- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Annak a csoda török disztrókának repüljpáva akkor!
Distrowatch-on még a jelentkezők között sincs...egyébként a múltkor felrakott Manjaro KDE-n most megnéztem, milyen packagemanager van és képzeld, pamac! Úgy lenyomott 1giga frissítést és utána AUR-t teszteltem a kedvedért, egy vivaldi-snapshot ment fel, semmi gondja nem volt. Konklúzió tehát, a pamac jó*, a TerekArch nem annyira.
*tény, hogy ez Manjaro devs által simogatott csomag...
Gond egy szál se, épp egy Garuda Wayfire-t néztem meg, ami egy 3D Wayland compositor-ral megáldott égedelem (tényleg az, minden ablak lángolt bezáráskor), no szóval itt amikor a wifi password-ot akartam beírni, a fájlkezelő ugrott fel a networkmanager helyett!
Viszont van egy Garuda KDE Lite edition, no ebben még böngirnyó sem volt alapból, de itt is a pamac intézte a Firefoxot! Mikor végzett, felugró ablak mondta, hogy reboot kéne, rányomtam.....hát ugye abban a pillanatban ugrott be, hogy ez live futáson van!
Szóval a pamac mindkét helyen jól szuperál!
vagy...
5 Great AUR Helpers for Arch Linux
Egyébként Manjaro KDE egész gyors még öreg HP 8570p-n is!
systemd-analyze
Startup finished in 3.561s (kernel) + 1.625s (userspace) = 5.187s
graphical.target reached after 881ms inCsak az az idióta konsole ne lenne, tök idiótán húzza szét a szavakat....
-
válasz
Kence Fice #85696 üzenetére
képernyőkép mentés legegyszerűbben:
Teljesen igazad van, egyébként minden asztali felületnek része a Képernyőkép készítő alkalmazás, ha néha nem is ugyanaz, általában a GTK alapú felületeknél kb azonos, a QT alapúaknál meg más, például Manjaro KDE-n Spectacle, de az alapok, mint látod, megegyeznek! Viszont ezek weboldal screenshot-ot nem készítenek, mint láttad az itt is szereplő screenshot pedig 3 oldalas volt!
Azt írtam, ami a grub által létrehozott menüben van.
Értem. De ezt megelőzően csak le kellett töltened a megfelelő lemezképet és gondolom a telepítés során is találkozhattál a disztró megnevezésével...hacsak nem vagy akkora magicman, hogy háttal ülve is tudsz telepíteni!
Az tény, hogy már a rendszerbetöltő (GRUB2) nem mérethelyesen azonosítja a disztrók elnevezését.
Az viszont pozitívum, hogy már felfedezel dolgokat a disztróban!
-
Azok pont szabvány alkatrészek. 2018-ban T61-hez még kb. új alaplapot kaptam. Kijelző, billzet, zsanér, stb. is szokott lenni.
Jó is, hogy említed, Dell Precision M4700-hoz múlt évben találtam billentyűzetet tapipaddal, lassan kéne vennem egyet, mert le lett tesztelve egy csupor borral a gép és valóban nem engedi át a folyadékot a billentyűzet, de az alu alapzata a savas kémhatástól kicsit oxidálódhatott, nem az igazi így.
Mondjuk ehhez eléggé szét kéne szedni, nem biztos, hogy ez nekem való művelet!
-
válasz
Kence Fice #85660 üzenetére
Linkeltem neked a Linux Mint hivatalos letöltőoldalát, nem volt elég, beraktam a hivatalos letöltőoldal vonatkozó screenshot-ját, ott a 3. oszlopban egymás alatt van a három különböző DE és az előtte lévő oszlopban a Mint 21 kódneve. Mi van azon szerinted összekutyulva?
Ha rákattintasz mondjuk a Mate szóra, akkor ezt látod, ahol szerintem minden szerepel és összekutyulva max a fejedben lehet ez az egész, bár annyira azért nem tűnik bonyolultnak....
Ha további nehézségeid támadnának, csak szólj, szívesen segítek!
-
válasz
Kence Fice #85653 üzenetére
Jelenleg még nem lenne érdemes vitáznunk a Linux Mint elnevezéséről. Sem.
úgyhogy ez megint a egy linuxos hülyeség , hogy miért Vanessa-t ír és nem MATE-t
Linuxos hülyeség? Mi? Az, hogy nézel, de nem látsz? Ne haragudj, de mi abban a Linuxos hülyeség, ha nem érted meg, amit magyarázok? Linux Mint a disztró, a számozásnak van elnevezése is és magára a Mint-re ráhúznak egy asztali felületet, ezek neve Cinnamon, Mate és XFCE. Egyszóval a Linux Mint 21 Cinnamon és Linux Mint 21 Mate egyaránt Vanessa néven fut.
Linkeltem ugyan, de látom ez kevés volt, így nézegesd a screenshotot a linkből, nem tudom hol láttad, hogy a Mate helyett Vanessa-t írnak, de javaslom a hivatalos oldalt, ahol ez van:
Elég szellős maga a táblázat, gondolom látod, miről beszélek!
-
válasz
tordaitibi #85650 üzenetére
átírtam azt a gfxterminált a grub.cfg-be 10 másodpercre, reboot és most 10 másodperc a késletetés. Az első update-grub-ig gondolom.
Ha erre gondolsz, ezt láttam, de ez ugye ideiglenes megoldás.
Én a helyedben rácuppannék a dolgogra, mert csak lesz egy update-grub nemsokára.
(#85651) growler
Hát ugye a Deepin is elég mítikus valami, ez tény.
-
válasz
tordaitibi #85647 üzenetére
Ez a minap előkerült problémád hogyan áll? Nem próbáltad ezt a nagyszerű javaslatot?
(#85646) hcl
A használt üzleti gép előnye, hogy 10 év után is van hozzá alkatrész... és annyi idősen még használható is.
Jó párszor cseréltem már RAM-ot és SSD-t is bennük, pillanatok alatt megvolt, pedig nagyon nem szeretek gépeket szerelgetni.
(#85648) growler
Linglong...atyaég, nagyon szép kínai hangzású neve van!
Ja persze, most nézem jobban...
-
válasz
tordaitibi #85640 üzenetére
Mindig ezzel jöttök hogy extra hardverkombináció.
Ööö...hát ugye ezeket mind Te tártad elénk hosszú évek alatt és ketten csixy komámmal ti vagytok, akik igen különleges eszközöket alkottok mindenféle barkácsgépek segítségével!
Az meg, hogy a csillagok aktuális állása szerint összejöhet ezekből valami máködő kombó, külön cseresznye.
Én csak erősen praktikus okokból lettem használtüzleti notikedvelő, Nehéz ennél jobbat kitalálni, ha jönni-menni kell és adott lokációban gépet használni, ja és ezek már használhatóak abban a formában, amiben a gyár kiadta! Ez sem mellékes.
Nyilván fontos, hogy ahová települtem velük, adott volt a hálózati áram.
-
válasz
tordaitibi #85638 üzenetére
Nálad. Nekem eddig 5 pc-ből csak kettőn.
Ez éppen nálam OK, mostanában minden megy KDE alatt, de eddig nem volt ez így*, pedig az én gépeim nem olyan curioso szerkezetek, mint a tieid, mindig tömegkomponensekből álló, de azért jó és megbízható gépeket használok. Ez az egyik titok, esetedben meg a barkácsolási vágy a titok, ugye utóbbi nem jár kézenfogva a stabil és eccerű működéssel, ill mégis, csak annak milliónyi üzemóra belefeccölt idő az ára.
*iwlwifi beta csomag átok, vsync-kompozitálási gondok,
-
válasz
Warton #85636 üzenetére
Ez is kb. olyan nitpick, mint amikor emberek azon flexelnek, hogy 23,5 MB-t tal kevesebbet fogyaszt az XY DE a másikhoz képest.
Dehogy, ez nem olyan, mert az marhaság!
Egyszerűen az van, hogy ha 8 éve ugyanazt a disztrót ugyanazon DE-vel használja valaki, akkor idegesítő számára, ha egy másikat próbál beállítgatni. És tényleg az volt, hogy állítgattam és néztem, hogy most akkor változott ez vagy nem....erre leesett ilyenkor, hogy van még egy külön gomb, amit meg kell nyomni....Egyébként ha beállítgatnám, ugyanúgy ellennék vele, mint a Cinnamonos felülettel, mivel szinte tök ugyanaz kinézetre, kezelésre, egyiknél sem rakok fel semmi extra appokat, Mint Cinnamonnál most az új telepítéskor kb 2 percet kellett állítgatással szöszmötölnöm, fontok beállítása meg sötét téma, háttércsere és kész.
How To Make Your KDE Plasma Desktop Look Aesthetic
Sebaj, ha KDE használatra kényszerülök, majd ebből a videóból kitanulom, hogyan lehet szépítgetni, beállítgatni!
-
válasz
tordaitibi #85634 üzenetére
& (#85633) Warton
A
fényerőszabályozás
csak példa volt, erre épp írtam is, hogy a kétujjas tapipad KDE-n is működik(gondolom ugyanígy a középső egérgomb is), szóval nem kell semmi extra ehhez, viszont általánosságban idegesítő, hogy minden egyes beállításnál rá kell nyomni az alkalmazás gombra. Persze nyilván elkényelmesedtem, mert a Cinnamon elkényeztetett, ott minden váltó opció azonnal végrehajtódik, nincs is alkalmazás gomb. Mert minek is, 21. századi asztali felületekről beszélünk! Nem? De!Az már külön vicces, hogy ha valami beállítás csúszkával van megoldva, ott sem változik semmi, csak egy külön gomb lenyomásával...na ne vicceljünk már!
KDE Brighty panel kisalkalmazás
Ez sem kell, mivel működik az Energiabeállítások panelappon görgetve is! KDE-n is próbáltam, ugyanúgy megy, mint Cinnamonon.
-
válasz
Kence Fice #85620 üzenetére
A végén kettő maradt meg, mindkettő Linux Mint, az egyik a Vanessa, a másik a Cinnamon
Bocs, nem kinevetlek, csak vicces volt így látni, de nem vagy még ezekkel annyira tisztában!
A Linux Mint 21 Cinnamon az egy disztró, nem kettő, a Vanessa a 21 elnevezése, mivel a Mint-nél minden verziónak adnak egy női nevet is.
Az élő verziók kódnevei itt is láthatóak.
-
válasz
tordaitibi #85616 üzenetére
Valamit mindig elbarkácsolsz azon a jó kis kínai csodán!
terminal_output gfxterm
if [ "${recordfail}" = 0 ] ; then
set timeout=10Próbáld ki ezt, a nulla lenne lényeges, de gondolom megnyugszol, ha a 30/10-es átállítást is megcsinálod!
No de ha mégsem változik semmi, akkor legalább el tudsz bogarászni kicsit a dologgal, mert jön az, amit ez a fejezet taglal:
Last Boot Failed or Boot into Recovery Mode
Fórumtárs ötlete, nem enyém...
-
válasz
tordaitibi #85594 üzenetére
Leesett már, hiába tartalmazza az FSTAB boot partició sora a swap bejegyzést, azt a GRUB/boot még nem látja/használja.
Azért fura, mintha ez régebben nem lett volna jelentkező probléma....vagy csak nem emlékszem?
Alapból az is érdekes, hogy a rendszer automatikusan készít egy swap fájlt, holott akkor még nem tudhatja, hogy a user fog-e hibernálni.... vagy valamit nagyon rosszul értelmezhetek
-
válasz
growler #85593 üzenetére
Erre jó a file shredder. ... Viszont ezek inkább HDD esetén ajánlottabbak - nem ?
Ezt SSD-n nem használnám, az tuti!
A lényeg az lenne, hogy nem szeretnék minden törölt fájlt azonnal visszaállíthatatlanná
tenni - csak bizonyos kiválasztottat(akat).Dehát erre lenne a kuka, nem? Ott elpihengélnek a fájlok, míg végleg nem pucoválod őket. Az is tény, hogy a TRIM nem alkalmas csak fájlok ill. mappák pucoválására. Viszont sokat nem tehetsz, mert legalább a heti FSTRIM mindenképpen le kell fusson, max addig maradnának a fájlok. Egyszóval vagy ideiglenes kuka vagy TRIM, bármelyik, de ha helyszűke miatt törölsz, akkor úgyis szabadulnod kell a feleslegtől.
How to Securely Delete Files from My SSD?
Itt van ugyan egy leírás a shred parancs használatáról, ezt éppen megnézheted. De itt is említik, hogy a shred inkább HDD-re készült.
Ezt is átolvashatod még, nem konkrétan shred-del kapcsolatban, de érdemes...
Solid state drive/Memory cell clearing
Ja és a tuti eszköz a samukalapács, nem vicc, a gyártó javaslata! szaktopik hsz
-
válasz
growler #85590 üzenetére
Szia! Kézi módszer mindent TRIM-mel adott particion*, neked a discard kell az FSTAB-ba! Ez az ún online TRIM.
*imént mobilról írtam, szóval lényegében kifejezetten nem jó a teljes particiót végig TRIM-melni, amikor a discard mindig a törölt fájlok után dolgozik és csak azok után TRIM-mel
Egyébként a napi ütemezett TRIM is elég lehetne, nem?
-
válasz
tordaitibi #85588 üzenetére
Super, köszi az infót! Eszerint megtaláltam azt a topikot, ahol ugyanezt olvastam, agyaltam is rajta, hogy létezne, hogy ez a megoldás, de valóban igaz, amikor még nem swap file volt a divat, tényleg csatolni kellett a swap particiót!
No várjunk, nálad FSTAB-ban amúgy csatolva volt a swap? Már keverem én is a GRUB-ba, FSTAB-ba beírást.....
Annyira ellustítja az embert, hogy ma már csak telepíteni kell egy disztrót és működik, nem kell ügyeskedni, így lassan mindent elfeledünk....(ja bocs, ez Linux Mint Cinnamon esetén igaz)
De gratula, hogy megoldottad!
Nálad elég visszatérő gond ez a hibern/suspend dolog, épp olvastam a 2,5 évvel ezelőtti thread-et a linuxmint.hu-n....
-
válasz
tordaitibi #85586 üzenetére
Két sertésű kölökmalac transzportálása közti pihenőidődben ráadásul!
Ritka tehetség van Te Tibikomám, mindig mondom....
No de ha már kiünnepeltük magunkat, nem lehetne, hogy elárulnád, mily módon hoztad össze eme remekséget?
Én meg itt nézegettem már neked a lehetséges megoldásokat.....amúgy nem az volt, hogy a rendszer által kreált swap-file bekavart az általad kreált swap particióval?
/etc/systemd/logind.conf
file nem így nézett ki vagy mi volt a gond?#HandleLidSwitch=suspend
HandleLidSwitch=hibernate -
Ezek a Linuxos csomagnevek valóban igencsak fantáziahiányosak, viszont mikor átvilágosodtam Winről, nagyon nem bántam, mert könnyű volt kitalálni, mire is való a funkcionálisan elnevezett csomag. De tény, hogy némelyik nagyon béna.
Azért egy ilyen, mint a Mint Cinnamon mennyivel klasszabb tud már lenni!
-
válasz
#63718632 #85568 üzenetére
Az alkotók hosszas töprengése után az Órarugó Gerincű Felpattanó az maradhatott, a Süldő Sertésű Disznó meg nem.
Hát erre jól ráéreztél, valóban nálam ilyen a hétköznapi nyelvezet, csak itt visszafogom magam! Csukás István meséi zseniálisak névképzési szempontból is, de kölökkoromban is Rejtőn nevelkedtem...
No de mivel ez Linuxos szaktopik, meg kell említenem e témakörből is a legviccesebb nagymagyar ősállatos blackPhanter megnevezést, ami a köré szőtt legenda miatt talán minden idők legpoenosabb elnevezése! Legalábbis én jókat röhögtem anno, mikor az eredetéről szóló magyarázatot olvastam.
Méghogy nincs olyan, hogy sertésű disznó!
-
Elsiklottál a linkem felett, ahol van GUI-s OBD2 zaklató progi Linuxra
L kicsit, bár láttam a linket, de nem kattantam rá, így nem is rögzült a dolog. Amúgy is Tibikomámnak lenne lényeges, ha hajlandó lenne már végre átlépni a XXI. századba...
Ipari környezetben dolgozom... szerinted hány ilyen gépünk van?
Inkább bele se gondolok, még 10 éve elment ez, de ma? Persze ha nem megy ki netre a gép, talán még elmegy, de akkor is durva.
-
Szóval ha nem is mindenkinek van, de van rá igény.
Biztosan van sok embernek, de ha abból indulok ki, hányan értenek egyáltalán az autóhoz.... Mekkora szerencse, hogy én nem értek, így maradhat a jó öreg Linux Mint-em a gépeken!
Másik nagyszerűség, hogy az átlagemberek által használt kütyük, amiket gépre lehet csatlakoztatni, azok utóbbi években mind Win-mentesen használhatók, nem kevés ilyennel találkoztam utóbbi 8 évben.
Ami nagy idiótaság, hogy elég sok spéci sw nemhogy Windows-on fut, hanem csak XP-n! Legutóbb egy luxus társasház gépészetének vezérlőrendszerét láttam, ami azon futott! Elképesztő...
-
válasz
tordaitibi #85551 üzenetére
autó OBD kiolvasó
Abszolút laikus felhasználás, tömegtermék, millióan veszik-használják.
Ezt komolyan írod egyébként vagy még nagyon korán van? Tömegtermék ánm a pékfaca, nem ez. Ha ilyenek miatt írod, hogy nincs minden Linuxra, akkor OK, de egy spéci, a gyártó által csak Winre megírt sw nálam nem az a ketegória, amit home userek használnának. Tényleg ne írj már ekkora marhabaromságot, hogy egy ilyen OBD kiolvasót milliók használnak, ez kifejezetten célprogram.
Addig, amíg nem egyértelműsítjük, mi a home user/ átlagfelhasználó definíciója, addig nincs miről beszélnünk!
A "terepen dolgozom" kifejezést nem úgy kell érteni hogy a disznóólba vagy a marhatelepen csatlakozok a tehénre usb-s tejmennyiség mérővel
Ne vedd azért komolyan, amit ezzel kapcsolatban írtam, poen volt!
A terepre gondoltam én is, amint azon hajtasz át Lambórgííínivel! Gyanítom egyébként, hogy USB-s tejmennyiségmérő is természetesen csak Windowsra létezne!
(számotokra sajna, kampeca lett a HO melóm, így egy ideig elég sok időm lesz galádkodni, imádkozzatok, hogy mihamarabb takarodjak el dolgozni)
-
válasz
#63718632 #85544 üzenetére
Nyilván a kifejezésnek tartalmaznia kell a jószág életkorát, nemét és a pontos tipusát is, persze hétköznapi nyelvezetben.
(#85545) hcl
Mint mondtam, egy újraírt Windows, nyílt forrással
Oppa, ezt akkor átugrottam, hát akkor nem köll! Nemrég pici Lenovo ThinkPadon láttam élőben települni önállóan egy WinX-et...hát komolyan horrorisztikus élmény volt! De érted, hazahoztam a gépet az eladótól üres meghajtóval, bekapcsolom és elkezd rajta ügyeskedni, többször rebootolva a WinX!?
Néztem is pislogtam, hogy ez most egy bazinagy vírus akkor? Szerencsére sikerült hatástalanítanom!
-
válasz
tordaitibi #85533 üzenetére
Nem sorolnám holnapig, mi nincs Linux alatt. Nem csak simán nincs hanem faragva-vértizzadva se. Ami máshol meg van.
Azért nyilván tudjuk, hogy a Te eseted igencsak rendhagyó azokkal az égedelem csodagépekkel meg az elvetemült sw igényeiddel. Átlag normál hardverek és felhasználók esetében minden van és működik is Linux alatt. Nyilván egy Lamborgíííni topikban is sorolhatnád, mire nem jó a kocsigépjármű, mert szántóföldön nem tudsz keresztülvinni három fiatal süldő sertésű disznót...no de attól még az elég jó gépjármű!
Szerintem van amúgy minden, csak éppen nem az, amit megszoktál Windowson, vagy kicsit dolgozni kéne vele, de mennyivel eccerűbb nyekeregni és Wines programokat használni!
-
-
válasz
bugizozi #85527 üzenetére
lecserélem a Linux Mint-et erre, valahogy jobban tetszik (vagy csak az újdonság varázsa mert meguntam a Mint-et
Megértelek, sokaknak unalmas lehet, ha valami modern és unalmas, mert csak működik!
Talán épp ebben a Neon-ban dobják először azt a agyzsibbasztó retróságot, ami azért kiakasztó tud lenni, épp imént említettem pár szóban...
Itt van ugyanaz a fényerő beállítás, egyik retro, a másik a csúszka húzásával már változtatja is a fényerőt....
Annak fényében gáz ez, hogy mindkét DE panelappjai-n tök egyszerűen kétujjas tapipadhúzással állítható a fényerő az energiagazdálkodás panelikonon!
virtualbox-ban próbálgatom,
Akkor még időben vagy, remélem élesben nem felejted el, mire kell nagyon fidelni! És igazán nincs mit!
rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez...bocs, de ez a poen most kihagyhatatlan volt!
(#85526) hcl
Szerintem a Wine-t pont nem bántja.
Ööö....OK, azért froclizásnak épp jó volt!
Fene se ismeri ezt a Wine-t, gondolom köze van a Windows-hoz, így nem is szeretném megismerni. Akinek nem elég, amit Linux alatt talál, azegy fac!
-
Egyáltalán nem bonyolult, de kezdő szinten azért gond lehet, pár kedvenc PPA, no meg akinek már oviban is TC vagy IrfanView volt a jele és ezekre frissíti rá az új főverziót...
Szóval ha egyszerűen zajlik, akkor OK, de ha nem, akkor érdemes látni, miket is ír ki menet közben a rendszer.
Persze ha vannak ilyen helpelő leírások, könnyebb:
-
Nem alapból elvetendő dolog a verzió upgrade, ez tény, de szerintem egy belakott rendszer esetén nem árt kis jártasság sem, ha menet közben jönnek a CLI-s üzenetek, azokkal tudni kell mit kezdeni! Sőt, van amikor kifejezetten csak verzió-upgrade-del lehet megoldani valamit, sajnos az új kiadások a régi gépek BIOS-ával néha nem hajlandók együttműködni....jó példa erre Tim84 fórumtársunk társtopikban láthadó problémája, itt a thread, elég tanulságos.
-
Akkor azért ilyen, mert upgradelte 20.04-ről
Ja, legalábbis remélem nem 21.x-ről, az lenne az igazi durvaság. Egyre inkább nem opció ez a verzió upgrade, mindig van valami olyan váltás a core-ban, ami miatt csak szívás jöhet!
Ubuntunál ki kell húzni at 5 évet és utána szépen elengedni és jöhet a totál új.
-
válasz
fatpingvin #85518 üzenetére
Igaz, az megoldás lehetne, de mint írod, nagyon nem kezdő téma lenne, ahogy ránéztem a függőségi fára itt, én már ugrottam is volna tovább a témában. (nekem már az első nyűgösnek hangzik, a libc6...)
Biztosan sokan okkal nem szeretik a friss installt, de főverzió upgrade néha sokkal több nyűggel és időveszteséggel járhat, mint egy tiszta telepítés....
Megyek is upgrade-elek egyet a Dell Precisionon Mint Cinnamon 20.3 - 21 között.
Sajna tegnap a KDE nagyon kiborított ezzel a múlt évezred szintű beállítási módszerével....mekkora őstulokság már, hogy egy csúszkás beállítási opció hatását nem látod mozgatásnál, csak adott állásban, ha a végrehajtás gombra kattintasz. Mondjuk fényerő beállításnál volt ez talán...alapból is utáltam, hogy nincs interaktív beállítási mód, Cinnamonnál már óvodás korom óta van ilyen.
-
Ez egy spéci helyzet, lehetetlen a downgrade, mivel az előző verzió tárolójában, amiről a frissítés történt, nem létezett a kérdéses csomag! Márpedig tárolóból telepített csomagnál nem fog PPA verzióra visszfejleszteni a rendszer, egyébként is elég sok lényeges csomag függőség van, szóval kizárt a dolog. Egy út marad, az új rendszer telepítése.
Egyébként meg maga a downgrade gyerekjáték lenne, ha tárolóban lévő verziókról lenne szó.
(mondjuk durva függőségek esetén lehet mégsem...)
20.04-re viszont fel lehetett volna rakni, még a 22.04-re frissítés előtt, de ezt ugye honnan tudná az ember.
Alap konklúzió, ha a rendszer nem egy sima home user rendszer, akkor célszerű mellőzni a főverzióra upgrade-et!
(én is neked válaszoltam most, de valójában a kérdezőnek szól)
-
válasz
fatpingvin #85482 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #85449 üzenetére
Hááát.. a W10 ablakkezelője sokkal szebb....
Ezt nem hagyhattam ki.Értem...no sebaj, úgyis csinálni akartam valami blogtopikot lassan, megvan a munkacíme is:
Hogyan vuduzzuk meg hatékonyan tordaitibi komámat!? meg egyéb wingaládokkal való elbánásmódok....
KDE, fontok, vagon beállítás van rá a menübe. Méretezés egyenként, élsimítás, egyebek.
Hááát elég szegényes, van 345 darab Noto akármi font, de Ubuntu fonts nincsen. baccák+
Meg lehet csinálni élhetőre.
Nyilván, nem lenne ez rossz meg hát csíptem mindig Manjaro-t, de megvárom még, hogy megdeglik-e valamelyik másik Deb alapú disztró kernel upgrade-től...ha igen, megy ez is az új Vudu blogtopikomba melléd!
-
De biztató, hogy kernel-panic-kal indult a közös pályafutásotok!
Ja, köcce! Amúgy lehet jobb is, tuti égnek állt volna a hajam, ha ez a 20megás valami bebootol....ezért is gondoltam, ha már kudarcélménye napom van, had jöjjön a Manjaro!
pulseaudio-equalizert felraktam, nyilván nyoma sincs az egész rendszerben...
Mint-re felraktam a javasolt JamesDSP-t....semmit nem csináltam vele, csak elindult....
Ha majd használom is, elég lesz neki a négy szál proci? (ja közben visszacsorogtam Mint-re)
-
válasz
CPT.Pirk #85445 üzenetére
Valami hátránya legalább van az öreg HP Elitebook-nak is! Fura mert mostanában a Mint Cinnamon is nagyon szembarát, de anno ami install után egyből szembarát volt, az a jó öreg Chakra volt, a legutolsó még működő verzió, bár talán rc5 verziót raktam fel.
Mint Cinnamon 21 meg olyan volt a 20.3 után, mint a Xiaomi 12X a MI 9SE után....(mondjuk ennél kicsit jobb lett a hardver)
Mindegy, kutyulom most a fontokat is, ha eléggé összekeverem, akkor átmegyek inkább telepíteni a célgépre, annak jobb a megjelenítóje is, van 2GB-os dVGA alapból, itt meg IGP...
-
válasz
OldAkita #85440 üzenetére
Nem tudtam hogy van ilyen
Ne szórakozz már!
Linux Mint-ben minden van!
Tibikomám
Annyira ne alélj el attól a KDE-től ám.
Ha már ilyen balfék vagyok, hogy erre a gépre telepítettem a Manjaro-t, pedig a Dell Precision-ra akartam alapból....
560MB-on állt, de ahogy bekapcs a Spectatle, már felugrott, ezt magyarázom régóta, hiába alacsonyabbról indul, a legapróbb katt is felviszi egyből +100MB-tal a RAM használatot. De nyilván nincs sok jelentősége, csak ha már felraktam, megmutattam neked.
(#85442) K0zm0
Ha már telepítgetek, gondoltam megnézem ezt a Tiny Core valamit, 20MB az iso mérete, nem nagy ügy, kiírtam penre, boot....aztán kernel panic...szóval a kísérlet kampeca lett.
Amúgy Manjaro KDE-n csak nekem folyik ki a szemem? FF-on már optimalizáltam a fontokat, de eddig...plusz a nyamvast rendszerbeállításokban telepítés alatt keresgéltem a háttérkép cserét....hát nem kivették és egy külön alapp-ban kell beállítani!?
AMúgy fennhagyom a HP 8570p-n most már, meglátjuk mi történik, ha mondjuk a Mint-en kernel upgrade lesz...eddig kernel panic-kal örökös kampeca lett a jó öreg Manjaro.
-
válasz
tordaitibi #85419 üzenetére
Meg fogok ejteni egy 21. századi friss Cinna DE együttélési kísérletet. Ha válással végződik, elismerem hogy az én hibám is.
Is nélkül, de ja, ez szerintem okos döntés...viszont tényleg nagy úr már nálunk a megszokás, nekem se sikerült még a KDE megszokása, pedig lassan-lassan igen sokban hasonlóakká váltak a Cinnamonnal, egyedül a fájlkezelőjével nem tudok kibékülni. A Nemo totál egyszerű felülettel operál, de mindent be tudok azért a háttérben állítani, amire szükségem van, akár a terminal-t is lehet integrálni bele, etc..
Amit konkrétan tudok, a kisebb fiam keményvonalas játékos és sata-nvme csere után tényleges, jól észrevehető pozitív változásokról számolt be. Az igaz hogy neki minden hardverelem a leg-leg-leg.
Igaz, azonos gépbe, ami ráadásul valóban erős, ott kitapintható a különbség valóban, ez tény, örülök, hogy eszerint tisztában vagy az SSD-k optimális használatával, nem piszkálásként írom, mert nagyon sokan nem ismerik a lényeget az alapismereteken túl!
Hm... nem volt tervbe de egye fene, régen írtam úgyis blogbejegyzést.
Nem tudnál valami jó témát, neki is veselkedek máris.Dehogy tudok, istenőrizz!
Ez a napelemes téma viszont jól hangzik, érdekes lesz, ha politikamentesen meg tudod írni, mivel itthon kifejezetten a politika gördít akadályokat a normális napelem felhasználás elé... Itt a 10 emeletes társasházban is örültünk egy éve, hogy a tetőre napelemeket telepítettek, a mostani helyzetben úgy néz ki, kifejezetten megszívjuk emiatt, annyira elkeserítő már az, hogy bárki bármi haladást elér saját erőből, azt fejbecsapja a rendszer, ha a dolog nem az ő érdekei szerint alakul. (no de ezt nem is tolom tovább, mert az már tényleg politika lenne)
Szerencsére a két használtüzleti notebook-omba nem is lehet PCIe csatolós SSD-t szerelni, különben már tuti elcsábultam volna, minimum kíváncsiságból...de nemrég a kis ThinkPad-ben az volt, de semmi különös, mondjuk az a kis gép pont tökéletes volt általános használatú női notinak, az tény. Főleg a súlytalansága tetszett, nincs egy kiló se! Szemben a majd 4 kilós bivalyölő Dell Precisionnal, kb félóra használat után járkálnom kell, mert lezsibbad tőle mindkét lábam.
-
válasz
#63718632 #85414 üzenetére
Nézegetettem én is ezt a BunsenLabs-ot, valóban előny lehet a kis telepítési mérete, ha nincs sok meghajtó kapacitás!
Ez a BunsenLabs még akár jó is lehet neki, ha az alkalmazásainak elég a Debian10 alap.
Tutira elég lenne, ha belegondolok én is Debian 10 alapú Ubuntu 20.04-re épülő Mint-et használok és mire ne lenne jó?
Most viszont azon agyalgok, hogy nem is Mabox-ot rakok a Dell M4700-ra, hanem Manjaro KDE-t, mivel azon is ugyanúgy ott lesz a PulseAudio-Equalizer, kíváncsi vagyok. Mondjuk netes rádió hallgatására egy ilyen bivalyölő erőművet használni....
Lehet rácuppantok egy épp mostanában vett Gosund SP1-es okos fogyasztásmérőt, ha egyáltalán érzékel ennyi fogyasztást, most nézem, hogy 3680W max-ra van tervezve.
Lehet Tibi koma csak vészharangokat kongat
Addig nincs nagyy baj, amíg nem ír új Linux-elemző blogot!
Ja és az előbb említett RAM használat felment 7,5GB-ra, imént 6,4GB volt!
-
válasz
tordaitibi #85415 üzenetére
Nekem Xfce brrr, nem jön be, a Cinna mégúgyse.
A mondat második felét úgy veszem, mintha nem is olvastam volna!
Egyébként ha ma kezdenéd és taláékoznál a cinmanóval, tuti nem ezt mondanád, de ebben a korban már a megszokás nagy úr!
Majd ssd-ssd vonalon már nincs ennyire szignifikáns ugrás.
Ennek ellenére tagadhatatlan hogy egy sata-nvme verseny győztese borítékolható.Annyira mégsem, de eszerint nem értelmezted, amit linkeltem a 3 különböző hardvererejű gép összehasonlítását!
A helyzet az, hogy szekvenciálisan 6x-os előnye van az NVMe-nek a Sata-val szemben, ez egyértelmáen érzékelhető, viszont az access time(elérési idő), amit a user az esetek 99%-ában érzékel, no annál hiába van különbség, mikroszekundumokat user nem érzékel és itt hiába gyorsabb a meghajtó, az összgyorsaság már szignifikánsan múlhat a meghatározó hardverelemeken, mint a CPU és RAM! Ezért tűnik kicsit laikusnak az olyan kijelentés, hogy egy gép gyorsabb NVMe SSD-vel, mint Sata SSD-vel! A példámban is szereplő Dell Inspiron M4700 ugyan Sata SSD-től kapja kicsit lassabban a sok apró fájl elérését, azonban azok feldolgozása és megjelenítése az 5x erősebb processzor, dVGA miatt mégis jóval gyorsabb. Még egyszer mondom, az SSD gyorsasága nem a gyors írás/másolás sebességétől függ, hanem az access time-tól! Nyilván a marketing azt a tulajdonságát domborítja ki az SSD-nek, ami a legjobban néz ki és a user már cuppan is rá ezerrel, eszébe sem jut az, mennyire nem fogja kihasználni a szekvenciális írás előnyeit! Még ezek az egyszerű mérések is a szekvenciális sebességgel foglalkoznak inkább. (van benne kis szakmai tévedés, de erre most ne térjünk ki, csak ha kiszúrod mi az)
-
válasz
#63718632 #85411 üzenetére
Összességében meg nagyon jól össze van gyúrva a környezet, mert ahány féle elemből áll. Úgy nem lehet észre venni sehol. Nagyon konzisztens, nem lóg ki egy app sem a kinézetből.
Nekem is ez tetszett, amikor kipróbáltam, tényleg elég jól összecsiszolták, idegesítő tud lenni, mikor az látszik, hogy úgy patchwork-özték össze a disztrót! Az se baj, ha le vannak maradva a Debian kiadáshoz képest, inkább csiszolgassák hónapokig, úgy lesz az jó. Ugye itt az alap Ubuntu és a Mint Cinnamon példája is, utóbbi kiadása csúszott most pár hetet pluszban, mert valami nem volt OK...jobb így, hogy nincs fix időponthoz kötve egy verzió kiadása!
-
válasz
tordaitibi #85407 üzenetére
Nálam mindkettő KDE és a Manjaro köröket ver az öreguras Ubira.
De eszerint KDE és Gnome összehasonlítás történt, ami hát ugye nyilvánvaló, milyen eredményt hozhat, Gnome lomha.
Te mit írtál,hogy egy új Cinna 785 mega. Szűzen. Akkor most a KDE mégiscsak kisebb erőforrásigényű...?
Nem, nem az, de ezt már párszor írtam is, max az induló rendszer kevesebb RAM használatot mutat, de ez használat során kiegyenlítődik. Sok jelentősége igazából nincs ennek, ha megfelelő mennyiségű memó van a gépben. Mint Cinnamon 3. napja fut és 6,46GB a használt RAM 12-ből, szóval van helye lubickolni, böngirnyó fut csak meg két kliens program, felkúszik ezekkel akár 9-ig is idővel. DE nyilván ezért is van ez a fránya RAM a gépben.
A rendszer gyorsasága meg géperőtől függ, ezzel kapcsolatban tettem is egy ténymegállapítást ( :-) ) a Flash SSD topikban, mert mindenki azt hiszi, csak az SSD számít, ha PCIe, akkor hűdegyors a Sata SSD-hez képest, egy fenéket! Na, erre varrjál gombát!
-
válasz
growler #85400 üzenetére
Működik benne a pulseaudio-equalizer is?
Azt régen használtam, sajna ami helyette van(Debian alapúakon legalábbis), az nagyon túllőtt valami és nem is igazán működik úgy, ahogy kéne.
Mondjuk a Manjaro KDE is régóta bejön, ha képes lenne nem turbo-béta állapotú iwlwifi-t használni, simán használnám is! De ugye wifi nélkül nehéz netezni még egy Elitebookon is.
Dell Precision M4700-at mostanában zenére szoktam befogni, lehet ráakasztok egy Maboxot a pulseaudio-equalizer miatt....külső hangszóróval volna értelme!
-
válasz
growler #85398 üzenetére
Mabox...fura valami, meg is nézem, mire jutott, anno még leánykori nevén/állapotában próbáltam Kibojoe volt talán és nem is tiszta Openbox volt! [link]
Itt már Mabox néven van említve, öreg Toshiba Satellite L305 notin kipróbáltam én ilyen csodákat is anno!
Lehet, hogy nem is pont ugyanaz volt ez a Mabox meg a Kibojoe Linux csak a Manjaro oldalán találtam nagyon alul mindkettőt.
-
válasz
#63718632 #85395 üzenetére
Hát tuti nyekeregnék egy darabig, de próbáltam már olyat, amit el lehet viselni, anno Lathronos ft csinált Ubuntuból saját Openboxos verziókat, szóval ha muszáj lenne, akkor jó sok munkával lehetne Openboxos disztróból élhetőt kreálni. Addig meg elvagyok a Mint Cinnamonnal!
-
válasz
CPT.Pirk #85390 üzenetére
Régebben az XFCE-s disztrókat ilyen atomos netbookokra raktuk és jól mentek.
Anno félhalott Dell D620-ra is Mint XFCE volt hajlandó felmenni és működni is, de volt egy 768MB RAM-os Fujitsu Siemens gép is, azon is futott, bő 5 éve voltak ezek, de akkor is....
Holnap azt hiszem cserélem a Mint XFCE-t Lubuntu LTS-re azon a laptopon amit írtam.
Már a Lubuntu sem az, mint régen, mióta az LXDE-t QT-sították... Igazán nem is meglepő, hogy a DE-ket már nem tervezik annyira lightosra, mivel netezni úgyis akar rajta mindenki, egyébként meg ott vannak a pálcikaWM-ek, ha sovány disztró kell.
-
válasz
#63718632 #85344 üzenetére
Zanzásítva kb leírtad az asztali kezelőfelületek 5+ év alatt bekövetkezett változásait. Bizony az van, hogy egy Cinnamon és KDE felület ma már mint DE nem eszik szignifikánsabban többet, mint a régen light DE-nek nevezett felületek, a napi használatukban meg egyszerűen összehasonlíthatatlanul komfortosabbak, kb telepítés után egy tök laikus is teljeskörűen használhatja az adott gépet.
Itt van a nemrég említett példa is Kapitánytól: Mint 21 XFCE memória fogyasztása HTOP-ban nézve 743MB
és ezzel szemben egy új Mint Cinnamon 21....785MB
Jóval érdekesebb az előbb említett thread-ben felmerült VRAM mennyisége, megléte IGP esetén mondjuk. Sokan gondolják, hogy a kijelzett 256MB érték az, amit az integrált VGA használhat, de ez csak egy előtölthető fix mennyiség, kb nincs is. Ugyanígy kijelzi a dVGA-val rendelkező gépeknél is a terminal parancs. Ami fura, hogy régebben a kern.log írta a VRAM mennyiségét, most nem találok ilyet benne...
lspci -vnn | grep VGA -A 12
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
DeviceName: 64
Subsystem: Hewlett-Packard Company 3rd Gen Core processor Graphics Controller [103c:17a7]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 31
Memory at d4000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 4000 [size=64]
Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915lspci -vnn | grep VGA -A 12
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
DeviceName: Onboard IGD
Subsystem: Dell 3rd Gen Core processor Graphics Controller [1028:053e]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 30
Memory at f6400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at f000 [size=64]
Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915glxinfo | egrep -i 'device|memory'
Device: Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 4000 (IVB GT2) (0x166)
Video memory: 1536MB
Unified memory: yes
GL_EXT_framebuffer_object, GL_EXT_framebuffer_sRGB, GL_EXT_memory_object,
GL_EXT_memory_object_fd, GL_EXT_packed_depth_stencil, GL_EXT_packed_float,
GL_EXT_gpu_program_parameters, GL_EXT_gpu_shader4, GL_EXT_memory_object,
GL_EXT_memory_object_fd, GL_EXT_multi_draw_arrays,glxinfo | egrep -i 'device|memory'
GLX_NV_robustness_video_memory_purge, GLX_NV_swap_group,
Memory info (GL_NVX_gpu_memory_info):
Dedicated video memory: 2048 MB
Total available memory: 2048 MB
Currently available dedicated video memory: 1850 MBFene se érti hogyan áll össze a dolog, valószínű, hogy az IGP esetén a 1536MB video memory az a dinamikusan használható mennyiség lesz. Azt viszont csak külön programokkal nézhetjük meg, rendszer futása alatt mennyi VRAM-ot használunk. nvtop, radeontop...
Ha valakit érdekel az ilyesmi....
Top 7 Linux GPU Monitoring and Diagnostic Commands Line Tools
Ja és említsük meg a hét legviccesebb mondását Tibikomámtól:
...jó vason egy Manjaro KDE fényévekkel gyorsabb mint egy Ubi vagy Mint XFCE.
Ez nem bebeszélés, ez van.Tibikomám, ez elég erős volt, pláne ha feltételezzük, hogy nem is mostanában láttál Mint-et!
(én se mostanában kekeckedtem veled, szinte már hiányzott...)
-
válasz
growler #85327 üzenetére
Nemrég szóba is került a téma, de azóta se nagyon tudnék túl sok indokot felhozni, miért érdemes váltani 21-ra....persze minden core újabb, a Cinnamon meg az Xapps újabb, de a 20.3 is ugyanolyan jó, szóval... Ez mind azt bizonyítja, hogy már a Mint Cinnamon 20.3 is annyira tökéletes, hogy nincs mit javítani rajta!
Megleltem ezt az upgrade-es témát is közben....[link]
-
válasz
#63718632 #85324 üzenetére
Fiatalabb koromban teszteltem is ezt a dolgot, néha fel is töltött energiával, legalábbis jóval erősebbnek éreztük magunkat esetenként!
Ma már ha rágondolok is, kiráz a hideg, meg ugye oly kevés használható agysejtem maradt mostanra, hogy nem szívesen egyelek ki belőlük.
-
válasz
growler #85321 üzenetére
Miután ide írtam, be is ugrott, hogy lecsekkolom ezt a mintupgrade csomagot, felrakta és még akkor se volt sehol a Frissítéskezelőben, de hamar leesett, hogy a 21-nél ez egy új dolog/fejlesztés és tényleg ott volt külön kis ablakocskában!
Sajna erre a jól belakott rendszerre tuti nem eresztem rá ezt, hiába vagyok kíváncsi!
-
Jaja, nem is lenne okos dolog, én se merem már leírni a poltopikos kitiltásomat, de már az előbbi infórmálásért is kapok szerintem egy totál kitiltást. Amit nem értek, az az, hogy mindig akkor kezdenek el kitiltogatni, amikor Premiumot váltok.
A fentebb említett topikban hónapokig mindent mondtam arra az emberre is, akinek most is írtam, erre első Premiumon barátkozós megszólításra kivágtak.
No de legyünk szakmaiak is...fura dolgot tapasztalok a Mint Cinnamon 20.3-nál, a Frissítéskezelőben nálam nem jelenik meg a főverzió frissítési lehetőség, pedig mintha valami leírásban ott lett volna. Nem akarom használni, mivel ezt nem is fogom upgrade-elni, van már fenn egy cleaninstall Mint 21. Azért furdall a dolog, mert többen írták, hogy hosszadalmas a főverzió upgrade és sok minden nem működik utána. Minden leírásban ott sorolják persze, miket kell kikapcsolni, inaktiválni, hogy működjön az upgrade, mert a mintupgrade csomag csak a Mint core-t és a saját fejlesztésű Xapps multicsomagot fogja upgrade-elni. Miért is várjuk el, hogy egy 20.04 Ubuntu-ra fejlesztett PPA működni fog egy 22.04 alapú Linux Mint-en? etc...
No szóval akartam erről a sok bonyesz leírás alapján egy eccerűen érthető blogot csinálni, de szerintem azt is bezárnák valami okkal, ez tuti!
brühühü
no most megint jól kipicsogtam magam
-
Telefonoknál, ha silányabb volt a kijelző...
Olvastam ilyenekről a Xiaomis topikokban is, de szerencsére minden Xiaomim tökéletes volt eddig, nagyon bízom benne, hogy ezt a hagyományt a 12X meg főleg továbbviszi!
A látóasszonyi titulusod után figyelmedbe ajánlanám a távgyógyítói képzést!
Ó hát még a látóasszonykodásban is csak korlátoznak engem itt a PH-n, topikomat is lezárták....tuti félnek ezek a nagybetűs népek is a számukra felfoghatatlantól! Azért egy IT/hardver fórumon ez elég gáz, no mindegy! Minap BB topikban meg azért kaptam 3 hónap büntit, mert meg mertem említeni, hogy olyan nincs, hogy tölthető elem és ebből vita kerekedett a népek között. Egyébként ott minig veszekednek valamin. El se hiszed szerintem, de a Háborús topikból ezért a mondatomért tiltottak ki: Mindenkinek kellemes Anyák Napját!
Állítólag én ezt burkolt anyázásnak szánhattam....
No de ha így is lenne....mi van már itt? Gondolatrendőrség? Alig merem már leírni bármit is!
-
válasz
#63718632 #85310 üzenetére
A zsanér melleti területet is lehet nyomkodni, tesztelés gyanánt a kijelző káván.
Juj, ezt én női felhasználónak nem merném ajánlani!
Egyébként is eléggé veszélyforrásnak tekintendő minden technikai eszköz számára, de én vagyok a marha, hogy nem egy strapaeszközt vettem, mint az Elitebook 8470p, annál is feszegeti a hardveres teherbírás határait, de az bírja elég jól....Ja és imént beszéltünk és próbáltam finoman elmondani, mit hogyan csináljon, kikapcs-bekapcs, etc...erre aszondta, ne nézzem már megint hülyének és kinyomott.
-
-
Amúgy nem tudom kijaza Kence.
OK értem....
No de ha már a demencia szóba került, a hölgy, akinél a gép van, egy 90 éves demens nénit gondoz, ha nem tudod ez milyen munka...mindegy, nem tudja elvinni a gépet sehová, de ha tudná is...totál laikus. Mindegy, nem véletlen én managelem a kintiek gépeit. Családtagok 150 és 1300 km-re vannak. De szomorú, hogy ezt le kellett írnom, akár el is hihetted volna alapból, hogy nem opció a szervíz. Legtöbben nem bírjátok a pofámat, de annyira már ismertek, hogy nem bohóckodom ilyen témákkal. (egyébként ilyen támogató hozzáállásra számítva gondolkodtam két napot, hogy egyáltalán feltegyem-e itt a kérdést...)
De ezt is biztos jobban tudod.
Ezt a megjegyzést nem értem, nyilván az én élethelyzetem burkában van, tényleg jobban tudom.
Használt gépeket én veszek, elbattyogok személyesen és live USB-vel lecsekkolom, mielőtt megveszem, így ebay és társai nem jók. Ahol azt mondják, hogy nem futtathatok 5-10 percig egy live rendszert, oda nem is megyek. Ez ilyen. Nyilván nem kezdek el böngészni meg médiákat nézni, de pár terminalos parancsot lefuttatok.
-
A javítási költség része csak egy az akadályozó tényezők közül, de itthoni árakat tekintve, kizárt, hogy kinn ne lenne jóval több és akkor már nézek egy megbízhatóbb használt üzletit és kiküldöm, de egy héten belül eljut hozzá a még mindig működő HP Elitebook 8470p is, azért cseréltem le erre, mert könnyű volt és jóval szebb a felbontás miatt a képe, no meg a Radeon VGA miatt is.
A user a meló jellege miatt nem tudja elvinni szervízbe, családtagja is dolgozik 150 km-re tőle, ezért nem opció ez. Mindegy, egy ötlet volt, hogy bedobom ide, hátha valaki mond valamit a jelenségről és végül is ez kb meg is történt! Ha megoldható lenne a szervíz, nyilván nem kinlódnék én sem így ezzel. Egyébként a lokáció tipikusan nagyváros agglomerációja, ahol igazán nincs is ilyen szolgáltatás helyben.
(#85300) Tim82
Jó a topik ötlet, erre nem gondoltam, de várok még vele, mivel egyből lesznek kérdések, amire nem fogok tudni válaszolni.
Egyébként amikor van ez a jelenség bekapcsoláskor, akkor vár vele néhány percet és elmúlik, nem is jön vissza akár napokig sem....de valami akkor sem OK!
Benézek abba a topikba, milyen a légkör egyáltalán, nehogy ott is megkapjam egyből, hogy nincs ott szervíz b+?
Ma bekapcsoláskor nem volt semmi gond, nem minden nap csinálja ezt a gép, megkértem a usert, ha újra lesz a jelenség, minél használhatóbban dokumentálja, figyelje meg mi történik és akkor feldobom a topikba!
Köszi nektek a hasznos tippeket, most jegelem a dolgot, amíg nem változik semmi.
-
1000km-re már nincsenek számítógép szervizek?
Dehogy nincsenek, csak éppen több okból sem opció ez a megoldás. Ezt egyébként segítő szándékkal kérdezted vagy átragadt rád is Kence renew nick negatív attitüdje? Nem kéne újra beugrani neki újabb néven, ez a stílus már ismerős, bekérdezek egy rövidet, mintha nagyon kezdő volnék, aztán a kapott vélaszokat fikázva kiosztok mindenkit!
Csodálom, hogy nem veszitek észre!
Szóval, ha majd Germanyban lesz barátod, családtagod, akinek valami hiba lesz a gépén, ami 4 éves és nem is alapból drága gép, akkor majd javasold neki, hogy vigye szervízbe és utána hallgasd meg, amit kapsz tőle!
(mármint a germán javítási költség után persze)
Fura egyébként, hogy bármi hibát beír ide valaki, miért is nem kérdezünk rá, hogy a te faludban nincs PC szervíz? Mit itt idiótáskodsz a problémáddal?
Egyszóval FY
-
Jó ideje előjöttek ezek a suspend-del kapcsolatos problémák is....nálam még nem okoztak gondot, mondjuk nem is volna fontos, mivel hálózat mindig be van dugva, szinte csak perceket használom akkuról a gépeket. Persze ha nem otthon használom a gépet, azért jó, ha lecsapom a fedelet és már roboghatok is tova....
-
A sok nyitás-csukástól előforulhat kisebb törés, vagy kontakthiba.
Sok nyitás-csukás?
Ez nem kapott szerintem sok nyitást, persze ez relatív és ugye nem is használtüzleti gép. Elképzelhető valóban, hogy ez a hiba.
Ahogy a kolléga írja, csekkold le a kábelt
Csak ugye mivel írtam az 1000km-t, vagy nem írtam?, no mindegy, most nem reppenek ki ezt lecsekkolni!
Ha kampeca lesz szegény, amúgy is érdemesebb egy újabb használtat venni, ezt meg eladni alkatrésznek, az SSD meg a RAM max megmarad bővítésnek, tartaléknak. Viszont valami jó kis használtüzletit nézek megint, azok eddig mind bejöttek, 8470p, 8570w, Dell Precision.... Viszont inkább női gépet szerettem volna, bár eredetileg egy ZBook volt most is a terv.
Telóknál sok esetben alapból kijelzőhiba volt az ilyesmi, legalábbis eddig azt hittem. Én legalábbis nem nyitogatom soha a teló kijelzőjét!
-
ANYK-t már első Linuxos heteimben megkedveltem, épp Debian 7-tel ismerkedtem, mikor bevallást kellett csinálnom, nyilván nem megfelelő Java volt fenn és még kellett valami hozzá, viszont csomó dolgot megtanultam Debianon, mire sikerült abszolválnom!
Utóbbi években már nem is csinálok bevallást, jó az, amit a NAV megcsinál helyettem. Szóval marad az ONYA, mert nemrég olvastam, hogy megint valami gondja volt az ANYK-nak a legújabb Java verzióval és már nem akarok többet tanulni!
-
Van bárki, őszintén, aki valóban szereti a NAV-ot?
Persze, az ügyes adócsalók szeretik, mert nem túlzottan van energiája a NAV-nak rájuk! Engem meg simán megbírságoltak, mert a Honvédség adta be az adóbevallásomat, nem én magam, előző évig egyéni vállalkozó voltam, ill nem adtam vissza a valamikor vállakozóimat. Be kellett adnom egy új bevallást, amiben egy másik adófőosztály javaslatára csupa nulla volt csak feltűntetve! Ezzel megúsztam a dupla büntetést. Szóval ez már állampolgár bactatása kategória simán!
Köszi az infókat, végigzongorázom a dolgot holnap reggel, ezt az ONYA-t meg én ANYK-nak ismertem, azért nem értettem, mi a fene lehet!
Találtam egy 2021 márciusi Határozatot, abban már szerepel az idei gjműadó is és a számlaszám is stimmel azzal, amit írtál....fene se érti most már, talán mégis én kavartam össze a dolgokat!
-
Jogos és köszi, hogy beírtad, tényleg említenem kellett volna, hogy kb 2 sec alatt megvolt mindhárom gépjárműveket érintő számlaszám és engem nyilván a belföldi érint.... A gond az volt, hogy két hónapja kaptam egy postai levelet, hogy fizessem be az első félévit, fel is pattantam a Raffia oldalára és látom is ott a befizetést, csak éppen egy teljesen más számlaszámmal, az első 8 egyezik és ezt a számot a tőlük kapott levélből szedtem ki! Emiatt vagyok kicsit mélabús, mert nyilván nem arra a számlaszámra ment az utalás, amire most kéne küldenem, de érted, ha minden egyes befizetésnél változtatgatják a számlaszámokat....ja és ez már nem önkörmányzati adószámlaszám volt. Persze a PDF link meg OTP Simple oldalra küld, ami sikertelen fizetéseket eredményez, szóval....pedig a help linken annyira egyszerűnek látszik minden!
Az lesz, hogy befizetem erre a számra, ami egyezik az általad írttal és az előzőt majd kinyomozom valamikor....
Imádom amúgy a NAV-ot!
De egyébként imént írta komoly tapasztalatokkal bíró nullperces kezdő Linuxos fórumtársunk:
miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
Most jövök rá, hogy talán ez rám is igaz, azért akadok el minden vacakkal!
-
válasz
tordaitibi #85275 üzenetére
Meg mielott, nem duplareg, nem nagyon szeretek magammal tarsalogni
Pedig mennyivel harmonikusabban telhetett volna utóbbi pár éved, amikor igen blogolékony voltál!
Viszont ahogy látom, ez a megtépázottság igencsak költői frázisokra sarkallott téged! Kicsit irigykedem is, mert félórája nem jövök rá, miként akarja behajtani a NAV a gépjárműadómat, ha az emailben küldött PDF linkje mindig lukra fut és egyébként egyetlen rohadt számlaszámot nem írt a levelében! No gondoltam felszívom magam és telefonálok, de ott meg ilyen vicces dolgok vannak!
Kb fogalmam sincs, milyen azonosítóra gondoltak meg ki a ragya az az ONYA.....de minap az MVM Elmü Next akármivel is elszórakoztam hasonló témában.
Egyszóval aszondom én neked, hogy most pár napig nem bánnám, ha magammal kéne csak beszélgetnem.
(huha, sokat offolunk, vigyáznom kell, mert megint két topikból is kipontozódtam) brühühü
-
válasz
growler #85272 üzenetére
A képen látható hiba alapján, nem biztos hogy erre gyanakodnék elsősorban.
Elsősorban én sem, ill reménykedem, hogy nem ez lesz... Anno desktop monitornál láttam sávokban színeltérést, de annál kondit kellett cserélni és jó lett. Alapból nem is egy agyonhasznált gép, a konstrukció is kb 4 éves és talán a ThinkPad-ok nem is annyira vacakok, mint a sima Lenovo notik....és most látom, hogy MIL-STD-810G certified is, annak azért bírnia kéne a fizikai terheléseket szerintem! [link]
Engem az is zavar, hogy nem mindig jön elő a hibajelenség...ráadásul nincs egy éve, hogy vettem a gépet egy HP Elitebook 8470p lecserélésére.
-
válasz
tordaitibi #85268 üzenetére
Tibikomám! Titkos ikred/lelkitársad van, sose gondoltam volna...ill reménykedtem, hogy mégse lehet ilyen!
Ezeken en mar tulvagyok, csak neha fejtegetem a mondandomat, es akkor is nagyon szep kontosbe bujtatva.
Fura is lenne, ha nem lennél tól ezeken, tekintve a novelláskötetnyi blogjaidat, amik ezzel a témával foglalkoznak!
Én megintcsak nem értem a problémát....ha annyira megkövesedett a Windows és programjai használata, akkor azt kell használni, csak azért Linuxra rápróbálni, hogy a Linuxusereket lehessen bactatni....
(#85267) Kence Fice
Már rég nem szállok bele ilyen értelmetlen vitákba....akinek nem tetszik a Linux, ne használja, ennyi.
Ráadásul jön az újabb meglepetés, hogy az oldalon többször is szerepel ugyan az a verzió, megint jön az elbizonytalanodás, hogy vajon mi a különbség közöttük, melyik az igazi a látszólag egyformák között.
Ebben azért segítek kicsit, épp láttam az új Manjaro oldalt és bizony el kell olvasni, amit látsz, sajna az informatika nyelve az angol, ez se tetszik neked, de ez van. Szóval nem ugyanazon verziók ismétlődnek ott, ha nem csak írni szeretsz, hanem olvasni is, nézz rá újra és meglátod!
De lehet én nem látok jól, melyek lennének az ugyanazon verziók? Az, hogy ugyanazon DE-vel ismétlődnek, az teljesen normális, de ezek nem ugyanazon core-ra húzott verziók ám.Nem is jó, ha figyelmetlen vagy és egy PC-re/notebookra mondjuk alábbiak közül töltesz le valamit:
Mivel nem szeretsz az oldal aljára sem görgetni, javaslom megnézni a weboldal felső karéját is!
-
Szalagkábel...no erre nem gondoltam látod! Sajnos ez kifejezetten női gép, nem akartam 2-3 kilós gépeket adni a hölgynek, én meg ugye ezekhez vagyok szokva, agyonvághatatlan használtüzleti kategória ugye... Sajna cirka 1000 km-re van tőlem a gép, ezt nem tudom még hetekig megvizsgálni, de esélyes a dolog! Azért kösz a tippet, ha hazakerül a gép, megpróbálom szétszedni, aztán lesz, ami lesz!
Saját gépeimet is csak addig a szintig szedtem szét, hogy RAM és SSD beszerelés...sőt, a bivalyölő Dell Precision M4700-ban egy M.2 SSD-t meg sem találtam legutóbb! Nagyon nem zavar, mert van még normál SATA hely is benne.
-
Helptippeket kérnék tőletek! Van egy Lenovo A475 távmanagelt gépem fizikailag tőlem messze, kaptam az alábbi fotót és láttam is a jelenséget, az alsó lila sáv alulról felfelé mozog, a felső fehér csík meg fényreklámként végigfut.
ezek a notebook releváns adatai: nyilván Linux Mint Cinnamon van rajta
System:
Host: Ildi-ThinkPad-A475 Kernel: 5.4.0-122-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 9.4.0 Desktop: Cinnamon 5.2.7 wm: muffin 5.2.1
dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 20.3 Una base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 20KMS0SW00 v: ThinkPad A475
Mobo: LENOVO model: 20KMS0SW00 serial: <superuser/root required>
UEFI [Legacy]: LENOVO v: R04ET36W (1.14 ) date: 10/12/2018
CPU:
Topology: Quad Core model: AMD PRO A10-8730B R5 10 COMPUTE CORES 4C+6G
bits: 64 type: MCP arch: Excavator rev: 1 L2 cache: 1024 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
bogomips: 19164
Speed: 1279 MHz min/max: 1200/2400 MHz boost: enabled Core speeds (MHz):
1: 1346 2: 1368 3: 1993 4: 1996
Graphics:
Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo
driver: amdgpu v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: amdgpu,ati
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-122-generic LLVM 12.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.2.6 direct render: Yesez a jelenség:
Nem minden reggel csinálja ezt bekapcsoláskor és később elmúlik, az elkért logokban max egy firmware bug-ot találtam. Kérdésem az, hogy ez display hiba lenne, tehát hardveres vagy frissítsünk a rendszeren? E hóban tuti nem volt frissítve még és 6-án j9tt ki egy új firmware csomag.
Nekem elsőre kijelzőhiba lenne ez, de nem ismerem ezt az AMD Pro/Radeon CPU/GPU párost. Telepítés óta teljesen jól szuperált az
amdgpu
nyílt driver.Minden hasznos tippet szívesen fogadok!
-
válasz
I02S3F #85247 üzenetére
Hát látod... még a körülmények is ellenem dolgoznak, pedig én mindent megtettem az elején, hopperkedtem ezerrel. De legalább valamivel már elboldogulok legalább.
Viszont pozitív változás, hogy már jó ideje nem győzködök senki emberfiát, hogy Linux Mint Cinnamont használjon, mert a legeslegjobb!
-
válasz
Warton #85237 üzenetére
Viszont a Manjaron lévő alap képnézegető (Gwenview) tud olyasmiket
Ezzel jó erősen megkavartad a kérdezőt, mivel a Manjaron semmiféle képnézegető nincs*! Főleg amiket most kiválaszt a kolléga, az XFCE és Mate verziókat.... Arra utalok, hogy például az említett képnézegető a KDE verzió default és ha emiatt rakja fel a kérdező a két lightosabb DE-vel, igencsak sokáig fogja keresgélni a Gwenview alkalmazást.
Szerintem egy abszolút kezdőnek célszerű úgy ajánlani egy disztrót, ha annak az asztali kezelőfelületét is egyértelműen leírjuk!
*remélem ezt nem kell magyaráznom, de a kérdező kedvéért leírom mégis: - a legtöbb disztrót kiadják több asztali kezelőfelülettel is és ezek tartalmazzák a default programokat, amikre az usernek szüksége van.
Megnéztem a Manjaro honlapot és gondoltam, felrakom valamelyik verziót kíváncsiságból, hogy használhatóbb lett-e már, erre ez fogad:
Simán beszól, hogy ne hopperkodjak! Na szép kis disztró ez is....
Ezt az évtizedet úgy néz ki, Linux Mint Cinnamonnal húzom ki mégiscsak.....
-
válasz
velizare #85225 üzenetére
Pár helyen olvastam, hogy ez az infra távirányításra használt lircd daemon floodolt, így ki kellett kapcsolni a szolgáltatást, mivel gyaníthatóan törölni nem lehet magát a csomagot függőségek miatt...szerintem a nálad is látható logba floodolás miatt is lehet, amit tapasztalsz, legalábbis érdemes tenni egy próbát vele.
Kicsit zavaros nekem ugyan, de itt is írnak róla, bár itt a rendszerben nem okozott zavarokat.
Lehet marhaság, amit írtam, most látom amit később írsz.... drm/i915: Resetting chip after gpu hang Valami patch-ról írnak, de azt nem látom sehol...[link]
-
válasz
I02S3F #85125 üzenetére
Erre az volt a válasza a főnökségnek, hogy nem a hátteret kell nézni, hanem dolgozni kell!
A helyükben a főnökségről raktam volna be egy képet a fenti szöveggel!
Mondjuk időnként én is cserélek valami megnyugtató képre hátteret, de csak boot után látom picit, gondolom hamar megnyugszom és haladhatok tovább!
Anno a főnököm Wines gépére egy légyszimulátort vagy mit raktam fel képernyővédőnek, mert állandóan légycsapóval üldözte a legyeket....kicsit morcos volt, mikor rájött, hogy copatják!
-
válasz
peterattila #85121 üzenetére
Ezt hogyan tudom megcsinálni LM 21 alatt, ahol csak egy puritán menü van?
Jó az a Mint-es népeknek, mert ugye a GRUB menüt jó esetben egy másodpercig ha nézik vagy meg sem jelenik nekik!
Én a helyedben kifotóznám Manjaro alól a GRUB menüt és Mint alatt beraknám háttérképnek, ha már sokat szeretnéd nézegetni, mert ezalatt mennének a futtatandó programok.
-
válasz
growler #85104 üzenetére
Tudom még nem sok idő telt el a kiadás/telepítés óta, de szerinted mi az
ami indokolja(hatja) a 20.3 lecserélését 21-re ?A kíváncsiságon túl? Meg azon túl, hogy minden friss ropogós és érzésre gyorsabb az egész rendszer? Nem tudom, tök ugyanaz amúgy, mint az előző, már azt veszem észre, hogy napok óta a 21 fut. Telepítés után azt figyeltem meg először, hogy gyors és szebb lett valahogy a képernyőn minden. Még most is kicsit, hogy sötétítettem a képernyőn!
(#85105) dances
Friss install lesz majd 21.1 -re.
De mire vársz? A Mint az alapból x hónapig csiszolja az Ubuntu alaprendszert a DE-vel és az Xapps.szal, mire kijön a 21, már egy sokszor frissített alapUbuntun ül a DE meg minden. A 21.1 kb ugyanez lesz még több Ubuntu core frissítéssel és szintén DE meg saját programcsomag frissítéssel!
(#85106) Rimuru
Hát ugye pedig de! Értem én, mire akarsz kilukadni, de ez akkor is így jó, ahogy írom!
LTS ez és újra kell telepíteni, az a jó neki! Főverzióról van most szó. Ami csak 2 évente van, nem lassan hetente, mint Archnál.
-
válasz
dances #85099 üzenetére
Az X.org és a Mesa pontosan miért felelősek?
Nagyon egyszerű leszek, az X végzi a 2D, a mesa meg a 3D megjelenítést.
A frissítéssel várok még picit, amíg lesz 21.1.
Itt elakadtam kissé....nem a 20.2 az, amit felraktál? Mert annak a 20.3-ra upgrade-je már totál jól működik és semmi köze nincs a 21-es főverzió első alverziójának megjelenéséhez.
Vagy 20.3-ra frissítesz vagy totál friss új 21 installt csinálsz!
-
válasz
dances #85095 üzenetére
feltettem egy Mint 20.2 Cinnamon Edge -t.
De miért azt? Van 20.3, ahogy Kapitány mondja, de én a helyedben már a Mint Cinnamon 21-et tenném fel, a kernel ugyanez, de ami lényeges lehet az a...
X.Org v: 1.21.1.3
Mesa 22.0.5
Bár szerintem a DE és annak vonzatai, a WM, a Nemo is jóval frissebbek.
20.3 to 21 upgrade pár topiktárs véleménye szerint még nem OK, clean install javasolt!
-
Elég nyűgös oda regelni, igaz nem mostanában próbáltam, de valami meghívó kellett volna....
-
OK, értem én persze! De olyan rég olvastam már, hogy az Archosok szivatják a usereket!
Tudom, mindenki pro ott, nem ilyen homeuser Mint-esek, mint én is! (ezer éve nem kekeckedtem, néha azért csak muszáj)
-
válasz
Rimuru #85038 üzenetére
Kár, hogy jó Frawly komám nincs már, pedig most hogy tudnám szívni a vérét!
Mindig emlegette, hogy a nyamvadt LTS alapúakat 2 évente új iso-t letöltve kell állandóan újratelepíteni, bezzeg az Arch-ot csak egyszer kell felrakni, erre kiderül, hogy havonta érdemes új iso.t leszedni, ha jók akar az arcsersuser!
-
válasz
Warton #85011 üzenetére
Nem gondolnám, hogy a DE annyit számítana a számítógép teljesítményében.
Ma már nem sokat számít, 4-8GB RAM-os gépekben, de néhány éve még bizony sokat számított, hogy XFCE vagy Gnome/Cinnamon DE-vel futott a rendszer. És ugye az öreg gépeknél még bőven voltak 1-2giga memória is. Most már azt használ mindenki, ami neki megszokható ill tetszik.
-
válasz
Warton #85008 üzenetére
A plasma tényleg nagyon kis kezdő RAM-mal indul, de önmagában ez így nem értelmezhető. Pár éve összehasonlítottam a plasma-t a Cinnamonal valami vita miatt, hogy húmennyiteszik a Cinnamon, bezzeg a KDE.....ugyanazokat a programokat indítottam mindkét felületen, pillanatok alatt ott voltunk, hogy már a Cinnamonnak volt kevesebb memória fogyasztása. Ezt csak érdekességképp említem, de tény, hogy a plasma az super, KDE appok nélkül főleg! Csináltam is egy nagyon tuti mixet, a plasma-t ráhúztam a Cinnamonra Mint-en, kegyetlen jó lett!
Külön indítható felület volt.
Meg is van ahsz, nem tudom most sikerülne-e....nincs meg, sajna a hülye pastebin ubuntu eltüntette...Át tudtam ügyeskedni:
-
Egy friss telepítés utáni állapot inkább 800MB alatti, de tény, hogy a 8GB RAM az a minimal optimum ettől függetlenül.
Friss telepítés, Mint Mate 21 az 650MB RAM, XFCE is kb itt lehet, ma már nem sokat lehet spórolni a DE-k közötti variálással, ha elkezdem használni, kiegyenlítődik a helyzet. Mondjuk én sem nézegetem 12GB memória mellett....
-
válasz
fatpingvin #84931 üzenetére
Kifejezetten irigylem, ha valakinek van affinítása az ilyesmihez plusz türelme, mert az is jó, ha van! Nekem annyira nincs, hogy egy használaton kívüli desktopon képtelen voltam rászánni magam, hogy NAS-sá alakítsam, pedig a Syno nagyon nem volt olcsó. Szerencsére vagytok páran, akik nem csak sw, hanem hw oldalon is képesek vagytok varázslatokra!
-
válasz
fatpingvin #84929 üzenetére
Aztabetyárját!
Ezek aztán nem kevés handmade kreatívitást mutatnak, szerintem bőven aranyérmes lettél két komám előtt ezekkel a rettenetes szerkezetekkel!
A 3. képnél eléggé alakadt a szavam.....
-
válasz
fatpingvin #84903 üzenetére
Jajjj....van még ezeknél galádabb is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen2 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest