- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz shouryuken #107852 üzenetére
Lehet írtad már, de mennyi pénzecskét szánsz erősítőre?
-
törölt tag
Ha Cambridge Audio marad, akkor esetleg nézz körül az audiomonkey.ro oldalán. Én már vásároltam tőlük, korrektek voltak.
-
Dißnäëß
nagyúr
Figy, én nem hallottam így 1:1 a kettőt, lehet össze kéne nézned valami hifi szalonban, vagy ilyesmi.
Amit tudok - vagy látni vélek, esetleg mások tapasztalata alapján támpont lehet - hogy akár DIY, akár hígend gyártó véleményét nézem, sokan azt mondják amolyan ökölszabályként, hogy egy +3dB-nyi headroom legyen benne az erősítőben RMS viszonylatban is, ahhoz képest, amit hajt. Erről még konkrétan video is van Youtube-on, PS Audio -tól Paul McGowan (akire lehet ilyet is, olyat is mondani) szintén ezt nyilatkozta.
Az egy dolog, hogy a hangsugárzónál sokkal gyengébb erősítő maxra (és főleg afölé) hajtva rosszabb választás, mint kétszer akkorát odatenni és amikor ez hajtja esetleg limit közelébe a hangszórót. Rád egyik sem érvényes, hiszen nem diszkózni akarsz vele, ha jól értem, de azért ezek a 88dB-s mélyek, 8 Ohm / 120W RMS specifikációval, nem csoda, ha soványak voltak 40Watt 8 Ohm képes erősítővel alul. Még nominális értelemben sem tudja az erősítő kihajtani a rákötött dolgokat, nemhogy "dynamic headroom" legyen benne (ami szintén sokminden függő, többek között táptól is, de ez egy más téma). Szóval mondhatjuk úgy, hogy a hangsugárzóid egy CXA60 esetén könyörögnének az áramért, hogy "mééég mééééég, éhesvagyok", szóval feneketlen kút kb.
120W RMS képesség a hangfalaidban- akár igaz, akár nem, akár lódít a gyártó, akár nem - egy támpont. Mond valamit. Hozzá ugye a 88dB érzékenység. Mindez 8 Ohm-on. Ha csak egy 120W képes erősítőt nézel mellé, akkor mondanám azt, hogy "áhh úgysem hajtod nyélgázon nyilván", szóval kicsit hangosabb szobai reprodukciót meghajt, de mondjuk még jobban csavarva neki, ahol már igazán táncol a mély membrán, lehet az erősítőből nemkívánt torzítások bújnak elő. Szóval a CXA60-hoz képest egy izmosabbal bentebb lennél - valamivel. Így állnék hozzá.
Nézz meg egy zenei jelet, mekkorát ingadozik, hogy ugrál. Egyik zene - legyen valami modern pop - szinte kiüti a max jelszintet, másik zene - jellemzően klasszikusok - pedig alatta lazán 10dB-vel ha nem többel. Arra gondolj, hogy 3dB eltérés a jelben nagyjából 2x akkora teljesítmény-ingadozás (többlet, vagy hiány) erősítő oldalon. Szaros 3dB változásra ennyivel több teljesítménynek kell kimennie a hangszórókra. Ezt rövid csúcsokban tudja a 60W-os is, de egy kicsit is sűrűbb, lentebb komolyabb mélyű, esetleg kitartóan "búgó" zenei anyagnál, mint megannyi elektronikus ? Szóval oké, hogy dynamic headroom-nak köszönhetően tud egy 60W-os erősítő többet is kiadni magából, nagyon kicsi időre, de ... szóval.. ez az időablak, hogy mennyi időre, ez kritikus, mert ha a hallgatott zenei anyag olyan, hogy ezen túlnyúlik, és ez szerintem gyakrabban megtörténik, mint sok hifista gondolja, akkor lesz egy olyan élményed, hogy "elfogy alul". És most pont ez ellen küzdesz, ha jól értem. Ráadásul valszeg már sokkal nyugodtabb hangerő mellett is kihallod ezt, nemhogy maxra csavarva.
Úgyhogy bár kolléga a 80-ast ajánlja, én azt javaslom, nézelődj fentebb is, 120W-ot kellő határozottsággal és megfogottsággal megküldeni, most csak egyáltalán úgy nagyon messziről ránézve, az nagyjából 240W igény erősítő oldalon (és a linkelt Audiophonics 250-et tud 8 Ohm-ra, de természetesen azt nézel ide, ami jólesik, pláne ha design-t veszem, távszabályzó, satöbbi).
Szóval, ha össze kéne foglalnom az egészet:
1. A Silver 100 bi-amping képes.
2. Ha úgyis SMSL SU-8-al küldenéd, PRE módban, távszabályozható hangerő, minden adott + a DAC egyszerre hajtja az RCA és XLR kimeneteit, akkor minden adott egy bi-amping setup-hoz
3. Nézel egy D-osztályt alulra, sok "kakaóval"
4. Bármi tetszőlegeset felülre, így a fül számára kritikusabb középmagas tartományt azzal feded le. Ide nem kell sok Watt, bármi jó, alig fog felvenni az erősítőből.
5. Gain-eket össze tudod hangolni a hangerőszabályzók segítségével.
Véleményem szerint sokkal messzebbre jutnál így, mint 1 erősítőhöz ragaszkodva, de az is megoldás, csak combos legyen. A mostani BEE-d is 40W 8 Ohm-ra, az semmi ezeknek a hangsugárzóknak, ilyen képességek és érzékenység mellett.
Nem hiszem, hogy a 80-as megváltás lenne, de hogy valamivel jobb, az biztos. Csak.. a delta itt sem annyira sok és exponenciálisan nő minden dB-vel a teljesítmény igény. Ha tudod tesztelni, én tesztelném, vétel előtt, a Silver 100-asokkal.
Szerk.: még egy dolog, de ez merőben más setup-ot eredményez, nem hiszem, hogy meglépnéd: Hypex FA-kkal operálni, kétutasokkal. FA502-esben például 500W (4 Ohm) mély van, 100 Ohm (4 Ohm) magassal, aktív szűrő, beépített AKM DAC és ha külső DAC-ot használnál, AKM ADC-s analóg bemenet is + DSP képesség. Totál más dimenzió, ráadásul be kellene dobozolni őket, hiszen gyári hangszórókat nem fogsz szétfaragni, hogy beépítsd őket, de kiváló lenne amúgy és az SMSL-t is eldobhatod akkor. Ez nagy kockázatos, nagyobb merészséget igénylő játék, számos előnnyel-hátránnyal, de mint mérlegelhető dolog, valid.
Ez csak 1 vélemény.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
kukulec
őstag
"illetve ne is lőjek túlzottan fölé az erősítő minőségével" - emiatt nem kell aggódni, ez lehetetlen CXA80-at nagyon szerettem, 60 kicsit kevés alul, rega briot meg sokan szeretik, de szerintem egyszerűen elfogy a szufla.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hardcore café
- Elektromos rolleren is fontos az index!
- Milyen processzort vegyek?
- Politika
- Xbox Series X|S
- Anime filmek és sorozatok
- Már tudjuk, hogy mikortól lesz elérhető a Detroit Become Human magyar szinkronja
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest