Hirdetés
Aktív témák
-
L3zl13
nagyúr
1. Switch-et lehet úgy kötni, hogy gép és modem közé csak értelme nincs. Mert mint mondtam ide router kéne. Switch csak helyi hálózatban használható. Internetre felejtsd el.
2. Routerhez nem kell hogy menjen a gép. Pont akkor jó, ha nem akarod, hogy egy netmegosztó gépnek állandóan mennie kelljen.
PS: Majd próbálok lenyugodni. :)) -
-
Batman
őstag
l nagyából végigolvastam a topicot és ha jol értem akkor én a következőt csinálhatom!!
Van egy 1Mbit/s-es TV-netes kapcsolatom!És van négy gép a lakásban és ha min1iket össze akarom kötni akkor vennem kell egy switchet és arra fog bejönni a net és az majd tovább adja!!
De olvastam hogy a szolgáltató regisztrálja a hálókarim aminre először be volt kötve a gép!Tehát ha en most hazamegyek és átdugom a net kábelét egy másik képre akkor nem fog menni??
Fel kell hívnom őket hpgy új hálókártyám van és regisztrálják ujra de ekkor már a swirchbe lesz beduga!!
Na köbö ennyit szűrtem le a Topcból! :))) -
tocsa
senior tag
Szerintem kevered a szezont a fazonnal.
Itt most nem arrol beszelunk, hogy a megosztast hogyan erzekel(het)ik, hanem, hogy mi van ha halokartyat cserelsz.
Egyebkent nagyon egyszeru, meg kell nezni a szerzodesben, es ott kiternek erre is. Asszem nalam ugy van, hogy 3-szor valtoztathatod osszesen, es valamennyit fizetni kell, ha valtozik (1000 HUF korul?). Es igen, a kabeltv modemeket, es az azon levo halokarikat beregisztraljak, es ha cserelsz mindenkeppen szolnod kell, hogy atregisztraljak, es menjen a net.
vernyul:
Ha pedig a megosztas erzekeleserol van szo akkor kiocsit nem vagy kepben. Egyreszt szerintem nem TCP-t, hanem IP-t akartal irni, mert mi van, hogyha csak UDP-vel kommunikal a user (radiot hallgat es jatszik). De IP forgalomnal is a feled aramlo csomagoknal mindegyiknek a halora rakotott gateway gapad IP cime szerepel. A NAT netmegosztast Linux alatt azert is hivjak Masquareadingnak, mert cimforditast vegez, es kivulrol nem latsz bele az alhaloba. Megosztas erzekeleshez fejlettebb technologiak kellenek.
De ehhez kulon topic kene. -
tocsa
senior tag
Na, csak az elso par hozzaszolast olvastam de nem valaszolt senki arra, hogy mi a kulonbseg a ketto kozott.
HUB: A legprimitivebb szerkentyu a vizsgaltak kozott. Csak annyit csinal, hogy agyatlanul az portokon erkezo frame-eket tovabbitja a tobbi portra is. Igy tudja az UTP-s rendszerben emulalni a kozos eleresu csatornat, amit BNC-nel nem kellett emulalni, mert az fizikailag is az volt.
Csak annyit tud, hogy mindegyik port fele teljesiti alacsony szinten a szabvanyokat, es forgalmat kopiz.
switch: HUB-nal anniyval intelligensebb, hogy kepes forgalmi adatokat is erzekelni. Persze ezt nem olyan szinten teszi, mint 1 router. De mondjuk ha van 4 gep, amik kozul 2-2 kommunikal csak egymassal, mondjuk mindket par eseten filmet masolnak egyikrol a masikra, akkor a switch ezt jobban lerendezi, mint egy HUB, mert a HUB minden forgalmat mindenkinek odamasol.
router: magasabb szinten mukodik, mint a switch, IP forgalmat is ertelmez, es kepes routing algoritmus (pl. OSPF) alapjan rout-olni. -
atus
senior tag
Háttez naggyonjóóóóóó! :D Málnalekváron alig feküdtem ki...
Khm, Khmmm. ON. Nekem itthon nincs se szviccs se hub, a sajátgépem oszt netet a másodlagos gépre, amit az öcsémék használnak. Ez azért is jó, mert csak akkor tudnak netezni, ha én beleegyezek. ;] Viszont ha nem vagyok itthon, és valami csuda folytán nem menne a gépem, akkor bejönnek, póvert nyomnak és 2 perc múlva már használható a net az ő gépükön is. Anyagköltség 2500 Ft a plusz egy hálókari miatt. -
zrubi
senior tag
A hubokat sem csak így lehet összekötni...
HUB/Switch összeköthető a sima portjain keresztül is. Sőt olcsó, kis ezközökön csakis így, de ekkor a két hálózati ezköz közé keresztkábel kell.
Ennek hátránya, hogy a második hubon/switchen lógó gépek összesen kapnak 10 v. 100 Mbit-et olyankor amikor az első switch-en lógó gépekkel kommunikálnak.
A komolyabb eszközökön van olyan, hogy uplink, ami nem egy egyszerű 10/100-as csatlakozó, hanem a hub/switch teljes áteresztőképességével megegyező sávszélességgel kapcsolják össze magukat, így az előbb leírt hátrány nem jelentkezik. De ez csakis komoly ezközökön található meg...
Különben az ilyen olcsó hubok/switchek-nek nincs is akkora áteresztőképességük, hogy kiszolgálják az összes portot egyszerre 100Mbi/sec-os sebességgel, így nem is lenne sok értelme uplink csatlakozónak... -
VasBeton
csendes tag
Mivel nem találtam jobb helyet, ide írom:
Éppp most vetem egy 8as Benq switcht. Na most, megijedtem, hogy nincs rajta uplink feliratu csatlakozó. Azt tudom, hogy HUBokat csak így lehet összekötni, de mi van a switch-el. Ezt most egy sima porton ráköthetem 1. HUB-nak az uplinkjére 2. HUB-nak sima portjára 3. Másik switchre. Melyik megy? Lécci help, mert haverok megölnek, ha nem jön össze a hálóparty. :)) :O -
Krusty
csendes tag
TCP szegmens és nem csomag, amiben nem szerepel a célgép semmilyen konkrét adata a portcímen kívül. Ha az Index-es cikkre gondolsz az szvsz kamu. Nincs az a szolgáltató aki szűrné az adataidat és a virtual headerből számított checksum alapján nézegetné, hogy most ez honnan is jött. És soha nem is lesz, mert akkora +költséget jelentene, hogy egyszerűen nem érné meg. Ha nem így lenne, az ADSL-es topikokba írók fele már rég sitten ülne :D
-
Krusty
csendes tag
-
CsendPenge
őstag
Szerintem nem lehet, hogy letilt, hanem biztos. Ha jól tudom, akkor ezt úgy szokták csinálni, hogy a hálókari fizikai címét regisztrálják (és ez teljesen egyyedi, nem írható szoftveresen) a kábelesek, és ehhez kötik a szolgáltatást. Tehát már ugyanabban a gépben másik hálókarival sem menne.
-
winetoo
csendes tag
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy a TV-s szolgáltatást ha megosztom egy routerrel akkor a szolgáltató nem veszi-e észre hogy a háló kártya MAC addresse megvátozott mert így a routeré lesz az a hálókártya ami érintkezik a nettel. Ilyen esetben pedig lehet hogy letilt a netről. Azonkívűl feleslegesen vettem meg egy X Ft-ba kerülő routert. -
winetoo
csendes tag
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy a TV-s szolgáltatást ha megosztom egy routerrel akkor a szolgáltató nem veszi-e észre hogy a háló kártya MAC addresse megvátozott mert így a routeré lesz az a hálókártya ami érintkezik a nettel. Ilyen esetben pedig lehet hogy letilt a netről. Azonkívűl feleslegesen vettem meg egy X Ft-ba kerülő routert. -
TescoGazdasagos
csendes tag
Sziasztok!
A PPP protokollnak ket osszetevoje van, az LCP (Link Control Protocol) es az NCP (Network Control Protocol). Az LCP layer 2, az NCP layer 3. Az LCP a HDLC (High level Data Link Control) csalad resze, meghozza Link Access Protocolnak hivjak, es egy adott keretformatumot hataroz meg (flag+cimek, hibaellenorzo kod, stb. +flag). -
sebaj
tag
válasz
TescoGazdasagos #25 üzenetére
Hi
Szerintem a PPP layer 2-es protokoll. A PPP routerek kozott, host-router, betarcsazas protokollja (pont pont) persze ott van a PPPoE de zavaro lehet a switcheket bekavarni ide. A PPP Wan protokoll, a switcheket LANokban hasznaljak jellemzoen. (ethernet) Persze ATM, frame relay, SMDS ottvan igaz:) -
sebaj
tag
válasz
ne bantsd a layer 3-mas switcheket, sokat tudnak azok:)
-
hungeek
senior tag
válasz
látom benne vagy a témában.... :)
-
TescoGazdasagos
csendes tag
Sziasztok!
Toxic, nem egeszen igy vannak a dolgok :)
Hub:
OSI layer 1-ben mukodik, CSAK 0-kat es 1-eseket lat, multiport repeaternek is hivjak, nincs semmifele cimzese.
Switch:
layer 2-ben mukodik, CSAK Ethernet frame-eket, ATM cellakat, stb. (vagyis masodik retegbeli adategysegeket) lat, Ethernet eseten MAC address (48 bites) cimzese van. Vannak olyan switchek, amik layer 3 forwardingot is tudnak, de akkor is csak protokollok alapjan lehet szurest vegezni, IP cimek, vagy egyeb folsobb retegbeli informaciok alapjan nem.
Egy switch pedig tud ppp frame-eket tovabbitani, mivel a ppp az layer 2/3 protokoll (LCP+NCP), az LCP resze pedig a HDLC protokollcsalad resze.
Router:
layer 3-ban mukodik, ez az az eszkoz, ami mar IP cimek alapjan dont a csomagok tovabbitasarol.
az a hub, aminek IP cime van, az mar router :) -
TitiRii
senior tag
a gyengébbek kedvért 1 kép arról hogy is müködik ez(ez kicsit már komplikáltabb a sima dsl leosztásnál de ha az isdn részt kilöjük akkor u.a)
[L]http://area16.uw.hu/system.jpg[/L]
és ez perr pill is igy működik -
TitiRii
senior tag
barátom el vagy tájolva :)))
egy swich nem tud ppp t kezelni, csak ip csomagokat továbbit a cimzetnek nagyon le 1* rűsítve, nem tugya a dsl modemet kezelni vezérelni..
ha igy volna ahogy mondod akkor tök feleslegesek lennének a routerek :)
ha igy van akkor pár 1* kérdés:
mi az ip cimed az internet felé? és mogyuk ha az öcséd is netezik neki micsoda?
ugyebár ugyan annak KELL lennie ,akkor mégis mi végzi az átmaszkolást?
+1* kérdés: mi ''tárcsáz''? usernév és passt mivel adsz meg neki? a gépeddel? akkor a többi gépe hogy kapcsolodik???
alapátjáronak és dns servernek mien ipt adsz?
ugyan vannak olyan swich és hubok amiknek van ip cime és http protokolon lehet is vezérelni öket de erre nem képesek.
ha neked valóban igy müködik akkor neked vagy routered van, vagy nem áll hejt a valóságnak az amit álítasz. -
e-biza
őstag
hehe
a switchel minden géprol felcsatlakozol ha minden igaz. azaz ha 2 géped van a switcehn, kétszer csatlakozol fel... de tegyük fel ma már minden cég letiltja a 2ös logint, ergo router kell, ami 1 minigép, felmegy a netre, s a hálorol jövö kérelmeket szétosztja, és a visszajövöket is leosztja a hálon.. vagy nem? :) -
Tompo
aktív tag
válasz
CsendPenge #18 üzenetére
Jaja, sima adsl kapcsolat, tvnet-nel van modemes, adsl, kabelnet is.
-
Tompo
aktív tag
válasz
CsendPenge #16 üzenetére
:)) ennyire nem vagyok fasz...
tobb cegnel ahol dolgozom ment sokaig, de aug ota nem megy, venni kellettt routereket. -
Tompo
aktív tag
válasz
CsendPenge #14 üzenetére
tvnet-nel ment, de kb 3 honapja nem megy...
nem csak nalam sok helyen sem -
Tompo
aktív tag
válasz
CsendPenge #12 üzenetére
Hol van elofizetesed? Ez szolgaltato fuggo... Nalam is ugy volt az elejen, az uplinkben a dsl modem es utana minden gep kulon csatlakozott, de ez mar nem megy regota...
-
CsendPenge
őstag
Izé, akarom mondani, hogy keresztkábel van a dsl modem között, és a switch között, és sima (gép-hub) kábel van a switch és a gép között. A routernek egészen más pontokon kell domborítania, persze ezt is tudja (a legfontosabb pl. a protokoll átalakítás, meg ilyenek)
-
TitiRii
senior tag
válasz
CsendPenge #9 üzenetére
a swichbe dugod az adslt és megy? :DDD :DDD :DDD
neharagugy de ez kb olyan mintha azt mondanám hogy ha potkereket a vonohorogra rakom még repüéni is tudok a kocsimmal.. :DDD
swich nem képes kezelni iesmit, csak router, nem véletlen találták ki és nem véletlen van 20e ft külömbség. -
CsendPenge
őstag
Switch. Ez bőven elég. Ellég lenne egy huhb is, de árban nincs jelentős különbség a kettő között (feltéva ha a tudásuk is hasonló). Nekem otthon switch van (KTI KS-150) Bőven elég mindenre, és simán megy az ADSL több gépen is. Nem kell semmilyen router, vagy router server, nem kell egy rakat pénz sem. Ja, max. 25 EFt (bruttó) árból ki kellene hozni.
-
TitiRii
senior tag
igen de 1 router ami csak 1 portos(azaz csak egy gépet vagy 1 hub/swichet de azokon keresztül már akárhány gépet) 50e ft tol indul :(((
a te esetedben az a leg jobb megoldás és a leg olcsobb isha mind a 2 gépbe raksz 1 lan kártyát az egyikbe 2 öt,az lesz a server és az le osztya a másiknak a netet,(hátránya hogy csakk akkor van a kliens gépen net ha a server gép is megy. -
Ace
tag
Hm :-(
Az a lényeg hogy én úgy gondoltam hogy van két gép meg van az adsl modem kéne valami ami nem számítógép és leosztja a két gép között az ADSL-t erre akkor a legalkalmasabb illetve router kell hozzá? -
TitiRii
senior tag
ez lehet de tuti lewsz idővel másra is használva, spéci computernél planet 10/100 8 portos fémházas planet swich(fsd 803) 15.000 ft life time garanciával.
egy hub alig olcsobb etől és bár ez elég low end swich de swich :))
jobb mint a 8 portos 100 as hubok(lan partyn nagyon érezni az elönyét :)))
ha 2 gép közé kell akkor egyenlöre tényleg nem kell se hub se swich.
de ahogy kivettem az irásodból az hogy csak bedugom az adslt a hub/swichbe az sehogyse fog müködni..
ha érdekel van egy eladó ''router serverem'' :) -
launcser
senior tag
kapcsolat leosztására egy hub is bőven elég
vagy ha cask 1 gépre akkor közvetlen kábellel is össz lehet kötni..
szviccs az csak több juzernél frankó hogyha mást is csináltok, mert az portonként ad 10 v 100 megabitet
hub az összesen tud 10 v 100-at
de egy adsl 384 kbit :) -
TitiRii
senior tag
-
Ace
tag
Mi a különbség a HUB és switch között?
Természetesen mint a fórum elején itt is ADSL-el lenne a gond. Most akarok venni vagy egy HUB-ot vagy egy SWITCH-et nem tudom melyiket válasszam melyik lenne a legjobb a fent említett kapcsolat LEOSZTÁSÁRA...és hogy van e ezekkel valamilyen konfiguráció utólag vagy csak bedugom és kész..
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték, fődíj egy Samsung gamer monitor
- Telekom mobilszolgáltatások
- sziku69: Szólánc.
- War Thunder - MMO Combat Game
- Óvodások homokozója
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- RAID
- Candy: Okosvilágítás konyhai módon Shelly Plus 1 relével
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- LG 34UC79G-B 34" 21:9 UltraGear Full HD IPS Curved Gaming Monitor
- Dell Vostro 15 3590 laptop, notebook i3 10gen CPU, 8GB RAM, 250GB SSD, 15,6" repedt kijelző, W11, HU
- MacBook Air 13" 2015 1.6GHz i5 8gb Ram 256Gb 50ciklus
- LG (27GR95QL-B) 27" 240HZ OLED QHD MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G512LW 15 Gamer notebook - i7 10750H 32GB RAM 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest