- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Apple MacBook
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Lehet amúgy mindannyian rosszul közelítjük meg ezt a terméket. Erről az alaplapról nekem pl nem a maximális funkcionalitás jut eszembe elsőnek, hanem egy kiállítási tárgy.
Valahogy természetidegennek hangzik floppy-t és 11+ USB eszközt aggatni egy kábel menedzselt merev csöves vízhűtéses akváriumra, amibe ez az alaplap való. -
Pikari
addikt
Nyilván igen, mindenkinek mások az igényei, csak ez az alaplap meg az igények az esetek döntő többségében azért elég ritkán fognak egy irányba mutatni, mint ahogy a reakciók nagy részéből ez ki is derül. Sokszor érdemesebb inkább egy néhány generációval korábbi platformot venni, és pár tíz százalék elméleti sebességet beáldozni a bővíthetőség oltárán.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dragon3000 #41 üzenetére
Ha már ATX form factor, akkor megreszkírozom az M.2 slot-ok nem lesznek útban a fenti hátlapi PCI USB portoknak.
Kész szerencse, hogy úgy szab testre az ember egy PC-t, ahogy kedve tartja. Ennél több alternatívát már tényleg nem tudok hozni, szóval ha ragaszkodtok a sok hátlapi USB-hez, akkor másfelé kell nézelődni. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Nekem pl az a vicces, hogy valaki vesz egy mid vagy full tornyot és USB-n lógnak a meghajtók a házon kívül. De hát kinek mi.
-
Teasüti
nagyúr
Oké, akkor listázd ki ezen eszközök mennyi áramot vesznek fel:
joystick, bluetooth vezérlő, egér, webkam, telefon usb adatkábel, és kifújt. ez utóbbit ki kell húznom, ha a nyomtatót be akarom dugni. ezen kívül van még elöl egy előlapi usb, oda szoktam a pendrájvokat betologatni.van egy belső usb csatlakozó, azon a floppy meghajtóm (van nem röhög!).
Majd ámulj mikor rájössz, hogy a floppy meghajtó kivételével* és a telefon kivételével (ha felveszi a töltést) minden mást nyugodtan tehetsz egyetlen portra!
* Csak tippelek, nem emlékszem ezeknek mennyi szufla kell. De nem molex-ről mentek, hanem volt vmi kisebb tápcsatlakozójuk, nem? Felteszem nincs saját DC adaptere az USB-s verziónak? -
Pikari
addikt
Az, hogy nem érted, a csoda elosztóid nem foglalatonként, hanem összesen tudják leadni a ráírt ampert. Ha csak nincs külön áramforrásuk. Nagyon szépen fog mutatni, ahogy mindenfelé adapterek, 220as dugók cikáznak elfoglalva egy külön asztalt maguknak. Szerintem ne ragozzuk tovább, egész egyszerűen hülyeség a tanácsod, rendes alaplapot kell venni, nem ilyen fosokat. Az alaplapi kivezetések rendben vannak, az már más tészta, de azokat is meg kell külön venni, és a ház elején amik vannak, néha olcsóbb házakon csak 2w körül tudnak (cérnavékony kábelek), amiktől egy combosabb pendrive már init loopolni kezd, szóval vagy drága házat veszel csak emiatt, vagy hátlapi usb kivezetéseket (amik megint csak nincsenek ingyen) és megint adja magát a kérdés, hogy miért nem bírtak az alaplapra pci-e portokat rakni inkább?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Synthwave #38 üzenetére
Kivéve, ha valami 1 kHz felett polling rate-et használ, mert akkor alaplap natív USB hubján kell rajta lennie, és nem osztozhat más high pollingos eszközzel a sávszélen.
Csak a kilohertzes egerem ezt meg ne hallja!Osztozni két játékvezérlővel, egy billenccsel, meg egy webkamerával egy időben. Azon az upstream porton aztán van minden: 1080p videó stream és magas frissítési frekvencia is négy beviteli eszköz között. Még nem tapasztaltam semmi anomáliát.
Vagy le vagyok maradva? Már kHz feletti egerekkel vakítanak manapság? A profik megérzik az 1 ms és a 0.5 ms közötti különbséget? -
Ennyire új platformokra szerintem egyelőre még egyáltalán nem éri meg építkezni, hacsak nem a csúcsteljesítmény a fontos, és hamar visszahozza az árát. Vagy nem számít a pénz. Előző genből 40-60 között igen komoly lapokat lehet találni.
"Az összes perifériádat csokorba kötheted egy porton és nem fog kiszaladni a szuflából."
Kivéve, ha valami 1 kHz felett polling rate-et használ, mert akkor alaplap natív USB hubján kell rajta lennie, és nem osztozhat más high pollingos eszközzel a sávszélen.
"Amúgy nincs manapság már minden monitoron legalább két USB3.0?"
Még csak közelítőleg sincs.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dragon3000 #36 üzenetére
Régi lemez. Manapság 170 ezerbe kerül, ha minden csatlakozót a lap hátulján szeretnél látni. Hadd fordítsam meg a kérdést: ha nem használunk egyetlen PCI slot-ot sem a VGA-n kívül, akkor mi értelme mid vagy full ATX házikót venni?
-
Teasüti
nagyúr
Mire kell egy számítógépen 900 mA-nél több (USB 3.0), vagy 1.5 A-nél több (USB 3.2 gen2 és Type-C)? Arra ott a töltő, meg a Power Delivery szabványok. A legnagyobb áramot max egy 2.5" HDD venné fel USB-ről, amihez kell némi indítóáram. A fent említett eszközök egyikének sem kell ennyi. Az összes perifériádat csokorba kötheted egy porton és nem fog kiszaladni a szuflából.
#33Synthwave
Gigabyte felhozatala alapján egy extrákkal telepakolt lap az már felső polcos kategória.
Olyan extrákról beszélünk amiket ha nem integrálunk hanem bővítünk, akkor sokkal rugalmasabb választási lehetőségeink vannak és lehet szoftverben is gyakran kifinomultabb megoldásokat kapunk, mint az alaplap gyártók meghajtói. Mivel minden ilyen "extrát" - ami régen alapvetés volt - manapság aranyárban mérnek (B650 Aorus Master átszámolva 170 ezerbe kerül), ezért szerintem egy fapados deszka inkább megfontolandó, aztán belerakom én magam, amire valóban szükségem van.Amúgy nincs manapság már minden monitoron legalább két USB3.0? Persze ha vki még az öreg 1080p TN panelt nyüstöli 2010-ből, akkoriban még nem volt általános a KVM - aláírom. Nekem van rajt 3 port, meg az egyikben egy 4 portos passzív HUB. Monitorról ment egy időben a webkamera (arckövetés), két USB-s játékvezérlő, RGB-s vezetékes egér, billencs vevője és egy ujjlenyomat olvasó. A monitor HUB-ja az aktív (kimértem, nincs fesz. csökkenés 5 méteres upstream kábellel sem), egyik portban meg egy passzív 4 portos HUB. Vmi 4000 forintba került.
-
-
Pikari
addikt
Ehhez viszont olyan monitor kell, amin van usb, meg olyan usb hub, ami mondjuk 5w fölött nem dobja el magát. Szóval könnyen lehet, hogy jobban jársz a "prémium" kategóriával (még árban is), vagy legalábbis pci-e usb kártyával, amit ebbe az alaplapba mondjuk pont nem tudsz beledugni, mert már ahhoz sincs rajta hely. Erre nincs mentség, ez a lap egyszerűen gagyi.
-
Teasüti
nagyúr
BT van a wifi modulban. Webcam, egér/bill, kormány, kézifék -> monitorba kötve és egyetlen upstream USB kábel a gép felé. Amúgy pár ezer egy értelmes USB hub. Nem tétel. A nyomtató wifi-s. Bármi ami mobilis, az az előlapi portba megy. Hátul van a monitoron kívül egy USB hangkártya és egy UPS bekötve. Egy port még maradna is szabadon. EZ.
Ellenben egy felső polcos alaplap - telepakolt extrákkal - felára bőven több lesz, mintha okosban bővítené az ember. -
Szép, letisztult, RGB nélkül meglennék, de amúgy tetszik.
Kár, hogy most Intel konfigom van, akkor no brainer lenne... na majd legközelebb. -
-
válasz
Mostly Harmless #22 üzenetére
A jó hangkártya úgyis egy külső egység lesz.
-
Dragon3000
nagyúr
Csak 1 pci-e slot van, szépen le van írva minden a gigabyte oldalán.
#22 Mostly Harmless
Van rajta analog 5.1, illetve a front kivezetéssel tudja a 7.1-t is, szépen le van írva a manualban. A többiben igazad van, viszont nem kötelező ezt venni, akinek ezek nem fontosak, annak van lehetősége ilyen alaplapot is vennie. -
Myers
senior tag
válasz
Mostly Harmless #22 üzenetére
A borítást lecsavarozva lehet, hogy ott van alatta minden ami kell:
még egy PCIe x16, PCIe x1, AGP, PCI 32 bit, ISA 16 bitVagy lehetett volna tenni a hátlapra a PCIe-ket.
-
Mostly Harmless
tag
5.1 analóg hangkimenet nincs...
SPDIF digitális szintén nincs...
PCIe1x dedikált hangkártyának, na az sincs...
ezek azt hiszik, mindenki kizárólag USB-s fülest használ? -
Btw a képen a cikkben levő alaplap van? Mert akárhogy számolok nekem 5 db 3.2 gen1-nek tűnik, vagy mit nézek el?
-
Pikari
addikt
joystick, bluetooth vezérlő, egér, webkam, telefon usb adatkábel, és kifújt. ez utóbbit ki kell húznom, ha a nyomtatót be akarom dugni. ezen kívül van még elöl egy előlapi usb, oda szoktam a pendrájvokat betologatni.van egy belső usb csatlakozó, azon a floppy meghajtóm (van nem röhög!). meg van még az alaplapon 2 db front usb, de olyan elérhetetlen helyen, hogy a hátlapi usb kábele nem is érne el odáig.
-
-
R̲e̲m̲
senior tag
igazából lehetne itx is. semmi nem indokolja az atx formfactort.
vagy kell a hely a reklámnak? -
-
Attila0
őstag
A 4 fehér USB foglalat mellett található ovális keretbe foglalt két kerek csati vajon mire szolgálhat? Vagy csak én nem látom, hogy PS2?
-
Televan74
nagyúr
A legfontosabb kép hiányzott számomra.
De megleltem a gyártó oldalán...
-
.mf
veterán
Hát nem tudtad? A következő generációs nVidia kártyáknál, az 5xxx sorozatban az 5 a hűtés miatt szükséges magasságot mutatja, PCI-slotok számában
(az a szomorú, hogy a 3-slotos 3xxx-kártyák és 4-slotos 4xxx-kártyák után nem is annyira lehetetlen. És anno még a 2-slots 480 Fermin nevettünk, hogy Thermi, grillezni lehet rajta... (basszus az már 14 éve volt?))
-
Meridian
senior tag
ezen legalább nincs lespórolva az USB csatlakozó portok... 12 db. Ez elég is mindenre. De amikor tesznek neked 4db-t nesze, az kicsit húzós... 1bill, 1 egér, 1 nyomtató, 1 szkenner, és máris kilőve.. külső HDD, pendrive, egyebek hova?
-
Pikari
addikt
1 db pci-e portnak hagytak 5 db pci-e portnyi helyet, vagy ezt mégis hogy képzelték?
-
.mf
veterán
Ez, hogy minden takarva van, és a légáramlattól elzárva, nem tudom, mennyire tesz jót egyes melegedős alkatrészeknek; de hát a divat az divat, ha ifj. Veér Istvánnak ez kell...
-
MZsoltee
veterán
Érdekes, hogy ilyen új lapon jönnek ki a 600as chipkészlettel. Úgy látszik tényleg semmi előrelépés nem lesz az új sorozattal. Ha nem lenne már egy jó B650-es lapom, akkor az árát még nem tudva tök jó letisztult lapnak tűnik mindennel, amire szükség lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A fehér/ezüst színvilágú B650E Aorus Stealth ICE a cég első ilyen kialakítású terméke ehhez a platformhoz.
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest