- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Aktív témák
-
Hát, azért egy tokozás, néhány kondi, tranyó, ellenállás nem árt, ha van, ha a hagyományos eepromokról beszélünk. Meg persze szoftver. Kell hozzá külső cuccos, csak UV fény nem.
Az SRAM-ok (statikus) flip-flop tárolók, melyek addig maradnak 0, ill. 1 állásban, amíg van rajta fesz. De ezt írták. Elérésük nanosec.-ben mérhető, tehát bazigyors. Ráadásul nincs külső frissítére szükség, az sem vesz el időt. Ezek jók, L1, L2-nek. Viszont bazi drága, mert a bitenkénti tároláshoz több tranzisztorra van szükség, mint a dinamikus ramnál, így ráadásul nagyobb is.
A DRAM-nál egy bitet egy kondival is egy tranyóval tárolnak, de mivel szivárog a kondi töltése, ezért folyamatosan frissíteni kell. Lassabb is, és még a frissítés is gépidőt von el.
A ROM-ok teljesen máshogy működnek, ezek fejlődése azzal kezdődött, hogy olyan tárolást dolgoztak ki, amit egyszer gyárilag beégettek, aztán az megtartotta az információt.
RAM- Random Access Memory
ROM - Read Only Memory
PROM - Programmable -''-
A többit leírta az előttem szóló.
Mostmár volt időm leírni, talán ez elég lesz őszig. Én már szigorlatoztam belőle. :)
szerk: még annyit, hogy ezekhez (flash) is van csatoló, amivel sorosan programozód őket, de ez bele van integrálva a pendrive-ba.
Memóriákártyánál pl. úgy van, hogy a memóriacímzést is a kártyába integrálták, így egy régebbi géppel (digitfényképező) is meg tudsz nagyobb kártyákat címezni. Bár ez utóbbit csak fél füllel hallottam.
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
a file szintű hozzáférésben mi az érdekes? onnantól hogy van egy tetszőleges tárolód, ami bitenként, byteonként vagy blokkonként címezhető, lekérdezhető és írható, ugyanott vagy mint a floppynál a szektorok, lehet rá filerendszert létrehozni.
-
And
veterán
A statikus ramot ne keverd az eprommal/eeprommal. A mai bios chipek is flash-memóriák, azaz valamelyest módosított és gyorsított eepromok. Régebben alaplapokon és videokártyákon is sima (kvarcablakos) epromokban volt a bios. A pendrájvot meg úgy is fel lehet fogni, mint egy speciális eeprom/flash programozót. Az eprom és az eeprom között a leglényegesebb különbség a törlési módszer: az ablakos epromot csak uv-fénnyel lehet törölni, és csakis az egész tárat egyszerre. Az eeprom/flash chipeket meg elektromosan lehet törölni, akár kisebb egységekben, blokkokban is.
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
ahogy fent engem is kijavítottak, nem így van.
a dinamikus ram akkor is elveszti a tartalmát ha van rajta táp, kivéve ha rendszeresen frissítjük, ezt egy kiolvasás megteszi. a statikus ram megtartja egészen amíg van rajta tápfesz. a dinamikus ram legegyszerűbb megvalósítása mindössze egy tranzisztorból és egy kondenzátorból áll, a statikus meg általában flipfloppal van megoldva.
a *PROM az meg megint más.
pl innen indulj el és böködd a linkeket amíg mindegyiket meg nem magyarázzák:
http://www.webopedia.com/TERM/E/EEPROM.html -
Zebu
addikt
Tudtommal a dinamikus ram kikapcsoláskor elveszíti a tartalmát, ezt így is tanították, így is van... Viszont! A statikus nem teljesen tiszta már. Anno úgy tanultuk, hogy bele van égetve a tartalom és max eprom égetővel frissíthető. Ez volt az eprom, a Bios is ilyen. Vagy nem? Mi is az az EEPROM? kicsit el vagyok maradva...
Hova soroljuk ezeket a pendriveokat? ÉN az elvét sem vágom igazából és file szintű hozzáférést sem. Már elkezdtem kutatni... -
And
veterán
Gondolom magába a flash-chipbe itt sem csak úgy pikk-pakk esnek bele az adatok az usb-buszról. Nyilván körül van építve némi logikával, ami a keretrendszert adja. Azt hittem, a tárolási elv nem tiszta neked, nem a file-szintű írás/olvasás (az nekem sem teljesen világos :) ).
A floppy nem digitál technika? Mennyivel digitálisabb nála a flash (merthogy abból is létezik analóg tároló) ?
Mod.: eddie, úgytudom, csak a törlés módszere különböző, a tárolási elv nagyon is hasonló.
[Szerkesztve] -
Zebu
addikt
Figyi de az eeprom közel sem ugyanaz. Abba azért nem tudsz csak úgy pikk-pakk másolni! Kell hozzá egy spéci eszköz, mondjuk egy eeprom égető. Bár itt szóba kerülhet a bios kérdés, ennek a szoftveres frissítése de az sem ugyanaz. Igazából azt sem vágom, hogy hogyan csinálja meg. Jah a floppyt azt vágom, de azért az még nem digitál technics:)
Na jó gúglon utána olvasok, azt hittem, hogy bölcsek lesztek és elmondjátok:)
[Szerkesztve] -
neduddki
nagyúr
HI!
Emvy-t kellen cseszegetned, Tole szuletett erul egy szosszenet a pcm-be, hatha kivonatosan elkudi!
udv
neduddki
p.s. itt szeernem megjegyeznihogy mint elofizeto eskuszom hogy szarabbul jarok mint aki az ujsagosnal veszi meg a magazint, kb. mindem masodik honapban eltunik, es a teganpi megjelenes ellenere ma meg mindig nem olvasom, holnap meg huzok el nyaralni, hogy birom ki amitastechnika nelkul egy hetik:- ((((((((((((( -
Egyszerűen olvasd el valami oldalon, pl. google, hogy hogyan működnek a statikus ramok +flash romok (eeprom). Egyébként nem tudom, miért akkora csoda ez neked, a floppydon is megmarad az adat táp nélkül is. :DDD
[Szerkesztve] -
And
veterán
-
Zebu
addikt
Szevasztok!
Csak egy elemi kérdés mert egy egyszerű parasztgyerek vagyok! :C:C
Hogy a fenében működnek a pendrive-ok és a memóriakártyák? Miért nem veszítik el a tartalmukat? Hogy a fenében nem dinamikus tárak ezek? Honnan nyerik az energia ellátásukat? Ok azt vágom, hogy az USB 5V-ot ad le, de nem értem...
Valaki mondja el pls, ha tudja:)
Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest