-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
DittyCat #39255 üzenetére
Akkor gond van.
Az E töltené le RAW formában, ami a beállításoktól függetlenül sikeres művelet (annak kellene lennie). Ha ez nem megy, akkor nem meglepő, hogy a sima WAV fájlokat se szedi le. A 0-s méret is ezt támasztja alá.
#39258: Esetleg egy sudo odvr -r -E (vagy -e) parancsot még megpróbálhatnál. -
lev258
veterán
válasz
DittyCat #39253 üzenetére
Van különbség abban, hogy kis vagy nagy betűt használsz. Alapvetően arról írnak, hogy WAV fájlban vannak a diktafonon. Normál esetben ezt tudja kezelni a program. Viszont a diktafonnak van valami speciális minőségű beállítása is. Az ilyen fájlokat csak RAW (nyers) formában tudja lementeni, utólagos bűvészkedés kell, hogy ezeket hallgatható formába hozza az ember.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #39223 üzenetére
Nem instabilitást, hanem hozzáférési problémákat.
-
lev258
veterán
válasz
st6969 #39216 üzenetére
Pedig tényleg nem nehéz, grafikus program is van hozzá. A Cinamon-nak meg mennie kellene nálad szerintem. Milyen videókártya?
kkdesign: Lehetséges, de Windows 10-zel kapcsolatban még mi is kicsit bizonytalanok vagyunk. Mindenesetre a Windows fast boot-ját ki kell majd kapcsolnod. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #39178 üzenetére
Lehet megpróbálni frissebbet tárolóból, de nem tudom, a Mint mennyire szereti. PS-hez képest a GIMP valóban zavaros, de ha rászánsz egy kis időt, megtalálhatod, ami neked kell benne. Tudomásom szerint jelenleg ez a legjobb Linuxon elérhető szoftver ilyen célra és még ingyenes is.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #39076 üzenetére
Milyen internet? Annak, hogy a te oldaladon mit bírnak a hardverelemek, semmi köze ahhoz, mekkora a sávszéled van.
A 5-ös szintű kernelfrissítés sem instabil. Ubuntu ugyanazt megkapja rendes frissítésként. Mivel a Mint átalakított és nem (vagy nagyon lassan) tesztelik az újabb kerneleket, ezért van a nem ajánlott kategóriában. -
lev258
veterán
válasz
agy73p #38996 üzenetére
Hát, vannak fura dolgok. Nem tudom, a tiédben ez mennyire lehet az okozó, de láttam olyat, aki azt írta, a Fujitsu Launch Manager nevű Windows-os programjában kikapcsolta a wifit és aztán csak BIOS reset-tel tudta visszahozni. Ha van még a gépen Windows, meg kellene nézni, egyrészt azt, hogy az rögtön látja-e a bluetooth-ot, esetleg az említett programban vissza lehet-e kapcsolni, vagy a kapcsolóval, amit említesz. Mint látod, írok wifit és bluetooth-ot is, mivel ezek valószínűleg szoros kapcsolatban vannak a gépeden belül.
-
lev258
veterán
Igen, én is megtaláltam. Aztán írnak valami olyat is, hogy a Samsung-nál írtak valami patch-et a kernelhez, ami azóta sem lett hivatalos. Hogy miért, arról inkább csak találgatni lehet, de nem hiszem, hogy a probléma és annak megoldása tisztán a kernelben keresendő. Neked ez azt jelenti, inkább ne kockáztass (láttam valamit, hogy talán raid is kell a problémához, de ebben nem vagyok biztos).
-
-
lev258
veterán
válasz
hattrickuser #38867 üzenetére
14.04.2, esetleg 14.04.3. Viszont arra készülj, hogy a procit dolgoztatni fogja az NTFS-re torrentezés.
-
lev258
veterán
válasz
hattrickuser #38865 üzenetére
Lubuntuval próbálnám első körben. Mondjuk arra a kártyára nem lesz nagy torrentezés.
-
lev258
veterán
válasz
dante64ster #38859 üzenetére
Olyan egyéb csomagigényei (verzióigényei) vannak, amik nem elérhetőek a te rendszereden.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #38856 üzenetére
"LibreOffice Fresh is the stable version with the most recent features"
Ez nem az alfa/béta/... ppa. -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #38854 üzenetére
?
Stabil verzió, csak cégeknek még a 4.x-es sorozat ajánlott hivatalosan. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #38842 üzenetére
Ha manuálisan telepítetted, akkor szerintem nem fogja frissíteni ppa-ból. De ne legyen igazam.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38840 üzenetére
Amikor megadod neki az általam említett sort, valójában a nálad látható tárolókat veszi fel.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38830 üzenetére
Mint alá ppa-ból tudsz feltenni frissebbet (én már az 5.x-et használom), a témákat meg lehet változtatni, de könnyen lehet, hogy Linux alatt nem települ mind, meg kell keresni a megfelelő csomagot.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38827 üzenetére
Ide azért nem a kemény mag jár, vagy ők inkább csak segíteni. Szerintem amúgy a privacy-t leszámítva inkább pozitív a cikk, azt meg máshol már kivesézték eléggé. A megjelenés előtt pedig már mondták eleget, hogy a 7-es lesz az új XP.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38823 üzenetére
Pontosan az, egy vélemény a felhasználást tekintve. Hogy szubjektív-e, azt döntse el mindenki maga. A Phoronix oldal a tapasztalataim szerint nagyon is szakmai (hosszú ideje olvasom őket), a cikk írója pedig aktív Windows felhasználó is (illetve rendszergazdai örömökben is van része, ahogy írja is).
Azért bátorkodtam belinkelni, mert egy támpontot adhat olyanoknak, akik ezt a topic-ot látogatják és megfordult a fejükben, hogy kipróbálnák a Windows 10 újdonságait.
Tekintsd úgy, hogy kap egy kis reklámot itt is a Windows, ami nem tisztán Windows felhasználó tollából született. Odaát úgyis van elég. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38762 üzenetére
Az, hogy szép ütemben fejlődnek a hardverek, nem indokolja a rendszer igényeinek azonos mértékű növekedését. Pont abból, mennyit tudtak rajta javítani eddig is (Windows 7 > Windows 8 > Windows 10), látszik, hogy lehet még faragni belőle.
Átlagfelhasználók számára valóban nem derül ki, mi van a gyorsaság mögött, de ettől még szakmailag korrektnek kell lenni.
Én is mindig azon vagyok, hogy ne úgy alkossak véleményt, adjak tanácsot, vagy tegyek egy szakmai állítást, hogy elferdítem a tényeket. Függetlenül attól, milyen mentalitást képvisel a másik oldal. Ez most nem konkrétan neked szóló üzenet volt, csak egy általános megjegyzés ezzel kapcsolatban. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #38760 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy nem a Linux hardverigénye túl kicsi, hanem a Windowsé nagy (indokolatlanul). A fast startup meg egy félhibernálásos megoldás, nem tekinthető tisztességes boot-nak.
-
lev258
veterán
válasz
SATA_boy #38743 üzenetére
Nem tudom, van-e lehetőség úgy formázni, akár dd-vel, hogy egy adott partíciónak csak egy behatárolt részét pusztítsd. Inkább az lenne a jó megoldás, ha friss rendszerről csinálnál mentést, majd amikor újra alapállapotot akarsz, dd-zel párat a merevlemezen aztán felrakod a mentést.
cat /sys/block/sda/queue/rotational
You should get 1 for hard disks and 0 for a SSD.
Vagy sudo smartctl -a /dev/sda, Rotation Rate: sor megkeresése. -
lev258
veterán
válasz
agy73p #38731 üzenetére
Nagyon nem akarok belemenni a témába, de két megjegyzés. A Linux átlagfelhasználók körében valóban nem túl gyakori, viszont cégek szoftveres hátterében, fontos szervereken igen elterjedt. Ezek feltörése, megfertőzése legalább olyan fontos cél, mint a gyanútlan felhasználók adathalászata. Másik, kevésbé releváns, viszont érdekesség. A Windows-ra készült védelmi szoftverek terjesztették el a szoftverek internetes blokkolásának lehetőségét, mint fogalmat, pedig ez valójában rendszeridegen a hálózat működésétől (portok nyitása, zárása) és nem is kellőképp hatékony. Ennek is az volt az oka, hogy a gyanútlan felhasználó kvázi egyszerű opciókat kapjon, viszont csökkenti a védelmet és hamis biztonságérzetet ad.
Syl: Látod, abban már Cortana is volt, a számítógép beszélt, kommunikált. Data-t meg ne is említsük. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #38667 üzenetére
A Driver Manager-ben csak bizonyos driverek szerepelnek, ez így van rendben. Ha van integrált Intel, azzal minden csont nélkül megy, bár az Nvidia zárt támogatása is nagyon jó. Az más kérdés, hogy a Mint-nek van néhány egyedi újítása is, ami miatt még lehetnek problémák az utóbbival. Ha nagyon zavaró dolgokat tapasztalsz, frissítjük az Nvidia zártat is.
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #38659 üzenetére
Nem kell semmit letölteni, a rendszer felrakott egy memóriatesztet már. Azt tudod elérni a Grub-ból.
Konzol tartalam fájlba, példa: dmesg|tail > fajl.txt (a dmesg utasítás továbbítva a tail-nek, ami kivágja az utolsó 10 sort belőle, majd ezt egy fájlba továbbítjuk)
Akkor úgy kérdem, az Nvidia driver van fenn, vagy a xorg kezdetű? A nouveau arra utal, hogy a nyílt driver próbál működni a videókártyához, de sajnos nem elég fejlett még. Ezért kell az Nvidia zárt driver.
Akkor egyértelmű, hogy az a ludas.
Tedd fel az Nvidia kezdetű driver-t! Esetleg képernyőkép? -
lev258
veterán
Előfordul, hogy a Windows hibás partíciós táblát csinál, erre a Linux rendszerek úgy reagálnak, hogy nem látnak partíciókat. Alakítsd ki a Linux telepítő alól, csak figyelj oda, a másik lemezhez ne nyúlj.
inf3rno: Ahogy már jelezték, van ami megy natívan, van, ami Wine-nal működhet és van, aminek van alternatívája. Az ismerkedés úgy kezdődik, hogy megtapasztalod, mit tud neked nyújtani. -
lev258
veterán
válasz
lolka1980 #38555 üzenetére
Maga a törlés valójában csak abból áll, hogy az adott fáljra/mappára vonatkozó bejegyzés törlődik, de maga az adat nem, csak később, amikor valami más kerül a helyére (ez még aznap megtörténhet, de lehet, hogy hetek-hónapok múlva). A dd-vel viszont az adatokat (bitszinten) lecseréled 0-ra azonnal.
erhas01: Próbáld ezt
useradd username -m -s /bin/bash
passwd username
adduser username sudo
adduser username admin -
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #38297 üzenetére
"Vizsgákra kell készülnöm, ezért kell a progi is"
Sürgős, de azért úgy döntöttél, egy olyan rendszerrel próbálkozol, amelyen komoly hiányosságaid vannak. Szerintem ez nem a Linux hibája. Ahogy írták, a Virtualbox nem ok nélkül ad hibát, Wine-hoz pedig meg kell nézni, fut-e az adott cucc rajta, illetve hogyan lehet rábírni. Nem csodaszer és legfőképpen nem ingyenes Windows.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen egeret válasszak?
- Éjszakai műszak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Okos Otthon / Smart Home
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Starlink
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest