Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kalman

csendes tag

válasz L@@-Yosh #373 üzenetére

Nem egészen, csupán érzékeltetni szerettem volna azt, hogy a vastagság is számít. A vékony lehet hogy olcsóbb, de nem jó. Vagyis nem megfelelő. Finggal nem lehet tojást festeni.
    Csupán azt mondom, hogy ha parafát használsz, akkor ne számíts csodára.
    EGyébként jobb a parafánál szerintem az az anyag, ami két gumi között egy ólomlapot tartalmaz, és az egész nincs 1 cm vastag. Ennek a felrakása a gond, mert ugye a gépházakat nem arra tervezték, hogy később kibéleld.
    Szóval a parafa biztos lefog valamit, de nem biztos, hogy érzékelhető, mert nem biztos, hogy azt a freki tartományt tompítja, ami esetleg Téged zavar.

• Kalman

csendes tag

válasz L@@-Yosh #371 üzenetére

Parafa? Minek?
    Tényleg azt várod, hogy egy parafa lap megfogja a hangot?
    Nem fogja. Picit csökkentheti. Itt a méret is számít, azért kell egy bizonyos vastagság a hatáshoz. Parafatapéta (ami kb. 4-5mm vastag) nem hiszem, hogy nagy durranás lenne hangszigetelésre. Nézd meg Donor korábbi hozzászólásait, és ott is az AKUSTIK GIPS Art 3-ast. Az jó.

• wormike

csendes tag

válasz L@@-Yosh #200 üzenetére

L@@-Yosh: inkább ne várd meg. ahogy magamat ismerem nem lesz kész egyhamar. egyébként most sajnos (?) nem is lesz időm foglalkozni vele, úgyhogy marad ilyen félkész, és majd dolgozom, ha lesz több időm... úgyhogy addig osztom az észt :F és segítek, ha tudok.

egyébként valszeg nálam a parafa és valami komolyabb összetett hangelnyelő alkalmazása lesz a megoldás, de lehet, hogy még bonyolítom a felületi megmunkálással, illetve egyéb hangelnyelő anyagok beépítésével. még nem tom. arra sincs időm, hogy a méréseket elvégezzem.

alufólia: már régóta bassza a csőrömet. lehet, hogy mit sem ér egy évtizedes tapasztalat és a tanulmányaim is mehetnek a levesbe a szakmérnöki képzés műszaki akusztika szakirányán, de én aszondom, hogy ez az alufólia legalább olyan nagy félreértés, mint a hungarocell. egy ilyen vékony fólia gyakorlatilag semmilyen rezgés, illetve hanghullám megfogására sem alkalmas. annál jobban fogja meg a hősugárzást. de ha valakinek van némi fizikai érzéke, az belegondolhat, hogy egy ilyen vékony anyagrétegen gyakorlatilag egy ''légrezgés'' akadálytalanul áthaladhat, hiszen az anyagnak nincs rugalmas impedanciája, olyan, mint egy vékony hangszórómembrán, illetve a beeső hanghullám másik fele visszaverődik róla, így nem nyelődik el, mert egyáltalán nincs, ami elnyelné. tök hülyeség. nem is értem... :O

• wormike

csendes tag

válasz L@@-Yosh #194 üzenetére

szia! :) nekem most éppen semmivel sincs szigetelve a gépem, mert most építem át, amint olvashatod keményen barmolom szét. egyébként több dologról beszélünk. az egyik gépem egy Antec Sonata, ami a szerver feladatát látja el. rezgésszigetelést igényelt még, mivel akusztikailag közel tökéletesen tervezett cuccról van szó.

a másik ''gépem'' helenleg a ''mission: cool & quiet codegen mod: impossible?'' fázisában van, azaz szeretném, hogy jó legyen (design? koncepció?), természetesen csendes, mint egy hulla és mindezt megfelelő költséghatékonysággal, mert a menyasszonyom leszedi a fejem. :DD

úgyhogy ezért sem mutatok képeket! ;] ;] ;]

cső? a hátső ventim kivezetésére gondolsz? sztem egylőre csak pótmegoldás. a lényeg, hogy a kivágott lyukba egy kb. 2 centis gumicső szeletet illesztettem, mely a levegőt és a hangot is kicsit hátra irányítja, van egy árnyalatnyi szűkülése, illetve a cső házon belüli gumiperemére fexik fel a ventilátor. ha a gépem be van tolva a helyére, akkor a levegőt (és a zajt) természetesen az asztal hátulja felé nyomja, így oda egy elnyelőt állítottam be. egész jól működik. :)

• wormike

csendes tag

válasz L@@-Yosh #167 üzenetére

ha ezekre a Tesa ajtó- és ablakszigetelő tömítőszalagokra gondolsz, akkor félek, hogy belehülyülsz, amíg szépen megcsinálod, és a hatásfokában sem bízom, bár az tény, hogy van öntapadós habszivacs is. inkább szerezz egy nagyobb méretű PU szivacsot, és azt kasírozd fel egy jó rezgésszigetelő alapra. aztán az mehet a ház oldalára, és legalább jobban alakítható is méretre az egész. fontos, hogy a hangszigetelő réteg egy bizonyos vastagságban összefüggő maradjon, mivel így a leghatékonyabb, tehát az ékeket sem a teljes mélységig kell bevágni (meg van tartása az anyagnak is).

• wormike

csendes tag

válasz L@@-Yosh #163 üzenetére

L@@-Yosh: a hangszigetelő anyag felületi kiképzésének célja, hogy a hangot szétszórja, és a hanghullámok egy jelentős részét ne engedje tovább a hangelnyelő felületéről, hanem azt ''befelé'' irányítsa. a másik kevésbé ismert ok az, hogy a hangtérből a fal felé haladva a levegő sűrüségének fokozatos növekedését valósítja meg, tehát a síkhullám nem egy határozott felülettel találkozik, hanem egy fokozatosan sűrűbbé váló közegbe hatol be.

a süketszobák (stúdiók, stb.) kialakításához többféle felületi kiképzést is kikísérleteztek. az egyik legegyszerűbb megoldás nem a kúpos, hanem az ékalakú volt. ha te magad készíted, a legegyszerűbb nem hullámokat, hanem ékszerű formákat vágni az anyagba sniccerrel. valami ilyet: VVVVVVV :)
    még hatékonyabb a dolog, ha mondjuk 3 ékenként 90 fokkal elfordítva vágsz ékeket, tehát metszetben a kép valami ilyen lesz: VVVTTTTVVVTTTTVVV :)

a lényeg: minél jobban eltérsz a sík felületű burkolattól, annál jobb lesz a hatékonysága.

Új hozzászólás Aktív témák