-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #81002 üzenetére
Az ilyesmi jó kis tanulópénz tud lenni
És egyben komoly önszívatás is. De tényleg ebből tanul az ember.
Milyen felugró ablak van, amivel nem tudsz mit kezdeni? A jelszókérés?
Nekem nagyon retro feeling képernyővédőt futtatni 2021-ben. Az XAnalogTV és az XMatrix nevű képernyőkímélők elég pöpecek -
urandom0
senior tag
válasz
szekzol #81001 üzenetére
Szerintem akkor az Xfce, vagy valamelyik komponense is törölve lett. Ezek a login managerek, mint a Lightdm is, az /usr/share/xsessions/ mappából szedik az elérhető munkameneteket. Ha nincs ott az Xfce, az azt jelenti, hogy az xfce4-session vagy valamelyik létfontosságú komponens el lett távolítva, és vitte magával a munkamenetet is.
Jelszavak: én otthoni PC-n 4 számból álló jelszavakat (PIN-kódot) használok, ezt gyorsan be lehet tolni a numerikus billentyűzeten
-
urandom0
senior tag
válasz
szekzol #80996 üzenetére
Most már mindegy, de itt szerintem nem a Lightdm volt a hibás, hanem valami olyan program, ami a Lightdm függősége. Mert ahogy látom, a gpu-manager.service sem futott már le, szóval itt valószínűleg vagy maga az X, vagy a videó driver lett eltávolítva.
De ha már van Lightdm, onnantól csak át kell állítani a bejelentkező képernyőn, hogy az Xfce induljon el, és elméletileg működnie kell.
autoremove-nál figyelni kell, én egyszer el akartam távolítani a KDE vágólapkezelőjét, vitte volna magával az egész KDE-t...
-
urandom0
senior tag
Ezt így nincs értelme összehasonlítgatni, mert minden program máshogy értelmezi a minőséget. Itt van pl. ez a kép (3840 × 2160, 1,2 MB), ha gThumb-ban elmentem ilyen beállításokkal, akkor 404,6 kB-os fájlméretet kapok. Ha XNView-ban veszem le a minőséget 45%-ra, mást nem állítok be és úgy exportálom, akkor 440,8 kB lesz a méret. Ha Gimp-ben exportálom úgyanígy 45%-os minőséggel, akkor pedig 503,7 kB.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80967 üzenetére
KDE-nek van egy másik jegyzettömbje is, Kwrite a neve, legalábbis régebben így volt, nem tudom, mostanság mi a helyzet. A Kwrite kisebb tudású, egyszerűbb, a Kate többet tud.
Ez a hibaüzenet szerintem azért van, mert bennmaradt a tárolók közt a pendrive, amiről telepítetted.
Ebbe a partíció "bekötésekbe" nem akarok beleszólni. Egyrészt nem tudom követni, hogy mit csináltál, másrészt hogy mi a cél, harmadrészt ha lenne olyan, hogy Linuxok 10 parancsolata, én a második helyre tenném, hogy SOHA, semmilyen esetben legyen két Linux telepítésnek egy közös /home-ja. Ezt úgy kell elkerülni, mint a leprás embert, mert ez bizony irgalmatlan nagy szopások melegágya lehet. Te még igen szerencsés vagy, hogy semmi komolyabb problémába nem futottál bele
-
urandom0
senior tag
Ja... a Gimp egyáltalán nem megtanulhatatlan, ez nem igaz. Ha leülsz mellé, fél óra alatt meg lehet tanulni olyan szinten, hogy a legtöbb dolgot, ami eszedbe jut, meg tudod csinálni benne.
Bonyolultnak lehet nevezni, de én inkább komplexnek szoktam hívni, mert sok funkciója van. Minden program komplex, aminek sok funkciója van. -
urandom0
senior tag
Igen, a színek számának csökkentése és a képminőség csökkentése sok esetben nagyon hasonló végeredményhez vezet. Ha a kisebb méret a cél, akkor _általában_ célszerűbb a minőséget csökkenteni, nem a színek számít, mert jóval kisebb fájlmérethez vezet. Képfüggő, de pl. a jpeg még 40-50% minőség mellett is nagyon jó képet tud adni.
-
urandom0
senior tag
Oké, azért nem kell leharapni a fejem
Nem kell bemutatnod az Irfanview-t, én is ismerem, a céges Windows-os gépemen használom, illetve ha telepítek egy Windows-os gépen, automatikusan megy fel rá az Irfanview is.
De nekem nincs szükségem arra, amit tud. Windows-on is két dologra használom, képek böngészésére, meg egy képből egy adott területet kivágni és a vágólapra másolni, ennyi. Erre meg a sokkal kisebb tudású bármilyen képnézegető is jó. Minden komolyabb szerkesztést Gimpben csinálok, vagy ha kifejezetten fotós jellegű dolgokat akarok, akkor Rawtherapee vagy Darktable. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80964 üzenetére
Nem kövezlek meg, mondom, mindenki azt használ, amit akar. Én úgy vagyok vele, hogy a képnézegető legyen képnézegető, ha szerkeszteni akarom a képet, akkor indítok egy komolyabb szerkesztőprogramot.
Ezek a KDE-s programok, mint a Gwenview és az Okular, egyébként is elég lassúak. A pdf kezelésnél én is találtam problémákat, volt, hogy teljesen szétesett egy-egy doksi, ma sem tudom, miért.
A Thunderbird profilt nem lehet költöztetni? -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80942 üzenetére
Abszolút nem akarok köcsög lenni, mindenki úgy használja a gépét, ahogy akarja! De szeretném megkérdezni, hogy ha valaki ennyire Windows függő, akkor miért Linuxot használ?
Mit tud pl. az Irfanview, amit nem lehet helyettesíteni Linuxos programmal? Vagy a Foxit? Vagy az 1by1 és az Mp3gain? Az Audacious-ban pl. van mappa lejátszása menüpont, és alapból tud hangerőnormalizálást is. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #80952 üzenetére
Tudom, csak nálam a Notepadqq eléggé gyengén muzsikált.
Voltak olyan HTML fájlaim, amikben base64 kódolású képek voltak, ezek több ezer karakteres sorokat alkottak, és ettől folyamatosan megborult. Olyan is volt, hogy ragaszkodott az UTF-8 BOM-hoz, hiába mondtam neki, hogy vegye ki. Bár az igaz, hogy én elég régen használtam, azóta biztosan javult.@-szabi-
szerk: az Audacioust visszavonom, abban sincs olyan media library, amit te keresel.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Én ezt a képernyővédő témát elengedném a helyedben. Vagy 15 éve kihalt a használatuk, helyettük a monitor kikapcsolása a szokás. Energiagazdálkodási beállítások kell, hogy legyenek KDE alatt! Ha nincs, akkor lehet, hogy hibás, vagy hiányzik valamelyik összetevője (pl. a upower).
A Discover mindig lassú
Helyette Muont vagy Appert szoktam használni, amelyik van.
Double Commander helyett Krusader. -
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Foobar helyett Audacioust, Notepad++ helyett Geary-t, Resilio Sync helyett FreeFileSync-et, OpenHardwareMonitor helyett (részben) az lm-sensorst tudom ajánlani.
HDSentinel van Linuxra, csak CLI-s, Aegisub is van (https://github.com/Aegisub/Aegisub/releases/tag/v3.2.2), és TeamViewer is.
AviSynth+-ból nincs Linuxos verzió? Mert valami Haiku support van, azt látom
Vírusírtó nem kell Linuxra.Ilyen programokat, mint a Nokia Suite, Putty, SD Card Formatter, BurnPlot, DVD Decrypter, Eraser, ImgBurn, PC Connectivity Solution, mire használtok? Mármint értem én, hogy mire jók, de tényleg van bennük olyan funkció, amire szükség, és nem lehet helyettesíteni mással? Én legutoljára kb. 15 éve indítottam el a Nokia Suite-ot...
Az a sok mp3, mp4 bizgeráló cucc biztos, hogy kell?Az olyan programok, mint a Radon RAMDisk és a Dual Core optimizer, mint technológiák léteznek Linuxra, csak máshogy kell keresni és használni őket.
-
urandom0
senior tag
válasz
sí sakk #80883 üzenetére
Én is értetlenkedek, mert csak most esett le igazán, mit is akar a kolléga
Ice&Lime
Meg tudod nyitni az asztal mappát a fájlkezelőben? Ha igen, akkor nyisd meg mellé annak a mappának a szülőjét, amiben van az a mappa, amit linkelni szeretnél, és húzd át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomod a balt ALT gombot. Ekkor megnyílik egy menü, amiből tudsz linkelni. Próbálom egy képen érzékeltetni, hogy miről van szó: [kép]
A Képek mappát húztam át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomtam a bal ALT-ot. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Igen, az asztal arra való, hogy legyen hova tenni a háttérképet
A kiegészítők pedig arra, hogy akinek ilyen dolgok kellenek, mint asztali ikonok, meg panel, ésatöbbi, azok is tudják használni a Gnome-ot.az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől.
A Gnome nem függ a systemdtől
A logind-ra dependel, ami a systemd része, de továbbra is kompatibilis a Login Kittel (ami a Console Kit2-re épített API), a systemd-shim API-val (amit kifejezetten a systemd emulálása miatt fejlesztettek ki), illetve a systembsd-vel, ami egyfajta systemd változat BSD rendszerekhez. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80858 üzenetére
5 vagy 6 évvel ezelőtt apósom vett egy laptopot a fiamnak, elementary OS volt rajta. Én úgy voltam vele, hogy milyen sz*r egy rendszer az, aminél még ikonokat sem lehet kirakni? Oké, hogy minimalizmus, de ez már tényleg a legalja...
Aztán ahogy elkezdtem használni, kipróbálgatni a disztrókat meg az asztali környezeteket, azt vettem észre, hogy én is csak egy ilyen átmeneti tárolónak használom az asztalt. Aztán valahogy rászoktam arra, hogy kikapcsolom az ikonokat az asztalon, és hogy nem szemetelek semmit sehova, mindent a letöltések mappába töltök le, oda bontom ki, aztán időnként takarítok. Mióta Gnome-ot használok, azóta pedig amúgy sincsenek asztali ikonjaim, de még a céges Windows-os gépen is kikapcsoltamGnome-ban amúgy nem designbeli döntés volt az ikonok elhagyása, hanem technikai. Az asztali ikonok megjelenítését a Nautilus végezte, de valami elég bonyolult módon, a root window fölé húzott egy transzparens ablakot, arra rajzolta ki az ikonokat... több mint 10 000 sor volt az asztalkezelés kódja, még 1999-ben kezdték el írni, és a kutya sem nyúlt hozzá évek óta. Ráadásul a Wayland miatt plusz problémákat is okozott, szinte teljesen újra kellett volna írni az egészet...
Aztán elkezdtek agyalni azon, hogy mit kezdjenek a dologgal. Az egyik fejlesztő elkezdte leválasztani a Nautilusból az asztalmegjelenítő kódokat és kiszervezni egy nautilus-desktop nevű csomagba, de ebből az hiszem, nem lett semmi sem. Volt aki azt javasolta, hogy csapják hozzá a Gnome projekthez a Nemo-t, ami ugye egy korábbi Nautilus fork volt, és most a Mate projekthez tartozik. De ez meg elég idiótán nézett volna ki, hogy egy DE-nek két fájlkezelő függősége van, úgy, hogy egyébként a Nemo-nak semmi köze a Gnome-hoz. Aztán végül abban állapodtak meg, hogy majd írnak extensions az asztalkezeléshez. -
urandom0
senior tag
Tegyél rá Windows 98-at
Valahol az 5.10 vagy 5.12 környékén dobták a floppy támogatást, azelőtti verziókban benne kell, hogy legyen. De szerintem frissebb verzióba is vissza lehet varázsolni, az, hogy kikerült a kernelből, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem működhetne modulként betöltve.
-
urandom0
senior tag
válasz
Ice&Lime #80833 üzenetére
Ezen kb. bármelyik asztali környezet elmegy. Viszont én egy SSD-t azért tennék bele.
Pendrive-ra is nyugodtan lehet Linuxot telepíteni, bár hosszú távon nem javaslom.
De nekem is van most egy Manjarom egy 32 GB-os pendrive-on, CSM/BIOS telepítéssel (tehát nem UEFI-s), 24GB-os a rendszerpartíció, és van mellette egy 8GB-os adatpartíció LUKS-szal titkosítva, ide van felcsatolva a /home (hogy ha elveszíteném...). Egyetlen probléma vele, hogy egyes gépeken bebootol, másokon nem. Maga a rendszer egy ezeréves Core2 DUO-s leselejtezett masinán készült, azon meg. Az itthoni PC-m egy Fujitso Esprimo, azon is be tud bootolni. Van egy Lenovo Thinkpad X240-esem, azon viszont nem, és a céges Thinkpad T460-on sem, valamint próbáltam egy HP asztali PC-n, azon sem. Még nem jöttem rá, hogy mi a baja, de volt már Ubuntum is pendrive-ra telepítve titkosított partíció nélkül, az gyakorlatilag minden gépen bebootolt. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
A kettő nem üti egymást? Tehát ha már induláskor sikerült felcsatolni, akkor az automount nem üti agyon? Vagy figyelembe veszi, hogy már sikeresen felcsatolta, és meg sem próbálja újra felcsatolni?
Így van, mint ahogy kézzel sem tudsz felcsatolni egy fájlrendszert kétszer azonos mount pontra, a systemd sem tud.
De egyébként ha a mount unitban a Where= szakaszban olyan mappát adsz meg, ami nem létezik, a systemd létrehozza. -
urandom0
senior tag
Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni?
Hát, pontosabban kéne fogalmaznom
Úgy értem, hogy a rendszer felcsatolja, és ennyi. De automount nélkül nem lesz olyan mechanizmus, hogy "akkor csatolja fel, amikor szükség van rá". Az autofs-t ismered? A systemd-féle automount kb. ugyanazt tudja.Egy egyetemen dolgozok rendszergazdaként. Van a könyvtárunkhoz egy Java-alapú webes rendszer, ahol lehet könyveket lefoglalni elvitelre, a foglalást meghosszabítani, a katalógust nézegetni, a nyilvános szakdolgozatokat böngészni, stb. Ennek van egy adatbázisa, amiről naponta készül inkrementális mentés, hétvégenként pedig teljes mentés egy NAS-ra. A szerver induláskor felcsatolja magának a NAS megosztott mappáját.
Az utóbbi időben sokszor volt olyan probléma, hogy a NAS nem ment, amikor kellett volna, mert a szünetmentese haldoklik; vagy ment, csak lassabban bootolt be, mint a Java-s rendszert futtató szerver. Olyan is volt, hogy ment a NAS, csak az őt kiszolgáló switch nem, így a szerver nem tudta elérni. Ilyenkor hogy oldod meg, hogy a mentés időpontjában biztosan fel legyen csatolva a NAS-on lévő backup, függetlenül attól, hogy ment-e már vagy még nem ment, amikor elindult a szerver? A legegyszerűbb az, ha csinálsz egy automount unitot hozzá, és amikor a szerver megpróbálja elérni a NAS-t, akkor a systemd felcsatolja azt. Így nem kell aggódni azon, hogy bootoláskor elérhető volt-e a NAS és hasonlók.De egyébként a systemd minden egyes fstab bejegyzéshez gyárt egy mount unitot, illetve ahol "x-systemd.automount" paraméter van fstabban, ahhoz automountot is.
-
urandom0
senior tag
Azért a systemd előtt is volt rá megoldás, más inti rendszert használva is van rá megoldás.
Ez így van, minden init rendszernek megvannak az előnyei, meg a hátrányai. Csak példaként hozom fel: egy darabig használtam Void Linuxot, ami runit-et használ. Ha valami, az gyors volt... egy ezeréves Lenovo laptopon úgy bootolt be vele a rendszer, mint ha egy vadiúj SSD-s gépen az Ubuntu.
nem vágom most sem mi a difi a kettő között, és melyiket mikor kell vagy hogy miért ok okozati összefüggés ha a kettő csak együtt működik.
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni. Paramétereket lehet átadni neki, meg fel lehet csatolni.
Az automount pedig automatikusan felcsatol egy adott csatolási pontot, ha szükség van rá. Pl. ha egy program hivatkozik az /mnt/sdb1 útvonalra (ami mondjuk egy merevlemez, de ez most teljesen mindegy), de az útvonal nincs felcsatolva, akkor alapesetben hibát kapsz, hogy az útvonal nem elérhető.
Ha viszont van rá írva automount unit, akkor nem hibát kapsz, hanem a systemd felcsatolja. -
urandom0
senior tag
Azt hiszem erre való a noatime vagy a reltime attribútum csatoláskor.
-
urandom0
senior tag
Na, kipróbáltam. Egy valamit nem jól írtam, ami viszont fontos, a unit fájlok neve.
Ha például a /home/bela/valami mappába akarsz csatolni, akkor a .mount unit nevének ennek KELL lennie:
home-bela-valami.mount
Az .automount unit nevének pedig ennek:
home-bela-valami.automountEz kötelező, enélkül nem fog menni.
Ha elkészültek a fájlok, akkorsystemctl daemon-reload
, majdsystemctl enable home-bela-valami.automount
. Innentől mennie kell. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
A hagyományos init scriptekkel hogyan garantálod, hogy csak akkor próbálja meg mountolni, ha már van hálózat? Vagy azt, hogy ha megszakad a hálózat, akkor unmountolja a hálózati megosztást (és ne pörögjön leállításkor másfél percig a "waiting for..."), és mondjuk küldjön valamilyen visszajelzést.
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
Mert az első csak egy mount pontot ír le, amit később felhasználhatsz (mondjuk felcsatolhatod kézzel a systemd-mount paranccsal). A második pedig magát az automountolást leíró unit.
-
urandom0
senior tag
Ha ennyit megcsinálsz, már elég.
Egy
valami.mount
az/etc/systemd/system
mappába:[Unit]
Description=myshare mount
[Mount]
What=//mit/csatoljon
Where=/hova/csatolja
Type=cifs
Options=rw,file_mode=0775,dir_mode=0775,uid=1000,netdev,x-systemd.automount,credentials=/home/username/.cifs-credentials
DirectoryMode=0775
[Install]
WantedBy=multi-user.target/home/username/.cifs-credentials mappába írod bele a felhasználónevet, jelszót:
username=ouruser
password=ourpasswordÉs még egy fájl,
valami-csatolas.automount
az/etc/systemd/system
mappába:[Unit]
DefaultDependencies=no
After=remote-fs-pre.target
Wants=remote-fs-pre.target
Conflicts=umount.target
Before=umount.target
[Automount]
Where=/hova/csatolja
DirectoryMode=0775
TimeoutIdleSec=0
[Install]
WantedBy=remote-fs.targetElméletileg ennyi. Holnap kipróbálom, hogy működik-e.
-
urandom0
senior tag
Windowsban van egy módszer, hogy feladatütemezővel (vagy mivel) lehet UAC trigger nélkül programokat indítani. Na valami ilyesmi kellene nekem ide is. Hogy a mount utasítás lefusson magától.
cron-ban tudsz ilyet csinálni, sőt ott még azt is meg lehet adni, melyik felhasználó nevében fusson le a script. De ha systemd unitot írsz, bele tudod írni ezt:
After=network-online.target
Wants=network-online.targetEz tutira biztosítja, hogy csak akkor fusson le a unit, ha már aktiválódtak a hálózati interfészek, és kaptak IP címet is, tehát van működő hálózat.
Ehhez viszont kell a NetworkManager-wait-online.service vagy a systemd-networkd-wait-online.service. A kettőt együtt nem célszerű használni!Ha kiadod ezt a parancsot, látod, hogy melyik van engedélyezve:
systemctl is-enabled NetworkManager-wait-online.service systemd-networkd-wait-online.service
Ha az egyik engedélyezve van, az már elég. Egyébként a multi-user.target általában már feltételezi a network-online.target működését, tehát erre nem is kell külön hivatkozni.
-
urandom0
senior tag
Ezt a megoldást szerintem ne erőltessétek, vannak ennél sokkal elegánsabb megoldások. A systemd-nek külön modulja van az ilyesmire systemd.automount néven. Egyetlen rövidke unit fájlt kell megírni hozzá, nem bonyolult, itt és itt találsz hozzá példát.
-
urandom0
senior tag
A /boot/grub/grub.cfg-t felülírja az update-grub script minden alkalommal, amikor pl. kernelfrissítés van, vagy ha valamilyen drivert telepítesz... ezt nem érdemes átírni, mert akkor minden ilyen alkalommal írhatnád át újra.
Amit te keresel, valószínűleg az /etc/grub.d/30_os-prober vagy valami hasonló nevű scriptben lesz. Én itt ilyen sorokat látod:menuentry '$(echo "${LONGNAME} $onstr" | grub_quote)' $CLASS --class os \$menuentry_id_option 'osprober-chain-$(grub_get_device_id "${DEVICE}")' {
EOF
save_default_entry | grub_add_tab
prepare_grub_to_access_device ${DEVICE} | grub_add_tab
if [ x"`${grub_probe} --device ${DEVICE} --target=partmap`" = xmsdos ]; then
cat << EOF
parttool \${root} hidden-
EOF
fi
case ${LONGNAME} in
Windows\ Vista*|Windows\ 7*|Windows\ Server\ 2008*)
;;
*)
cat << EOF
drivemap -s (hd0) \${root}
EOF
;;
esac
cat <<EOF
chainloader +1
}
EOFItt nézd meg a 3. pontot ("Changing Windows/Other OS Titles"), erről írnak.
-
urandom0
senior tag
válasz
GreenGoblin #80716 üzenetére
Nem esküszök egyikre sem, mert alapvetően nem használok Ubuntu alapú rendszereket (ellenben Debian van minden szerveremen), de ha esetleg mégis használok, akkor az Elementary OS az, de azt is csak a Pantheon desktop miatt.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #80712 üzenetére
Olyan oprendszert még nem írtak, amin a KDE ne crashelt volna
Főleg az 5-ös verzió elején, az durva volt... tízpercenként magába zuhant az egész plasma-desktop. Volt, hogy az Akonadi hasalt el, de úgy, hogy semmilyen jelet nem adott róla, csak azt vettem észre, hogy fél napja nem jött e-mailem... azaz jött, csak az Akonadi épp megint nem futott, szerencsétlen KMail anélkül meg semmire sem jó.
Újraindítottam az Akonadit, rögtön lehúzott vagy 10 e-mailt...Amúgy én lassan egy éve Manjarot használok főleg, erre is azt mondták, hogy instabil, mert félig-rolling. Ehhez képest stabilabb, mint bármelyik másik LTS Ubuntu.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #80709 üzenetére
Én csak 6 éve Linuxozok, de az Ubuntut én is kerülöm, és nem is elsősorban a bugok miatt, hanem a Canonical döntései miatt. Az egyik kedvencem, hogy kitalálták, a whoopsie csomag alapból legyen a rendszer része. Ennek a következménye sok kiadáson keresztül az volt, hogy:
- első indulás rögtön hibaüzenettel fogadott az Ubuntu
- amiből az átlagfelhasználó úgysem ért semmit
- kezdeni sem tud vele semmit, csak azt látja, hogy a frissen telepített Ubuntuban crashel valami
Pedig ezek a whoopsie által jelentett hibák ilyen teljesen átlagos, jelentéktelen hibák szoktak lenni, aminek nincs is igazán következménye.A másik, hogy az Ubuntu tele van pakolva az átlagfelhasználó számára teljesen feleslegesek servicekkel. Jelen pillantban a több, mint fél éve telepített, belakott Manjaromon 60 service van, a frissen telepített Ubuntumon 74, úgy, hogy nem is telepítettem még rá semmilyen csomagot. Összesen egy órát nem használtam, mióta telepítve van... olyan service-ek, mint a thermald, az apport, az openvpn, a cupsd, teljesen feleslegesen vannak fent. Szerencsére a whoopsie egy ideje már nem a rendszer része.
A harmadik amit nem szeretek Ubiban, az erőltetett snap mánia. Volt időszak, amikor a Gnome számológép, ami natívan a Gnome, a Gedit, és mindenféle kis vicik-vacak program snapként jött az Ubuntuval. Most már e téren is sokat javult a helyzet, nem erőltetik annyira ezt a snap dolgot.
A negyedik, hogy az Ubuntu nagyon sok programot patchel, amik sokszor nem sikerülnek jól.
És úgy általában lassabbnak érzem az Ubuntu alapú disztrókat, nem csak a csomagkezelés terén, de mindenféle fájlműveletnél (pl. a tracker-miner-fs sokkal jobban dolgoztatja a HDD-t), de szerintem még az ablakanimációk is lassabbak.
Ezen hátrányok nagy része az Ubuntu derivatívákat nem érinti, mert pl. a Mintes srácok is sok servicet kitakarítanak az Ubuntuból, de a lassúság ott is jelen van.
Én egyetlen Ubuntu alapú rendszert használok, az Elementary OS-t. Itt is van service bőven (71), de nem azok, amiket az Ubuntu használ, hanem pl. a bluetooth (egy laptopról van szó). Mondjuk a cupsd itt is fent van... de snapd nincs, és telepítéskor nem kerül fel egyetlen snap csomag sem. -
urandom0
senior tag
válasz
Sokimm #80293 üzenetére
Ugye amíg nem tudjuk, hogy pontosan milyen gépről és milyen driverekről van szó, addig nincs is értelme erről beszélni. Sima PC hajtja a gépet, vagy valami egyedi cucc? Van-e hozzá egyáltalán driver? Ha van, mennyire friss? Kell-e régi kernelt vadászni a driverhez?
Melyik disztrót tennéd rá? Annak a repójában van-e a driver, vagy valahol a neten egy weboldalon? Ha a repóban van, akkor letöltöd egy online gépen, majd a /var/cache/apt mappa tartalmát átmásolod egy adathordozóra, és a CNC-n már apt install ./xxx.deb paranccsal fogod tudni telepíteni. -
urandom0
senior tag
Jó, de a -d meg csak a könyvtárat listázza.
Nem... legalábbis nálam nem. Ha nálad igen, akkor vagy máshogy van beállítva valami, vagy nem basht használsz, vagy másik verziót.
De ha ls (vagy más listázó) parancsban szeretném
Mármint hogy érted? ls-en belül ls?
Mondjuk van egy ilyen könyvtárstruktúrád:
.
├── termesz/
│ ├── hangya
│ └── monguz
├── termosz/
│ └── meggy/
│ └── cseresznye/
│ ├── banan/
│ │ ├── citrom
│ │ ├── mandarin
│ │ └── narancs
│ └── szolo/
├── terra/
└── teszt/
└── abcd/
└── alma9 directories, 6 files
Ha az összes te-vel kezdődő mappákbban az első szinten lévő fájlokat szeretnéd listázni, akkor
ls -dal te*/* | grep ^-
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1 -type f
Ha a könyvtárakat is, akkor:ls -d te*/*
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1
Rekurzívitásra pedig ott az ls -R kapcsolója vagy próbálkozz a
du
-val. -
urandom0
senior tag
Az
ls
alapesetben fájlokat és könyvtárakat listáz, de elsősorban fájlokat, amíg explicit nem utasítod arra, hogy csak könyvtárakat listázzon. Ezért van, hogyls te*-t
ő úgy értelmezi, hogy "listázd ki az összes te-vel kezdődő könyvtár tartalmát", és nem úgy, hogy "listázd ki az összes olyan könyvtárat, ami te-vel kezdődik".
A shell kifejti a *-ot, azls
program pedig már így kapja meg:ls teszt
-
urandom0
senior tag
válasz
GreenGoblin #79838 üzenetére
Jól csináld mindent. A Rufusznál csak arra kell figyelni, hogy a BIOS-ban beállított bootmódhoz megfeleló módban (BIOS vagy UEFI) legyen kiírva az ISO.
De az az SD card formatter programocska nem kell, intézőből nyugodtan lehet formázni a pendrive-ot (amúgy tudtommal a Rufus is formáz), illetve a telepítés végén, az EasyBCD programot csak akkor kell használni, ha módosítani akarsz valamit a boot közelében, amúgy felesleges. Ha mindent jól csinálsz, akkor a Grubból tudsz rendszert választani.
Viszont a végén nehogy kitöröld az Ubuntu partícióit, akkor feleslegesen dolgoztál
A Windows partícióit viszont nyugodtan kitörölheted, azért nem kár... -
urandom0
senior tag
válasz
leviske #79776 üzenetére
Most is tényleges kötés van, a rendszer következetesen UID-t/GID-et használ a felhasználók azonosításához és az erőforrások hozzárendeléséhez. Az, hogy mi szöveges felhasználónevet látunk, igazából csak egy kozmetikázás nekünk, embereknek.
Nem ismerem a systemd-homed-et, de ahogy utánaolvastam, ez - többek közt - arról szól, hogy egy helyen legyenek tárolva egy adott user saját adatai és metaadatai (és bevezeti az asszimetrikus kulcsú titkosítást, éstaöbbi). Tehát az /etc/group, /etc/passwd fájlokra nem lesz többé szükség.
Logikusan belegondolva, a fájlrendszer továbbra is numerikus azonosítókkal fog dolgozni, a felhasználó pedig továbbra is human-readable szöveges azonosítókat fog látni, tehát ez ilyen szempontból nem változik. Olyan értelemben viszont tényleg portable ez a dolog, hogy ha felcsatolod a home mappádat másik rendszer alá, egy az egyben átkerül a jelszavad, a beállításaid, a saját fájlaid, stb., és nem kell vele másolgatni az /etc/passwd és a többi rendszerfájlt. Tehát igen, újratelepítés után is ugyanaz marad minden felhasználói adat, beleértve az UID-t/GID-et. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #79771 üzenetére
Hát ahogy érzed. Végső soron jogosak az érveid.
Én személy szerint nem ragaszkodom ennyire a programjaimhoz. Amíg lokális gépről hallgattam zenét, addig feldobtam egy Audacioust, azt jóvanazúgy, de ha valamiért nem volt rá mód, akkor használtam azt, ami épp kéznél volt. Újabban már csak Spotifyt használok.
Egyedül a Gimp az, amit évek óta használok, illetve pár játék.
Én jobban szeretem a tárolóban lévő programokat. -
urandom0
senior tag
válasz
St3ven #79769 üzenetére
Az ilyen alkalmazások mennyire megbízhatóak, a futtatásuk mennyire biztonságos?
Ha hivatalos oldalról töltöd le, akkor nem kevésbé biztonságosak, mint a nem appimage programok.
Ezzel az Appimagehubbal én csak futólag találkoztam, de megbízhatónak tűnik (legalábbis nem kevésbé megbízhatónak, mint a Flathub vagy a Snapcraft).
Én inkább azt kérdezném meg magamtól, hogy tényleg az Appimage-re van-e szükségem? Miért lenne ez jobb nekem, mint a gyári repóból, vagy flatpakból/snapből szedni? -
urandom0
senior tag
Akkor már inkább a root
Otthoni környezetben jellemzően egyfelhasználós rendszerek vannak, a gép használója egy személyben a root is, még ha technikailag külön account is, ezért fogalmaztam így. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #79741 üzenetére
Amitől én agyf...szt kapok, én a mai napig nem tudom magamévá tenni ezt a roppant dedós, óvó, vigyázó szemléletet amit a linuxok képviselnek.
Egy egyszerű lemezkezeléshez, egy label átíráshoz jelszavazni, minek?Ez egy technikai örökség, még abból az időkből maradt ránk, amikor a /dev és az /mnt mappát csak a root érte el. Manapság polkittel nagyon sok mindent lehet részletesen szabályozni, ezt is lehetne. De aki egyszer Linuxra vált, az előbb-utóbb megszokja a jelszavazást, neki már nem lesz prioritás az, hogy polkit ilyen szabályokat írkáljon.
A saját gépemen, saját magamtól...?
Tőled is, de inkább a rosszindulatú programoktól.
Pl. egy update minek kér jelszót, hisz létfontosságú.
Lehet, hogy létfontosságú, de akkor is jobb, ha a user kezében a döntési lehetőség. Így lehetőség van átnézni a frissítések listáját, kipinelni amit nem akarsz frissíteni, .. ez főleg szerveren fontos, de otthon is az lehet.
A flatpak és a snap előnye elsősorban nem is a biztonság, hanem az, hogy bármelyik disztrón futtathatók az így csomagolt programok. De ha a biztonságot nézzük, ezzel egy elég régi lemaradását pótolja a Linux, ugyanis a többi rendszeren már évek óta létezik ez a fajta biztonsági rendszer. Windowson a WinRT-ben (2011) írt programok, Androidon a Java appok, MacOS-en a bundle appok... sem érnek el csak úgy mindent.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Kazakovian35 #79708 üzenetére
Én azért megnézném annak a lemeznek a SMART adatait, és egy kondíciót HD Sentinellel.
-
urandom0
senior tag
válasz
Kazakovian35 #79694 üzenetére
Így a hibaüzenetből ítélve, erősen azt sejtem, hogy gondok vannak a diszkkel, amire telepíteni szeretnéd.
-
urandom0
senior tag
válasz
Kazakovian35 #79664 üzenetére
Én Manjarot szoktam javasolni mindenkinek, nekem az a kedvenc disztróm...
-
urandom0
senior tag
válasz
MostaPista #79599 üzenetére
mail.com
Azt írják, hogy az IMAP hozzáférés fizetős, de ez nem igaz. Egyedi alkalmazásjelszót kell generálni, azzal be lehet lőni levelezőprogramba. -
urandom0
senior tag
válasz
leviske #79179 üzenetére
A felsorolt hibák mind az asztali környezetből erednek, ami azért van, mert elég kevés fejlesztő áll az LXQT mögött. Ettől függetlenül használható (az más kérdés, hogy mennyire ajánlott), de azt észben kell tartani, hogy ez a disztró nem a kényelmes automatizmusról szól.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #77394 üzenetére
Igen, vannak ilyen jó kis parancsok.
Ha pl. feltelepíted az espeak csomagot vagy az speech-dispatcher csomagot és kiadod ezt:espeak "hello"
vagyspd-say "hello"
, akkor felolvassa hogy "hello". Ubuntu alapú rendszereken szokott működni a sima "say"
is.A paplay vagy az aplay paranccsal hangot tudsz lejátszani. Ez akkor hasznos, ha valami hosszabb folyamatot indítasz el, és szeretnél a végén hangjelzést kapni. Én egy php scriptnél csináltam ezt:
php index.php && aplay ~/emergency.wav
Vagy pl. ott a sendmail parancs, amivel emailt tudsz küldeni, cronnal, systemd timerrel vagy at-vel időzítve, vagy akár ugyanúgy mint a hang lejátszásánál, egy folyamat végeztével.
-
urandom0
senior tag
Én sem értem pontosan, mit szeretnél kérdezni. Ez nem oprendszerfüggő, a well known portok gyakorlatilag szabványosak, de el is lehet térni tőlük.
A 80-as a http port, a 443-as a https. Az FTP kapcsolat 21, az adat 20-as port, az FTPS kapcsolat 990, adat 989. OpenSSH 22, SMTP 25, SMTP TLS 587, SMTP SSL 465. De mondom, ezek szolgáltatásonként állíthatók. -
urandom0
senior tag
válasz
leviske #77188 üzenetére
HA a rendszer SSD-n van, a /home mappa pedig symlinkelve HDD-ről, akkor a rendszer és a programok indítása egy csöppet lassabb lesz, mivel szinte minden program program használja ~/.config, ~/.local/share és a többi, hasonló mappát.
Ha a /home az SSD-n van, de a ~/Documents, ~/Pictures, stb. symlinkelve HDD-ről, akkor ez a lassulás nem áll fenn, viszont egy újratelepítés esetén manuálisan kell gondoskodnod a konfig fájlok (és az esetleges témák, ikonok, stb.) lementéséről.Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.
Én nézegetném a logokat, illetve meg lehet próbálni terminálból indítani, hátha kidob valami hasznosat.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
A KDE Vaulttal mi a baj? Annál egyszerűbb szerintem nem nagyon van. Egy klikk, jelszó, megnyit. Egyklikk, bezár, ennyi.
gpg-nél nem kell kulcsot generálni (ha szimmetrikus titkosítást használsz), ennyit kell csinálni:tar --remove-files -c transgui -f - | gpg -no-symkey-cache -c -o transgui.encrypted
Ahol transgui az a mappa, amit titkosítani szeretnél, transgui.encrypted pedig a kimeneti titkosított fájl neve. Ennek hatására (nálam legalábbis) megnyílik egy grafikus ablak, bekéri a jelszót, és titkosítja vele a transgui mappát. A --remove-files kapcsoló becsomagolás után törli az eredeti fájlokat. A -no-symkey-cache azért kell oda, hogy ne cachelje a jelszót.
Visszafelé ugyanez: gpg -d transgui.encrypted | tar x
Ez visszafejti és "kitarolja" a fájlt.
Erre kell valami rövid scriptet csinálni úgy, hogy a fájlnevet a script paraméteréből vegye.Tégy egy próbát a SiriKali-val is.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #77066 üzenetére
Lehet, a legegyszerűbb talán az eCryptfs használata, ehhez van egy script, az ecryptfs-mount-private illetve az ecryptfs-umount-private, amikkel nagyon egyszerűen lehet fel/le csatolni titkosított fájlrendszert.
Ezenkívül a CryFS ajánlható jó szívvel, ha rákeresel arra, hogy "cryfs gui", akkor grafikus felületű programot is találsz hozzá. Ezt a titkosítást használja a KDE Vaults is, amiről ítt írtam egy kis útmutató féleséget.
Ott a gpg is, ez nagyjából minden disztró alaptartozéka, paranccsorból megy, de lehet, hogy talállsz hozzá GUI-t.
Végső esetre ott az EncFs, aminek a biztonsága jelen pillanatban problémás, de a semminél ez is több.
Külső szoftveres megoldás, max a lentebb ajánlott jelszavas tömörítés lehet, azt gyakorlatilag bárhol ki tudod tömöríteni, amelyik rendszeren van tömörítő.
-
urandom0
senior tag
N+1 hiányosságot lehetne sorolni amik hiányoznak az ablakkezelőkből. Nem csak a hálózati meghajtó felcsatolása, de a mappa megosztása is ugyanilyen fehér folt. Mégse tesznek ellene semmit.
KDE mappamegosztás.
De Nautilusban is és Nemoban is van, de szerintem a többi fájlkezelőhöz is valamilyen plugin.A Windows-os meghajtócsatolás nagyjából megegyezik azzal, ha Linuxban megnyitod a hálózati mappát és behúzod a könyvjelzők közé. Semmivel sem nehezebb, sőt.
Ablakkezelőket tekintve, szinte bármelyik Linux ablakkezelő többet tud, mint a Windowsé. Csak néhány példa, ami van Linuxban, de nincs Windowsban:
- altdrag/resize
- always on top
- shading (felgördítés)
- áthelyezhető ablakvezérlő gombok
- témázásA Windows addig könnyű és egyszerű, amíg arra a néhány use case-re használod, amire kitalálták, de ha kilépsz az átlaguser-átlagfelhasználás területéről, egyúttal belépsz az orbitális szopások mezejére is
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76916 üzenetére
Linux alatt én úgy szoktam, hogy megnyitom a fájlkezelőt, beírom a címet (pl. smb://192.168.1.2/Share), megadom a usernevet/jelszót és behúzom a kedvencek közé, ennyi.
Egyetlen esetben szoktam fstabban hálózati meghajtót csatolni, ha automatikus backup megy a gépről, és fontos, hogy adott időpontban rendelkezésre álljon a csatolt megosztás, akkor is, ha előtte kézzel nem kattintottam rá.
Ha elég az, hogy csak akkor csatolódjon fel, amikor a fájlkezelőben (vagy a megnyitás/mentés) ablakban rákattintok a hely nevére, akkor elég a könyvjelzőzés.De csináld meg ugyanezt Windows alatt úgy, hogy nem SMB vagy NFS, hanem mondjuk SFTP megosztást akarsz csatolni. Vagy mondjuk FTPS-t, vagy hasonlót.
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76884 üzenetére
Ennyit lát az egész driveból? Hát ez nem sok
Nézd meg, mik a found mappákban mik vannak, és amit lehet, onnan állítsd vissza. -
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76874 üzenetére
Ha valamit letöltesz, azt csomagkezelőn keresztül töltsd le. Megnyitod a Szoftverek alkalmazást, beírod hogy transmission remote gui, kettőt kattintassz és fel van telepítve.
Amit letöltöttél, abban egyetlen indítófájl van, transgui, ez onnan fut, ahova kitömörítetted. A config fájlait pedig a ~/.config/Transmission Remote GUI/ mappába rakja.
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76869 üzenetére
Tudom hogy nem ajánlotta fel, de ez már eleve furcsa, szerintem már ott sem volt teljesen okés valami. Talán épp az, hogy UEFI gépen MBR/BIOS telepített Windows volt.
Az adatokat, valahogy visszatudjuk nyerni az "S" meghajtó ~30GB foglalt területéről?
GetDataBack-kel megpróbálkozhatsz.
Ez jól van így?
Most ki van kapcsolva. Kapcsold be, ha gondolod. Én részemről sem tűzfalat, sem vírusírtót nem használok otthoni Linuxon (szerveren igen), pláne úgy, hogy router mögött van a gép.
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76867 üzenetére
Nem tudom, hogy került ide a Postfix, az egy levelező szerver, neked nincs rá szükséged.
Az adatok alapján a merevlemez rendben van.A minap nem értetted, hogy a másik gépedre hogyan sikerült partícionálgatás nélkül feltelepíteni a Zorint. Hát így.
Elkezdtem telepíteni virtuális gépbe a (tegnap telepített) MX helyére a Zorint, és simán felajánlotta, hogy feltelepíti a meglévő MX mellé. Gondolom, ha ezt választottam volna, akkor megcsinálta volna magának a partíciókat, a Grubot, mindent...
Ha például Ubuntut telepítesz Windows 7 mellé, az így néz ki. Ez az Ubiquity típusú telepítő (az összes Ubuntu alapú disztró ezt használja) van annyira okos, hogy érzékeli a telepített oprendszert, és ha akarod, mellé települ. Hogy ezt a lehetőséget miért nem ajánlotta fel neked az SSD-n, hát az egy érdekes kérdés...
Én most azt választottam, hogy törölje a lemezt, mire ő azt mondta, hogy akkor megcsinálja az EFI partíciót (ESP) és a / partíciót, ami ugye ext4 lesz. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76862 üzenetére
Szerintem most már másodszor írod le hibásan, hogy az sdb2-n van a Windows
Az előbb is ezt írtad. -
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76864 üzenetére
???
Ez hogy jön ide? -
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #76859 üzenetére
Embere válogatja, szerintem nincs értelme. Én használom a PowerShellt is, ott olyan parancsok vannak, mint Get-NetIPAddress, Get-NetIPInterface, Get-NetIPConfiguration, Get-Process, és olyan paranccsori kapcsolók, mint -ConnectionState, -AutomaticMetric, -Filter, stb. Azt hinné az ember, a beszédes nevek miatt könnyebb megjegyezni a parancsokat és a kapcsolókat, de én úgy tapasztaltam, hogy egyáltalán nincs így, sőt, van hogy csak összezavar a sok Get-NetIP... kezdetű parancs.
Én nem érzem úgy, hogy könnyebb lenne megtanulni azt, hogy pacman --query, mint azt hogy pacman --Q, pláne ha maga a kapcsoló hosszú neve sem arra utal, amire te gondolsz. Pl. Debian alapú disztróknálapt install xxx
a csomagtelepítés, Arch alapú disztróknál apacman -sync --refresh xxx(CODE) (röviden pacman -Sy). Számomra ez kicsit fura volt az elején, mert a --sync az én logikám szerint nem teljesen azt jelenti, mint amire a parancs utal.
De végső soron ha az ember párszor használja és megtanulja az argumentumok bármelyik formáját, akkor az berögzül, onnantól fogva teljesen mindegy, hogy a hosszú vagy a rövid kapcsolót jegyzed meg.(/CODE) -
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76858 üzenetére
Gnome Disks (magyarul Lemezek) alkalmazás meg tudja mutatni a S.M.A.R.T. adatokat, az alapból fent van szerintem Zorinon. Vagy ott a GSmartControl, az is jó.
Parancsorhoz a smartmontools:sudo apt install smartmontools && sudo smartctl -a /dev/sdX
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76854 üzenetére
Rá tudnál nézni HD Sentinellel arra két HDD-re, hogy hány % a kondíció és mit mutat a S.M.A.R.T.?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76853 üzenetére
Azon a diszken, amelyikre telepíted a Linuxot, szokott chkdsk-t futtatni, de ez rendben is van, mert végülis a telepítő belenyúl a diszkbe, átírja az MBR-t, így a Windows "dirty"-ként érzékelheti.
De mi a lótúrót matat olyan diszken, amire nem történt írás-olvasás?
A telepítő biztos, hogy nem írt arra a két HDD-re, mert nem volt megadva csatolási pontként, és a telepítés elején kis is írja, hogy melyik lemezeken fog változtatásokat végezni.
A saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban annyi, hogy amikor Linux alatt partícionálok egy pendrive-ot, akkor Windowsos gépbe dugva rögtön felugrik az ablak, hogy hibás a lemez, ellenőrizzük-e?Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76848 üzenetére
Az S: meghajtódon nincs hiba a chkdsk szerint.
Akkor már csak az marad, hogy meg kellene nézni, kik férnek hozzá és kik a tulajdonosa.
A jogosultsági ablakban Szerkesztés -> Hozzáadás... -> Speciális -> Keresés most -> válaszd ki a listából a saját felhasználódat és add hozzá úgy, hogy minden jogosultság előtt legyen pipa.Nem tudom, mi van nálad, de a Windows automatikusan futtatta a chkdsk-t a J: és az S: meghajtón is, miközben a Zorin telepítő elméletileg egyikhez sem nyúlt hozzá. Ezt magyarázza meg valaki...
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76845 üzenetére
Indíts el egy paranccsort rendszergazdaként Windows alatt, és írd be: chkdsk S: /X /F
Az eseménynapló bejegyzése valami J: meghajtót ír, az micsoda??
Arra azért még kíváncsi lennék, hogy ki a tulajdonosa az S: meghajtónak, és kinek van hozzáférési jogosultsága. -
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76841 üzenetére
A hozzáférés megtagadva hibaüzenet arra utal, hogy nincs jogosultságod hozzáférni a meghajtóhoz. Szerintem a TC azért fér hozzá, mert az adminként fut.
Meg kellene nézni az S: meghajtó Tulajdonságok -> Biztonság alatt, hogy milyen felhasználóknak van hozzáférése. Aztán klikk a Speciálisra, és ott nézd meg, ki a meghajtó tulajdonosa.MIUTÁN a lemezellenőrzés lefutott, meg lehetne próbálni lemezkezelőben (Futtatás -> diskmgmt.msc) másik betűjelet adni a meghajtónak (jobb klikk a meghajtón lévő partícióra -> Meghajtó betűjel és elérési út módosítása).
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76841 üzenetére
Rámész a TimeZoneInformation kulcsra, jobb oldali ablakban jobbklikk -> Új -> Duplaszó.
Az azonosítója RealTimeIsUniversal legyen, az értékét pedig írd át 1-re.
De tényleg egyszerűbb lett volna az az egy sort bemásolni terminálba és ütni egy entert.A hibakereső meg ennyit mond.
Bocs, itt arra gondoltam, hogy a meghajtó Tulajdonságainál, az Eszközök fül alatt, a Hibaellenőrzés mezőben elindítasz egy ellenőrzést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- Milyen egeret válasszak?
- Éjszakai műszak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Okos Otthon / Smart Home
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Lenovo 13 Core i3-7100 Cpu laptop eladó
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest