- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Matthewsz
aktív tag
-
AVProf
csendes tag
válasz
Matthewsz #198 üzenetére
minél több képkockát kell átvinni egy másodperc alatt, annál nagyobb az adatátviteli sebesség (pixelclock frekvencia magasabb). Azáltal hogy 60hz helyett 50-et használsz, 1/6-ával csökken a dvi kábelen a jelek frekvenciája. Pont annyi zajt szed össze a DVI kábeled, amennyi már ellehetetleníti a 60Hz-en történő használatot, de 50hz-en még jó. Egy másik jobb dvi kábellel menne 60hz-en is.
(csak érzékeltetésképp: az 1600x1200p60 az kb 4,5gbps, azaz egy másodperc alatt 4,5 milliárd 1 ill. 0 megy át a kábelen.... azért ebbe a mondatba bele lehet kötni sok helyen, de a nagyságrend stimmel)
a kikapcsolást illetően nincs ötletem... tényleg monitor OSD-jében kéne lennie valami beállításnak. Újabb monitorokhoz néha adnak valami programot, és azzal is lehet még mindenféle beállítást módosítani
-
Matthewsz
aktív tag
hello, látom te nagyon ott vagy a témában
"Ha felvillanó piros, zöld vagy kék pontok jelennek meg a képen, a felbontás vagy a framerate (pl 60hz helyett 50hz) eltűntetheti a hibát."
na nálam pont ez jelentkezett a benq e2200hd típusú monitoromnál. 1080-ba 60hz-en (hdmi-n) felvillan 1-2 csík, de érdekes módon a monitor 5 profilja közül 2 normális: a normál és az sRGB, a többi 3 profilon viszont felvillan néha... már majdnem beletörődtem, hogy nem fog működni csak az a 2, most átállítottam a frissítést 50hz-re, és most úgy tűnik, hogy nem villan fel semmi!
ez az első tft monitorom, és nem tudom itt hogy működik a frissítés. crt-nél ugye minél magasabb az érték annál jobb, itt viszont nem gondolom ha 60hz-en nem jó 50-en pedig igen. van erre magyarázat?más: nem akar elmenni sleep módba a monitor, csak kiírja hogy nincs jel.... osd beállítások között nincs ilyesmi, más ötletem nincs mit lehetne csinálni a kézzel kikapcsoláson kívül.
erre tipp? -
brno
csendes tag
-
zhagyma
őstag
válasz
Beowulf_78 #192 üzenetére
A HDMI szabvány szerint van 1920x1200-as felbontás (24 bites színmélység, 60Hz). [HDMI wiki végén táblázatban] Az általad említett hiba valóban a monitor natív felbontása és a beállított felbontás különbözőségéből származik. Mindíg a monitor natívot célszerű beállítani. Mivel a GTX295-nek 2560x1600 a maximálisan beállítható digitális felbontása, ezért beállítási hiba lehet.[GTX295 specification]. Nvidiában nem vagyok erős.
brno A hdmi-s monitorban van HDCP. #190-s hozzászólás.
-
brno
csendes tag
Sziasztok!
24' monitort vennék. Következő lenne a kérdésem: Érdemes HDMI csatlakozóval szerelt, de hangszóróval nem rendelkező monitort venni? Tudomásom szerint a DVI videojele megegyezik a HDMI-vel, csak ugye az audio jel hiányzik. Ha sem hangszóró, sem normális audiokimenet nincs egy monitoron, akkor mi értelme egy HDMI csatlakozónak rajta? A DVI ugyanazt a videojelet átviszi, a hang meg megy a hangkártyáról.
Kösz a segítséget. -
Beowulf_78
addikt
Srácok!
Lenne egy ViewSoonic 24-es TFT monitorom, VX2435vm. HDMI kimeneten használnám GTX 295 összekötve, mivel csak d-sub és HDMI kimenet van rajta. A VGA-n van 2db HDMI aljzat + 2db DVI amit jelenleg DVI - d-sub átalakítóval használok. A probléma az, ha összekötöm, nem tudom megoldani hogy a betüknek élei legyenek, minimálisan elmosódott a kép. Játékok filmek alatt ezt nem látom, csak a szövegeknél látható, de ott nagyon zavaró, mert nehezebb elolvasni. 1920x1200-at nem is tudok beállítani HDMI-n keresztül csak az 1920x1080-at. Mivel a monitor natívja 1920x1200, azt gondolom ez okozhatja a problémát tehát a nem natív felbontás. Jó ideje d-sub keresztül használom, itt semmi gond, penge éles a kép és ugye van 1920x1200. Viszont előjött egy random képremegős jelenség amihez állítólag köze van az analóg jelnek is. Ezért lenne fontos ha megoldódna HDMI-n keresztül a használat. Nem értek hozzá...
be lehet állítani HDMI-n keresztül az 1920x1200 felbontást valahogy? Mert volt aki azt mondta hogy HDMI-n keresztül max. 1920x1080 fogok tudni beállítani. Volt aki azt mondta ez hülyeség. Szóval tényleg nem tudom mi az igazság ezzel kapcsolatban.
Tudnátok segíteni? -
syl5
őstag
Sziasztok!
Azt honnan tudom megállapítani, hogy a kábelem, tv-m, konzolom 1.3-as HDMI szabvány, vagy csak 1.2?
TV: Samsung LE26R84B
Konzol: Xbox 360 -
AVProf
csendes tag
Upsz, az egyik legfontosabb dolgot kifelejtettem
HDCP
Leszámítva pár dél-vietnami dzsunkán gyártott DVD és Blu-ray lejátszót, a lejátszók csakis titkosítottan hajlandók elküldeni HDMI-n az adatot... Hivatalosan ez a másolás megakadályozására van, gyakorlatilag viszont hatalmas business
Már természetesen nem a végfelhasználónak.
Szóval ha van egy PC-s monitorotok DVI csatival, aminél nem hívják fel a figyelmet a HDCP támogatásra, akkor hiába dugdostok bele HDMI-DVI átalakító kábelt, soha az életbe nem fog menni. Új videókártyák is tudják a HDCP-t és az MS Vista óta ill. az XP SP3 óta jogvédett lemezt csak titkosítva fog kiküldeni a DVI kimeneten. Ha a monitor nem tudja, szopás, többnyire fekete-szürkés villogás vagy hangyázás az eredmény. Mellesleg sok asztali lejátszó akkor is HDCP jelet hajlandó csak küldeni, ha épp a kameránkkal felvett homevideót játszanánk vissza...
(ilyenkor kell bevetni pl. a HDFury-t, de nem én adtam ezt a tippet :-))
Na még a kábelek minőségéről pár szó... FullHD-hez mindenképpen érdemes jó minőségű kábelt venni.. Bár olcsóból is ki lehet fogni jót, nekem pl az 1920x1200-as monitoron tökéletes egy párezer forintos kábellel is... lutri
Hosszabb kábeleknél (>1.5m) mindenképp érdemes a minőséget választani, persze az ára is megvan.. Egyébként léteznek >10m sőt >30m kábelek is, de az otthoni consumer use használatra szánt tévékkel kevés az esélye, hogy menni fog.Ha felvillanó piros, zöld vagy kék pontok jelennek meg a képen, a felbontás vagy a framerate (pl 60hz helyett 50hz) eltűntetheti a hibát.
-
AVProf
csendes tag
Úgy látszik, nagy itt a sötétség HDMI 1.3 berkekben.
A DVI - HDMI alapvetően csak a csatlakozó fizikai formájában különbözik - ugyanazok a lábak vannak mindkét csatlakozóban. Egy kivétel azért van: a HDMI csatlakozóban megtalálható az ún. CEC láb, ami a távirányításra szolgál - ennek segítségével például a tv távirányítójával vezérelhetjük a blu-ray lejátszót. Ez a funkció DVI kábellel garantáltan nem fog működni.
Az audió ugyanazokon a lábakon közlekedik, mint a videó, mégpedig az ún. képkioltási periódusokban. Igazából a HDMI és a DVI szabvány annyiban különbözik, hogy HDMI protokollt használva a kép és vezérlő adatok mellett átküldhető egy ún. adat periódus is, ebbe pedig többek közt akár hang is ágyazható. (egyéb leíró információkat is átküldenek adatperiódusban, de ez az átlagfelhasználónak talán annyira nem fontos - színterek, ISRC tagok, stb..)
Mindenki keverni szokta a HDMI és a DVI csatlakozót a HDMI és a DVI protokollal - teljesen hibásan, hiszen mindegyik kábelen mehet mindkét fajta protokoll - a korábban említett CEC vonal használatát leszámítva. Minden audió átküldhető DVI kábelen is.
Mikor egy monitorba/tvbe/avreceiverbe stb. csatlakoztattok egy forrást (legyen blu-ray vagy vga kártya), a forrás kiolvassa az ún. DDC buszon a nyelő EDID-jét, ami egy leíró adatstruktúra - ebben szerepelnek pl. a támogatott felbontások és audió módok.
Sok megjelenítőnél a DVI és a HDMI csatlakozókban más-más EDID található - például a DVI csatlakozó EDIDje lehet nem tartalmaz támogatott audiót. Ez esetben hiába kötjük be ide kedvenc blu-ray lejátszónkat, a lejátszó nem fog hangot küldeni, hiába lenne rá képes. Érdemes tájékozódni a megjelenítóeszköz dokumentációjából.
Némely DVI kimenetes videókártya ha HDMI eszközt lát, nem tudja megfelelően értelmezni az EDID HDMI paraméterekre vonatkozó részét. Valamiért az ATI-nál úgy gondolták, hogy ilyenkor a leghelyesebb, ha a videókártya kérdés nélkül javítja a ,,hibát" és megpróbálja írni a megjelenítő EDID információját. Némely tévénél, projektornál ez sikerülhet (a legtöbbnél nem, az EEPROM többnyire írásvédett), és ilyenkor kész a baj. A legfrissebb driverek használatával elkerülhető ez a probléma.
A HDMI 1.3 két jelentős újítást hozott: egyrészt a TrueHD és DTS-HD (összefoglaló nevükön High-Bit-Rate audió) támogatását és a deep colort. Fontos, hogy mindkettő opcionális - ha pl. egy tévé tud TrueHD-t, a kedves marketingszakemberek akkor is HDMI 1.3-at fognak a dobozra írni, ha nem tud deep colort. Érdemes elolvasni a manualban az apróbetűt.
A deep color tévé ritka mint a fehér holló. Ráadásul többféle deep color is létezik: 30bit, 36bit és 48bit. Én még nem találkoztam 48bites megjelenítővel sehol. Jellemző a tudatlanságra, hogy a legtöbb márkaboltban az eladónak fogalma sincs, mi az a deep color és melyik modell mit támogat. Gyakran keverik már fogalmakkal, mint pl. a SuperWhite, vagy Gammut space, xyYUV, stb... Sokan hazaviszik az ilyen tévét és aztán verik a mellüket, hogy milyen gyönyörű képet ad a deepcolor... wtf
A deep colorról érdemes tudni, hogy még a 1080p-s blu-ray filmek is csak 24 biten vannak a korongon. A blu-ray szabvány megenged nagyobb színmélységeket, talán a jövőben lesz változás. A legtöbb blu-ray lejátszó valóban deep color képet küld ha olyan megejelenítőt dugunk rá, de az alsó színbiteket többnyire dither zajjal tölti fel. Ettől egyébként akármilyen rosszul is hangzik, valóban lehet szebb a kép, eltűnnek pl. az égbolton az idegesítő csíkozódások. Persze nem kizárt, hogy árulnak már valahol olyan lemezt, ami tényleg nagyobb színmélységgel van felvéve...
Ha egy VGA kártya leírásában azt olvassátok, hogy 36 bitet tud az eszköz, és csak DVI kimenete van, akkor a marketingesek megint át akarnak verni: DVI protokollon csakis 24bites színmélység adható ki. Lehet hogy a VGA kártya GPU-ja 36biten dolgozik, de a kimeneten mindenképp el kell hogy dobja az alsó biteket!
Érdemes kipróbálni egyébként, hogy meglátjátok-e a 24 bit korlátait... Csináljatok pl. egy HTML-t, ahol mondjuk #000000, #000001 csíkok váltogatják egymást.. vagy akármelyik két másik szín, ami csak 1-ben tér el egymástól. Én személy szerint csak akkor szoktam látni, ha feltekerem a kontrasztot és a fényerőt maximumra, persze monitorfüggő a dolog.
Minden jót
-
SzlobiG
félisten
Van nekem egy ati radeon hd4870x2 vga-m és egy samu 37" LCD TV-m ezt a kettőt szeretném összekötni úgy, hogy a hangot is átvigye a HDMI kábel mert ugye az ati-ba van hangezköz is, de valamiért nincs hang a tv-n, miért van ez? Talán a TV nemképes HDMI-n keresztül fogadni hangot? Ami nem lehet mer a set top box is azzal van rákötve és jön a hang.
-
8
senior tag
HDMI porttal van gondom egy Acer 6930G notiban, VGA kimeneten gyönyörűen megy a monitor, de ha HDMI-re kötöm, HDMI-DVI kábellel, akkor nincs kép, nem is érzékeli hogy második monitor rá van kötve.
próbáltam drivert újratenni, disable-enable, újraindítások, acer driver, DOX optimized driver stb.Van valakinek ötlete hogy milyen csillagállásnál hajlandó működni a HDMI? Illetve milyen drivert vagy beállítást kell varázsolni a működéshez?
Lehet hogy a kábel rossz?
Vista oprendszer, nvidia 9300M GS kártya, Samsung 24" monitor DVI és VGA bemenettel.
köszi
-
tas69
csendes tag
sziasztok!
én a notimat akarom összekötni a hd ready tv-mmel,ahoz elég egy olcsóbb hdmi kábel is?
és amugy megoldható egyáltalán?köszi
-
doddencs
senior tag
Sziasztok
Jövő héten meg akarok ejteni egy hdmi-hdmi kábel vásárlását. (a laptopomat szeretném kikötni Tv-re)
Annyi kérdésem lenne, tekintve, hogy nem akarok rászánni 5-10-20 ezreket, merre lehet jó áron beszerezni egyet. Méretre min. 2m kellene, onnan árfüggő. Utolsó pár hsz-t átfutva, volt link kácsa audióhoz, hqelektronikához, s volt ott 3000Ft-ért is, de volt 20-30K-ért is. Mi dobja meg ennyire az árát? Mit érdemes nézni a kábel tulajdonságait tekintve, mert nekem az árnyékolások, köpenyek, miből van a ház nem mond sokat.
Előre is elnézést, biztosan le lett már írva ez, de nem szeretnék visszaolvasni, vki, aki megszán, írja nekem le pls.
Én csak egy hdready-s tv-n szeretném élvezni a filmeket.
Előre is köszönöm
üdv:
doddencs -
Joci??
senior tag
Sziasztok!
nem tudom hogy jó helyen érdeklődők de ma vettem egy HDMI-DVI kábelt és az volt a fúra tapasztalatom hangot nem adta át miközben egy másik hdmi-hmdi+átalakitó-val müködött a hang is! amit megnéztem az az hogy hány "lába" van a DVI csatinak és az egyiknél aminél van hang összes lába megvan míg amit vettem annak középen jópár nincs beiktatva! létezik hogy van olyan HDMI-DVI kábel ami hangot nem közvetít csak képet?
Válaszotokat előre is köszönöM! -
dabadab
titán
válasz
rootkiller #180 üzenetére
"Egy haveromnak kéne HDMI- analóg átalakító"
Ilyet nem fog talalni. Az talan mukodik, hogy HDMI-n elviszi a TV-ig a komplett anyagot es annak az SPDIF kimeneterol (ami meg mindig digitalis, nem analog) viszi at a hangot az erositore.
-
rootkiller
őstag
Srácok! Egy haveromnak kéne HDMI- analóg átalakító, hogy az 5.1es hangot ki tudja nyomni a notebookjáról a házimozijára. Tud esetleg valalki valamit az ügy érdekében? thx
-
Szaratoga
csendes tag
Hali boldog úúúúúúúúúúúúúújéletet!!!!
Volna egy kis problémám.....
Van egy Samsung FullHd tv és hozzá egy MSI Pr200 (1280x800-as maximális felbontású, a videókarija Inteles cucc 256 mb, 2 Gb ram stb. ) laptopom mindkettő rendelkezik HDMI be és kimenettel.
Vettem egy HDMI kábelt amivel, ha összekötöm a tálca majdnem tökéletesen bejön.
De amint videót indítok (sima avi) azonnal szaggatni kezd, mind a hang mind a kép, sőt már a winapnál is a hang.. + néha elmegy a jel teljesen és megszűnik a kapcsolta másodpercekre.
Érdekes módon a játékok azok folyamatosan mennek szinte tökéletesen.
Azért szinte mert a tálcával ellentétben, nem tudom kirakni teljes képernyőre akármit állítok.
Ezt is jó volna megoldanom.....A kábel és a tv másik eszközök tesztelésév hibátlannak bizonyultak.
A laptopon frissítettem vga drivert + lejátszót, ezenfelül nincs ötletem mit tehetnék még.Ha valaki tapasztalt hasonlót vagy van ötlete, nagyon örülnék ha segítene.
Előre is köszi
-
ocsi19
senior tag
Hali!
A gépemet szeretném egy hd rdy tv-vel összekötni, a vga-n nincs hdmi kimenet, csak 2xdvi és az lenne a kérdésem, hogy minőségben mennyiben tér el a dvi-hdmi, dvi-svideo, hdmi-hdmi?
Előre is köszönöm!
üdv.
-
Tomate
veterán
Kéne nekem 10m HDMI-HDMI kábel. Nem szeretnék sokat rákölteni. Ahogy néztem 5-6k-ért már kapok. Megfelelőek ezek a kábelek? Nem muszály 50000Ft ért arany-titán ötvözeteset venni?
-
lrobertoc
tag
Sziasztok!
Az LG 32LC3R TV-m egy DVI-HDMI kábellel van összekötve a számítógéppel. Eddig a kiterjesztett asztal tökéletesen működött 1280x720-as felbontásban. Általában havonta 1-2 filmet nézek meg a Tv-n számítógépről.
Tegnap, amikor szerettem volna filmet nézni a képet nem tudtam a TV.re varázsolni. A TV folyamatosan "nincs jel" feliratot jelzett, a felbontást gyakorlatilag nem tudtam csak 800x600 és 1024 x 768 között tudtam állítani, de egyik mód sem segített.
A vide kártya 8800GTS, driver frissítés nem volt.
Olyan érzésem van, hogy a kijelzőt nem ismeri fel a gép.
Van egy hdmi kimenetes laptopom ati HD2600.as video káryával. Ma vettem egy HDMI kábelt, hátha az volt a probléma, de gyakorlatilag a notin is hasonló a helyzet.
Mi lehet a probléma??? A TV tökéletesen működik, komponens, vga bemeneteken tökéletes tudom használni, de HDMI-n egyszerűen nem működik!
HELP!!! -
kariad
senior tag
Hy All!
No most olvasgatok de minnél többet annál zavarodott leszek!
Így nem sikerül ennek ez a baja stb.SHARP LC26SB25E
Ezek a tulajdonságai:
képarány: 16: 9,
HD ready (1366x768),
analóg és digitális tuner,
DVB-T tuner,
kontrasztarány: 4000: 1,
fényerő: 500 cd/m2,
válaszidő: 8 ms,
teletext,
1000 oldalas memória,
NICAM/A2
sztereó hang,
teljesítmény: 2x5 W,
100 programhely,
csatlakozók: 2 db HDMI,
2 db Scart,
komponens,
PC bemenet,
távirányítóŐ van nekem Mivel kössem össze, hogy tuti legyen a dolog!!!
8800GTS 320MB vga-m van most! -
BemAnyó
senior tag
Nah kaptam kölcsön egy elvileg jó HDMI kábelt (vlmi MM -es xar, fele akkora mint a PG ), azon kép sincs és még a tv met se ismeri fel, arra tudok gondolni hogy talán borzasztó gyenge a jel ami kijön a galaxy -ból... nem tudom... ma még rákötök egy kölcsön asztali dvd-t a tv re mindkét kábellel,
-
BemAnyó
senior tag
Létezik HDMI 1.3 al rendelkező Ati 4850 es videókártya ami nálunk is kapható ?
-
coleen
aktív tag
Sziasztok!
Nekem azt mondták, hogy Ati 4850/4870-es kártyát kell venni, ha az ember könnyedén akar kiküldeni full HD jelet LCD TV-re.
Nekem csak annyi a kérdésem, hogy igaz-e ez, vagy ugyanez rugalmasan megtehető egy GTX 260-nal is?
Még vmi: a mai játékokban be lehet állítani 1920x1080 felbontást?
A segítséget köszönöm előre is
-
Balupapa
senior tag
Adoott a gépem (asus maximus formula, 8800GT, XP SP2 ), meg egy Sony 32' HD Ready ( 1376x768 )- as TV.
Windowsba csak 1280x768at tudok sajnos beallitani, rendes monitor kábellel probáltam csak.
1.HA veszek 1 HDMI kábelt azzal menne a rendes HD R. felbontás? (1376x768...
2. a hang megoldható lenne e hdmi kábellel h a tvből jöjjön?
3. kipróbáltam és egy 46-os FULL HD tvn is csak ekkora felbontast tudok beallitani, ezzel a géppel, ezzel a kábellel, ez miért van? :S
most ezzel a sima monitor kábelel elég szar a kép, HDMI-n sokkal szebb lenne?
Köszi előre is a segitséget.
-
BemAnyó
senior tag
válasz
-=balázs=- #161 üzenetére
ez igazán konstruktív volt, köszi
-
BemAnyó
senior tag
Sziasztok, ma végre vettem egy 2m es profigold HDMI kábelt, rákötöttem a Galaxy 8800gt -m et a Philips(42pfl5603d/10) lcd tv -m re, a gondom az hogy állandóan random elmegy a kép, és kiírja hogy nincs jel, van valakinek tippje hogy mitől lehet ?
-
Peter789
senior tag
sziasztok! a hdmi csati kiosztását elemezve és ezt a fórumot átfutva jól értelmezem, hogy a hang és videó adat egybe van kódolva a hdmi átvitel során? tehát nem független spdif jelként közlekedik a hang a 19 tüske egyikén?
-
izomhod
őstag
Hali!
Ha van egy hdmi ready lcd tévém, és veszek egy hdmi-s dvd asztali lejátszót, akkor az szert sem ér? fullos tvmnek kéne lennie? szóval ugyanolyan, mintha a régi lejátszómmal nézném a dvd filmeket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Nők, nőügyek (18+)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Májusi bemutató, júliusi piacra kerülés, áremelés
- Villanyszerelés
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Belekezdeni egy vállalkozásba
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megújult a PROHARDVER!
- További aktív témák...
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest