Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• concret_hp

addikt

válasz axioma #9401 üzenetére

"A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando, akkor ugyanannyit fizet a hitelert"

ezen azért gondolkodjunk még egy ásónyomnyit.
    az egyszerűség kedvéért legyenek szép kerek számok:
    keresek havi 0.5M, hitel hátralevő része kerek 20M és kerek 10 év, ez a mostani kamatoknál olyan 185-200K havi törlesztőt dob ki, 2.5%-al számolva 188 540 / hó , fizu-hitel: 311 460

ha ugrana az infla is meg a hitelkamat is 5%-ot és a fizetések is, akkor a fizu: 525K, kamat 7.5%, havi törlesztő ugyanezen kondíciókkal 237 404 / hó , fizu-hitel: 287 596 (és még 5%-al kevesebb terméket és szolgáltatást tudok venni, reálértéken számolva az előző verzióhoz képest csak 273 216ft-nyi lenne)

note it, ok, hogy a lakás értéke is nő, de a fenti példánál nagyságrenddel kicentizettebb példák a jellemzőek, pl
    keresel 300K-t, felveszel 26M hitelt 2.5% kamaton, 20 évre, az havi 138K, eltelik 4 év, a maradék hiteled pont 20M, hirtelen ugrik 5%-ot a kamat, azaz 7.5%-ra nő. törlesztőd hirtelen 179K, ha a fizud is ugrik 5%-ot, az kőkemény 15K növekedés, miköben a törlesztőd 40K-val nőtt, az a szolid 25K különbség meg bizony fáj. persze pár év alatt utoléred magad ha pörög az infla, csak az a gond, hogy sokan azalatt a pár év alatt nagyon szar helyzetbe tudnak kerülni. (és igen, nem kell meggondolatlannak lenni, meg maxolni a hitelösszeget meg stb), szóval a hirtelen változásokra bizony elég sz@rul reagálnak ezek a dolgok ha ki van centizve.

• RexpecT

addikt

Nyilván nem 100%-os a táblázat, pontos értékeket úgysem lehet számolni, mivel senki nem tudja, hogy hogyan alakul a kamat, de valóban nem precíz.
    Egyébként ezt a kiszamoló is leírja egy másik cikkben.
    "A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando"
    Persze azt feltételezve, hogy olyan a munkád, hogy minden esetben követi a béred az inflációt. Állami szférában erről nem vagyok meggyőződve.
    Értem a logikát, és alapvetően igaz is, de én tuti nem hívnám fel zokogva a bankot, ha megemelkedett másnak a törlesztője, de nekem ugyanazt az összeget kell fizetnem amit az elején is vállaltam, úgy hogy közben többet is keresek.

Egy szó mint száz, azt kell eldönteni, hogy megéri-e neki, az a havi ~7 ezer forintnyi összeg a biztonságot. Azt meg kijelenteni, hogy tuti, hogy megéri, vagy tuti, hogy nem úgysem lehet.

• Mercutio_

félisten

A kamatemeles senkit nem erdekel akkor, ha az inflacioval egyutt emelkedik, azaz a THM minusz inflacio allando
    Ezt azért gondold át picit;]
    A másik, hogy mind a hivatalos (ami nem mindig a valós) infla, mind a kamat az MNB asztala, és míg az előzőt kedvére kozmetikázhatja az utóbbit egy rossz(abb) pénzpiaci helyzetben kevésbé.

Új hozzászólás Aktív témák