- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Philips LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bluetooth hangszórók
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
zenwalk #45175 üzenetére
Nekem egy ideje openSUSE Leap 42.1 van fent Plasma 5-tel (5.4.2). Korábban a rolling release verziót próbáltam, de meguntam, hogy mindig egy rakás csomag frissül, és ezért váltottam a Leap-re.
Szerk.: Gyakorlatilag a Leap-et is ugyanúgy kell telepíteni, mint a Tumbleweed-et, szóval használható az a leírás Leap-hez is.
-
kovaax
őstag
válasz
Raynes #44997 üzenetére
"ez meg Linux alatt nem probléma"
Nekem olyan tűzfalam van, ami a kimenő forgalmat is szűri, és hát találtam már érdekes dolgokat. Pl. az avahi-daemon ami szivesen kukorékol kifelé (minimál Debianom van, lásd a blogomon, úgyhogy egy teljes telepítés nem tudom, hogy miket rak még fel). De a befelé forgalmat is érdemes nézegetni, mert ha pl kuglizol, egy rakat kugli szerver akar jönni befelé kéretlenül.
-
kovaax
őstag
Én ezt így csinálnám:
0. Kéne tudni, hogy jelenleg hogy van particionálva a vinyód.
1. Létrehozom az új vinyón a megfelelő particiót, létrehozok rajta fájlrendszert, legyen mondjuk /dev /sdb1. (Ezt a fantáziádra bízom.)
2. Belépek root-ként, más júzer ne legyen bejelentkezve:
3. mount /dev/sdb1 /mnt
4. cp -rp /home/azénnevem /mnt
5. umount /mnt
6. Az /etc/fstab fájlban átírom/létrehozom a /home-ot (ha uuid-s mese van, akkor uuid kell a /dev/sdb1 helyére):
/dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 2
7. rebootAz eredmény úgy néz ki, hogy a /home alá fel van mountolva az új lemez, de a helyén egyébként még ott vannak érintetlenül az adataid, amit akkor kell törölni, ha minden faszán működik az új helyen. Így nem kell mentéssel molyolnod. De ez kicsit függ a kiinduló particionálástól is.
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #43878 üzenetére
Szét kéne nézni a kicsomagolt állományok között, az sosem árt...
apt-get install fakeroot
cd smtube-16.1.0
./create_deb.shEz készít egy deb csomagot, amit aztán root-ként fel tudsz rakni. Debianon legalábbis.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
#59070464 #40442 üzenetére
Nekem is az van benne, a Squeeze kernele még nem támogatta egyáltalán, szóval backportos kernelt kellett használjak pár hónapig. Meg lehet installkor kelleni fog valami usb-n a hozzá tartozó firmware, mint pl. itt is kérte. De Realtekje válogatja, természetesen.
-
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #40433 üzenetére
Azt akartam pont érzékeltetni, hogy ritkán van ilyesmire szüksége az embernek, szóval tök mindegy, hogy mit ír be domainnek.
Mindamellett, hogy annak idején, amikor még a 150 Ft-os Matávos netezéssel 56k-s modemen toltuk, és a Debianom osztotta tovább a netet, kellett volna akkor is dnsmasq-ot használnunk a lekérdezések cachelésére. Mondjuk akkor sem voltak egy domainban a gépek...
-
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #40427 üzenetére
A localhost inkább gépnév, mint domain. Igazából akkor van előnye, ha ezek szerverek, és tényleg ebben a domainban vannak, egy otthoni gépnél tök mindegy mit adsz meg. Ha több otthoni géped van, és valami hangzatos domain név alá akarod rakni őket, akkor is inkább csak kozmetikai jelentősége van. Persze ha akarsz dns szervert üzemeltetni otthon a gépeidnek, akkor már több értelme van, de ezek már nem kezdő témák szerintem.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Illusion1010 #40402 üzenetére
A gép és a router közé fordítós kábel kell majd, ha jól gondolom...
-
kovaax
őstag
válasz
agy73p #40252 üzenetére
Lehet, de én mondjuk amikor kijön az új Debian, azt is úgy húzom újra, hogy a /home alatti konfigokat törlöm, csak azokat hagyom meg, amikről biztos tudom, hogy kellenek. Érdemes kipróbálni egy teljesen szűz telepítést is, hogy tudja az ember, hogy abban mik a lehetőségek.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #39496 üzenetére
Vannak ilyen oldalak, csak nem túl megbízhatóak. Nekem az utóbbi 3 gépemet sikerült úgy venni, hogy nem volt velük gond (ami azt jelenti, hogy az aktuális Debian csak backportos kernellel tudta, de ez már legyen az én gondom).
http://www.linux-drivers.org/
http://linuxhardware.net/linuxhardware/notes/https://hardware.redhat.com/
http://www.ubuntu.com/certification/
https://fedoraproject.org/wiki/HCL
http://kmuto.jp/debian/hcl/ -
kovaax
őstag
válasz
#68216320 #38217 üzenetére
Próbáld ki ezt, csak az lx kezdetű csomagokat hagyd ki:
Debian Jessie Light telepítéseLehet menni fog Ubuntuval is. Az eredményről számolj be feltétlen!
-
kovaax
őstag
válasz
Anakin007 #38133 üzenetére
Szia,
Ez mondjuk nem egy tipikus kezdő téma, de hátha tudok segíteni.
Szóval ha csak egy szimpla desktop (kliens) gépről beszélünk, akkor akár ez is elég lehet:
iptables -A OUTPUT -d A.B.C.D -j REJECT
Ahol az A.B.C.D a blokkolandó webhely ip címe.Ha egy bonyolultabb tűzfalról beszélünk, akkor az már tud lenni bonyolultabb is (LOL, ezt jól megaszondtam), ezen most nincs kedvem gondolkodni, meg persze ismerni kéne az egész tűzfalat. Meg lehet ehhez már nem is vagyok elég okos.
Viszont a helyedben azt csinálnám, hogy "hosts file buherálással" mindent egy lokális ip-re irányítanék, és akkor csak azt az egy ip-t kell kiszűrni a tűzfalon. Ajánlom figyelmedbe a dnsmasq-ot erre a célre egyébként, a "blogomon" van két különböző megoldás is erre.
-
kovaax
őstag
válasz
whatnot #38055 üzenetére
man bash
...
DEFINITIONS
...
metacharacter
A character that, when unquoted, separates words. One of the following:
| & ; ( ) < > space tab
...
Compound Commands
...
(list) list is executed in a subshell environment (see COMMAND EXECUTION ENVIRONMENT below). Variable assignments and builtin
commands that affect the shellâs environment do not remain in effect after the command completes. The return status is the
exit status of list.
...
((expression))
The expression is evaluated according to the rules described below under ARITHMETIC EVALUATION. If the value of the
expression is non-zero, the return status is 0; otherwise the return status is 1. This is exactly equivalent to let
"expression".
... -
kovaax
őstag
válasz
-PLevi- #38017 üzenetére
Én találtam egy ilyet. Jó régi, de hátha ki lehet csiholni vele valami alap működést...
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #37793 üzenetére
Nem lehet, hogy bekapcsolódott az írásvédelem a kártyán???
http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/1102/~/memory-card-is-write-protected-or-locked -
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #37784 üzenetére
Ezek mit mondanak:
fdisk -l
cfdisk /dev/sdb -
kovaax
őstag
válasz
agy73p #37711 üzenetére
http://openbox.org/wiki/Openbox:Screenshots
De attól függ hogy hogy néz ki, hogy mit aggatsz rá még pluszban. Alapból csak egy üres képernyőd van, meg jobb klikkre egy menü (amit elég egyszerű konfigolni). Nekem ehhez képest egy (Debian) háttérkép van, meg az xclock, hogy tudjam hány az óra (Vekker úr).
-
kovaax
őstag
válasz
spammer #37582 üzenetére
Szivi.
Amúgy egyszerűbb a parancs beírása utána 1 vagy 2 tab-ot ütni, ha létezik a parancs a PATH-ban, akkor vagy szóközt tesz a végére a tab hatására, vagy 2 tab-ra kiírja, milyen parancsok kezdődnek azzal a stringgel... Gyorsabb, egyszerűbb, és nem indul el tőle a parancs, és linuxokon működik.
-
kovaax
őstag
válasz
spammer #37550 üzenetére
De mi van, ha elkeféli a PATH-ját? Egy kezdő bármire képes...
Szerintem a telepített programokat a csomagkezelővel kell keresgélni, nem pedig a which -vel, legalábbis szerintem.
Például Debian alatt:
peter@otthon:~$ dpkg -S kdesu
dpkg-query: nem található a következő mintára illeszkedő útvonal: *kdesu*
peter@otthon:~$ -
kovaax
őstag
válasz
spammer #37512 üzenetére
Hóha!
A which nem mondja meg, hogy egy parancs telepítve van-e, hanem azt mutatja meg, hogy az adott környezetben elérhető-e a PATH-ban, és ha igen, akkor hol.
Például:
peter@otthon:~$ which fsck
peter@otthon:~$ su -
Jelszó:
root@otthon:~# which fsck
/sbin/fsck
root@otthon:~#Tipikusan nem is erre használja az ember, hanem ha mondjuk valami elkezd nem úgy működni, ahogy azt szeretné, akkor megnézi, hogy melyik program is fut valójában, mondjuk a sima /bin/bash vagy valami spéci /usr/local/bin/bash...
Szerk.: Jobb (tipikusabb) példa:
peter@otthon:~$ which bash
/bin/bash
peter@otthon:~$ which -a bash
/bin/bash
/home/peter/.bin/bash
peter@otthon:~$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games:/home/peter/.bin
peter@otthon:~$Ha a saját bash-omat szeretném használni, akkor a PATH-ban előre kell vennem a ~/.bin -t.
-
kovaax
őstag
válasz
agy73p #37317 üzenetére
Sok éve próbáltam utoljára, de tetű lassú volt, és voltak dolgok, amiket nem lehetett vele beállítani (ne kérdezd mit, mert már régen volt nagyon). Kézzel persze bele lehetett mókolni a konfigba (mint minden linuxnál), de mindig stresszeltem, hogy összeomlik tőle a yast, úgyhogy egy idő után kézzel csináltam mindent. Majd váltottam Fedorára.
Persze mindkettőt csak szórakozásból tekerget(t)em néha, szóval igazán nem is tudtam kihajtani őket, hogy milyen hibáik vannak még. De van aki kevesebből is review-t gyárt a netre, mindenki okulására...
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #37285 üzenetére
Tud olyan dolgot a többi disztro, amit a Debian nem? - nem.
Ne legyél elfogult! A Debian azért atom stabil, mert régebbiek benne a szoftvárék, és ezért már jól kigyomlálták a bugokat belőle. Emiatt viszont a szoftverek új verzióinak az új dolgait nem tudja. Tehát mondjuk a Fedora sok-sok olyan dolgot tud, amit a Debian nem. Pl. a Fedorában most valami 4-es a kernel, és sokkal több hardvert ismer ezért, mint a Debian 3.16-os kernele.
De ezek a gyakorlati életben többnyire apróságok, amikkel együtt lehet élni. De én például a két utolsó gépemnél megszívtam, hogy nem elég régi alaplapot vettem beléjük, és az alaplapi hálókártyát nem ismerte még a stabil Debian, kénytelen voltam belerakni egy pci-os hálókártyát a következő stabil verzió érkezéséig (vagy backportos kernelt használni).
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #36989 üzenetére
Tartok tőle, hogy minden kurrens disztribució így használja már a processzort. És ez nagyon jól is van így.
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #36829 üzenetére
Ez elég furcsa...
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #36819 üzenetére
ALT-F2: szöveges logint kapsz, lépjél be, keresd meg az openbox konfig könyvtárát (talán ~/.config/openbox), és töröld le. Ezzel minden openbox beállításod elveszik, de újra a defaultokkal tudsz kezdeni. Az obmenu programmal tudsz variálni a menün, obconf pedig egyéb konfigurálás.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #36768 üzenetére
Megtaláltam a hiba okát: http://index.hu/tech/2015/05/27/letiltott_kovetessel_44_szazalekkal_gyorsabb_a_firefox/
Pedig tényleg gyorsabb tőle a firefox...
-
kovaax
őstag
Kérdésem volna, van ez a link (a tartalmon nem röhög!):
http://velvet.hu/gumicukor/2015/05/31/a_baratok_kozt_jocsajai_a_facebookon_cukiskodnak/Firefox alatt nem jelenik meg a kép, chrome és opera alatt megjelenik. Mitől lehet, nem tudjátok?
Ha kiszedem a forrásból a hivatkozást, azt meg tudom nyitni firefox-szal is:
https://www.facebook.com/nyaridianafanclub/posts/816627841766950:0Jessie, Firefox 38.0.1 (és nem Iceweasel!)
-
kovaax
őstag
válasz
spammer #36451 üzenetére
Lehet elég volna, ha megpróbálna kikapcsolgatni még dolgokat a Lubuntuban... Mondjuk az autostart fájlt kigyomlálni valahogy. (Én a Jessie-t most lxde-vel raktam fel, de minimálban, aztán egy hete csak openbox-ot klikkolok belépéskor, kicsit kireszeltem a menüjét, és örö bódottá van. Mondjuk mindezt egy elég jó vason.)
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #35071 üzenetére
Nem tudom miért félnek a Debiantól, az utóbbi néhány kiadást kipróbáltam, sok enter-rel fel lehet rakni (next-next-finish), és lesz egy gnómikus deszktop belőle. Mondjuk friss vason nem biztos, hogy menni fog minden, az igaz.
Ha megnézed az adatlapomat, most is van fent egy pár deszktop disztró nálam, de egyikkel sem úszom meg a konfigok matatását. Szóval egyik sem működik klikkolgatva, minddel szopcsizni fog előbb vagy utóbb, akár kezdő, akár haladó. A jelenlegi Fedorát pl. kénytelen vagyok paracssorból frissíteni, mert a saját megoldása nem akar működni az istennek sem. Mindig van valami gebasz. Nem a probléma kikerülését kell támogatni, hanem a megoldását.
Nem is a segítőkészség hiányával van baj szerencsére, hanem azzal, ha valaki nem a problémára koncentrál, hanem másik disztrót ajánl. Azzal csak tévútra viszi a delikvenst.
Na megyek, mert a másik topikban azt ígértem, hogy elteszem magam holnapra, még a szavamon fognak!
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #35064 üzenetére
Valamelyik nagyot.
Ha valami gondja van egy kezdőnek, akkor próbálja megoldani azt, ne akarjon váltani, mert a másik disztrónak meg más problémája lesz...
Ha meg jön valaki a problémájával, akkor a "haladók" ne a saját disztrójukat nyomassák, hanem próbáljanak a megoldásban segíteni a kezdőnek...
Szerk.: KFerinek az LXDE és XFCE közti különbség megtapasztalásához az én megoldásom adja a legoptimálisabb megoldást, szerintem. Nem pedig az, ha előszedi a disztróvaccs ezen a héten legfelül lévő disztróját....
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #35060 üzenetére
Ja, aztán talál valami egzotikus disztrót, aminek pont az aktuális verziója jó, de a következő már nem lesz az, persze feltételezve, hogy lesz még egyáltalán következő... A nagyoknál is van mindig valami reszelgetni való, ha kijön az új verzió, de azokat legalább sokan használják, többen tudnak segíteni, ha gond van. Szerintem.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Rimuru #34744 üzenetére
Vegyünk egy oldalt, amin van 5 reklám, és 1 videó, amit meg akarok nézni. Mind flash.
Firefox: jelzi fent, hogy tiltott bővítmény van, engedélyezem? Igen, erre elindul 5 reklám és 1 videó.
Chrome: megjelenik 5+1 szürke négyzet, én ráklikkolok a videó négyzetére, mire az az 1 videó elindul.
Ééértem?
-
-
kovaax
őstag
válasz
spammer #34741 üzenetére
Ja, de Chrome-on egybe kikapcsolom az összeset, oszt csókolom. Firefoxban meg egyesével kell. Amúgy használom mindkettőt, de Chrome-ot jobban szeretem.
Szerk.: Szóval nem csak a flash-t tiltom le, hanem minden plugint. Csak lassítanak. Mondjuk reklám szűrést dnsmasq-val csinálok.
-
kovaax
őstag
-
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #27832 üzenetére
Na, elszámoltam magam, 17-en vagyunk. Ebből melóban 1, azaz EGY ember használ mc-t. Egy másik kolléga jelezte, hogy otthon használja a letöltős szerverén, de bent nem. 250 gépről beszélünk (host, n/vpar, vm vegyesen) egyébként. Kiderült az is, hogy a RHEL, Solaris és HP-UX mellett van pár Debian is, plussz 1 db SUSE.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Autós topik
- Philips LCD és LED TV-k
- Végleg leállnak az Anthem szerverei
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gurulunk, WAZE?!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest