- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- TCL LCD és LED TV-k
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Tudtok ajánlani valami használható párhuzamos portos PIC programozót? Ha lehet, olyat, ami beszerezhető alkatrészekből áll, és lehetőleg legyen hozzá nyák-terv, vagy meg lehessen építeni próbanyákra...
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
And
veterán
Hali! Nekem ez vált be: Bővebben: link, a szaggatott vonallal jelzett rész nélkül. A programja szerintem nem az igazi, de itt van hozzá egy jó: Bővebben: link. Ugyanezen a linken több, egyszerű kivitelű égetőt is találsz, mert a program egy csomó programozó hardvert tud kezelni.
-
And
veterán
A főoldalt már nem linkeltem, ezért bocs. A download-linken ott van a nyákterv is .pdf-formátumban: Bővebben: link. Ez kicsit furcsa, mert a tappancsokon nincsenek meg a furatok, de ha jobban tetszene egy Tango-s (.pcb) verzió, olyat is tudok küldeni. Így is, úgy is kétoldalas a nyák . Ez még ősrégi dos-os verzióval készült, de normálisabb (akár ingyenes, mint pl. az ExpressPCB) windows-os nyáktervezők is megeszik. Amúgy az égető tényleg LPT-portos, nézd csak meg a kapcsolási rajz adattábláját: ''ProPic 2 Parallel port programmer''. Tényleg kissé félreérthetően 9-pólusú D-sub csatlakozót terveztek magára a készülékre, az LPT-oldalt meg nem rajzolták ki, csak a jelek neveit írták oda. A printerport-kivezetések számozása innen már visszakereshető, de ha nagyon kell, pontosan előkerítem..
-
And
veterán
Tényleg nem erőltetem (egyébként is simán megtervezhető egyoldalasra is, max. lesz 1-2 átkötés), de kukkantsd meg ezt: Bővebben: link.
Ott aztán válogathatsz kedvedre, hogy csak nyák+doksi, alkatrészekkel v. nélkülük, Textool-foglalattal vagy esetleg készre szerelve.. -
Lord Tika
csendes tag
Üdvözlet.
Lenne egy kérdésem. Hozzájutottam 12db szovjet gyártmányú tirisztorhoz. Az biztos, hogy 1200V-os és 160A-es, de a típusa már bizonytalan. Két felirat van rajta „K136” és „T161-160-(12-10)” A zárójeles rész kézzel írott. Esetleg van valakinek ötlete, hogy mennyit ér vagy esetleg hol lehetne utánanézni az árának?
A válaszokat előre is köszönöm. -
Freddy TNT
őstag
Sziasztok !
Áttúrtam pár topicot és ez tűnik e legmegfelelőbbnek
Szóval:
Szeretnék egy led-es kijelzőt az 5.1-es rendszeremhez. Az ötlet egy Tensai HiFi torony adta, mivel ennek az elején két (mert ugye sztereo) led-oszlop található 5 led magasságig.
Nekem egy 5.1 (szóval 6) esetleg (gondolva a későbbiekre) 7 led-oszlop kellene.....
A hézag csak ott van, hogy teljesen hülye vagyok a témához
Forrasztani szoktam(barkácsolgatok) meg van egy csomó cuccom,a számítógépemben szoktam kolbászolni meg az ébresztőórámban,de nyomtatott áramkört tervezni, építeni, na meg számolgatni (na ez végképp kilőve)ellenálásokat meg minden biz-b@szt............... nem megy
Ehez szeretnék tőletek segítséget kérni. (ha van esetleg kész tervrajz, meg ilyenek....)
Vagy egy oldalt ajánlani, ahol ez mind le van írva. Jobban szeretném magam csinálni,de ha tudtok kész terméket mondani az sem lenne rossz.......
Előre is kössz ! -
And
veterán
válasz Freddy TNT #858 üzenetére
Egy lehetséges kapcsolás: Bővebben: link. Az LM3915 pl. a Lomexben kapható, 10 ledhez való ''pont'' v. ''vonal'' formátumú kivezérlésjelző IC. Ennél puritánabb kivitel szinte nem is létezik. Érdemes elolvasni az adatlapját (a linken elérhető), abból szinte minden kiderül.
-
And
veterán
válasz Freddy TNT #860 üzenetére
Hát egy olyan apró dologgal, mint a tápegység . Lehet kapni akár stabilizált dugasztápot is, a célnak megfelel. Az adatlap szerint 3..25V a lehetséges tápfesz, olyat már csak talál az ember. Feltételezem, hogy itt nem a tápellátás lesz a legnehezebb feladat. Még annyit az IC-hez, hogy a teljes ''skála'' kihasználásához viszonylag nagy jelszint kell, egy vonalszintű kimenet nem fogja kihajtani a ledsort. Ezért vagy minden csatorna elé teszel fesz. erősítőt (pl. 1-1 műveleti erősítővel), vagy az áramkört nagyszintű - hangszórókimenetről leosztott - jellel vezérled. A bemenetre - 5-ös pinre - kötött diódát szvsz. meg inkább felejtsd el.
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
jó, ez nekem kínai. lehet, hogy nagyobb pancser vagyok, mint képzelem ? Na mind1 akkor is megpróbálom. Nem vagyok én olyan elveszett, elvégre már az oviban is én voltam a profi legós
izé....olyan alapvető dolgot mint nyáklap hogy a búsba csináljak ? Van egy ilyen fura nyáklapom amin van 6000 lyuk és kész. Abba be lehetne forrasztgatni,de drótokkal kellene össze-vissza kötögetni ami nem túl elegáns megoldás... -
ReJim
őstag
válasz Freddy TNT #862 üzenetére
azt lyukraszteres próbanyáknak szokták nevezni..
ha neked nem számit hogyan néz ki, akkor csináld meg azzal.. végülis egyszerübb, mintha rajzolnál, és marnál egy nyákot...
talán:)</end.?>
-
topee
tag
Sziasztok!
Szeretnék ajánlani egy oldalt! Bővebben: link Ez egy ilyen elektronikai portál... Tudástárral mindennel. Nézzétek meg jó.A szakáll nem szúr, csak a megfelelő oldalára kell születni
-
damatic
tag
Hali!
Egy elektronikus babaőr mintegy 40e HUFba kerül. Ennyi pénzem nincs, de némi gógyim akad. Szal ez vhogy úgy működhet, hogy vagy agyhullámokat figyel, és ha kritikusan nem megfelelő frekvenciát detektál, akkor riaszt, vagy a baba alá helyezett súlyérzékelők segítségével figyeli mozgását (még akkor is, ha čsak'' lélegzik). ha nincs mozgás X másodpercig: riaszt.
Erre varrjatok gombot, vagy kapcsolást!
Gondolom, schmitt trigger, meg NE555 kell hozzá...de a többi?Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
topee
tag
Tedd fel a kérdést a http://www.hobbielektronika.hu/ oldalon... már jó sok hobbista regelt... Meg fogják oldani... Bővebben: link
[Szerkesztve]A szakáll nem szúr, csak a megfelelő oldalára kell születni
-
Batman2
őstag
Hi
AND ! tudsz valami olyan egyszerű megoldást (mondjuk IC), amivel egy telep feszültségét lehet kijelezni ledsorral? Találtam olyan kapcsolást, ami 555-ös ICvel érzkel feszültséget, kipróbáltam, hátha belehet állítani a váltási tartományt elég kicsire és több IC használatával több pontot lehet így kialakítani, de nem igazán jött be. Nem tudtam elég kicsire szorítani a váltási tartományt.
Előre is koszi a segítségedet!
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
And
veterán
LM3915 nem jó (#858-as hsz.)? 10 ledet tud meghajtani, és kaszkádba is lehet kapcsolni (erre az adatlapon is találsz példát). Az egyetlen hátrány, hogy nem lineáris a kijelzés. Hasonló az UAA180 (Bővebben: link, másnéven A277D), ráadásul az 12 ledet kezel és lineáris.
-
szil@'rd
tag
hi nincs valakinek valami yoo és kapcsolása venti fordszabályzásra????
Do not power of while BIOS saving!!!! |
-
damatic
tag
Örülök, hogy végre vkinek felkeltette a figyelmét a kérdés.
Szal tudjátok, a baba (pici) mivel hogy nem oly rég óta szívja e büdös világ levegőjét, előfordul, hogy álmában (néha ébren is, csak az nem veszélyes) elfelejt levegőt venni, s mivel alszik, nem is jut eszébe. Aztán ha nem jut eszébe levegőt venni, csökken az agya oxigénellátása - még kevésbé jut eszébe levegőt venni...
Szóval a gyári kütyü érzékelője - még nem láttam, csak hallottam róla - a lepedő, meg pléd alatt elterülve azt figyeli, hogy a baba lélegzik-e. Ha bizonyos időnél tovább nem lélegzik, akkor vmilyen módon riaszt. Gondoltam, hogy esetleg több piezo szenzor lehet a baba alatt, és amikor lélegzik, akkor folyton változik a teste különböző része alatt elhelyezett szenzorok feszültsége (súlypontáthelyezés elmélete: a tüdő tágulása és összehúzódása miatt hol a lapocka körül több a súly, hol a hátközépen). Persze én nem ragaszkodom ehhez az elmélethez, ha más módon is lehet figyelni a levegővételt kultúrált módon, nekem az is jó.
A pisi kaka meg egyszerű: 3 óránként felébred egy újszülött mert éhes, akkor úgyis észre lehet venni a kisebb-nagyobb dolgokat, és abba nem hal bele.Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
And
veterán
Akkor talán elegendő lehet egy egyszerű mikrofonerősítővel (meg némi sávszűréssel) figyelni a légzést, ezt a jelet kissé formálni, majd a jellel újraindítani egy monostabil időzítőt. Ha az időzítés a megfelelő hosszúságúra van állítva, az időállandó lejárta után a szerkezet riasztást adhat.
-
szil@'rd
tag
legközelebb tescoba járok rá pillantok.
-
szil@'rd
tag
az elözö kapcsolás biztos müxik? probáltad?
-
damatic
tag
Köszi, nem rossz, erre nem is gondoltam - talán azért, mert egy főút melletti téglablokkos emeletes házban lakom - lehet, hogy nem tudnám kiszűrni - hm, habár azt az alacsony frekit abszolút nem kell figyelni...
Gondoltam arra is, hogy valahogy infrával figyelném a mellkas mozgást, de ezek a lámpakapcsolásra szánt mozgásérzékelők közelről kis mozgást nem tudom mennyire képesek detektálni. Szerintetek?Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
Volkov
senior tag
hali!
teljesen korrekt venti szab. kapcsolás 2-12V-ig
Bővebben: link
TINA rajz:)
-
gaboooka
aktív tag
Másik nagy kedvencem: Bővebben: link
-
And
veterán
válasz gaboooka #889 üzenetére
Ennek azért megvan az a hátránya, hogy legjobb esetben is csak kevéssel haladhatja meg a venti maximális feszültsége a 10V-ot (Darlington-kapcsolás). Igaz, átkapcsoló - mint a #886-os hsz. rajzán látható - nélkül szinte csak a pwm-es kapcsolásokkal érhető el a maximum 12V.
-
Volkov
senior tag
nekem pl néha kell hogy télleg maxon járjon minden venti, ezért lett a poti mellé egy kapcsoló is
Én a potikat nem tekergetem állandóan, be van állítva szépen hogy csendes legye, ez éccaka letöltéshez tök korrekt, de mikor terhelést kap a gép, ez a leszabályzott dolog már nem ad elég levegőt/hűtést, átbiccentem a kapcsolót és amíg film/játék/stb megy had szóljon, ilyenkor 5.1 elnyomja a hangját
szal van amikor kell a 12V
Az lm317-es kapcsolás már 11,2-t tud kb, és ez kevés!! 500-700 RPM különbség van közötte és a 12V között:)
-
And
veterán
Persze, de ne feledd, hogy a tuningőrült és a csendmániás júzer kategóriája nem zárja ki egymást teljesen . Ha épp nagy hűtőteljesítményre van szüksége valakinek, akkor jól feltekeri, mert mondjuk játék közben kevésbé zavarja a zaj. Éjszakai letöltögetésnél meg letekeri. Mégsem vesz olyan ventit, amit alapban halk, mert annak nincs olyan jó légszállítása, és nem köt fix soros ellenállást mellé, mert mégis szabályozni akarja..
Mod #891: kicsit lassabb voltam, de szinte tökugyanazt írtuk.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Az egyszerű elektronikus babaőrrel az a baj, hogy otthoni körülmények között szinte lehetetlen az ilyen komolyságú gyors fejlesztés. Szinte kivitelezhetetlen a gyárilag tesztelt EEG-, pulzus-, vérnyomás- és légzésvizsgálati módszereket egyszerűen leutánozni, de még az általad említett - kicsiny kitérésű - mozgásdetektálás sem egyszerű feladat. Márpedig a neten körülnézve úgy láttam, hogy a komolyabb készülékek ezek közül akár több jellemzőt is figyelnek (bár lehet, hogy az ilyen cuccok nem a 40 ezres kategóriát képviselik), szegény baba meg már inkább kórházi pácienshez hasonlít, elektródákkal és vezetékekkel ''feldíszítve''. Ezért tűnik a legegyszerűbbnek az akusztikus légzésfigyelés, bár igényes kivitelezésnél ezt is épp eléggé el lehet bonyolítani . Aztán - tudomásom szerint - az ilyen jellegű veszélyeztetés általában csak a baba néhány hónapos koráig áll fenn, úgyhogy sietni kell vele..
Nem lehetséges valamilyen jobb eü. intézményből ilyen készüléket kölcsönözni? Mert ez mégiscsak olyan, mint az esküvői ruha: (jobb esetben ) csak 1-2 alkalommal van rá szükség, aztán soha többé. -
damatic
tag
Nos, még nincs rá szükség, majd augusztusban lesz. A kölcsönzés meg nem megy, a szomszédunk (a mamája kórházi dolg.) sem tudott kölcsönözni - ők már 3 hetesek.
Amúgy egyre inkább tetszik az akusztikus megoldás, az OPA zaját, meg a többit kell kiszűrni vmi sáváteresztővel - gondolom.
Tudsz erre vmit? (kezd olyan lenni a téma, mint a lego)Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
And
veterán
Eredetileg valami ilyesmire gondoltál: Bővebben: link? A neten fellelhető kevés infó szerint ez a fajta szenzor (matrac alá tehető ''párna'') kapacitív elven működik.
A légzéshang figyelésének megvan az az előnye, hogy könnyű hozzá olyan ''szenzort'' találni, amely olcsó és érzékeny. Ez utóbbi viszont lehet, hogy egyben a legnagyobb hátránya is. Ha más zajt is légzéshangnak értékel ki a riasztó elektronika, annak akár súlyos következményei is lehetnek, gondolom ezt nem kell részletezni. Ezért elég közel kellene helyezni a mikrofont a baba fejéhez, és elég nagy meredekségű (sokadfokú, akár digitális) sávszűréssel meg kellene tisztítani a hangjelet a nem kívánt összetevőktől. Némi intelligencia is kellene a megoldásba pl. a légzési periódus és a kellő légzésvételi időtartam kiértékeléséhez, hogy a hibás riasztások elkerülhetőek legyenek. Persze ezek mind csak ötletmorzsák, az biztos hogy a tényleges megvalósítás sok tesztelést, időt (és elég jó felkészültséget) igényelne. Ha tényleg sikerülne ezzel valami tisztességes megoldást kifejleszteni, annak akár piaca is lehetne. -
damatic
tag
Igen, - közben aludtam rá 1et - csak azt nem értem, hogy egy nyüves kapacitív vagy piezo (nyomásra feszültséget hoz létre) párnától hogy lesz a kb, 6000 forintos termékből 39600 forintos. Agymenés: az érintőképernyők milyen elven működnek (már az érzékelést tekintve)? Nem mintha azzal akarnám megoldani, de - szerintem - mindennek létezik egy egyszerűbb megoldása, és nem feltétlen jutott eszébe egy agyoniskolázott mérnöknek. Vagy csak nem gazdasági érdek az olcsó megoldás (a gyártóknak), amíg egy ügyes ferde szemű nem vág alá.
Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
Laslie
tag
Nekem 2 gyerekem nőtt fel (8 éves, 2 éves ) ilyen légzés figyelő nélkül.
Az ember az első gyereknél még mindent hajlandó megvenni, még a legdrágább dolgokat is, de biztosíthatlak róla, teljesen felesleges. Egy jó anya általában megérzi (hallja) a babája minden szösszenését. A nejem ilyen. És szerintem minden anya ilyen.
Éjszaka, még álmában is képes erre. Hidd el nekem, hogy biztos, hogy jók ezek a készülékek, de szerintem nem érik meg az árukat. Az első gyerek érkezése előtt nagyon sok szakirodalmat végi olvastunk mi is, és ''hülyére'' aggódtuk magunkat, és mi is próbáltunk szinte minden kütyüt beszerezni, hogy a baba teljes biztonságban nőhessen fel, de a legjobb megoldást nem lehet pótolni semmilyen műszerrrel.
Ha aggódtok, hogy a baba éjszaka esetleg nem veszi a levegőt és bölcső halál következik be, akkor szerintem a legjobb megoldás, ha a baba köztetek, vagy legalábbis mellettetek az ágyában alszik. Hidd el ennél nincs olcsóbb és jobb megoldás. Nálunk is volt olyan időszak, amikor a lányom/fiam közöttünk aludt (pl. betegségek idején) és bizton állíthatom neked, hogy a gyerek anyjánál nincs jobb babaőr. A nejem szinte éber alvásban töltötte ezeket az időszakokat, mégis pihent volt, mivel nyugodtan tudott aludni azzal a tudattal, hogy biztosan meghallja, ha a babának valami baja van, mivel ott volt mellette. Aztán mikor elmúltak ezek az időszakok, a gyereke(ke)t szépen átszoktattuk a saját helyükre.
[Szerkesztve] -
damatic
tag
Igazad lehet, bár egész másképp képzeltük el, a szobáink pedig (háló) olyan picik, hogy nem fér be a mi ágyunk + a babaágy. Ráfeküdtünk a témára, és találtunk a neten olyan készüléket, amely piezo-párnával figyel mozgást + hangot is csomó beállítással, csak(!) 22 rugó. Jónak tűnik, mégsem 40 ezer, de nem is tudom...
Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest