Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #68216320

    törölt tag

    Üdv HiFi rajongók. Mazsola korom óta szeretek zenét hallgatni. 40 évem alatt az idők szavának engedve és szociális beállítottságomnak köszönhetően a körülöttem lévők izlésének nem ellenállva több zenei stílus keltette hullámok érték el dobhártyámat, nem kis eufóriát keltve az élményt szivacsként magába szívó agykérgemben. Ezen élményeknek hódolva, a zene szivárványhídján csupán egyetlen apró, borongós felhőcske okozott időnként zavart, amire próbáltam nem figyelni, de a szemem sarkából folyton látható maradt. Nevezetesen az, hogy a zenehallgatás élményéhez a technikai adottságokat nem éreztem megfelelőnek. Vagy az anyagi forrásaim nem bizonyultak kellően stabilnak a megfelelő eszközök megvásárlásához vagy az okozott nehézséget, hogy vidéki városként az országosan beszerezhető technika töredéke tűnt elérhetőnek a fővárostól cirka 200km-re. Ezek akkoriban közel sem jelentették a különleges vagy kiemelkedő kategóriát. Egy Videoton vagy Orion komponensekből összeállított rendszer is álom volt az akkor fillérekért beszerezhető orosz és legyel vendégmunkásoktól megvásárolható kétkazettás magnó vagy minihifinek csúfolt, műanyagba és farostlemezdobozba bújtatott zajforrásokhoz képest. Aztán ahogy rohantak az évek a mások által megúnt és leváltott, szocialista országokból beszerezhető technikák a használt cikkeket forgalmazó műszaki üzleteknek köszönhetően, hirtelen elérhetővé váltak azon tömegek számára, akik az akkor még ugyancsak kiöntött folyóként hömpölygő bóvli áradat helyett, amelyeket ekkor már hivatalos kiskereskedőktől lehetett beszerezni, picivel minőségibb hangra vágytak. Ekkoriban jutottam hozzá és mentek át a kezeim között az Orion nagy- és kistorony komponensei ugyanúgy, ahogy az Unitra kistorony részegységei. Egy-egy Sony vagy később Technics is bejött a képbe, természetesen csak használtan.
    Aztán az erős kapitalizálódásnak köszönhetően a kisvárosomban a termelői és szolgáltatói szektor is átalakult jelentősen. Munkahelyek szűntek meg és jöttek létre újak. Megindult a tömeges munkahelyhez költözés. Ez részemről is szükségessé vált és így kerültem vidékről a fővárosba. Természetesen, mint ilyenkor annyian, albérletbe költöztem. Szobatárs, bérlőtárs, albérlő, főbérlő, bérleti szerződés, új albérlet, költözködés, BKV bérlet, bulizás, szabadidős programok, éjszakai élet ...
    A felsorolt fogalmak mindegyike kedvezőtlenül hatott a zenehallgatás feltételeinek megteremtésére anyagilag ugyanúgy, ahogy logisztikailag. Teltek az évek és a fentebb felsorolt fogalmak kezdtek szépen, lassan háttérbe szorulni, teret engedve újra, az akkor már régi és háttérbeszorított, de soha szűnni nem akaró zenehallgatás élményének. A legtöbb ember a megfelelő társ meglelése után, addigi életét hátrahagyva egy stabilabb, nyugodtabb és kényelmesebb életet felé fordul és olyan új fogalmak kerülnek elő, mint utazás, család, nyaralás, kirádulás, autó, saját lakás ...
    Ezek közül az utolsó bár anyagilag megterhelést jelentett, mégis új lehetőségeket nyitott célom elérésében. Nevezetesen a szabad akaratot adta meg. A mit, hogyan, hova, mennyit, mekkorát paraméterek bizonyos kereteken belüli szabad meghatározását.
    Így jutottunk el napjainkhoz. A források most sem kimeríthetetlenek, de az igények sem túl magasak és bár nem vagyok szakértő, de úgy vélem a megfelelő kifejezést szemelőtt tartva egy ésszerű kompromisszummal megfelelő környezet kialakításához megfelelő alapot biztosíthat, hogy a szenvedélyemnek hódolhassak alkalmanként.
    Az elmúlt 1-2 évben pár eszközt beszereztem már, amelyek az elad-újat vesz folyamat során különböző paraméterekkel ugyan, de számomra valamiért kedvesek lettek és a nappali állandó lakóivá váltak. Ezen eszközök bár nem kiemelkedőek, főleg a topicban fórumozó legtöbb rajongó igényeihez mérten, de számomra úgy tűnik lehetőségeimhez és igenyeimhez mérten azt az élményt képesek nyújtani, amelyre mindig olyannyira áhitoztam. Sok örömöt okoznak és kiegyensúlyozottan hozzák a megfelelő szintet a sok-sok számomra kedves zenei irányzat esetén is. Nem kicsapongva egyik irányában sem. Mondhatni neutrálisan viseltetnek az éppen aktuális hangulatom által igényelt forrással szemben.
    Ez elmúlt időszakban újragondoltam a lehetőségeimet és felvetődött bennem a továbbfejlesztés esélye. Nem szükségszerűen csupán egy lehetőségként a "még, még, még ..." késztetés csillapítására. Mind a technikát, mind a környezetet megvizsgálva arra a megállapításra jutottam, hogy az utóbbi okozza a legnagyobb problémát és gyakorlatilag ésszerűtlenné teszi a technikai fejlesztést jelen állapotában. Vagyis a szobával kellene kezdenem valamit. Sajnos jelenleg és várhatóan még jónéhány évig az akusztikailag egyik legproblémásabb környezetben, egy panellakás nappalijában fogok zenét hallgatni.

    Néhány nyers adat:
    - szoba falai: panel
    - méretei: 5m x 5m alapterület, 2.6m belmagasság
    - fal1: nagyméretű bőrkanapé (nem lecserélhető), falon pár nagyobb méretű kép, kb. 70%-a szabad felület
    - fal2: szekrény, szobajtó helye (ajtó nincs), virágok, 1db nagyméretű kép (üveglappal), kb. 50%-a szabad felület
    - fal3: ablakok, erkélyajtó, sok virág előtte, közepes vastagságú függöny a teljes felületen (5m x 2.6m)
    - fal4: nagyméretű vetítőfelület projektorhoz (műanyagozott farostlemez), hangdobozok, TV alacsony állványon, 2db nagyméretű porcelán váza
    - plafon: futóvirágok sűrű elrendezésben, projektor, lapos világítótest
    - szobában: 2db bőrfotel, nagyméretű asztal vastag üveglappal, szőnyeg, laminált padló

    Fentiekből kiolvasható, hogy az akusztikus horrorfilmek "Rémálom a Hang utcában"-ja a környezet.

    Az érdekelne, hogy megfelelő kompromisszumokat hagyva ésszerű költségeken belül láttok-e lehetőséget a mostani állapot javítására?

    Mint említettem tisztában vagyok az adottságokkal és az igényeimet is visszaszorítottam. És bár így is elviselhető a helyzet, de esetleg tudtok olyan lehetőségről, amiről én nem, akkor megpróbálnék javítani rajta.
    Ugyanis meggyőződésem, bár megközelítőleg sem értek hozzá, hogy számít az is, milyen környezetben hallgatok egy eszközt.

    Elnézést a hosszú hozzászólásért, de ez most valahogy ilyen lett :B

Új hozzászólás Aktív témák