- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Vezetékes FÜLhallgatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos fejegységek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen notebookot vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #4726 üzenetére
Szerintem sem a hidraulik , sem a váltó olaj nem jó , nagyon híg ( én nagy mezőgépeken dolgozom és van viszonyítási alapom ) , de egy motor olaj az tökéletes !!
Egyszer nem volt motor olajam , és most már nem tudom , hogy váltó, vagy hidraulika olajat öntöttem a Husqvarnába és jóval hamarabb kifogyott mint a benzin , de a motorolajjal szinte egyszerre fogy ki ( az olajból egy pici marad ) ! -
H-Zol
senior tag
-
-
törölt tag
válasz
ncc1701 #4688 üzenetére
A gyártó ezt állítja róla. [link]
Kismértékű megnyúlás Az X-CUT láncot a gyárban előfeszítették, ami azt jelenti, hogy Ön hosszabb ideig dolgozhat vele, mielőtt újbóli feszítést igényelne. Nem lassítja a munkát a sok felesleges állítgatás, és sokkal kisebb a veszélye annak, hogy a vágórendszer megsérül a laza lánc miatt.
Nem teszteltem, nincs vele tapasztalatom véleményeket sem nagyon találok a témában Magyarországon, hogy mit tapasztaltak. -
törölt tag
válasz
ncc1701 #4686 üzenetére
Bringát ne keverjük ide!
Egy komolyabb bringán csak a hajtómű került 100k-ba.
A bringán ha nyúlik a lánc jobban koptatja pl a hátsó sort vagy a hajtóművet.
A sor és a hajtómű, hogy tovább bírják szokták cserélgetni 200-300 kilométereként 2-3-4 láncot.
Leveszik a használ láncot elmossák majd később úgy rakják vissza.
Jól emlékszem a 15000km az már elég szélsőséges (valaki sokat megy hegyre akkor az nem valószínű, hogy elmegy addig).Láncfűrésznél az Husqvarna X-CUT láncok gyárilag meg vannak nyújtva és állítólag már nem nagyon nyúlnak tovább.
Mit akartál kihozni, hogy a gyárban a csapokat elkoptatják? -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #4655 üzenetére
Nállam is kell a láncfűrész , itt nagyon sok helyen ( nállam is ) a csempekályhák ( téglakályhák ) működnek , rengeteg hegyi községbe , faluba még nem is halottak a gázról
, nemhogy be legyen vezetve!!
Itt is nagyon emlegetik a fatüzelésű dolgok ki tiltását , de az ha lessz is , nem most ! -
törölt tag
válasz
ncc1701 #4641 üzenetére
A drágább élezők azoknak célszerűbb akik ki is használják, leéleznek vele 3-4 láncot és csak cserélgetik.
Nyilván ha nagyobb munka van akkor kézzel is rá kell élezni, mert nem fog haza kocsikázni azért, hogy még élezzen belőlük.
Otthoni tűzifa összevágáshoz felesleges kiadás, nem igazán szükséges.
Mondjuk én drágább reszelő vezetőkre sem költenék, nem vásárolnék össze belőlük az évek alatt. -
simlisgumis
tag
válasz
ncc1701 #4637 üzenetére
Nagy álltalánosságban igen ,egy jó élt tudsz élezni,de olyat mint a gyári soha. Eleve lánctól,felhasználástól,és a fától is függ az élszög vágószög dőlésszög.Ember legyen a talpán akinek a kezében benne vannak 5-10 foknyi eltérések ,és azt tudja is tartani 60 -70 fogon keresztül. De amúgy igen ,én is reszeltem már terepen olyat ,hogy még én is meglepődtem. Jó példa erre az x cut lánc ,parádés új korában ,nem érted ,hogy ez mitől ilyen jó ,viszont ha egyszer elmegy az éle soha nem lesz olyan bármivel élezed.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #4626 üzenetére
Évekig jártam az erdőbe ( S 80-as évek végén és a 90-es évek elején ) , már írtam , egy öreg erdész volt a szomszédom és vakációban ott vágtam a fát ( még a nagy orosz druzsbával
) , akkoriban csak a reszelő volt , és elég sok láncot el reszeltem , de amikor egy ilyen elezővel megélezem az azért más , olyan mint a gyári élezés !!
Kést megélezem kézből is , köszörűn is de amikor meghúzom ezzelEz egy kínai koppintású , aránylag olcsó kés élező , itt a 15 fok az 15 elejétől a végéig , vagy 20 , az 20 , hentesnek ( alig adott ide egy kést , mert ő élezi kézből, víz kövön ) utánna még nem győzött csodálkozni , hogy mivel éleztem meg , mert új korában volt olyan
-
törölt tag
válasz
ncc1701 #4626 üzenetére
Szerintem felesleges egy csomó pénzt elkölteni ezekre a drága (vackokra).
Az olcsó sablonnal idővel nem érez rá az ember, akkor venni kell egy normális élező gépet hozzá normális korongot és egy élete meg van oldva.
Élező sablonok plusz az olcsó élező gép árban már ott van és még mindig nem az igazi... -
perge666
veterán
válasz
ncc1701 #4608 üzenetére
Légyszíves olvass vissza mert senki nem írta hogy " túlhasználtad " .
................................................................. áááhhhh elengedem,bocsi az én hibám,az összes nagyobb márka sz*r és a hitvány kínaiak a királyok mert azokon legalább van primerpumpa.
Itt kiszálltam a beszélgetésből. -
perge666
veterán
-
csiga8
senior tag
válasz
ncc1701 #4588 üzenetére
Nem tudom, a fűkaszákat nem ismerem, de sanszos, hogy igen.
Ha leszeded a kipufogót, ( nem nagy szerelés) bele tudsz nézni.
Ha van benne, akkor vagy kipucsere, vagy ajánlom a Motul 800 Racing olaját, ebben a melegben használják lombfúvóban, fűkaszában, és tökéletesen kiég a kipu. A tulajdonosa szerint picit jobb lett tőle a gép.
Ha Oleo olajat használsz, azt engedd el. Attól sok Oleo gép feladta a harcot, nem egy túl "acélos" olaj.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #4581 üzenetére
Nállunk anyámék az öcskösék és mi is fával tüzelünk , az háromszor 4-5 tank benzin , a többi az nállam is kerti galyazás ( az most volt mert a múltkori vihar , két nagy diofamon elég sok nagy ágat letört
)
Az én fámat pont a múlt héten , egy hűvösebb nap vágtam , hasitottam össze !
-
csiga8
senior tag
válasz
ncc1701 #4558 üzenetére
Ne használd úgy sokat, hogy nem húzol neki nyél gázt, az sem jó. Ezek az egyszerű karburátorok ( egyszerű elemi karburátor) inkább csak max. fojtószelep állásnál adják a jó keverési arányt.
Vékonyabb fákat érdemes vágni, rövidebb vágásidővel. Vágás után 1-2 mp szünet, ( alapjárat, ilyenkor hül és picit dúsul a keverék) aztán mehet megint.
A bejáratás lényege azon lenne, hogy ilyenkor jobban melegszik a gép, tehát 10-15 perc után leteszed, megvárod, míg kihül, aztán mehet megint a móka. Az első tanknál legyél kíméletes, utána egyre jobban lehet terhelni egyre kevesebb pihenő idővel.
-
csiga8
senior tag
válasz
ncc1701 #4554 üzenetére
Köszönöm, örülök, hogy tetszik!
Legjobb lenne egy fordulatszámmérő. Stihl-Husqvarna gépeinél ( amiket én próbáltam) általában a gyári végfrordulat alatti 500-700 rpm a kb jó.
Ha megnézed videóimat, sokszor szándékosan állítgatom a fordulatot a gépen, a lapra rá is írom, majd mérem a vágás időt. Nincs fékpadom, nincs kipufogógáz elemzőm, de ez az egyszerű mödszer is elég jól múködik.
A videót visszanézve lehet stopperelni, hogy melyik fordulaton volt a leggyorsabb, illetve érzed is, hogy melyik beállításnál erősebb, nyomatékoabb a gép.
Konkrét értéket ( H csavar állítás) 1-2 videóban adott típusra tudok mondani, de az nem általános érvényű
-
csiga8
senior tag
válasz
ncc1701 #4540 üzenetére
Sajnálom, hogy így alakult.
Egy gyertya cserét ( szikra ellenőrzést) megért volna.
Nem tartom lehetetlennek, hogy nem vetted észre, amikor pöffent egyet, és tovább rángattad szívatón, de azt sem, hogy valahol kontakt hibás, gyertya, vagy trafó hibás, de inkább én a túlszivatásra gondolok.
A primer pumpa hiánya csak hidegindításnál érződik, mert többet ( átlag 7-8) kell rángatni a gépet, hogy a karbi megteljen benzinnel.
Viszont egy hibalehetőséggel kevesebb.Amikor megszívja magát, akkor fejjel lefelé ( szívató nélkül) szoktam megrángatni és akkor köpi ki a benzint, sima megfordításra nem.
Utána a gyertyanyíláson kompresszorral fújok be levegőt, ( néhány cm-ről) közben forgatom a motor. A mozgó levegő a könnyen párolgó benzint kiviszi magával.
Csak tipp... -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #4542 üzenetére
Hát erre én is kíváncsi leszek , én is meg szívtam a Stihl permetezővel, ott egy gomb van amit nyomva kell csavarni , meg is csavartam , rángattam mint egy hülyegyerek
de semmi
, elmentem vissza a kirendeltséghez ahonnan vettem és két-három rántás és be is röffent !!
A csavaros gombnak két pozíciója van betekerni tövig az a szivató ( ami megszivatott) két rántás és amikor élet hangot ad , vissza az első pozícióra és már jár is mint a svájci óra !!
-
Ferike81
senior tag
válasz
ncc1701 #4517 üzenetére
Ha fémházas Stihl a cél akkor az MS 261-től már a profi kategória. Ennyi felhasználását, amit leírtál örök élet plusz 2 nap. Elég combos ára van. Én is azt vadászom. Az MS 260 is profi, csak már az unióban nem forgalmazzák. Használt gép nagyon zsákbamacska. Még ha fel is újítod gyári alkatrésszel akkor már annak az ára is horror lesz. Mondjuk egyszer megveszed, 100-as benzin+ full szintetikus olaj, és el van rendezve a dolog, csak ha lerakod több hétre, üresre kell járatni a tankot. Én ősszel vettem egy MS 251-es Stihlt, az is pompás kis gép, pedig még az műanyag. MS 231 a legkisebb még egész jó gép, az alatt már nekem nem ajánlották. Egyébként újonnan mind jó, csak helyén kell kezelni. Évi néhány alkalommal, kíméletesen használva mind jó.
Egyébként pár hónapja egy Parkside benzinest vettem próbaképpen. Kipufogót lecseréltem, kapott egy papírlégszűrőt, normális gyertyát, és ez is egész jó lett. Igaz még csak nyers fűzfát vágtam vele, de rendesen jó. Mondjuk az MS 251-hez viszonyítva olyan mintha valaki húzná lefelé, nehéz mint a dög.
Majd Jön Csiga, és elmondja Oleo-macból mi a jó. -
ratkaics
senior tag
válasz
ncc1701 #4515 üzenetére
Szerintem sem kell annyira félni a műanyagtól. Nekem van egy 2003-ban vásárolt Makita DCS400-am. Kapott már tőlem hideget/meleget (főleg az első években, az volt az egyetlen fűrészem). De köszöni szépen, jól van. A legnagyobb baja az volt, hogy a berántó szerkezet esett egyszer szét, azt cseréltem. Meg időnként gyertyát és légszűrőt. Más baja nem volt. Mondjuk a motorblokk azért itt sem műanyag.
-
vendingo
veterán
válasz
ncc1701 #4517 üzenetére
Gs371 van itthon, sokat nyúzom olyan fákkal is, amikhez semmi köze ennek a fűrésznek. Semmi baja, bírja. Ősszel vettem, az árát már kitermelte.
Az üveges akáccal is megbírkózott, 10-20 percenként éleztem a láncot, végig full gázon üzemelt.
Több fát is döntöttem, daraboltam vele, nincs kímélve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Reklámblokkolók topikja
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest