-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
stigma #59941 üzenetére
Ha közvetlenül a TV-vel kötöd össze, akkor is tapasztalod?
Mert nálam úgy van és nincs vele gond (még ha egy rövid időre nincs is jel, akkor is megtalálja újra). Arra gyanakszok, hogy nálad esetleg az erősítő abbahagyja a "közvetítést", ha megszakad egy kis időre a jel.
A lényeg, hogy én nem az Ubuntuban keresném a hibát, bár a 17.10 csak egy rövid életű rendszer. Még esetleg Xorg/Wayland dolog is lehet, de ezt is meg tudod nézni hamar. -
-
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #59617 üzenetére
Már régen néztem, de úgy rémlik, annak idején se javasolták a 0-t (inkább az 1-et).
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #59613 üzenetére
Nálam
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=1
van. sudo update-grub-ot ne felejtsd. -
lev258
veterán
Tudom, hogy Manjaro, másrészt Ubuntu vonalon is vannak ilyen grafikus "segítők". Csak nem árt tudni, valójában mit csinál, milyen parancsot futtat.
Én is hibás vagyok a dologban, csak valamiért bennem mindig az az előítélet él, hogy az Arch felhasználók legalább annyit tudnak a rendszer működéséről (de inkább többet), mint én. -
lev258
veterán
Biztos meg tudod nézni valahol, milyen paranccsal lehet visszarakni. Lehet már késő, de gyakran mondom, hogy csak olyat próbáljon az ember, amit vissza is tud csinálni. Azt hittem, Arch-on a felhasználók ezt még inkább tudják.
Lehet maradt valami config fájl, ami bezavar. Egyébként telepítéskor nem alapból a nyíltat használta?
A csomag neve úgy látom, catalyst (és esetleg fglrx). -
lev258
veterán
Neked jobban kellene tudni, de olyat hallottam már, hogy Arch vonalon patch-elgetik időnként a kernelt zárt driverekhez. De nem gondolom, hogy a Catalyst megérné ezt a fáradozást, miután a nyílt driver jobban teljesít és az AMD is azt ajánlja. Másrészt ezt a folyamatos patch-elést (mert kernelenként kell) idővel biztos megunják. Arról nem is beszélve, hogy támogatás sincs hozzá. Én nem szórakoznék vele, Arch-on sem. Ubuntu vonalon meg tényleg nincs értelme.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #59323 üzenetére
Nem lehet, hogy Debian alatt a felhasználódnak nincs teljes joga a samba használatához?
-
lev258
veterán
válasz
lacafaca #59311 üzenetére
Szerintem érdemes lenne pár konkrétumot is írnod.
ALFA: Némelyik disztró alapból telepít bluetooth kezelő alkalmazást, nem arról van szó, hogy megvizsgálná a gépet és eldöntené, kell-e. A driver meg a kernelben van, ha nincs ilyen eszközöd, akkor nem töltődik be. Magát az alkalmazást le lehet szedni, de legalábbis az automatikus indulását ki tudod kapcsolni. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #59189 üzenetére
Na jó. Tisztázzunk pár dolgot.
A Wine nem Windows. Bizonyos programok futnak vele, de nem várható, hogy bármi csak úgy menjen. A Wine oldalán meg lehet nézni, mi megy biztosan. Ha 64 bites rendszerre telepítesz Wine-t, akkor alapból 64 bites wineprefix-et hoz létre (kvázi 64 bites Windows környezet). Bizonyos szoftverek a Wine saját fejlesztői szerint jobban mennek 32 bites wineprefix-szel, így erősen ez ajánlott. Viszont könnyű létrehozni és semmi köze az architecture-höz. Az arra való, hogy natív 32 bites csomagok is felkerüljenek a 64 bites rendszerre, mert egyes 32 bites szoftverek igénylik.
Másik dolog. gksu-t SOHA ne használj ész nélkül. -
lev258
veterán
Gondoljuk át.
Ha megnézed egy könyvtár méretét, akkor elkezdi összegezni a benne és alkönyvtáraiban levő fájlok méreteit. Ha van egy felcsatolt meghajtód, az a könyvtár hierarchiában egy alkönyvtárként van jelen. Tehát összegzéskor ugyanúgy számításba veszi. Ez kicsit a "Linuxon minden egy fájl" koncepció hozadéka (a másik meghajtó is). Vagyis amikor méretet nézel, tudnod kell, pontosan mit nézel.
Windows-on egy látszólag független objektumként van jelen minden meghajtó. Ebben különbözik. Linuxon viszont nagyon hasznos tud lenni ez a dolog, pl. symlink. -
lev258
veterán
válasz
leviske #58694 üzenetére
fstab szerkesztéséhez root jog kell. Vagy itt, vagy az Ubuntus összefoglalóban biztos írtunk róla. Jobb lenne, ha előbb néhány alapvető ismerettel és/vagy kérdéssel kezdenél, mert ezen az úton idővel a rendszer fogja bánni.
Úgy néz ki, lassan hetente le kell írnom. Ennek a rendszernek is meg kell tanulni a használatát, ahogy annak idején a Windows-ét is. Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni. -
-
lev258
veterán
Ebben lesz a probléma titka.
Sajnos nem ritka, hogy az érzékelők kalibrációja el van rontva. És ilyenkor a külső programok is ezt a rossz értéket olvassák ki. A spéci szoftver viszont könnyen lehet, hogy korrigálja ezt beépített függvények alapján.
Nálam egy AMD lapból kiolvasott értékek mutatnak jellemzően 10-20 °C-ot szobahőmérsékleten. -
lev258
veterán
válasz
batai15 #58595 üzenetére
Megjegyzés.
Én mindig úgy telepítek, hogy netkábel kihúz, wifi kikapcsol. Mert sajnos én is tapasztaltam már, hogy a telepítés közben leszedett frissítések meg tudják kavarni a dolgokat, megakadályozni a telepítés sikerességét. Ráér frissíteni az ember akkor, ha már van egy működő rendszere. -
lev258
veterán
Egyébként jellemzően energiagazdálkodási finomságok vannak a dolog mögött, csak kicsit utána kell menni.
Én nem szoktam altatni, így aztán nem érint.
Szomorú látni, amikor a problémára koncentrálás helyett jönnek a "használj ... rendszert" javaslatok, mert pont a lényeget hagyják figyelmen kívül. És sajnos vannak olyanok is, akik ilyenkor hülyeségeket mondanak ("használj 5 évvel ezelőtti rendszert, mert a géped is akkori").
Ez nem csak neked szólt, illetve nem rátok vonatkozik (máshol újabban megszaporodtak az ilyen megjegyzések is). -
lev258
veterán
Engedtessék meg nekem, hogy új rendszert csak akkor javasoljon valaki, ha pontosan ugyanazon wifi eszközzel rendelkezik; valóban bizonyítani tudja, hogy azzal megy (ha már a titkot nem fedi fel úgy, hogy megnézi, miért van így).
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #58466 üzenetére
Nagy vonalakban én azt olvastam, hogy a magonkénti teljesítményben még mindig az Intel vezet, viszont az AMD APU-s változatai grafikai képességekben egyértelműen verik az Intel-es konkurenciát.
Átfogalmazva, ha nem lesz diszkrét grafikus kártya, akkor AMD-t válassz.
Ha téged szimplán a processzor érdekel, akkor valószínűleg jobb választás az Intel (persze ez igényektől, ártól, ... függ). -
-
lev258
veterán
Bár nem használom őket, de nincs bajom a rolling disztrókkal. Ugyanúgy meg lehet tanulni azokat is és megszeretni.
Azt viszont lásd be, hogy ha megnézed az itteni a fórumokat, a felületeket érintő kérdések nem gyakoriak (leszámítva a hogyan tegyek fel másikat), a rendszert érintőek viszont igen. És az idetévedők nagy része nem a wiki-t áttanulmányozó típus (azt viszont elismerem, hogy az Arch wikije nagyon jó minőségű).
Részemről ennyi. -
lev258
veterán
Átfogalmazom.
Ubuntu vonalon hamarabb kap majd választ a kérdéseire (mert lesznek).
batai15: Ezt mostanság elég gyakran leírom, de nem lehet elégszer. A Linux rendszerek használatát is meg kell ismerni/tanulni. Ezt annak idején az ember a Windows-zal is megtette, csak idővel annyira természetessé vált, hogy ezt sokan elfelejtik. Épp ezért időt kell rá szánni és a megfelelő mentalitással hozzáállni. Ez nem egy ingyenes Windows. -
lev258
veterán
válasz
batai15 #58437 üzenetére
A fogalmakat helyre kellene tenni nálad.
A Mint és a többi Ubuntu változat más kezelőfelülettel rendelkezik (van Windows-szerű is), de pl. a Manjaro egy tőlük jelentősen eltérő rendszer, más csomagkezeléssel, más felhasználói tudásszinttel.
Kezdőnek Ubuntu vonal ajánlott (a Mint is ide tartozik). -
lev258
veterán
válasz
grabber #58419 üzenetére
A szavaidból úgy látom, teljesen ismeretlen vízbe ugrasz bele. Leírom neked is, hogy ezt is meg kell tanulni, mint egykor a Win-t. Csak ezt mindig elfelejtik az emberek.
Egyébként az Ubuntunak is van több változata, különböző grafikus felületekkel. Mindenesetre a Mint szerintem is jó lesz neked, viszont lesznek még kérdéseid és ne félj (és akard) feltenni őket. -
lev258
veterán
válasz
csongi #58271 üzenetére
A Nyelvi beállítások menüben jártál már? Telepítés után ott lehet a maradék csomagokat feltenni.
mirci18: Sokan azt elfelejtik, hogy annak idején a Windows-zal is megismerkedtek, megtanulták a használatát. Linux esetén is ugyanez a helyzet, végig kell járni az utat. Csak ez valahogy kimegy a fejekből, aztán a Linux meg megy ki az ablakon. -
-
lev258
veterán
válasz
Slownz #58054 üzenetére
Csak kíváncsiságból. Megnéznéd úgy, hogy kikapcsolod a Legacy USB support-ot?
Egyébként a Google ad pár találatot megoldással, úgy látom ismét egy "nem pont szabvány szerinti BIOS"-szal van gond. Első körben Win alól megpróbálhatnád frissíteni, ha van újabb verzió hozzá. -
lev258
veterán
válasz
#92275200 #58000 üzenetére
Egy módot válassz, és tisztázzuk a viszonyokat. UEFI-nél szükség lesz EFI partícióra, Mint-nél pedig legutóbb még úgy volt, hogy a Grub-ot is az EFI partícióra kellett tenni, nem a lemezre (mint a többi disztrónál). Persze ez régen volt, én meg már nem követem a Mint-et.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #57984 üzenetére
Valószínűleg igen. Van egy olyan időszak kiadás előtt, amikor befagyasztják a csomagokat, onnantől frissebb nem kerülhet bele. Persze ez önmagában nem jelenti azt sem, hogy az akkor legfrissebb kerül be, mert lehetnek egyéb tényezők (függőségek, stabilitás, ...).
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #57982 üzenetére
Az LTS azt jelenti, hogy bebetonozott csomagok vannak, amik pár hibajavítástól eltekintve sosem frissülnek. Az előfordulhat, hogy egy újabb release-be (pl. 16.04.2) bekerül valami frissebb is, de egyrészt ritka, másrészt csak pár programot érint.
Ha új LibreOffice-t akarsz, akkor a fresh ppa kell, amibe a következő napokban majd megérkezik a 6-os. Vagy fel lehet tenni .deb-ként, esetleg flatpak vagy snap. -
lev258
veterán
válasz
szuszinho #57915 üzenetére
Amikor szerver verziót telepítettél, tettél fel grafikus felületet?
Az Intel + AMD páros már teljesen jól működő kombináció, akár laptop vagy asztali gép. Nálam előbbi ilyen.
Nézzünk egy Xubuntut, rendes verziót (nem szervert). Ezt tedd fel egy gépre, csak egyre, amiről leírsz mindent, beleértve a telepítés menetét is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest