Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós kamerák
- Milyen SSD-t vegyek?
- Unigine Superposition Benchmark
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #61954 üzenetére
A konnektorban eleve változik az áram iránya (AC), azt jobban már nem tudod megforgatni.
A segédfázis-kondenzátort kell átkötni fázis vagy nullára.
Ahol nincs kondenzátor, a vasmagba iktatott réz rövidzár késlelteti az erővonalakat a forgómező létrehozásához, a vasmag egyik felében. Ezt legfeljebb szereléssel, a vasmag megfordításával lehetne, ha olyan kiképzésű, hogy szimmetrikus az állórész, illetve bontható egyáltalán.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61951 üzenetére
Foglalkoztam több mindennel, csak előbb a rádiószerviz (Gelka) futott ki a divatból (magnó, sztereó, lemezjátszó, Sokol stb.), utána TV-video szervizemből a videót lőttem ki, így maradt végül a TV. Amellett persze alkalmi kirándulások előfordulhatnak, más területekre is.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61949 üzenetére
De én ilyen erősítőkkel, építésekkel régen foglalkoztam (TV-szervizhez nem kellenek ilyenek), ezért ez már kívül esik az érdeklődési körömön, hogy milyen kondik kaphatók.
-
Kernel
nagyúr
válasz Armahun #61946 üzenetére
Lehet, hogy két teljesítményfokozat van, mindenesetre a legnagyobbra kellene kötni és figyelni a tekercs melegedését is.
(#61947) fero02
Mivel 15 V üresjárási feszültségről volt szó, 15*gyök2 = 21 V, ebből a diódákon esik, de 25 V-ba még belefér.
Gyári készülékekben az elkókat ennél jobban túlméretezik általában, vagyis 35 V is előfordulhatna ilyen esetben. (Annak ellenére, hogy köztudottan szeretnek spórolni.)
-
Kernel
nagyúr
válasz Armahun #61943 üzenetére
Ha azért van három kivezetés, mert a 220 vagy 240 V-ot így oldották meg, akkor a nagyobb ellenállású kivezetésekre megy a nagyobb feszültség. Bár egyébként átfoghatná egyben is, a 220 V-os motorok sem mennek tönkre 230 V-tól. Viszont Angliában például 240 V van, plusz még a tűréshatár.
A barna kivezetésnél látszik a tekercsre épített hőkioldó (vagy csak úgy tűnik), valószínűleg az az egyik vége, de rá kell mérni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
12 V-os gépet mértem, ami 10 A fölé is ránt, de nem mondom, hogy pontosan sikerült, mert bár igyekeztem rövid úton beiktatni az ampermérőt, így is lehetett némi áramcsökkentő hatása.
Kisebbet nem mértem, de hasonló nagyságrend lehet. Elvileg épp az a lényege, hogy a lehetséges áram nagyjából adott, illetve behatárolt, ezért ha növelni akarjuk a teljesítményt, feszültségből kell több. Ezért is vannak különféle feszültségű gépek, ami gyakorlatilag a teljesítményt tükrözi. Amellett a tárolt Wh energiamennyiség is nagyobbra jön ki természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Czimby #61937 üzenetére
Ha olyan sokáig forrasztod, hogy a mágnes sem bírja, az már akkunak sem tesz jót, de gyors forrasztással rá lehet kapatni, ahogy már volt róla szó régebben is. Nagy teljesítményű páka, folyasztószer, némi reszelés, ha kell.
Pl. pillanatpáka, felére rövidített heggyel, vagyis növelt teljesítménnyel.
Mágnest is forrasztottam ilyen módon, de csak töltéshez. Ennél inkább az volt a gond, hogy a mágnesen van egy fényes, galvanizáltnak tűnő réteg, ami jól forrasztható, de ha rosszul húzom meg, a vezeték le is tépheti ezt a réteget.
A fényes réteg alatti mágnes viszont egyáltalán nem forrasztható már utána.
-
Kernel
nagyúr
válasz Czimby #61935 üzenetére
DW01A védelmi IC és FS8205A dual FET, utóbbi még ha bírna is 5 A-t, de ennyi hűtéssel 1 A talán. Egyébként nagyjából ennyire van méretezve a modul. 1 A töltés (1C), 1 A kisütés.
Mivel túláram ellen is véd, ki lehetne próbálni, de elvileg nem érdemes erőltetni.
Töltés közben hasznos lehet a védelem, mert ha a disszipatív elven működő TP4056 IC-ben zárlatossá válna a belső FET, ráküldené az akkura a betápot.
Terheléssel kapcsolatban, ahogy nemrég is írtam:
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_107990-107990.html
Amikor érzed, hogy elfogy belőle a töltés, nem kell tovább kínozni, megoldható. Főleg a bontott laptopakku nem is olyan nagy érték, hogy annyira félteni kellene, de nekem nem is volt ebből gondom.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61932 üzenetére
A fűtőszál átkapcsolásával is lehetséges több fokozat, bár én még az 1600 W-os hajszárítóban is láttam diódát, tehát az elvi lehetőség adott. Ugyanakkor van egy 1500 W-os hőlégfúvóm, ezen kívülről nem mérhető dióda.
Mindenesetre, ha a fűtőszálon nem találsz ilyen leágazást, házilagos barkácsolásra nem sok esélyt látok:
A motor egyenirányítóját nem rajzoltam be, az egyszerűség kedvéért. Külső tápról lehetne meghajtani, ha ér annyit valakinek.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61929 üzenetére
Fokozatváltás csak egy sorosan beiktatott diódával történik, ami a félhullámot levágja, ettől felére esik a teljesítmény.
Az osztáspontot meg lehet találni, értelemszerűen az osztó kisebbik ellenállású tagjára csatlakozik a motor. Az elégett rész barkácsolása már problémásabb lehet, hogy az megbízható is legyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61926 üzenetére
Samsung is van sokféle, az újak közül legjobb, aminek oldalra áll a csatlakozója, ami egyébként is praktikus, falra szerelve. Ennél jó a hozzáférés, csak az igen apró méretek miatt kell észnél lenni.
Kiszakított csatlakozók vannak Samsungnál (is), ami tőből jön ki, hogy azon csodálkozik az ember, nem ment tönkre a galvánlyuk.
(#61927) VIPowER
A fűtőszál képezi az előtétet, pontosabban ellenállásosztót (leágazással). Ez általános megoldás a hajszárító stb. eszközöknél is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61921 üzenetére
Sajnos ez egy bosszantó dolog, mivel az aljzat kitörése, kábellel való kiszakítása nem ritka eset (takarítás stb. közben beleakadnak az emberek), ami még nem is lenne gond, hiszen a javítás bevételt képez (tehát ez legfeljebb nézőpont kérdése).
Sokkal kellemetlenebb, hogy míg a hagyományos TV-k álló tunereit kivenni is sokkal egyszerűbb volt, vagy ki sem kell építeni a javításhoz, ennek a konstrukciónak viszont nem lehet csak úgy hozzáférni a paneljához. Hőlégfúvóval sem kockázatmentes kiemelni a tunert az egyenlőtlen hőtágulás miatt.
De néha bejön az a trükk is, hogy a középérintkezőt pákával megmelegíteni, amitől lent beforrasztja magát.
(#61920) Samus
Hullámhossz kicsit más fogalom, az amplitúdónak kell csökkenni. Az oszcilloszkóp amplitúdómérésre alkalmas, így ha átviteli görbét nem is tudsz vele rajzolni, de azért ki tud segíteni, ilyen esetben is.
-
Kernel
nagyúr
Ki kell mérni multiméterrel a meglévőt, például a ponthoz képest, meg egymáshoz képest is. Mert így csak tipp, hogy esetleg a pont jelzi a csomópontot?
Hogy működnek ezek az ellenállások? Kiváltható-e potméterrel?
Ellenállással váltható ki. Megfelelő lábvastagságú ellenállásokat valószínűleg be lehet dugni a foglalatba.
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61907 üzenetére
Nyitott, illetve nyitható akkunál lehet pótolni, de a buborékolás mechanikusan is amortizálhatja, porlasztja a lemezek anyagát.
Ha a levált anyag leülepszik a cella aljába, ott átvezetést, zárlatot okoz. Ez idővel egyébként is megtörténik egy hagyományos felépítésű akkunál, mondjuk 10 év alatt, átlagosan. A buborékoltatás viszont gyorsíthatja a folyamatot.
Tasakos védelem vagy egyéb fejlesztések pedig lassítják. A szulfátlanítás rövid impulzusokkal történik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Day 'n' Nite #61902 üzenetére
Negatívra csatlakozik a puffer, ez a rajz hibája, hogy nem jelöli egyértelműen. Például a negatívra is téve egy földjelet, ami ebben az esetben csak a közös viszonyítási pontot jelképezi.
Hogy azon túl védőföldes konstrukció készül vagy nem, az már egyéb, külső feltételek függvénye. Trafó biztonsági szigetelése, készülék érintésvédelme stb.
Szintén a rajz problémája, hogy a keresztezési pontokat nem jelöli a szokásos pontokkal, ehelyett az átmenő vonalat jelöli az átugró "hajlattal".
Elektronikai rajzokon általában nem így szokás. Ha nincs pont, az csak átmenő. Ha van pont, akkor találkozik.
Nem mintha nem találkoztam volna olyan készülékrajzzal, ahol se pont, se hajlat. Találja ki, mindenki magának. Rutinnal ki is lehet találni persze (és még az is jobb a semminél), de azért bosszantó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61894 üzenetére
C/10 töltést arra értettem, amikor a töltővel beállítható a kívánt áram. Annyira kellene állítani, a standard töltéshez, az említett feltételekkel.
Ha nem tudod szabályozni, akkor töltő és akku kölcsönhatásán múlik, töltöttségi állapot, belső ellenállás, tápforrás paraméterei.
A Bangood-töltő rajzát felvázoltam másik topikban.
4 Ah kapacitású akkuhoz képest ez már gyorstöltőnek számít, mivel a C/10 felett van, de ez nem gond, mert el van látva a gyorstöltésnél szükséges védelemmel is. Legfeljebb célszerű méréssel is ellenőrizni, hogy úgy működik-e, ahogy a linken leírtam. Létezik belőle "másképp gondolkodó" is, de a Bangood-verzió alkalmas elvileg.
Az akku melegedését is lehet figyelni, ami a töltés egyik igen fontos paramétere.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61881 üzenetére
Reggel ráadtam a 14.4-et, de nem sietett bele. (0.06A) Így folytattam ott ahol abbahagyta este. A tegnapi 8 óra után kapott még vagy 11-et, gondoltam ha a C huszadával töltünk így lesz kb tele.
C tizedével töltünk, ez az indulóáram. Ez is csak merült akkut feltételezve, hiszen később már egyre csökken az áram.
14,4 V-ban korlátozott feszültségnél addig kell várni, míg az áram 0,02C alá esik. Noha ez sem kőbe vésett, de maradva az elméletnél:
0,02*4 = 0,08 A
Tehát az akku már fel van töltve. Feszültségtáblázat irányadónak jó lehet, de a tényleges kapacitás és belső ellenállás nem abból fog kiderülni.
(#61884) Predator2
3 AA konfiguráció helyett általában megfelel a Li-ion akku, természetesen hozzávaló töltővel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #61879 üzenetére
A logikai áramkörtől független a relétáp:
Egyszerűen csak kétféle tápra van szükség. 5V a logikának, akármennyi a relének.
A kínai oldalakon forgalmaznak optocsatolós elválasztású relémodulokat is, noha pusztán a működéshez ez nem lenne fontos. De a különféle alkalmazási környezetekben valószínűleg hasznát látják.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Pl. miért jó hogy a tápegység 100V-ból(+45 és -45) csinálja meg a +-16V-ot? pontosabban nem is tudom, mert a 2 test látszólag nem kapcsolódik.
Gyakran így szokás, emiatt nem kell külön tekercs a szekunderre, célnak teljesen megfelel. Földhurok kivédése miatt nem ott kötik össze, máshol ér körbe, de azonos szinten van.
A C17 a D2, D3 között, miért a -16V-ra van kötve?
Azon keresztül bekapcsolás pillanatában a -16 V lefelé húzza a Q19 bázisát, a végfok éledését késlelteti. Kikapcsoláskor viszont a D3 irányában folyó áram gyorsítja elvileg a némítást.
De itt külön kell választani a végfok koppanásgátlását, amit a Q19 intéz, de csak be- és kikapcsolásnál. Másik a Muting-kapcsoló, amivel viszont működés közben némít a felhasználó, a végfok bemenetén.
-
Kernel
nagyúr
A nagy pufferek kapacitáscsökkenése kezdetben csak 100 Hz halk morgást okoz a hangban, amellett működik normálisan. De sok fórumozónak bántja a szemét, szeretik cserélni, holott ezek nem kapcsolóüzemű tápegységek, nincs is akkora igénybevételnek kitéve, szervizben is ritkán kellett cserélni ilyen puffereket.
Sokkal érdekesebb a muting Q19 tranzisztora, ami ritkán alkalmazott megoldással a végfokba nyúl bele, ott is a feszültségutánhúzó RCR tagok tápellátását megszakítva, mindkét oldalon.
A D6 diódán keresztül egyenirányított AC emeli fel a Q19 bázisát, ami emitterkövetőként adja át a tápot. Ezt méréssel ellenőrizni kell.
Noha a diódákon és BE-átmeneten esnek feszültségek, de gyakorlatilag majdnem a + főtáp szintjére emel. Egyébként is a végfokokból ez a "megszakító" tranzisztor hiányozni szokott, tehát az erősítőnek a Q19 nélkül is működni kellene, CE rövidzár mellett.
Q22 a D11 és D12-n keresztül a végfokok bázisánál avatkozik be, ezt pedig eltávolítva lehetne hatástalanítani. Vagy a diódák egyik végét kiemelni.
De nem azt mondom, hogy így kell javítani, mert a hiba okát meg kellene találni, csak így talán érthetőbb és jobban lekövethető, hogy hol nem stimmel valami.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61865 üzenetére
Ezt talán úgy lehetne eldönteni, hogy a tápmodullal, amit említettél, adnál rá 14,4 V-ot (de ezt ne húzza le a terhelés, pont ennyi legyen a kapcsokon) és közben mérnéd a felvett áramot. Akkor lehetne viszonyítani a 0,02C értékhez.
Nem gond, hogy nincs áramkorlát, mert ilyenkor már úgysem vesz fel sokat, mint látható is.
Ha az áram tartósan nem akar ez alá csökkenni, lehet átvezetéses is az akku.
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61861 üzenetére
A legismertebb elv szerint 14,4 V-ig töltik, esetleg hidegben egy kicsit feljebb vagy fordítva. Míg az áram visszaesik 0,02C értékre.
Kevésbé ismert módszer, ami Aldi Auto XS töltőknél figyelhető meg, hogy 14,4 V felett időnként leállítja a töltést és méri az üresjárási feszültséget. Ha utóbbi eléri a 14,4 V-ot, akkor áll le elvileg, bár ezt így pontosan nem írták le a felhasználók, csak én sejtem.
Azt mérték már többen is, hogy ebben a szakaszban sem megy feljebb 15,3 V-nál, a töltési feszültség.
Ez a módszer valamivel gyorsabb telítést tesz lehetővé, mint amikor fix 14,4 V-on kell pezsegtetni sokáig, ami nem is tesz jót az akkunak.
Tehát elvileg megteheted, hogy néha lekapcsolod a töltést és úgy ellenőrzöd a feszültséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz sztojo #61849 üzenetére
Ha már egy fázisról megy, az irányváltás adja magát, de konkrét rajzot nem tudok, kezdetnek a Google képkeresővel célszerű nézelődni:
http://www.google.com/images?q=három+fázisú+motor+egy+fázisra
Itt lehet látni az irányváltás módját is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61847 üzenetére
A kialakuló áramot kell mérni, ahhoz képest úgyis már csak csökkenni fog, ahogy töltődik. De ha már normál feszültségen van, akkor nincs mit éleszteni, mehet rá normál töltőáram is, kapacitástól függően.
Többszöri töltés-kisütéssel lehet próbálkozni, illetve az impulzustöltés előnyösebb ilyenkor. Kisütésnél persze vigyázni kell, hogy ne túlmerítés legyen belőle.
A linkelt töltő 100 Hz félhullámú szinusszal tölt, tehát ezek nem olyan meredek impulzusok, mint egy tirisztoros töltő fázishasított árama, de elvileg ez is jobb az akkunak, mint a sima DC.
Más gond lehet viszont, ilyen egyszerű trafós töltőnél nincs feszültségkorlát, illetve azt sem lehet tudni, hogy a mért feszültségen mit értenek? Terhelt, vagy üresjárási? A félhullámokat mivel mérték, valós effektív értéket tudó műszerrel? De annak van egy csúcsértéke is, amire az akku töltődni fog, ami sokkal lényegesebb.
220 V-os trafó 230 V-on eleve többet ad le a szekunderen.
Ha ezt a 15,75 V-ot csak a táblázatból olvastad ki, az nem mérvadó. Az előállt 500 mA áram köszönhető annál nagyobb feszültségnek is. Ilyenkor mérni kell kapocsfeszültséget, töltés közben. Annak is lehet ilyen töltőnél egy hullámzása, de az akku simít is rajta.
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61844 üzenetére
Alapvetően az Ohm-törvény szerint működik, de ahhoz épp nem fontos. Rákötheted a feszültséget egy izzólámpán vagy ellenálláson keresztül is. Így lassan magához térhet, ha meg nem, akkor semmitől sem fog.
14,4 vagy 15,75 V, ennek sincs jelentősége, pláne ha egyik értékről sem vesz fel áramot az akku. Ha az 500 mA-os töltőt akasztod rá, arról sem vesz fel áramot, ha nem "akar".
Túlmerült akkunál ez így működik, megnő a belső ellenállás. Ráköthetsz 14,4 V-ot, kezdetben nem, vagy alig vesz fel áramot. Majd lassan növekedésnek indul, az egyébként még használható akku esetében (nem feltétlenül megy tönkre, ha nem volt sokáig úgy hagyva).
A növekvő szakaszban jut szerephez a tápforrás áramkorlátozó képessége, ami valahol behatárol. De ez megfogható egy izzóval vagy ellenállással is. Noha szokás mondani, hogy a túlmerült akkut először kímélő árammal "emeljük fel", de azért van itt egy bizonyos önszabályozó jelenség is.
A töltés többi része pedig a szokott módon törtéhet.
Emelt feszültségű töltés (15,8 V) a CTEK-töltő rekondicionáló programjából ismert, de ezt a már működésbe hozott (életbe visszahozott) akkun lehet alkalmazni, tehát itt kicsit keverednek a fogalmak.
Olyat is láthattunk más topikban, hogy valaki sorosan három akkut (kb. 36V) kötött a túlmerült akku élesztésére. Csakhogy a feszültség növelése tévút és kártékony, még az áram folyamatos figyelése mellett is. Ha nem vesz fel áramot a "javítandó" akku, akkor is. Maga a túlfeszültség nem tesz jót, szerintem.
Élesztésre megfelel a normál 14,4 V, csak ki kell várni, hogy mi történik. Akár egy 12 V-os dugasztáp is mehet rá, sürgős esetben. Sokkal fontosabb a gyors segítség az akkun, hogy ne károsodjon.
3-trimmeres modul régebbi konstrukció, abból már nem érdemes venni, hacsak valaki nem szeretne finomítani a 10 % áramkijelzésen (Full LED), ami valóban nem pont 10 % a 2-trimmeresnél sem, de ez nem olyan nagy gond.
Egyébként a 3. trimmer csak nyűggé válik, hogy még azt is külön állítgatni kell műszerrel és műterheléssel, sokan nem is tudják. Hogy milyen 10 %-ról beszélek, itt van leírva bővebben: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Titmouse09 #61840 üzenetére
Rendszeres célra lehet venni CC/CV modul kijelzős vagy kijelző nélküli változatát. Egy alkalmi töltés meg elintézhető másképp is, de milyen kémiájú lenne az a 15,7 V-os akku? Az optocsatolós rész értelmezhetetlen.
(#61841) csubuka
Kétségtelen, a kettős szigetelésű hálózati vezetékben a kétféle szigetelésnek külön-külön is meg kell tudni védeni, elektromos szigetelés szempontjából. A megerősítés a mechanikai védelmet szolgálja.
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #61836 üzenetére
Majd figyelni kellene a szekunder dióda melegedését, mert azon viszont nincs semmi hűtés, illetve mérni a terhelt feszültséget is. Ilyen dióda önmagában már 1 A áramtól is jó forró tud lenni.
Van HDD-tápom kettő is, ezeknél mindkét ágon (5 és 12V) hűtőbordás diódákkal, az is melegszik rendesen.
Az a box viszont a 12 V-ból állítja elő az 5 V ág teljesítményét is.
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #61831 üzenetére
Hasonló van nekem is, csak 1,2 A változat. A hűtőfül alatt SM8002C található, ami a trafót közvetlenül meghajtja, tehát külön tranzisztor nélkül.
Ez egy jó hatásfokú IC, amit a kisméretű hűtés is jelez. Terhelés nélkül alig melegszik, készenléti fogyasztása minimális, így az sem vészes, ha állandóra be van dugva.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61829 üzenetére
Target 3001!, vagyis normál PCB-tervező, csak a beállításokat átszabtam, a célnak megfelelően.
Végül pedig szögletes rajzolatot terveztem, a szokásos dőlt / hajlított vonalak helyett.
Így pont nem jó, mert centerhez viszonyít, de szerencsére el lehet tolni az oldalakat:
Hogy jó legyen:
Utána következhet a harc a program több hülyeségével, sőt bugjával, ettől függetlenül vannak előnyei is, ami ellensúlyozza.
Forgatható 3D, csak az érdekesség kedvéért, a panel alja:
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #61825 üzenetére
Külsőre lehet szép, de az aránydetektoros FM-demodulátor és tranzisztoros-tekercses multiplex-dekóder a 70-es évek technikája. A csöves sztereókban volt ilyen, vagy még Videoton Apolló idején.
Utána már a μA758 IC-s dekóder vette át a helyét mindenhol, illetve a szorzódemodulátoros KF IC-k. Esetleg az MC1309 / 1310 (lengyel rádiók, Dansk stb.).
Azért is említem, mert ilyen IC-vel egyszerű dekódert építeni egy kis panelra, ami az elavult áramkört kiváltja. Sokkal jobb minőségű, áthallás és pilot-érzékenység szempontjából is. Igaz, utána már mehetne bele egy szorzódemodulátor (μA3089)és csak a tuner maradna eredeti.
Így viszont próbálkozhatsz a több évtizedes elkók cseréjével. Ha nem javul meg, utána következhetne egy műszeres beállítás, az elhangolódott rezgőkörök korrigálása, de erre nem sokan vannak berendezkedve.
De semmiképp ne kezdd tekergetni, míg egyéb hibák nincsenek kizárva, mert lehet még rosszabb is.
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #61808 üzenetére
A panel forrasztási oldalán szigetelt vezetéknek nincs különösebb értelme, attól még úgyis ott lesznek az érinthető pontok, amit nem kell érinteni.
Nemrég én is csináltam ilyen panelt, bár amikor elkezdtem összerakni, majdnem megbántam, hogy nem rendes NYÁK-ot készítettem, de végül ezt sem tartott túl sokáig "összevarrni". Ahogy a 0,4 mm-es, kábelből bontott huzalt átfűzögettem, mintha varrnék, olyan volt:
Noha itt a galvanikus elválasztásnak nem sok szerepe van, mert a hőlégfúvóban, amihez készült hőfokszabályzó eleve 230 V van, az egész szerkezet pedig komplett szigetelt, illetve védőföldvezetéke is van a fémrészhez.
Pláne, ha LNK306 step-down tápegységgel kombinálom (24 V / 200 mA kell csak ventilátor + vezérléshez), abban még trafó sincs, de nem is kell egy hőlégfúvóhoz.
Ettől függetlenül berajzoltam sárgával, hol válik el a 230 V-os rész:
Egyébként pillanatpákával le is lehet szedni a szemeket, vagy bármilyen rézfóliát. Ha megmelegítem, utána lekapcsolom, hozzáragad a pákához és lekapja. Vagy a melegítéstől is leválik.
További fotók:
Ez pedig a tervezési fázis, az összerakás közben kicsit változott:
-
Kernel
nagyúr
válasz fgabor87 #61817 üzenetére
Ha beteszel egy hasonló méretű 10 ohmos ellenállást, zárlat esetén az leég. Vagy kíméletesebb ilyenkor egy izzólámpát beiktatni helyette, mert több próbálkozás több kárt is okozhat az áramkörben. Esetleg valamivel kisebb méretű (vagyis kisebb teljesítményű) ellenállást, ami még könnyebben kiég, ezáltal véd.
Kisebb teljesítményű áramkörhöz 40 W-os izzó is megfelel, ha nincs kisebb. Próbára egy jól méretezett olvadóbiztosíték sem elvetendő természetesen.
Biztosíték-ellenállás, védőellenállás annyiban másabb, hogy ezek látható égés nélkül szoktak megszakadni. Valószínűleg áramra is definiálják, nem néztem még ilyen adatlapot.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fgabor87 #61813 üzenetére
Lehet biztosíték-ellenállás, azok szoktak így kinézni. Ilyenkor mindig az áramkört kell nézni, hogy milyen szerepkörben van.
Meg az is gyakori, hogy ilyenkor már zárlat van és azért szakadt meg. Azt meg előbb mérni célszerű.
(#61811) flegga92
Ilyen kapcsolók használaton kívül is oxidálódhatnak, vagy még jobban. Azt sem mondhatom, hogy párás környezet kell neki, TV és egyéb szerkezetekben attól függetlenül is beáll.
Olyan is előfordul, hogy elkezdik nyomogatni ezerrel és megjavul, a koptató hatás miatt. Így persze nem mindig lesz 100 %-os, mindenesetre épp a használat tesz jót neki.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61796 üzenetére
Lehet, hogy kisebb felhúzóellenállás kellett volna, már ameddig bírja kimenőárammal, vagy valamiért dominál, hogy mégiscsak komparátoros tulajdonságokra van kiélezve az IC.
Egyébként műveleti erősítővel is lehet komparálni, de igényesebb célokra már nem feltétlenül alkalmas. Nyitott kollektoros komparátort befogni erősítésre, az még problémásabb.
Múltkor hőelemhez csináltam ilyen egyszerű erősítőt, de pont nem volt kéznél LM358. Jobb híján próbáltam komparátort betenni, felhúzóellenállást is, mégis kiakadt:
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61794 üzenetére
Bemenet itt mindegy lenne, mert úgyis kisimpedanciás körben szerepel. Sokkal lényegesebb, hogy az LM311 nyitott kollektoros kimenetű, több más komparátorhoz hasonlóan, a TTL és egyéb kompatibilitás miatt ezeknél így "szokás".
Noha van az áramkörben felhúzóellenállás, de az adott célra az nem olyan jó megoldás, mint egy push-pull kimenetű műveleti erősítő.
Meg az sem mindegy, hogy vannak műveleti erősítők olyan bemenettel, ahol a differenciálerősítő PNP, vagyis az emitter van "felfelé", a pozitív irányba, a bázis pedig lehúzható a negatív tápig úgy, hogy működik is, tehát üzemi tartományban van. Fordított helyzetben (NPN) a szükséges B-E feszültség miatt nem tudna ilyen szinten működni.
Ebből pedig az következik, hogy külön negatív táp nélkül lehet építeni áramköröket, ahol a GND = negatív. Véletlenül az LM311 is ilyen, mert ilyen alacsony szintekre is készült, csak ennek meg a kimenete problémás erre a célra:
Azért is linkeltem többször a kínai technikát, mert ott elegánsan megoldották ezt az LM358 segítségével. Egyszerű is, nem kell külön negatív táp, működik.
De nem csak labortáp, hasonló elrendezésben építhető hőfokszabályzó is, pákához, illetve hőlégfúvóhoz. Nemrég én is kísérleteztem vele, TL081 labdába sem rúgott, negatív táp nélkül, amikor csak az volt kéznél. (Itt persze nem az a gond, mintha nem lehetne a közismert feszültségosztós megoldással áthidalni ezt a problémát, de bizonyos esetekben másra van igény.)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61792 üzenetére
Az akku DC feszültségét csak kapcsolóüzemben lehet növelni, illetve itt kell is, ahogy épp tegnap írtam másik topikban.
Szűrés megoldható, ilyen erősítők voltak már 20 éve is, mint amit én is vettem akkoriban. A jellegzetes, hűtőbordának látszó fajta. Az autó cserélődött alatta, de ez erősít.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61790 üzenetére
Ez az, hogy a komparátornak ilyenkor nem billenőmódban kell működni, hanem áramszabályzóként, stabilizátorként. A beállított áramon pont egyensúlyba kellene állnia.
Élesztéskor pedig mindig gondoskodni kell egy másik áramkorlátról, ami lehet egy izzó is, ami megvédi az alkatrészeket a zárlattól.
Meg egy minél kisebb biztosíték is, de határesetben a félvezető hamarabb tönkremegy, mielőtt a biztosíték kiolvadna, ezért csak arra nem jó hagyatkozni.
Az élesztés idejére a D7 diódát ki lehet venni, ettől a negatív visszacsatolás megszűnik, áramot szabályozni, korlátozni nem fog.
Viszont így lehet tesztelni a komparátor billenési küszöbét, áram hatására. Utána viszont a diódára szükség van, mert az fogja lehúzni a feszültséget túláramnál, így korlátoz.
Igaz, hogy a nyitott kollektoros kimenet dióda nélkül is képes lenne ezt megoldani, de ott vannak még felhúzóellenállások is, ami beleszólna a szabályzásba, ezért a dióda kell az elválasztáshoz. A másik kimenetre pedig nem kell dióda egyáltalán.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61783 üzenetére
További érdekes vetülete a dolognak, amivel már a szerkesztési időből is kifutottam, mégis említésre érdemes:
A tápnövelő konverternek (akár szimpla tekercses step up vagy trafós konverter) van egy kiegyenlítő hatása is, hiszen változó, hullámzó bemenetről is képes működni, miközben a kimenetet stabilizálni igyekszik (az aktív PFC is épp ezen az elven alapul).
Csak persze nem mindegy, mi az alsó küszöb, amiről még működni tud.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61783 üzenetére
Csúcsra töltődik természetesen, de amikor 15 V-ot írtál, eleve a pufferelt értékre gondoltam, mivel számomra annyira magától értetődő, hogy a nyers hullámzó feszültségre erősítőt nem kötünk.
Ez a képtelenség határát feszegeti, ugyanis ahol elfogy a feszültség, megáll az erősítő is, csak egy búgó zavar hallatszana.
Ha neked puffer nélkül ment, az csak azért lehetett, mert az erősítő tápbemenetén egyébként is van egy kapacitás, legfeljebb azt nem puffernek szánták, hanem az akkuval párhuzamosan kapcsolódva, a táplálás belső impedanciáját csökkenti (beleértve a tápvezeték impedanciáját is), illetve bizonyos értelemben puffer is.
De csak arra támaszkodva, ha az nem is kellő kapacitású, idővel kinyíródhat a kondi az igénybevételtől, majd később kezd búgni valószínűleg. Miután nem ekkora hullámzásra lett méretezve, hanem csak a sima akkura. Másrészt a kapcsolóüzemű tápegység sokkal sűrűbb impulzusainak megfogására is.
Kevés pufferkapacitásnál terhelés közben esik be a feszültség, ami esetleg a zenétől nem is annyira hallható morgást visz be. De attól még ott van a szokványos puffertápos erősítőknél is, több-kevesebb mértékben, a hangminőséget rontja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61775 üzenetére
Ha már ki van akadva, valószínűleg nem sokat látnál a DC-szinten kívül, mindenesetre a gerjedések és bizonytalan működés kivédésére fontos a negatív visszacsatolásként beiktatott 330 pF, ami a nagyfrekvenciás erősítést minimalizálja / nullázza.
A pozitív visszacsatolásként szereplő ellenállás, amit hiszterézis beállítására gondolt oda a tervezője, más szempontból viszont képezhet gerjedést is, kártékony hatásokat.
Valójában az áramkorláthoz, illetve stabil áramgenerátoros mód beállításához szerintem nem is indokolt a hiszterézis. Hogy csak egy példát nézzünk, ami a topikban is gyakran szerepelt, a kínai CC/CV modulok is nagyon jól megvannak hiszterézis nélkül.
Pláne, itt egy nyitott kollektoros kimenetű komparátor szerepel, felhúzóellenállással kombinálva, amin nem is olyan jó hiszterézist erőltetni, mint egy normál műveleti erősítőnél, aminek rendes push-pull kimenete van.
Tehát azt az ellenállást minimum ki kellene dobni onnan.
(#61776) fero02
A puffert említettem, arra szükség van. 10 000 μF még kevés is, hiszen ennél kisebb áramoknál is szokásosnak mondható érték. De legalább annyi kell.
(#61780) Krissz80
Végfokzúgás esetén puffer, egyébnek szerintem nem sok hasznát érzékelnéd, pontosabban semmi nem tűnne fel.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61771 üzenetére
15 V nem vészes, 14,4 V-ot egyébként is bírnia kell, plusz még illik felülméretezni, ráadásul terhelésre úgyis esik a 15 V.
Mivel ezekben az erősítőkben tápfesz. növelő konverter van, elvileg az lenne a korrekt megoldás, hogy azt kihagyva, közvetlenül táplálni a végfokot.
Az alacsony feszültségű táplálás ugyanis nagy árammal, rossz hatásfokkal jár együtt. A tápot előbb csökkenteni, utána növelni, nem ésszerű általában. Ilyen nagyáramú PWM-tápegységet nem is egyszerű találni, vagy nagy költséggel jár.
Még mindig jobb a toroid, amihez lehet használni Schottky-diódákat is, amin kevesebb feszültség esik, többet is párhuzamosan. Nagy kapacitású pufferrel, végül ellenőrizni a terhelés közben is a feszültséget.
A belső konverter is stabilizál, változó betáppal kell működnie, ezért sem szükséges a stabilizált táp. Persze nem mindegy az ingadozás mértéke.
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61769 üzenetére
Ehhez a valós teljesítményt kellene tudni, ott hiába szerepel 280 W is, ha fele sem igaz. Így durván 25 A lenne, ha a hatásfok kérdését is nagyvonalúan átugorjuk. Ha járó motornál jut rá 14 V, akkor 20 A.
De akármennyi is, az áramfelvétel a kivezérlés függvénye, tehát a gyakorlatban használt hangerőn lehet jóval kevesebb is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Attix70 #61762 üzenetére
Ez az, hogyha kísérleteztél volna 555 IC-vel, a hosszú időzítés határait feszegetve (ellenállás és kapacitás növelése, ameddig lehet), akkor jobban értenéd, hogy mennyire életszerűtlen a felvetés.
Ez függ persze a kapacitástól, de MΩ tartomány felett kezdődnek a problémák, amikor a töltőellenállás kezd összemérhető lenni a kondi átvezetésével, emiatt már nem tud rendesen feltöltődni, osztót képeznek egymással.
Csak azt hittem, ismered a dolgot és azzal téveszted össze. Következésképpen, hogy egy időzítő áramkörben mikor használnak ilyen kondikat, az egyéb feltételektől is függ. Itt más feltételek vannak, ami ezt lehetővé teszi.
Tehát itt a 75 Ω-nak sem a pontos értéke a lényeg, hanem a nagyságrendje (csak emiatt említettem én is), ami ehhez képest sehol nincs. Hasonlóan a dióda sem játszik ebben szerepet, mert más nagyságrendekről beszélünk.
Hogy beleszól az átvezetés, a konkrét esetben szintén nincs jelentősége, mert ez nem változtat azon a tényen, hogy minél nagyobb kapacitás, annál tovább fogja tartani a feszültséget, így a kívánt cél próbálgatással elérhető.
Lehet, számodra aggályos, hogy 10 vagy 20 év múlva esetleg nem pont annyi lesz a késleltetés? Ez tényleg "probléma". De ez a kisebb kondinál is hasonlóan. Akkor meg nem mindegy?
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #61756 üzenetére
Tegnap nem indokoltam bővebben, mert eléggé magától értetődő, de a rend kedvéért mégis:
A puffert itt a műveleti erősítő kimenete tölti, alacsony forrásimpedanciával (75Ω). Ehhez képest a kondenzátor szivárgóárama nem játszik szerepet.
Ez nem ugyanaz, mint az NE555 hosszú időzítési problémája, amikor szeretnénk növelni a kondenzátort és az ellenállást is, csak utóbbit már nem lehet, amikor összemérhetővé válik az átvezetéssel. De ott MΩ nagyságrendekről beszélünk.
Utána következik a kisütő szakasz, ott meg csak annyi a lényeg, hogy a nagyobb kapacitás tovább fogja tartani a feszültséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz Attix70 #61755 üzenetére
Szerintem annak gyakorlatilag nincs jelentősége, ebben az esetben. Noha eredetileg dupla vagy triplázásra gondoltam, de ha nem lenne elég, valószínűleg még 1000 μF is belefér, meg kell próbálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Attix70 #61753 üzenetére
Nem tudom, mit értesz itt parazitán, egyszerű diódás kétszerező csúcsegyenirányító, aminek a pufferéről van szó.
Ami elvi aggályként jelentkezhetne, inkább a műveleti erősítő kimeneti terhelése, de annak 75 Ω kimeneti impedanciája kellő áramkorlátot képez a puffer töltése közben.
Gyakorlatilag valamivel egyszerűbb ráforrasztani egy párhuzamos kapacitást, illetve azt próbálgatni igény szerint, mint ellenállásokat cserélgetni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61749 üzenetére
Nekem is ismerős volt a rajz, egy másik hozzászólásomból:
https://prohardver.hu/tema/orion_videoton_erositok_hangsugarzok/hsz_715-715.html
Innen viszont már kiderül az előzményből a típus és a letöltési link:
https://prohardver.hu/tema/orion_videoton_erositok_hangsugarzok/hsz_713-713.html
A C357-et megnövelheted, esetleg a C356 cserélhető azonos értékre, hátha csökkent már a kapacitása.
-
Kernel
nagyúr
válasz Krissz80 #61745 üzenetére
33k tölti a kondit, a bázisosztó viszont ráterhel. A bázison előálló kb. 0,6 V felett a relét bekapcsolja. A D303 csak áramtalanításnál jut szerephez, az elfogyó táp azon keresztül kisüti C358-at is, ettől a relé elenged.
Mivel töltés és terhelés is van, illetve bizonyos feszültségküszöb is van, az időállandóval szinte semmire nem jutsz. Egyszerűen csak növelni kell a kapacitást, igény szerint, próbálgatással.
Sőt, jobban megnézve, még a rajz hiányzó részén is szükség lehet beavatkozásra. A LED állapotát ugyanis a másik két tranzisztorra érkező jel határozza meg, illetve az RC viszony szemre is kevés.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61736 üzenetére
Nem biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, a ventilátor belső elektronikája is részben csillapító hatású, hacsak nincs benne párhuzamos kondenzátor, de a szűk helyen nem fér el nagy kapacitás.
Vagy meg kell mérni, hogy ránt-e a feszültségen, esetleg tenni egy puffert a betáphoz, tehát a hőkapcsoló elé. Vagy egy soros korlátozó ellenállást.
Egyáltalán milyen kapcsoló, véletlenül nem csak egy termisztor, mint a régebbi tápegységekben? De az nem kapcsol, hanem szabályoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61734 üzenetére
Ventilátorral párhuzamos kondenzátor nem csökkenti, hanem növeli az áramimpulzust, mert pillanatnyi zárlatot képez, a töltődés ideje alatt. De ahhoz kapacitás is kell, 100 nF semmi ilyen szempontból.
Nekem épp mára égett be egy relé egy mozgásérzékelőben, LED lámpa miatt. Amikor tavaly megkaptam a lámpát, a vizsgálatok során feltűnt, hogy kapcsoláskor / bedugáskor erős szikrát képez, a Graetz-híd és puffer kombináció miatt.
Más esetben szokott lenni egy áramkorlátozó ellenállás, ami ezt mérsékli, de ennél semmi. Gondoltam is, hogy teszek bele, mert a lámpát én is szétszedtem elemzésre, csak ennél kíméletesebb módot találtam rá, tehát nem roncsoltam szét ennyire.
De miután lejjebb vettem a LED-áramot és beüzemeltem, elfelejtődött. Mostanra beérett a dolog, a relé érintkezőjét összeragasztotta a kondenzátor szikrázása és úgy maradt.
Relét felcsiszoltam, ellenállást beépítettem, így már nem szikrázik.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #61731 üzenetére
Tényleg, ezt most nem is figyeltem, a másik modulra gondoltam közben, ami nekem is van.
Tehát itt a CC/CV elnevezés átverés, hacsak nem olyat küldött az eladó, ami a fotóval ellentétben mégis. Bár ennyiért nem szokott lenni, kicsivel drágább a másik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Leggyakrabban 14,4 V-ig 0,1C árammal, vagy ez lehet kevesebb is, amennyit a töltő tud, csak akkor lassabban éri el. Lehetséges hőkompenzációval ellátott töltő is, ami hidegben kicsit feljebb, melegben kicsit lejjebb tölt.
Utána ezen a szinten tart, míg az akku által felvett áram visszaesik elvileg 0,02C értékre. Gyakorlatban ez nem pont ennyi, pláne a töltő nem is tudhatja a C kapacitás értékét. Ehelyett kb. az indulóáram tizedrészénél ejt vissza 13,8 V tartófeszültségre, ami ezután sokáig maradhat az akkun.
A linkelt modul feszültséget visszaejteni nem tud, csak egy LED jelzi az áram kb. 10 %-ra csökkenését (ez a beállított CC-korláthoz képest értendő), ekkor manuálisan kell leállítani a töltést vagy visszavenni a feszültséget. Itt kisebb késlekedésből persze nem lesz tragédia, csak azért túl sokáig ne maradjon az akku a 14,4 V vízbontási határon.
Másik lehetőség eleve csak 13,8 V végfeszültséget beállítani, attól még rendesen indul az autó, utána még úgyis tölt a generátor is.
Éjszakára rajta hagyva, 1 A, sőt kevesebb áram is elég ahhoz, hogy reggel pöccre induljon egy benzines. De természetesen lehet áramban feljebb is menni, igény szerint, illetve a modul melegedését is figyelembe véve.
A melegedés a kijelző kikapcsolásával (első gomb) csökkenthető, ez melegebb időben számíthat, mivel a kijelzőt tápláló stab. IC fűt rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Everet1971 #61723 üzenetére
Az tulajdonképpen pont olyan, LNK363 a chip típusa
Még a PN is egyezik, de azt észrevennéd, ha nem, mert akkor más tokozása lenne.
-
Kernel
nagyúr
Ha szilikonkaucsuk-alapú, azt hígító / nitrohígító képes megtámadni, csak ahhoz túl kicsi az érintkezési felület.
Oldalirányú tekergetéssel lehetne próbálkozni, de ahhoz meg túl erősen tart, feltételezem.
-
Kernel
nagyúr
Ahogy írja is, 40 A-os triac vagy 50 A-os Graetz-híd, ami csúcsokban még jóval többet is elbír, rövid időre terhelve felfűteni sincs ideje, ezért kevés hűtés elég neki.
Csak mellesleg számítógéphez van egyszerűbb megoldás is: a tápegység pufferének megnövelése, párhuzamos kapacitással.
Régebben csináltam olyan tápot, ahol a belsejében elfért még plusz kapacitás. Eredetileg más okból, szűretlenségi problémára gyanakodtam, valami gond volt a géppel.
Viszont utána vettem észre, hogy jött egy rövid áramszünet, egyéb dolgok kikapcsoltak, de a gép nem állt meg, áthidalta a kimaradást.
Ugyanez megoldható külső pufferteleppel is: tápból ki kell vezetni a 320 V DC-t egy külső dobozba, tehát a feszültséget tiszteletben tartva, megfelelő szigeteléssel és csatlakozással:
A külső puffer bekapcsoláskor egy ellenálláson keresztül korlátozott árammal töltődik, így nem okoz pillanatnyi túláramot.
Áramszünetnél viszont a diódán keresztül rásegít a tápegység saját pufferére. Plusz egy párhuzamos ellenállás nem árt a kisütéshez.
Mindez aktív PFC nélküli, hagyományos felépítésű tápra értendő. Passzív PFC nem gond (vasmagos tekercs). Aktív PFC 400 V fölé emeli a feszültséget, illetve egyéb okból is jobban meggondolandó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Hauptmann #61688 üzenetére
Videó alapján nem sok különbséget látni. Hasonló processzor lehet, 2xAAA táppal.
ZT102 kijelzője viszont 6000, kapacitásmérés 10 000 μF.
Mindenesetre szkenneltem az Aneng 8002 papírját, de pont ilyet adtak a Richmeters verzióhoz is, csak a név van átírva:
Működéséről nem nagyon lehet mit mondani, végzi a dolgát. Talán egy gumipapucs jó lenne hozzá, mert könnyű és csúszós az alja, vagy valami csúszásgátló kellene rá.
Egyiknél a panelt meg kellett tisztítani, mert a forgókapcsoló érintkezése bizonytalan volt, valamilyen gyári szennyeződés miatt, de azóta nincs vele gond.
Ha nem is a leglényegesebb egy műszernél, de kiszállótáskában dobálódva hasznos a védőzsák is. Csak belelógatom, utána kívülről rátekerem a műszerzsinórt, így nem kell vele időt húzni:
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #61667 üzenetére
Saját tranzakció linkje, ami nem publikus, de itt vannak ilyenek: [link] [link] Keresőszavak: PIR E27 LED lamp bulb stb.
Alkonykapcsoló tartozék szokott lenni ilyen lámpáknál:
...also it will turn off during the day, only work in dark environment or at night, energy saving LEDs light.
Lent sárga nyíllal jelöltem az LDR-t (fotoellenállás), ami erre szolgál (attól még másnak nem ajánlom ezt a lámpát, csak a példa kedvéért).
Az érzékenység általában úgy van belőve, hogy szürkületnél inkább hamarabb aktiválódik, minthogy túl sötét legyen. Ilyenkor a kapcsolóval természetesen le lehet lőni, ha még sincs rá szükség, vagy valamiért zavaró lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61663 üzenetére
Annyira nem vibrál, mert a puffer hiányát egy trükkös megoldással igyekeznek kompenzálni.
Noha én még nem próbáltam, de a visszajelzések alapján (akár Aliexpress, de ezen a fórumon is említették), a vártnál kevésbé vibrál, illetve tűrhető. Nem mindegy persze az sem, hogy mire használják, kültérre elmegy elvileg.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61660 üzenetére
Rögzítéshez bőven elég lenne a széle, csak a hőátadás miatt kell a közepe, de az annál fontosabb, mert ezek a LED-ek tűréshatárig kivannak hajtva.
Hűtőcsillagra raktam fel LED-et, amikor csak hővezető pasztát raktam középre, de azt nem is hajtottam ki annyira, hogy túlmelegedjen.
Ezekben a lámpákban épp az a "poén" manapság, hogy míg régebben az izzó kiégett és kuka, ez teret ad a kreativitásra, javítható is, vagy építhető is házilag.
Ebben az esetben a mozgásérzékelő is hasznos tud lenni. Noha nekem már 20 éve fel van szerelve, de azok külön egységet képeznek, ez meg egyben van a lámpával.
Megoldották ezt is egyszerűen, az áramgenerátoros driver látja el táppal a PIR áramkörét készenlétben is. Az áramgenerátor kimeneti feszültsége terhelés nélkül felszökik 30-35 V körüli értékre, terhelve áll be 22,5 V-ra, amikor rákapcsol a LED-sor.
A PIR-hez pedig tartozik egy külön stabilizátor, ami erről a változó feszültségről egyformán működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61657 üzenetére
Attól függetlenül ismerem egyébként a különböző technikákat, legutóbb itt is írtam például a dimmelhető fajtákról:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_14035-14035.html
Youtube-on láttam szétszedős videókat is, plusz amiket magam bontottam, azért bizonyos darabszám után már nem sok új van ebben a témában.
Ilyen szempontból érdekesebb lehet feljavítani egy olyan konstrukciót, amiben vannak még lehetőségek.
Ennek persze ellentmondhat, hogy a LED-áram csökkentéséről beszéltem, de ha eleve nagyobb teljesítményről megyünk lejjebb, maradhat még elegendő, ugyanakkor a hőmérséklet csökken, élettartam nő.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61654 üzenetére
De én LED-lámpákkal hobbiból foglalkozom (Hobby elektronika), tehát nem fogok venni sem Samsungot, sem Philipset, mert abban esetleg már nem lenne semmi érdekes.
Egyértelmű, hogy sem a LED-es, sem az eBay-topikban nem tudok ajánlani másoknak kínai lámpákat.
Nekem jó, mert már nagyjából felismerem a konstrukciókat fotóról is, szétszedem, kijavítom, áramot csökkentem, pufferkapacitást növelem, hogy ne vibráljon stb.
Más vásárlóknak ezt nem ajánlhatom.
-
Kernel
nagyúr
Mozgásérzékelős LED lámpa 6 hónap után felújításra szorult.
Miután a posta is meghozta a melegfehér LED-eket és ónpasztát, az alu PCB-t satuba fogva, alulról felmelegítettem hőléggel.
480 °C-ig kellett emelni a kilépő hőfokot, míg megmozdultak a LED-ek. A maradék ónt melegen letöröltem vászonnal, illetve vattapálcikával, majd alkoholos tisztítás után lejött a gyantás szennyeződés is:
Ónpaszta tűheggyel felrakva:
Felmelegítve:
A konstrukciós hiba:
A hordozó PCB el van szigetelve a külső lemeztől, így a hőt nem adja át, túlmelegszik. Középen az átlátszó csavaranya megolvadt a hőtől (csak ez nem látszik, mert a fotó korábban készült).
Pedig a trafós áramgenerátor is leválaszt a hálózattól, igaz nem lehet tudni, mennyire biztonságos, mert a primer-szekunder közös csévetesten van, nem egymás mellett.
Mindenesetre az áramgenerátor áramát csökkentettem, a párhuzamosított áramérzékelő ellenállások egyikét levettem. Ettől persze csökkent a fényerő is.
-
Kernel
nagyúr
Ez az, hogy a bőség zavara, van potméteres is:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=Infinite+Cycle+Time+Switch+Relay
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #61644 üzenetére
Végtelenítve négyszögjelet tud kimenetként, vagyis on=off, T1=T2.
C vagy D állásban:
eBay-en vannak olyanok, ahol T1 és T2 külön állítható, digitális kijelzőn. De ezeket én is csak láttam, nem próbáltam még.
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #61642 üzenetére
Legtöbb ilyen erősítőt könnyen át lehet variálni, csak a bemeneteket féltápra kell emelni egy szűrt osztóval, az egyébként is leválasztott referenciapontokat GND-re átkötni.
De van itt egy kész rajz is:
Ezen jobban áttekinthető az alapelv:
Bár így kissé igénytelen, hogy az egyik kimenetéről (ami már torzítást hordozhat) van meghajtva a másik bemenete, ami invertálóként van bekötve.
De amúgy sem számít magas minőségűnek a 2030, így legalább megspórolható egy külön fázisfordító előfok.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz rushty #61636 üzenetére
Talán itt hamarabb kapsz választ, esetleg visszakeresve volt már szó ilyenekről, ha jól rémlik:
https://prohardver.hu/tema/akkumulator_toltot_digit_fenykepezogephez_de_milyet/friss.html
-
Kernel
nagyúr
válasz szente #61619 üzenetére
Teflonos rémlik, csak hirtelen nem ugrott be. Állagáról valószínűleg felismerném, de én is csak készülékekben láttam ilyet. Kenőcsszerű anyag, ami nem verődik ki könnyen a helyéről.
-
Kernel
nagyúr
válasz szente #61617 üzenetére
A kenő spray-től is tökéletesen meg szokott javulni (ha nincs egyéb, maradandó hibája), emiatt nem érdemes venni még egy másikat is.
Műanyag fogaskereket, csigahajtásokat stb. gyárilag nem egyszerű szilikonzsírral kennek, hanem speciálisan adalékolt, amitől nem áttetsző, hanem fehér, esetleg sárgás lesz a színe. Abból is van lítiumos például, bár nem tudom, hogy konkrétan azt használják-e.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #61611 üzenetére
Esetleg felturbózni + akksikkal? De akkor az elektronikához is kell nyúlni.
Több akkut párhuzamosítva nő a kapacitás, ezért változatlan töltőárammal tovább kell tölteni. Ehhez semmit nem kell változtatni. A töltőáramot a töltőkör ugyanúgy adja.
-
Kernel
nagyúr
válasz szente #61614 üzenetére
Pedig kontakt spray-vel szokás, szükséghelyzetben sebbenzinnel hígított műszerolaj, de az nem olyan hatékony:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57939-57939.html
Műanyag fogaskerekekre van speciális, fehér szilikonzsír, valahol láttam eBay-en, de ott sem az olcsók közé tartozik. De annak idején videoszervizben sem volt ilyen, csapágyzsír is megtette.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61603 üzenetére
Mivel itt a HDD-táp egyenlő az USB-táppal, a boxban is rá lehet mérni a csatlakozó feszültségére, már csak az ellenőrzés kedvéért, vagy értelemszerűen próbálkozni valamilyen külső táplálással, mivel nagy eséllyel az lehet a gond.
Elektronika topik lévén ez elvileg nem abban merül ki, hogy nincs csatlakozó, mert ha nincs, akkor meg kell oldani. Többféle lehetőség mellett kábelt is lehet barkácsolni, hogy az 5 V-ot ne a boxból vegye.
(#61606) tornas
Annyira azért nem érzékeny, elvileg PTC, illetve diódás védelemmel van ellátva, ahogy a Maxwell adatlapon írják is:
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #61607 üzenetére
Ilyet nem csinál egy jó műszer, de lehet hibás a forgókapcsoló vagy egyéb érintkezési hibákat kell keresni, esetleg óvatosan átforrasztani olyan gyanús pontokat, ahol hajszálrepedés elképzelhető.
Úgy látom, a CNC-shield további aktív alkatrészeket nem tartalmaz (az alján sem), így elvileg nem kérhetne több áramot, mint a driver önmagában. Lehet, hogy ilyen szempontból jobban ismerik az Arduino topikban a vezérlését.
-
Kernel
nagyúr
válasz tornas #61597 üzenetére
Bármilyen értelmezhető jel kitöltési tényezőjét megmutatja, 50 Hz szinuszra is jelez bizonyára 50 %-ot.
Mint a topikban szerepelt Aneng / Richmeters is. Csak ennél nem látom a papírján a feszültségkorlátot, illetve annyit ír, hogy nagyfrekvenciából csak alacsony feszültséget adjunk neki.
(#61598) darvinya
Meg kell mérni, hogy beesik-e induláskor a HDD-táp, illetve én kipróbálnám úgy is, hogy külön tápot adok neki.
Ha feltételezzük, hogy gyárilag nem kellene újraindulnia.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #61599 üzenetére
Elképzelhető, hogy túl kicsire vetted az áramkorlátot, de ezzel nem biztatlak ok nélküli növelésre, mert ebben épp az a jó, hogy megvéd a túlterheléstől, zárlattól.
Okkal lehet növelni, ha úgy gondolod, hogy többet igényel a meghajtás.
A CC/CV modul kimenetét zárd rövidre az ampermérővel, ami 10-20 A állásban legyen. Utána áram alá helyezve be tudod "hangolni" az áramlimitet.
Noha üzem közben sem árt neki a zárlat, csak olyankor szikrázik, a kimeneti kondi kisülése miatt.
-
Kernel
nagyúr
Jó találmány ez a 200 Ft-os vezetőfesték, tegnap nagy hasznát vettem:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810209960.html
Egy rádiómagnó került hozzám, ami ma már ritkaság, de a gazdájának fontos volt, régi kazetták lejátszásához.
Kiderült, hogy hibás a tolópotméter, mert a csőszegecs és a szénpálya közötti vezetőrész nem vezet. Érdekes módon, csak mindkét bemeneti ágon változott MΩ-os ellenállássá, míg a GND-ág hibátlan.
Azt hittem, ennek ennyi, mert belevalót nem kapok. Esetleg fúrjak fel egy tekerős potmétert, hogy ne kelljen kidobni, az egyébként megkímélt készüléket?
Ekkor ugrott be, hogy távszabályzók gumipogácsának javítására rendeltem tesztcélból ilyen festéket. A gumin ugyan nem volt stabil (200 °C rásütést nem próbáltam még), de most hátha bejön.
A szűk helyre tűheggyel festettem fel, főleg az egyik ág volt kellemetlen, ami külön kanyart írt le a csőszegecsek között. Száradás után kezdett vezetni, tökéletes lett.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az is lehet, hogy 6 V-ost barkácsoltak be, bár az sok felesleges fűtéssel jár, de 12 V-oshoz sem árt egy kímélő ellenállás, ami növelheti az élettartamot vagy épp csökkenti az izzó túlzott fényerejét és melegedését.
LED-hez kétutas egyenirányítás és/vagy pufferkondi kell, hogy ne vibráljon, meg áramkorlátozó ellenállás.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
12V rizsszemizzót kell keresni, vagy LED-et is be lehet építeni, megfelelő egyenirányítás után. De nem biztos, hogy olyan jól fogja bevilágítani, mint az izzó.
Igaz, hogy a LED értelemszerűen maga is dióda, de visszirányban 5 V felett károsodhat, ráadásul szimplán AC-ra kötve (ellenállás akkor is kellene) csak az egyik félhullámra világítana, ami zavaró vibrálással jár.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz johniee #61570 üzenetére
A GND-ágon folyó impulzusok szűrődnek be, tipikus földhurokjelenség, amin a földelési hálózat megfelelő kialakításával lehet segíteni vagy nem, vagy más megoldásokat kell keresni. Lehetne 7805 stabilizátorral is próbálkozni, ami nem termel impulzusokat, viszont termel hőt, ezzel együtt igényel többlet tápteljesítményt is.
Ennek a végfoknak például az a sajátossága (amellett, hogy 12 V-os), hogy a PAM8610 differenciális bemenetét kiaknázza, vagyis a bemenet 4 ponton rendelkezésre áll.
Más végfoknál az a gond, hogy az aszimmetrikus bemenet a saját GND-hez viszonyít, ami nem ugyanaz, mint a forráseszköz GND. Még ha látszólag össze is vannak kötve, abba egyéb áramok is beleszólhatnak.
Szimmetrikus bemenettel viszont meg lehet tenni, hogy odaviszem a kimeneti GND-hez közvetlenül az egyik ágat, másik a kimenőjel értelemszerűen, így a földhurok hatása kivédhető.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61568 üzenetére
A kondi középen, a menetes fejbe lóg be elvileg, ilyen deformálódást nem okoz.
Feszegetéssel, alkalmas pengével, csavarhúzóval valószínűleg szétpattintható. Utána láthatóvá válik a panel alja, ami esetleg nem mozdul, mert tartja a beforrasztott vezeték, amit nem lehet látni, hogy hol.
Oldalába vágtam lyukat pillanatpákával és késsel, így jobban lehetett látni, hol fogja a panelt a forrasztás.
Amúgy én sem javítok ilyeneket rutinszerűen, pláne ami nekem volt, csőhibásak lettek egyébként is. Inkább csak a szakmai kíváncsiság, illetve rommá törni sem akartam.
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61565 üzenetére
Olvastam az előzményben, de arra gondoltam, akivel csináltatod, vagy aki véleményt mondott róla. Azt hittem, ért hozzá.
Pl. 2 A-os triac helyett berakunk 20 A-ost stb., azért ez eléggé magától értetődő.
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61563 üzenetére
A rajzon szereplő triac terhelhetőségével van a probléma, vagy a kapcsolástechnikával?
Itt az alapelv a lényeg, maga a rajz. Nyilván láttam én is, hogy ott csak izzólámpák szerepelnek. De nem gondoltam volna, hogy azt nem lehet átértelmezni, egyéni igény szerint.
Komolyabb triac, esetleg további alkatrészek módosítása, ami a megépítés próbái során kristályosodhat ki. Ehhez mondjuk nem árt egy oszcilloszkóp is, a fázishasítás megfigyeléséhez, hogy a végén mennyire teljesedik ki a zárás (vagy nyitás, nézőpont kérdése).
(#61562) darvinya
Van benne egy elkó, ami az egyenirányított 230 V-ot puffereli, az szokott kiszáradni és/vagy maga a fénycső is öregszik idővel.
100 Hz zizegő hang lehet a kondi problémája.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kisninja #61560 üzenetére
A stab. IC disszipációját szokták ilyen módon csökkenteni, lényegében a fűtés egy részét az ellenállás veszi át, amit egyébként is magasabb hőfokra lehet terhelni.
Csak ott egy kicsit elméretezték, bár ezt soha nem lehet tudni, hány / sok évig képes így kínlódni. De akkor sem szép megoldás.
-
Kernel
nagyúr
válasz kisninja #61558 üzenetére
Véletlenül nem azon keresztül kap tápot a 3,3 V stab. IC?
Felesleges fűtőellenállásokat nem szokás beépíteni, de feszültségejtésre szokták alkalmazni. Stab. IC pedig létezik többféle, olyan is, ami középen kapja a tápot.
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61555 üzenetére
Olyat kellene keresni, amit csak sorba kell kötni a terheléssel, mint egy kapcsolót, vagyis az elektronika nem igényel harmadik bekötési pontot, a saját tápjához. Ez például szerepelt már a topikban is:
http://320volt.com/en/slow-startup-circuit-for-the-incandescent-bulb/
Vagy:
https://www.elektronika.ba/forum/uploadz/1212698557_Soft_start_for_the_filament_lamp.GIF
De soha nem próbáltam egyiket sem.
Oroszoknál van egy nagyon jól kitalált IC, aminek hasonló nyugati megfelelőjével még nem találkoztam: КР1182ПМ1. Ezzel lehet lágyindítani, szabályozni is. PDF
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61552 üzenetére
Ha egy lágyindítót a kapcsoló után kell bekötni, akkor nem tudod elé kötni.
Esetleg lábkapcsolósra lehetne megépíteni. Ócskapiacon is szoktak lenni varrógéphez való pedálok (a szénellenállásos részt ki lehet benne iktatni, csak a kapcsoló kell), vagy PC-pedál.
Pedál kapcsol egy relét, az indítja a szerszámgépet, így szabad a kéz a munkához. Vagy RF távkapcsolót mondjuk érdekes lenne rászerkeszteni, de ez már egyéni fantázia kérdése is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
16,8 V beállítása terheletlenül, utána rövidzárban 1-2 A, vagy amennyi a kapacitásnak megfelelő.
Áramot lehet állítani a töltés kezdetén is, de az a töltöttségtől függően egyre csökken, így nem biztos, hogy beállítható a kívánt korlát. Rövidzárban egyértelmű, hogy annyi lesz az áramkorlát, amire állítjuk.
Lehetne, vagy lehet is az 1C értéknél kisebb áramot is választani, ha nem sürgős, de annak már a 10 %-a is kevesebb lesz, ami azzal jár, hogy később jelzi befejezettnek a töltést. Ez elvileg jelenthet egy kis túltöltést, noha gyakorlatilag nem olyan vészes.
Mint az sem, ha elfelejtjük lekapcsolni, amikor jelzett, ráadásul a 10 % jelzése sem pontosan annyi. De tegyük fel:
Kapacitás 2 Ah, töltőáram 2 A, készjelzés 200 mA.
Vagy:
Kapacitás 2 Ah, töltőáram 1 A, készjelzés 100 mA.Tehát utóbbi esetben lassabban, de több töltést fog bevinni, mert tovább várakozik az áram csökkenésére.
-
Kernel
nagyúr
válasz Ereshkigal #61542 üzenetére
Ráadásul az áramigény sem teljesen mindegy, mert ha például 1 A a töltés áramkorlátja és 1 A áramot visz el a step up konverter, akkor a töltésre már nem is marad áram, illetve efelett már az akku is rásegít, vagyis nem töltődik, hanem merül.
Amellett a step up konverzióval is számolni kell (kisebb feszültségről nagyobb áramot kér).
Lehetne tölteni az előzményben is szereplő szabályzóval, ami 4,2 V alá is állítható, de akkor még tovább nő a terhelőáram.
Mindenesetre a képen 4056 látszik, de ez valami más lehet, nem a TP4056, nem stimmelnek a lábak.
Pl. 2. láb az Rprog, 3. GND lenne az utóbbinál, de ez nem úgy néz ki:
Növelt kontraszt és világosítás után:
Adatlapot nem látok hozzá, látszatra csak egy töltő IC, Aliexpressen egy vevő már Power Management-et emleget, de így nem tudni, mi az igazság.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Ereshkigal #61536 üzenetére
Első ránézésre valószínűleg nem tud többet, ahhoz képest, mintha külön kötnél az akkura egy TP4056 töltőmodult (az van rajta, ha jól látom) és egy step up konvertert. Csak így egyben van.
Igazi szünetmentes viszont átkapcsol a betápról az akkura, vagyis alaphelyzetben csak a betápról megy, nem az akkut közbefűzve. Ezt ennél nem látom a panelon.
Bármennyi akkut lehet kötni párhuzamosan, a töltőáram nem lesz több, vagyis legfeljebb lassabban töltődik fel, viszont tovább is tart.
(#61535) (jan)
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_60377-60377.html
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Bőven elbírja, de akkora kondi felesleges rá, sőt a töltés pillanatában rövidzárat képez a csatlakozóra, ami viszont rövidzárvédett általában.
Frissítést szokott keresni némelyik típus, menüben ki lehet kapcsolni.
-
Kernel
nagyúr
Kondenzátor abban a formában csak lassítja a feszültség felfutását, utána beáll egy szintre, mintha ott sem lenne. Nem változtat sem áramot, sem fűtést.
Kikapcsoláskor pedig késlelteti, lassítja a relé elengedését. Egy relé lassítása sem be-, sem kikapcsoláskor nem előnyös, mint ahogy kapcsolóknál is pillanatkapcsolás a cél.
(#61522) hegegabi80
Gondoltam, hogy feszültség, de az izzó kérdéséhez egyebet nem tudok hozzátenni, mint ami rá is van írva, meg amit tapasztalt szem is lát. Ezeket már részletesen leírtam.
-
Kernel
nagyúr
Ami nem zárja le a bemenőt a diódán keresztül, az nem step up konverter, hanem trafós tápegység. Hacsak szinkron-egyenirányítós konverternél nincs erre mód, nem figyeltem még ilyen szempontból. De a zárlatvédelemre vannak más megoldások.
SMD olvadóbiztosíték is kapható például, LCD TV-kben ilyen szokott lenni az inverteren.
Kimeneti túlfeszvédelemre pedig Zener-dióda, illetve TVS-dióda, de ennek inkább meghibásodásnál van jelentősége, nem normál üzemnél.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61517 üzenetére
Egy tűz sehol sem jó, de gyúlékonysága miatt pont autóban nem jó kockáztatni, még ha csak szenesre ég, akkor sem. Eleinte csak forrósodik, de amikor menetzárlat lesz, tovább nő az áram, izzásba is mehet.
(#61515) hegegabi80
Akkor ezek szerint melyik lesz a jó 12/220?
A mondatot nem értem, de itt már le voltak írva a fizikai tények és tapasztalatok.
-
Kernel
nagyúr
SSR nem jó az autóba (DC-re), mert triac kapcsol benne.
Triac / tirisztor egyszer begyújt, utána már nem enged el, csak a következő nullátmenetnél. Vagy, ha valaki megszakítja az áramkört.
Amellett van egy kis nyitófeszültségű esés is rajta, ami miatt a szinusz nullátmenetét is torzítja egyébként.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #61507 üzenetére
Elvileg valamelyik előbb fog meghúzni, ami miatt beéghetne, emiatt nem elfogadott megoldás szerintem, de attól még gyakorlatilag elmehet.
Megszakításnál pedig az induktív hatás okozhat beégést.
5 V-os relé meghúz alacsonyabb feszültségről is, a biztos meghúzáshoz kell az 5V. Valamivel többet is elbír túlmelegedés nélkül, ezt az adatlapokon is meg szokták adni.
Tehát ez egyrészt melegedés kérdése, ami ellenőrizhető is. De ezt csak a levehető tokos reléknél lehet jól érezni. Másrészt a nagyobb tekercsáram jobban terheli a meghajtó félvezetőt és tápját. Vagy azokat is át kell méretezni.
De 5 helyett 12 V már túl sok, nem jó arány.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz hegegabi80 #61508 üzenetére
35 W / 12 V = 3 A, amihez jó vastag izzószál szükséges. Másik a feszültség alacsonysága, ami miatt kis ellenállásúnak kell lennie, különben nem áll elő a kívánt áram.
Tehát itt fizikai képtelenségekről beszélünk, az a vékony szál erre nem alkalmas. Ha láttál már 12 V-os halogéneket, teljesen másképp néz ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz hegegabi80 #61501 üzenetére
Ahogy említettem, ilyenre azért egyik gyártó sem vetemedne, hogy nagyobb feszültséget írjon rá a valóságnál, de látszik a spirálon is, hogy vékony szálból van feltekerve.
Az persze előfordulhat, hogy 230 V-on rövidül valamennyit az élettartam, vagy egyéb minőségi okból ég ki túl hamar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós kamerák
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
- Xbox Series X|S
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- DIGI kábel TV
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest