- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az a gyanúm, hogy ez felel meg a régi normál telepítési módnak, Debiannal is megvan még a régi installer is szerencsére, nem kell azt a nagymamáknak fejlesztett calamarist használni feltétlenül.
(most már kezdek kíváncsi lenni, mit kutyultak a Mintes népek)
Telepítéskor ne hagyd, hogy az összes EFI partíciót felcsatolja. Csak azon a partíción hagyd, hogy a /boot/efi csatolás maradjon, amelyik a meghajtódon van.
Aham, köszi, erre nem biztos, hogy figyeltem volna...amúgy tök üresen indul az SSD, valami WinRe meg tartozékai voltak alapból rajta.
-
Az mindegy, ha a hivatalos oldalon volt, akkor az jó. Az előbb linkelt blogról letorrenteltem én is az iso-t, lehet megnézem hétvégén én is.
PAE support in 32-bit kernel még mindig megvan LMDE-nél.
Erre viszont nem emlékszem...
To launch the installer in expert mode, run the following command:
sudo live-installer-expert-modeKár hogy ebben az LMDE-ben nincs meg a frissítő kényelmi kernelbuheráló szolgáltatása,
Lehet expert mode kellett volna. Amúgy meg csak LTS (vagy generic) kerneleket enged buherálni a normál Mint Frissítéskezelője is.
Minap meglepett, hogy 5.19 után váltott a Mint 21.2 6.2-es kernelre.
Ezek az Axagon fémházas egész jók amúgy. Kb ugyanazt tudja a tied is. A képeden épp a csatolási pontok nem látszanak rendesen.
Azt hiszem legutóbb külön EFI particiót kreáltam én is, mert valami prücök volt, kicsi is volt neki az, amit a Win használt, szóval ja...UEFI = rémálom.
-
Persze, a most fennlévő Debianok is dist-upgrade-elve vannak fenn, sőt a most használt Mint is beta-ként került fel, tökéletesen frissíthetőek, kérdés az, hogy a Frissítéskezelőből akarod-e csinálni vagy terminalból.
Innen szedted le amúgy?
Írja a linkelt oldal is:
This BETA release might contain critical bugs, please only use it for testing purposes and to help the Linux Mint team fix issues prior to the stable release.
It will be possible to upgrade from this BETA to the stable release.
Upgrade instructions will be published after the stable release.Amúgy kaptam egy KXG50ZNV512G Toshiba NVMe SSD-t Axagon házban, valamit kéne vele kezdeni, de ti annyira bonyolultan csináljátok ezeket a multiboot eszközöket, hogy hajam kiperegni attól. Ha Tibikomámmal tudnátok javallani valami rohadt eccerű módszert, az jól jönne... Semmibe nem érdemes most berakni amúgy sem ezt a félterás jó kis SSD-t, főleg hogy külső ház is van hozzá.
Megtaláltam kép alapján, ilyen a ház: EEM2-UG2 USB-C 3.2 Gen 2 - NVMe M.2 box
-
válasz
CPT.Pirk #90635 üzenetére
Van egy desktop dobozban a szekrény tetején, abban úgy látom AMD Ryzen 7 1700X van, fene tudja mennyire jó ez játékra...Resizable BAR akkor tuti van benne!
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: AB350M-Gaming 3 v: N/A serial: N/A
Mobo: Gigabyte model: AB350M-Gaming 3-CF serial: N/A
UEFI: American Megatrends v: F40 date: 06/14/2019
CPU:
Info: 8-core model: AMD Ryzen 7 1700X bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Zen rev: 1 cache: L1: 768 KiB L2: 4 MiB L3: 16 MiB
Speed (MHz): avg: 2400 high: 3400 min/max: 2200/3400 boost: enabled
volts: 1.4 V ext-clock: 100 MHz cores: 1: 2200 2: 2200 3: 2200 4: 2200
5: 2200 6: 2200 7: 3400 8: 2200 9: 2200 10: 3000 11: 2200 12: 3400
13: 2200 14: 2200 15: 2200 16: 2200 bogomips: 108595
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 3GB] vendor: ASUSTeK
driver: nvidia v: 525.105.17 pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports:
active: none off: DVI-D-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2
bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 10de:1c02 class-ID: 0300Nyilván ha a jó drága üzleti gépen csak Excel táblákat kezelsz, akkor nincs gyakorlati haszna.
Mivel saját magam szerzem be a gépeimet, így a jó drága üzlet annyiban igaz csak, hogy új korában rohadt drága, de mint tudjuk a használt üzleti a tuti!
-
-
Újra telepítendő a gnome-disk-utility és az udisks2
Ezt miért kérded? Ha uninstallálod, akkor nyilván újratelepítendő, a képeden telepítve van...szóval mi a kérdés?
Nem jön elő az app? Ha beírod a Menube a disks vagy lemezek szavakat, akkor se?
Mi van veletek már, minden vén csontot ennyire megvisel a hirtelen időváltozás?
-
válasz
tordaitibi #90628 üzenetére
Köcce, hogy leírtad a közismert tulajdonságokat ezeket mindenki tudja.
4 elsődleges, igen tudom lehet a logiakiból akárhány de az már számomra gányolás.
Ez akkora baromság, hogy ideje lenne új blogot írnod lassan!
Nem tudom te milyen UEFIs rendszerekkel. gépekkel találkoztál.
Hát ez főbaj, hogy nem tudod, mert readonly vagy, azért nem!
tegnap ezeket írta éppen neked...
Ajánlok egy fogadást, elküldöm az öreg HP Elitebook 5870p-t és próbálj telepíteni rá UEFI-ben Linux Mint Cinnamont! Vagy akár a Dell Precision M4700-at is küldhetem
Két öreg üzleti notebook neve lett elrejtve a fenti mondatokban...[link]
Azt is írtam, hogy ha majd csak olyan eszközeim lesznek, amik EFI-only gépek, akkor majd azzal oldom meg a telepítéseket. Mindaddig pontosan nulla hátránya van számomra és sokak számára a MBR/Legacy-nak.
a GPT hozadéka hogy a lemez elején és végén IS le van tárolva a partíciókiosztás és minden információ, ez nagyfokú biztonság.
Amelyik lemezről eltűnik a bootrecord...no ott már vagy baj van vagy pillanat alatt újrainicializálom, de ha ilyen szintű gond van egy meghajtón, azt Te pikkpakk elhárítanád, ha GPT-d van, azt gondolod?
Hát én nem vagyok ilyen ügyes sajna!
No jöjjön az az új blog! De előtte kapd be a reggeli bogyók mellé a cavintonodat is!
-
válasz
janos666 #90625 üzenetére
Olvastam már jó ideje magát a hírt, de mikor rákerestem most, hogy linkeljem neked a megfelelő iso-t, mégis meglepett a piros keretes infó! Azt is olvastam anno, hogy Debian kezdte nem default-tá tenni az os-prober-t, mégis meg tudok lepődni, ha a Debian/Ubuntu nyomvonalú Linux Mint-en se működik...
GRUB-ot én kedveltem mindig meg az FSTAB-ot is, gondolom sokat disztróhopperkedtem 10 évvel ezelőtt, no meg az akkori első SSD-nél sok FSTAB mount opciót kellett beírni...
UEFI-t meg azért rühellem, mert egyrészt rohadt egyszerű a legacy/MBR és ezzel kezdtem 10 éve, másrészt akkori desktopom sem volt tökéletesen EFI implementált meg a használt üzleti notebookok is elég sajátos hibrid módot nyújtottak csak. Már pár verzió óta a Linux Mint is dob felugró ablakot, hogy csak saját felelősségemre folytassam a telepítést, ha nem EFI módban csinálom, de amíg lehet, maradok ennél.
Szóval több, mint 8 éves gépeim vannak, így ezeknél őrültség lenne erőltetni az UEFI-t, legutóbb egy Dell Latitude 7400 2in1 került kezeim közé, no ott már nem sok választásom volt, ráadásul a Wint is meg kellett hagynom, szóval prüszköltem is rendesen...utólag kiderült, hogy párom nem is használja az érintőképernyős funkciót, feleslegesen hagytam meg rajta a Win11-et.
Nálad akkor a nyílt nVidia driver okozhatja a gondot, azt hiszem live-ban nem használja a zárt drivert, hiába van a tárolóban.
Pont most látom, írta ezt sh4d0w is éppen (#90626)-ban.
-
válasz
janos666 #90620 üzenetére
Tudsz BIOS-al boot manager nélkül boot-olni?
Kizárt dolog, mert nem tudom.
Vagyis fogalmam sincs, mit kérdezel.
De mivel rutinos vagy, nem is gondoltam, hogy abszolut kezdőknek szóló kérdést kéne nálad feszegetni.
Nevezetesen a non-free iso-ra gondolok, mert a jelek szerint nem azzal bűvésukedtél eddig.Alapmondás, hogy az akarjon Debiant telepíteni, aki tudja, melyik iso-t kell kiírnia! *
Ha ekkorákat bénázol, még nem küldhetem a 8570p-t sajna, bár ennél még a standard Debian iso is működne. EFI hibriddel viszont neked sem működne, bár újabb disztróval nem próbáltam, de nem is fogom. Épp elég volt anno, hogy úgy beállítgattam valamit BIOS-ban, hogy bekapcsolni sem akart a gép.
*stornó az egész, el is felejtettem, hogy pár hete már nem kérdés ez a nonfree iso...
Ez az uas-ko meg ugye USB csatoló valami, nagyon nem lényeg itt, hogy az eszköz, ami utána jön, az éppen NVMe vagy akármi más. Lehet kevered a TRIM ata utasításkészlettel, nem? Ez nyilván nem lényeg az NVMe-nél.
-
válasz
tordaitibi #90618 üzenetére
én bios/mbr telepítést kb. 4-5 éve nem csináltam, lejárt lemez
Ne szórakozz már, az MBR/Legacy egy stabil standard
voltés halál egyszerű, az EFi meg az átállási kísérletek óta gyártónként különböző hibrid megoldásokon keresztül lehet, hogy mára kezd standardizálódni... No de bocsi, csak nem veszek évente új notebookot, mert hátha az újabban már értelmesen megcsinálták az EFI-t és nyugodtan tudok installálni.Ajánlok egy fogadást, elküldöm az öreg HP Elitebook 5870p-t és próbálj telepíteni rá UEFI-ben Linux Mint Cinnamont! Vagy akár a Dell Precision M4700-at is küldhetem, bár arra sose próbáltam még EFI-ben telepíteni.
Utóbbi amúgy még simán megenné reggelire a két legutóbbi 2 éves notebookot, amire telepítettem OS-t. Mi is a hátránya a MBR/Legacy-nak? Hát az mindenképpen, hogy nem lehet róla ennyit összeirkálni, mint amit ebben a hsz-ben összeirkáltál!
-
válasz
janos666 #90610 üzenetére
feleslegessé vált 2000 Ft-os 16Gb SSD és egy üres M.2 PCI-e foglalat, így gondoltam, hogy rádobok egy Live! Linux-ot diagnosztikai célokra
Sokat írsz erről, egyértelmű a hw ill user error. A leírtakból arra a következtetésre jutni...mindegy, nem megyek bele. Ettől még, hogy nálad leírtak alapján nem megy live-ban akármi is, azt megállapítani, hogy az adott disztróval van baj, finoman szólva is marhabaromság! Ez nem fanatizmus, egyszerűen értelmetlen következtetésekre jutottál, de ha erre rávilágítanak, akkor felháborodsz.
És lustán akartam megúszni: nem USB-ről feltelepíteni az SSD-re, csak magát a Live!-ot rátenni az SSD-re.
Hát ez nem sikerült, kár is okokat sorolni, miért nem, dobd vissza oda azt az SSD-t, ahonnan előhorgásztad.
Én is elég sokat bénáztam új notebookre Win mellé UEFI-ben Linux installal, nem is először sikerült, de akkor nem én voltam béna, hanem a Linux Mint iso...ó hogy erre miért nem gondoltam egyből? Lehet azért, mert többszáz alkalommal sikerült hagyományos módon telepítenem?
-
Ja, ugyanarról beszélünk, de nálam valamelyiknél alapból nem is volt fenn az os-prober csomag, másiknál csak előtte volt a #, azt kellett kivenni. Hiába, Mint alatt az os-prober látta a többi disztrót, grub-update után mégse voltak a boot listában. Amúgy lényegtelen, mert a Debian GRUB-ja fut boot-kor, így elméletileg minde disztrót be tudok bootoltatni. Nyilván Wint ez se látja, de ennek igen prózai oka van!
(nem szennyezem ilyesmivel kedvenc SSD-met)
Régebben képes lettem volna elvacakolni ilyesmikkel, míg meg nem oldom, de már annyira nem vonz a dolog.
-
Abszolut jó és stabil nekem is a fennlévő Debian, anno a 11-et raktam fel, aztán frissítettem 12-re, de volt egy másik, ami még nagyon instable verzió volt...a most 12-es ezer éve 6.1 kerneles volt.
Néha napokig ez fut és csak a másik FF account miatt tűnik fel, hogy nem a Linux Mint Cinnamon fut. Szóval mindhárom tökéletes napi használat során, játszani nem szoktam, arra van egy bedobozolt desktop, de ha összeraknám, akkor is inkább SSD-t tesztelnék rajta!Talán amiatt raktam fel Debiant, mert a Linux Mint nem volt hajlandó a többi rolling disztrókat betallózni és így bootolni sem tudtam őket. Alapból már Debianban sem aktív a
os-prober
és hiába aktiváltam ugyanúgy Mint alatt is, nem fpglalkozik rollingokkal. -
válasz
janos666 #90596 üzenetére
Lehet szidni az Ubuntu-t, de most próbaképp átmásoltam a "Debian 12.1 Gnome" ISO tartalmát egy NVMe SSD-re, és használhatatlan volt
Nyugtass meg, hogy ebből nem azt a következtetést vonod le, hogy a Debian nem jó, Ubuntu meg jó...Itt szerintem valami teljesen más oka van annak, hogy használhatatlanok a disztrók, enyhe user error szaga van a dolognak!
Vagy bármi lehet amúgy, de tuti nem a disztró hibája.
Egyébként meg ahogy Rowon ft is említi, miért nem írod ki az iso-t? Valamiért ez a sima átmásolós mód nem megfelelő, nyilván régen legacy módban egyszerű volt ez is, de UEFI-ben az iso kiíró app is létrehoz particiókat alapból. Gondolom okkal.
-
A legutóbbi nenm LTS kiadású Ubuntu nálam annyira eyecandy volt, hogy már alapból első boot után fejjel lefelé jelent meg a desktop...mintha tudta volna, hogy nemsoká kifordítható displayes 2in1 gép kerül a kezembe, amin ez éppen tuti lesz! Lehet sok mindent mondani az Ubuntura, de a köztes kiadásokra tényleg csak annyit, hogy cuki tud lenni!
(#90566) moleculez
Én már mindent is elengedtem, legfrissebb Mint-emre tényleg csak a megszokott témát raktam fel meg fontokat állítgattam, pár gui-s meg cli-s csomag osztjónapot. Van még jét Debian Cinna, mert ha pár dologra kíváncsi lennék, hadd legyen. Neked kicsit rebootol a hopperüzemmódod, irigylem is kicsit!
-
válasz
sh4d0w #90557 üzenetére
Fene a pofájukat!
Szerencsére nem érint, igen ritkán nézek rá a Drive-omra, akkor meg ott van böngészőn belül a goggle account. Rég rájöttem, hogy böngészőn belül minden megoldható, legutóbb meló miatt mindenféle MS accountom lett, szép is lett volna, ha emiatt fel kellett volna raknom egy Windowst!
(#90556) sh4d0w
Csak jobbakat tudok mondani az Ubuntunal ugyanilyen celokra.
Hát ez nem meglepő!
-
válasz
fatpingvin #90553 üzenetére
Akinek pingvin volt a jele már az oviban is, az haladó, ha itt is az a jele, akkor főleg!
Azért az elég nyilvánvaló, ha valaki DE nélküli Debiant használ, az tuti nem kezdő Linuxos témakör. (én anno Tg-ként úgy tudtam eldönteni ezt, hogy amiből egy kukkot sem értek, az tuti nem kezdő téma)
netinstall, server, shell script, ssh
kulcsszavak is segíthetnekAz viszont valóban pozitív, hogy aki megtalálja a megoldást, nem csak annyit ír be, hogy heuréka!
Viszont minapi kérdéssel kapcsolatos okosság, ha már itt van megnyitva az ezernyi fül között...
10 Best Google Drive Clients for Linux in 2023
(#90551) Rowon
Ezer éve alap, amúgy már install-kor is odaugrik az orrod alá...
-
válasz
moleculez #90541 üzenetére
valamint “tudommifutagépemen”
Ahhoz pálcikaWM kell szerinted vagy pici kis idő, hogy tudd mi az amit látsz!? Fogadjunk egy aranyozott ólajtóban, hogy a bloat Linux Mint Cinnamon dolgaiból többről fogom tudni, mit csinál a gépemen, mint Te félév múlva a pálcikaWM-en!
(ha tévednék, akkor meg baromság erőltetni ezt a pálcika dolgot)
Ha gyomlálni akarsz, ahhoz az ArcoLinux valamelyik változata lesz tökéletes, csak ott kitalálni, melyik lenne erre jó....már install előtt csereberélhetsz bármit a sources-ben.
-
válasz
CPT.Pirk #90540 üzenetére
Amúgy a minimál DE-t azt miért szeretitek annyira?
Pálcika WM-et imádni lehet, mert 64GB RAM-ból boot után még mindig mutat a htop 63-at és konzolos böngészővel még később is marad 60+ giga! Te ezt nem értheted.
(én se nagyon)
Garuda super, egy verziója van, ami tényleg extremturbo csilivili, attól anno félóra alatt kiolvadt a műszemgolyóm.
-
válasz
sh4d0w #90509 üzenetére
(egyébként a terminal hibakiírások jellemzően nincsenek lefordítva, talán épp a kereshetőség miatt)
Azért előző hsz-ben ezt is megemlítettem...bő egy hónapja volt időm ezeket nézegetni, mert a corectrl PPA felrakva figyelmetlenül frissítettem egyet a rendszeren*...
Összességében kezdő topikban hülyén hangzik leírva, hogy idiótaság egy OS magyar nyelven, sok kezdő mielőtt Win helyett felpróbálná, rá is kérdez, hogy van-e magyar nyelv. De install azzal nyit, hogy válassz lokációt és nyelvet, a haladók maradnak angol nyelven, kb ennyi. A terminal kerete meg az alap update szövegek le vannak fordítva, ez is segíthet, mint említettem, ha rendszerhiba jön elő upgrade-nél, azok az üzenetek nincsenek lefordítva. Ügyesebb rendszebenyúlás után úgysem a terminalt fogod látni, hanem roboot után a konzolból ügyeskedsz...no ott már nincs zavaró fordítás.
Kicsit rutinosabb szint fölött meg amúgy is a logokat nézegeti a user, ha hiba van.
Ha a Haladó Linuxos topikban írja kolléga, amit ír, fel sem tűnik, de itt írta és itt baromságnak hangzott a megrökönyödése...
*ez nyírta ki amúgy a rendszert:
Upgrade: libgl1-mesa-dri:amd64 (22.2.5-0ubuntu0.1~22.04.3, 23.1.3+git2306281930.836d642c34e~j~mesarc4)
Mellesleg a csomagok help/man-ja sincs lefordítva, mint minap is láthattad...[link]
-
válasz
-Skylake- #90505 üzenetére
Ha neked az megdöbbenést okoz, hogy létezik magyar nyelvű OS, azzal nehéz mit kezdeni. Ritka nagy baromságnak tartom, amit írsz. Az meg ha zavarja a usert, amikor terminal parancsot futtat, hogy a terminal kezelőnyelve magyar... Amúgy kutya nem kötelez arra, hogy magyar nyelvet válassz telepítésnél, de sokan annyira nem tudnák használni eredeti nyelven, miért lenne az baj, ha egy OS magyar? (egyébként a terminal hibakiírások jellemzően nincsenek lefordítva, talán épp a kereshetőség miatt)
Itt viszont mi a gond azzal, ha magyar nyelven írja le a lépéseket? Mi ebben a telibe szopatás? Téynleg nem értem... (mellesleg ez egy kezdőnek szerintem éppen előny)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo apt install gparted gpart reiser4progs udftools
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
gparted-common
Javasolt csomagok:
dvd+rw-tools udfclient
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
gpart gparted gparted-common reiser4progs udftools
0 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 11 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 899 kB.
A művelet után 3.938 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.Nem értem, miért kötekszel, punnyadás van a poltopikban vagy mi a ragya?
-
válasz
Warton #90492 üzenetére
libva-mesa-driver fenn van? Mitha ennek hiányára panaszkodna a VLC...
Egyébként az 535-ös nvidia driver metapackages még a Linux Mint tárolójában is benne van, Manjaron is fenn kell lennie, vagy az AUR-ban vagy rendes tárolóban. Ha külön a gyártó oldaláról leszedett drivert akarod felrakni, az elég nyűgös még Debian/Ubuntu alapú disztrókon is, ahogy a képeden is írja a kimenet, onnan indul a dolog, hogy a kernel drivert inaktiválni kell. Próbáld először a libva-mesa-driver-rel kezdeni, aztán a tárolóból az 535-ös driver... Ha nem megy, akkor jön az nVidia oldaláról letöltött driver felrakása. Innen talán el tudsz indulni:
How to install the NVIDIA drivers on Manjaro 21 Linux
Nincs most nVidia-s gépem, amin jobban meg tudnám nézni ezeket a dolgokat, de kb ilyen irányba indulnék a helyedben, amit írtam.
A libva-hoz.... Hardware video acceleration ArchWiki
-
válasz
sh4d0w #90464 üzenetére
Nem is az említett Minitools-ra gondoltam, nyilván van mihez nyúlni házilag is. Anno tök laikusként semmi más lehetőség híján még a régi tipusú Hiren's Boot CD-n lévő programokkal sikerült valahogy megmenteni a HDD-met, de nem ajánlanám laikusnak ettől még. Max, ha olyan helyzetbe kerülne, mint én ezer éve...
-
válasz
sh4d0w #90444 üzenetére
Ír a lemezre? Nem kéne egyiknek sem írnia, de mi ír, az ntfsfix vagy a testdisk? Persze ha tényleg nagyon minimálisan ír is valamit a lemezre és nincs dugig, igen kis esélye van, hogy pont oda ír, ahol nem üres helyet talál, de nyilván van rá 1:100000000-dik esély azért.
Másrészt meg jogos, olyant ne ajánljunk, ami nem megfelelő.
Akkor kb semmi nem lesz jó.... (szerencsére olyan valamit használ a kolléga, ami alapból felhőbe ment...)
-
válasz
lanszelot #90435 üzenetére
Én egy live-ról terminalban megnézném, mi a helyzet, ntfsinfo-val, a szokásos opciók vannak:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsinfo
Usage: ntfsinfo [options] device
-i, --inode NUM Display information about this inode
-F, --file FILE Display information about this file (absolute path)
-m, --mft Dump information about the volume
-t, --notime Don't report timestamps
-f, --force Use less caution
-q, --quiet Less output
-v, --verbose More output
-V, --version Display version information
-h, --help Display this helpUtána használnám az
ntfsfix
parancsot. Alapból erre képes: néhány alapvető NTFS-inkonzisztenciát javít ki, visszaállítja az NTFS naplófájlt, és a Windows első rendszerindításakor NTFS-konzisztenciaellenőrzést ütemez.ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsfix
ERROR: You must specify a device.
ntfsfix v2021.8.22 (libntfs-3g)
Usage: ntfsfix [options] device
Attempt to fix an NTFS partition.
-b, --clear-bad-sectors Clear the bad sector list
-d, --clear-dirty Clear the volume dirty flag
-h, --help Display this help
-n, --no-action Do not write anything
-V, --version Display version information
For example: ntfsfix /dev/hda6Fentiek az
ntfs-3g
csomag részei, default benne vannak a live-ban, de ha nincs, akkor is pillanat alatt feltelepíthető.Másik út a Photorec step by step, Testdisk step by step
-
válasz
lanszelot #90410 üzenetére
Szerintem csináld ezek közül valamelyik módszerrel a mérést:
4 Useful Tools to Monitor CPU and GPU Temperature in Ubuntu
Felesleges olyan live disztrót felraknod, ami alapból conky-val fut, mivel sensor-detect nélkül úgysem fog jól mérni.
Célszerű amúgy a sensors terminal parancsot használni, ezzel például folyamatosan mutatja a detektált hődiódák értékét 1sec frissítéssel:
watch -n 1 sensors
-
Na ezt otthon kipróbálom.
Akkor nagyon nem kell sietned haza!
(#90360) K0zm0
a Gentooba is belekontárkodtam egy keveset, de láttam, hogy azért ahhoz több idő kell a kernel forgatása miatt
Mág ha csak a kernelt kellene, de Gentoo forgat mindent, mint qrva a ridikült! Egy jobb frissítés leforgatása alatt kinő a szakállad!
-
válasz
CPT.Pirk #90358 üzenetére
Érdekes ez, kár, hogy az LMDE sorozattal folytatják ezt, amit pedig már az Ubuntu alapú 20.1, 20.2, 20.3-mal amúgy bevezettek! De így is jó dolog ez. A Debian Cinnamon testing 11-ből 12-re upgrade-elt disztró 6.1 kernellel egész pörgősen és gond nélkül megy. Szóval jó lesz a LMDE 6 is...
Most látom ezt:
In parallel to LMDE 6 we’re also planning to release an EDGE ISO for Linux Mint 21.2. This ISO will feature a kernel 6.2 and make it easier to boot Mint on brand new hardware.
Nem nagyon értem, mert a 21.2 már jó ideje kint van. Ja látom már, a 21.3-ra is tervezik, nem csak az LMDE 6-ra.
-
Én meg eminnen üdvözöllek! Te a jó dolgokra fogékony voltál/vagy és ez igen pozitív dolog.
Amúgy ha automata telepítésre hagyod az installt, többnyire be is foglalja az összes elérhető helyet az install, szóval ne panaszkodj!
Ha érdekeset akarsz, próbáld ki ezt a Kaisen disztrót, másik topikban kérdezték, hogy hogy lehet-e ez valóban Debian alapú rolling...hát majdnem az amúgy, de egész érdekes. Bár májkimiki komám szerint nem való ez nekem, de ezt már régebben mondta! Nekem tetszett amúgy...[link]
-
Nem kérdez semmit, csak feltelepül, hogy rögtön használatba tudjam venni.
Ezt nekem csinálta a Lenovo A475 notin a Windows is, hazahoztam, bekapcs és valami történt, próbáltam kilépni belőle/rebootolni, de valami mindig volt reboot után és eccercsak már ott vigyorgott a kész Windows....(valami hülye védelem miatt szívtam is vele). Nyilván nem volt hosszú életű, de fura volt nekem közel évtizedes winless-ként.
-
Nem is mondtam, hogy ördögtől való dolog lenne ez, sőt! Te ki is használod rendesen, de Rowon kolléga esete annyira nem igényli szerintem, hogy vegyen egy külső ház+NVMe SSD-t, igaz ha szeretne ilyesmivel szórakozni, miért ne...az árak nagyon lementek...
Amúgy meg ez arra a célre bőven jó...van egy Axagon 2,5" külső házam, lehet abba belerakom az egyik 120 gigás Micron SSD-met, oszt "jóvanazúgy".
-
Ha meg tudnám oldani, hogy a Gnome úgy nézzen ki Ubuntu alatt, mint ahogy kinéz Debian alatt... akkor lehet mennék is vissza Ubuntura.
Kb akkora marhaság lenne részedről, mint minap a külső telepítő SSD-s ház, NVMe SSD-vel bélelve!
Bár a Debian-t flatpak-kal bélelni...no az még a kemény, pár napja nem is merek benézni a Debian topikjába!
Stable verziót akarsz használni, de ugye testing vagy instable csomagot is felrakhatsz, ha nagyon zavar valamiből a stable verzió...mondjuk ezt se értem, mert akkor fel kell rakni a testing-et osztjónapot. De flatpak...
Debian stable-re?
-
válasz
lanszelot #90249 üzenetére
A madaras az melyik desktop environments?
Kde-t ir, de nekem nem volt lent a tálca sor.Hát ugye, ha KDE-t ír, akkor az bizony KDE!
Itt amúgy egy egész jó bemutató cikket olvashatsz róla: (a kezdőkép ismerős lesz tutira....)
Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
Amit alul a tálca helyén látsz, az a Plasma Latte-dock-ja, kicserélte a kolléga a tálcát erre, ez minden fullos DE-ben működik szerintem.
Melyik linuxos appal lehet kiírni az iso-t, és ha terminal is kell akkor hogyan?
Kapitány írt most párat, azokkal próbáld, én lassan 10. éve Linux Mint saját pendrive-író alkalmazását használom, Mintstick a neve, annyira egyszerű kétkomponensű app, hogy az már fáj és eddig ezres mennyiségben írtam vele, sose hibázott. Újabb verziójában már egy külön gomb van az iso ellenőrzésére, nem kell külön app ehhez sem.
két külön részből áll...
-
válasz
lanszelot #90247 üzenetére
Ha már Linuxon vagy, érdemesebb egy Linuxos app-pal kiírni az iso-t!
Kali azt akár ki is hagyhatod, elég spéci disztró, nem hiszem, hogy tetszeni fog...itt nyilván nem a kinézetre kell gondolnod*. Az alapvető kezelése is csak összezavarhat, mivel root-ból fut a teljes rendszer...
*Elsőre a Linux Mint sem tetszik az embereknek, mert nem elég színes-szagos....de ha valakinek ezzel gondja van, menjen el megnézni a Barbie filmet!
-
válasz
lanszelot #90245 üzenetére
A rendszer boot-idejét tudod megnézni ezzel a paranccsal. Egész elfogadható annál a gépnél ez a bootidő. Ha indokolatlanul soknak érzi a user a bootidőt, akkor alkalmazható a
systemd-analyze blame
parancs, ez listázza a rendszer szolgáltatásait. Ez utóbbiakat szükség esetén tudod managelni is.Ha a
NetworkManager-wait-online.service
is ott vigyorog a listában, azt célszerű kiszedni. Átlag usernél totál felesleges, de néha berakja a rendszer, néha meg nem... -
válasz
lanszelot #90243 üzenetére
Enyém ha kinyitom automatikusan elindul.
Ezt úgy érted, hogy a felnyitás után bekapcsol és lefut a bootscreen(max nem látszik)? Akkor félreérttettelek.
systemd-analyze
kimenetre kíváncsi lennék! Betennéd ide hsz-be?Így néz ki:
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.455s (kernel) + 1.680s (userspace) = 6.136s
graphical.target reached after 1.648s in userspace.CTRL+ALT+T
-re felugrik a terminalablak, bemásolod asystemd-analyze
parancsot és nyomsz Enter-t, a kimenetet meg bemásolod a Programkód gombbal. -
Épp a TLP-t akartam írni, tényleg elég jól lehet konfigolni, még a nem Thinkpad gépek energia-managelését is. (nyilván eredetileg ezekhez készült) Én saját notikhoz nem használom, amit meg legutóbb teszteltem, Dell Latitude 7400 2in1, azon Linux Mint alatt 8 óra üzemidőket mutatott teljesen feltöltve.
Amúgy érdemesebb terminalból telepíteni és az ott is javasolt csomagokat is felrakni!
Ja és a képen mutatja is a másik hasonló célú csomagoz, a laptop-mode-tools nevűt.
Azt hiszem ott grafikusan egy ablakban lehet soronként bepipálni, mi hogyan viselkedjen...
(#90238) lanszelot
Nekem a rendszer nagyon gyorsan elindul, és gyorsan le is áll. Enyém ha kinyitom automatikusan elindul.
Számomra felesleges a sleepSzámodra igen, de szerinted mit csinál ilyenkor az a jó gép? Lecsukod, lemegy suspend-be, kinyitod, feléled. Suspend = sleep.
-
válasz
tordaitibi #90211 üzenetére
No terminal.
Neked ez volt a hívószó! Tudom én...én meg már kicsit harapok erre a magyarlinux dologra, ha nem pont a linkelt oldal üzemeltetőjéről van is szó.
csupasz, tiszta de GUI-bol tovabb tudja épiteni.
Továbbra is áll a kérdésem, ha egy már felépített Linuxon nem találjuk a szükséged dolgokat, akkor honnan fogjuk tudni, miket kell felrakni? Hát ahhoz tudnunk kéne ezeket a szükséges dolgokat! Nem? De!
(#90212) tordaitibi
Semmi gond nincs ezzel, egyikőnk se ért az NVMe SSD-hez.
Mikor a blogot írtam, még nem is láttam ilyent, emiatt pár dolgot módosítanom is kellett, de a lényeg az OK volt azért.
Ha nem ez, akkor miert nem latja a telepito a gepben az ssd-t?
Amit leírtam kollégának válaszban, azon kívül csak a BIOS/EFI beállítások jutnak eszemben, de sajna az az említett Dell Latitude gép szinte csak addig volt nálam, amíg sikerült felraknom úgy a Linux Mint Cinnamont, hogy kivételesen a Win11 is megmaradjon, ugyanis nem teszteltem a Mint érintőképernyőhöz való viszonyát.
(#90214) lypen99
A DD mód is megvolt, tehát akkor már csak a portok maradtak.
Meg a BIOS/EFI turkálás, mint éppen kiderült! Azt se tudom, hogy Debian signed kerneles-e, kell-e emiatt valamit állítani, de az EFI boot miatt is lehet...amúgy USB portok szoktak meglepetéseket okozni sok gépnél, régebben például USB 3.0-ban nem ment, csak 2.0-val...
-
válasz
tordaitibi #90206 üzenetére
Nem az van mint Windowsnál hogy NVME a lemez és esetleg hiányzik a Debianból az nvme driver?
Javallok neked valami könnyed ismeretterjesztést akkor!
-update- NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...)
Amúgy igazad van, Debianból hiányzik az nvme driver! De a kernel csak nem!
(abban meg tudod mi van benne?)
-
válasz
tordaitibi #90207 üzenetére
Én azt néztem, amit beraktál, de csak jófejségből, mert az ilyen hívószavak, mint magyarlinux meg magyar linux...hát inkább ne menjünk bele. Mi a viziragyától magyar?
Arra gondoltál amúgy, ha a kérdező egy fullos disztróban nem képes eligazodni, hogy mi micsoda, melyik app mire szolgál, akkor hogyan rak össze magának bármit is? Különben meg bő 8 év alatt azért talán el kéne igazodni desktop Linuxon...nem ma kezdte a kolléga sem.
Ejj Uby ne csalódjak benned
Hiányozhattam már nagyon!
-
válasz
lanszelot #90201 üzenetére
Minden Linux borzasztó sok felesleges dolgot rak fel. Nem lehet ezt valahol személyre szabni?
Rengeteg app ami tuti soha de soha nem kell
Viszont megnehezíti ha keresek valamit.
De ez a jó a testre szabhatóságban, hogy mindenki sajátot tud létrehozni.Ezeket olvasva megkérdezném, mit is akarsz pontosan? Nehéz megtalálni egy fullos telepített disztróban, mit szeretnél használni, ez OK! Ha ez tény, akkor ugyanezt a tényt alapul véve, hogy a fenébe akarsz egy saját igények alapján összerakott disztrót összerakni?
Igez mit tudhatom én....indulj ezzel, dobj össze egy minimal disztrót, ha nem fog sikerólni túl jóra, megérted, miről beszélek.
Ezeket a több éves magyar oldalakról leszedhető azonosíthatatlan, Mega-ról letölthető megoldásokat most inkább nem véleményezném, tudom, hogy Tibi komám valóban segítő szándékkal linkelte, de ugye a pokol felé vezető út is mivel van kikövezve?
(azt írja az ember, hogy discordon javasoltak neki valamit, amiről nem talált semmi infót a neten, de azért az alapján csinált egy saját iso-t, felrakta egy free tárhelyre....és ezt telepítsd? Komolyan, ez valami vicc akarna lenni?)
Qrva meleg van, de ennyire???
-
válasz
lypen99 #90203 üzenetére
Én cseszek el valamit?
Szeretnék Debian 11-12-t telepíteni
De melyiket?
És honnan? Ez már OK? 12-nél már nem gond a non-free, de előtte lényeges a megfelelő iso kiválasztása! (mondjuk Debian-nál ez telán a legfontosabb install előtt)
Rufus-szal dd-módban kell kiírni az iso-t. Plus még egy érdekessség, Dell notebookok tudnak viccesek lenni, pár hónapja telepítettem egy Dell Latitude 7400-re Mint-et és mintha egyik oldalon nem foglalkozott volna a bedugott pennel, át kellett dugnom másik oldalra, hogy ez most pontosan mi miatt lehet, nem vizsgáltam.
Szóval pontosan melyik iso-t is töltötted le?
(#90193) alfa20
Igazán nincs mit! Azért írtam le gyorsan a megoldást, mert MBR-t még én is ismerem és meg akartam előzni Csixy komám leírását, mert néha még én is ledobom a hajam azok bonyolultságától!
-
Há' hallod, ott állok a router alatt és ha a zsebembe teszem a telefont akkor nem talál wi-fi jelet!
Meggyőztél, ez tuti jellemző minden Xiaomi telóra!
Az meg, hogy cégek honnan szereznek be egyben nagyobb mennyiséget meg, hogy a dolgozóknak nem tetszik...
(#90033) tordaitibi
Te is vegyél szifont az asszonynak!
Én nem mondtam, hogy szeretem, ismerem és használom. Nyilván akinek más OS volt addig a telóján, az utálni fogja, de ez a MIUI hibája valóban? Pár hete egy MIUI-n pár pillanatos beállítást a Realme telón alig tudtam megoldani. Mert más. Ezért már azt kéne mondanom, hogy de szar a Realme OS-e?
-
válasz
tordaitibi #90029 üzenetére
MIUI---nem nyilatkoznék, nem tűrne nyomdafestéket.
Gondolom valami MIUI 6 vagy 7, ami van nálad!
Már 14.nél tartunk!
(vagy ezzel is az van, mint a Linux-szal, hogy nagyon sok idő kell, hogy megértsd, mitől jobb másoknál?
Passziválásodhoz pl. Ferropassit, nagy kiszerelésben fürdőkádba öntve
De mér' akarnál rozsdaoldóba ültetni?
-
Na ugye!? Akkor már csak Philips AirFryert kell vennetek!
Amúgy tényleg sikítófrászt kapok, mikor nyekeregnek, hogy a Xiaomi közelségérzékelőre mennyi panasz van meg hasonlók....pár hiba vagy balhere user nyilván beírja a nyűgjeit, de 1000* annyi használó nyilván nem fog beírni sehová, hogy teljes megelégedéssel nyúzza a telóját. Xiaomi 12X-em kb egy éves most és qrvajó még mindig. Nyilván a MI 9 SE után ekkora méret kellett.
Mint Cinnamont meg lassan egy évtizede nyűvöm, szóval....(persze attól még láthatnék is, nem csak néznék)
(#90026) K0zm0
Vegyél már valami normális Xiaomi-t, ne cégest meg 5 éves múmiát emlegess itten!
A párom is szidta az övét, mint szódás a lovát!
Vegyél neki iPhone-t.
-
Jól van na....igazad van, sorry!
Sajna agy nélkül hazaestem fel*ott aggyal melóból, benézek a PH fórumra és azt olvasom, hogy basztatják a Xiaomi/MIUI-t az egyik topikban, a másikban a Philips AirFryer egyik zseniális megoldását nem fogják fel, hogy direkt nem reagál azonnal a gomb érintésre(ugye vétlen érintés kivédése)...Aztán benézek ide és nyilván csak annyit fogok fel az egész írásodból, hogy a Linux Mint nem szép! Ez egy napra már sok volt. Rég nem írogatok sokat, erre most simán baltával válaszoltam...
(passziválom magam újra inkább....)
-
MX tetszene, ha nem lenne egy bloat halmaz, Debian telepítése noob-nak, mint én horror..
Linux Mint csúnya
Még az Ubi a legjobb out of the box.Szerintem sikerült az évtized legnagyobb marhabaromsága címet érő pár mondatot leírni...de csak a Linux Mint-re reagálnék. Semmilyen kinézete nincs, ha a Cinnamon, de akár a többi DE-s kiadásra gondolsz is, az egy dolog, hogy default nem csiricsáré meg színes, de tényleg bocs, perc alatt úgy alakítod át, ahogyan akarod.
Az MX meg bloat mert összehasonlítod egy minimal Ubuntu install-lal? Erre már inkább nem is írok... De rá se kérdezel, hogyan lehet egy csúnya Linux Mint-et skinezni, csak leírod, hogy csúnya? A Debian telepítése meg 10 éve valóban horror volt, de ma nagyanyám felrakja rántáskavargatás közben.
Tényleg nem értem, miért érzed kényszernek, hogy ökörségeket írj ténymegállapításként, amikor valóban noob vagy! (amikor kérdezhetnél is, ha fogalmad sincs valamiről)
Még az Ubi a legjobb out of the box.
Ezt a minimal install-ról írod amúgy? Hát az jó....
-
Lehet, hogy csúcs kártyákon is darabos némelyik animáció?
Simán lehet, nem csak a VGA-n áll a dolog, nekem pár éve a KDE-nél volt, hogy darabos volt a megjelenítés és szétesett a kép is böngészésnél. A kompozitort kellett állítgatni, ez a helyzet lehet nálad is jelenleg, nem a mostani hardverek gyengék. szerintem
Vdpau/Vaapi driverekkel lehetett még régebben variálni, de ezek általában default fenn vannak...
inxi -Gxxx
- ennek a kimenetére lehet tud valaki valamit mondani. -
válasz
fatpingvin #89955 üzenetére
HP Elitebook 8570p....
CPU:
Info: dual core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
smt: enabled arch: Ivy Bridge rev: 9 cache: L1: 128 KiB L2: 512 KiB
L3: 4 MiBSoha semmi gondom nem volt vele amiatt, mert már nem mai csirke. Pedig csak ilyen van benne:
HD Graphics 4000 (IVB GT2).
Kizárt, hogy egy HD 530-on gondok lennének.Ja és a Dell Precisionban is Ivy Bridge van, igaz ott Quadro K2000M VGA-val...hát nagyon nem tűnik gyengének.
Topology: Quad Core model: Intel Core i7-3740QM bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 6144 KiB
-
otthon csak mac-em van, viszont munkaba csak linuxal dolgozok mint host. tanulasi cellal vasarolnek mielobb valami tiny brand gepet, egy ubuntu megy majd ra, kijelzo/periferia nem lesz rajta, egyetlen dolga lesz, legyen elerheto ssh-n es tudjak rajta tanulni [link]
Igazából az ilyen tipusú kérdésekre gondolva írtam, hogy a szerveres kérdéseknek a haladóban a helye, nem a home user-ek kérdéseire, mint a tied is például.
Szóval az általad beírt téma simán elfér a kezdőbe, a munkában Linux-szal dolgozom, ssh-n legyen elérhető... jellegű kérdés viszont 100%-ban Haladó topikos kérdés.
Itt amatőröknek válaszoltok, amit könnyebb megértenem, mint a haladók "tolvajnyelvét".
Kb erről van szó, igen.
-
válasz
fatpingvin #89924 üzenetére
What's your name? fakkjúúú ezekiel
-
válasz
-Skylake- #89913 üzenetére
haladoba meg lassan 1 hete nem irt senki
Hát mert haladók, nyilván ritkán merül fel kérdés, ha egyszer értenek hozzá!
ebben a kerdesben kb annyi volt a szerver, hogy nem fogok guit hasznalni...
Aham, szóval mindenféle grafikus megjelenítés nélkül nem szerverről van szó...sorry, én laikus vagyok nagyon!
Ne győzz meg szerintem, alapból is külön tészta a desktop Ubuntu meg a serverre szánt kiadás, gyanítom, hogy nem desktop iso-t töltöttél le te sem!
ha ugy kerdezem hogy ubuntu desktop megy ra, jo e a ryzen proci akkor minden szivarvany meg unikornis lett volna ?
Mert szerinted csak ilyen desktop DE-k vannak?
(nem pörög a poltopik, azért írsz ekkora marhabaromságot ide?)
De egyébként az alapválasz, hogy ide írtál, mert ez legalább pörög... általános a fórumon.
(#89912) Yemoon
Is. Egyébként megint nem olvastál, csak írtál!
-
-
válasz
zoltanz #89595 üzenetére
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Linux Mint 21.1 Vera (21.1) on /dev/sda1
Found Debian GNU/Linux 12 (bookworm) on /dev/sda2
Found Debian GNU/Linux 11 (bullseye) on /dev/sda6
Found KDE neon Unstable Edition (22.04) on /dev/sda9
doneFriss grub-update kimenet részlet.
-
A Pápa is mate teával bírja ki a napjait.
Érdekes, hogy ez a modern disztró is ezeket használja:
https://wiki.cachyos.org/en/home/General_System_Tweaks
3. Zram or Zswap tweaking
Zswap is a kernel feature that caches swap pages in RAM, compressing them before storing. It improves performance by reducing disk I/O when the system needs to swap.
Zram is a RAM-based swap device that does not require a backing swap device.For zswap, use the following recommended configurations:
# echo zstd > /sys/module/zswap/parameters/compressor
# echo 10 > /sys/module/zswap/parameters/max_pool_percentTo make the changes persist, add zswap.compressor=zstd zswap.max_pool_percent=10 to your bootloader's kernel command line options
For SSDs, set the page-cluster value to 1 in /etc/sysctl.d/99-cachyos-settings.conf. For HDDs, set it to 2.
Bootválasztónál live-ban van külön nVidia-s verzió is, akinek ilyen VGA-ja van, kifejezetten jól jöhet.
-
Nincs baj a kinézetével sem a Mate DE-nek, az előbb néztem az Ubuntu Mate-t, már az elején ki lehet választani sok asztalelrendezést és van pár téma is fenn alapból, amivel egész jól néz ki, de ami lényeges, hogy egyetlen Rendszerbeállítások (lehet ott épp más hasonló neve van) menüből mindent lehet állítgatni, kezdő szinten is jól használható. A snapd meg hát...amúgy az szerintem jórészt kipucolható, legalábbis Firefoxot simán fel lehet rakni .deb verziót letöltve hivatalos oldalról.
Ami meglepett, hogy a KDE Neon is snap-os Firefox-szal indít, de más snap csomag nincs fenn, telepítés után nem is indult el a FF, akkor vettem észre, mi a bibi, Synapticból minden snap* keresést kiirtottam, felment a Firefox .deb és ennyi volt. Persze ez nem is Ubuntu változat...
Most pihenésképpen kipróbálok egy BORE (Burst-Oriented Response Enhancer) scheduler-t, CachyOS ezzel jön ki default, hátha megtetszik.
Mármint a scheduler...
-
válasz
velizare #89577 üzenetére
/home/username/.local/share/xorg/Xorg.1.log
Csinál viszont egy fájlt, amit fenti elérési úton megtalálsz és abban a megnyitott fájlban kéne látnod az alábbi sorokat:
[ 2106.735] (II) UnloadModule: "fbdev"
[ 2106.735] (II) Unloading fbdev
[ 2106.735] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[ 2106.735] (II) Unloading fbdevhw
[ 2106.735] (II) UnloadModule: "vesa"
[ 2106.735] (II) Unloading vesaHa nem látod, akkor továbbra is használja az fbdev-et az i915 helyett...
Ha viszont más disztrót raknál fel a végén, én inkább a Ubuntu Mate-t javaslom, cuki az is, amit Kapitány javasolt, de Intel platformon/VGA-val kb hullámzani fog a screen és a Lubuntu-ban bármit megtalálni, amivel rendszerbeállításokat végzel...kb esélytelen. Amúgy a Compton kompozitor lenne, ami javíthatna a helyzeten, de az nekem nem volt hajlandó elindulni sem. Az Ubuntu Mate kompozitora default beállítással normálisan működött, itt a PH topikon ha görgeted, simán észrevehető, ha gond van, Inteles iGP-n próbáltam ki.
-
-
Sata SSD-knél régebben egyik legfontosabb téma volt a TRIM működése, nyilvám NVMe SSD-nél ez változott, mert az nem használ klasszikus TRIM parancsot...
Szerintem még vagy Linux, vagy Winf0s alatt frissítettem a firmwaret a Samsung Magiciannal. Linux alatt is lehet firmwaret frissíteni fwupdmgr-rel.
Bizony, ne bántsd a Wint, én is 10 év óta először nem radíroztam le egy gépről a Win11-et, mivel érintőképernyős a Dell Latitude 7400 és Win11 alatt tökéletesen megy kifordított képernyővel, böködve. Ugyanezt nem tudom Linux alatt összehozni, főleg mivel nemsoká igen távol lesz tőlem a gép.
Linux alatt is lehet firmwaret frissíteni fwupdmgr-rel.
Samsung esetén célszerűbb és megbízhatóbb a weboldalról letöltött iso-ról bootolva frissíteni.
-
Samsung 980-ak, nincs is több kérdésem.
Az írásmennyiség teljesen átlagos, sőt...emiatt tényleg kár gyarapítani ősz hajszálaidat, de ami a fő, az a max hőérték, gyakorlatilag hideg állapotban van maxon is, NVMe SSD-nél ez rendkívül jó érték, nálam is talán 42 vagy 45 fok volt a max.
3B4QFXO7
- a firmware alapból ez volt a két SSD-n vagy már frissítetted innen a 2B4QFXO7 számú fw-t?
AZ 1TB-os, amit pár hete vettem, még 2B4QFXO7-es.Samsung saját fejlesztésű vezérlőkről lévén szó, ezek miatt sem aggódom, már 2 éves a Pablo controller is, nincs vele gond. (ilyenek miatt is érdemes olyan SSD-ket venni, amelyek egy adott gyártó saját fejlesztésű komponenseiből vannak összerakva és nyilván optimalizáltabbak így sokkal, Samsung, Micron és még a WD is majdnem belefér ebbe a kosárba)
Erről ugrott be, hogy meglepő, de a TRIM miatt nem aggódtál!
-
Minden érték nulla...nem lepett meg nagyon!
sudo smartctl -x /dev/sda
Most már a végső és teljes megnyugvás okán, fenti parancs kimenetét még berakhatnád ide.
Ugye ami változó a parancsban, az a meghajtó betűjele ill NMVe esetén a teljes megnevezés más lesz, például:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
vagy
sudo nvme smart-log /dev/nvme0n1
-
Tény, hogy dramless, de ami egy NVMe SSD-n melegszik, az nem a NAND és nem a DRAM, hanem a controller.
Nagyon jól megoptimalizált a 980 és a DRAM cache hiányát sem érezni, mivel a HMB kifejezetten jól működik a saját vezérlőjével. Kb viccen kívül gyorsabb/stabilabb írású/olvasású PCIe 3.0-ként, mint egy belépő szintű PCIe 4.0 NVMe SSD!
AMúgy találtam neked egy jó módszer a swap figyelésére! Ha terminalban futtatod a
vmstat 30 20
parancsot, gyakorlatilag folyamatosan figyelheted a memória használatot!A két számcsoport változtatható, az első, hogy hány másodpercenként írja ki az értékeket, a második meg, hogy mennyi adatsort írjon ki. Fenti parancs gyakorlatilag 10 órán keresztül írja ki az értékeket....
Két oszlopot érdemes nézni swap esetén, a SI a lemezről beolvasott memória mennyisége, a SO pedig a lemezre swapolt memória mennyisége.
-
Nincs az ilyesmivel semmi baj, kárt nem okozol, kipróbálsz egy csomó optimalizálós dolgot. Ha majd kipróbáltad, úgysem fog érdekelni, mert látod, hogy egy mai gépbe egy mai SSD-t be kell cuppantani a gépbe és használni. Én most az NVMe SSD-vel ismerkedem egy ideje, most cserélem ki a desktopban lévő Samsung 980 1TB-ra a Dell Latitude-ban lévő NVMe-t, az valami OEM, Intel Pro 7600p, ez egy nagyon melegedésre hajlamos pici notiban sem lehet melegedésre bírni, ezért akarom a 980-at ebben stresselni, mert nem hiszik el a népek, hogy nem melegedős fajta, hiába Samsung NVMe.
Egyszóval én megértem ezeket a próbálkozásokat, azért is linkeltem ezzel kapcsolatos okosságokat!
Most én is feleslegesnek látszó dolgokról olvasgatok, de például azt is rosszul tudják a népek, amit itt írnak:
-
Jobb ha tényleg figyelsz erre a swap-ba írásra, mert ha nem, kb 60000 év alatt ír annyit az SSD-re, hogy a TBW harmada odalesz!
De akár használhatsz helyette zram-ot is, szintén gyorsabb, mint a meghajtó to swap!
Aktuális swap használatot tudod figyelni, de értelemszerűen mást nem.
How To Check Swap Usage Size and Utilization in Linux
Ha nagyon elvetemült vagy, akkor zswap is van!
10 éve a kis kapacitású SSD-nél még azt mondtam, érdemes a swappines értéket állítgatni, de most?
Különben a legkímélőbb az SSD-re nézve éppen egy hardveres megoldás, úgy hívják, hogy poweroff gomb!
-
TMPFS, ami beugrik elsőre, de nem is az SSD kímélése miatt, hanem, mert ha sok RAM van, akkor azt célszerű használni, mivel sokkal gyorsabb az SSD-nél.
Ebben a hsz-ben van egy példa az FSTAB-ban, nyilván amelyik sort használni akarod, az elé nem raksz # jelölést.
A
tmpfs to .cache
sor végén a RAM méretét változtathatod.Ezt a sort viszont inkább ne használd:
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Magyarázat a hsz-ben.
Ja igen, a noatime felesleges minden sorban...anno így láttam és beraktam, de nem kell oda.
(egyébként mai, jól felszerelt gépeknél nem foglalkozunk az SSD íráskímélésével)
Amit itt írsz, az is amiatt jó, mert a RAM gyorsabb, bár lehet ezeket a beállításokat is finomítani.
Browser.cache.memory.capacity
Browser.cache.check doc frequency
Browser.cache.disk cache sslAmúgy a nemrég vett Samsungon mennyi írás jött össze eddig?
sudo smartctl -x /dev/sda
(sda ugye nem tuti) -
válasz
tordaitibi #89480 üzenetére
Ez is megér egy próbát.
-
válasz
velizare #89497 üzenetére
Itt olyan hiba van szerintem, ami a logokban nem jelentkezik direkt hibaként(mivel van betöltött driver) bár azért látható olyan error, ami a hibára utal és ami itt van, az is elég árulkodó:
[ 64.023] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[ 64.023] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[ 64.023] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[ 64.023] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 64.025] (II) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument (Screen blanking not supported by kernel - disabling)Ez a gond szerintem, a driver: fbdev
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: ASRock driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:1912
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: fbdevAz fbdev-nek itt kéne lennie:
unloaded: modesetting,vesa
Sose találkoztam még ezzel a jelenséggel, de például olyankor jöhet elő, ha a 18.04-en mondjuk valami PPA-s VGA driver volt és azt nem kapcsolja ki a user és úgy frissít főverzióra...
Ebben a helyzetben célszerű lenne még GUI-s felület betöltése előtt, tehát konzolból lefuttatni ezeket a parancsokat:
sudo apt install --reinstall xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-core
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
GUI-val is menne, csak akkor ki kell lőni a parancsok előtt a máködő DE-t, utána visszakapcsolni, ahogy itt is írják:
How to reset the Xorg / xserver?
Egy próbát ez mindenképpen megér.
-
Kis ráncfelvarráson és tartalmi bővítésen esett át az NVMe Linux management blog, ha átnézitek és jelzitek, ha valami nem érthető vagy hiba (szintaktikai vagy elírás) van benne, azt megköszönöm!
-update- NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...)
-
Minimálszintig, simán! Sajna emiatt az egérgép miatt fel kellett magam készíteni rá, itt már nincs is lehetőség MBR-re.
Amúgy anno (2014-től) felraktam egymás után annyi disztrót MBR-be, amennyi elfért az SSD-n és mentek(régi szép kezdőlinuxos idők)...most meg már alapból külön /efi partició kell, 1gigás legalább, mert már két disztró is volt, aminek félgiga kevés volt, szóval...ja és még jönnek a systemd-boot finomságok, amit vagy jelez a disztró install elején vagy csak abban particionál és nyilván kinyírja az előző boot-omat.
(no most két tényálladék van, sem az UEFI-t, sem a Win-t nem fogom megkedvelni sosem)
-
válasz
tordaitibi #89365 üzenetére
Tibikomám, csixykomám és többiek, akik értelmezhetetlennek látszó tippeket adtatok UEFI-s telepítéssel kapcsolatban...valami csodamód simán abszolváltam az új szerzemény egérgépen az EFI installt!
No jó, első óra azzal telt, hogy kivágom a gépet a fenébe, mert bebootoltam ugyan Linux Mint-tel simán, aztán látom ám, hogy az egész főpartición rajta ül a Win, no mondom adok a pofájára, de nem hagyta! Valami galád bitlocker volt rajta, amit ugyan ki tudtam volna nyírni, de a cél az volt, hogy Win11 mellé is sikerüljön Linuxot rakni. Ugye kb 10 éve nem láttam Win-t, így nem tudtam, hogy 11-en már default a Bitlocker...vissza Win11-re, nem volt bekapcsolva a Bitlocker, mégis inaktiválni kellett. Ez megvolt, vissza Linux Mint installra, ott meg már a második képernyőn, amikor a 3. party appokat lehet bebipálni, ott arcomba nyomta a valami security akármit, no az már sok volt, Winen keresztül kellett valahogy eljutnom a BIOS-ba, ahol nagy nehezen ki tudtam kapcsolni...
Innen már eccerű volt a Linux install, viszont tanácsaitok alapján csináltam egy külön /efi particiót és boot-kor egy külön sorban jelent meg a Win bootmenüje. Szóval siker!
Zsenik vagytok!
Azért kíváncsi vagyok, hány napig lesz fenn az egérgépen(Dell Latitude 7400 2in1) a Win11...hétvégén leszek szabad legközelebb, szóval addig tuti élni fog.
(mondjuk igazából a kifordítható multitouch display miatt vettem női user számára, ez az érintőképernyőzés meg Linuxon nem fog menni...)
No mindegy, konklúzió annyi, hogy kalapkaka ez az UEFI, de meg lehet oldani vele is a dualbootot, ha nagyon elszántak vagytok!
ezt csak így megemlítem:
(#89367) -szabi-
Esetleg ez alapján levonható az a következtetés, hogy MBR telepítéssel ne csináljak dualboot-ot?
Marhaság! Anno 120GB Intel 520 SSD-n 7 darab külön Linux disztró volt dualboot-ban felrakva és prímán működtek! Tény, hogy akkoriban nem voltak olyan gondok, hogy egyes disztrók kernelpanic-ot kaptak más disztrók upgrade-jétől.
-
válasz
sh4d0w #89361 üzenetére
Szerintem az ujratelepitest sem indokolja semmi...
Igazad van, első gondolatom nekem is ez volt, hogy miért kellett...
Tekintve, hogy a HP Elitebook 8570-en 860 EVO-ra telepített Linuxok áttéve desktop AM4 platformra tökéletesen futottak majd egy év polcon hevertetés után is, első bootkor és upgrade után is. (kivéve persze a két archklónt, de az más tészta)
-
válasz
gigabytman #89354 üzenetére
A kiírt pendrive-val semmi gond nincs!
De!
Szerintem ne compatibility módban kezdj az installhoz, hanem normál módban, semmi nem indokolja előbbit...
No de előbb nézd meg a BIOS-ban, van-e opció ami támogatja a Intel SGX-et! Ha igen, engedélyezd! De ezt is olvasd el:
Az is egy jó módszer, ha Mint-et live-ban bootolva még a bootmenüben nyomsz egy 'e' betűt és a quiet splash szavak közé beszúrsz egy nosgx-et! Ha így elindul a telepítés, majd a telepített rendszeren a GRUB-ba be kell szerkesztened ezt a sort:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet nosgx splash"
-
válasz
tordaitibi #89346 üzenetére
Ajajjj...én már nem is merek mit mondani, multkor is kaptunkapofánkra Kapitánytól!
De akkor Te öregszel, nem én, vagyis kezdesz szentimentalosodni...innen már csak a dementio jöhet. Nálam már szerintem nem.
mert a UEFI és az EFI rendszerindítás 2256x egyszerűbb, kezesebb, érthetőbb
Eccerűbb? Haha, eszerint matekból nem voltál expert...de amúgy desktopon már valamennyire elbíbelődtem ezzel az UEFI-vel, EndevoaurOS használhatatlan volt, simán megölte a Mint indítóját nálam is, valamint a PoPOS is kérdés nélkül systemd-boot-ot alkalmazott, de azt valahogy megoldottam.
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 13.09 GiB (1.4%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB size: 931.51 GiB
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: S649NL0TB48610V rev: 2B4QFXO7
temp: 36.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 38.57 GiB used: 12.95 GiB (33.6%) fs: ext4
dev: /dev/nvme0n1p2
ID-2: /boot/efi size: 1022.2 MiB used: 144.8 MiB (14.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1I/O size (minimum/optimal): 16384 bytes / 131072 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: E67B232E-7A45-4979-BDB5-93751D3B46EC
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 4096 2101751 2097656 1G EFI System
/dev/nvme0n1p2 2105344 84912127 82806784 39,5G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p3 84912128 168798206 83886079 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p4 168798208 252684287 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p5 252684288 336570367 83886080 40G Linux filesystemGyakorolnom kell ezt az ördöngős valamit, mert szerintem a nemsoká érkező Dell Latitude 7400-ra is UEFI-ben kéne telepítenem, ott csak azzal leszek meglőve, hogy a touchscreen-t hogyan akarja/nemakarja kezelni a Linux, amúgy van rajta valami W11 alapból...
-
válasz
-szabi- #89337 üzenetére
"vagy az utolsó sor helyett Linux Mintben jó a: sudo update-grub parancs is."
Jó volt, de már egy ideje mégsem az...épp ezt írtam itt.
sudo nano etc/default/grub
Ez nem működött...Működik az, csak kicsit furmányos a szöveg mentése, de kb ugyanazt csinálja, mint amit találtál és amit csixy komám javasolt. Amúgy egy ideje tényleg nem lehet jobbgombos menüben rendszergazdai jogokkal megnyitni fájlt, eddig tuti működött, ezt úgy hidalhatod át, hogy a Nemo-ban egy üres részre katt jobbgombbal és akkor magát a Nemot tudod indítani rendszergazdai joggal, abban már meg lehet nyitni szerkesztésre a szerkesztendő fájlt.
A nano-t azért írtam, mert az általános, más disztrókon is ugyanúgy tudod használni...
A nano, a linux parancssori szövegszerkesztő használata
device-mapper: remove ioctl on osprober-linux-sda2 failed
Ez a hiba meg ZFS-en szokott jelentkezni, ami nálad nem tudjuk, hogy van-e...(ugye megint visszautalnék arra, hogy az inxi -Fxxx teljes kimenete milyen hasznos)
De azért lassan alakul ez, mint puposgyerek a prés alatt!
(#89342) -szabi-
Ettől a csuda Endevoaur-tól mihamarabb szabadulj meg, mert tényleg sok kezelhetetlen hülyesége van...nálam se működik.
-
válasz
-szabi- #89335 üzenetére
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Kihagytad a 3. sort, pedig Mint alatt ez fogja megoldani a gondot, amit régebben az
update-grub
is megoldott.Emelt szintű szerkesztéshez
sudo nano etc/default/grub
parancsot használhatod.Nálad van a Mint GRUB-jában
GRUB_DISABLE_OS_PROBER
= sor?Egyébként ha ott van a sor előtt a # akkor azt nem veszi figyelembe a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- DELL T40 EMC Szerver
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest