Új hozzászólás Aktív témák
-
Cicero
őstag
Van valakinek bennfentes infója arról, hogy a szeptemberi diplomaátadókat hogy tervezik? A levélből nekem az derül ki, hogy amilyen szintű járványügyi szigorításra szavazol, azon fogsz részt venni, már ha abban a formában szervezik meg, amelyikre szavaztál. Ha nem a szavazatod szerintire, akkor meghívót sem kapsz.
Ez részben érthető, mert így tudnak a szigorítás fokozatai szerint bontva létszámokat meghatározni, gondolom részben ez lesz a megrendezés alapelve is, csak ez így kib@szás azokkal, akik pl. enyhébbre szavaznak, majd a szigorúbb kerül megrendezésre.
Nekem annyira nem fontos, egy szakmérnöki diplomát vennék át - amit előtte vissza kéne adjak, hogy átadhassák-, de sajnálom mondjuk azokat a BSc-eket, akik így kb. lottóznak ezzel...
Én amúgy genyó módon a szűk családi kör + védettségi igazolvány kombóra szavaztam.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Dinter #14997 üzenetére
Én úgy tudom, hogy ez nem működik, a BSc-n 210 meg kell maradjon. Helyette más kötvállal tudod pótolni, de a biztonság kedvéért egy KTH / vagy inkább KTB megkeresés nem ronthat a helyzeten. Viszont még jól jártál, szerencsére nem MSc kötelező tárgyat fogadtattál el BSc-n - erre az volt az oktatási dékán(helyettes?) válasza, hogy akkor más szakra menj
Szerencsére nem velem történt, szóval lehet lett végül megoldás…
-
Dinter
addikt
BSc-n megcsináltam 2 MSc kötvált, azonban most jöttem rá, hogy ebből csak egyet tudok elfogadtatni, mert csak 212 kreditem volt. Ilyenkor a másikat újra felvehetem MSc-n (és el is fogadják)? Vagy olyat (elég eselytennek érzem), hogy most megcsinálok egy BSc szabvált áhelyett, hogy áthozhassam ide?
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
JColee #14994 üzenetére
Így van, jól írod; annyi, hogy valamiért az rémlik, hogy ez a 3,5 országosan is max volt. De ha nincs is így, azért valamit elárul, hogy a BME-n bárhol megkövetelt átlagnál több kell odaát, az új modellben. És valóban, nem az ösztöndíj havi 10-20-30-40 ezres része volt a fontos, hanem a "tandíj" része.
Egyetemi finanszírozás része: a bürokrácia nem fog eltűnni (szerintem), ez tipikus esete annak, mikor a külső (ezt jelen esetben nevezhetjük vezetésnek is) lecserélődik, de a valós tartalom ugyanaz marad. VIK-en eddig sem voltak anyagi gondok tudtommal, sőt. Innentől kezdve ha a bürokrácia valóban nem fog csökkenni, akkor jobb semmiképp sem lesz.
A másik oldal, amit kihagytál ha jól látom, az a mások által is említett (pl. #14983) későbbi hatások. Mi lesz, ha marad a jelenlegi rendszer hosszú távon? Valószínűleg semmi. Az egésznek nem is ez lehet a célja (már amennyire egy hozzám hasoló halandó ezt érti), hanem épp a másik lehetőség ellen véd. Ha a jelenlegi rendszer nem megy tovább egy idő után, az egyetemek élére kinevezett emberek ott maradnak - innentől mindenki képzeletére van bízva, mi lesz utána.
-
JColee
őstag
válasz
nonsen5e #14993 üzenetére
Kösz, figyelmetlen voltam. Most az állami helyről ha jól tudom akkor sorolnak át, ha nem éri el az ember a 3.0-ás átlagot (szerintem ez tanulmányi átlag, és nem ösztöndíj index), vagy nincs meg két félév alatt 36 kredit.
stateman Előkapartam a kth doksiját, nem tudom ennél van-e újabb verzió. Társadalomtudománynál 3,5-ös átlag kell, ennél valóban szigorúbb a Corvinusos.
-
nonsen5e
veterán
-
JColee
őstag
válasz
thiclyoon #14990 üzenetére
Ezek szerint ti a tanulmányi ösztöndíjak oldaláról közelítitek meg a problémát. Ez erősen kérdőjeles, amennyire tudom sok éve nem volt emelés a VIK-en sem. Jó lenne tudni, hogy vajon a szétosztott összeg hogyan változott a Corvinuson?
A legnagyobb probléma viszont szerintem (is) az, hogy rangsorolás után döntik el a határt. Így egymás ellen versenyeztetik a hallgatókat, aminek motiváló szerepe is lenne, de főleg egy ilyen home office-os év mutatja meg, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer.
Szerintem a VIK-en is ugyanezt a rendszert alkalmazzák most is. Képeznek egy homogén hallgatói csoportot (pl. infós BSc specializációra kerülés előtt), és ebben a csoportban az ösztöndíjindex alapján rangsorolnak, és a legjobb X% kap pénzt (amennyire tudom X=40, de lehet, hogy nem igaz).
A mostani 1 év ösztöndíjindexeiből én nem indulnék ki, mert a (szinte) mindenki csal/puskázik/rossz a számonkérés stb.Az egész váltósdit én nem csak tanulmányi ösztöndíj felől közelíteném meg. Aki belelát az egyetemi finanszírozásba az tudja (én hallomásból), hogy most mekkora katyvasz az egész. 5 évet kell várni akármilyen kis szutyok valami beszerzésére, IT beszerzésnél (ha lehet) nagyon limitált választékból lehet válogatni stb. Az oktatói fizetés nyilván a béka segge alatt van, nem teljesítményarányos a bérezés stb stb.
Nem azt mondom, hogy megváltás lesz, és bőven van ok a szkepticizmusra, de a mostani helyzet fenntarthatatlan.
-
Geri12345
tag
A másik dolog, ha valaki kollégista vagy kollégista volt, annak ugye be kellet jelenteni tartózkodási helyként a kollégiumot (el kellett menni új lakcím kártyát csináltatni). A tapasztalatom szerint az oltás után a védettségi igazolványt a tartózkodási helyre (ha van) küldik, pedig ugye a regisztrációkor, meg a nyilatkozaton is elkérték a lakcímet. A kollégiumokban, ha jól tudom, most csak kivételes esetekben lakhatnak, szóval sokan mehetnek csak emiatt átvenni a levelet a kollégiumba.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
JColee #14986 üzenetére
Ez engem is érdekel, utánakérdeztem Corvinusos hallgatóknál. Előtte egy hivatalos forrásból:
"Tulajdonképpen mi is a Corvinus Ösztöndíj?
[...] Ahogyan te is biztosan hallottál róla, a Corvinus fenntartói jogai 2019-ben átkerültek az államtól egy alapítványhoz, így az állami ösztöndíjas helyeknek is szükségszerűen át kellett alakulniuk. Mégis sok tekintetben nagyon hasonlít a Corvinus Ösztöndíj az elődjéhez: ugyanúgy tartalmazza a képzés költségét, mint az állami ösztöndíj [...]Akkor csak jó tanulmányi eredmény mellett kapható meg az ösztöndíj?
[...] fontos tudnod, hogy minél jobb tanulmányi eredményt érsz el, annál valószínűbb, hogy jogosult leszel az ösztöndíjra. Az ösztöndíjhoz legalább 3,8-as kreditekkel súlyozott tanulmányi átlag szükséges, a két félév alatt teljesített kreditek számának pedig legalább 46-nak kell lennie. A fenti szempontok alapján képzésenként hallgatói rangsor készül, és a legjobb teljesítményt nyújtó hallgatók nyernek jogosultságot a következő két félévre a képzésen rendelkezésre álló Corvinus ösztöndíjas helyekre. Ha mégsem sikerült az egyik évben elérned a célod, ne csüggedj! Az Egyetem tanévenként egyszer felülvizsgálja az ösztöndíjra jogosultak körét." [link]Ebből nekem az jön le, hogy ugyanaz a rendszer (évi felülvizsgálat, ugyanazt állja az ösztöndíj stb.), viszont jóval nehezebb elnyerni, mint eddig. BME-VIK-en 3-as átlag kell talán tavalytól, és bár ez egyetemenként/szakonként eltér, úgy rémlik, hogy 3,5 volt a max országosan. A fentiek szerint még ennél is több kell, és kreditből sem 36(?), hanem legalább 46. A legnagyobb probléma viszont szerintem (is) az, hogy rangsorolás után döntik el a határt. Így egymás ellen versenyeztetik a hallgatókat, aminek motiváló szerepe is lenne, de főleg egy ilyen home office-os év mutatja meg, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer.
Persze erre is van megoldás: "A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben nem lehet akkor sem kiesni az ösztöndíjas helyről, ha a hallgató nem teljesíti a szokásos feltételeket" [link]. Csak a "régi" rendszer sokkal jobb volt ilyen szempontból is. JColee alapból egyetértettem veled, a BME-n lévő mostani rendszernél tényleg csak jobb lehet - gondoltam pár évvel ezelőttig, amikor is kitalálták ezt az alapítványosdit. És ha az egyetemi életet nem is számoljuk, kívülről nézve is rosszabb, mint volt
Visszatérve Corvinusos tapasztalathoz: 3,5 volt náluk az előírt átlag az új rendszer előtt, és a fentieket csak megerősíteni tudták. Szóval bár 5,1-es önköltséges átlagról nincs adatom, de a fentiek miatt bőven elképzelhetőnek tartom. Vesd össze: 2021 tavaszi ösztöndíj BME-VIK-en MSc_IN 4,97, MSc_VI 5,03.
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy idén lesz-e átsorolás? -
nonsen5e
veterán
válasz
JColee #14984 üzenetére
Nem jó ami most van, de a modellváltást átnyomó embereket ismerve ez csak rosszabb lehet ennél.
Ennél ha bővebben kifejteném az álláspontom, akkor valszeg pár hónapos banánt kapnék, mert ez nem poltopik.
A Duna naposabbik oldalán lévő egyetemből annyit látni, hogy minden létező díjat alaposan megnöveltek, ösztöndíjakat (ha nem top 5% tanuló valaki) megnyirbálták, az átsorolási átlagot meg brutálisan megnövelték, és a többi hallgató eredménye alapján tették függővé. Aztán ha az adott évfolyam az elsumákolt távoktatásban 5.3-as átlagot tol, akkor téged átvágnak önköltségesre 5.1-el lol.
-
Geri12345
tag
válasz
FehérHolló #14978 üzenetére
Ez így van, de nem hiszem, hogy ezek a politikusok hallgattak Rendszermodellezést, Adatbázisokat vagy Szoftvertechnológiát.
Egyébként a corvinusos ismerősömtől azt hallottam az alapítványi fenntartás óta javult valamit a színvonal, meg magasabbak az ösztöndíjak és az oktatói fizetések is.
Bár azért vannak fenntartásaim ezekkel az alapítványokkal kapcsolatban. Például, ahol mostanában bejelentették a kuratórium tagokat, ott látszik, hogy politikusokat neveztek ki meghatározatlan időre. Ha jól értem, alapítói jogokkal vissza lehet őket hívni, új tagokat lehet kinevezni, de az alapítói jogokat is át fogja adni az állam a kuratóriumnak. De a Ptk 3:394. § alapján az alapítvány egy szerve nem gyakorolhatja ezeket a jogokat saját tagjaival kapcsolatos ügyekben. Szóval akkor majd a nyilvántartó bíróság hívhatja vissza őket?
-
Geri12345
tag
Lehet, hogy a BME is modellváltó egyetem lesz?
[link] -
HUTCHDB
nagyúr
Üdv!
Fiam emeltszintű érettségire készül építési ismeretekből, amelynek része az ábrázoló geometria.
Van olyan oktató, tanár ismerőse valakinek aki ebből a tantárgyból tudna adni néhány (akár online) órát?
-
Gergosz2
veterán
válasz
BTminishop #14971 üzenetére
Nem, ebben a félévben semmiképp.
-
BTminishop
aktív tag
Ha felvettek MSc-re de passzív vagyok (szeptemberben szeretném kezdeni), akkor tanulmányi ösztöndíj járhat nekem is?
-
Dinter
addikt
Arról tud valaki valamit, hogy mikorra lesz a rektorinak eredménye? Sejtem, hogyha holnap délig lehet leadni a szobaszámot, holnapra nem lesz beosztás illetve költözködés..
-
Dinter
addikt
Valaki nem tudja, hogy a Sportközpont még teljesen zárva van-e vagy esetleg sportolói igazolással lehet látogatni?
-
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló #14961 üzenetére
és nem kérdeztek vissza, hogy mennyit engedsz a feléből?
-
mekker
őstag
Attól függ, milyen szak. Infón nehéz motivációt találni, viszont majdnem annyit lehet mélyíteni a tudásodon, mint BSc alatt. Matek nem vészes, sok a házis tárgy, 4 félév projektmunka.
Kapcsolatot építeni nagyon max tanszéken tudsz a többi diákkal, vagy valami tanulócsoporttal. Még zárkózottabb mindenki + korona...
Ha szeretnél lakást vásárolni pár éven belül, akkor a hitelfelvételhez elvileg jó ha van legalább 2 év munkaviszonyod, de ennek utána kéne nézni. -
JColee
őstag
válasz
Gergosz2 #14955 üzenetére
Na és ott vana doktori, ahol bizony már elég nagy kavarodás van egykét doktorandusz fejében, hiszen azt hiszik, hogy phd után kiesve, 0 ipari / projekt tapasztalattal rögtön szenior mérnök vagy csopvez lesz vaskos fizetéssel.
Ezzel kapcsolatban van tapasztalatod? Ha igen, és publikus, akkor megosztanád? Engem érdekelne -
tototos
addikt
válasz
Livius #14956 üzenetére
Szerintem egy ilyen C kódos kérdés nem attól függ hogy MSc vagy BSc. Inkább attól, hogy mennyit használta az adott nyelvet. Tény, MSc-vel legalább plusz 4 félévig kell önállóan valamit alkotni így több tapasztalatot szerezhet az ember. A másik oldala viszont, hogy hiába a szerteágazó tudás amikor a multiknál tipikusan 1 témakörrel fog foglalkozni az illető.
-
Livius
őstag
válasz
BTminishop #14950 üzenetére
Meg!! Vagyis részemről ajánlott! Talán ha nem BSc-s kollégák jönnének a nagy betűs munka világába, akkor egy BME-VIK-ről jött arc nem kérdezne olyan marhaságokat hogy a C-ben a calloc() után free() is kell hogy ne legyen memória szemetelés? És még rá is kérdez, hogy erre nincs warning a fordítóban? A pofám leszakad, ez a színvonal ennek a "nekem elég a BSc és nem kell MSc" eredménye, nagyrészt. Szóval menjen mindenki MSc-re! Én nap mint nap látom, hogy mennyire több alaposság, architektúraltságban jobb rálátásuk és több tudás van az MSc-és kollégáknak a BSc-sekhez képest, pedig ugyan annyi ideje dolgozunk együtt.
-
Gergosz2
veterán
válasz
tototos #14952 üzenetére
igen, idehaza főként a munkatapsztalat után fizetnek nem a papír után. Mondjuk ez nem feltétlen hülység, de nyílván elvárná az ember hogyha energiát fektet valamibe az meg is térüljön.
Na és ott vana doktori, ahol bizony már elég nagy kavarodás van egykét doktorandusz fejében, hiszen azt hiszik, hogy phd után kiesve, 0 ipari / projekt tapasztalattal rögtön szenior mérnök vagy csopvez lesz vaskos fizetéssel.
Én személy szerint nem bántam meg hogy elvégeztem. Mondjuk sok a felesleges tárgy, viszon egy jól kitalált Msc önlab / dipterv kombóból sokat tanulhat az ember. Én kb 5 tárgyat kedveltem, meg az önálló munkát, a többi meg csak a kötelező része.
-
válasz
Hát ha úgy érzed találtál valamit ami érdekel Bsc-n, és jobban beleásnád magad, vagy megnéznél valami mást, akkor szerintem igen. Meg az érvényes diák is lehet előny XD
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14951 üzenetére
És mi az itthoni tapasztalatod? Én már 6 éve vagyok teljes állású de egy fillért sem ér az MSc papírom. Multinál dolgozom és látom hogy nem teszünk különbséget a BSc és MSc végzettek között.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Ha külföldi munkavégzés is szóba jön, akkor feltétlenül.
Nyugaton sokkal többet számít a titulus. -
BTminishop
aktív tag
Megéri menni MSc-re?
-
mekker
őstag
Lehet, hogy aki már többször is csinált ilyet, az enyhébb büntetést kap (vagy megússza), míg aki korábban rendben volt, csak fellelkesült a többiek miatt, az pont megszívja. Remélem arányos ítélet születik.
-
Cicero
őstag
Két szemeszterre eltiltották tanulmányaiktól a két BME-s hallgatót, akik szétzúzták a kollégiumot
Valójában mind az ötöt egy életre ki kéne tiltani az összes BME-s koliból. ZV-n meg csak úgy nem mennének át, mindig van mit kérdezni.
-
Dinter
addikt
Az online zv-n ugyanazokat a feladatsorokat kapja mindenki, mint a próbán, vagy vegyesek lesznek? Tavasszal nem tudja valaki, hogy volt?
-
dbj19
csendes tag
Sziasztok!
Van esetleg valaki, aki a koliban maradt, vagy tud a kolikról bármit? Január közepén kezdenék melóban, és a lakhatást nem igazán tudnám megoldani koli nélkül. Írtam a covid-os bme-s emailre, ott azt írták, hogy rektori engedély kell, meg hogy kövessem a bme.hu-n a híreket. Ott viszont november óta nincs semmi fejlemény, és a fennt lévő kérvény elvileg novemberben le is járt. Szakmai gyakot tudnék felvenni most majd, elvileg akkor engedélyezett a bentlakás, viszont a félév csak februárban kezdődik, nekem meg már két héttel előtte ott kéne lenni:/ -
cattus
addikt
válasz
blessbygod #14938 üzenetére
Hi!
minden szakirány/specializáció szokott indulni félévenként, vagy honnan tudom, hogy melyek szoktak?Én úgy tudom minden meghirdetett szokott indulni.
Mennyire megterhelő munka mellett csinálni? Lehet tömbösíteni, hogy 1-2 napra felvenni az órákat?
Vannak, akik félállásban dolgoznak mellette (heti 20 óra), emberfüggő, ki mennyire bírja. Nincs lehetőség tömbösítésre, szóval a teljes állás eléggé esélytelen imo.
Hány passzív félév igényelhető összesen msc-n?
Tippre max. 4 (mivel a képzési idő kétszeresébe bele kell férni a passzívakkal együtt is), egymás után max. 2.
A mintatanterven kívül vannak még meghatározott feltételek az msc elvégzéséhez? (pl. X órás szakmai gyakorlat, X kreditnyi angol/szabvál/kötvál tárgy elvégzése, stb.)
Kell szakmai gyakorlatot teljesíteni, vannak kötvál és szabvál követelmények is.
A kari honlapon amúgy elég sok kérdésre meg lehet kapni a választ.
-
blessbygod
csendes tag
Sziasztok!
Mérnökinformatikus msc-vel kapcsolatban érdeklődnék, hogy minden szakirány/specializáció szokott indulni félévenként, vagy honnan tudom, hogy melyek szoktak?
Mennyire megterhelő munka mellett csinálni? Lehet tömbösíteni, hogy 1-2 napra felvenni az órákat?
Hány passzív félév igényelhető összesen msc-n?
A mintatanterven kívül vannak még meghatározott feltételek az msc elvégzéséhez? (pl. X órás szakmai gyakorlat, X kreditnyi angol/szabvál/kötvál tárgy elvégzése, stb.)
Köszönöm a válaszokat! -
dbj19
csendes tag
Mikor én kezdtem az MSc-t, akkor több csoporttársam úgy csinálta, hogy jelentkezett, be is iratkozott, majd passziváltatta magát, így nem kapott pl kolit meg ösztöndíjat, de egy félévvel később egyszerűen aktív félévre vette a neptunban a dolgot, és utána nem volt különbség ahhoz képest, aki menetből folytatta.
-
cattus
addikt
válasz
BTminishop #14935 üzenetére
Ha jól tudom semmilyen hátrányod nem lesz, ha passzív félévvel kezdesz (MSc képzés minden félévben indul), míg újrafelvételnél értelemszerűen újra meg kell írnod a felvételit.
-
BTminishop
aktív tag
sziasztok
januárban végzek mérnökinfón (remélem) és jelentkeztem is MSc-re viszont nem biztos, hogy most rögtön folytatnám februárban. Inkább ősztől kezdeném az MSc-t.
Lehetséges, hogy most felvesznek és passzívra teszem magam vagy inkább felvételizzek újra nyáron? Mik lehetnek az előnyök, hátrányok. Bármilyen véleményt, tanácsot meghallgatok. -
K1nG HuNp
őstag
válasz
Cicero #14933 üzenetére
"A levelezés és az egyéb Office 365-ös szolgáltatások használatához a https://portal.office.com címen tud belépni."
-
Cicero
őstag
Azt valaki tudja, hogy a @bme.hu-s eduID postaládákat hol tudom megnézni? A teams oda küldi a belépési kódot....
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14930 üzenetére
Elviekben tök jó amit írsz, és az szerencsés, ha valóban kerültél már olyan helyzetbe, ahol tudtad ezt a tudást hasznosítani - és emlékszel is rá, hogy ezeken az előadásokon hallottad -, de ahhoz nagyon kevés az a ~12 előadás, hogy bármiféle kézzel fogható tudáshoz juss. Egyrészt, ha olyan szerencsés helyzetbe kerül az ember, hogy céget alapítson, úgyis utána kell járjon a dolgoknak, kútfőből nem fog menni. Másrészt én ezt a legalább nem vernek át dolgot nehezen fogadom el. Diplomásként tudni kell disztingválni az ilyen ügyletek között, amihez szintén nem ez a 12 előadás fogja a kellő ésszerűséget adni.
Ezek ellenére a tárgynak van helye a képzésben, mint úszógumi, pontosabban karúszó funkcionálhat. Sajnos nekem a tárgy nevén kívül nem maradt sok minden meg a tartalomból, ha jól emlékszem szakdolgozat évében csináltam és teljesen elcsúsztam vele, ZH-ra csak úgy beestem, kitöltöttem, aztán jött a neptun levél, hogy megvan.
p.s. közben megnéztem neptunban, valóban utolsó félév, és négyest kaptam végül rá.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14930 üzenetére
A két rész nem mond egymásnak ellent, vagy igen?
Igyekszem beismerni ha hülyeséget gondoltam, de szerintem tényleg elég, ha tudom hol az infó - a komment esetében a könyvelőnél van, akit ezért meg kell fizetni.* Ennek az ellentéte az lenne, ha magát a tudást kellene "ismerni", és akkor meg nem kell semmiféle könyvelő. De szólj ha valami baromságot írtam, simán lehet
A hsz második részére: akkor erről más a tapasztalatunk (más tanított, máshogy, kevesebb anyagot stb), de amit nekem tanítottak (covid-előtti időkben is jól vizsgáztam belőlük, szóval elvileg tudom, mit tanítottak), abból az egyszerűbb dolgokra vonatkozólag se tudtam kb semmit hasznosítani (pl hova kell utalni ezt meg azt, mi kell benne legyen nagy vonalakban egy szerződésben stb). Ellenben azt, hogy mi az aktív időbeli elhatárolás, hova kell könyvelni, mi az ifrs, stb. azokat persze megtanították. Mondjuk most hogy mondod, egyik órán volt egy vendégelőadó, aki úgy kezdett vállalkozni, hogy a bruttó-nettó különbséget se ismerte. Ezt valóban megtanította az adott tárgy, csak szerintem ha ezt ma tanítani kell egy vállalkozást indítani akarónak, az kicsit necces(de lehet erre gondoltál "egyszerűbb ügy" alatt, bár nem hinném)
*szerk: lehet úgy gondoltad, hogy elég hol az infó = a neten kikeresem az adott szakmához szükséges tudást és kész, könyvelek majd én magamnak. Én nem erre gondoltam, de ha így nézed, persze igazad van. Mindenesetre én úgy tudom, hogy könyvelőként nem dolgozhatsz adott papír nélkül.
-
FehérHolló
veterán
válasz
thiclyoon #14928 üzenetére
A hozzászólás első felében arról érvelsz, hogy elég tudni, hogy hol van az információ, a második felében meg azt állítod, hogy úgysem értesz eléggé a dolgokhoz, inkább megbízol szakembereket.
Nem akarok álszent lenni, én is konzultáltam már könyvelővel és ügyvéddel is. Az ilyen jellegű tárgyak viszont arra tök jók voltak, hogy az egyszerűbb ügyekben magamtól elboldogultam, a bonyolultabbaknál utána tudtam már előre járni a dolgoknak, tudtam pontosan mit kérdezzek tőlük, és nem tudnak olyan könnyen átverni sem.
-
mekker
őstag
válasz
thiclyoon #14928 üzenetére
Ez most olyan, hogy aki bejárt előadásra, vagy legalább rászánta az időt, hogy megértse az anyagot, az már tanult valamit, aki nem, abból 1 nap alatt kimegy. Mérnökin is sok a funkcionális analfabéta, minden lehetőséget meg kell ragadni, ahol gyakorolni lehet a szövegértést.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14925 üzenetére
Erre az egyre biztosan jó a tárgy: hogy tudd, hol kell keresni valamit, ha kell. Csak pont ezt nem kérik számon
és ezek alapján abból, hogy csalás nélkül szerez valaki jó jegyet, nem következik, hogy több hasznos tudást szedett volna fel ( = tudja, hogy az adott dolgot hol keresse), mint csaló társa. Ellenben a csaló társa már a zh alatt is tudta, hogy az éppen kellő infót hol keresse (órai jegyzet, diasor, internet stb.). Természetesen ez nem jelent minősítést egyik résznek sem, mindenki eldönti saját maga, hogy mit csinál.
A vállalkozás ebből a szempontból olyan, mint a könyvelés: hiába volt 2 tantárgyad róla, ha oda kerül az ember, ki fogja fizetni a súlyos százezreket a hozzáértő embernek (ügyvéd, könyvelő stb.), akinek megfelelő a végzettsége. Legalábbis én így tettem, de ha valaki mindenhez is ért, akkor persze megcsinálhatja egyedül is -
válasz
FehérHolló #14925 üzenetére
Az tényleg hasznos, meg sokat számít, hogy melyik tanárt kapja az ember.
bár nekünk mérnöki tárgyakban is volt erről szó szerencsére. -
FehérHolló
veterán
válasz
Ron Swanson #14923 üzenetére
Az üzleti jog tipikusan az a tárgy, amire még szükséged is lesz a nagybetűs életben.
Nem árt, ha tudod hol találod a különböző jogszabályokat, vagy lövésed van a GDPR-ról, cégek közti szerződésekről, szabadalmak védelme, cégalapításhoz szükséges dolgok, stb.
Biztos érdemes rajta csalni. -
-
K1nG HuNp
őstag
amikor beszarik a moodle és ezt próbálják jelezni az emberek Teamsen, de a screenshoton látszik hogy csal mert ott van megnyitva a discord meg a pdf
-
dbj19
csendes tag
Sziasztok!
Kapott öcsém egy emailt a kth-tól ma (VBK-s), hogy tartozása van, ezért nem fog tudni felvenni vizsgákat.
1. Tök jó, hogy előtte délután ezt kiküldik.
2. Semmiféle tartozása nincsen, az egyetem tartozik félhavi kolival, be is van írva hogy - kb. 5500 Ft aktív még nála, nem kapta vissza eddig.
Ma már nem próbáltuk hívni a kth-t, de kétlem, hogy holnap fölvennék, lévén ügyfélfogadás nincsen. Mit lehet tenni, vagy most akkor nem tud vizsgákat fölvenni, mert csak? -
Dinter
addikt
válasz
concret_hp #14916 üzenetére
Bme piac v évfolyam fb csoportok?
-
concret_hp
addikt
lett már valami könyvhirdető portál? van még 1-2 könyvem amitől szabadulnék, de nem dobnám ki... (pl grafika könyv, amit anno tök nehéz is volt beszerezni)
-
K1nG HuNp
őstag
heti 2 strokeja van az edu.vik.bme-nek. Kezd unalmas es gaz lenni hogy muszaki egyetem es egy fos php oldalt nem tudunk kiszolgalni. Nincs eleg szerzodesunk az MSel hogy legalabb azureba felpattinsák......
-
Dinter
addikt
válasz
FehérHolló #14909 üzenetére
Rektorok próbálnak benyalni?
Sote-n 6 alkalmat kötelezővé tettek a félévben.
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14909 üzenetére
A kormány találta ki, szerinted...?
-
FehérHolló
veterán
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14907 üzenetére
Úgy tudom a dékánok is a köztévéből hallották először.
-
FehérHolló
veterán
hallgatókat mentőautót vezetni rendeletben?
-
JColee
őstag
Arra lennék kíváncsi, hogyha kirúgják őket, akkor rególyázhatnak-e. Egyetem mondhatja, hogy "neked megvan a pontszámod, de nem szeretnénk itt látni"?
-
0xmilan
addikt
Jo latni, hogy nem sokat valtozott a kollegiumi elet, miota legutobb szerencsem volt hozza.
-
JColee
őstag
Mi történt? Tudtok küldeni némi infót (akár privátban)?
Közben jött listára ez a hír.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest