- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Monitor hiba topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Melyik tápegységet vegyem?
Aktív témák
-
BlackWoOd
aktív tag
Yah!
Sztem mindegy, hogy pakolod be a winyókat (állítva, fektetve, fordítva)...
Egy a lényeg, ne Dvd-Rip közben akard ütvefúróval moddolni a házat... :DD
(Ami meg a fizikát illeti, kopás minimál; a mehanika meg elég pontosan ki van egyensúlyozva a mozgatási erő és a sebesség optimuma miatt... De ezt már többen elregélték...:C ) -
rog
addikt
szerintem ez az egesz oldalraallitasi mizéria még az mfm-es vinyóktól származik. túl kéne már lépni rajta végre. mer azok valóban érzékenyek voltak ilyesmire. ha a low level formatot fektetve csináltad, nem volt szerencsés élére állítani és úgy használni. (és fordítva is igaz). az azokban lévő léptetőmotor(vagymianeve?) miatt.
a mai vinyóknál ilyen már nincs. sőt amiket most lehet kapni, azoknak már többnyire a vizszintes ill függőleges helyzettől eltérő helyzetre sem érzékenyek.
amelyik meg igen, annak a doksijában külön benne van hogy caution igy meg igy mountold a helyére különben sorry. -
Petisz84
tag
Szerintem szerelheted oldalra fordítva. Ha ferdén van beszerelve csak akkor van gond!
-
rATdrAgOn
senior tag
-
zsolt123
csendes tag
Szerinted ha nem szabadna élére állítani a vinyót, akkor az IBM gyártana olyan vinyóracket (fél millerért, szerverekbe 0-24-ben), amibe 14 vinyót lehet beszerelni élére állítva?
Az IBM eddigi legperverzebb megoldása egyébként az újabb fajta desktop minitornyuk, aminek az előlapjára van felszerelve fejjel lefelé a vinyó, az előlap viszont valami meghatározhatatlan szögben (kb. 75-80°) áll. Most két lehetőség van: vagy direkt ki akarnak cseszni a júzerrel, vagy mindegy a vinyónak, hogy áll.
Egyébként szerintem lényegében mindegy, egy a lényeg: MENET KÖZBEN NE MOZGASD!
Aki még emlékszik/már tanulta fizikából: a pörgettyű szereti megtartani a forgástengelyét, ezért ha a másodpercenként 120-at forgó lemezt el kezded billegtetni, az semmi jóra nem vezet (csapágyas lesz a cucc + hirtelen mozdulat esetén lekoccolhat a lemez a fejjel, mert a légrés csak néhány mikron).
A fenti jelenség egyébként CD vagy DVD lemezeknél még mókásabb tud lenni. Pörgeti a jampi a CD-t a gépében 52x-esen, aztán ki akar venni valamit a fiókjából, ezért diszkréten megbillenti a minitornyot. Szerencsés esetben csak ronda hangok jönnek a CD-olvasó felöl, kevésbé szerencsés esetben szedheti össze a CD szilánkjait egyenként... -
Male
nagyúr
Nálam hónapok óta megy egy 80GB-os Maxtor élére állítva, ráadásul ez egy videodigitalizáló gép, szóval dolgozik rendesen (van olyan nap, amikor többször is televeszem filmmel, ráadásul digitalizálásnál órákon át van folyamatos írás) és eddig semmi gond vele.
[Szerkesztve] -
Den
veterán
válasz
VladimirR #59 üzenetére
a tengely nem fogy úgy kinézni mint a fogyó hold mert forog és ezért egyenletesen kopik. A gyapágypersely ami áll, az oválisra kophat és kopik is hosszó évek alatt de ez elhanyagolható.
A fejmozgáshoz nem kell több erő, mert a fejkar két oldala ki van egyensúlyozva így a tömegerők egyformák de ellentétes irányúak így kioltják egymást -
VladimirR
nagyúr
addig stimmel, hogy ugyanazok az erok, csak nem mindegy milyen iranybol
en a gravitaciora gondolok
ha a hdd az oldalan all, akkor a forgo lemezek tengelyet a lemez sulya ''felulrol'' eri, igy a tengely nem egyenletesen kopi (ugy foh kinezni, mint a hfogyo hold par nappal a telihold utan, jobb hasonlatom nincs)
masreszt pedi a fejek mozgatasahoz is tobb ero kell, mivel nem csak jobbra-balra kell libegniuk, hanem sajat sulyukat is tartaniuk/emelniuk kell
hatteranyagom nincs hozza, ezt csak en gondolom igy, nyugodtan cafolj meg -
DarkFater
tag
Nekem azt mondta egy szaki, hogy mehet oldalvást is a vincsi, de hosszabb ideig úgy van, akkor maradjon is úgy egész életében, érstd: Ha nem fekvő (vizszintes) helyzetben szereled, és úgy jár 1-2 évet, akkor utána már ne változtass ezen a pozíción mert gondjaid lesznek.
Indoklása: Bár azt mondják a kopás nem számít és nincs, a gyakorlatban azér' ha kicsi is de van, mert a fizika törvényeit csak a sci-fikben hágják át. :DD -
Lőre
tag
Egyre inkább megérlelődik az elhatározás bennem amellett,hogy élére állítsam a Hdd-imet.Bízva az itt elhangzottakban és imát mormolva a HDD-k nagy manitujához. Remélem nem fogom megbánni a későbbiekben sem !!
-
Lőre
tag
válasz
Alkarcsont #46 üzenetére
Nem annyira az a fő gond hogy a házba nem fér bele,hanem hogy a hely miatt az egész házat kellene elfektetnem és igy az összes winyó az oldalára fordítva futna.
Ami nem tudom mennyire csökkentené esetleg az élettartamukat,vagy zavarná e a működésüket? -
Lőre
tag
Mit kell ennyire aggódni?? Hmmm??
Talán mert nem szívesen teszek kockára 3 db 120 GB-os winchestert,amik közül 2 db SATA-s,mert nem két forintomba van a cucc!
Ezért próbálok nálam több tapasztalattal rendelkezőket megkérdezni mielőtt cselekszem!
Az hogy miért kellene oldalra fordítva üzemeltetni,nem témája a topicnak!
Így tudnám csak elhelyezni rendesen . -
Alkarcsont
senior tag
De leg extrémebb vinyóelhelyezést egy havernál láttam: őt idegesítette, hogy mikor a vinyó dolgozik zörög a ház, eztért a vinyó gubikon lógott elégg viccesen nézett ki nem volt túl bizalomgerjesztő, ahogy ott lifeg, de a vinyój még most is működik :)
-
Lőre
tag
Másvalaki?? Akinek esetleg hosszútávú tapasztalatai is vannak ilyen módon haszált winchesterrel kapcsolatosan??
-
PeliScan
addikt
Engem is érdekelt anno :P [L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=9424&start=[/L]
-
Cathfaern
nagyúr
De azt azért ne felejtsd el, hogy azokat direkt így tervezek, ezeknél a nagy HDD-knél meg az olcsóságra mennek rá. Btw. mint ahogy előttem is mondták, a N*90 fokban berakott HDD az ideális, ahol N egész szám.
MOD: na így jár az, aki sokáig ír egy hsz-t: az orra előtt leírják ugyanazt, amit ő :)
[Szerkesztve] -
Lőre
tag
Huha!
Mostmár olyan bizonytalan vagyok! Vagy nem?
Beletúrtam a seagate lapjaiba de nem találtam infót ezügyben. Ha van linked róla dobj meg vele ,pleese!! -
kapcs-ford
őstag
Bárhogy beszerelheted mert ùgyis csak a gari után fog kinyifanni.... ( a lényeg, hogy vegyél másikat).
Én nem járatnám ùgy azokat a winyòkat...
ªgravitáciò + pörgés az az igazi buliª -
Viktor77
titán
Ne rossatok már! :)
-
Phantom
tag
Hello
Régebben valóban mindegy volt, de tudtommal a modern (mondjuk 20GB fölötti) vinyóknál a gyártók feltételezik az ''egyenes'' beszerelést, ezért a mechanikai alkatrészeket is (rugók, peckek, stb.) így tervezik. Élére állított beszerelés csökkentheti az élettartamot. -
Tal2
tag
válasz
VladimirR #11 üzenetére
A kisebb (2,5'') laptop wincsik sokkal durvább behatásoknak vannak kitéve, de mégsem mennek olyan könnyen tönkre. Ehelyett a függőleges beépítés nem okozhat gondot. De ha még mindig tanácstalan vagy, akkor írj egy mail-t a gyártónak, és kérdezd meg, vagy töltsd le a users manualt. :)
-
egyik ismerősöm koliben felfúrta a falra a gépét.. működött:DD
-
.:InnoMan:.
senior tag
válasz
.:InnoMan:. #13 üzenetére
Nem olcsó mulatság... ;]
[Szerkesztve] -
Lőre
tag
Remélem Viktor infói ezzel kapcsolatosan megbízható forrásból származnak mert
3 db 120 as winnyogó a tét!!:)))))) -
Lőre
tag
Végül is ,javítsatok ki ha tévedek,de a winyó tengelye csavarral rögzitve van a vinchester tetejénél is nem csak a talpnál.Így elvileg el kell bírnia az oldalsó terhelést is. nem?
-
Lőre
tag
Ez jó hír nekem!!:)))
Tehát simán beszerelhetem őket az oldalukra állítva?? Nem szeretném a 3 db 120 Gégebájtosaimat kicsinálni! -
Lőre
tag
Mindössze annyit szeretnék kérdezni valaki szakavatott embertől,hogy beszerelhető ill. üzemeltethető e a winchester oldalra fordított helyzetben?
Tehát ,élére állítva? Árt e ez a pozíció neki befolyásolja e a működését ,esetleg rövidíti e az élettartamát??
Véleményeket kérek,kinek mi az elgondolása vagy méginkább tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- Yettel topik
- Temu
- GTA VI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest