-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83717 üzenetére
nyem
így is magyarítottam amit lehet. a júzert nem. az a felhasználó lenne
szerk: bocsi, befejeztem az offolást
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83714 üzenetére
látens? kikérem magamnak
igenis a /bin/login alkalmas init processnek
viccet félre, nyilván van rajta másik júzer is, az authornak tényleg csak annyit kell tudnia hogy szöveget lehessen vele szerkeszteni, egy rc-service-nek meg az hogy felszinkronizáljon szépen minden változást a szerverre ami az author home könyvtárában történt egy git commit formájában
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83707 üzenetére
flashback arra hogy 2015-ben asztali gépnek én még mindig egy Pentium III-ast használtam kimaxolt konfigban, egy Matrox G450 vidikarival. mit mondjak, webGL nem nagyon volt
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #83701 üzenetére
dehogynem, ugyanis pl ha grafikus felületet akar rajta használni, akkor mondjuk egy kezdőnek nem javaslom az Alpine-t, ugyanis macerás kézzel beállítani.
rengeteg dologra lehet egy ilyen gépet használni, csak ugye ez általában viszonylag kicsi átfedésben van egy ilyen kérdést feltevő kezdő elvárásaival. -
fatpingvin
addikt
válasz
Vasti74 #83603 üzenetére
mostani laptopja is ekkora, csak az műanyag és mondjuk úgy lestrapálódott.
amúgy Minttel egyszerű irodai dolgok, a legkomolyabb ami megy rajta az webböngésző. méretre jó lenne neki, kérdés hogy szoftveresen kell-e vele sokat molyolnom.
ami a jelszót illeti, igen, ezzel is igyekszem mindenkit szoktatni magam körül a normális jelszókezelésre és használatra. -
fatpingvin
addikt
válasz
Buncaman #83569 üzenetére
akkor meg is van a probléma
továbbá nem tudom mit értesz a HDD neve alatt, de ha ez a filesystem label, azt felejtsd el, az sehol nincs a történetbena csatolási pontja az érdekes elérés szempontjából.
ha kell segítség az elérési útban illetve annak fixálásában írd majd meg, szívesen segítek. -
fatpingvin
addikt
totál kezdőként no offense de lehet hogy nem egy spéci, platformidegen szoftver futtatásával kéne foglalkoznod.
egy dolog hogy a desktop Linuxot használni önmagában triviális, viszont ez már nem annyira linuxos kérdés hanem pont az hogy két egymással gyakorlatilag semmilyen szinten nem kompatibilis és teljesen más logika alapján működő rendszert próbálsz összeházasítani. az hogy a WINE ezt viszonylag egyszerűen megoldhatóvá tette az egy kisebbfajta csoda és szerintem még egy ilyen bravúr nem nagyon van az iparban, de ettől még ez nem egy kezdőknek való móka lesz.
Linuxon használjatok Linuxra írt progikat. kezdő topikban szerintem ettől eltérő tanácsot adni felelőtlenség és csak arról tanúsodik hogy aki a tanácsot adja az sincs teljese képben az egész kérdéskörrel. -
fatpingvin
addikt
válasz
qwertly #83505 üzenetére
gondolom az lehet a gond, hogy még mindig a tanarur felhasználó .bashrc-je van beolvasva, ami ugye a $PATH változóban alapesetben nem tartalmazza a /sbin könyvtárat (a shutdown ebben van).
dolgok amikkel ellenőrizheted:
whereis shutdown
echo $PATHilletve abszolút elérési úttal meg fogod tudni hívni: /sbin/shutdown -h now
szerk: Ueda:
a type nem egészen erre van, ha a shutdown nincs $PATH-ben akkor nem fogja megtalálni. a type csak azt írja ki hogy milyen behelyettesítést fog a shell használni helyette. ez pl akkor érdekes ha egy alias van rajta, vagy több helyen is van ugyanolyan néven futtatható állomány.
a type csak akkor ad értelmes infót ha a path-ban ott van a parancs. ha általánosságban érdekel hogy valami hol van arra a whereis való -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83471 üzenetére
pulseaudio-equalizer
a legelső találatom volt DDG-n, ez megfelel? -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83467 üzenetére
így tiszta, csak nincs igazad. Linuxot egy csomóan tényleg nem ismerik, maximum valami elejtett megjegyzésből hallottak róla hogy létező dolog de hogy az mi azzal még érintőlegesen sincsenek tisztában. ugyanúgy ahogy ha nem ismerted előtte a dolgot, mondom neked hogy CRISPR-CAS9, a szót hallottad de nem tudod mi az.
meglepődnél mennyien vannak így. -
fatpingvin
addikt
ez azért így nem egészen igaz, mármint a monolit kernelre vonatkozó rész.
egyrészt a Linux hibrid kernel, másrészt meg itt inkább arról van szó hogy egyes driverek egész eszközcsaládokat tudnak kezelni, és hogy ezek kernel modulként ott vannak a rendszeren ugrásra készen. igazából ami a monolitikus részt illeti, az a fontos hogy a rrendszerbetöltéshez szükséges driverek benne legyenek a kiinduló ramdiskben. pl ha a rendszerlemezt kezelő HBA drivere nincs benne az initrd-ben, akkor el fog hasalni a betöltés mert nem fogja látni a lemezt. -
fatpingvin
addikt
válasz
Vasti74 #83456 üzenetére
"Szerintem a linux messze nem a mindenki operációs rendszere."
a szívemből beszélsz. ahhoz hogy valaki önállóan kezdjen pingvinezni, alapfeltevés hogy valamilyen szinten technikailag is érdekelje hogy mi eszi az órajelciklusokat a gépén, nem csak az hogy erre és erre akarom használni. szerintem. nyilván ez most kizárólag a magáncélú desktop felhasználás esetére vonatkozik. -
fatpingvin
addikt
az utóbbit megfordítanám, ugyanis öngerjesztő folyamat: AZÉRT ezen a platformon vannak ezek a szoftverek, MERT ennek van a legnagyobb piaci részesedése a kérdéses területen (desktop), az apple cuccai még idekeverhetők de lényegébe negykutya a microsofttal: egy gigacég szoftverplatformja amivel zsíros üzleteket lehet kötni.
de igen, a r=1 endjjúzer ennyit lát a dologból és tbh igaza is van. én is hasonló megfontolásból használok Linuxot, amire nekem kell arra tökéletesen megfelel, míg windowson ha meg is lehet oldani, a szaktársaimon látom hogy nálam nagyságrendileg kisebb Linuxos tapasztalattal is mennyivel jobban elboldogulnak egy linuxos rendszeren az ilyen kérdésekben mint a megszokott windowsukon. -
fatpingvin
addikt
egyébként, félig ötletgyűjtés:
szerintetek lenne igény egy olyan kontentre mint amit a LTT csinált a Linux challenge néven, csak egy világéletében linuxot használó fazon (jómagam) részéről hogy kipróbálja ezt a windows nevű dolgot?
az előre borítékolható lenne hogy régi motoros ablakosok számára rendkívül mulatságos lenne a bénázásom, de vajon lenne ennek annyi értelme és tanulsága hogy érdemes legyen megcsinálni? -
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #83441 üzenetére
ebben erősen benne van az, hogy a microsoft mesterséges piactorzító gyakorlatai révén kibulizta hogy a windows legyen a "default" asztali oprendszer, függetlenül attól hogy mennyire alkalmas erre a feladatra. bár ugye tudjuk hogy egy nem magától beállt rendszerben a részesedés semminek nem érdemi mérőszáma, az alapértelmezettől való eltérés szinte minden esetben ad valamilyen önazonosságot az alanynak. hogy ez mennyire ilyen lizard brain hülyeség arról lehet hosszantartó eszmecseréket folytatni, de a jelenség marad.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83435 üzenetére
én hozzászóltam, bár a megállapításom eléggé univerzális. ennél jobban viszont nem szeretnék belemenni
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült #83420 üzenetére
nekem nem tartozol semmifajta magyarázattal, nem azért írtam hogy nekem felelj hanem azért hogy magadnak tedd fel ezeket a kérdéseket. vigyél haza belőle amit szeretnél.
egyébként ha már a szóhasználaton lovagolunk, a hozzászólásodból, főleg a korábbiak fényében nem éppen az objektív kíváncsiság jön le.
egyébként ennek kapcsán jutott eszembe valami: szerinted mekkora szarvihar pöndörödne abból, ha én egy pingvoines proifilképpel beírnám a windows topikba hogy "amígy itt ki miért használ windowst? hogy kötöttetek ki ennél a rendszernél?"
nyilván nem fogom kipróbálni mert kihajítanak trollkodásért, pedig a reakciókra őszintén kíváncsi lennék. -
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült #83413 üzenetére
ó igen az UNIX fórumok örök paradoxona...
a veteránok sérelmezik hogy MIRŐL ír az újonc, az újonc sérelmezi hogy HOGYAN fogalmaz a veterán.
drága fórum, soha ne változzKacsasült, neked meg annyit írnék erre hogy értem ha zokon veszed, valahol meg is értem, de get over it. lehet hogy mindenki hülye, de az is lehet hogy te voltál helikopter. ebben én nem akarok igazságot tenni, döntsd el te magad, annyit tegyél csak meg előtte hogy a hozzászólásokból az információtartalmat nyered ki és nem a hangvételt.
én amikor elkezdtem komolyabban a saját lábamra állni a pingvintermesztés terén, először én is sérelmeztem sok nyers megszólalást. aztán pár év távlatából visszaolvvasva rá kellett jönnöm hogy ezekből tanultam a legtöbbet, és nem mellékesen megtanultam ez alatt a nyomás alatt értelmesen és célirányosan kérdezni. -
fatpingvin
addikt
válasz
Kacsasült #83391 üzenetére
megszokás. ezen nőttem fel, mindenre bevált amire én egy számítógépet használni akarok, nagyon más oprendszert nem is használtam. najó de, OpenBSD-t meg ReactOS-t virtuális gépben, bár az utóbbit inkább csak hülyülésből. egyszerűen nincs okom kimozdulni a jól bevált rutinból.
macos-től kiráz a hideg, a windows meg számomra simán használhatatlan. -
fatpingvin
addikt
válasz
Vasti74 #83351 üzenetére
a szívemből szóltál... agyvizem felforr az ilyen hülyéktől, és persze én vagyok elhordva mindennek hogy "tudom én használni a gépöt, mitszószbele he?"
aztán ugyanezek jönnek ríni hogy valami összedőlt a gépükön és oldjam meg nekik. komám hallgattál volna rám akkor amikor még volt értelme... -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83321 üzenetére
hangszóróm van (régi Orion pár) és nyitott panelben gondolkodom, ezért is írtam falat és nem dobozt
nem vagyok akkora hifista hogy ilyen mélységekig belemenjek a kérdésbe, hülyeséget meg nem szeretnék csinálni, szóval eez marad
mindenesetre majd egy alkalmas topikba megírom ha van mit. különben is tartozom az egyik fórumtársnak annyival hogy végre építek valamit abból a mélyhangszóróból amit tőle kaptam -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83317 üzenetére
gondolkoztam én is rajta de amíg nem építek magamnak egy pacek hangfalpárt addig nem erőltetem a dolgot. jó az ár/érték aránya de abszolút értékben azért nem olcsó az én zsebemnek
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83307 üzenetére
bkercso?
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
tvamos #83173 üzenetére
a grepnél jobb megoldásod nem lesz, ezt most így előre borítékolom neked. régimódinak nem mondanám, a fileutilst (aminek része a grep is) a mai napig fejlesztik, egy jól bevált koncepció modern megvalósítása.
egyébként csak mondom ha még a grepnek is 2-3 óra, akkor bármelyik grafikus megoldás csak még lassabb lesz. nem véletlenül használunk perencssoros eszközöket, ugyanis jellemzően gyorsabbak mint bármelyik grafikus megoldás.
leírhatnád egyébként a konkrét kérdést is: van 2M fájlod egy könyvtárban, mindegyik fájlban valami konkrét stringet keresel, mire vagy kíváncsi? hogy melyik fájlokban van jelen? vagy magukra a sorokra? különben is mekkorák a fájlok? -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83170 üzenetére
nekem abszolút nem fáj, te rendszered, felőlem ramdiskre is menthetsz
arra világítottam csak rá hogy nem feltétlenül best practice -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83168 üzenetére
neem erre való a biztonsági mentés egész véletlenül?
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83165 üzenetére
amit egyszer töröltél miért akarnád visszahozni? nem azért törlöd mert már nincs rá szükséged és kell a helye a lemezen?
-
fatpingvin
addikt
válasz
#63718632 #83163 üzenetére
a kukát meg üríteni kell, nabumm. ha nincsen trashcan akkor meg az a baj, a rm kapcsán jellemzően ez a nyekergés tárgya a windowsról szökött póverjúzerek részéről
kicsit az az érzésem az ilyen problémák kapcsán mintha az alany megtanult volna vezetni automata váltós dízelen, és most hogy kéziváltós benzinest akar használni problémázik azon hogy miért kell neki a kézi váltót használnia, nem lehet-e megcsinálni hogy úgy menjen mint az automata, illetve nem tud mit kezdeni a helyzettel hogy a benzinkúton a dízeles töltőfej nem megy bele az üzemanyagtöltő nyílásba. valahogy gépjárművek esetén ez valahogy mégsem olyan gyakori jelenség, pedig az általam hozott két példa között lényegesen kisebb a különbség mint egy windows és egy UNIX jellegű rendszer között.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83100 üzenetére
én a cava és a glava környékén indulnék el ha spektrális megjelenítés is kell, de az alsamixer is tud ilyet.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Barret001 #83019 üzenetére
"hogyan csináljam az A-t?"
"Linuxon nincs A, B van helyette amit így és így tudsz csinálni"
"Jó de hogyan csináljam az A-t, és különben is mekkora szar ez hogy nincs A"
"Még mindig nincs A, B van, azt így kell"
*csinál valami egészen más C-t*
"Mekkora szar ez az egész hogy ilyen bonyolult az A, ráadásul senki nem hajlandó nekem segíteni, megyek is innen!"
ilyen jellegű beszélgetés természetesen a valóságban soha nem történt, kizárólag a fantázián szüleménye. -
fatpingvin
addikt
válasz
Barret001 #82950 üzenetére
de MIT SZERETNÉL???
mit akarsz letölteni? mi az a probléma amit meg akarsz oldani? fingom sincs mi van windowson de már most sejtem hogy ha ezen a vonalon próbálsz elindulni akkor jó esetben valami nagy butaságot fogsz csinálni, rosszabb esetben nem jutsz semmire.
ha esetleg azt tennméd fel tényleges kérdésként amire valójában kíváncsi vagy, esélyesen sokkal hamarabb kapnál választ. a windowst meg engedd el, ez nem windows és nem hasonlít rá. -
fatpingvin
addikt
Valószínűsítem láma kérdés de hátha...
Adott egy multimonitor setup, két FHD monitor egymás mellett, illetve egy 1280x1024-as harmadik. A kérdés a következő:
ugyebár ezt a három monitort nem lehet úgy lerendezni, hogy egy szabályos téglalapot adjanak ki a pixelek. Jelenleg így néz ki:
ez szép és jó, működik, viszont a kis monitor izikailag nem egy vonalban van a másik kettővel, ráadásul nem is közvetlenül mellette. a bezel jump nem zavar, nem akarok a kávák alatt halott asztalterületet, viszont az elrendezést szeretném a következőképpen módosítani:és itt kezdődik a bánat. amit az arandr közepes szürke területtel jelöl, a bekerítő téglalap "holttere". Alapesetben ugyebár elvárom, hogy ide ne tudjam betolni a kurzort, ugyanis nincs kijelzőfelület. Ez az esetek többségében hibátlanul működik is... de nem mindig. van úgy, hogy az X úgy dönt hogy a hasznos képernyőterület márpedig egy teljes téglalap, és az ablakok maximalizálását leszámítva mindenben úgy viselkedik, mintha a holttér is képernyőterület lenne.
Ezzel a jelenséggel találkozott már valaki? A legbosszantóbb az egészben az, hogy nem mindig jelentkezik és nem tudtam rájönni mi a szabályszerűség mögötte. Arra rájöttem, hogy ha a kijelzők pixelterületei nem érintkeznek (azaz a bal szélső kis monitor csak "lebeg" a másik kettőtől szeparáltan) akkor mindig jelentkezik ez a probléma (ami érthető és logikus több okból is) viszont érintkező képernyőterületek esetén is előfordul hogy előjön.
Előre is köszi!
(ja, sima xorg tetején egy openbox, ha ez számít bármit, bár nem hiszem.)
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #82888 üzenetére
a tabletemen nekem is van felrakva
gyűlölöm mert kegyetlenül lassú. mondjuk nem tudom mit vártam...
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #82879 üzenetére
grafikus cuccot root joggal futtatni ettől én alapvetően kicsit rosszul vagyok. ha fájlkezelő kell rootként akkor mc
-
fatpingvin
addikt
válasz
Doky586 #82696 üzenetére
16 bites procin Linux nem fog menni, just saying... szerintem még uclibc-vel sem. 32 lesz az.
a max 2TB vinyó meg nem az MBR miatt, superfloppyként formázva nem is kell partíciós tábla (így van két 3TB-os lemez a fuull MBR-es gépemben) ez sokkal inkább a SATA vezérlő hiányossága. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #82627 üzenetére
miért nem vagyok meglepve...
-
fatpingvin
addikt
válasz
bicajoskema #82609 üzenetére
a hangkártyás rész sima ügy, a spotifyt nem tudom.
-
fatpingvin
addikt
válasz
anorche1 #82566 üzenetére
onnan hogy kiolvassa a file headert. a fájlnéven a kiterjesztés a júzernek van, illetve ha konzisztensen használod segítséget nyújthat a scripteléshez is.
ettől még minden további nélkül elnevezhetek egy PNG fájlt image.mp3-nak, ha egy image viewerrel nyitom meg az ugyanúgy egy PNG fájl marad. -
fatpingvin
addikt
ez erős a gyanúm hogy már valami konkrét hardveres nyavalya lesz.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #82349 üzenetére
hogy néz ki most a partíciós táblád? ha sikerült a hasznos adatokat tartalmazó részt összezsugorítani a 125G-s SSD méreténél kisebbre úgy, hogy az üres terület a lemez VÉGÉN van, akkor nem kell túldimenzionálni csak egy az egyben elindítani a klónozást, a végén ordítani fog hogy elfogyott a hely a target disken de ez nem para, az úgyis particionálatlan terület. a maradék helyből csinálsz egy swapet aztán használod tovább.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #82347 üzenetére
a bs azt adja meg hogy mekkora blokkmérettel dolgozik. így 512B-os blokkonként fogja átmásolni az egész lemezt. ha csak az első blokkot akarod átírni akkor hiányzik még a count=1 paraméter a dd-ről.
a /dev/ meg azért kell mert ezzel együtt teljes a block device elérési útvonala. ha csak simán sda és sdb-t adsz meg, akkor az éppen aktuális könyvtáradban fog keresni egy sda nevű fájlt és ugyanitt létrehoz egy sdb nevűt amibe átírja a tartalmat, ha nincs sda nevű akkor vagy errort dob vagy lesz egy 0 byte méretű sdb nevű fájlod, vagy mindkettő, erre most nem emlékszem pontosan.
viszont nem egészen világos hogy mit szeretnél elérni. boot sectort klónozni? a lemez többi része nélkül nem annyira nyerő... -
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #82341 üzenetére
ha semmi extra nem kell akkor minek neked Btrfs?
amúgy én használtam egy RAID1 tömbön, de amikor lemezeket cseréltem rájöttem hogy totál felesleges, az ext4 mindent tud ami nekem kell, még többet is. szval megy, de ha nem akarod az extrákat használni én megkérdezném hogy minek. -
fatpingvin
addikt
amúgy ha már itt vagyunk... miért féltek ennyire a dd-fdisk-mkfs triótól?
félreértés ne essék értem az igényeket a csilivili GUI-ra, de egyrészt amennyi idő ezeken eligazodni annyi alatt a parancssorban készen is lehet lenni, másrészt meg a parancssorban sokkal egyértelműbben látod ha valami nem oké ugyanis fog adni egyértelmű és informaztív hibaüzenetet.
tudom hogy kezdő topik és nem is elriasztani akarom az újakat, de ha már az oktatást tekintjük célnak akkor szerintem igazán érdemes ezekre is kitérni. tudom hogy ezt senki nem hiszi el kezdőként, de a régi motorosok nem valami hülye perverzió maitt használnak elég sok dologra parancssort, hanem azért mert negyedannyi idő alatt, sokkal célirányosabban megvagy a feladattal mint az összekattintós grafikus felületeken.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- sziku69: Szólánc.
- Renault, Dacia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- E-roller topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest