- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Dell notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit a Coffee Lake-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
válasz
keIdor #13747 üzenetére
Nalam az osszes 9900k "hutheto" kb 1.3Voltig, (OC frame nelkul) tehat ugy fest a helyzet, hogy 200Wattos sem kepes lehuteni a hutom, amit nem tudok elhinni egy ilyen hutotol.
Anno a 8700K-t siman hutottem probara 1.435v mellett, csak nem mertem ugy hagyni 24/7-ben, mert nekem az a fesz mar nagyon sok volt latni is, foleg amiatt, mert 1.34v mellett ment 5GHz-et, 1.435 kellett neki az 5.1-hez.
De lenyeg a lenyeg tudtam azt is huteni, azt akkor meg csak egy Corsair H115i PRO-val (2x Noctua 1500rpm-es ventikkel a gyari helyett)
Majd a 9900K-hez mar keves volt, jott az Eisbaer 360 (3x Noctua 1600rpm ventikkel) ez mar jobb azert par fokkal, de meg mindig ott tartok, hogy a reggeli rantottamat a procin siman megtudom sutni
Passz lehet az alaplapom egy foshulladek, de nem tudom mennyire akarom en ezt cserelni, igazsag szerint hagyom az egeszet az eredeti kupakolt procival ahogy van, jo az nekem, majd szol ha ugy dont, hogy kigyujta magat -
keIdor
titán
válasz
pendre54 #13737 üzenetére
Az a baj senki nem tudja mi lesz 3 év múlva.
Szerintem mindenre elég lesz 2022-ben is, csak jön az új konzol generáció és úgyis arra fejlesztenek elsősorban. Kérdés, hogy a Zen 2 elhúz-e vagy sem.Én egyébként alapon használom a 9700K-t csak alulfeszelve. 4,7@1,14V allcore (AVX2 mellett is ennyi) mert semmi különbséget nem érezni 5GHz-en sem...
-
Devid_81
félisten
válasz
Hublot #13736 üzenetére
Kiprobaltam az uj procival elmentett beallitast biosbol amit az 5GHz-hez lottem be az eredeti procihoz (5GHz@1.31v)
Az uj proci konkretan a biosban lefagyott ezen a beallitason mikozben lepkedtem ki/be menu pontokba
Probakepp 4.9GHz@1.31 windows betoltes kozben fagyott.
4.8GHz@1.31v windows betolt de AIDA azonnal fagyott.
4.7GHz@1.31v stabilnak tunt...de mar a dobozaban van a cucc, kihagyom most a "fejlesztest".
Majd talan a KS, de en abbol is kifognek egy olyat ami 1.4v mellett tudja csak azt amit rairtakSzerk: (#13738) Tomassy00 Az ara azert ennyi mert 14nm krizis van inteleknel.
Annyira elszamoltak magukat a 10nm-el, hogy nem is gondoltak volna, hogy nekik meg 14nm-eren kell gyartani mostansag, igy mar az osszes dolgozojuk otthon kessel kalapaccsal IS procit gyart, csak, hogy kielegitseg a nepet, es azert ilyen huzos ez, mert a ketkezu munkanak megvan az ara.. -
Üdv!
Tudom, hogy aligha van itt a topikban olyan valaki, akinek már konkrét tapasztalata lenne egy non K-s 9700-as procival, de azért kérdeznék. Nekem úgy érzem, hogy fölösleges lenne a K-s verzió, mivel azt csak gyári beállításon használnám, viszont így is kellene alá valamilyen komolyabb Z390-es lap, meg gondolom, hogy tuning nélkül is melegszik rendesen, tehát hűtésre is oda kell figyelni.
Viszont, a non K-s verzió kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegszik, meg lehet hogy egy mezei alaplap is elég lenne alá, mint pl. egy Asus Prime Z390-P.
Kizárólag csak játékokhoz lenne használva, mint pl. BF V multi, egy RTX 2070-es kártyával, egy WQHD-s, 144 Hz-es, G-Synces monitorral, 16 GB (2x8) 3200 MHZ-es RAM-al.
Véleményeket kérnék, hogy kb. 3 évig elég lenne csak játékokhoz? Már 7-8 éve vagyok inteles vonalon, és ez az új Ryzen generáció egyelőre még számomra elég sötét ló.Ja, még egy dolog, ki lehet azt valahonnan bányászni, hogy mennyi a magonkénti órajel, mint itt a K-s teszben:
[link] -
-
Pepe78
őstag
Sziasztok!
Képbe került egy még garis, dobozos ROG STRIX Z370-F GAMING lap.
Megvettem.
Remélem jól passzol majd a 8700k val.HA beüzemeltem még jelentkezem.
-
PeTeR_33
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy I5 9600K.
Ehhez a procihoz vettem egy B365 ös alaplapot.Azt a tanácsot kaptam hogy toljam ki a proci power limitjét.
Mit kell ehhez állítanom?
Nagyon laikus vagyok.Asus B365 gaming lapom lesz egyébként.
-
MZsoltee
veterán
válasz
Locutus #13726 üzenetére
Az mATX-en bukik meg a dolog.
Különben:MSI B450 Gaming Pro Carbon AC -
Locutus
veterán
válasz
MZsoltee #13721 üzenetére
Legyen rajta rendes ALC1220, hátlapi SPDIF kimenettel, vagy legalább 4pin alaplapi SPDIF-el, rendes VRM hűtéssel, rendes M.2 elhelyezéssel, amit nem fűt a VGA, és ne legyen rajta kis ventis chipset hűtés, ami nálam 24/7-ben kb 6 hónap után fog zörögni... és akkor itt jön a képbe, hogy a BIOS támogatja e rendesen az új Ryzen3t. Ez szinte mindnél bugos, és az MSI is hiába ad ki most MAX verziójú új BIOS-os B450 lapokat, azokon is a foscsi ALC892 lesz. Dióhéjban.
-
snecy20
nagyúr
Ellencáfolatként rögtön be is lehet nyomni ezt az Intel 4Ghz vs AMD 4Ghz tesztet.
[link]
A potenciális vevőkör nagyrésze még mindig játékra használja ezeket a procikat, és ameddig a 9900K még 4Ghz-en is veri az AMD-t, nemhogy 5Ghz+ -n, addig szerintem elmondható hogy még 2019 közepén is teljesen ésszerű és jó döntés 9700K / 9900K-t venni. És itt továbbra is ki kell hangsúlyozni hogy játékokban.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Locutus #13719 üzenetére
Más súlycsoport azért árban a 9900K és a 2080Ti.. Amennyit kóstál a 2080Ti, attól kevesebbet költenek az emberek a komplett konfigra.
Szerintem hamarosan annyi lesz a 9900K, mint volt a 4 magos korszakban a 6700K / 7700K., azt a pénzt meg viszonylag sokan kifizették.
Pl. látok aprón 120K-ért 9900K, annyiért akármikor jobban megéri az AMD 8 magosaival szemben. -
Locutus
veterán
válasz
MPowerPH #13710 üzenetére
Én pl azért hajlok egyre inkább a 9700K/9900K felé újra, mert egyrészt ugye vágtak az áraikon, másrészt egyszerűen nem találok rendes mATX AM4 alaplapot, amin minden van úgy, ahogy nekem kell. Intelből meg egyszerre többől is választhatok, akár B365, Z370, Z390. Mindből van olyan mATX ami jó lenne.
Pedig bepróbálnám én a 3900X-et is, de így egyszerűen nem bízok a hozzá való alaplapokban. -
Carlytoo
senior tag
válasz
papafater197 #13700 üzenetére
Ez a 1151 V2-es topik. Tehát I3/5/7 8xxx és I3/5/7/9 9xxx. Van a Tiedre egy külön topik. Azt viszont hozzátenném, hogy ha jól akarsz tuningolni mindent manuálisan csinálj. Ne engedd, hogy az alaplapod oldja meg helyetted.
-
-
MPowerPH
félisten
Szelsoseges, alt. nem ez a megszokott sorrend.
Ez nem friss, most mar a Ryzenek vannak a lista elejen. 3600X pl. a 9900K -t is uti itt a PH -n, es harmad annyiba kerul, negyed annyit fogyaszt. 3700X meg mas ligaba kerult.
Egyebkent a viccet felre teve, jok lettek ezek az uj Ryzenek, de sajnalatos, hogy a 8 magos modell is egy vagott lapka, binnelesbol visszamaradt gyenge chippel. 3900X, es foleg a 3950X erdekes lehet, mert a tobb mag mellett a jobb chipek kerultek a lapkara(az architektura erre lett tervezve, nem arra, hogy megvagjak, az csak penzsporolas), igy a par magos boost orajel is joval magasabb lehet ezeknel, ami mar boven versenykepes, es e mellett sokszalon a legjobbak a szegmensben. -
BeZol
őstag
válasz
MPowerPH #13706 üzenetére
Szegény párom, mióta összeköltöztünk, 3500 Ft helyett 13.500Ft a villanyszámlája havonta, viszont 4. hónapja nem kockulok semennyit (de a gép 0-24 megy), most már "csak" 8.500Ft a számla
, és ebben a klímázgatások is benne vannak már.
Egy tipikus eset, amikor a 4/8 jobb mint a 6/6, és a 6/12 jobb mint a 8/8
A procikihasználtságok alapján én ettől függetlenül kerülném a 9700K-t is ha időtállóbb gépet vásárolnék, mert már 100%-ba nyalogat ez is: [link]
-
qad
senior tag
Észrevételem szerint ár-érték arányban és hőmérséklet(max 54 fok)/tuning(4 Ghz all core) szempontjából szerintem a 9400f a nyerő, mert az öntuningolós 3600x procinál már jobb vétel egy i5 9400f(50 000 Ft alatt), amiben nincs HT, tehát biztonsági szempontból is jó, teljesítmény szempontjából beékelődik a 3600, 3600x és a 3700x, 3900x közé. A ryzen meg ugyanúgy nem ér semmit SMT-vel, mint intel a HT-val, legalábbis játék szempontjából. Pont most csináltak erről is egy friss tesztet SMT on/off .
-
MPowerPH
félisten
Ket dologgal egeszitenem ki... 8 magig kell gondolkodni a jovoben is, 10-12 magot hasznalo game nincs. A konzolok miatt ebben nem lesz valtozas, igy a 8db fizikai mag lesz a legjobb. A 3600X -re is vonatkozik ez, de a 8700K is keves lesz, HT ide vagy oda.
De mit kapsz Te ezert?! Nem erted, hogy dupla annyit fogyaszt a sz@r Inteled, ev vegen nadragszij behuzas van e miatt, amikor jon a villanyszamla elszamolas. Melegszik(te magad is irod), huthetetlen mar 4.7 kornyeken is. Arrol nem is beszelve, hogy mar reg elloptak az adataidat, tovabba az osszes Inteles gep zombi eletet el, amiket a gyikember hackerek iranyitanak, igy gyujtik az infot es a penzt, hogy atvegyek a vilaguralmat.(en direkt telorol irtam ezt, mert a sajat geprol tul kockazatos lett volna, meg megtalalnak)
Szoval ne trollkodj itt azzal a lassu kazannal. -
BeZol
őstag
Hali!
Már 1,5 éves a konfigom, még Ryzen 1700X-es konfigról menekültem át, és most a friss Ryzen tesztek és fórumhozzászólások alapján azt látom, hogy az új Ryzenek gyárilag tuningolják magukat arra amire képesek, a manuális tuningnak pedig kb. nincsen értelme.
A 8700K gyárilag 4.3GHz all core, és egyáltalán nincs kimaxolva. A gagyi gyár paszta ellenére is képes bárki 4.6-4.7GHz-re felhúzni úgy, hogy 0-24-ben nem hevül túl = gyári 9700K kb.
Egy kupaktalanítást követően 4.7-5.0GHz között is könnyedén sikerrel jár mindenki, bár 0-24-es terhelésre vizezés nélkül nem megy tartósan a buli, csak kb. 1 órán át bírja a noctua csúcs léghűtője (chip függő mekkora feszültség kell és emiatt mekkora hő termelődik).
Tehát a Ryzen 5 3600 ellenében gondoltam megosztom az én mért eredményeimet is, milyen egy 8700K "kimaxolva", hogy legyen összehasonlítási alap annak, akit érdekel
Konfig:
ASRock Z370 Professional Gaming i7
i7-8700K @5.2/5.0 GHz (AVX offset 2)
Noctua NH-D15S
G.Skill FlareX 3200cl14 @4133cl16 /ryzen-hez ajánlott memória/
GTX 1080 TiÉn ha visszamehetnék az időben, akkor sima gagyi Z370 lapot vennék sima non-K i7-8700-assal (ez is all core 4.3GHz), egy egyszerűbb léghűtéssel ami 10-15ezerből megáll /pl. be quiet! pure rock/, hozzá olcsó 3000cl15 v. 3200cl16 memóriát.
Főleg játszottam régen /kb. fél éve csak filmezek és netezek a gépen.../, és én nem találtam olyan szitut, ami miatt megérte volna a 8700K. Belőttem ugyan fix 4.7GHz-re, de hogy őszinte legyek játékokban sehol sem jött elő, hogy húzni kellett volna a procin..., pedig én extrém kényes vagyok az fps számokra, lévén régebben versenyszerűen játszottam jó kis Counter-Strike-okkal is.
A 6/6 magos prociajánlásokat játékra továbbra sem értem, mert egy Battlefield széria 100%-ra tekeri és jönnek a mikrolaggok, hiába van 100+ fps átlagban. A 4/8-as procik ideje is leáldozóban (=6/6 proci kb.), tehát aki tényleg "tartós" processzort vásárolna, annak a sima non-K i7-8700-as a legolcsóbb vétel. Tudom, hogy xy csak ezzel-amazzal játszik és oda nincs szükség 6/6-nál többre, ez tényleg egyéni preferencia, de hogy kifizessek x-ezer Ft-ot úgy egy procira, hogy már megvételkor korlátokba ütközik, az szerintem gáz és rossz befektetés.
Aki i7-8700K-t vásárolna, az 4.6-4.7GHz-ig fog tudni tuningolni /legyen extra 10% erőtöbblet sima non-K 8700-ashoz képest, ez cpu limites játékban +10% fps-t hoz/, ehhez még mindig elég egy gagyi Z370-390-es alaplap, ellenben 4.7GHz-nél tartós terheléssel már hőfokproblémák lehetnek, és jöhet a deliddelés, ekkor pedig a saját tapasztalataim alapján amilyen hőfok volt delid nélkül 4.7GHz-en, ugyanolyan hőfok lesz 5.0GHz-en az extra feszültséggel. Ehhez viszont már minőségi alaplap kell /60+ ezer Ft/, minőségi hűtő /25+ ezer Ft/. Ezek a minőségibb alkatrészek csak a tartós 100%-os terhelés esetén kellenek, játékokban ilyen még talán pár speciális rétegjátékot leszámítva nem fordul elő /Battlefield széria ha jól rémlik 60-75%-on terhel 64fős pályán egy 6/12-es procit/.
A kevésbé macerás processzor a 8/8-as i7-9700K, hiszen gyárilag 4.7GHz az all core turbója és forrasztott a kupakja. A teszteredmények során pont emiatt veri el mindenütt a 8700K-kat, de ha azonos az órajel, akkor egyforma erősek. Részletesebb keresgélés után egyébként én arra jutottam, hogy 6szálig dolgozó játék esetén egyforma erősek, 8szálig dolgozó játék esetén a 8/8 jobb, 9-12szálat v. efelett használó játék esetén pedig a 6/12 a jobb vétel. Itt ismét megjegyezném, hogy a gyári "stock" órajeleken a 8700K 4.3GHz-en, a 9700K 4.7GHz-en fut, ezért is az fps-beli különbségek, ill. per pillanat a játékok többsége 8szálig ha dolgozik, ezért a "jelenre" jobb vétel a 8/8, de hosszabb távon szerintem nem.
Tehát a lényeg, hogy szerintem játékra a legjobb vétel egy non-K i7-8700 konfig. [link] 5-10%-ot hagy egy RTX 2080Ti-ben ott, ahol cpu limites a környezet.
Bolti árak alapján: 93k vs 110k vs 120k a 8700/8700K/9700K rangsor. Az extra 5-10% fps-többletet nem adja ki a matek, a sima 8700-as alatt pedig csak 6/6 van ami nem minden játékra elég.
Na ebbe a szituációba csöppent be a Ryzen 5 3600-as, ami most akörül van újonnan, mint egy használt non-K i7-8700-as, közben pedig kb. egyformák, ill. néhol itt is áll az extra 5-10% játékokban az Intel javára.
A matek alapján újonnan a Ryzen 5 3600-as jobb vétel lehet, de én továbbra is non-K i7-8700-ast vásárolnék, de ennyi irracionalitás beleférKöszi h végigolvastad, remélem hülyeséget nem írtam, és tájékozottabb lettél mint voltál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest