Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peter789

senior tag

válasz csabyka666 #37380 üzenetére

Ha jól értettem akkor ez a vezérlő csak egy potis feszállító, rajta nincsen fordulatszámkijelzés ami hiányolná, tehát szerintem a sárgát elég csak a lapra kötni

3 tűs csati esetén van a fekete föld, a fix 12V vagy szabályozott feszültségű piros és a fordulatszám bemenet amin egy mezei négyszögjelet vár. Régebbi lapoknál fix 12V volt, így a lap nem tudta szabályozni a fordulatszámot csak külső eszközzel lehetett. Az újabb lapokon (P4/SocketA óta egyre gyakrabb) már megoldották hogy az a 12V ne csak fix 12V lehessen hanem tudja állítgatni, ezáltal szabályozni a fordulatszámot. Tehát a fordulatot nem a saját maga által kiadott feszből tippeli meg, hiszen ahány venti annyi féle fordulatszám tartozhat az adott fesz értékhez, hanem a visszakötött négyszögjelből számolja ki

A 4 tűt nem igazán értem miért találták ki - hacsak nem azért hogy kidobassák velünk a régi ventit - de itt a 12V az ismét fix és hozzájött egy 4dik PWM kimenet ág is, ami megmondja a ventinek hogy a 0 és 100% fordulat között mire álljon be. A fordulat visszakötést itt is meghagyták, hiszen a PWM kitöltési tényezőjéből még nem tudja hogy az adott ventinél mekkora fordulatot jelent az x %, tehát ugyanúgy számolja a visszajövő négyszögjelet

Egyébként nem lenne elég neked az alaplapi szabályzás? Milyen venti milyen lapra kötve? Amikor még olyan ventiket használtam aminek lehetett hallani a hangját max fordulaton, akkor beállítottam a speedfan-t hogy vezérelje a fordulatszámát a proci hőmérsékletének megfelelően, így desktop/netezés/filmezés közben hangtalan volt, de ha a játék elkezdte melegíteni akkor hamar felpörgött

• sztanozs

veterán

válasz csabyka666 #37380 üzenetére

Igazából lehet, hogy az volna a legjobb, ha csak szimplán az alaplapra kötnéd a ventit :D

Bár tudom, hogy ez nem az a topic, de erről jut eszembe, hogy én is játszom otthon a ventikkel (régi P4 gép) - és érdekes módon a négy alaplapi ventire 3 PWM jut... Nem is tudom, hogy lehet jól vezérelni a ventiket, és igazán azt sem értem, hogy a 3 PWM hogyan vezérli a 4 ventit. Hogy tudnék erről többet megtudni? Valami kis útbaigazítás jól jönne.

:C

Inkább átirányítottam magam a megfelelő topicba :D

Új hozzászólás Aktív témák