Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

válasz dabadab #5746 üzenetére

kezdem úgy érezni, hogy 1-1 dolgot kiragadsz a szövegkörnyezetéből, és arra válaszolsz. ennek így sok értelme nincs, hiszen amit írtam egyáltalán nem erről szól.

de ha szeretnél szőrszálhasogatni, legyen. ha a 100% menne el, akkor nem lenne mellette semmilyen más sugárzás, ha jól gondolom. illetve, azt gondolom van valamekkora hőveszteség magán a processzoron is (burkolat, stb), még akkor is, ha ez csak pár %. ebben egyetértünk?

először is leírtam a TDP definícióját, ami valóban nem a fogyasztásról, hanem a hőtermelésről szól. ez, mivel definíció, gondolom nem vitatod. az, hogy egyenesen arányos a fogyasztással én sem vitattam. ebben is egyetértünk?

másrészt, a TDP egy jelzés arra, hogy a CPU átlagosan maximum load-on mennyi hőt termel. ahogy írtam, ez egyenesen arányos a fogyasztással, de nem azonos vele (KELL hogy legyen veszteség, akkor is, ha az csak pár %...). gondolom ezt sem vitatod?

harmadrészt, miközben egy számról (TDP) beszélünk, nem beszélünk az egyes CPU frekvenciákhoz tartozó fogyasztásról, nem beszélünk az elképzelhető maximum load-ról, nem beszélünk a felhúzott procikról, és semmi másról, aminek lássuk be nem sok köze van a TDP-hez. ebben is egyetérthetünk?

szóval, valójában miről is beszélünk? szerintem a TDP egy irányadó szám, hogy valós használat mellett kb ennyi maximum hőleadást kell tudnia a hűtésnek. egyetértünk? azt pedig továbbra sem vitatom (és sokadszor írom le), hogy ezen (vagy bármilyen) terhelésen a CPU felvett fogyasztása egyenesen arányos a TDP-vel. egyetértünk?

azt viszont továbbra sem fogadom el, hogy pontosan annyi. van eltérés, hiszen a netes mérések is ezt mutatják, hol kisebb, hol nagyobb. ha minden proci TDP-je tök egyedi lenne, akkor minden noti gyártónak minden egyes processzorához más hűtési stratégiát kéne alkotnia.

remélem egyetértesz velem, és nem ragadsz ki több mondatot:) peace!

Új hozzászólás Aktív témák