- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Steam Deck
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
nem muszaj feltetlenul KDE-t hasznalni, van masik ablakkezelo is a Slacki telepitoben mar alapbol
a telepitesnel meg kivalogathatod hogy mi kell es mi nem, raadasul defaultbol cli a telepites (tehat nem indul a grafikus felulet automatikusan)neztem a wikit, de eleg elavult (pl. fuggosegkezeles mar letezik, nemelyik kulsos csomagnal mar van is, ujabbaknal szinte mindig, a rendszer resze a slackpkg, stb)
-
doc
nagyúr
miert a 10.2-t? az meg abakuszra van optimalizalva
toltsd le a legfrissebb kiadast: [link]
illetve a legfrissebb az a current, de egyszeruen lehet update-elni a telepitett verziot
ebbol mar van dvd image is
amugy azert 2 cd (a mostaniak mar 4) mert a masodik (mostaniaknal nem tudom...) lemezen volt ha jol emlekszem a KDE, meg a forrasokprivi johet persze, de inkabb ajanlom a slackware topicot, jol johet meg masnak is ha elakadsz valahol, az meg nem eges hogy nem pingvintetkoval a hasadon szulettel
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8219 üzenetére
beindult a Slacki-tema? van am neki kulon topic itt a PH-n
gnome valoban nincs jo ideje Slackware-ben (addig is szerettem, de ezzel a lepessel meg egy kicsivel kozelebb kerultek a szivemhez), de van vmi kulso repo, ahonnan fel lehet tenni gnome-os csomagokat
de minek?SLD:
Akkor azóta változott a Slackware... még valamikor, amikor próbáltam, akkor KDE 3.5-el települt, aztán utána szólhattam bele bármibe is (de nem kizárt, hogy valami felett elsiklottam
a 10.1-es verziorol irtam anno cikket (hu de gyermetegnek tunik igy utolag, arrol nem beszelve milyen fejem van a kepen) ott mar lehetett valasztani telepitesnel ablakkezelot, es akkor mar jo ideje igy volt
zodo
ha Slacki telepitesre adod a fejed, fusd at a fenti cikket. ugyan azota eltelt 3 major verzio, de nem hiszem hogy sokat valtozott volna az installer -
doc
nagyúr
hopp, azt tenyleg elfelejtettem hogy honnan indultunk
a KDE4 akkor nem lesz tul nyerolegyen ArchLinux, ott a kezdettől eldöntheti mit akar
miert, Slackware-ben nem? meg azt is megkerdezi a telepito, hogy mi legyen az alapertelmezett ablakkezelo
amugy Arch eleg hc, en ketszer futottam neki sok eves Linux-multtal, de nem volt zokkenomentes, meg egy Debiannal is sokkal konnyebben elboldogulok -
doc
nagyúr
mibol gondolod hogy a gdebi KDE-s? termeszetesen gnome-os cucc (ez magyarazza azt is hogy miert sz@r
- no flame
)
amugy ha kezbentarthato, stabil, gyors rendszert szeretnel tedd fel a Slackware-t, ennyi Linux utan mar nem lehet problema
abban alapertelmezett a KDE, ha jol tudom a 13-asban mar a KDE4 (en currentet hasznalok, remekul mukodik)
igaz, csomagbol lenyegesen kevesebb van hozza, de az alapvalasztek rendkivul jo, a SlackBuild meg zsenialis talalmany (picit olyasmi feeling mint a Gentoo)
-
doc
nagyúr
a pirosazast nem igazan ertem, a rengeteg hibas szot nem pirosozza ki, sok jol irtat meg igen, passz...
az meg hogy melyik menube mi kerul be, valoszinuleg a csomagtol/csomagolotol fugg
az szerintem egyaltalan nem baj, hogy a kde-s programok is ott vannak a menuben, inkabb az lenne a gaz ha gnome alol nem tudnal menubol inditani pl. K3B-t
valahol lattam olyan megoldast, hogy a gnome menujeben volt egy kulon almenu, ami a KDE-s menut mutatta, ez a legkulturaltabb talangnome felületen miért látok kde-s ikonokat egyálltalán miért tudok megnyitni kde-s programokat,
miert, te orulnel annak ha megtiltana a gnome hogy kde-s programokat indits? -
doc
nagyúr
hm, nem tudom hogy a .profile vegrehajtodik-e gui-s belepesnel
probald ki azt hogy inditasz kezzel egy login shellt a kovetkezo paranccsal: xterm -lsnezzuk, bekapcsolja-e a numlockot
bar igazabol az is eleg, ha siman inditasz egy terminalt, es beirod hogy numlockx on
ha ez mukodik, akkor mar csak be kell rakni valahova, ahol automatikusan elindul minden belepesnel -
doc
nagyúr
jo kerdes, en 95%-ban notebookot hasznalok, szoval nincsenek ilyen gondjaim
a numlock eleg erdekesen mukodik amugy, pl. X-rol atvaltok konzolra, elalszik a led, de a kapcsolo allapota ugyanaz, tehat bekapcsolva marad csak nem vilagit. utana megnyomom -> num lock kikapcsol, a led nem vilagit, majd ha megint megnyomom, akkor led is van es mukodik is
magyarul elalszik a led ha konzolra valtokhol (ugy ertem milyen config file-bol, stb) kapcsolod be?
-
doc
nagyúr
nyilvan programfuggo, egy oprendszer nem fogja magatol leforditani barmilyen nyelvre a csak angolul tudo programokat
a gimp nalam magyar, szoval nezz korul gimpes csomagok utan a csomagkezeloben, valahol biztos van
sajnos a debian valamiert mindent hatmilliard csomagra szet szed, ahhoz hogy egy program mukodjon, tobbnyire keves ha csak egy csomagjat rakod fel, a nyelvi file-ok meg debiannal tudtommal mindig kulon vannak (meg ugye -dev meg mittomenmik)
ugyanez az oka annak is hogy ennyi csomagod van, de a csomagok szama lenyegeben semmilyen informaciot nem hordoz, Slackware alatt ugyanez lehet hogy csak 200 lenne
a shutdown azert kerult bele a kilepo menube, mert kdm-bol inditod a kde-t, igy le tudja allitani a gepet, egyebkent nem
a kinittel meg ne foglalkozz, az majd akkor lesz baj hogy ilyeneket ir, ha alvo gepet akarsz felebreszteni
-
doc
nagyúr
remek
mi az ami angol? az egyes programok nyilvan sajat maguk felelnek a nyelvekert (windowson sem magyar egy program csak attol hogy maga a windowsod az, csak ha eleve tartalmazza a magyar nyelvet)keress ra a csomagkezeloben a "hu" vagy "i18n " kifejezesekre
elobbibol lesz boven -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8068 üzenetére
na de azt valami el kell hogy inditsa
persze az konnyen meglehet, hogy a csomagtelepiteskor beallitja magat -
doc
nagyúr
egy bejelentkezes-kezelore (login manager) lesz szukseged
ha kde van fent, akkor ahhoz a kdm passzol (en szemely szerint amugy is jobban szeretem mint a gdm-et, tobbet is tud)
keress ra a csomagkezeloben, tedd fel, aztan be kell allitani hogy mas futasszinten induljon a gep, gondolom most 3-as a default, at kene allitani pl. 4-re
ehhez a /etc/inittab file-t kell szerkeszteni, de elotte csinalj belole masolatot
valoszinuleg egy debianos/ubuntus kollega jobban fog tudni segiteni, gondolom mashogy nez ki az init mint nalam Slackware-en, de az initdefault resz valoszinuleg ott is megvan, azt kell atirni 3-rol 4-re -
doc
nagyúr
persze hogy nincs olyan konyvtar, te azt irtad hogy "letoltesek" a konyvtar neve pedig "Letoltesek"
ha megnyomod a tabot, automatikusan kiegesziti a nevet amit elkezdtel begepelni, igy el tudod kerulni a felregepeleseket (ket tab-ra listat ad a lehetseges kiegeszitesekrol)egyebkent ilyen leirasok (parancssor hasznalata, konyvtarvaltas, csomagtelepites) tonnaszamra van mindenfele
-
doc
nagyúr
indits egy terminalt, es ott a cd paranccsal tudsz konyvtarat valtani
vagyis ha mondjuk a /home/zodo/Desktop konyvtarba toltotted le, akkor a
cd /home/zodo/Desktop
parancsot kell kiadni, utana meg
sudo dpkg -i akarmi.debilletve ossze is lehet vonni:
sudo dpkg -i /home/zodo/Desktop/akarmi.deb
-
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8035 üzenetére
ezek alapjan en inkabb maradnek a dosemunal, ha megy alatta az a program ami kell
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8032 üzenetére
nem tudom, dosboxbol tud-e nyomtatni (nem probaltam sosem, szoval lehet hogy mukodik)
-
doc
nagyúr
válasz
pc-user #8028 üzenetére
kb ugyanaz, amiert xp-t/vista-t/win7-et hasznalnak az emberek windows 3.1/95/98 helyett
a masik ok, hogy a Linux kernelnek reszei (az hogy kulon modulban vannak-e most lenyegtelen) a driverek, vagyis regi kernellel jo esellyel nem fognak rendesen mukodni az uj hw-ek es sw-ek
-
doc
nagyúr
a KDE 4.1 az rettento osi, meg meg lenyegeben alfa allapotu
most mar 4.3 az aktualis, joval "teljesebb" es stabilabb, bar kicsi gepre nem valo... -
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #7997 üzenetére
serverre mondjuk Debian vagy Slackware, de ha nem csak Linuxban gondolkodsz akkor Free/NetBSD
a tobbinel igazabol mindegy, a szukseges programokat barmelyik disztrora fel lehet rakni, nezz vegig parat aztan amelyik szimpatikusabb...
ha nem vagy ismeros a Linux-vilagban, akkor erdemes olyat aminek jo a tamogatottsaga (pl. Ubuntu, Fedora, stb) hogy ne kelljen forrasbol forditani a cuccokat -
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #7987 üzenetére
az attol fugg melyik profit kerdezed
a Debiannak eros kultusza van a "profik" koreben, en a Slackware-re eskuszom
de alapvetoen nem (csak) az a kerdes, hogy milyen Linuxot, hanem hogy milyen celra, az ember nem nagyon hasznal pl. Suset tuzfalnak vagy servernek (attol fuggetlenul termeszetesen megoldhato) -
doc
nagyúr
ez a wolvix amugy eleg pofas, bar igazabol nem mas mint egy modositott Slax, de tetszik
-
doc
nagyúr
válasz
jahatpersze #7966 üzenetére
Szerintem ez az Ubuntu Linux elég szegényes a programokban, a Gentoo Linux nem jobb nála?
lol
szerintem az Ubuntunal jobb csomagellatottsaga egyik disztronak sincs, arrol nem beszelve hogy a programokat nem Ubuntura meg Gentoora irjak, hanem mondjuk Linuxra, tehat ami az egyikre megvan, az a masikon is menni fogzodo:
nem segitokesz vagyok, csak kivancsi, kiprobaltam
ez a Wolvix amugy tenyleg jol nez ki, le is szedtem majd kiprobalom valamelyik nap (ez is Slackware alapu, rossz nem lehet)
-
doc
nagyúr
no, volt egy kis idom es felraktam egy virtualis gep vinyojara egy Slax 6.1.1-et
par perc alatt megoldhato az egesz, ha van egy kis idod es kedved, vegigfuthatunk rajtaa lepesek egyebkent a kovetkezok (igy fejbol, remelem nem hagyok ki semmit):
1) particio/filerendszer letrehozasa a rendszernek/swapnek
2) uj particio felmountolasa, az en esetemben: mount /dev/hda2 /mnt/hda2
3) root fs masolasa: cp -xvRP / /mnt/hda2
3) /dev atmasolasa a particiora: cp -ar /dev/* /mnt/hda2/dev/
4) /boot atmasolasa: cp -ar /boot/* /mnt/hda2/boot
5) /proc felmountolasa: mount --bind /proc /mnt/hda2/proc
6) chroot az uj rendszerbe: chroot /mnt/hda2 /bin/bash
7) /etc/lilo.conf letrehozasa a kovetkezo tartalommal:boot=/dev/hda
prompt
timeout=50
lba32
compact
root=/dev/hda2
read-only
menu-title=" Slax"
image=/boot/vmlinuz
append="autoexec=startx"
label=slax8) lilo parancs futtatasa
9) /etc/fstab modositasa: aufs-sel kezdodo sor torlese, /mnt/hda2 atirasa / -raha raersz ezeket kiprobalhatod szepen sorban, aztan ha valahol elakadsz, megoldjuk miutan felkeltem
nekem a rendszer teljesen mukodik, beallitasok (pl. KDE talca helyzete, hatterkep, stb) megmaradnak, halozat es internet automatikusan mukodik barmifele beallitas nelkul (dhcp)
-
doc
nagyúr
a Slackware eleg "hardcore" disztrib, bar a mai kiadasok igazabol mindent tartalmaznak ami kellhet egy desktop gepre (pl. KDE van alapbol, annal userfriendlybb meg nem kell)
a telepitesnel barmilyen csomagot kivehetsz ami neked nem kell, viszont nem "kezenfogos", tehat ha olyan csomagot is letiltasz, ami nelkul nem indul, akkor ennek megfeleloen nem fog indulni
viszont Slackware telepitesi utmutatot irtam mar, szoval azt tudok keszen is adni(amugy nem egy nagy cucc, ha tudsz minimalis szinten angolul, majdhogynem folyamatos enternyomogatassal felrakhato)
-
doc
nagyúr
válasz
pc-user #7948 üzenetére
ez meg a regi (3-as) KDE, az nagyon gyors a 4-hez kepest
meg a Slackware amugy igy nagyon gyors disztro, csak a legminimalisabb daemonok futnak alapbol, ha valami kell pluszban, akkor bekapcsolod
ez pont ellentete pl. az Ubuntunak, ahol alapbol minden szar fut ami csak lehet, es neked kell kikapcsolgatni amirol ugy gondolod hogy nem kell -
doc
nagyúr
swapet azert nem hasznal, mert nem mondtad meg neki
tegyel be egy ilyet a /etc/fstab fileba, igy mar indulasnal felmountolja a swap-et
/dev/hda2 swap swap defaults 0 0
amugy a swapet bekapcsolni a kovetkezo parancssal tudod:
swapon /dev/hda2
a fatal errort meg kene nezni hogy mi is volt, a /var/log/Xorg.0.log (illetve mas szama is lehet vagy akar szam nelkul) file-ba belenezve az (EE) kezdetu sorokat keresd, ott megmondja hogy mi nem tetszik neki
duhongeni nem kell, itt legalabb tudni fogod hogy mi a baj, es konnyu kijavitani
windows alatt ha valami nem megy, eselyed sincs megtudni hogy mi a gond, max. tippelgetni lehetaz hogy a beallitasaidat miert nem menti, passz... nincs valahol egy "save settings" vagy ilyesmi gomb?
Bezzeg Bill bácsi rendszere felmegy a gépre, de az nem jó nekem.
a Linux is felmegy, de te nem telepitesre szant verziot akarsz felrakni, hanem live-ot, ami nagyon mas
a korrekt osszehasonlitas mondjuk egy BartPE-vel lenne, azt probald meg telepiteni ;) -
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
ha intel akkor targytalan, ahhoz nem jo az nvidia driver
a felbontast az emlitett file-ban tudod beallitani, ha belenezel jo esellyel lesz benne mar vmilyen felbontas, azt ird at arra amit szeretnel vagy csak add hozza a listahoz
ha nem ismerte fel rendesen a monitorodat, elkepzelheto hogy a frekiket sem irta be jol, a HorizSync es VertRefresh ertekeknek passzolniuk kell a monitorhoz, ezeket elvileg kiolvassa a monitorbol, de a tipusa + HorizSync + VertRefresh szavakra raguglizva ott is megtalalod (ha nincs a monitor hatuljan)elvileg a jol beallitott frekikkel mar eleve a "megfelelo" felbontasba valt
az install scriptnel meg arra gondoltam, hogy azt a scriptet, amit elinditasz a telepiteshez, nyisd meg egy szovegszerkesztoben, es masold be ide a tartalmat vagy toltsd fel valahova magat a scriptet
persze ha binaris proggi akkor valoszinuleg nem fog menni az uj slax-szel, szoval bukta
-
doc
nagyúr
orulok hogy megy
monitorfelbontast alapvetoen a /etc/X11/xorg.conf file-ban lehet allitani, de ha pl. nVidia kartyad van es felrakod a drivert, azzal graf. feluleten tudod nagyon egyszeruen allitgatni, es elmenteni a configot
szoval elso kerdes: milyen videokartyad van?ja, azt az install scriptet fel tudod akkor rakni valahova? kivancsi vagyok ra
-
doc
nagyúr
> The real true difference between init and telinit is that init always
> carries a PID of 1 whereas telinit will acquire a separate PID as any
> other process in the system. Although I have no idea why this would
> actually matter in the grand scheme of things.nem arrol volt szo hogy te aludni mesz?
-
doc
nagyúr
ez vmi filerendszer hiba, lehet hogy a normalis leallitas nem artott volna neki
bar inkabb valami mas hibara tippelek, az nem okozna ilyet szerintem, biztos hogy nem hibas a vinyo? a particio rendesen letre lett hozva? (bar ha masolni engedett ra, akkor valoszinuleg igen)hm, varj csak
csinaltal egy particiot a lemez elejere swapnek, meg egy root-ot, ugye?
ez a hda1-rol akar bootolni, ami gyanusan a swap lesz...
akkor csak annyi a dolgod, hogy a lilo vagy grub (ami van) configjaban atirod a hda1-et hda2-re
(meg lilo eseteben lefuttatni a lilo parancsot)
Siriusb: jajj
-
doc
nagyúr
nem elleneztem, csak sokkal esszerubbnek latom az uj verziot megtanulni mint a regit
mindenesetre ha mukodik a rendszer, akkor orulunk es grat
ez az installer egyetlen scriptfile ami a home konyvtaradban volt? ha igen, masold be ide legyszi ha nem tul nagy, illetve ha igen, akkor valahova felrakhatnad, elvileg az ujal is mukodnie kell, esetleg nemi kis atalakitas utan
-
doc
nagyúr
válasz
Siriusb #7910 üzenetére
probald ki, nem tudom azon mennyire lassu
mindenesetre netbookra inkabb az Ubuntu netbook remix valo
en az eee-n Slax-et szoktam hasznalni mobilnetre, gyors mint az olajozott villammondjuk az eleve rajta levo Xandros nagyon ugyesen ossze van rakva, kicsit megturkaltam itt-ott de alapjaban veve ugyanaz mint gyarilag volt
egy slax-et kiprobalni nem tart semeddig, letoltod a 200 mb-s ISO-t es kiirod CD-re, vagy a pendrive-hoz valo .tar-t, kicsomagolod ra, lefuttatsz egy scriptet es mar bootolhatod is rola a windet
ha megtetszik, itt lesz remelhetoleg nemsokara a slax telepitesi utmutato
lehet megerne egy logout cikket, ha raerek es a kollega urral sikeresen felraktuk, meg is irom
-
doc
nagyúr
valahol biztos le van irva
akkor eddig minden jo, mas file nincs, csak a lost+found mappa (ide elvileg a filerendszer hibak utani felig doglott, de megmentett maradvanyok kerulnek, eletemben egyszer kellett, mikor hetekig rossz IDE-kabelt hasznaltam, de akkor is rendbejott minden szepen
)
naszoval van egy szepen formazott ext3 particiod, erre nem a cd-rol kell felmasolni (azt is lehet, de akkor nem vagy elorebb mintha a live-ot futtatnad valahova mentett valtoztatasokkal) hanem a futo rendszer rootjat
ilyet nem nagyon szokas/illik/jo csinalni, de a cel szentesiti az eszkoztszoval ha fut a slax (vagy barmi mas) akkor van ugye egy root filerendszered, ami fel van mountolva. ez tobbnyire siman egy adott particio, de mivel live-rol van szo, elotte kicsomagol ezt-azt, es a memoriaban tartja a filerendszert, neked ezt kell attenni a vinyora
elso lepesben fel kell mountolni a frissen letrehozott particiot
erre altalaban a /mnt konyvtarat szokas hasznalni, csinalj benne mondjuk egy root nevu konyvtarat, aztan mountold be a particiot:mount /dev/hda2 /mnt/root
a /dev/hda2 ertelemszeruen az a particio lesz, amit csinaltal cfdisk-kel
bar most jovok ra, ha latod rajta a lost+found-ot, akkor jo esellyel mar bemountoltad. a mount parancs parameterek nelkul kilistazza a felmountolt meghajtokat, nezd meg koztuk, ha ott van, akkor /mnt/root helyett ertelemszeruen azt kell hasznalnina ha megvan a "celpont", akkor csak siman at kell ra masolni a jelenleg RAMban levo root filerendszert
na ezt itt most hirtelenjeben kiprobalni nem tudom
de valami ilyesminek mukodnie kell:cp -vxR / /mnt/root
ez a / vagyis root FS-bol mindent atmasol a /mnt/root-ra ugy, hogy filerendszeren belul marad, tehat nem kerul vegtelen ciklusba (remelhetoleg)
kozben irja is hogy mit csinal, ha nincs symlinkes loop benne (az X-es konyvtarakban Debianon pl. szokott) akkor egy ido utan vegez, akkor mar szinte gyozelemlehet hogy a -P kapcsolo is kell, hogy ne kovesse a symlinkeket akkor nem lesz loop, probald ki azzal, szoval cp -vxPR lesz a parameterezes
ha ez sikerul, akkor mar csak a bootloader van hatra, meg a keresztbetett ujjak, aztan miutan nem indul, a hibakereses
-
doc
nagyúr
válasz
Siriusb #7905 üzenetére
az Ubuntu irtozatosan lassu es nagy, neki pont egy pici es gyors kell, ezert esett a valasztas a Slax-re, ami tenyleg nagyon jo, de nem arra talaltak ki hogy az ember telepitse
amugy azt is meg lehet csinalni hogy siman felmasolod a vinyora az USB-s .tar tartalmat es futtatod a boot konyvtarban a megfelelo scriptet, onnantol ugyanugy hasznalhatod mintha pendrive lenne, de a virtualis FS miatt nem lesz olyan hatekony mint egy rendesen felrakott rendszer
-
doc
nagyúr
dehogy vagy hulye, az hogy ilyen kitarto vagy mar 80% siker
akkor a formazas:
eloszor is azt kell tudni hogy milyen vinyo(k) van(nak) a gepben, illetve milyen particiok, amiket hasznalni akarsz
a vinyok felderitesehez a legegyszerubb az fdisk hasznalata:
fdisk -l /dev/[sh]d*
ez kilistazza az elerheto osszes hdd-t es particiot
a h-val kezdodoek az IDE-s, az s-sel kezdodoek a SCSI vagy SATA vinyok (vagy usb-sek)
ebbol mar latni fogod hogy melyik is kell neked
particionalni a legegyszerubb a cfdisk, az jo kis userfriendly felulet, inditani a kivalasztott vinyoval kell mint parameterrel, tehat ha pl. a secondary master IDE-s vinyot akarod particionalni akkor cdfisk /dev/hdb
itt tudsz particiot torolni/letrehozni, stb. ha nem kell semmi mas a vinyon, az egesz a Linuxe lesz ,akkor torolj le minden mar letezo particiot, hozz letre a lemez elejen egyet swap-nek (a merete az sokmindentol fugg, legyen mondjuk 512MB, azzal sokkal nem csokken a felhasznalhato hely, de jol johet adott esetben), utana a maradek helyre meg egyet a root fs-nek. mindketto lehet primary particio, a Linux nem olyan kenyes mint a windowsa particiok tipusat (Type) is be kell allitani, ez 0x82 es 0x83 ha jol emlekszem, attol fuggoen hogy swap vagy normal FS lesz rajta, de ezt ugyis latni fogod mert felsorolja a lehetosegeket
hogy csinos legyen, illik beallitani a Boot flaget a nagy particiora
ezutan WRITE (yes-t kell begepelni neki a folytatashoz) es QUITmost mar megvannak a particioid, ujbol kilistazhatod oket a fenti fdisk -l /dev/[sh]d* paranccsal
formazni csak a filerendszernek szantat kell, a swap-et nem, a parameter a particio:
pl: mkfs.ext3 /dev/hda2 hogyha a /dev/hda2 a Linux particiodha ez megvan, jon a masolas
-
doc
nagyúr
válasz
leviske #7898 üzenetére
Windows Live Messenger for Mac Linux alatt?
na ennel vadabb otlettel sem gyakran talalkozik az ember
a windowsos program Mac-es portjat futtatni Linux alatt...miert nem futtatod kozvetlenul a wlm-et (ha mar valami perverz oknal fogva ahhoz ragaszkodsz
) wine-nal? nem tudom megy-e, konnyen elkepzelheto hogy nem...
itunes is van windowsra ha jol tudom, szoval az is meger egy probat a wine-nalilife viszont szerintem csak osx-re van, szoval az felejtos...
-
doc
nagyúr
válasz
leviske #7895 üzenetére
a unix rokonsag onmagaban keves a binaris kompatibilitashoz, bar valoszinuleg lenyegesen egyszerubb lenne az osx-re keszult programot Linuxra forditani, mint pl. windowsra, csak ha a fejleszto egyaltalan gondol Linuxra, akkor altalaban vagy letoltheto a forraskod is, vagy legalabb csinal Linuxos binarist
kerdes persze hogy mennyire okozna gondot az OSX API hianya (felteszem hogy eleg erosen...), API-t implementalni meg hatalmas feladat, ahogy az altalad is emlitett wine-nal az latszik, raadasul az Apple nem arrol hires, hogy ilyesmit csak ugy szo nelkul hagyna...
egyebkent teljesen egyetertek Vladival, inkabb keress Linuxos alternativat. ha eletbevagoan fontos adott OSX proggi futtatasa, akkor a virtualis gepre felhackelt OSX-nel jobban nem tudok...
-
doc
nagyúr
válasz
BluEyes #7891 üzenetére
modemtol fugg, e220-at nem ismerem, nekem pannonos "pendrive formaju" modemem van, annal be kell allitani a kppp-nel a modemet (hozzaadni a /dev/ttyUSB2 eszkozt), meg a telefonszamot (*99# pannonnal), azt hiszem ennyi
ja meg elotte be kell rakni egy config file-t az udev konyvtaraba, hogy magatol atbillentse a szerkentyut modem modba mikor radugomnem tudom az e220 milyen, az ujabb modemek nagy resze pendrive-kent is mukodik, ezert az usb_modeswitch programocskaval at kell oket tenni "modem modba"
keress ra az e220 + linux szavakra, nagyon sok talalatot fogsz kapni
amugy mi az a "kppp hiba"?
ha nem aruljatok el soha hogy mi a hiba, akkor mi hogyan talaljuk ki? -
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
en abszolut Slax-rajongo vagyok, imadom
modulokat hozzaadni rettento egyszeru, annyi az egesz hogy letoltod a slax.org-rol (vagy ha nincs ami kell, konnyen megcsinalhatod magad is) es berakod a megfelelo konyvtarba, kesz is
ket konyvtar van, az egyikbol mar bootnal automatikusan betolti a modult (a csomag talalobb nev mondjuk), a masikbol kezzel tudod egy parancssal behuznipendrive-rol futtatva remekul menti a beallitasokat, ugyanolyan mintha egy eles rendszert hasznalnal, nalam tuti nyero
amugy foleg eee-n hasznalom mobilnetre, mivel az eee default kernele balf@szul van forgatva, es nem lehet behuzni normalisan az usb_serial modult ha jol emlekszem, slax alatt gond nelkul mukodik
meg ugye Slackware-alapu, tehat csak jo lehet
-
doc
nagyúr
válasz
geprombolo #7784 üzenetére
a bios valoban olyasmi szerepet tolt be mint egy driver, vagyis bizonyos hw funkciokhoz valo elereshez ad egy interface-t, de azert ez nagyon mas, mint egy driver
ma is lehet pl. VESA-modban grafikazni, megis csak legvegso esetben szokas hasznalni -
doc
nagyúr
válasz
leviske #7780 üzenetére
oprendszerfuggetlen drivert nem tudsz irni, annak pont az a lenyege, hogy az OS-hez "kapcsolva" kosse ossze a hw-t a sw-rel
ugyan jopar sw-t mar igen, de drivert meg nem irtam, de biztos hogy szivesebben allnek neki Linux alatt, ahol maga a kernel es a driverek is nyilt forrasuak, barmire kivancsi vagyok megnezhetem a kodban, nagyon aktiv a fejlesztokozosseg is
arrol nem beszelve, hogy mivel nem hasznalok windowst, nem valoszinu hogy windowsos drivert akarnek irni
-
doc
nagyúr
válasz
geprombolo #7723 üzenetére
fonnyadt?
azon a korongon 100x tobb cucc van mint az osszes eddigi windowsban egyutt... -
doc
nagyúr
válasz
petersonal #7703 üzenetére
szerintem te eltevedtel kicsit
a jobb fent levo ikonra nyomva elvileg el tudod inditani a network managert, ahol siman beallitod hogy dhcp-s a net es kesz -
doc
nagyúr
válasz
rosta11 #7696 üzenetére
szerintem a Linux sokkal konnyebben tanulhato 0-rol mint a windows, a 'baj' az hogy mar beled rogzultek a windowsos megoldasok, es a windowst fogod keresni a Linuxban, de az hogy kivancsi vagy ra, mar nagyon jo jel
elso korben erdemes egy live cd-t kiprobalni, errol bebootolsz, es hasznalhatod a rendszert anelkul hogy barmit megvaltoztatnal a vinyon. ilyet letolthetsz szinte barmelyik disztro oldalarol, pl. ubuntu.hu
aztan ha tetszik, akkor felrakhatod a gepre, ha a legkevesebb valtoztatast akarod akkor mondjuk wubi-val, igy a linux a windowsbol nezve egy kozonseges telepitett programkent fog mukodni, tehat eltavolithatod ha nem kell, de egyszeruen indithatod is onnan, a legkevesebb magiaval
-
doc
nagyúr
eleg erdekes....
probald a ctrl+alt+numerikus plusz/minusz gombokat, bar lehet hogy ez ubin alapbol tiltva van
ha nem segit, az xrandr paranccsal elvileg helytre tudod hozni, tehat pl. az xrandr -s 1600x1200 beallitva a monitoron az 1600x1200 felbontast
ha ez segit, siman csinalsz ra egy parancsikont es raklikkelsz ha megint ez van
bar ettol fuggetlenul ez nem normalis dolog... -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #7660 üzenetére
ja tenyleg, ext4
broaff:
nem tudom ubi mit hogyan csinal, de szerintem ha a /etc/fstab file-ban a /mnt/adat-ot atirod /media/adat-ra, jo lesz
(kell egy ujramountolas hogy tenyleg ott is legyen, vagy egy reboot) -
doc
nagyúr
na, akkor megvan az
azert nem tudsz ra irni, mert a particio gyokerebe csak a root irhat
csinalj ra magadnak egy konyvtarat amihez adsz a userednek jogot
a masik variacio ha eleve ugy mountood be, hogy a user is irhassa
a lost+found az esetleges filerendszerhibak utani megtalalt cuccosok lelohelye, remelhetoleg sosem lesz ra szukseged -
doc
nagyúr
a filekezeloben nem particiokat latsz, ugyanugy mint ahogy a windowsos filekezeloben sem
a "fajlrendszer" a root fs, vagyis a "fo" particiod, amire az Ubit telepitetted
a swap-et a telepites kozben megkerdezte, es ha beallitottad neki hogy hasznalja swapkent, akkor azt meg is tette, ezt meg tudod nezni pl. a free paranccsala masik particiot meg akkor latod, ha felmountolod valahova, gondolom nem allitottal be neki mount pointot, ezert nem latod
-
doc
nagyúr
válasz
petersonal #7646 üzenetére
nem
az ssh daemont illik letiltani ha nem hasznalod, bar ez ha jol tudom alapbol ki van kapcsolva -
doc
nagyúr
válasz
total90 #7640 üzenetére
nem szarakszik az, csak be kell allitani ugyanugy mint a windowst...
de eleg nehez ha alapveto informaciokat sem tudunk a halozatrol (dhcp van-e, ha nincs ip-cimek, maskok, atjaro, stb)azert ha a forumtars annyira keri, igazan bemasolhatnal egy ifconfig kimenetet (meg mondjuk egy route kimenetet is)
-
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #7622 üzenetére
a NAT-ot be kell rajta allitani, de az nem nagy cucc, a gugliban rakeresve az "ubuntu router" vagy "ubuntu ip forwarding" kifejezesekre tonnanyi howto-t kapsz, csak arra figyelj hogy ne legyenek tul regiek, lehetoleg arrol az ubuntu verziorol szoljanak, amit felraktal
mikor utoljara csinaltam ilyet, akkor 2 sort kellett hozza modositani egy config file-ban
ha dhcp-t is akarsz ra (marmint hogy o maga dhcp serverkent mukodjon es adjon ip-cimet), akkor egy masik config file-ba is bele kell turni
gondolom van ehhez is valami grafikus tool, de nem szoktam ilyeneket hasznalni... -
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #7619 üzenetére
nem valami atomeromu az a gep, szoval inkabb valami lightos linuxot raknek ra, ennek megvan az a hatranya, hogy altalaban kevesbe user-friendly az allitgatasa
a masik verzio, hogy teszel ra mondjuk egy Ubuntut, ehhez rengeteg segitseget kapsz barhol, gugli tobbnyire egybol kidobja a megoldast barmilyen problemara, viszont eleg lassu lesz a proci miatt (bar azert jo esellyel hasznalhato marad)minek a gigabites kartya? gondolom nem gigabites neted van
meg meg ha lenne is, nem hiszem hogy a P3 birna az iramot
persze ha mar megvannak a kartyak, akkor nyugodtandriver nem kell, ez nem windows
feltelepited, hasznalod
ugyanez vonatkozik a programokra is, ami nincs bent egy alap pl. Ubuntu telepitesben, az nem fog neked kelleni, ha megis, 2-3 kattintassal megtalalhatod a neked kello programot, a Linux le is tolti, feltelepiti, neked csak hasznalni kellvirusirto nem kell, a linuxot ugye nem kell felteni, ha meg a teljes atmeno forgalmat akarod monitorozni, brutalisan belassul minden...
torrent megy persze, miert ne menne?
a filerendszer lehet az, amit a telepito felkinal alapbol, a particiomeretre is valoszinuleg ad javaslatot, ha nem, akkor mondjuk 512MB vagy 1GB swap meg a rootnak olyan 20 GB particio boven eleg, a maradek 300GB lehet tarterulet a torrenteknek (pl. /home-ra mountolva)
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #7615 üzenetére
a /24 az "egyes bitek" parasztul megfogalmazva, vagyis a /24 = 255.255.255.0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Apple iPhone 7 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest