Az, hogy neked anno megért 5ezret, nem jelent semmit, mert felhasználástól függ, kinek miért éri meg pénzt adni, telóra nekem is vannak fizetős appok, mert használom őket és megéri az árát, ha nem látom a sok reklámot és akár + is van a pro verzióban.
-
válasz
BigManus #73257 üzenetére
XFCE
KDE Plasma
Gnome3
Awesome
Bspwm
Budgie
Cinnamon
i3
LXDE
LXQT
Mate
OpenboxItt a 12 választható felület, ebből kettőt javasoltam, lenne még pár, ami lightos. Előbb körte kollégának leírtam, miért említettem meg, hogy a Lubuntu nem Manjaro. De mivel használsz Linuxot, neked is pontosan tisztában kell lenned azzal, nem mindegy melyik DE-vel szerelt verziót próbálod felrakni.
-
válasz
vadkörte #73256 üzenetére
Dave posztja után kaptam kedvet én is a Manjaro-hoz
Emlékszem én pontosan, jól sikerült írás volt, eléggé fel is pörgött a topikja és elég sokan ki is próbálták az írás hatására.
Elég sokat belevauztam én is abba a topikba, pedig téylg nem sok közöm van a Manjaro-hoz.
laca026-nál már a Manjaro live-ja sem áll fel, a TLP-nél állandóan megakadt. Ezért ajánlottunk neki mást. A Lubuntu-val sem jár rosszul,
Nem kötekedésként írtam, amit írtam. Egyszerűen csak utaltam rá, hogy aki látta az írást és Manjaro KDE-t szeretne, nem lesz elégedett egy Lubuntuval. És......szóval a Lubuntunál lightosabb az a két Manjaro, amit említettem a kérdezőnek. Sokan gondolják, hogy az LXQT/LXDE összetételű DE az lightos, de nem, mivel maga a fő DE az az LXQT és használnak a Lubuntuban eredeti LXDE-s csomagokat. Openbox meg evidens, hogy kis étvágyú.
Amúgy ez esetben a már live-ban is aktív TLP igen jó szolgálatot tett, hogy nem engedte tovább a live-ot sem.
-
válasz
BigManus #73253 üzenetére
Lubuntu se nagyon lightos már, amúgy ha az ember Manjarot akar, miért nem azt raksz fel neki?
Az említett írás KDE felületről szól, de jelen esetben az a 20 mázsa cement meg a Trabant esete lenne. De van még 11 különböző DE/WM-mel szerelt Manjaro is egyébként. Azon a gépen max az Openbox, esetleg az LXDE verzió fog megnyikkanni.
-
válasz
headhunter #73214 üzenetére
Ez a gáz ezekkel a rendszerekkel, amiket itt tudtommal nem használ senki, nehéz segíteni, ha valaki elakad. Egyébként a képek alapján ez a python abi függősége van, de nem ismerjük a Mageia függőségkezelését, lehet fog még kérni mást is.
Ami itt listázva van, onnan is telepítheted a hiányzó csomagot, épp a Requires lista elején van, vagy a Mageia saját tárolóiból is, ha fenn van. De próbáld a linkelt oldalról először, ha az fenn van, kiderül, mit javasol további lépésként.
Ami még lényeges, ezek nem hibaüzenetek, más rendszerek is hasonlóan jelzik, ha az adott program telepítéséhez még más csomagok telepítésére is szükség van. Ha ez megvan a tárolóban, userbarát rendszerek felrakják függőségként.
-
válasz
headhunter #73211 üzenetére
blackPuli meg Winx....igen élenjáró páros! Azok a zölddel jelölt disztrók tényleg elég vegyesek, valami nagyon tudományos módon választhatod ki, miket raksz a gépedre.
2, 3. 7, 12, 42, 46-os versenyzőket is kipróbálnám a helyedben.
-
válasz
#20749568 #73209 üzenetére
Rendkívül frappináns megállapítás. Igen. Egyébként ha a Gnome 3-ról levakarod a majom Apple utánzó szarságokat, kifejezetten használhatóvá válik.....ja, hogy akkor már Cinnamon.
A PoP 84...nem, 76 OS sem Gnome jellegű, már amennyire a legutóbbi rémlik.
Egyébként ha lenne kis kitartásom, akkor egy relatív alap disztróra húznék fel plasma-t, amennyire lehet KDE részek elkerülésével és ezeket Mint-es programokkal pótolva. Amit anno rólad elneveztem és valahol pihen a táskában lévő SSD-n, az a kísérlet is azt bizonyította számomra, hogy Mint/
Cinnamonsaját elemek és plasma összegyúrása piszok gyors és egyszerűen használható rendszert eredményez. Sokkal jobb lett, mint külön-külön a Cinna és a KDE. -
-
válasz
#63718632 #73205 üzenetére
Én sokáig azt olvastam, hogy a Mate az Gnome2, Cinnamon meg Gnome3-ból alakult, de sok helyen utóbbira is Gnome2-t írnak. Kinézet alapján a 2 lenne logikusabb, bár amikor megjelent a 18.04, unalmamban addig alakítgattam, míg totál úgy nézett ki, mint egy Cinnamon felület, klasszikus Menü meg a többi, semmi Gnome3-ra utaló modernség.
-
válasz
headhunter #73201 üzenetére
Nálam csak fotó nélkül jött be az oldal, de csak egyszer, azóta csak a kapcsolódás sikertelen kép jön be* FF-on. Annyit láttam, hogy Logitech meg gamer egér, ez alapján talán erről a programról lehet szó: solaar - program oldala
Gondolom neked a Megaia csomag kell innen. Első linken vannak képek is a programról.
*valahogy kiszúrták, hogy rajongójuk vagyok
Most látom, hogy vadkörte kolléga eredményesebb volt. Amit én találtam, nem is gamer egerekhez van....
-
-
válasz
peterattila #73193 üzenetére
Ha a stabilitás is meglesz ehhez, egész klassz kis rendszer lehetne. Ahogy fórumtársak említik, igaz Gnome alapú a Cinnamon, de persze nem a mindig aktuális Gnome-ból keverik ki a friss Cinnamont.
Szerencsére, tegyük hozzá.
-
válasz
vadkörte #73190 üzenetére
Besz***s, már az is van???
Naná, konkrétan két darab, egy normál és egy halálkomoly! Az előbbiben marhaságokat írogattam néha, de ami rosszabb, elég sokan sokkal nagyobb marhaságokat írnak tök komolyan. Most 30 nap pihim van, persze szokás szerint túltoltam a dolgot.
Nekem kimaradtak az UHU és magyar társai, pedig anno volt valami magyar disztró, amit hanggal is vezérelhettél, egyszer bP-t is felraktam aztán voltak kérdéseim a fejlesztőhöz a hivalatos FB oldalukon....na az kb az a stílus volt, mint amit itt a kolléga is idézett imént!
Üvegtigrincses poen az nagy klasszikus.
-
válasz
growler #73179 üzenetére
Fractional Scaling ez nem arra van, mint most az Akadálymentesítésben az Asztalnagyítás? Manuálisan meg lehet adni az értéket. Egy Ubuntu 19.10-esnél láttam YT-on ugyanezt, csak ott 100, 125, 150,... értékeket lehetett gombbal kapcsolni. Ha ez nem ugyanaz, akkor bocsi.
De állítólag Wayland-al az igazi. A Mint pedig az X.Org-al jön ki.
Isten tartsa meg ezt a jó szokását!
(#73186) headhunter
De fasza! Nem tudtam mi hiányzott a víruspara topik után! Még egy kis csodamagyar őspárducos elmeroggyanás!
Nagyon jó, hogy belinkelted ezt, bár jó régóta közismert ez a hungyor barátságosság. Amúgy évek alatt sem sikerült rájönnöm, mitől magyarabb ez a disztró a többinél.... Ilyen alapon az Arch is pont ennyire magyar.
Most akkor ki is a helikopter?
-
válasz
growler #73176 üzenetére
Juj, ezt az Ubuntus Cinnamon csodát eddig is sikerült elkerülnöm. Mint Cinnnamon után ez inkább elkeserítő lenne, nem izgalmas. 20.10 meg hasonló 9 hónapos Ubikat is ügyesen elkerültem eddig, régebbi gépeken tiszta időpazarlás egy ilyen felrakása.
Azért kösz a remek tippeket!
(#73175) májkimiki
Nekem már ez az Archerkedés is kimarad örökre, de esetedben tényleg van értelme tovább görgetni.
-
válasz
#63718632 #73173 üzenetére
Látatlanban is rossz ötletnek tartom. Ez a modern Ubuntu eléggé önálló életet él, így ha működik is, csak olyannak való, aki nem akar a gépház alá nézni, bár Xubuntu rohadt fapados amúgy is, Mate az jó szokott lenni viszont. Most amúgy kíváncsi vagyok a 20.04-re, mennyire szabható át, tehető élhetővé, de eddig nem akarta, lehet a PoP lesz mégiscsak az áldozat, amíg a Mint 20 nem jön ki betában. Rohadt unalmas már ez a Mint Cinnamon, 6 éve semmilyen izgalmat nem hoz, viszont fő rendszernek így azért nem rossz, mivel melózom is rajta.
-
válasz
#63718632 #73170 üzenetére
Linpus érdeklődés hiányában kampeca, ez van.
Azért Mint helyett friss Ubuntu alapú PoP 76 OS-t se nagyon mernék felrakni a kérdéses gépre, inkább nagyon új VGA-s gépre jó az, amin játszani is akarnak. Mondjuk nekem tetszik a PoP, egész jól átalakították a Gnome kinézetét. Szerintem most is használom MInt-en a repojukat themes miatt.
-
válasz
growler #73169 üzenetére
De ezzel senkit nem akarok rábeszélni az azonnali telepítésre.
Én meg lebeszélni nem akarok senkit, de saját gépemre már béta formában felraktam utóbbi időkben a Mint-eket, de olyan gépre, amit elvisznek tőlem és totál laikus használja, inkább a teljesen kiforrott 19.3-at tenném fel.
"Ha 2-4 hetet várok a telepítésével, akkor is ugyanazt kapom mintha a kiadás
napján telepíteném, és a a közben kapott frissítéseket lelkiismeretesen telepítem."Ezt a kivastagított részt nem csinálná egy laikus.
Az Ubuntu 20.04-et többen még a beta állapot előtt telepítették és stabilnak
minősítették.Én is felraktam vagy 2 hónapja, ment ment stabilan, egyszer csak kampeca. Épp tegnap nézegettem mi a ragya baja van, a sources.list-ben voltak olyan sorok, amik akadályozták a rendszer felállását, de honnan kerültek oda? Más sorok meg duplázódtak, viszont én azzal a disztróval nem állítgattam semmit az égvilágon. Tegnap kipofoztam konzolból a repolistát, elkezdte frissíteni magát a rendszer, böngészgettem addig. Aztán kampeca, következő boot már kernel panicot nyomott.
Abban igazad van, hogy a Mint nem kapkod a kiadással, mert nincs dátumkötöttsége. Ubuntu saját magát zsarolja az idővel.
A beta Mint-et most is fel fogom rakni, következő alverzióig jó lesz tutira.
-
válasz
#63718632 #73167 üzenetére
Újra elővette az Acer, pár hónapja vettem észre, itt láthatod is a gépek paramétereinél.
Valamelyik topikban volt is téma ez pár hete, hogy bootup Linux volt a gépen. Asusnál fel sem tűnt, hogy Endlesst raknak fel, de lehet keverem ezeket? Dell Ubuntut preferálja, HP inkább FreeDost alkalmaz Win nélküli gépeken. Talán ez a legcélszerűbb.
-
válasz
#63718632 #73164 üzenetére
Kb amiket leírtál, azok miatt nem használ szinte senki Endless OS-t, valami rejtélyes okból a Mint-et jóval többen preferálják. Ez esetben is így van ez, szerintem is Mint kell arra a gépre.
Hiába jön ki Endless telepítéssel egy gép mindenki leszedi.19.3 lehetőleg, a 20-as Mint-et még jó ideig nem fogjuk tudni, mennyire stabil, ez megjelenése + 2-4 hét általában.
Endless-hez még egy adalék, talán az Acer adta ezzel telepítve a notebookokat, de már Linpus Linuxot(only bootup) rak ugyanezen és az újabb gépekre. Gondolom a visszajelzések miatt.
-
Super! Mondtam én, hogy most már ne dobd a Debiant! Érdekes lehetne az is, mi okból nem működött a 10.04-es, de ez jelenleg lényegtelen. A linuxconfig.org leírása valóban egész korrekt volt, azért is írtam, hogy ha azon végigmész és végre is hajtod sorban, amit ír, akkor működnie kell a dolognak. Most már a inxi kimenet is jó lett. Jöhet a további kísérletezés!
Jó pár dologgal nem találkozol most, hogy nem netinstallal raktad fel a rendszert, de már vagy egy dolog, amire forog a riasztásjelző!
sudo gedit /etc/default/grub
Grafikus GUI-s alkalmazásokat nem indítunk sudo-val! Erre volt a grafikus sudo, de azt kivezették, helyette szövegszerkesztésre
gedit admin:///etc/default/grub
javasolt, ha valamiért ez nem működne Debianon, akkor viszont asudo nano /etc/default/grub
tuti működik majd, ez nem GUI-s szerkesztő, így nem lesz gond vele.Szóval ezt bevésed:
sudo-val nem indítunk grafikus felületű programot.
röviden azért, mert ha jól értem a dolgot, kizárhatod magad a rendszerből. Célszerű lenne a Linux Filesystem Hierarchy megismerése és még sok sok alap dolgot meg kell ismerned. Mint ha lenne ilyen magyar nyelven is, de úgyis el akartad kezdeni a Téma Összefoglaló böngészgetését.
Ott sok hasznos dolgot találsz majd.
Látom, mialatt írtam, többen is említették a grafikus sudo dolgot. A pkexec-et nem említettem, mert nálam nem működik Mint-en.
-
Super! Holnap majd kielemezzük, mi nem tiszta az utolsó linkben, kifejezetten jó lesz, mert pár alapdolog tisztázásra kerülhet így.
Erre a szoftveres leképzési módra is lesz majd tippem. Egyelőre ne temessük azt a Debiant, ha működni fog, megéri egy darabig azt használnod. Netinstallnál meg egyrészt nagyon kell figyelni, ki ne maradjon valami lényeges másrészt meg ami ebből következik, igen pontosan kellene tudni, mik azok a lényeges dolgok, amik nem maradhatnak ki. Ebből következik, hogy jelenlegi stádiumodban teljesen random kattingatással is ugyanolyan esélyed van, mintha homorúra figyelnéd a szemgolyóidat!
A Látóasszonyos meg Siratóasszonyos topikok valamelyest komolyabbnak indultak, főleg utóbbi, de látod milyenek az emberek.
Példádon felbuzdulva lehet, hogy kéne egy Vak tyúk is talál szemet c. topikot is kreálnom!?
Vak tyúk is talán szemét? - ez mondjuk kreatívabb lenne......
-
válasz
I02S3F #73098 üzenetére
Igazad van, amiért mégsem emlegettem a Mint-et az a kolléga ezen hsz-ének első mondata!
Mint-et felrakja és használja, de nem tanul belőle, anno én is Debianon próbáltam ismerkedni a rendszerrel. Ami egy magamfajta laikus home usernek szükséges, addig kb el is jutottam. (azóta felejtek is erősen)
Elméletileg most is van fenn egy Debian 10-es egy SSD-n, de az a laptoptatyóban pihen fél éve. Hogy miért épp egy 860 EVO-t hurcolok tartalékként a tatyóban? Ez jó kérdés!(#73099) Aweriot
Szerintem LMDE pont az az öszvér-disztró, ami itt inkább csak összekavarná a kollégát!Egyébként szerintem azt is csak fel kell rakni és használni. Viszont a repoját egész jól lehet alkalmazni Debianon is, csak nem az első hetekben, anno arról raktam fel a friss Cinnamont.....na ja , csak ugye a Debian helyetted nem fog megcsinálni semmit, így kaptam is a szép konzolos kezdőképernyőt!
-
Hmm... pedig azt hinné az ember, hogy ami a gyártó honlapján van, az jó lesz.
Jól hitted, nVidia VGA esetén így is van, AMD esetén viszont nem, annyira nem, hogy gyakorlatilag számodra semmilyen driver nincs a gyártó honlapján.
Elkezdtem telepítgetni drivereket, programokat.
Ezt így el kell felejteni, a Linux nem Windows.
AMD oldaláról letöltöttem a legfrissebb Ubuntu drivert (az tűnt legközelebbinek a Debianhoz, a .deb kiterjesztésű fájlok miatt) és egy kötegfájlt terminálban elindítva feltelepítettem. Nos az újraindítás után már csak a kurzor villogott a bal felső sarokban...
Ha Debiant akarsz használni, ami egyébként szerintem jó ötlet, ha a rendszert jobban meg akarod ismerni.....de! Hiába a .deb kiterjesztésű csomagok és ezeket használja a Debian mellett a Mint és Ubuntu is,
-a Linux Mint Ubuntu alapú, használhatók hozzá az Ubuntu és a Debian csomagjai
-az Ubuntu Debian alapú, használhatók hozzá az Ubuntu és a Debian csomagjai
-a Debian az alap, használhatók hozzá a Debian csomagjai
(ez laikus nyelven van, nem is teljesen így van, de egyelőre ennyit jegyezz meg)Debianra nem próbálunk meg Ubuntus csomagokat erőltetni, vagy a Debian saját csomagjait használjuk vagy a szintén saját, de a testing ill experimental repok csomagjait próbáljuk felrakni! Amíg nincs a kisujjadban a Debian, addig ez alapvető!
A synaptic csomagkezelőben is találtam Radeon drivert. Azt kellene inkább telepítenem?
Nem. Amit itt meg kell jegyeznem, hogy pontosan írj le mindent, különben a Látósszonyok topikjába leszel irányítva!
Nincs olyan, hogy radeon driver, vagyis van a GCN előtti VGA-khoz radeonsi meg még valami talán. GCN kártyáktól kezdve a VGA driverek a kernelben jönnek, ez az AMDGPU. Ez persze a megjelenítéshez még édes kevés.
Először javaslom ismerkedj meg a VGA kártyáddal, ehhez ezekben a Wikis írásokban található táblázatok tökéletesek lesznek:
Jelenleg a netisntall nem tanulási fázist jelent neked, hanem szívási fázist! Sokkal célszerább lenne kiválasztanod a kívánt DE-vel szerelt Debian verziót, méghozzá a non-free iso-t mindenképpen!
De ha már itt tartasz és felraktad netinstallal a rendszert, akkor ezt a leírást görgesd végig
How to Install the Latest AMD Drivers on Debian 10 Buster
Amíg ezekkel a megjelenítésekkel kapcsolatos dolgokon és főleg a Debian csomagkezelési metodikáján nem rágod át magad, addig ne menj tovább egy lépést sem.
(ezek teljesen laikus user tanácsai, ha megfogadod nemsoká kezded majd átlátni az alapokat, amiket egy home usernek látnia kell, ha nem fogadod meg, akkor go win két héten belül)
-
válasz
vadkörte #73067 üzenetére
Innen indultam ki én is, de írja is az oldal alsó részén.....and I217/I218 controllers under Linux*. The latest version and earlier versions of this driver are available from SourceForge*.
Ezért linkeltem a SF-ról a régebbi verziót.
(#73071) r0b3r
7 éve hw!? Ne szórakozz már, a desktopom öregebb de már a HP 8570p-m is, ebben iwlwifi van, azzal nincsenek gondok - kivéve Archklónokat persze. Egyszerűen ezek a NIC meg hasonló eszközök ilyen mostohán vannak kezelve.
Szerintem ne add fel, azt a 7 lépéses fordítást csak megoldod valahogy.
-
válasz
kovaax #73063 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy vadkörte
I219-V
-je menne is vele, de aI217-V
az nem.Én még soha nem forgattam kernelből hiányzó drivert, ezt áruljátok el a kollégának, hogyan forgathatja használhatóra, nem találom a linket, ahol erre írták, hogy jó, valami 17.2-es Mint-tel működött. Későbbi verziók nem biztos, hogy mennek, de ez menni fog szerintem:
https://sourceforge.net/projects/e1000/files/e1000e%20stable/2.3.2/
r0b3r
A dokuban le van éppen írva a 7 lépés: (én ilyennel még nem bíbelődtem sose)1. Move the base driver tar file to the directory of your choice. For
example, use /home/username/e1000e or /usr/local/src/e1000e.
2. Untar/unzip archive:
tar zxf e1000e-x.x.x.tar.gz
3. Change to the driver src directory:
cd e1000e-x.x.x/src/
4. Compile the driver module:
# make install
The binary will be installed as:
/lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/e1000e/e1000e.[k]o
The install locations listed above are the default locations. They
might not be correct for certain Linux distributions.
5. Load the module using either the insmod or modprobe command:
modprobe e1000e
insmod e1000e
Note that for 2.6 kernels the insmod command can be used if the full
path to the driver module is specified. For example:
insmod /lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/e1000e/e1000e.ko
With 2.6 based kernels also make sure that older e1000e drivers are
removed from the kernel, before loading the new module:
rmmod e1000e; modprobe e1000e
6. Assign an IP address to the interface by entering the following, where
x is the interface number:
ifconfig ethx <IP_address>
7. Verify that the interface works. Enter the following, where <IP_address>
is the IP address for another machine on the same subnet as the
interface that is being tested:
ping <IP_address> -
Értem, köszi! Kb én is így tudtam, bár hiába érdekel a dolog, nagyon nem tudom tesztelni, mert nincs VGA-m. Egyébként AMD APU esetén van jelentősége?
Valamikor próbálgattam, de nem emlékszem, most meg az a gép inaktív, a HP 8570p-nél meg úgy van minden, ahogy feltelepült.Chrome VAAPI-t használ
Ez most már default így megy? Fél éve próbálgattam a HBO GO-t említett notebookon és Chrome-on is ugyanúgy bőgött a venti, mint FF-on. Emiatt is maradt végleges a Netflix, az egész simán megy még a gyengébb HP 8470p-n is.
-
-
válasz
Laszlo733 #72949 üzenetére
Arch alapon nem úgy működik a dmesg, ahogy látom, lehet erre mondta Kapitány, hogy sudo-val használd.
A másik parancsot kiadtad és utána dugtad be az eszközt? Mert nem nagyon látni nyomát ilyesminek. (ezeket a széthúzódó szövegeket legközelebb jelöld ki és használd rajtuk a Programkód gombot, jobban áttekinthető úgy)
Ja tényleg, HUB-od van, akkor ahogy azt vadkörte ft említette, ki kéne iktatni valóban!
-
válasz
spuros #72936 üzenetére
Nehezemre esik aszondani, hogy szívesen, mivel épp a Mint helyett akarsz bármi mást felrakni!
Jó nagy marhaság ez, másrészt, ha éppen az új Ubuntukból raknál fel valamit, akkor készülj arra, amit most is lehet olvasni, ezek az idióta snap csomagok csak a saját kis homokozójukban szeretnek játszani, nem akarnak más csomagokkal nagyon együttműködni.
Ha a Wintől akarnál rapido módban megszabadulni, abban viszont sokkal nagyobb kedvvel segítenék.
-
válasz
spuros #72932 üzenetére
Szia! Lényegében ha tök ugyanazt csinálod, mint a Mint esetén, akkor bizony egyszerű az. Ami bonyodalmakat okoz, az a Mint és a
Debianközötti különbségekből adódhat, ha adódik egyáltalán. Inkább telepítés után jelentkezhetnek különbségek. szerintem(közben felfogtam, hogy nem Debiant írtál, a lényeg ugyanaz)
Amúgy akár felrakhatod 3.-nak is a mostani rendszert, így ha nem jön be, marad minden a régiben, ezt leszeded, indítót újragenerálod és kész.
-
válasz
lev258 #72913 üzenetére
Aham, értem most már, legalábbis jóval közelebb vagyok a dolog átlátásához. Külön-külön olvastam már ezekről, csak játékok nem érdekeltek, így nem is nagyon maradt a fejemben, de közben bejött sok új fogalom is. Kb úgy vagyok ezzel a kategóriával is, mint a hálózatos témákkal, de ennyivel már jobban el tudok indulni. Köszönöm a rövid gyorstalpalót.
-
válasz
lev258 #72911 üzenetére
Ez OK, de van, ami önállóan kezel, van ami layer valamihez meg tudja a halál ebből a rengeteg valamiből, mi mire való. Nincs semmilyen összefoglaló írás, mint mondjuk DE-k, themes meg úgy általában mindenek esetén?
Szóval egy áruházból veszek egy játékot, és utána kezdjem el próbálgatni a fent felsorolt nevekkel való bíbelődést?
Steamen letöltök valami, OK, eddig is volt, de ott a Proton, jujdejó, de mi a bánat az? Jó nevek ezek, de mik ezek? mediaplayer van 100, de mind mediaplayer, tudom a metodikát, megnyitja a fájlt és lejátssza.
-
válasz
lev258 #72909 üzenetére
Lutris, Proton, Wine, Stream, POL.....fasza, hogy ennyi minden van, de ki a bánat tudja, hogy mi micsoda!? Tudtok erről valami írást, ahol nagyjából össze vannak szedve a Linuxos game support lehetőségek?
Ja meg még persze vannak a natív játékok is Linuxra.
(ja ez nem is válasz akart lenni, hanem mindenkihez kérdés....)
-
Sajna semmit nem tudtam segíteni, de most már legalább értem, miért lényeges ez neked.
Nekem a bootképernyővel kapcsolatban a Plymouth ugrik be csak. Valami nálad hibádzik, de ezt a Lubuntut nem ismerem sajna.(#72878) cigam
Az csak a Virtual Terminal 7 Ezek között a CTRL+ALT+Fx gombokkal tudsz váltani (van amelyik szöveges terminál, van amelyik a grafikus)
Értem, köszi! Esküszöm életemben nem hallottam még erről, leírásokban sem láttam.
De valami nagyon nem kerek a kollégánál, mert ez a lightdm pofonegyszerű, a pár soros konfigból is látszik. És ott nincs hiba, mármint a konfigba, de a debug már végig sem fut rendesen.
-
Using VT 7
Ez a VT 7 mi a bánat lehet, mert több helyen szerepel és az ezutáni soroknál nem is látszik, hogy elindulna rendesen a loginmanager. Az én kimenetem jóval hosszabb is, mivel működik. Nálad el sem jut az username sorig
Session pid=2999: Started with service 'lightdm-autologin', username 'ubyegon'
Ha valaki tudja, mi az a VT 7, az közelebb visz a megoldáshoz.
-
Ott akkor tényleg valami bug van, mintha valamelyikőtök linkelt is volna egy leírást erről. Érthetetlen amúgy, mert még ha GUI-ban állítgatsz, akkor sem lehetne kavarc, mert nálam amik vannak, azok vannak a konfigban is.
Esetleg a legalsó sorral próbálkozhatsz még true/false módban, ez lenne a felhasználó lista elrejtése opció és az allow-guest-tel ugyanez
[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=ubyegon
autologin-user-timeout=0
greeter-hide-users=true
allow-guest=trueMég érdemes lenne a debug kimenetet pastebinnel felrakni, hátha valaki kiszúr benne valamit.
lightdm --test-mode --debug
Ha igényli, akkor sudo-val, ezt a szövegben írhatja, mert amúgy lefut így is rendesen.
-
Szerintem hasonlóan, mint abban a hsz-ben van, amikor az MDM-et leváltotta a lightdm. Leszeded a csomagot, törlöd az összes konfigját
apt remove --purge
használatávalés újra felrakod, és rekonfolod a dpkg-reconfigure lightdm parancs használatával, gyakorlatilag végigmész ezen a leíráson. Szerintem is valamit már nagyon megkutyultál a GUI-s beállítások meg a konfigolások során. Nem tudom, mi más kavarhatna be még a login beállításokba.
https://wiki.debian.org/LightDM
sudo service lightdm restart
is megvolt? -
Találtam egy régi hsz-t, amiben egy sorral több van, mint itt nálad. Lehet, hogy elölről kéne kezdened az egészet és reconfigolni! Rég csináltam, nem vagyok képben gyakorlati résszel már.
Közben megnéztem még egyszer, ez a 4. sor a vendég munkamenetre vonatkozik.....akkor bakfitty.
-
válasz
Imi1981 #72835 üzenetére
Általában a bonyolultabb terminalos telepítési leírások hosszabbak, mint maga a megvalósítás, de azért jó pár esetben nem is annyira egyszerű minden, mint a karikacsapás, de sok esetben meg csak átmásolgatja az ember a parancssorokat és minden megy klasszul. Ilyenkor viszont már bejönnek a képbe a különböző verziók, függőségek, szóval aki kezdésnek ilyenekbe botlik, hamar hagyja a Linuxot a fenébe. Rugalmasan kell a Linuxhoz állni, ha valaki Windows után kipróbálja, mert aki ugyanazt akarja, amit Winen megszokott, az vissza is fog menni Winre hamar.
Én totál tudatlanul 6 éve átjöttem és mindent megoldok könnyen GUI-s appokkal, mert lusta vagyok.
(#72836) vadkörte
Ez a krónikus terminalitis undotoris lehet.
Ez nagyon frappáns diagnózis.
-
válasz
Imi1981 #72833 üzenetére
Nem ismerem ezt a kliens, de igazad van, jó pár program van, ami alapból CLI-s, szóval nincs GUI-s felülete, de értelemszerűen gyakorlatilag mindenből van GUI-s alkalmazás, ha nem a Winen megszokott, akkor más. Például Linux alatt, ha grafikus felülettel akarsz torrentklienst használni, 10-búl 9-en a Qbittorrentet javasolják. Azt hiszem default a legtöbb disztrónál a Transmission van fenn. Ezt a rutorrentet valami scriptből konfigolni kell, ha jól értelmezem, a Qbittorrentet meg csak elindítani és használni. Én mindent GUI-val használok, bár a telepítéseket, frissítéseket terminalból szeretem csinálni, mert informatívabb a folyamat és egyszerűbb. Van a köztes megoldás, a Synaptic, ami egy GUI-s csomagkezelő, szintén jól használható telepítésekhez.
-
válasz
Imi1981 #72829 üzenetére
Sajnos a böngészéssel nem tudsz mit tenni, akármilyen lightos disztrót is tehetsz fel.
De én nagyon nem vagyok képben az ilyen parancssoros meg terminál dolgokban úgyhogy sosem fogok linuxra váltani . Pedig a rtorrent tetszene de még azt sem tudom telepíteni 😄 .
Pont a Mint és szinte az összes desktop Linux az, aminél csak azért használnak sokan terminalt, mert jobb. az rtorrent telepítését nem próbáltad, mert nem akarod, amúgy nem bonyolultabb, mint Windowson.
De terminalba tényleg bonyolult, megnyitod, beírod a sudo apt install programneve parancsot(később az alapparancsot be sem kell írni) nyomsz Entert, jelszavazol és 5 sec alatt fenn van a program.
Ha nem akarsz soha terminalt látni, akkor a Menüből indítva a Szoftverközpontot keresőbe beírod a program nevét, egérkatt, telepítés gomb, jelszó és kész. Windowsban ez sokkal egyszerűbb?
-
válasz
Imi1981 #72823 üzenetére
xfce4-mouse-settings-ben be lehet a tapipadot is állítani szerintem, gondolom configolni nem akarsz.
Nem ismerem az XFCE-t, de talán default másképpen van beállítva és csak ki/be kell valamelyik opciót kapcsolni.
-
válasz
Imi1981 #72816 üzenetére
Igazán nincs mit! Remélem valamelyikkel sikerrel jársz, a Puppy tényleg nagyon keveset eszik, de annak valami furmányos telepítési metodikája van. Lubuntu meg még mindig úgy maradt sokak tudatában, hogy könnyű disztró, de mióta lecserélték a felületet LXDE-ről LXQT-ra, ez már nem annyira van így. Ahogy kolléga is említette, a Win7 lassú lesz később, de már támogatottsága sincs, szóval jobb lenne valóban valami kis étvágyú Linux helyette. Linux Mint XFCE-t régebben több gyenge gépre telepítettem a 17.3 idejéből, akkor nagyon jól futott, a mostanit nem ismerem, de mivel említették itt, azt is érdemes lenne megpróbálni valóban.
-
válasz
growler #72815 üzenetére
Igazad van, bár ez nem kifejezetten az Ubuntu sajátja, lásd a Debian nonfree tároló nélküli kinlódást sokaknál, a Mint ebből a szempontból is felhasználóbarátabb. Inkább arra céloztam imént, hogy ami Mintnél elérhető, az minden Ubuntunál elérhető kell legyen, ha már a Mint is Ubuntu tárolóból dolgozik, kivétel a saját appcsomag.
Az külön idegesítő tud lenni, ha Ubuntut live-ban kipróbálod és telepített rendszeren meg nem találod az adott programot, de ez azért könnyen kezelhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Házimozi belépő szinten
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Yettel topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest