- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Void linuxon hogy tudnám bedizzítani a realtek 8821CE wifi kártyámat ? Már a dkms installt próbáltam, de nem megy, rfkill nem látja.
[noki@mamaaad ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Coffee Lake HOST and DRAM Controller (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th/8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Point-LP Thermal Controller (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Point-LP USB 3.1 xHCI Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Point-LP Shared SRAM (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Point-LP MEI Controller #1 (rev 30)
00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #9 (rev f0)
00:1d.1 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #10 (rev f0)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #13 (rev f0)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP SPI Controller (rev 30)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
03:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba Corporation BG3 NVMe SSD Controller (rev 01)
[noki@mamaaad ~]$ -
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77903 üzenetére
A legacy_boot zászló nem kell szerintem. A 16giga swap nem lesz sok? ... Telepítéskor az ESP partíciót /boot/efi ( vagy /boot/EFI ... rendszere válogatja) kell csatolni, s ha kérdi a telepítő, akkor a /dev/sdX-et (például /dev/sda) kell megadni a bootloader helyének (pl a linux mint ezt várta régebben , a manjato meg a /boot/efi csatolást. Tehát grub2 bootloadert telepítesz és nem systemd bootot (gummibootot)! Azért kell a grub2, mert majd a legacy boot is ezt fogja használni.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77896 üzenetére
Szívesen. Ha tudok, akkor természetesen válaszolok. ha nem, akkor meg az öregek is itt vannak.
-
csixy
addikt
Az előbbi telepítést lusta voltam chrootolni, inkább felvetettem egy másik legacy linux grub menüjébe és arról bebootolván már sokkal egy szerűbb volt a legacy grub telepítése és updatelése.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install /dev/sda
Password:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-instal l--recheck /dev/sda
sudo: grub-instal: command not found
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.20_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.20_1.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.17_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.17_1.img
Found Linux Mint 20.1 Ulyssa (20.1) on /dev/nvme0n1p5
Found Arch Linux (rolling) on /dev/nvme0n1p6
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sdb3
done
[noki@mamaaad ~]$Már ott van a grub2 core.img a helyén az első formázatlan partícióban.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77880 üzenetére
Van egy 111gigás USB-s Sony SSD-m , meg most már egy 470gigás USB-s My Passport (akciós) SSD-m is. Nem tudom, hogy milyen lapka van bennük. GPT-s partíciós tábla kell rá. Az első partíció egy 1megás formázatlan partíció legyen, a bios_grub flaget rá kell ragasztani. A második partíció egy EFI partíció. Majd jön egy / partíció és egy /home partíció, meg amit akarsz én swap-ot is szoktam csinálni. Először a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába. Ezután a telepítőt legacy módban kell bebootolni és a telepített rendszer még nem létező legacy-mbr grubját chrootos módszerrel a fájlrendszerek felcsatolása után "meg kell gyógyítani" tehát a végén lesz sudo grub-install /dev/sdX, majd ugyanez a --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . és győztél.
az mbr-legacy bootsector betelepül az előbb említett első 1 megás partícióba. Ezután tudod bootolni UEFI és Legacy módban is a telepített linux rendszert tartalmazó svájci bicskádat.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77872 üzenetére
Ventoy telepítő linuxul:For Linux - CLI mode
Download the installation package, like ventoy-x.x.xx-linux.tar.gz and decompress it.
Run the shell script as rootsh Ventoy2Disk.sh { -i | -I | -u } /dev/XXX
XXX is the USB device, for example /dev/sdb.
Ventoy2Disk.sh CMD [ OPTION ] /dev/sdX
CMD:
-i install ventoy to sdX (fail if disk already installed with ventoy)
-I force install ventoy to sdX (no matter installed or not)
-u update ventoy in sdX
-l list Ventoy information in sdX
OPTION: (optional)
-r SIZE_MB preserve some space at the bottom of the disk (only for install)
-s enable secure boot support (default is disabled)
-g use GPT partition style, default is MBR style (only for install)
-L Label of the 1st exfat partition (default is ventoy) -
csixy
addikt
válasz
$p@rr0w #77729 üzenetére
[skamilinux] Ide regizz be. Minden ott van alfától ómegáig.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77734 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77552 üzenetére
"Minden tiszteletem annak aki elkezd konzolbol felepiteni egy Pure Archot, de mi az ertelme? hacsak nem ez a hobbija."
Ez már nem annyira szükséges. Hisz itt van a Calam arch telepítő. Kb úgy működik, mint egy live iso. Én is annyira kapisgálom , mint Ti, de azért kukkantsatok bele:
Calam-arch telepítő.iso
Ugyanannyit kell hozzá kapisgálni mint bármelyik más telepítőhöz. A live iso botolása után egyből csatlakozzatok a wifi-re. De telepítés közben 11%-nál és 59%-nál, meg 60%-nál ne vágjátok bele a tomahawkotokat, hanem várjatok türelmesen. Mentes lesz a Manjaro boot-grub baromságaitól. Lesz egy pure-arch szerű telepítésetek. Lehet választani 8 féle ablakkezelő közül, akár cinnamont is, vagy xfce-t, vagy akármit. Újraindulás után a /etc/pacman.conf fájlban commenteljétek ki a multilib-testing tároló két sorát egy-egy #-ttel és indítsátok újra a gépet. Ne felejtsétek el bekapcsolni az AUR támogatást a pamac -ban. A pamacnak ugyanolyan ikonja van mint a linux mintben a frissítőnek. Nekem ez nagyon bejött és tiszta arch-om van kínlódás nélkül. Már swájci bicskát is csináltam vele: [swájci bicska] . -
csixy
addikt
válasz
Cirbolya_sen #77529 üzenetére
Nekem is megvolt Vargháné, úgyhogy ez részemről kipipálva.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #77528 üzenetére
Nekem volt már anno kettyegős majdnem új vinyóm Seagate Barracuda. Túl nagy baja nem volt, csak épp az első útjelző tábla biztos nem oda mutatott rajta ahova kell. Egy kőbalta segített rajta és jól mutatott a betonjárda aljában vasbeton adalékként. A biztonság kedvéért előbb kb 3 helyen átfúrtam 8-as acélfúróval, hogy majd az utókor el ne olvassa.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #77520 üzenetére
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem. A GPT partíciós séma meg linux számára kifejezetten ideális. Én már a Legacy telepítést is GPT sémára teszem, s az MBR helyett kell legelejére egy 1 Megás formázatlan partíciót csinálni és a bios_grub jelzőt hozzá kell rendelni és ide írja be a linux a grub2 core.img-t és ez fut az MBR helyett. Ennyi a trükkje. Innentől kezdve annyi partíciód lehet majdnem amennyit akarsz és mind primary. Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
#77522 ubyegon2 :
" de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! " Az azért van , mert egy őskövület BIOS van a gépeden és azt kellene windows segítségével frissíteni.. Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át. Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször, de táp alatt legyen és addig nem szabad hozzányúlni amíg végleg újra nem indul és beléptet a windowsba. Közben többször újraindulhat. Én pár napja frissítettem a HP 250 G7-est F23-ról F35 verzióju BIOS-ra és is majd bexVrtam közben, de sikerült. -
csixy
addikt
válasz
Trebron09 #77404 üzenetére
Vagy esetleg,ha nem akarsz manjaro live pendrájvval dolgozni, pedig tényleg az a legegyszerőbb, akkor próbáld meg a másik gépben bebootolni a manjaródat és a manjaroval told át a windowsba féltett fájljaidat. Csinálj erre a célra egy mappát a vinyó gyökerébe és oda told át az adatokat.
-
csixy
addikt
válasz
lypen99 #77384 üzenetére
Nem kuka. Egy linux rendszerben dugd be egy usb lukba. Indítsd a gpartedet és tegyél rá egy msdos partíciós táblát, háborogni fog (hogy nem tudja értesíteni a rendszert, meg ilyenek), de ne add meg magad és mondd hogy nem baj azért csinálja meg. Ezután zárd be a gpartedet , húzd ki és dugd vissza a penyát , majd nyisd meg a gpartedet és megint tegyél rá egy msdos partíciós táblát és eztán csinálj rá egy Fat32-es partciót és győztél. ...
-
csixy
addikt
válasz
Kenderice #77380 üzenetére
Ha neked az szimpatikus, akkor tegyél fel egy [link] endless ost , az az alapfilozófiájában ugyanez és mint minden linux, nyilván kell , hogy fog tudni magyarul is és gondolom, hogy ebből 64 bites is van. Ugyanaz, mint a BP, előre feldolgozott és megemésztett csomagok, amiket használhatsz és ne próbálj meg valami újat csinálni magadnak és ne lépj ki a keretek közül, mint egy őskori winnyóz. Ennyi.
-
csixy
addikt
Ha boot közben belépsz a "bioszos" boot menübe, ott nincs valami olyasmi, hogy boot from efi file? Mint egy mappa rendszerben próbálj meg elnavigálni a linuxod boot*.efi fájljáig és arra kólintva próbáld meg azt elindítani.
Utána meg cseréld ki az alaplapon az elemet és helyesen mentsd el a BIOS beállításokat. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
gyulazsolti #76907 üzenetére
Ezt a fájlt kell szerkesztened emelt szintű jogosultság mellett egyszerű szöveg szerkeszővel. Vigyázz a root jog miatt, mert könnyen lerombolhatod a rendszert, ha nem figyelsz oda.
A meghajtód UUID-jét blkid segítségével meg tudod nézni, vagy én a gparteddel szoktam jobb gombbal rákattintva a tulajdonságait megnézni és onnan copyzom az UUID-jét. -
csixy
addikt
válasz
gyulazsolti #76905 üzenetére
Az fstabba beszerkeszed az UUID-jével , mount pointjával és az opcióival
-
csixy
addikt
A live zorint bebootolva meg kellene nézni Gparted segítségével a HDD-k és az SSD partíciós sémáját , hogy GPT, vagy MBR -e , és hogy nincs-e valamelyiken egy EFI System Partíció (ESP). Egyáltalán bootoláskor például a Zorin telepítőnek hány sora van. Lent szoktak lenni a Legacy és fent az UEFI sorok.
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #76763 üzenetére
A bios beállításait kellene megnézni, mert ez van a manualjában:
CSM SupportEnables or disables UEFI CSM (Compatibility Support Module) to support a legacy PC boot process.Always Enables UEFI CSM. (Default)Never Disables UEFI CSM and supports UEFI BIOS boot process only. This item is configurable only when OS Type is set to Windows 8.&Boot Mode SelectionAllows you to select which type of operating system to boot.UEFI and Legacy Allows booting from operating systems that support legacy option ROM or UEFI option ROM. (Default)Legacy Only Allows booting from operating systems that only support legacy Option ROM.UEFI Only Allows booting from operating systems that only support UEFI Option ROM. This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&LAN PXE Boot Option ROM Allows you to select whether to enable the legacy option ROM for the LAN controller. (Default: Disabled) This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Storage Boot Option Control Allows you to select whether to enable the UEFI or legacy option ROM for the storage device controller.Disabled Disables option ROM.Legacy Only Enables legacy option ROM only. (Default)UEFI Only Enables UEFI option ROM only.Legacy First Enables legacy option ROM first.UEFI First Enables UEFI option ROM first. This item is configurable only when CSM Support is set to Always.&Other PCI Device ROM Priority Allows you to select whether to enable the UEFI or Legacy option ROM for the PCI device controller other than the LAN, storage device, and graphics controllers.Legacy OpROM Enables legacy option ROM only.UEFI OpROM Enables UEFI option ROM only. (Default) This item is configurable only when CSM Support is set to Always. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #76692 üzenetére
Csak azt nem értem, hogyha egy 128gigás M2 SSD az USB-s eszközöd, akkor miért nem telepítesz rá normálisan egy linuxot egy 30- vagy 40- gigás partícióba ,s a maradék helyet megformázod valamilyen fájlrendszerrel tárolónak és nem kell szenvedeni a perzisztens partícióval.
-
csixy
addikt
válasz
leviske #75971 üzenetére
"És futottál bele hibákba a kezdetek során az alap konfigurálási ceremánián túl, vagy rögtön klappolt a rendszer?" A light verzióval simán veszi a kanyarokat, egyedül a CUPS nem akarja az igazságot a wifis nyomtatómmal, de gondolom, hogy ez majd további arch wiki olvasgatást igényel és majd csak össze fog jönni. Életemben először sikerült ezen egy conky-t beizzítani önállóan és ennek nagyon örülök.
Előbb egy fullos 4,5 gigás cinnamon distrót toltam fel belőle, de mondanom sem kell, hogy az kapásból hasra esett az első frissítési kisérletnél, de nem tököltem rajta sokat és azt kapásból dobtam, nem kutatgattam a javítási lehetőségeket és feltoltam a light verziót és az tök jó.
-
csixy
addikt
válasz
leviske #75927 üzenetére
"Igazából a felsorolt disztrók után nem is konkrét disztró javaslatokra lenne szükségem, hanem olyan tapasztalatokra, hogy ki miképp "állt meg" annál a rendszernél, amit használ."
Én nálam ablakkezelőnek a cinnamon a kedvenc, a rolling distrókat szeretem, de valamiért kerülöm a manjarót. A natatúr arch felrakásához nincs idegzetem. Most egy Garuda cinnamon light reszelgetésébe fogtam. Elég szimpatikus. -
csixy
addikt
válasz
FoxiestFox #74224 üzenetére
Meg az az apróság, hogy root és sudo nélkül is műkszik rajta az aminek így nem szabadna.
-
csixy
addikt
Feltettem a rolling geckót. Hát, nem nekem találták ki.
-
csixy
addikt
Amilyen erősen vágytam a HD felbontásra olyan gyorsan visszavettem 1600x900-ra, mert az 1920x1080-as felbontás mellett csak megvakulni lehet. Akárhogy bűvészkedtem a betűkkel, sehogy sem lett jó.
-
csixy
addikt
Úgy érted, hogy mind a kettő lemezre szeretnél csinálni egy-egy efi partíciót?
A linux efi partíciója elvan boot és esp flag nélkül is , úgy is tudja a linux hogy hogy használja.
Windows újratelepítés előtt a linuxos lemezen ne legyen üres hely , ennek az efi partíciójának átmenetileg flagnak állíts be valami hülyeséget, a windowsnak szánt lemezen meg csak egy meztelen GPT lemez legyen partícionálatlanul, mad a windows belakja magának.Fordítva a linux újra telepítése előtt a windows efi partícióját rejtsd el valami hülye flag beállításával pl msftdata.
-
csixy
addikt
válasz
growler #74045 üzenetére
Köszönöm szépen! Örülök!
Mostmár egy segédpendrájv segítségével indítható a telepített linux Legacy módban is. Tehát mind a 4 mód indítható: a ventoy Legacy és UEFI módban , ha a vas engedi és a telepített linux is indítható Legacy és UEFI módban is .... amit a vas éppen szeret, vagy megenged!Ez már tényleg swájci bicska!
Most jön a teszt egy nehezebb dión egy Asus 541-es "nejlon" Asuson , ami csak UEFI-s vas és nagyon finnyás! Mindjárt meglátjuk! -
csixy
addikt
Lassan egy hete küzdök a Ventoy live eszközével. Tetszik, használható adathordozóként és Live Isok bootolhatók vele. Lehet persistens fájlt is adni a live isohoz. Én egy Linux mint x86_64 XFCE telepítővel próbáltam ki, azzal tökéletesen működik a persistens mód. Szeretnék egy belakott rendszert live isoba menteni a systemback 1.9.4-gyel. Ubuntuból a Mate teszene, de azzal pontosan linkelési gondok vannak és nem tudtam megcsinálni, sőt a javasolt módosításokkal ledöglesztettem a telepített rendszert.. A linux mint-ben pedig a caspert kell lecserélni a live-boot csomagra., úgy sikerül live isot menteni, de az meg nem tudja használni a persistence.img-t, mert casper rw benne a fájlrendszer label-je. Szóval az szeretném kérdezni, hogy nem tudjátok-e véletlenül, hogy a live-boot csomag segítségével csinált live.iso milyen névre hallgató és milyen fájlrendszerű persistence partíciót használ eredetileg? Esetleg kellhet-e még valamilyen csomagot a még eredeti telepített rendszerbe beletelepíteni, hogy a live mód tudjon persistens partíciót, vagy mappát, vagy fájlt használni?
-
csixy
addikt
Hogy lehetne rávenni akár a linux mintet , akár az ubuntut, hogy az ubuntu EFI boot nevet valami másra megváltoztassa? Mert Van telepítve egy Linux Mint cinnamon és egy Ubuntu mate , de egyszerre csak egy ubuntu mappa van az EFI partícióban mert mindig felülírja az egyik a másikat amikor újratelepítem a grubot.
-
csixy
addikt
Ez a Ventoy nem semmi. Az exfat fájlrendszer ellenére száguld rajta a live linux distro (LMint 20 xfce 64 bit) ext4-es fájlrendszerű persistece fájllal. Meg fogok próbálni live linux kittel egy telepített mintet iso fájlba menteni és azt persistence fájllal kiegésztve tesztelni.Ha megy , akkor tényleg kész a svájci bicska. .... persze külső SSD-n, nem pendrájvon.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73876 üzenetére
Nem tünt fel, hogy ez a szöveg nem terminálból származik, hanem a mint tölti fel saját magának a rendszerinformációk feltöltése gomb megbüttyintése hatására? Akárhogy bütyilem nem megy úgy fel a hogy te mondod. Egy sor lesz az egész szövegből, ha előbb beillesztem és ezut kattantok a programkód formázás gombra.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73823 üzenetére
"Gyanítom, hogy ezt a jelenséget 32 bites verzió esetén lehetett megfigyelni. No de 32 bit meg UEFI együtt? "
Csak hogy tovább gondoljuk ezt az aranyigazságot, itt van egy GPT-re Legacyban telepített 32 bites linux mint UEFI-ben bebootolva és dokumentálva. Na látod! Mostmár földhöz vághatod a Sweici sapkádat!
System: Host: na-Notebook-PC Kernel: 5.3.0-42-generic i686 bits: 32 compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionic Machine: Type: Laptop System: HP product: HP 250 G7 Notebook PC v: Type1ProductConfigId serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter> Mobo: HP model: 8532 v: 70.31 serial: <filter> UEFI: Insyde v: F.23 date: 11/29/2019 Battery: ID-1: BAT1 charge: 42.1 Wh condition: 42.1/42.1 Wh (100%) volts: 13.0/11.6 model: Hewlett-Packard PABAS0241231 serial: <filter> status: Full CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i5-8265U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake rev: C L2 cache: 6144 KiB flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 28800 Speed: 800 MHz min/max: 400/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 Graphics: Device-1: Intel vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3ea0 Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics (Whiskey Lake 3x8 GT2) x86/MMX/SSE2 v: 4.5 Mesa 19.2.8 compat-v: 3.0 direct render: Yes Audio: Device-1: Intel vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:9dc8 Sound Server: ALSA v: k5.3.0-42-generic Network: Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 4000 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10ec:8168 IF: eno1 state: down mac: <filter> Device-2: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter vendor: Hewlett-Packard driver: rtl8821ce v: v5.5.2.1_35598.20191029 port: 3000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:c821 IF: wlo1 state: up mac: <filter> Drives: Local Storage: total: 603.36 GiB used: 31.21 GiB (5.2%) ID-1: /dev/nvme0n1 model: KBG30ZMV512G KIOXIA size: 476.94 GiB speed: 15.8 Gb/s lanes: 2 serial: <filter> ID-2: /dev/sda type: USB vendor: Sony model: Storage size: 111.79 GiB serial: <filter> ID-3: /dev/sdb type: USB model: Multiple Card Reader size: 14.63 GiB serial: <filter> RAID: Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 bus ID: 00:17.0 chip ID: 8086.282a Partition: ID-1: / size: 34.33 GiB used: 8.71 GiB (25.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda4 Sensors: System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: N/A Fan Speeds (RPM): N/A Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list 1: deb http: //packages.linuxmint.com tricia main upstream import backport #id:linuxmint_main 2: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic main restricted universe multiverse 3: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse 4: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse 5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse 6: deb http: //archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner Info: Processes: 241 Uptime: 23m Memory: 7.50 GiB used: 779.6 MiB (10.2%) Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 alt: 7 Client: Unknown python3.6 client inxi: 3.0.32Csak azt nem tudom, hogy ez most hogy használja azt a 7gigabájtnyi RAM-ot.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73831 üzenetére
Ez teljesen felesleges vita.
"Szóval nincs indok, miért használsz UEFI-t, ez a jövővel kapcsolatos dolog......Szóval ez csak mese. De ebből érthet fórumtársunk is, miért cikizted a DVD-ről való telepítést!
"
-Azért használok UEFI-t, mert a lehetősége adott, mert így annyi partíciót csinálok rá, amennyit akarok.Több rendszer használata esetén talán a grubok is kevésbé ütik agyon egymást.
-Nem cikizem a DVD-ről való telepítést, sőt köszöntem a segítő szándékát Cigam fórumtársnak. De az látható, hogy már van olyan ortopéd lapos amibe nem szekesztettek optikai egységet és az UEFi meg egyre gyakoribb a piacon.
-nOvOp fórumtárs pedig valószinüleg Etcher alkalmazással hibátlanra tudta volna írni windows alól a pendrájvját. Valószinüleg akkor a Legacy és az UEFI boot mód is működött volna neki a telepítőjében.
... Ennyi. Én ehhez a csörtéhez többet nem fogok hozzátenni. Passz. ... Rebetli. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73829 üzenetére
Akkor is kedvelem a csipkelődéseidet. De miért is ne használjam az UEFI-t, ha van és hosszú távon előre gondolva jobb ha így indítom el ezt a vasat, mert előre megyünk és nem rükverzbe téve tolatva használjuk az előre jutásra. Kibukott egy pici bug, ezért nem kell haragudni. Hibajegyet nem fogok írni. Gondolom, hogy a Mintesek benéznek néha ide is és majd kigyógyítják ezt a pici pattanást a nagy művön.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73823 üzenetére
Ha van egy másik rendszer is rajta ami GPT-t kíván, akkor a Te kívánalmaid szerint tényleg kell egy első 1 Mb-is legacy-grub partíciót is csinálni, hogy kellően keveredjenek a rétegek és Legacyban lehessen telepíteni a LM20-at az UEFIs másik rendszer mellé.
Slusszpoén: a kedvedért akár ezt is meg lehetne csinálni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73820 üzenetére
Hát mi kihasználjuk keves Egon barátom. Látható, hogy bármennyire is nem akarja az a vas, mégis rávarrjuk a Mintet, mert szeretjük. Az meg kifejezetten érdekes, hogy dvd-ről telepítsük az UEFIt, merthogy példul az én HP250G7-esemben nincs is DVD drájv. Azért is mukogyik.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #73811 üzenetére
Ez a szép a linuxban, időnként barkácsolni kell és vagy egyenesen, vagy kerülő úton bár, de el kell érni a célt.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #73808 üzenetére
NVMe ssd?
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #73808 üzenetére
Én pontosan ugyanígy jártam vele telepítéskor. Valami bug lehet még a telepítőjében. Mindent szépen felpakol pontosan oda ahova kell, de a grub.cfg generálásakor nem találja a /boot mappát, vagy a /-t. és hibával elszáll a telepítő. Ubiegon le is teremtett érte, hogy minek uefizek. Szerencsére már volt fenn egy másik rendszerem egy reborn os és egy abban indított sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg után már a reborn boot menüjéből be tudtam bootolni az Ulianát .... ugyanilyen ákombákomokkal indult , ahogy leírtad és az Ulianában ismét elkövettem egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és meggyógyult minden.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #73805 üzenetére
Legacy, vagy UEFI netán?
-
csixy
addikt
Grub esetén a kernelek és az inird-k a saját boot mappában maradnak és az EFI partícióra jóformán csak a grubx64.efi fw kerül egy sajáját külön mappába (mondjuk ubi esetén még mellé kerül pár más dolog is ebbe a külön saját mappába). Sytemd boot esetén a kernelek és initrd-k ömlesztve bemásolódnak az EFI mappába. Ember legyen a talpán, aki két hasonló rendszer esetén szortírozni tudja ezeket a dolgokat. -
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73741 üzenetére
Letöltöttem a zip állományt. Kibontottam. beléptem a mappába és hibával elszállt a make és a sudo make install hadművelet is, gondolom a hiányzó bináris állomány miatt, merthogy az én kártyám nincs ott a binárisok között. A másik telepítő simán felment , de azt megcsinálta a mint is a drájver keresés kapcsán. A felexelésről egyenlőre letettem. Jó nekem ez a vas így ahogy van. Elég egyenlőre a 8 giga RAM is. Pöpecül jár a gép. Minek rontsam el. Nem győzöm a karaktereket nagyítani, hogy lássam a szöveget az UHD felbontás mellett. Gyors mint a villám.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73736 üzenetére
noki@noki-HP-250-G7-Notebook-PC:~$ inxi -N
Network: Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169
Device-2: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter driver: rtl8821ce
noki@noki-HP-250-G7-Notebook-PC:~$ sudo inxi --slots
PCI Slots: Slot: 2 type: x4 PCI Express 3 x4 M.2 SSD status: In Use -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73734 üzenetére
OK. Akkor először majd megint lekörmölöm a hátlapot, mondjuk majd akkor, amikor a másik 8 gigás 3200-as CL21-es RAM megy bele és rádugok egy DVD drájvot az ODD portra és ha él, csak akkor látok neki műtét megtervezésének. Ha nem él a dvd meghajtó, akkor ezt az ötletet dobom és rendelek egy SATA adaptert [link] , mert ennek megvan az előkészítése és ezt mindenképp akartam amúgyis, csak ezt az alkatrészt "elfelejtették" beletenni a gépbe, meg ugye a HDD túlsó végét rögzítő kis lemezdarabot sem tették bele, de azt valahogy majd megoldom.
-
csixy
addikt
Köszi Kapitány és Egon. Mára a problémát jegelem, mert eltelt az idő szegfűgomba pucolással.
Egy kérdésem lenne az új vasammal kapcsolatban. Ebbe a HP 250 G7-esbe már nem tettek dvd meghajtót. Viszont az ODD konnektor ott van benne az alaplapon. Caddy-t viszont nem tudok beletenni, mert ez elég lapos lapos már és lehet , hogy nem férne bele és a huncutkák a hátlap belsejének ezen részét kitöltötték merevítő bordákkal. Nem lehetne egy valamilyen okos kis átalakítót rádugni az ODD konnektorra, hogy egy M2-es valamilyen lapkát be tudjak oda szuszakolni? Legfeljebb megfaricskolnám egy kicsit a merevítő bordákat, hogy elférjen alattuk? ??? Vagy tolómérővel megmérem a bordák mélységét, hátha kiadja azt a 9,5milimétert és akkor egy caddy befaragható lenned oda esetleg? Vagy levágnám a caddy hátsó értelmetlen részét és csak az eleje maradna meg az ODD csatlakozóval és a SATA porttal és rádugnék egy flexxel megfaragott alumínium hátlapú, burkolatától megfosztott SSD-t? -
csixy
addikt
Az rtl8821ce-dkms csomag telepítve lett. A wifi megy. A bluetooth hogy fogható munkára. Linux mint cinnamon 19.3 a rendszer.
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #73587 üzenetére
Na csináltam egy próba plasma telepítést a régi rendszeremen , itt az alap a mate volt és az lett nyakon vágva cinnamonnal, most meg a nyakába öntöttem a plasmát. Hát megszenvedtem a
sudo apt install kubuntu-desktop művelettel,
mert nem csak a rendszert
kellett felülbírálni és becsapni, hanem észre kellett venni, hogy a szamárvezetőhöz képest közben a verziók haladtak és a szolgai copy-paste
művelettel
a végén fuccsra mentem, amíg rá nem jöttem, hogy a verzió végén a
12 számot
13-ra ki kell javítani.
-
csixy
addikt
A flexes Dell Wyse keskeny kliensem BIOS-a BIOS reset közben végleg összekakálta magát. Ehhez már nem keresek chip író embert, helyette kerítettem az EMAGtól 24% kedvezménnyel egy HP 250 G7 15.6" FullHD laptop, Intel® Core™i5-8265U, 8GB, 512GB PCIe SSD, Intel UHD
Graphics, FreeDOS, Magyar billentyűzet, Fekete laptopot miután meggyőződtem róla, hogy szerelhető, bővíthető (de egyenlőre nekem bőven elég az a vas, ami benne van). Erre már nem fogok Hidas Billi féle oprendszert tenni. Mehet rá egy fullos Linux Mint? -
csixy
addikt
válasz
st3v3np3t3r #72097 üzenetére
Jó, hogy sikerült összeeszkábálni.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #72094 üzenetére
Én csak tippeltem a szűrőkondira. Aki szétszedte azt mondta, hogy a kondinak nincs baja, hanem valami egyéb alkatrész romolhatott el benne, de mérhető 10 voltos nagyságrendű kilengéseket regisztrálgattak benne, vagy rajta , nem tudom pontosan. Engem csípett az biztos. Amit adtak helyette azzal jól működik, csak kb 60°C a tápegység üzemi hőmérséklete. Lehet hogy ez a meleg normális persze.
-
csixy
addikt
válasz
st3v3np3t3r #72092 üzenetére
Köze nem lehet hozzá. Kettős szigetelésű kétpólusú kapcsolóüzemű bedugós külső táp.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fogyjunk le!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Acer notebook topic
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest