- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
hát ezeknek nem is célja befogni a 24 magos intel processzorokat amikre akkora hűtőborda kell mint a fejed, de cserébe nem is lehet azokat nemhogy starbucksba, de amúgy sehova se vinni. Szerintem első körbe hasonlítsunk ugyanolyan termékkategóriákat, ott már előfordulhat, hogy árnyaltabbak lesznek a teljesítmény különbségek (s nem itt nem a 4+ kg-s gamer "mobil" laptop abominationökre gondolok)
-
IgorKGB
csendes tag
a 6 ghz-es , 24 magos intel processzoromon akkora hűtőborda van mint a fejem, mit akar az apple ilyen vakarékokkal ??, értem én hogy a starbuksba meno dolgozni egy ilyennel, de többszörösen lassabb vele a munka mint egy asztali gépen, kinek éri ez meg ?
-
Carasc0
őstag
Amúgy milyen innováció a "Scary Fast", mikor M3 vs M2 csak 15%-kal gyorsabb?
Na meg ez az összehasonlítási politika: M1-nél 50%-kal gyorsabb.. Miért kell régebbi modellekhez viszonyítani? Nagyobb legyen a wow-hatás?
-
lohi
tag
Na, ezek már jó kis érvek és ahogy írtad nem csak a harapott alma él ezzel. Szóval igazából ezek jó kis érvek a tendenciával szemben.
Mellesleg ez a hordozhatóság ára (no nem a kijelzős dolog mit írtál, az szimplát pénzéhes köcsögség). Az hogy valami ennyire vékony legyen és ennyi minden belekerüljön nem nagyon van más megoldás.
De senki nem vitatja, hogy itt mindennek megvan az ára, nem is kevés.... -
Carasc0
őstag
Az Iphone 15-nél meg olyasmit olvastam, hogy minden alkatrésznk van egy kódja, amit aktiválni kell, és azt csak az Apple tudja. Tehát bye-bye sufni szerelés...
Amúgy igen.... Apple is beállt a sorba. Pénz pénz...
1. Vedd meg
2. Bontsd ki
3. Kapcsold be
4. Használd
5. Tönkrement? ---> Dobd ki!
6. Vegyél másikatMindenhol ez megy már...
Apropó! +8Gb RAM kerül +100k-ba. Jesus!
Viktor77: Végigfutottam. Továbbra sem értem a mondatodban szereplő tényezők közötti összefüggést.
-
Vannak más érvek is apple laposokkal szemben.Történetesen hogy mennyire javíthatatlanul vannak összerakva, hogy ha majd pár év múlva megdöglik benne az ssd akkor mehet a kukában mert az is oda van forrasztva,
( https://www.youtube.com/watch?v=0qbrLiGY4Cg ) ahogy az is vérlázító hogy két tök új és tök ugyanolyan mac képernyőjét nem lehet kicserélni, mert nem működik jól, az egyedileg összepárosított hardverazonosítók miatt.
(https://www.youtube.com/watch?v=r0Hwb5xvBn8) Ahogy a forrasztott ram is szimplán paraszt lehúzás! Már hogy a boltban 16K ért kapható +8gb ramért elkérnek +60-100k-t.
De ez az egész hidegen hagyna ha nem látnám hogy szép lassan veszi át a többi laptopgyártó is az üzleti kategóriás gépeknél ezeket, mert így jobban le lehet húzni a jónépet. Aki ennek tapsikol és örvendezik hogy milyen szuper a mac, az szimplán szerintem nem gondol bele ennek a hosszútávú következményeibe. -
mad823
őstag
A winfos-t kommentelők hajlamosak szemet húnyni afelett, hogy szegény Windowst úgy kellett megírni, hogy kb. bármin működjön, míg a macOS és az Apple szoftverek csak és kizárólag ezen az architekturán futnak. Szóval nincs itt min csodálkozni.
-
Carasc0
őstag
+1 pacsi!
Így van! Az Apple már minden feature-ért külön összeget számol fel. Azért +16GB modul +100k? Mit tud az annyiért? Nem látom a varázslatot.
A kulcs pontosan az amit írtál: Saját hardver+saját szoftver. Erre specializálódott fejlesztőbrigád, több szintű teszt. Bazi jól hangzik, van nagyon nagyon sok előnye, de meg is kéri az árát. Nyilván a reklám is e köré épül, de csak a saját házatáján tiszta minden.
Azért mai napig érezzük Jobs árnyékának ridegségét --> Jobs eredetileg semmilyen külsős app-ot nem akart engedélyezni az Apple hardverein. Valahol ez most is érződik.
Viktor77:
Nos én is Windows felhasználó vagyok. Mitől rosszabb egy ember ez által? -
lohi
tag
Pedig de. Az optimalizáció a kulcs. Ezt a win nem tudja meglépni. No nem azért mert ostoba, hanem mert a helyében ez lehetetlen. Nem ő gyártja a hardvert az oprendszer alá. A harapott alma igen. Ha megnézel a konzolt abban az AMD apu-ja pörög, dedikált videókártya nélkül. Miért nem képes erre egy laptopban is? Optimalizáció ennyit számít.
Amit írtál még, hogy egy pronál 16 lenne az elvárható minimum, főleg ennyi pénzért tök igazad van. Azért lépi meg az apple ezt, mert annyira nem számít azzal is megy... amúgy pont erre az érzésre hajaz, és présel ki az emberből plsz 100 ezreket.
Nekem sem múlott sokon hogy ne nagyobb memóriás gépet vegyek, de úgy voltam vele ha nem válik be, akkor az csak plusz kidobott pénz. Én lepődtem meg a legjobban.. -
Carasc0
őstag
Kollégám PS és Adobe Illustrator felhasználó és oktató! Macbook Air-t vett. Megcsodáltam a masinát. Mondta hogy 8Gb van benne. Azonnal megkérdeztem, hogy WTF 8GB? PS-re meg Illustratorra?
Válasza hasonló volt, mint neked, hogy igen csak 8GB de mégsem érzi hogy kevés lenne. Hát nem tudom, azért ennyire nem varázsló az Apple.
zhit86: +1
Szerintem is EPIC FAIL egy multimédiára kihegyezett szemlélet melletti fejlesztett technikai eszközben a 8GB manapság. Air-ben oké. Pro-nál minimum 16GB....
miqlas #25:
Osztom a véleményed. Mert bár stabilnak érzem az Apple világát, azért némi vetítés van a dologban. Rommá van optimizált szoftverek persze gond nélkül mennek, minden más ami nem born-Apple app, az már kevésbé. Én a GPU-n nevetek. Mikor egy RTX 4090 hűtéséhez is mekkora hűtőburkolatra meg mechanikai elemekre van szükség, akkor egy 40 magos GPU-ra elég egy pici ventis lapos cucc, miközben elvileg 4090 szinten van a teljesítményük. Tollas a hátam.... -
Felesbandi
senior tag
Nekem fejlesztokent eleg lenne a leggyengebb M3-as proci, de 64 giga memoriara viszont szuksegem van. Viszont ehhez feljebb kell lepni a gyengebbik M3 Max procira, de azzal csak 36 vagy 96 giga RAM-om lehet, 96 viszont mar nekem is sok. 64 gigat csak a legerosebb procival valaszthatok, pedig a leggyengebb proci is eleg lenne nekem. Jol kimatekoltak ezt, hogy a dragabbat vegyed...
Mindegy, valamelyiket kiharcolom a munkaltatomtol, mert az i9 piszkosul throttlingol...
-
lohi
tag
A tapasztalat amik ezeket az érveket mondják, nem a hit. Igen a kiszállás a legbölcsebb dolog, ha már nincsenek, vagy nem is voltak tények melletted.
Egyébként kizárólag ezért írtam ide: konzumeridiótának készülnek ezek a cuccok! Nem a használat a lényeg, hanem a „hûûû, mije van ennek a csávónak/csajnak”
Eszem ágában sem volt bármit is fikázni, vagy a tapasztalataimat kéretlenül megosztani.. Mindenki azt vesz amit akar, de ezzel amit írtál meg lettem szólítva. Szóval vörpísz! -
lohi
tag
Az elmúlt 3 évben 4 laptopot 'használtam' el. 2 asus, 1 hp és 1 lenovo. Nem úgy értem hogy tönkre mentek, de a munka elég sokszor megakadt azért mert winfosos gépek voltak. Sokszor jól működött és jó volt, de mikor megakasztott ki tudtam volna vágni a kukába. Amióta harapott almát használok (air 15 megjelenése óta) 1x nem fordult elő velem ilyen. Használok blendert is, nem tudom megerősíteni a pletykádat. Nem fagy, nem lassú.
Itt azt hozzátenném, hogy a wordpress oldlak készítése nem igazán webfejlesztés, aminél igenis számít a ram. Mivel nem tudod miért, ebből következtettem a wp-re..
A winfos igenis sokkal, de sokkal jelentősebben belassul ha elkezdi használni a swap-ot. Ez az mai a harapott almánál nem látszik. Működik és teszi a dolgát.
Egy winfos laptop addig működik jól és gyorsan amíg megvannak a speciális körülmények hozzá.
- legyen töltőn
- a memória limit közelébe ne legyen
- bármelyik gyártó bármelyik meghajtója épp működjön jól
- keljen fel az alvásból
- a Jupiter és a Neptunusz szerencsés együttállása (persze ez vicc)
Míg egy mac akkor működik jól és gyorsan:
- ha be van kapcsolvaEzek a szomorú tények, mikor első próbálkozásom volt mac-el, akkor az inteles volt. Nem is volt jó. Most M2-van. Összehasonlíthatatlanul könnyebb az élet vele. Ennyi.
-
moleculez
veterán
válasz
gerbaudcorp #20 üzenetére
Erre nem gondoltam, igazad van. Így már csak a 8GB-be tudok belekötni.
-
miqlas
őstag
... pont, hogy (sajnos) van tapasztalat! Persze, ha egy programot szarrá optimalizáltak Almára, akkor fut mint a nyúl, de amint egy általánosan megírt szoftról van szó, letérdelnek az M procik - így hirtelen a szakmámból a Blendert tudnám megemlíteni! Amúgy weblapokat is gyártok és ott pont teljesen tök mindegy, hogy mennyi ram vagy cpu erõ áll rendelkezésre!
Ja! A winfos sem térdel le már jó ideje az ilyenektõl, csak a magukat még mindig geek-nek tartott Apple-consumerek állítanak ilyen hülyeségeket! -
gerbaudcorp
csendes tag
válasz
gerbaudcorp #22 üzenetére
Az viszont szerintem is gáz, hogy Pro modelleket árul az apple 8GB RAMmal.
-
ilor14
tag
válasz
gerbaudcorp #22 üzenetére
#22 és #18: Anno céges M1-es 13"-os Pro nem bírta 8 giga rammal (rosszat szállítottak ki és ideiglenesen kellett csak használnom), folyton meghalt és akadozott úgy, hogy Teams képernyőmegosztás ment, háttérben böngésző (Arc) és Docker konténerek.
Amint lecserélték 32 gigás 14"-os Pro-ra minden probléma megoldódott, amíg nálam volt egyszer sem swapelt#19: Nem dolgoztál még Mac-en akkor, minden nap terminált kell használnom, a WSL-el most elmegy a Windows, de a ThinkPad és Mac közt ég és föld a különbség, nem a ThinkPad javára. ThinkPad-ben 11th generációs processzor van (ami fél évvel fiatalabb is, mint az M1), de sokkal lassabb, hangosabb a ventilátor miatt és az akkumulátorja is egy szar.
-
gerbaudcorp
csendes tag
512 az alap. Valóban kevés a 8 giga, de talán kissé túlzás a "pár weboldal megnyitásától elszáll" rész.
Egy M2 airről írok, 8G RAM-mal, és simán megy a win 11 parallelsen, Safari 7-8 lappal (nem face egyik sem ez tény), Mail (2 fiókkal), Messages, Brave (youtube videókkal), Music, MS Word, Plexben az X-Akták 720p-ben, de kíváncsiságból egy Logic-ot is nyitottam mellé egy bazinagy projekttel és hát váltig állítja a rendszer, hogy 1,3GB szabad, a processzor meg nem megy 40 fok fölé venti nélkül. Én ezzel kiegyezek. Pár évig még biztosan, és mivel nem 700-ért vettem, nem veszem magamra a konzumer idiótaságot -
lohi
tag
Azért itt meg kell jegyeznem, nem winfosról van szó.
Ezek a gépek nem halnak le és használat közben észre sem veszed ha kifogy a memóriából és a jóval lassabb swaphoz nyúl, nem is kis mértékben. Én dolgoztam (webfejlesztés és nem volt spórolás a memóriával) m2 air 15-el 8gb ram és 256ssd és tapasztalatból mondom, nem látszik. Persze ha valamit renderelni kell vagy virtualizálni kell akkor igen, de amire te használod ott simán elmegy. Az ára magas, de mégsem. Sok winfos gépen (volt ott milliós is) mentem keresztül mire kikötöttem a mac-en. Mostanában biztosan nem térek vissza. Azt amit egy mac tud, jelenleg egy winfos gép sem. Egyszerűen csak működik. Ja igen, nem játékra van tervezve, ami egy létező kategória...
-
Raymond
titán
válasz
moleculez #14 üzenetére
Az lenne meg erdekes ha kijonnek a gepek jovo heten es az elso tesztekbol kiderul hogy amit a NAND-al megleptek tavaly az M2-es gepeknel hogy a 256GB csak egy chip es fele sebessegu mint a 2 chip-es 512GB azt meglepik az iden az 512GB-al es azok most mar csak 1 chip es az 1TB kell a full sebesseghez. Akkor meg "jobban" nezne ki az az 1999EUR-os 8GB/512GB belepo 14" Macbook Pro
-
Pikari
addikt
Ahhoz tényleg konzumeridiótának kell lenni, hogy valaki közel 700 ezerért olyan, 8 giga rammal és 250 gigás ssdvel szerelt luxus facebookoló gépet vegyen, ami pár weboldal párhuzamos megnyitásától elszáll.
-
zhit86
csendes tag
iMac-ből alapban (nem CTO-s configként) fixen csak 8 GB RAM van...
A 14-es MBP-nál is a két gyöngébb config 8 GB-os.
Vicc.Milyen játéknál fog a "sugárkövetés hardveres támogatásának megjelenése" érvényesülni ennyi RAM-mal (pláne HiDPI aka "retina" kijelzőkön, ami ezekben van)?
A chip-eket alapvetően jól megtervezik, rengeteg energiát beleölnek, aztán ilyen olcsójánossággal agyonütik a terméket.
Az M999999 chip is még ilyen 8 GB RAM 256 GB SSD konfiggal fog kijönni?
Csomó (nem premium Apple reseller) viszonteladónál nincs is CTO-s konfig, vagy ha van is sok vásárló akkor is alapmodellt veszi, nem tudja, nem érti.
Persze, ha bővíthetőek lennének a gépek, akkor megbocsájthatóbb lenne (egy fokkal) a dolog, de nem azok.
Ott tartunk, hogy egy 800 ezer Forintos gépet nem adhatsz a kamasz gyerekednek, mert mi van, ha netán IT területtel akar foglalkozni, ilyen iskolába, egyetemre akar menni stb.
8 GB RAM-on szerintem az Apple saját cucca (XCode) sem megy el, hogy bármilyen más, kicsit is kurrens dologról már ne is beszéljünk. Docker: felejsd el. Parallelsben egy Windows vagy egy játszós Linux (tanulni stb.): haha, nem neked.
Nem mindent lehet elkenni memória tömörítéssel és egyéb trükkökkel.
Legalább 12 GB-ra felmehettek volna minimumként.Valaki igazán felkérdezhetné már Tim Apple-t erről.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
kakuk.tamas #1 üzenetére
Szépítettem rajta
-
Raymond
titán
válasz
ForRedGlory #9 üzenetére
Nagyon ugy nez ki hogy a 24" iMac a 21" es a 27" iMac-et is valtja. Ezt a reszt nezd [link] Mindkettot emliti hogy az uj M3-as mennyivel gyorsabb. Nem ugy nez ki hogy a 27"-nek terveznenek utodot.
-
Jhonny06
veterán
válasz
kakuk.tamas #1 üzenetére
Inkább te nézd át..
-
ForRedGlory
félisten
Egy 27-es iMac valami ördögtől való bűn lenne?
-
joey04
titán
Kár, hogy az iMac-nek ilyen szerepet szánnak manapság. Régen egy komoly gép volt.
A macbook pro jó lett, leszámítva a herélt sima m3 8gb ramos verziót. Az vicc.
-
Raymond
titán
Igen, tobbszok kihangsulyoztak hogy "a meg Intel-es Mac-eket hasznaloknak" milyen jok ezek az uj gepek. Egyertelmu hogy a legkozelebb megjeleno OS mar dobja az Intel tamogatast en bloc. Mar az utobbi kettolvel is faragtak az egyes modellek tamogatasanak az eveibol es jovo osszel az utolso Intel-es Mac epp 5 eves lesz.
-
törölt tag
Szvsz ezzel a szériával már az Intel támogatás kivezetésének ágyaznak, a prezentációban külön kitértek az utolsó Intel Mac-ek és az M3 közötti (jelentős) különbségekre.
A másik, hogy jól láthatóan átálltak az iPhone-oknál már ismert "fél lépésekben haladunk" módszerre, azaz nem az előző szériát akarják minden áron überelni, hanem a 3-4 generációval régebbi modellek tulajdonosait célozzák, azaz az M1-eket kb. az M5-nél lesz majd értelme cserélni (2-3 év), az M1 Max-eket meg az M6-nál (3-4 év). -
Raymond
titán
Az Europai arazas megint jol sikerult. Abbol a $1499-bol nem 1699€ lett hanem 1999€...Es persze a tobbi is ehhez hasonloan alakul.
-
Samott
addikt
Azert a kozel 15 millas MacBook Pron meg en is meglepodtem. Aztan elolvastam ujra.
-
kakuk.tamas
addikt
Az utolsó bekezdést nézzétek át.
Várom már, hogy legyen az iStyleban, hogy megtudjam nyomkodni őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Apple Scary Fast rendezvényén két új MacBook Pro és egy új iMac érkezését jelentették be az SoC mellett.
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Dell Latitude 5510 15,6", i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest