Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Gamepad
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ptk
csendes tag
Sziasztok!
Gondoltam nyitok egy új forumtémat ezzel az alaplappal kapcsolatban.
Itthonra szerettem volna összerakni egy alacsonyfogyasztású tüzfalas gépet, mely NAS-ként is kiszolgál. Oprendszernek Debiant szemeltem ki, eddig is ezt használtam ilyen célra.
Teljes konfig:
Proc: i3 2120T
Alaplap: DH77DF
RAM: Kingston 2x4GB LoVo (1.35V)
LAN: Intel Gigabit Ethernet (PCI-E)
HDD: SSD Kingston 60G
PSU: Corsair CX430 v2Nem rég vásároltam egy ilyen mainboard-ot, mellyel nem teljesen vagyok megelégedve. Első beüzemelés során már észleltem érdekes dolgokat. BIOS menü nem úgy jelent meg ahogy kellett volna. Kicsit furcsálottam a dolgot, de betöltve a gyári beállításokat helyre jött a menürendszer. Alapvetőleg ez nálam nem sok vizet zavar, de ezzel együtt jelentkezett más hibajelenség is ami már bosszantó.
Debian alatt mindenféle optimalizációt megcsináltam (power save), ami látszólag jól is működött (pl.: cpufrequtils, powertop stb.). Egy Voltcraft mérővel mértem a 230V-os hálozatból felvett fogyasztást. Mivel a gép napi 24 órában üzemelne, így számomra kritikus az idle módban felvett teljesítmény! Leginkább erre figyeltem, ezt mértem.
Következőket tapasztaltam:
Alap konfignál 25W -os fogyasztást mértem. Optimalizálás során 2-3W-ot nyertem! Gondoltam mahinálok a BIOS-on belül, kikapcsolok pár dolgot, mint pl.: hangkártya, firewire stb. Ujabb wattokat nyertem! Egészen lementem 18.5 W -ig! Billentyüzetet kihúzva tapasztaltam 18W alatti fogyasztást is. Ez szerintem reálisnak mondható, amivel meg is vagyok elégedve. A probléma ott jött ki, hogy tovább szerettem volna optimalizálni a rendszert, mondjuk a memória feszültség csökkentésével. Alapból ugye 1.5V-ot kapnak a modulok, de a gyári leírás alapjan mind az alaplap, mind a memória támogatja az 1.35V-os feszültséget is.A BIOS-ban a Performance menüpont alatt lehet finomítani a feszültségeken. Levittem 1.35V-ra a feszültséget és reboot után tapasztaltam, hogy az alaplap nem indúlt. Ezen gyorsan segítettem egy BIOS recovery -vel. Addig kisérleteztem, míg rájöttem, hogy 1.4V alatt nemigazán üzemképes a dolog, így hát hagytam 1.5V-on üzemelni a ram modulokat. No de... Jó lenne, ha ez lenne a legnagyobb roblémám.
Amint belépek a Performance menübe (nem módosítok semmit!!!), majd kilépek a BIOS-ból, az oprendszer felállása után azt tapasztaltam, hogy a jól belőtt 18.5W -os fogyasztásom az istenért se megy lejebb 23-24W-nál! Ezután a BIOS-ba lépéskor ismét tapasztaltam, hogy valami nagyon nem stimmel. Ugyan úgy rosszúl jelenítette meg a menüt, mint az elején mikor elösszőr helyeztem üzembe az alaplapot. BIOS alaphelyzetbe állítása során ismételten nagyjából helyre állnak a dolgok, de a fogasztás ezekután is hektikusan változik a BIOS piszkálása során (tényleg nem állítok semmit, csak belépek néhány almenübe). Ha nem lépek be a BIOS-ba, akkor a mért idle eredmények stabilnak mondhatóak!
Következőket próbáltam, de nem segítettek:
- BIOS frissítés
- BIOS resetValakinek volt esetleg hasonló tapasztalata?
Felvettem az Intel supporttal a kapcsolatot, de gyakorlatilag leráztak azzal a dumával, hogy a Linux nem supportált OS ennél az alaplapnál. Hiába ecseteltem neki, hogy függetlenűl az OS-től, a hibajelenség fennáll, de csak hajtotta a magáét.
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez most BIOS szoftver probléma vagy az alaplappal van valami hardveresen? Ha utobbi, akkor viszem vissza, mert garanciális! Kérdés: "mit kezdenek vele?"
Amúgy én az elöbbire tippelnék, de sajnos eddig csak falakba ütköztem mikor segítséget kértem.
Kíváncsian várom a Ti tapasztalataitokat ill. köszönöm előre is a segítéget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Autós topik
- One mobilszolgáltatások
- Elektromos autók - motorok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- SkyShowtime
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest