-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
És mindezt két nap alatt? Két nap alatt szűrted le messzemenő tanulságaidat mind a 7 disztróról? Az igen... másnak erre 10 év sem elég. Te valamit nagyon tudsz!
Vagy csak megint borzasztó felületes vagy, és kb. 10 percnyi használat után kitaláltad magadnak, hogy a VS Code nem telepíthető CentOS-re, az Endeavour pedig pocsék.
Hozod a szokásos formádat
Szerintem maradj Ubuntunál, akkor legalább megúszol egy újratelepítést.Az UEFI firmware bejegyzéseit az efibootmgr programmal tudod eltávolítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102296 üzenetére
Ahh, értem a mögöttes logikát... én sem használok egyébként Sambát, csak a céges gépen, ott is csak a WINS névfeloldás miatt.
Emlékszem, régebben a /var/lib alatt volt valami default mappa a megosztásokhoz. Most rákerestem, az Arch wiki most is a /var/lib alá írja, a hivatalos doksi viszont a /usr/local/samba/lib/usershares-t írja, a Fedora docs pedig csinál egy külön csoportot a megosztásokhoz, a csoportnak egy /home mappát, és azt osztja meg.
Szóval teljes a káosz abban, hogy ki hogyan csinálja -
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102281 üzenetére
Én sem láttam még ilyet. Önmagában a RAM használat nem is lenne vészes, mert a rendszer elég sok mindent becachel, attól még bőven marad elérhető memória, de az, hogy ilyen sok példányban fut a plasmashell, az biztos, hogy nem kóser. Meg lehetne próbálni újraindítani a plasmashell.service-t (
systemctl --user daemon-reload && systemctl restart --user plasma-plasmashell.service
), de én nem foglalkoznék vele. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102282 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy akkor minek van egyáltalán...
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #102274 üzenetére
Na, feldobtam Virtualboxba egy Mintet Cinnamonnal. Nemoban default benne van a share plugin. Megosztottam egy mappát, hozzáadtam magam a sambashare csoporthoz, ki-bejelentkeztem, de a Nemo azt írja ki, hogy A(z) "/home/$USER/mappa" megosztás jogosultságai megakadályozzák, hogy másik is elérjék ezt a megosztást. 777-es jogosultsága van a mappának.
Megpróbáltam elérni hálózaton keresztül a mappát, Windows-os gépről nem megy, Linuxos gépről nem megy, jelszóval sem. Úgyhogy ez így tulajdonképpen nem ér semmit, továbbra sem lehet megúszni az smb.conf kézzel történő szerkesztését.Én egyébként SSH-t használok mindenhol, csak ugye az a szerencsétlen Windows hülye hozzá.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102271 üzenetére
Oké, akkor nem flatpak.
Ez esetben add hozzá magad az apache csoporthoz:
sudo usermod -aG apache $USERCsinálj egy almappát a /var/www/html-en belül a saját projektednek:
sudo mkdir -p /var/www/html/projectÉs vedd a saját tulajdonodba:
sudo chown -R $USER:apache /var/www/html/projectElméletileg ezután tudnod kell írni a /var/www/html/project mappába.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102266 üzenetére
Na, ne mondjátok, hogy soha nem láttátok még a Nemo megosztó ablakát... így néz ki:
-
urandom0
senior tag
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Első körben azt javasolnám, ne a Windowst és a Windowsos programokat keresd a Linuxban. A Linux másképp működik, más elvek alapján épül fel, sok helyen más filozófiát követ. Ezt érdemes észben tartani.
Windows-os megosztást a Samba nevű programmal tudsz csinálni. Fel kell telepíteni a Samba csomagot, a beállítása pedig attól függően megy, hogy mennyire vagy otthon a parancssoros dolgokban. A Thunarhoz van egy thunar-shares-plugin nevű plugin, az tud megosztásokat kezelni. Ha ezzel nem működne, akkor viszont parancssorból kell megpróbálni konfigurálni: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=2200508&hilit=samba+windows+11#p2200508
FTP-t kezelni mindegyik fájlkezelő tud, megosztást csinálni viszont nem olyan egyszerű. De egyébként teljes meghajtót sose ossz meg hálózaton, legyen egy a saját /home mappádon belül egy kitüntetett mappa, azt legyen megosztva.
Total Commander helyett a Double Commander, a Krusader, vagy esetleg a Gnome Commander jöhet szóba, vagy ha nem riadsz vissza a parancssortól, akkor az mc.Én DLNA-t nem használok. Xfce-ben az asztal ikonbeállításai között lehet beállítani, hogy mutassa a home mappát, a fájlrendszert, stb., nézd meg azokat.
Ha elakadsz, kérdezz, vannak itt Mintes kollégák.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102255 üzenetére
Lanszelot, fejlesztéshez bármelyik disztró jó, amelyikben nem túl régiek a csomagok.
A régi csomagok problémásak lehetnek, ha netről akarsz behúzni függőségeket a projektedhez, elavult Composer (vagy NodeJS vonalon mozogsz, akkor npx) hibára futhat futni újabb csomagoknál/projekteknél.
Szerinte Linux Mint, vagy egy Xubuntu teljesen jó lenne neked. -
urandom0
senior tag
válasz
Alveus #102248 üzenetére
Én ismerem a kollégát a PHP programozás topikból, úgyhogy előre borítékolom, akármit ajánlanak neki, egyik sem lesz jó
De ne legyen igazam... -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102207 üzenetére
Valamelyik paraméter még hiányzik, talán a célmappa?
Meg azt nézd meg, hogy ugyanaz a verzió van-e fent mindkét gépen. Nálam például teljesen más a help:
$ rsync
rsync version 3.4.1 protocol version 32
Copyright (C) 1996-2025 by Andrew Tridgell, Wayne Davison, and others.
Web site: https://rsync.samba.org/
Capabilities:
64-bit files, 64-bit inums, 64-bit timestamps, 64-bit long ints,
socketpairs, symlinks, symtimes, hardlinks, hardlink-specials,
hardlink-symlinks, IPv6, atimes, batchfiles, inplace, append, ACLs,
xattrs, optional secluded-args, iconv, prealloc, stop-at, no crtimes
Optimizations:
SIMD-roll, no asm-roll, openssl-crypto, no asm-MD5
Checksum list:
xxh128 xxh3 xxh64 (xxhash) md5 md4 sha1 none
Compress list:
zstd lz4 zlibx zlib none
Daemon auth list:
sha512 sha256 sha1 md5 md4
rsync comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you
are welcome to redistribute it under certain conditions. See the GNU
General Public Licence for details.
rsync is a file transfer program capable of efficient remote update
via a fast differencing algorithm.
Usage: rsync [OPTION]... SRC [SRC]... DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... [USER@]HOST:DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... [USER@]HOST::DEST
or rsync [OPTION]... SRC [SRC]... rsync://[USER@]HOST[:PORT]/DEST
or rsync [OPTION]... [USER@]HOST:SRC [DEST]
or rsync [OPTION]... [USER@]HOST::SRC [DEST]
or rsync [OPTION]... rsync://[USER@]HOST[:PORT]/SRC [DEST]
The ':' usages connect via remote shell, while '::' & 'rsync://' usages connect
to an rsync daemon, and require SRC or DEST to start with a module name.
Options
--verbose, -v increase verbosity
--info=FLAGS fine-grained informational verbosity
--debug=FLAGS fine-grained debug verbosity
... -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102198 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes... szerintem valamiért bekerültek a 25.04-es csomagok a repókba, csak ezek azok "vissza lesznek tartva" típusú csomagok, de a Frissítéskezelő ennek ellenére mutatja őket. Mondjuk akkor sem világos, hogy mit keresnek 25.04-es csomagok nálad, ha csak nincs valami backport vagy proposal repód? Abba esetleg belekerülhettek.
A dracut-install elméletileg nem csinál semmi mást, csak initramfs-be másolgat fájlokat. Az initramfs generálást, meg minden egyéb szükséges lépést a dracut-core csinálja.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102172 üzenetére
Hú, nem tudom, ki csinálja, de tényleg van itt sok-sok pontatlanság.
Már az első percben azt mondja, hogy "Red Hat operációs rendszer". A Red Hat a vállalat neve, a rendszer neve Red Hat Enterprise Linux.
Az ingyenes Linux résznél meg kellett volna említeni, hogy vannak fizetős disztrók, amiknél jellemzően a támogatásért fizet az ember.
Az OBS-re nem mondanám, hogy kifejezetten Ubuntura van fejlesztve, hiszen a flatpak az elsődleges terjesztési csatornájuk.
Azt sem jelenteném ki, hogy kevésbé meríti az akkumulátort, mert ez teljes mértékben hardverfüggő. Egyes gépeken valóban kevésbé, míg másokon jobban, mint a Windows.
A Rufusról semmit nem mond, alapnak veszi, hogy mindenki ismeri... még csak 8 percet néztem belőle, de már itt ennyi pontatlanság összegyűlt.
Ez az exFAT táblát alkalmazza a Linux elsődlegesen pedig egy ordas nagy hiba. -
urandom0
senior tag
válasz
Gilszkilabor #102142 üzenetére
Szia.
Én első körben megpróbálnám beállítani a server min protocol-t lehetőleg SMB3_11-re, de ha úgy nem megy, akkor SMB2_10-re. Lehet, hogy a protokollegyeztetésen csúszik el a dolog.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102103 üzenetére
Windowson gyakorlatilag nem kell használni a Terminalt. Jó cucc egyébként, nem csak azokat tudja, amiket leírtál, hanem modulokkal bővíthető. Ha pl. feltelepítesz egy MSYS2-t, az is be tud épülni.
Alapvetően a PowerShell sem a hétköznapi usernek lett kitalálva, hanem rendszeradminisztrátoroknak, a rendszer adminisztrálására
Főleg olyan Windowshoz, amin nincs GUI (desktop experience nélküli server). -
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #102100 üzenetére
Itt a Motion Eye csomag 2022-es: https://aur.archlinux.org/packages/motioneye-git
Itt pedig 2024-es a legutolsó: https://github.com/motioneye-project/motioneye/releasesMac-es programot Wine nem tud futtatni.
-
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #102093 üzenetére
Én csak ezt ismerem, de ez meg snapes: https://snapcraft.io/cctv-viewer
Régebben használtam, sima RTSP streamet tud kezelni.
Esetleg megpróbálhatod ezt is, csak ezt nehezebb telepíteni: https://github.com/motioneye-project/motioneye/wikiVan hozzá AUR csomag is, de a weboldalán is van telepítési leírás.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102081 üzenetére
Amikor én Manjaroztam, a trizent ajánlotta mindenki, és azzal elég sokszor volt olyan, hogy nem buildelt le egy-egy csomag. Az ilyeneket megpróbáltam yayyal, azzal viszont általában működött, de volt olyan, ami yayyal nem működött, az meg a trizennel ment...
-
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #102062 üzenetére
Ami veled történik, az kiváló példa arra, hogy miért nem szoktam Arch alapú disztrókat ajánlani kezdőknek.
Most az történik, hogy a yay megpróbálja forráskódból lefordítani a Caprine-t, és mivel a Caprine Electron alapú, ezért egy komplett Chromium böngészőt is melléfordít, ami egyrészt nagyon nagy méretű, másrészt k*va sok ideig tart. Ez a nettó önszívatás kategória, és a világon semmi értelme nincs. Teljesen fölöslegesen szívatod magad ilyen összegányolt AUR-os szarokkal.Figyi, itt a Caprine: https://flathub.org/apps/com.sindresorhus.Caprine
~300 MB az egész, pillanatok alatt lejön, felmegy, és indíthatod is.
Annyit kell tenned, hogy feltelepíted a flatpak futtatókörnyezetet: sudo pacman -S flatpak
És utána magát a programot: flatpak install flathub com.sindresorhus.Caprine
Ennyi.
Az más kérdés, hogy ezek az önállóan futó Messenger appok nem szoktak jól működni. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102059 üzenetére
Nem adsz meg elég infót. Mi az, hogy nem látja? VLC-ben próbálod a hálózati közvetítéset megnyitni úgy, hogy beírod az URL-t? Milyen hibát ír ki?
Terminálból indítva a VLC-t ír ki hibát?Próbáld meg leállítani a tűzfalat (systemctl stop firewalld.service), és nézd meg, így sem látja-e.
Tegyél egy próbát a flatpakos VLC-vel is.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #102035 üzenetére
Az más kérdés, hogy hiába vannak specifikációk meg ajánlások, sok program nem szereti betartani őket. A $HOME alatt lévő dot könyvtárak nagy része simán átmehetne a $HOME/.local alá. Ilyen .ssh, .mozilla, stb. Vannak ilyen könyvtáraim, mint .purple, .p2, .pki, .m2, .ssr, fogalmam sincs, kihez tartoznak...
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #102031 üzenetére
B) /opt könyvtárba megy, mert ez kellene hivatalosan a helye legyen a feltelepített dolgoknak
Az /opt könyvtár inkább a nagyobb méretű programcsomagoknak van fenntartva, amik sokszor több statikus binárist, vagy ilyen-olyan frameworköket is hoznak magukkal. Pl. az Android Studio, amiben van egy komplett JDK, meg sok egyéb más, az oda kerül. Ha lenne Linuxra MS Office, az is oda kerülne.
De hivatalosan a rendszerszinten, a nem a csomagkezelő által telepített programoknak, scripteknek, és a helyileg fordított programoknak az /usr/local/bin-ben lenne a helyük (FSH).C) home könyvtárba megy, mert f@ck logic
Nem azért, hanem mert az XDG Base Specification azt mondja, hogy a felhasználószintű binárisoknak a ~/.local/bin-ben van a helye: User-specific executable files may be stored in $HOME/.local/bin. Distributions should ensure this directory shows up in the UNIX $PATH environment variable, at an appropriate place.
Az /opt egyébként userként nem is írható, és ben szincs a $PATH-ban, úgyhogy onnan nem is tudnék egy sima appimage-et sem futtatni. -
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #102029 üzenetére
Kicsit minden mindennel összefügg, úgyhogy nem olyan egyszerű ez.
Ha egy programot telepítesz, az a rendszer része lesz. DE emellett függhet olyan szolgáltatásoktól, függvénykönyvtáraktól, amik az asztali környezet (a te esetedben a KDE) részei. A legtöbb KDE-s program is ilyen, pl. a Dolphin egy rakat Qt6-os KDE-s függvénykönyvtárat használ. Ha elkezdenéd eltávolítani ezeket a KDE-s függvénykönyvtárakat, a KDE-s programokat is törölné a rendszer.
Más programok meg más asztali környezetektől függnek (pl. a Gnome programok a GTK könyvtáraktól és a Gnome shelltől), megint más programok pedig semelyiktől sem.De ez csak azokra a programokra is, amiket a csomagkezelővel telepítesz. Vannak ezen kívűl flatpak programok, snap programok, és appimage programok. A flatpak és a snap programoknak is megvan a saját telepítési helyük, ami attől függően is változik, hogy rendszer vagy felhasznólószintű telepítésről van szó. Az appimage programok pedig egyetlen fájlból állnak, ezt oda rakod, ahova akarod.
Illetve vannak az innen-onnan letöltött programok, ezeket megint csak oda rakod, ahova akarod.Vannak szabványok, amik leírják, hogy melyik könyvtárnak mi kellene legyen a szerepe, ilyen pl. a Filesystem hierarchy standard, vagy az XDG Base Directory Specification. De nem minden disztró tartja magát szigorúan ehhez, illetve a specifikációkban is vannak változások időről-időre.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101996 üzenetére
-
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #101989 üzenetére
A grub-mkconfigot így futtattad le, ugye?
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ezzel én is küzdöttem régen, de soha nem tudtam konzisztens működést elérni a különböző disztrók alatt. Ami az egyiken egyből működött, a másikon nem.
A mostanában használt disztróim meg már systemd-bootot használnak, annál nincs ilyen probléma. Látom, az Endeavour is azt használ, ha UEFI-s gépre telepíted. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101987 üzenetére
Hát én eddig úgy tudtam, mert mindenhol azzal ródsóznak úgy >20 éve, hogy ingyenes, és mégis jó, sőt! ;-)
Miért, ez nem igaz?
Ingyenesnek ingyenes, és alapvetően jó is, sok szempontból még jobb is, mint a Windows
De nem mindig technikai szempontból, hanem felhasználói élmény, vagy esetleg "ideológiai" szempontból. Technikai szempontból néha le van maradva. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101972 üzenetére
Persze, értem - csak azt nem értem, hogy egy ennyire csúcsteljesítményre kihegyezett rendszernek miért probléma pl. a fractional scaling?!
A zram egy régi dolog, a fractional scaling pedig viszonylag új. Idő kell neki, mire kiforr. A HiDPI monitorok még csak most kezdtek elterjedni.
És a Linuxnak azok a részei fejlődnek gyorsan, amiket szervereken, embedded eszközökön, és mobilokon használnak. A zram-ot pl. az Android is használja sok-sok éve, meg a Chrome OS is.
De az asztali Linux-ra viszonylag kevés erőforrás jut, mert nincs benne akkora pénz. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101970 üzenetére
Pedig van benne logika.A zram tömörítve van, és itt ez a lényeg. Ha csak úgy bent lenne a memóriában, akkor nem lenne tömörítve (a teljes memória tartalmát is lehet tömöríteni, de nem szokás, mert az lassítja az elérést).
Meg persze amellett, hogy tömörítve is van, sokkal gyorsabb az elérése, mint ha a lemezre lenne kirakva. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101966 üzenetére
Fedora 41 Plasma rendszerem 16GB-ot foglal, és gyanítom, hogy nem kevés helyet foglalnak a letöltött frissítések - de még nem volt kedvem utánaolvasni, hogy Fedora-n hogyan kell lepucolni őket ;-)
Itt: A DNF csomagkezelő
A végefelé "12. Takarítás", ott vannak leírva a dnf takarító parancsai. dnf5-ben tudtommal nem változtak, de azért itt a hivatalos doksi.
Mást nem nagyon érdemes takarítgatni szerintem. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101966 üzenetére
Valaki említette a memóriában lévő swap-et, amit nem értek: elvégre a swap azért van, hogy oda pakolja a rendszer azokat a dolgokat, amiket nem akar a memóriában tartani, vagy már nem férnek el a memóriában. Akkor miért akarnánk a memóriában létrehozni? ;-)
Mert a mai 8-16-32GB-os rendszereknél sok esetben nincs szükség valódi swapra (adott esetben az csak lassítaná a rendszert). Ellenben a kiswapolni való adatokat érdemes lehet tömöríteni, és bent hagyni a memóriában, hogy ha kell, akkor azért gyorsan el lehessen érni. Ezért.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101946 üzenetére
Persze. Én olyan 6-7 éve így telepítek újra. Az egész /home megy a levesbe, arról a pár config fájlról, amit használok, van másolat. Meg minden disztróhoz van egy kis postinstall doksim, amibe le vannak a legfontosabb dolgok (milyen csomagokat érdemes telepíteni, milyen 3rd party repókat érdemes beállítani, stb.).
Telepítés megvan, másik diszkről azt a pár symlinket átlinkelem (doksik, zenék, képek, egyebek), és kész. -
urandom0
senior tag
Én nem támogatom és nem szoktam ajánlani azt, hogy a teljes /home külön partíción legyen. Mert ez addig még csak-csak oké, amíg az ember ugyanazt a rendszert telepíti újra, amit addig is használt (mondjuk ilyet szerintem nem nagyon szokás csinálni, de mindegy). De ha más rendszert telepítesz, még ha ugyanazzal az asztali környezettel is, lehet, hogy a config fájlok verziókülönbség miatt nem lesznek tökéletesek. És csak azt veszed észre, hogy valami nem működik, de fogalmad sincs, hogy micsoda és miért...
Ráadásul a ~/.local-ban, a ~/.cache-ben és egyéb helyeken fel tud gyülemleni egy csomó szemét, amit így telepítésről telepítésre cipelsz magaddal.Én azt szoktam javasolni, hogy a /home legyen ugyanazon a partíción, mint a /root, és a /home alá legyenek belinkelve azok a mappák, amikben a tényleg fontos adatok vannak. A ~/.local, ~/.config és hasonló mappákból másold ki azokat a konfigokat, amikre mindenképp szükséged van, és az újra rendszeren másold be a helyükre. De ne mindent. Én csak a vim, vifm, tmux konfigját és az ssh kulcsaimat szoktam átvinni az új rendszerre.
-
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #101908 üzenetére
Ezt hogy kell érteni?
Úgy, hogy van egy SSD, ezen a /dev/sda2 partíció, erről fut a rendszer. Ezen van egy /home/urandom0 mappa, abban vannak dokumentumok, képek, zenék, stb. Ez az én home mappám.
És van egy /dev/sdb1 lemezem, ez egy 1 TB-os HDD. Ezen is kialakítottam ugyanezt a szerkezetet, van rajta /home/urandom0 és abban dokumentumok, képek, stb.
És a SSD/home/urandom0/dokumentumok nem egy valódi mappa, hanem egy szimbolikus link a HDD/home/urandom0/dokumentumok mappára, és így tovább az összes többi olyan mappa, amiben személyes fájlokat tárolok...Ha csak egy SSD fér a gépbe, akkor nem nagyon van mozgástered. Külön partícióra rakod az adatokat, ahogy eredetileg kitaláltad, és felcsatolod azt a partíciót indításkor.
-
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #101906 üzenetére
Swapolni lehet fájlba is, ahhoz nem feltétlenül kell külön partíció. Az, hogy kell-e egyáltalán swap, saját döntés, én nem szoktam csinálni, zram swap van nálam (memóriába swapol a rendszer, és tömöríti). De ha akarod, csinálhatsz.
A /home-ot nem szoktam külön fizikai partícióra tenni, szerintem felesleges. A "megmaradós" adatok egy külön HDD-n vannak, be van symlinkelve a /home alá.
A root a root felhasználó home-ja, megintcsak nem külön partíció.Ha UEFI-képes a gép, akkor efi partíció hozz létre.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101891 üzenetére
Konkrét összeomlást én Debian 8-on láttam utoljára, de a kisebb bugokba azért viszonylag gyakran belefutottam. Főleg az új főverzióknál, ott mindig volt valami gebasz.
Amennyit a Gnome nyújt, az nekem szinte teljesen elég. Kiegészítők közül csak a Dash to dock-ot, a Clipboard historyt, és a GSConnectet használom, de egyik sem létszükséglet. A KDE a Dash to docknak megfelelő funkciókat tudja gyárilag, a többi ott is külön kiegészítőként van jelen.
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101884 üzenetére
A KDE mindig is instabil volt, mindegy, milyen disztróval használod.
Én használok Aeon-t, ami sűrűbb frissítésű, mint a Fedora (gyakorlatilag ez egy Tumbleweed), használok Fedora Silverbluet (ugyanúgy frissül, mint a workstation), csak mindkettőt Gnome-mal, és soha semmilyen asztali környezettel kapcsolatos problémába nem ütközök. Viszont még Debian KDE 4-gyel is sikerült olyanokat csinálnom, hogy a widgetszerkesztő nézetben kétszer-háromszor rossz helyre kattintottam, és összeomlott a plasma-desktop...Egyrészt a KDE kódbázisa borzasztó nagy, a Gnome ezért is hagyott el egy csomó feature-t a 2 -> 3 váltásnál, hogy csak egy "slimmed down" kódbázissal kelljen foglalkozni, ne egy böszme nagy szörnyeteggel. És nagyon lassan kerülnek bele újítások, a KDE-be viszont szinte minden minor verzióban van valami újdonság. És sok esetben olyanok, amik nagy része szerintem felesleges, mint pl. a floating dock. Vagy ha már beleteszik, akkor tegyék bele kiegészítőként, mint ahogy Gnome-nál, az alap dash egyszerű, mint egy százas szög, de a kiegészítőkkel felturbozható. A KDE akkor járna a legjobban, ha leállnának az új feature-ok belepakolásával, és jó darabig csak a hibák javításával foglalkoznának.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101882 üzenetére
A jó öreg KDE, nem is ő lenne, ha nem merülnének fel folyamatosan ilyen és ehhez hasonló hibák... ha visszaolvasol, előtted is egy KDE-s problémával szenved a kollega.
Én megnézném, hogy a powerdevil nem küld-e hibákat a logba (journalctl -u powerdevil vagy journalctl -u plasma-powerdevil), vagy hogy egyáltalán fut-e (systemctl status plasma-powerdevil). Lehet, hogy találsz valami releváns infót, amin el tudsz indulni. Esetleg próbáld meg törölni a konfig fájlait, és újraindítani a Plasmát (csak előtte csinálj másolatot a fájlokról):
rm -rf ~/.config/powermanagementprofilesrc
rm -rf ~/.config/kded5rc
kquitapp5 plasmashell && kstart5 plasmashellEsetleg lehetne downgrade-elni valamelyik csomagot: dnf downgrade powerdevil vagy dnf downgrade plasma-shell, csak azért ezzel óvatosan, nézd meg, hogy milyen más csomagokat érint! És ha így működik, akkor lockolni az adott csomagot ( [link] ).
Vagy végső esetben próbáld meg a ddcutilt: https://www.ddcutil.com/#introduction
Azt hiszem, ebben Tibi tudna segíteni, ha jól emlékszem, ő használja. -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101874 üzenetére
Akartam mondani, hogy próbálj meg egy másik DE-t, de annyira írtad, hogy csak a KDE jöhet szóba, hogy mondom áhh...
Meg egyébként nincsenek jó tapasztalataim a DE-k keverésével, futottam már bele olyanba, hogy Leap KDE-re Gnome-ot telepítettem, és kb. használhatatlan volt. Nem csináltál egy snapshotot előtte? Ha kijavítják a bugot, akkor szerintem állj vissza egy olyan snaphotra, amikor a Cinnamon még nem volt fent, és onnan dup-olj.
De ha Cinnamonnal működik a BT, akkor ezek szerint nem a Pipewire-ben és nem a Pulseaudio-ban van a hiba. Lehet, hogy tényleg a Bluez a hibás, és másik BT kezelővel megoldódna. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101868 üzenetére
Miért gondolod ezt?
Én nem vettem észre különbséget használhatóságban.Engem tegnap a Tumbleweed "mentett meg". Fedora Silverblue alatt akartam Ansible-t használni, ez egy olyan progi, amivel sok gépen lehet egy-egy műveletsort lefuttatni. A Fedorás Ansible folyamatosan elakadt a 2-3. gép után, úgyhogy Distroboxba feldobtam egy Tumbleweedet, abba az Ansible-t, bekonfiguráltam a Sambát (WINS támogatás, winbindd, stb.), aztán elindítottam a folyamatot, szépen végig is ment az összes gépen.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101865 üzenetére
Valahogy úgy van, hogy a timeline snapshotokra idő van megadva, de ez alapból azt hiszem, le van tiltva. Az installation snapshotok azok, amiket telepítésnél készít a rendszer, ezeknél valóban darabszám van megadva, 10 az alapértelmezett, de ez az adminisztrációs snapshotokkal együtt értendő. Innen lesem ám, mert fejből nem tudom. És itt van, hogy hogyan kell beállítani, mennyi snapshotot tartson meg. Én most beállítom a NUMBER_LIMIT-et és a NUMBER_LIMIT_IMPORTANT-et 10-20-ra, a SPACE_LIMIT-et beállítom 0.7-re, és meglátjuk, mikor telik be az SSD-m
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101861 üzenetére
Most én is megnéztem, csak január 15-ig vannak meg a snapshotjaim, pedig tegnapelőtt még megvoltak december elejéig
Lehet, hogy érdemes lenne rászokni arra, hogy néhanapján az ember manuálisan is csináljon egy-egy snapshotot (azt nem törli az algoritmus). Vagy be kell állítani a snappert, hogy egy évig visszamenőleg őrizze meg a snapshotokat -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101857 üzenetére
Ez az: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=499605 ?
Itt azt írják, hogyTemporary workaround: Remove the bluetooth device and re-pair it. This case the high quality audio will be available and will work.
Esetleg ezt megpróbálhatod, ha még nem próbáltad.Vagy esetleg másik bluetooth kezelőt telepíteni, és azzal megpróbálni párosítani, bár ez valószínűleg nem fog segíteni, mert nem itt lesz a hiba.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101852 üzenetére
Rollbackelj vissza addig az időpontig, amikor még működött. Ha december eleje az, akkor december eleje, de ha találsz későbbi időpontot, az még jobb.
Esetleg utána telepítheted a patcheket (zypper patch), vagy ha tudod, melyik csomag okozza a hibát, az akkori állapotában azt lockolhatod ([link]), és utána dupolhatsz. Én ezt tenném. -
urandom0
senior tag
válasz
MasterDeeJay #101847 üzenetére
Igen, valószínűleg a HDD miatt lassú. Egy SSD nem ártana bele. Fájlösszehasonlításhoz bdiff.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101760 üzenetére
Javítom magam: NE úgy add hozzá a repót, ahogy leírtam, hanem így:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/Essentials' packman-essentials
Ez csak az essentials-t adja hozzá, szerintem az is elég. Abban van a broadcom-wl csomag, szerintem azt kell telepítened. -
urandom0
senior tag
válasz
webzyus #101759 üzenetére
Elméletileg a broadcom-wl-kmp-desktop (vagy valami hasonló nevű) csomagot kellene telepítened a Packman repóból. Először hozzáadod a Packmant a rendszeredhez:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/' packman
Utána distro-upgrade kell:
sudo zypper dup --from packman --allow-vendor-change
Majd mehet fel a csomag:
sudo zypper in broadcom-wl-kmp-desktop
Végül újraindítod a gépet.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #101752 üzenetére
Én is egyre inkább hajlok afelé, hogy érdemes mindent inkább angolul használni. LibreOffice Calc-ban rendszeresen belefutok abba, hogy úgy vannak a menük, hogy "Sorok beszúrása fölé", "Sorok beszúrása alá", "Delete rows", "Tartalom törlése". És fél percig keresem, hogy hol van a sorok törlése...
A beállításokban is, ahol három színséma közül lehet választani: "System", "Light", "Dark". Ezek úgy vannak fordítva, hogy "Rendszer", "Finom", "Sötét"...
Finom..... -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101738 üzenetére
Az utóbbi években sok ilyen és ehhez hasonló panasz volt rá. Én is belefutottam hasonlóba, mint Vasti, hogy csak futott a folyamatjelző, de sehol semmi. De szerintem az se normális, amit Vastinál művelt, hogy felzabálta a /tmp-t...
Egyébként 2021-es az utolsó release, és az is csak macOS-es javítás volt, az azelőtti komolyabb verzió 2020-as. És igazából vannak rá jobbak programok, azok, amiket leírtam (és a Gnome Disks-et ki is hagytam, Linuxos ISO-t azzal is ki lehet írni). -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101735 üzenetére
unetbootin pár éve már a nem ajánlott programok között van. Mit szeretnél vele kiírni? Linuxos ISO-hoz jó a sima dd, a Balena Etcher, a Ventoy, a Fedora Media Writer, az Impression, Windows-hoz pedig a Balena Etcher, a Ventoy vagy a WoeUSB.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101729 üzenetére
Hova dolgozik a progi, a /tmp-be? Ha igen, átszerkeszted a tmp.mount-ot (systemctl edit tmp.mount), a végén az Options= sorban tudod megadni a méretét. Nálam alapból size=50%%, ha jól tudom ez azt jelenti, hogy a fizikai RAM felét használhatja maximum.
Egyébként on the fly így tudsz tmpfs-t létrehozni:
mount -o size=16G -t tmpfs none /mnt/tmpfs
Meg lehet próbálni esetleg lecsatolni a /tmp-t és felcsatolni helyette egy ilyet, de szerintem jobb az első megoldás (a tmp.mount átírása).
-
urandom0
senior tag
válasz
Coulson #101724 üzenetére
Én decemberben használtam egy keveset a Silverblue-t, de csak pár napig volt fent, aztán múlt hét pénteken feldobtam erre a gépre, amiről most vagyok, most ismerkedem vele. Aeon után azért nem olyan vészes, nagyon sok minden hasonlóan működik (bár a mögöttes megoldás teljesen más több helyen is, pl. a snapshotoknál).
A két linkelt cikket én írtam -
urandom0
senior tag
válasz
Rimuru #101718 üzenetére
Szeretned hogy ott legyen?
Eddig is ott volt, az új verzió óta nincs ott.
Probald ki ezt (about:config-ban): browser.tabs.inTitlebar -> 0
De ez visszakapcsolja a címsort, nekem nem ez kell. Úgy kellene kinéznie, mint itt a screenshoton: https://github.com/rafaelmardojai/firefox-gnome-theme
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101712 üzenetére
amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is
És milyen jól teszik!
Én csak el nézegetem itt, ahogy az emberek folyamatosan az AUR-ra hivatkoznak, miközben a döglött lőtéri kutya nem ellenőrzi, hogy oda mi kerül be. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha valaki most feltöltene oda egy malware-t, mennyi ideig tartana, míg kiderülne (egyébként volt már rá példa). -
urandom0
senior tag
A múltkori skálázási témához. Akkor mutattam egy képet arról, hogy Gnome alatt milyen, ha be van kapcsolva a fractional scaling, csak ezt külön engedélyezni kell paranccsorban.
Azon a képen Aeon van, ami gyakorlatilag Tumbleweed, tehát nagyonfriss. A hétvégén az egyik gépemre feldobtam egy Fedora Silverblue-t is, és meglepődve néztem, hogy ennél már gyárilag engedélyezve van:
Pedig nem hiszem, hogy frissebb lenne a Gnome, mint az Aeonos gépemen, szerintem azon is 47-es van (ha hazaérek, meglesem). -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101671 üzenetére
A Fedora nyelvén ezeket "deploymenteknek" hívják, de ugyanazt a célt szolgálják, mint a snapshotok.
Sakab
Ha a korábban írt paranccsal nem sikerülne, próbáld meg így.
Ezzel meg tudod nézni az elérhető rendszerváltozatokat (deploymenteket):
sudo ostree admin status
Ezzel pedig ki tudod törölni az N-ediket:
sudo ostree admin undeploy NCsak az aktuálisat ne töröld ki, mert akkor nem fog bootolni a rendszered
-
urandom0
senior tag
válasz
hódmaci #101672 üzenetére
Én simán ráeengednék egy dd if=/dev/null of=/dev/sdX bs=1024 count=1 parancsot, ez felülírja a pendrive elejét (de csak óvatosan, mert ha az of-hez véletlenül rossz útvonalat adsz meg, a rendszered is simán felülírja!), vagy Gparted megpróbálnék új partíciós táblát létrehozni (az Eszköz menüben van). Windows alatt diskpart -> clean disk.
Ezek mind "kiürítik" a pendrive-ot, nem lesz rajta partíciós tábla sem, így ha a hiba abból ered, akkor ezt ki tudod javítani.
Ha így sem sikerül, akkor gyanús, hogy haldoklik a pendrive. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101633 üzenetére
A Mintent nem szoktuk corporate-nek hívni, mert az nagyrészt közösségi fejlesztés, és nem kontrollálja semmilyen nagy cég, ellentétben az OpenSuse-val és a Fedorával.
ezekkel próbálkoztam: de a katarzis valahogy elmaradt... ;-)
Mert neked olyan disztró kell, ami out of the box működik, és nem érdekel, ha régebbiek a programok. Nekem meg olyan, amit én rakok össze, és nem baj, ha frissek a programjai.
Már csak ezért se lenne jó, ha csak egy disztró lenne, mert mindenki mást keres egy Linuxban. -
urandom0
senior tag
válasz
pigatt #101630 üzenetére
Gondolom ethernettel fog menni a szerver, ez esetben nem lesznek elérési gondjaid. Wifi esetén lehetnek.
Peppermint helyett javaslom bármelyik másik disztrót a Distrowatch első 20 helyéről, pl. a Mintet.Távoli asztal is van, de jobban jársz VNC-vel, NoMachine-nel, vagy esetleg RustDeskkel.
-
urandom0
senior tag
válasz
GuMipOkE #101618 üzenetére
Az ingyenes projectek ritkán kapnak annyi munkaórát, mint a fizetősek.
Na, én pont ezért használok inkább corporate disztrókat. Tudom, hogy itt sokan ilyen corporate ellenes világban élnek, de nekem sosem volt a corporate disztrókkal különösebb gondom, ellenben a teljesen szabadon fejlesztett disztrókkal.
Meg én az olyan disztrókat szeretem, ahol nincs előtelepítve minden szir-szar. Nekem ne legyen fent Office csomag, ne legyen fent printer manager, ne legyen fent report tool, ne legyen fent tűzfal GUI, character map, notes, backup tool, warpinator, szkennelő program, font választó, és semmi ilyesmi. Az a disztró, amit most használok, ennyi előtelepített programmal érkezik (illetve minusz egy, mert a telepítő abban már nincs benne): [link]
Én tudom, hogy mit akarok használni, és fel is telepítem magamnak. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101610 üzenetére
A te problémádon pont nem segítene az, ha csak egy vagy néhány disztró lenne. Ugye neked a képernyőskálázós problémád az X-ből ill. a Wayland-ből ered. A megoldás erre az lenne, ha nem 5 programozó foglalkozna a Waylanddel, hanem 25.
De aki disztrót hegeszt, az nem lesz egyik napról a másikra Wayland fejlesztő, ha pedig igen, akkor valószínűleg ótvar gány munkát fog végezni, mert egy Hanna Montana disztrót összerakni sokkal sokkal egyszerűbb, mint a core dolgokba belelátni. Én legalábbis így látom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- C# programozás
- Suzuki topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- Eredeti játékok OFF topik
- Fókuszban a One UI 8 és a biztonság
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest