Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
adalbert1
veterán
válasz
adalbert1
üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat, érdekes, hogy mennyire más nézőpontok vannak.
Igazából mindenünk megvan, jól élünk, az egyetlen középtávú anyagi cél, amire gyűjtünk, az egy nagyobb lakásba költözés - viszont ez évről-évre egyre távolabb kerül, kicsit sajnálom, hogy nem ugrottam bele akár nagyobb hitellel is 2015-16 körül egy cserébe, igaz utólag könnyű okosnak lenni (meg akkor kb. a jelenlegi fizetésem 30%-át kerestem).
Amúgy így gyerekkel, egy kényelmes életvitellel kb. a havi bevételeink fele ami fixen elmegy, a maradékból van megtakarítás képezve, hobbikra és nice to have dolgokra költekezés, nyaralás, stb.
Azt érzem, hogy lehetne még spórolni, de itt jön be az, amit section9 is írt, hogy éves szinten 2-3-4 millió pluszban félretéve nem biztos hogy megérné azt, amiről lemond az ember.
Viszont azt is tudom, hogy vannak olyan felesleges kiadásaim, amiken lehetne faragni, csak a generációk alatt kialakult mindsetet nehéz megváltoztatni (a nagyszüleim elég szegények voltak, a szüleim már kitörtek ebből, de a hozzáállásuk nem változott).
Pl. van több darab, még nem hordott cipőm, de ha egy nekem tetsző modellt leáraznak 40-50%-kal, akkor sokszor megveszem, pedig ho-ban dolgozva annyira kevéssé koptatom a cipőimet, hogy lehet, hogy csak évek múlva kerül be a rotációba, addig feleslegesen foglalja a helyet és áll benne a pénz.
Szóval nehéz azt megszokni, hogy van pénze az embernek, és nem kell minden kopó-fogyó dolgot felhalmozni mert éppen akciós
-
adrian14
tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Így, hogy már viszonylag jól keresünk inkább élünk mi is. Régen nagyon spórolós voltam. A napokban beszéltem egy 80+os ismerősömmel, akinek szépen összejött 100+ millió megtakarítás. Kérdeztem, hogy nem akarja e felélni? (Mivel a gyerekei is jól állnak anyagilag…) Új autót nem szeretne (reflexei sem a régiek), nyaralni nincs kedve, egyedül majd valószínű a tv-t cseréli le. Kertészkedik és jól elvan. Szerintem ilyen idősen én sem csinálnék világmegváltó dolgokat, inkább próbálom most kiélvezni ezt amíg lehet. Persze azért rakunk félre is egy kicsit, de már nem azon agyalok 24 órában, hogy lehetne még több pénzünk.
-
törölt tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Sehogy. Amire költök az minöségi és nem sajnálom rá a pénzt. A megtakarításaim úgysem tudom a sírba vinni, akkor meg inkább élek többet és agyalok kevesebbet azon, hogy költsek-e magamra. Amikor lepereg elöttem az életem filmje biztos nem azt fogom sajnálni, hogy nem takarítottam meg elég pénzt.
-
tototos
addikt
válasz
adalbert1
üzenetére
Nálunk feleségem a nagy spórolós, néha már szerintem túlzásba is viszi és 1-2 ezer forintokon is agyal, hogy szükséges volt-e.
Sok nice to have dolgot nem veszünk, inkább ilyen határeset dolgok mint robotporszívó.
Költéseket hitelkártyával oldjuk meg, ott a 400 ezres keret ami kb maximalizálja a havi költést. Nincs havonta félrerakott összeg, inkább azt csináltuk, hogy ha már "túl" sok volt a számlán akkor azt befektettük. Most van egy 500 ezres hitel törlesztőnk így azóta lassabban halmozódik fel. -
Sztenly
tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Sok tanácsot kaptál.. itt van egy n+1 dik.
Tavalyi évben döntöttem el h annyit fogok csinálni, hogy meghatározok egy magtakarítási célt lehetőleg százalékban (pl 30%át a bevételeidnek nem költöd el).
Fontos h jól és körültekintően tedd ezt meg. Tök mindegy h havonta vagy milyen időtávon monitorozod de nézd meg h teljesül-e és ha oké akkor nyomasd és költs amire jól esik. Ez a lényeg h megdolgoztál érte. Láss is belőle vmit és persze te döntöd el h optimálisan költesz vagy drága dolgok is beesnek a kosárba.
A bevásárlásra az a tanácsom h olcsó cuccokat venni még mindig drágább mintha 1-1 bevásárlási kört kihagysz és csak elmész a családdal kirándulni vagy vmi zöldterületre hesszelni
-
kexksz
addikt
válasz
adalbert1
üzenetére
En nem kifejezetten kuzdok ellene, minden honapban nehany szabalyt tartok (minden honapban a bevetelem X szazalekat kolthetem csak el, vagyon 10%-nal tobb nem allhat autoban, bonuszok fixen befektetesbe mennek, stb), ha ezeken belul nem ferek bele akkor eldonthetrm, hogy azon dolgozom hogy noveljem a bevetelem vagy megelegszem ennyivel. Ugy gondolom vannak bizonyos joleti dolgok amikre megeri kolteni tudatosan, kulonben felesleges a bevetel novelesen dolgozni. Nem biztos hogy ez jo, de igy nem megy el idom szamolgatasra, es nagyobb mertekben no a befekteteseim aranya mint a koltekezes amikor no a bevetelem, eddig az X-et minden emelkedesnel csokkenteni tudtam, megha abszolut ertekben nott is a koltekezes.
Alapbol egy bizonyos szintig szerintem celszerubb a bevetelek novelesere fektetni az energiat, a meglevo szigoru beosztasa helyett.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
adalbert1
üzenetére
Nyilván valamilyen szinten érint a dolog, de hétköznapi dolgokban nem nagyon tűnik fel. Tehát pl. havonta lakhatáson felül 250e-et elköltök, az nálam már nagyon sok. Ha akár valami kaja 5e felett van, akkor már biztos nem veszem meg. De közben meg más dolgokban mégis megfigyelhető ez nálam is. Pl. új autó vásárlása, meg hasonló dolgok, amik meg tényleg fel se merültek valós lehetőségként mondjuk a karrierutam 5. éve táján.
Attól nagyon függ a dolog, hogy amúgy van-e bármi más helye a pénznek, amit elköltesz. Tehát egyáltalán okoz-e bármi problémát a hiánya. Ha nem, akkor have fun, megdolgoztál érte. Ha úgy látod, hogy megtakarítási céljaid vannak és azok veszélybe kerülnek, akkor egyszerűen csak idézd fel őket az elképzelt pozitív jövöképpel és hátha elég erős lesz a dolog. Persze könnyű ezt mondani.
Meg valami költekezési limit kitalálása is segíthet, vezetni a költekezéseket, etc. -
válasz
adalbert1
üzenetére
Abszolút értelemben néztem, de persze megértem, ha valakinek ez csak fél havi fizu. Én már nem nagyon pörgök ezen a bónusz dolgon. Teljesen mindegy mennyire teljesítek jól, kapok 1,05-1,1 szorzót. Cégnek sosem megy jól, akkor sem, ha épp száguld a piac, nyilván yammeren minden hiper-szuper, csak bocsi, ki kell rúgnunk 10 000 embert, hupsz.
Ti hogyan küzdötök az életszínvonalatok inflációja ellen?
Ebben a topikban ez releváns kérdés?

Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 17 ProMax (független, 3 év garancia)
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Sony WH-1000XM5 zajszűrős fejhallgató
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest