Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• CsendPenge

őstag

válasz mlaci #63 üzenetére

Hűha! Valami vicceset mondtam? Vagy miért is a sok mosoly? :Y

• CsendPenge

őstag

válasz KuCu #58 üzenetére

Ha jól értelmeztem a leírásod, akkor a vinyódon van partició, ugye? Próbáltad már azt, hogy egyik vinyót sem teszed be, bebootolsz, majd leállítás, beteszed a 80-as samsungot. Ha ez esetben sem látja, akkor az eszközkezelőben a saját gépen jobb gomb ''Scan for hardware changes'', vagyis változások keresése. (mondjuk csak ez az egy menüpont lesz...) Ha így sem megy, akkor az eszközkezelőben távolítsd el, majd telepítsd fel megint a fenti módszerrel.
    Nem írtad, hogy a windows disk management része mit lát? Jobban érdekelne, mint a partition magic.

Nem akarlak b*szogatni, de tipikus ''nagyokos'' júzer vagy. Nem értesz a Partition Magic-hez, de az első, hogy feltelepíted, még a win lemezkezelését sem találtad meg...úgy mégis, mi értelme van így ennek? Fenti problémádat mennyiben oldja meg egy particionáló progi? Ami itt közelít ilyen esetben, az egy hatalmas partició elbarmolás, adatveszteség, és gondok sorozata. Persze ha megvan a baj, akkor jöjjenek a szakik, és tegyék rendbe (adatveszteség nélkül természetesen) amit te elszúrtál.
    Ajánlom figyelmedbe aláírásomban is szereplő kis idézetet: ''Two minutes of thinking can save hours of unnecessary work.'' (két perc gondolkodás több órai szükségtelen munkától tud megmenteni)

• CsendPenge

őstag

válasz mlaci #59 üzenetére

Egy vinyót elosztani több részre? Particionálással lehet. A ''Computer management'' / ''Disk manager'' (lemezkezelés) alatt válaszd ki azt a merevlemezt, amelyiket szeretnéd több részre bontani. Ha van rajta partició, akkor előbb azt törölnöd kell, de ez esetben a partin található adatok elvesznek! Nem írom le a particionálás folyamatát, a helpben megtalálod (a lemezen jobb gomb, majd help, ott pedig ''Lemezkezelés'' vagy ''Disk management'', ''Checklist: adding a new disk'' (nekem angol van, szóval nemtom magarul utóbbit hogy hívják) és ott leírják alaposan - alaposabban mint én), a lényeg, hogy egynél több elsődleges (primary) partit sztem ne csinálj. Vagy legyen az egész ''kiterjesztett'' (extended) típusú, és azon belül több ''logikai meghajtót'' (logical drive) hozz létre. Egyszerre csak egyet, és ne a max méretet hagyd! Azért egyet, mert a többet egyszerre esetében a formázás iszonyatosan lelassul.

''mi a külömbség a sata-ata között?
    Ebben a formában semmi :)
    Amire te gondolsz, hogy mi a különbség a SATA és a PATA (hétköznapi nyelvhasználatban csak ''ATA'' néven szokták emlegetni, egészen addig, amíg be nem jött az új technológia) között, nos két csatolófelület, az első a gyorsabb. Merevlemezek csatolófelülete, az első, amit még IDE, EIDE, ATA, UATA néven is szoktam emlegetni, 33/66/100/133-as sebességű változatokban létezik, a SATA pedig 150-es, hamarosan jön a 300-as verzió. Kicsit felületes a leírásom, de nagy vonalakban ez a lényeg. Aki akarja, írja le jobban :)

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #54 üzenetére

Oopsz...nem vettem észre ezt a hozzászólásod :B Na nem baj, a lényeg, hogy megszabadultál tőle! :D A segítséget meg szívesen máskor is :)

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #50 üzenetére

Az jutott még eszembe, hogy másik gépben megpróbálnád formázni a vinyót? Hátha ott megy az ntfs formázás. (ha meg nem egy, vidd vissza a szervízeseknek, és mond, hogy formázzák meg ilyenre meg ilyenre, és vagy nem egy nekik =>csere, vagy megy nekik, ez esetben megoldódott a problémád ;]:D)

Az, hogy van a kábelen egy mási vinyó is, az csak annyit jelent, hogy a másik megy rendesen. Lehet kontakt, vagy mittomén, szóval próbáld meg a kábelcserét, nem drága. (legfeljebb lesz egy tartalék kábeled)

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #44 üzenetére

Kábelt cseréltél már? Mert szinte minden lehetséges progival ellenőrizted a vinyót, és egyik sem találta hibásnak. Esetleg próbáld meg a Seatools Desktop-ot, abban van egy olyan teszt, hogy kommunikál a vinyó a vezérlővel. Remélem, megy nem seagate vinyókkal is... Egyéb ötletem nincs, sztem minden lehetségeset próbáltál.

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #38 üzenetére

OK, én voltam picit figyelmetlen. Bocsi:)
    Szóval mindegyik végigment rajta? Full surface scan is? Az érdekelne, hogy ott ültél a gép előtt, vagy cska jó eredményre mentél vissza? Nem mindegy, mert nekem is volt, hogy 5 mp alatt ''végig olvasta'' a 80 GB-s vinyót...legalábbis szerinte. (szerintem mg nem :D)

Honnan tudod, hogy az fdisk-el készített partinak semmi baja nem volt? Formáztad? Vagy? Amúgy a ''hányfele szedjem'' kérdésre: max. 32 GB-s darabokra, mert a fat 32 annyit bír :) De mondjuk legyen 4 partic. Ja, és a végén nézd meg lécci a lemezt, hogy mennyire melegedett fel. Nehogy esetleg túl melege legyen.
    Ja, mégvalami! Ugye az NTFS foramázást nem quick formattal csináltad? És default block mérettel?
    Kíváncsian várom, hogy mi lesz a formázással. :) Hajrá! :)

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #34 üzenetére

Feltettem egy rakat kérdést, de választ nem nagyon adtál...
    Melyik progit használtad? -ez nagyon érdekelne. (vagy 1xűen próbáld ki az shdiag-ot és a hutil-t is)
    Windows részéről közöltek bizony bad sectort jelentenek, de ez nem feltétlenül van valóban így. Win a lemezkezelésben sem jeleskedik.
    Próbáld meg, hogy régi, 98-as fdisk-el csinálsz rajta partikat (FAT32) és formázod /u /c kapcsolókkal. (vagyis valahogy így nézzen ki: A:\>format c: /u /c -mondjuk ha a c meghajtót szeretnéd formázni )
    A végén az összesítésnél ha ír olyat, hogy x byte van bad sectorban (illetve a /c kapcsoló hatására próbálkozik szektorok helyreállításával formázás közben) akkor egy kicsivel közelebb kerültél a megállapításhoz. Ez már csak azért is jó, mert a szervízben könnyen tudod reprodukálni a hibát, elég betenni egy gépbe, boot lemezük csak van, és ott format. Természetesen jó lenne, ha a gyári tesztprogikkal is nekiesnél, bár csalódott vagyok a Samsung programjaival kapcsolatban, de egy esélyt adj neki. Szerintem.
    A w98-as bootlemezes megoldás a legjobb, mert akkor könnyebben vagy, ha be tudod mutatni, bad sector van rajta, adjanak egy másikat. (nehogy csak gyári progikkal javítsanak, te/ti meg szívjatok későbbvele)

[Szerkesztve]

• CsendPenge

őstag

válasz Mennyi? #16 üzenetére

Melyik gyári progit használod? Mert van több is...(shdiag, hutil, sutil?)
    Én pont most tettem be a gépbe egy SP0802N típusú hdd-t, és előtte kipróbáltam rajta az shdiag-ot, és a hutil-t is. Az shdiagérdekes volt, mert végigment, aztán megkérdezte, hogy szeretnék-e full surface test-et is? Mondom neki, Yesss, erre rögtön kiírja, hogy minden oké. Elsőre kezdtem vona örülni, hogy ez milyen ultra gyors, ennyi idő alatt végigolvasta a 80 gigát, de aztán felébredtem :DDD Utána nekiestem a hutil-al, az látszólag rendesen végigment rajta, semi hibát nem jelzett. Formáztam egyet rajta ezek után a win-ben, és ott sem vot semmi hasfájása, sztem jó a hdd.
    Nos, pontosan mit is mond neked a formázás? Eseménynaplóban mi kerül bejegyzésre?

P.S.: állítólag a türelem erény. gyakorolhatnád... :U

• CsendPenge

őstag

válasz Mems #17 üzenetére

Ez csupán annyit ''jelent'', hogy a FAT filerendszert használsz, és (gondolom) xp-d van, ami sír miatta. Hmm...pontosan milyen FAT-ot használsz? 16 vagy 32 biteset? Tudom, hülye kérdés, dearragondoltam, hátha 16 bitesed van, és azért sír. Akkor csinálj belőle 32 biteset, hátha abbahagyja a rinyát :)

• CsendPenge

őstag

válasz KRi2 #14 üzenetére

Jah. Kivéve, ha valami nem stimmel, illetve nincs kedved letölteni több, mint 100 megát. Én elsőre ezt próbáltam, és tényleg jó a gyüjtemény, de az IBM DFT-je nem indult el, pedig 3 verziót is megpróbáltam. Lemezről futtatva a progit, ment.

• CsendPenge

őstag

Gyűjtögessünk egy kicsit :)
    Először sztem jobb, ha az ember szépen ellenőrzi, hogy minden más (proci, ram) oké.
    Ezeket a következő programokkal lehet megtenni:
    CPU:
    Prime95: Bővebben: link

RAM:
    Memtest86: Bővebben: link
    Memtest86+: Bővebben: link

Ha ezek okék, akkor jöhetnek a gyártók által kiadott progik.
    Nekem van:

IBM (Hitachi) HDD, amihez is van a Drive Fitness Test.
    Próbáltam, használható.
    Letölthető innen:
    Bővebben: link

Seagate HDD, amihez is van több progi is.
    Összesítve:
    És konkrétan ha valami baj van: (Seatools Desktop)
    Próbáltam, használható.

Western Digital HDD Ilyenem nincs, nem próbáltam, nem ismerem.
    DataLifeGuardTools
    Windows-os változat: Bővebben: link
    Dos-os változat:

Maxtor HDD: Ilyenem nincs, nem próbáltam, nem ismerem.
    PowerMax (saját bevallásuk szerint diagnosztikai progi)
    MaxBlast: (ezt meg utility-nak hívják)
    De tudod mit? Te is választhatsz, amit szeretnél/ami kell :) (alábbi linken)

Samsung HDD: Ilyenem nincs, nem próbáltam, nem ismerem.
    Ez keressétek meg ti is, mert én 10 perc alatt valahogy nem találtam meg. (eccer már megtaláltam, letöltöttem, de msot nem megy, szóval rossz pont a samsungnak, a többieknél lazán ment)

No, remélem, okés a gyűjtemény. Ha valamit kihagytam, majd pótoljátok :)

Az adott gyártó/gyártók nem csak az általam felsorolt programot/programokat adta/adták ki, természetesen jóval bővebb a szoftveres terméktámogatási paletta sok esetben. Aki keres, az talál. :D

• CsendPenge

őstag

válasz Processzor #9 üzenetére

És pontosan akkor fog tönkremenni, amikor először fontos adatot viszel rajta... ;] :DDD

• CsendPenge

őstag

válasz Processzor #7 üzenetére

Low level formatra gondolsz? :F
    Ne haragudj, de nem értek veled egyet, feljebb leírtam már, hogy miért. Sokat lehet szívni a rossz vinyóval. (hibás memória tud még sokáig rejtőzni)

• CsendPenge

őstag

Most valamit én értek félre, vagy egy nagy tévedés van ebben a topciban, mert az fdisk az egy particionáló program. Nem javít, nem diagnosztizál! FAT típusú partikat lehet létrehozni. Ennyi és nem több. Az már egy másik kérdés, hogy FAT filerenccer esetében az első, amit megpróbálnék, az egy format parancs /C kapcsolóval. Nem az xp-s format, mert ott már nics ilyen. Nem sokra jó, leginkább arra, hogy tudja az ember, valami gond van.

De! ha már gond van, illetve gond gyanús a hdd, akkor sztem a legjobb az adott lemez gyártója által kiadott tesztprogit használni. Nem kívánom felsorolni ezeket, eléggé időigényes munka lenne, mindenki meg tudja találni ezeket a gyártók weboldalán. (aki meg nem, az annyira kezdő, hogy hagyja békén a merevlemezét, és kérjen meg egy tapasztaltabb embert, vagy számoljon az adatvesztéssel)

Nem próbáltam még az egyéb, független termékeket, így azokról nem kívánok véleményt nyilvánítani.

Még annyit a hdd diganosztikai programokról, hogy én eddig kettőt használtam.
    Az egyik az IBM Drive Fitness Test-je, a másik a SeaTools Desktop.
    Az IBM-el kétszer is ''megjavítottam'' a corrupted sectorral rendelkező vinyómat, de sajnos ettől sem lett megbízható. Tény, hogy akkor tovább tudtam használni, de milyen eredménnyel? Addig feszegettem a kérdést, mire gigákban lehetett mérni az (szerencsére semmi fontos, csak filmek, klippek) adatveszteséget. A lényeg: nem volt többet mgbízható az eszköz.
    A közelmúltban sikerült lecserélnem a fent említett hdd-t, egy Seagate darabra. Gondltam, megtesztelem a Seagate Seatools Desktop programjával. Érdekes volt, hogy a tök üres partira gonoszkodásból ráeresztett ''File Strucure Test'' elszállt ''Failed with critical error''-al. Ugyanezen hdd-n csupa FAT32-es partival gond nélkül gyönyörű eredményt hozott. Szóval a gyártók sem istenek, különben hibátlan termékeket, végtelen gigás méretben hoznának ki :DDD

Véleményem:
    A diagnosztikai programok a merevlemez megbízhatóságát adják vissza elsősorban.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés